Meteo Maastricht

Dit is voorlopig een beperkte versie van de Meteo Maastricht website vanwege toegenomen problemen met de bereikbaarheid van de oude website.
Er wordt gewerkt aan een volledig nieuwe website.

Het weeroverzicht voor de regio Zuid-Limburg

Verwachtingen opgesteld op:    zondag 19 mei 2024   --->   09.40 uur

Webcam Maastricht   (wijk De Heeg) :

Het weer voor de komende dagen in Zuid-Limburg :

maastricht Zo Ma Di Wo Do Vr Za

  Overheersend
  Weerbeeld

  Temperatuur
  Nacht  (°C)
12 11 11 16 13 12 11
  Temperatuur
  Middag  (°C)
20 21 24 18 20 21 22
  Windrichting /
  Windkracht  (Bft.)
WZW
3
N
2
NO
3
ZW
4
ZW
4
ZZW
3
WZW
2
 
Weerstation Maastricht (De Heeg) actueel :

 

 
Neerslagradar Nederland :

Het weer in Zuid-Limburg voor de komende dagen in detail :

   

Verwachting zondag 19 mei 2024 :

Zondag eerst grijs en regenachtig, vanaf de middag opklaringen, later (onweers)buien.

In het eerste deel van de nacht kwamen er naast wolken ook enkele opklaringen voor, naast plaatselijk nog enkele regendruppels was het verder wel meest droog.
In het tweede deel van de nacht raakte het overal in Zuid-Limburg weer volledig bewolkt en werd het toenemend nevelig tot mistig.
Bovendien kregen de meer oostelijke delen van de regio ook nog enige tijd wat regen.
De minimum temperaturen daalden doorgaans naar 12 graden.

Overdag op deze Pinksterzondag zal de ochtend opnieuw met een grijs weerbeeld beginnen, dus met wolkenvelden, nevel of zelfs mist hogerop in de heuvels.
In de loop van de ochtend valt er enige tijd ook af en toe wat regen bij een frisse 13 graden.
Deze regen trekt aan het eind van de ochtend / tegen het middaguur naar het zuiden weg waarna het een poos droog zal gaan blijven.
Dan volgen er vanaf het begin van de middag ook snel opklaringen vanuit het noorden en gaat het dus duidelijk vriendelijker weer worden met regelmatig zonneschijn en snel oplopende temperaturen naar 20 à 21 graden verderop in de middag.
Maar in een onstabiele atmosfeer vormen er zich geleidelijk ook weer meer stapelwolken en gaan er ten noorden van onze regio diverse regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen halverwege de middag.
Waarschijnlijk blijft het in Zuid-Limburg tot ver in de middag nog wel droog op de meeste plaatsen, maar ook hier zouden er aan het eind van de middag plaatselijk nieuwe buien tot ontwikkeling gaan komen en zullen ook de al aanwezige buien met onweer tijdens het begin van de avond van noord naar zuid over de regio gaan trekken.
Dus vooral in het tijdvak tussen 17.00 uur en 20.00 uur is de kans op buien het grootst in onze regio.
Opnieuw zijn dan lokaal grote neerslagsommen van meer dan 20 millimeter in korte tijd mogelijk daar waar de meeste felle buienkernen passeren met wateroverlast tot gevolg, maar zeker niet overal valt er zoveel neerslag, de verschillen zullen hierbij weer groot zijn van plaats tot plaats.
De buien brengen ook meteen weer verkoeling met zich mee, dan zakt de temperatuur naar 15 tot 17 graden.
Later in de avond nemen de aanwezige buien af in aantal en activiteit en klaart het vervolgens soms ook wat breder op, het koelt dan verder af naar 12 tot 14 graden na de avondschemering.
De wind stelt niet zoveel voor op deze dag, meestentijds is deze zwak of soms even nipt aan matig in de middag (windkracht 2-3) en komende vanuit het westen tot zuidwesten, richting het einde van de dag wordt de wind meer variabel van richting en neemt nog verder af (windkracht 1-2).

 

 

Verwachting maandag 20 mei 2024 :

Maandag de beste dag van dit Pinksterweekeinde, meer zonneschijn en minder nat.

In de nacht kan er eerst hier en daar nog een enkel buienrestant voorkomen met lokaal nog een beetje regen, voor de rest lijkt de nacht meestal wel droog te gaan verlopen.
Er komen naast wolken ook wel een aantal opklaringen voor, later in de nacht kunnen er zich weer opnieuw meer wolkenvelden en nevel gaan vormen, dit met voorkeur in de meest zuidelijke delen van Zuid-Limburg.
Met 10 tot 12 graden als minimum temperatuur wordt het nog een beetje frisser.

Overdag op deze Pinkstermaandag kan de ochtend mogelijk weer grijs beginnen met wolkenvelden, nevel of mist, maar dit lost in het tweede deel van de ochtend ook geleidelijk weer op.
Waarschijnlijk verloopt de ochtend verder wel meest droog in de regio.
Aan het eind van de ochtend maar ook tijdens de middag laat de zon zich weer vaker zien en zal het dus van tijd tot tijd best vriendelijk weer zijn.
Bij voldoende zonneschijn warmt het op naar temperaturen tussen 20 en 22 graden in de middag, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn.
Maar ook op deze dag is de atmosfeer onstabiel met de vorming van stapelwolken tijdens de middag en later dus ook weer verspreid enkele gebieden met een aantal regen- en onweersbuien.
Het is van tevoren lastig voorspelbaar waar deze buien precies zullen voorkomen, een meerderheid van de berekeningen laten deze vooral boven de heuvels van de Ardennen en Eifel zien, evenals ook elders boven de meer centrale delen van Nederland.
Met wat geluk komt Zuid-Limburg er ditmaal wat beter mee weg waarbij er mogelijk meer plaatsen zijn die het grotendeels droog gaan houden, maar dit blijft erg onzeker.
Bovendien zit er weinig stroming in de atmosfeer, dus daar waar de buien voorkomen kan er wel weer erg veel neerslag gaan vallen.
In de loop van de avond zullen de eventueel aanwezige buien weer gaan afnemen, het koelt dan af naar rond 14 graden laat in de avond.
Er is maar weinig wind op deze dag, meest zwak (windkracht 2) en eerst komende vanuit westelijke richtingen, later op de dag juist wat meer komende vanuit een noordelijke richting.

 

 

Verwachting dinsdag 21 mei 2024 :

Dinsdag t/m de middag droog, vrij zonnig en warm, in de avond regen en onweer.

In de nacht gaat het meest droog blijven.
Er zijn dan vooral opklaringen te verwachten, richting de ochtend misschien opnieuw weer kans op vorming van lage bewolking, nevel en/of mist, al lijkt die kans ditmaal ietsje kleiner.
Gemiddeld wordt er een minimum temperatuur verwacht van zo'n 10 of 11 graden.

Dinsdag overdag begint de ochtend misschien weer met een grijs weerbeeld, maar de kans is groter dat het een grotendeels zonnige en droge ochtend gaat worden.
Ook de middag ziet er niet verkeerd uit, waarschijnlijk blijft het droog tot aan de avond waarbij de zon dan wel langzaam steeds minder uitbundig gaat schijnen door toename van hogere bewolking.
Het wordt ook een stuk warmer met in de middag temperaturen van 23 à 24 graden.
In de avond zal het uiteindelijk zwaar bewolkt worden, vanuit het zuiden komt er dan een groot gebied met regen en onweer opzetten, hoe laat deze in de avond onze regio gaat bereiken is momenteel nog onzeker.
Aanvankelijk is er nauwelijks wind, later op de dag steekt er een zwakke tot matige noordoostelijke wind op (windkracht 2-3).

 

 

Verdere verwachtingen t/m zaterdag 25 mei 2024 :

Van woensdag tot en met zaterdag wordt er geleidelijk iets beter (lees minder nat) weer verwacht.
Woensdag gaat juist nog wel een natte dag worden waarbij er vanaf dinsdagavond opnieuw in een groot gebied extreme neerslaghoeveelheden tot de mogelijkheden gaan behoren.
In delen van Wallonië en ook de westelijke helft van België hebben dan de voorkeur voor regionale neerslaghoeveelheden van 50 millimeter of meer, maar dus ook Zuid-Limburg valt deels in deze risicozone met kansen op wateroverlast hierdoor.
Details zijn op dit moment nog te onzeker.
Vanaf donderdag zit er verbetering in, dan meer drogere perioden met ook regelmatig wat zonneschijn.
Er blijven ook dan buien mogelijk, maar zullen dan meer beperkt blijven tot slechts een enkele regen- of onweersbui.
Woensdag blijft de temperatuur beneden 20 graden dankzij de bewolking en regen, de dagen erna loopt deze wel weer op naar rond of net boven 20 graden als de zon dan wel meewerkt.

 

 

Tendens vanaf zondag 26 mei 2024 :

Nog steeds blijft het wat licht wisselvallig weer met naast af en toe eens kans op een (onweers)bui ook wel drogere momenten met opklaringen.
Temperatuurverloop toenemend onzeker, waarschijnlijk rond of iets boven 20 graden overdag, afhankelijk van het weerbeeld.

 
Bliksemradar Benelux :
 
KNMI - waarschuwing kleurcode :
 

Visueel satellietbeeld Frankrijk, Benelux :

 
Weerkaart met fronten vandaag / morgen :
   

Het weer van afgelopen zaterdag 18 mei 2024 :

In de nacht is het overal helemaal droog gebleven in onze regio, al was de hemel wel volledig bewolkt en nevelig, in de hogere gelegen delen van de regio vooral ook mistig.
De minimum temperaturen kwamen gemiddeld om en nabij 13 graden te liggen.
Zaterdag overdag verliep de ochtend grijs, nevelig of mistig, maar was het verder wel droog.
Vanaf de middag werd het geleidelijk vriendelijker weer van het noorden uit, het begon voorzichtig wat op te klaren en vooral halverwege de middag was het overal in de regio enige tijd fraai weer met nog enkele zonnige momenten.
Maar de atmosfeer was nog steeds erg onstabiel waardoor er zich ook weer stapelwolken vormden in een nog steeds vrij heiige lucht.
Later in de middag kwamen er ten noorden van onze regio enkele buien met onweer tot ontwikkeling, deze trokken aan het eind van de middag over Zuid-Limburg met op diverse plaatsen ook weer plensregens tot gevolg.
Met name over een lijn van Doenrade - Hoensbroek - Voerendaal - Epen maar ook over een strook van Beek - Meerssen en de westelijke helft van Maastricht werden er weer neerslagsommen van 10 tot 15 millimeter gemeten in korte tijd.
Elders in de regio viel er minder neerslag, het allerminst rond Vaals en de Vaalserberg met daar minder dan 2 millimeter.
Door het meest bewolkte weer bleef het doorgaans ook vrij koel bij temperaturen van 14 tot 16 graden, alleen in het eerste deel van de middag werd het wel wat warmer met maximaal zo'n 19 à 20 graden dankzij de zon.
De buien trokken in de loop van de avond naar het zuidwesten weg waarna het ook weer wat opklaarde, in de late avond trokken er nog enkele restanten van buien over onze regio, maar deze leverde niet veel neerslag meer op.
Het koelde toen nog iets verder af naar 13 graden.
De wind was meestal zwak, in de middag soms net aan matig (windkracht 2-3) en kwam vanuit het westen tot zuidwesten.

 
Actuele temperaturen Nederland :

 

 

Shoutbox - Geef hier een weermelding door:

Gedetailleerde neerslagradar Zuid-Limburg :

LEES VOOR DEELNAME AAN DEZE SHOUTBOX EERST DEZE LINK VOOR DE REGELS ! 

Ook bereikbaar onder: https://meteomaastricht.ishoutbox.com/


 

Lange termijn berekeningen volgens het Europese weermodel (ECMWF) :

 

Voorlopig blijven de Benelux, Frankrijk en Duitsland gevoelig voor lagedrukinvloeden waardoor er vaak een vergrote kans bestaat op regelmatig en soms veel neerslag.
Een stabiele langdurige droge periode is nog steeds niet duidelijk in zicht.
Warmer dan gemiddeld zal het vooral in zuidelijk Scandinavië blijven en ook in het noordoosten van Europa.
Richting juni lijkt de warme lucht zich vooral te gaan concentreren op de oostelijke helft van Europa, in westelijk Europa blijft het dan eerder gematigd warm en dus vaker ook wat wisselvalliger.
 

  Week 21   Week 22   Week 23   Week 24   Week 25   Week 26
20 mei - 26 mei 27 mei - 2 jun 3 jun - 9 jun 10 jun - 16 jun 17 jun - 23 jun 24 jun - 30 jun
Temperatuur :                                                            
Neerslag :                                                            


Betekenis
:

Weeknummer
Datums
veel kouder iets kouder normaal iets warmer veel warmer
veel droger iets droger normaal iets natter veel natter

 

Bovenstaand een overzicht van de 42-daagse voorspelling van het Europese weermodel (ECMWF) voor Limburg.
Hier worden beknopt per week de verwachte temperatuur- en neerslag afwijkingen ten opzichte van het klimatologisch gemiddelde weergegeven.
Het is gewoonlijk dat hoe verder in de termijn de onzekerheid toeneemt en dus ook de verwachte afwijkingen steeds minder duidelijk worden.


Bovenstaande verwachtingen zijn gebaseerd op de modelberekeningen van :      18 mei 2024

 

Statistieken seizoenen :

Jaar 2024 tot nu toe ...

Zomerhalfjaar 2024

Winterhalfjaar 2023-2024

Neerslagsom jaar 448,8 mm
(2023: 939,0 mm)
Hoogste temperatuur 28,3°C
(2023: 34,5°C)
Laagste temperatuur -7,1°C
(2022-2023: -8,8°C)
Hoogste etmaalsom 44,0 mm
(2023: 50,6 mm)
Warme dagen    20°C+ 18 dagen
(2023: 132 dgn.)
Vorstdagen Tmin: <0°C 19 dagen
(2022-2023: 34 dgn.)
Maximale windstoot 74 km/uur
(2023: 92 km/u.)
Zomerse dagen  25°C+ 7 dagen
(2023: 57 dgn.)
IJsdagen   Tmax: <0°C 3 dagen
(2022-2023: 1 dag)
Onweersdagen 7 dagen
(2023: 17 dgn.)
Tropische dagen 30°C+ 0 dagen
(2023: 17 dgn.)
Sneeuwdagen 9 dagen
(2022-2023: 13 dgn.)

Geldig tot en met :     18 mei 2024

 

Weerfoto :

( Weerfoto opsturen via e-mail ?   Klik op deze regel )

Foto:  Laurens Kostjens
Plaats:  Berg aan de Maas   (Zuid-Limburg, Nederland)
Datum:  zaterdag 18 mei 2024


Klik op de foto voor meer weerfoto's !

 

Interessante links:

Weerstation data  (Maastricht - De Heeg):
Meer details en grafieken
Tabel NOAA deze maand
Tabel NOAA vorige maand
Ruwe data van de voorbije 7 dagen

Weerstation Hartmann - Bronckweg Maastricht

Actueel weer:
Weerstations Limburg - NL (HWA)
Weerstations België (BMCB)

Weerstations België (Meteo België)
Luchtdruk isobarenkaart West-Europa
Satellietbeelden Benelux

 

Verwachtingen:
Weerplaza pluimen (ECMWF - GFS)

Technische weersverwachting (Guidance KNMI)
Zonkracht verwachting Maastricht

Diversen:
Klimaattabellen 1970-1999 / 1980-2009: KNMI - Beek

Klimaatviewer 1990-2019: KNMI
Weerstation data in tabelvorm NL-KNMI weerstations (mscha.org)
Download weerstation data KNMI-weerstations Nederland
Weerfoto's herfst 2023
Weerfoto's winter 2023-2024

 
Archief:
2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024
jan jan jan jan jan jan jan jan jan jan jan jan jan jan jan jan jan jan jan jan jan jan
feb feb feb feb feb feb feb feb feb feb feb feb feb feb feb feb feb feb feb feb feb feb
mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt mrt
apr apr apr apr apr apr apr apr apr apr apr apr apr apr apr apr apr apr apr apr apr apr
mei mei mei mei mei mei mei mei mei mei mei mei mei mei mei mei mei mei mei mei mei mei
jun jun jun jun jun jun jun jun jun jun jun jun jun jun jun jun jun jun jun jun jun jun
jul jul jul jul jul jul jul jul jul jul jul jul jul jul jul jul jul jul jul jul jul jul
aug aug aug aug aug aug aug aug aug aug aug aug aug aug aug aug aug aug aug aug aug aug
sep sep sep sep sep sep sep sep sep sep sep sep sep sep sep sep sep sep sep sep sep sep
okt okt okt okt okt okt okt okt okt okt okt okt okt okt okt okt okt okt okt okt okt okt
nov nov nov nov nov nov nov nov nov nov nov nov nov nov nov nov nov nov nov nov nov nov
dec dec dec dec dec dec dec dec dec dec dec dec dec dec dec dec dec dec dec dec dec dec
 
Pollenverwachting - vandaag:
 
 

Level verwachtingen extreem weer Estofex:

Neerslag lopende maand in Nederland:

 

MOS-verwachtingen voor Maastricht volgens HetWeerActueel.nl :

 

Weersverwachting voor Maastricht opgesteld door MeteoGroup

 

Weersverwachting voor Maastricht opgesteld door MeteoGroup

 

Normale nacht temperatuur :     9 °C
Normale middag temperatuur :   19 °C