Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 maart 2014, 18:06 uur | Bericht #419979
Vroegste warme dag ooit

Zondag 9 maart 2014 gaat de geschiedenisboeken in als de vroegste warme dag sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel. Dat meldt weerman Frank Deboosere op Twitter. In Sint-Katelijne-Waver was het op dat moment zelfs 21,1°C. Zondagmiddag was het in Ukkel 20,7 graden warm. Daardoor is het vandaag officieel een warme dag. Op zo’n dag gaat de temperatuur boven de 20 graden.

Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 maart 2014, 19:11 uur | Bericht #419980
Terrasjesweer zo vroeg in het jaar, normaal?

We worden verwend deze dagen. Maximumtemperaturen die ruim in de dubbele cijfers liggen, vandaag (zondag) werden in het zuiden en lokaal oosten de eerste 'twintigers' gehaald! Daarmee is het de eerste keer dit jaar dat de 'warme' grens van 20 graden bereikt werd. Verschillende factoren hebben bijgedragen aan de sterke stijging van de temperaturen vandaag. We pakken ze even los van elkaar en gaan bekijken wat er allemaal gebeurt.


De eerste 'twintigers' zijn gehaald. Maximumtemperaturen zondag 9 maart.


Afgelopen nacht leverde in grote delen van het land nachtvorst op (vorst aan de grond). Er was een groot verschil tussen de temperatuur op 1.50 meter (links) en de temperatuur op 10 centimeter (rechts). Eindhoven was het enige weerstation met vorst op waarnemingshoogte, en dat ook maar net. Terwijl er 1.40 meter lager 5 graden vorst werd gemeten... Toch lagen ook daar de wegdektemperaturen boven het vriespunt.

Een hogedrukgebied
Er ligt een hogedrukgebied boven Polen. De wind draait om dit gebied met de klok mee, waardoor er bij ons een zuidenwind staat. Die voert warme lucht aan helemaal vanuit het noorden van Marokko en Spanje. De lucht komt van boven land waar deze flink is uitgedroogd. In droge lucht kunnen geen wolken gevormd worden en zo komt de zon er goed bij. Ook zorgt de hogedruk ervoor dat er daalbewegingen zijn, waarmee de wolkenvorming onderdrukt wordt (wolken ontstaan namelijk bij stijgende luchtbewegingen).


Hier zien we een grafiek over de luchtopbouw. De rode ononderbroken lijn geeft de temperatuur weer, rechts zien we de hoogte van de luchtkolom. Op zo'n 500 meter hoogte is het dus rond 18 graden. Op die hoogte is de temperatuur stabiel, dus zowel 's nachts (zoals in deze grafiek, om 3UTC) als overdag blijft de temperatuur vrijwel gelijk.

22 graden in Limburg
In Limburg werd het zondagmiddag het warmst van Nederland: in Beek was het maximum 22 graden. Daar zou het reliëf van de zuidelijke provincie wel eens een rol bij kunnen hebben gespeeld. Met een zuidelijke wind moet de lucht voor de heuvels gedwongen opstijgen. Dat betekent dat de lucht in Limburg weer daalt, en daarbij warmt de lucht op. Dit wordt föhnwerking genoemd en zou net de trigger kunnen zijn geweest voor de sterke opwarming.

Zon
Met geen wolkje aan de lucht kreeg de zon alle ruimte. We bevinden ons inmiddels alweer in maart, de zon begint in kracht toe te nemen en dat is te merken. Er is weinig vocht aanwezig, waardoor er geen warmte wordt verloren aan het opwarmen van waterdamp. Mocht je zonder zonnebrandcrème meer dan een uur gaan zonnebaden onder de strakblauwe lucht, dan loop je zelfs alweer kans op verbranding (afhankelijk van je huidtype).


Ook gisteren was het al zonnig en warm genoeg voor volle terrassen in Utrecht. Foto: Jos Hebben.

Afgelopen dagen
De mildheid van de afgelopen dagen werkt zeker ook mee. De bodem is goed opgewarmd. ’s Nachts koelt het nog wel flink af, met afgelopen nacht op grote schaal vorst aan de grond. In Eindhoven werd op normale waarnemingshoogte (1,5 meter) nipt vorst gemeten en lag de minimumtemperatuur op 10 centimeter op -5,2 graden. Matige vorst. Dit betekent echter niet dat de bodem zelf ook deze temperatuur krijgt. In geheel Nederland lagen de wegdektemperaturen boven het vriespunt. Dus ook al was het even gaan regenen, met -5,2 graden aan de grond zou het toch niet glad zijn geworden.

Stabiele lucht
De luchtlaag dicht bij de aarde, van 0 centimeter tot zo’n 100 meter, is erg gevoelig voor de zonkracht. Vandaar dat overdag bij ons de temperatuur oploopt, en dat het afkoelt wanneer de zon weer onder gaat. Echter op grotere hoogte, bijvoorbeeld 500 meter, is de temperatuur vrij stabiel zowel dag als nacht. De mildheid van de afgelopen dagen heeft zich kunnen opbouwen en juist vandaag zagen we daar een piek in met ongeveer 18 graden op 500 meter.


Het zonnige weer geeft veel wandelaars en fietsers in het Limburgse Sweikhuizen een mooie dag. Foto: Tom Bloem.

Samenkomst van omstandigheden, ook morgen (maandag)?
Een heldere hemel, de zuidelijke aanvoer van milde lucht uit Spanje, wat föhnwerking in Limburg en de warmteopbouw van de afgelopen dagen zorgen ervoor dat de temperaturen vandaag zo hoog zijn uitgekomen. Zet deze trend zich dan door? Nee, het hogedrukgebied trekt verder, richting Wit-Rusland. Het volgende hogedrukgebied ligt morgen boven Engeland. De wind draait met de klok mee en dat zorgt bij ons voor een winddraaiing naar het noorden. Dat brengt wat frissere lucht met zich mee. Vooral aan de noordkust is dit te merken met daar maximumtemperaturen van 11 tot 13 graden. Met volop zon, warmt de lucht boven land echter snel op. Daardoor liggen de maximumtemperaturen ook morgen weer het hoogste in het zuiden van het land, daar wordt het 18 graden. De dagen daarna zet dit zonnige en droge weerbeeld zich voort. Dinsdag is een minder milde dag, met 9 graden op de Wadden tot 14 graden in Zuid-Limburg. Maar daarna lopen de middagtemperaturen geleidelijk weer hoger op. Het ziet er echter niet naar uit dat we nogmaals een ‘twintiger’ erbij kunnen gaan schrijven. Overigens worden de nachten in de loop van de week weer kouder met opnieuw regionaal vorst aan de grond. Verschillen in maximum- en minimumtemperaturen dus, kenmerkend voor het jaargetijde.

weer.nl
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 maart 2014, 19:18 uur | Bericht #419982
Problemen voor motorrijders in vroeg lenteweer

Het vroege lenteweer heeft dit weekeinde vele motorrijders naar buiten gelokt, met soms desastreuse gevolgen. Op verschillende plaatsen in Nederland waren motorrijders betrokken bij ongelukken, waarvan sommige zeer ernstig. In Limburg kwam een motorrijder om het leven.

Volgens de Limburgse politie verongelukte de man op de A2 bij Eijsden (Limburg). Hij reed volgens een getuige met hoge snelheid achterop een auto. De motorrijder verloor de macht over het stuur en kwam vervolgens naast de weg terecht. Zijn identiteit is nog onbekend.

Zaterdag raakten twee mannen uit Maarssen en Utrecht zwaargewond, toen zij met hun motor in Utrecht op een auto knalden. De bestuurster van die auto sloeg af en heeft mogelijk de motor met de twee mannen erop te laat gezien. Het duo (29 en 40 jaar oud) werd in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht.

In Leeuwarden en Minnertsga gingen twee motorrijders onderuit. De één had een nieuwe achterband die erg glad bleek in een bocht, de tweede motorrijder remde voor een fietser en viel. Zijn motor raakte de fietser, die daardoor ook viel. De twee motorrijders en de fietser werden naar het ziekenhuis gebracht.

In Groningen raakten motorrijders juist hun rijbewijs kwijt, omdat ze veel te snel reden op verschillende wegen.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 maart 2014, 19:20 uur | Bericht #419983
Strandgangers in de file

Nederland is vandaag met het mooie weer volop aan het recreëren. Op de wegen naar de kust was het 's ochtends al druk en ook aan het eind van de middag was het weer aansluiten in files de andere kant op, zo blijkt uit gegevens van de ANWB en de VerkeersInformatieDienst.

In de ochtend stonden er vooral korte files in Zuid-Holland en bij Zandvoort, 's middags liep het onder meer vast op de N220 bij Hoek van Holland, de N201 en N200 bij Zandvoort, de N444 bij Noordwijk en de A58 door Zeeland.

Ook richting Blijdorp was er flink wat verkeer. De parkeerplaatsen van de Rotterdamse diergaarde waren op een gegeven moment vol, waardoor op de snelweg ernaartoe enkele kilometers file ontstond.

Bron: AD | Gewijzigd: 9 maart 2014, 19:20 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 maart 2014, 09:36 uur | Bericht #419992
Veel vlinders en mensen de buitenlucht in om het mooie weer

Nog nooit zijn er zo vroeg in maart zoveel vlinders doorgegeven als dit weekend.

Dat meldt Natuurbericht.nl. Alleen van de kleine vos zijn er al vele duizenden gezien. De meeste vind je nu in stad en dorp.
Maar niet alleen het aantal vlinders was in ruime getale in de buitenlucht aanwezig. Ook op de Nederlandse stranden was het zondag druk. Veel mensen trokken er het afgelopen weekend op uit om te genieten van het mooie weer. Ging de een de natuur in om vlinders te tellen, de ander ging liever naar het strand. Ook de komende week blijft het warm voor de tijd van het jaar.

Bron: BON
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
10 maart 2014, 16:27 uur | Bericht #420007
Typisch voorjaarsfenomeen

Voor de weerkundigen is met de start van de maartmaand officieel het voorjaar begonnen. Dat het afgelopen weekend bijzonder warm was voor de eerste decade van maart zal velen niet zijn ontgaan. Voorjaarsweer kenmerkt zich echter niet alleen door zonneschijn en hogere kwikstanden. Als gevolg van relatief koud zeewater en een toenemende zonkracht ontstaan namelijk ook grotere verschillen in het weerbeeld tussen het binnenland en de kustgebieden. Deze verschillen zijn soms heel mooi zichtbaar. Zo deed zich vorige week woensdag wat dat betreft een interessante situatie voor boven ons land.

Relatief koud zeewater
Kenmerkend voor de lente zijn de relatief grote temperatuurverschillen overdag tussen het binnenland en de kustgebieden. In de kustregio’s blijft het kwik dan namelijk achter ten opzichte van het achterliggende land. Dit heeft allemaal van doen met de nabijheid van het zeewater, dat medio begin maart zijn minimumtemperatuur bereikt. Tegelijkertijd wordt de zonkracht sterker, waardoor het landoppervlak overdag sneller opwarmt. Ondanks dat de afgelopen winter buitengewoon zacht is verlopen is de invloed van het koudere zeewater op de temperatuur toch duidelijk waarneembaar. En dit matigende effect op de temperatuur vertaalt zich soms in een typisch lenteachtig weerbeeld.

Convectietemperatuur
Zodra de zon het land opwarmt begint lucht direct bij het aardoppervlak in bellen op te stijgen. Immers, warme lucht is lichter dan koude lucht. De opstijgende lucht noemen we thermiek of ook wel convectie. Zo’n thermiekbel kan blijven stijgen zolang de omgevingstemperatuur lager is dan de lucht in de bel zelf. In een standaardsituatie wordt het met toenemende hoogte kouder. Opstijgende lucht zal dus ook geleidelijk afkoelen. Bij verder stijgen kan een luchtbel zodanig afkoelen dat de waterdamp gaat condenseren, en zich een stapelwolk vormt. Afhankelijk van de opbouw van de atmosfeer is er voor de vorming van zo’n wolk een bepaalde hoeveelheid vocht en energie nodig. De temperatuur die op 1,5 meter hoogte nodig is om thermiekbellen groot genoeg te maken en ver genoeg te laten doorstijgen om een stapelwolk te genereren, wordt de convectietemperatuur genoemd. Deze lag op woensdag 5 maart op circa 10 graden.

Dit betekent concreet dat als de luchttemperatuur vorige week woensdag op 1,5 meter hoogte die waarde had bereikt er een stapelwolk gevormd zou worden. Dit bleek inderdaad te kloppen. Op een satellietfoto was mooi zichtbaar hoe zich ’s middags plotsklaps stapelwolken vormden. Echter, er waren twee gebieden in Nederland waar het opmerkelijk lang zonnig bleef: de kustgebieden én in delen van het midden en oosten van het land.

Wind vanaf zee
Een zwak tot hooguit matig westelijk windje voerde die dag koele zeelucht aan, waardoor de temperatuurstijging in een smalle kustzone werd getemperd. Het zeewateroppervlak had namelijk een temperatuur van 7 à 8 graden. Het gevolg daarvan was dat de benodigde convectietemperatuur dichtbij zee niet gehaald werd, waardoor er geen wolkvorming optrad. Wat verder landinwaarts liep de temperatuur net iets verder op, zodat zich daar ineens wel bewolking vormde.

Mistgebied
Een vergelijkbaar fenomeen deed zich voor in de gebieden waar zich in de ochtend hardnekkige (dichte) mist had gevormd. Woensdag 5 maart begon in het midden en oosten op veel plekken namelijk met dichte mist die lange tijd bleef hangen. Pas rond het middaguur verdween het ochtendgrijs en kreeg de zon alle ruimte. Vanaf dat moment ging de luchttemperatuur rap omhoog. Doordat de temperatuur aan het begin van de middag nog beneden 10 graden bleef, vormden zich daar evenmin geen stapelwolken. Ook dit fenomeen was duidelijk zichtbaar op de satellietplaat.

Overigens raakte het in de mistgebieden later in de middag alsnog zwaar bewolkt doordat er zowel gevormde stapelwolken vanuit het westen werden aangevoerd als mede de convectietemperatuur later wel werd gehaald.

Deze typische voorjaarssituatie zal zich de komende maanden vast nog wel eens voordoen. De komende dagen is er van stapelwolken, mist en winden vanaf zee echter geen of nauwelijks sprake. Onder invloed van een krachtig hogedrukgebied met de luchtdrukkern veelal ten noorden van ons land waait de wind vanaf morgen (dinsdag) enkele dagen uit noordoost- tot oostelijke richting. Daarmee stroomt droge en milde lucht naar onze omgeving, zodat de lucht blauw blijft. Een addertje onder het gras vormt een zwakke storing die vanaf later maandagmiddag tot en met dinsdagochtend langzaam van noordwest naar zuidoost over het land schuift. Dit levert tijdelijk veel bewolking op, waarna het vanaf de dinsdagmiddag wederom overal zonnig is.



Op deze satellietfoto (zichtbaar licht) van woensdag 5 maart 11.15 uur Nederlandse tijd, is het mistveld boven de oostelijke delen van ons land mooi te zien. Verder zijn er nog nauwelijks stapelwolken, al begint zich in het westen een eerst lijn met stapelwolken te vormen.

De satellietfoto (zichtbaar licht) van dezelfde dag, maar dan om 13.30 uur laat een heel ander beeld zien. Op veel plekken landinwaarts hebben zich veel stapelwolken gevormd. In een kuststrook en in de gebieden waar lange tijd mist aanwezig was, was de temperatuur echter (nog) te laag voor de vorming van stapelwolken.

Zo zag het er op woensdag 5 maart in de ochtend uit in Malden (bij Nijmegen): dichte mist. Foto: Wouter van Bernebeek.

In Nisse (Zeeland) was de lucht daarentegen strakblauw. Foto: Paul Bouwens.

In Wernhout (Noord-Brabant) was de convectietemperatuur al bereikt en vormden zich platte stapelwolken. Foto: Corina Magielse.

weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 10 maart 2014, 16:27 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 maart 2014, 08:13 uur | Bericht #420013
De zon scoort een hattrick: derde record op rij verbroken

Het blijft weerrecords regenen. Nadat zaterdag (21,1 graden) en zondag (19,1 graden) al de geschiedenis ingegaan waren als de warmste 8 en 9 maart ooit, werd ook gisteren een recordtemperatuur bereikt. Voor de derde dag op rij, dus.

"In Ukkel klom het kwik tot 18,9 graden. Dat is 0,8 graden warmer dan het vorige record, dat dateert van 10 maart 1880", zegt weervrouw Jill Peeters. Ter vergelijking: vorig jaar was het op 10 maart amper 1,5 graden. Op 11 maart 2013 bleef de maximumtemperatuur zelfs steken op -1,8 graden, waardoor het hele land bedekt bleef onder een laagje sneeuw. Vandaag wordt het in Vlaanderen tot 16 graden warm.

"Ons weer wordt almaar minder bepaald door de seizoenen", zegt Jill Peeters. "Het zijn vooral de rare kronkels van de straalstroom die uitmaken of we glühwein blijven drinken, dan wel zomerse cocktails mixen."

"Vorige winter hield de aanvoer van polaire lucht naar onze streken aan, zodat het leek alsof we de lente hebben overgeslagen. Dat was de eerste keer dat we dat zo frappant meemaakten. Nu is het alsof we geen winter hebben gehad. Al sinds november wordt ons weertype bepaald door warme lucht die uit het subtropische deel van de Atlantische Oceaan is aangevoerd."

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 maart 2014, 10:35 uur | Bericht #420016
Maandag 11-03-14 opnieuw warmterecord gebroken

Maandag is opnieuw een warmterecord verbroken. Het werd de warmste 10 maart ooit. Volgens het meetstation in De Bilt werd 18 graden gemeten. Het oude record stamt uit 1997, toen werd het 17,9 graden.

Met een maandgemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,2 graden en de bekende maartse buien is maart vaak meer een winter- dan een lentemaand. Het langjarig gemiddelde van de temperatuur loopt echter met de dag op en de vorstkansen nemen in de loop van de maand snel af. De normale (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010) middagtemperatuur stijgt van ongeveer 7 graden begin maart tot circa 12 graden aan het einde van deze maand.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 maart 2014, 10:04 uur | Bericht #420059
Dichte mist houdt vliegtuigen aan de grond in Zaventem

Door de dichte mist vertrekt er momenteel geen enkel vliegtuig van op de luchthaven van Zaventem. Het zicht is er beperkt tot 50 meter, waardoor opstijgen onmogelijk is. Volgens Brussels Airport gebeurt het zelden dat er niet gevlogen kan worden als gevolg van dichte mist. Piloten van toestellen die moeten landen, mogen zelf bepalen of ze de landing kunnen inzetten. De luchthaven verwacht dat alle problemen rond 9.15 uur van de baan zullen zijn.

Bron: HLN

Vluchten Brussels Airport weer op gang na dichte mist

Het vliegverkeer op Brussels Airport komt weer op gang. Vanochtend kon vanaf 8.40 uur geen enkel vliegtuig opstijgen door de dichte mist. De mist is nu opgeklaard en het vliegverkeer kan worden hervat.

Om te kunnen vertrekken is een minimaal zicht nodig van 150 meter, legt woordvoerder Jan Van der Cruysse uit. Het zicht was niet zo goed, waardoor het vertrekkende verkeer volledig werd stilgelegd. Ook bij de aankomende vluchten stonden er heel wat vertragingen op het bord.

Bron: De Redactie | Gewijzigd: 12 maart 2014, 10:06 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 maart 2014, 17:31 uur | Bericht #420072
Oorzaak van het lenteweer

Afgelopen dagen hadden we ontzettend fraai lenteweer, met volop zonneschijn en temperaturen ruim in de dubbele cijfers. Vandaag (donderdag) lijkt voorlopig de laatste zeer milde dag te zijn waarop in het hele land de zon goed te zien is. Wat de temperatuur betreft, hebben we drie dagrecords op rij gebroken (De Bilt). Ook was het voor de natuur droog, met enkele bosbranden in Brabant tot gevolg. Hoe is het mogelijk dat we zo vroeg in het jaar zulke hoge temperaturen hadden? En waarom houdt dit niet nog langer aan? Om dat uit te zoeken, moeten we eerst even kijken naar de verschillende luchtsoorten die wij hier kunnen krijgen.

Maritieme lucht
Nederland kent een zeeklimaat. De lucht boven zee neemt de eigenschappen van het water over. Aangezien wij klimatologisch gezien vaak een westelijke wind hebben, waait er dus geregeld een wind vanaf zee. Die neemt vocht met zich mee en dat zorgt voor wolkenvorming en van tijd tot tijd neerslag. Ook heeft de temperatuur van de zee grote invloed. Zie het kaartje hiernaast. De zee kent geen grote temperatuurverschillen tussen de verschillende seizoenen. Daardoor wordt het in Nederland in de winter niet heel koud en in de zomer niet heel warm. Dit noemen we het gematigde klimaat en de luchtsoort die vanuit die richting komt is meestal dus een maritieme luchtsoort.

We zitten nu alweer in maart, de temperatuur van het Noordzeewater is nu op zijn minimum. De zee is namelijk zo’n grote massa dat de afkoeling zeer langzaam gaat. Net na het einde van de winter is het minimum bereikt, dat geldt ook voor het maximum dat net na het einde van de zomer wordt bereikt. Dat betekent dat als de wind vanaf zee komt in maart, er dan vrij frisse lucht onze kant op wordt geblazen.


Zie hier de oppervlaktetemperatuur van het zeewater. In het noordwesten is deze het koudst. Wind vanuit de noordwesthoek neemt die temperaturen met zich mee. Vandaar dat het met een noordwestelijke wind vandaag minder mild is aan de kust met daar een graad of 12. Bron: NOAA.

Continentale lucht
Afgelopen dagen stond er echter een noordoostelijke wind. Zo kwam er lucht vanaf Scandinavië naar ons toe waaien. Aangezien de lucht dan van boven land komt, noemen we dit continentale lucht. De week ervoor hadden we te maken met een zuidelijke stroming vanuit Spanje, ook dit was continentale lucht. Deze lucht is over het algemeen veel droger dan maritieme lucht, waardoor wolkenvorming niet gemakkelijk is. Een strakblauwe hemel en volop zonneschijn was het weerbeeld. De zon heeft halverwege maart al veel meer kracht. De dagen zijn ook alweer langer en met gemiddeld 10 uur zon op een dag liep de temperatuur hoog op. Extreem hoog, waardoor er één decaderecord geëvenaard werd, alsook drie dagrecords verbroken werden (zaterdag 16,0°C, zondag 19,5°C en maandag 18,0°C in de Bilt). Zie het kaartje hieronder voor de zonkracht.


Deze kaart geeft de UV-Index weer. Schaal 2 geeft roodkleurig van onbeschermde huid tussen 50 en 100 minuten. Schaal 3 geeft roodkleurig van onbeschermde huid tussen 25 en 35 minuten. De zonkracht is ook afhankelijk van de fijnstof in de atmosfeer.

Continentale lucht neemt de eigenschappen aan van het brongebied. In dit geval dus Scandinavië. Je zou dan verwachten dat het relatief koude lucht is, omdat het in Scandinavië normaal gesproken kouder is. Afgelopen winter verliep echter zo mild, zelfs voor Lapland, dat er niet echt koude lucht onze kant op werd geblazen. De grote verschillen in dag- en nachttemperaturen zijn te verklaren door de lage luchtvochtigheid. Droge lucht warmt snel op, maar koelt ook snel af. De nachttemperaturen waren dan ook laag,  met geregeld vorst aan de grond. Het kwam in Enschede op maandagochtend zelfs tot min 6,8 graden op grashoogte.

Vanavond draait de wind naar het noordwesten en komt vochtige lucht onze kant op. Een gebied met veel vocht veroorzaakte vanochtend in Engeland op grote schaal mist. (zie het kaartje hieronder). Dit vochtgebied schuift vanavond via het westen Nederland binnen en breidt zich als mist en lage bewolking geleidelijk uit over het westen en noorden van ons land. Er komt hiermee ook wat frissere lucht onze kant op, en de temperaturen blijven dan ook enigszins achter ten opzichte van vandaag. Dit heeft te maken met de temperatuur van zee, het wordt dan ook het meest fris aan de westkust met 7 à 8 graden.


Vanochtend was er op grote schaal mist ontstaan in Engeland. Door de zon is dit vocht weer opgelost, maar vanavond bereikt dit 'vochtige gebied' de Nederlandse kusten en zal dan na zonsondergang weer overgaan in mist, nevel en lage bewolking.

Het heeft ook te maken met de wolkenvorming. In de westelijke kuststrook, waar morgen de mist overgaat in lage bewolking, blijft de temperatuur hangen op een graad of 10. Door opwarming van de grond, vindt er echter sterkere dagelijkse gang plaats in het binnenland. Daar stijgt de lucht door de thermiek en mengt zich met de bovenlucht. Hiermee mengt het vocht in de onderlaag zich met de droge bovenlucht en lost daar geleidelijk in op. Geen grootschalige misttaferelen in het zuidoosten van Nederland dus. Daar komt de zon er morgenochtend direct bij. Doordat de lucht daar meer gemengd is, is de relatieve luchtvochtigheid in het zuidoosten lager dan in het westen. Zo warmt het daar gemakkelijker op en ook de zonkracht maakt hier het verschil. In Limburg wordt het 15 graden.


Mist kan ook prachtige taferelen opleveren. De foto is gemaakt door Karin Broekhuijsen.

weer.nl
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 maart 2014, 18:24 uur | Bericht #420086
Beetje winter, beetje zomer

 

De lente is bij uitstek het jaargetijde waarbij er grote verschillen in temperatuur optreden tussen dag en nacht. Dit jaar hebben we tot dusver in maart daarvan een behoorlijk extreem voorbeeld gezien.


Dit was de afgelopen tijd vaak het (fraaie) beeld tijdens het ochtendkrieken. Rustig, met een paar mistbanken en wat rijp op de velden. Foto: Jan Willen de Wit.

Winter en zomer tegelijkertijd.
Misschien is deze kop een tikje overdreven, maar hij bevat toch een grote kern van waarheid. De afgelopen periode moesten automobilisten nog geregeld de ijskrabber hanteren in de (vroege) ochtend. Fietsers droegen dassen en handschoenen en deze kledingstukken waren geen overbodige luxe. In de middag kon de jas echter uit en gisteren (donderdag 13 maart) zag schrijver dezes zelfs een oudere tiener op de fiets zitten, slechts gekleed in een T-shirt, korte broek en sneakers zonder sokken. Deze uitdossing is wellicht wat overdreven naar de andere kant, maar het geeft wel aan dat het gedurende meerdere middagen volop lente was, met soms zelfs zomerse allures.

Op de officiële stations is het deze maartmaand al op twee dagen ergens in ons land 20 graden of warmer geweest en op 9 maart werd bijna 22 graden bereikt. Op een plekje in de zon en in de luwte mag men het onder deze omstandigheden gerust zomers noemen. Het verschil met de late lente en de zomer is natuurlijk dat de zon ’s avonds al snel ondergaat en dat de temperatuur rap daalt. Het wordt dan al snel fris en daaraan kunnen we merken dat het nog maar maart is.


Li: Aan de grond kwam het vaak tot een stevige vorst, hier en daar vroor het zelfs matig; meer dan 5 graden! Foto: Jannes Wiersema.
Re: De ‘vroege’ fietsers gingen dan ook geregeld in volle winteruitdossing op pad. Foto: Jannes Wiersema.


Groot verschil tussen de minimum- en maximumtemperaturen.
We zeiden het in de aanhef al, het is normaal dat er in de (vroege) lente een groot verschil is tussen de dag- en nachttemperatuur. Er zijn gevallen bekend dat een meetpost in één dag zowel een vorstdag kreeg met een minimumtemperatuur onder nul, als ook een warme dag met een maximumtemperatuur van 20,0 graden of hoger. In de meest extreme gevallen, wat later in het voorjaar, kan dat verschil méér dan 25 graden bedragen. Dit jaar steeg op 9 maart de temperatuur in Beek van 2,1 naar 21,9 graden, een verschil van 19,8 graden.

Gedurende een langere periode hebben we nu hoge maximumtemperaturen gehad, gecombineerd met vaak toch vrij koude nachten, met soms een stevige vorst aan de grond. In De Bilt heeft het deze maand al in zes nachten gevroren, en daarmee één nacht meer dan in heel januari en februari bij elkaar opgeteld! De eerste twee weken van maart hebben in De Bilt een gemiddelde minimumtemperatuur opgeleverd van 1,4 graden, wat lager is dan de norm, want voor de eerste maartdecade ligt die waarde op 1,5 graden en voor de tweede decade op 2,4 graden.

Hoe anders is dat beeld als we naar de gemiddelde maximumtemperatuur kijken! Op 8, 9 en 10 maart kon er in De Bilt een dag hoogterecord worden opgetekend. De 19,5 graden die op 9 maart werd gemeten, betekende daar zelfs de hoogste maximumtemperatuur voor de hele eerste helft van maart, sinds 1901. De norm voor de eerste twee maartdecades bedraagt 8,5 en 10,1 graden. De eerste dertien maartdagen van dit jaar kwamen gemiddeld uit op 13,8 graden, wat zelfs voor de tweede decade van april iets aan de hoge kant zou zijn. Voor de eerste dertien maartdagen is dit dan ook een record. Voor dezelfde periode van dertien dagen stond het record op 13,5 graden in 1991 en alleen in 1997 was het met 13,2 graden gemiddeld ook nog wat zachter dan 13 graden. Met nachten die iets kouder waren dan gemiddeld en middagen die voor de tijd van het jaar record zacht waren, is dat winter en zomergevoel wel verklaard.


De warme zonnestralen deden de rijp echter al snel smelten, en… (foto Jannes Wiersema).
…tijdens menige middag was het onvervalst terrasjesweer, waarbij de winterjas voor zomerse kledij verwisseld kon worden, zoals hier op 9 maart in Breda. Foto: Henk Voermans.


De oorzaak?
De periode februari – april is in ons land gemiddeld de droogste tijd van het jaar, waarbij er ook dikwijls heldere lucht wordt aangevoerd. Na de winter, liggen zowel de zeewatertemperatuur, als ook de grondtemperaturen rond het minimum. Vooral begin maart duren de nachten nog relatief lang, maar wint de zon overdag al duidelijk aan kracht.  Onder rustige en heldere omstandigheden kan het ’s nachts, vlak boven die nog koude grond, fors afkoelen, terwijl de zon ’s middags al een stuk hoger staat en ook langer schijnt dan in de winter. Een snelle opwarming is het resultaat. Waar dat toe kan leiden, hebben we de afgelopen periode kunnen zien. Zowel de handschoenen als de korte broek konden worden gebruikt!


Li: De eerste dertien maartdagen hebben dit jaar bijna de dubbele hoeveelheid zonneschijn opgeleverd in De Bilt, ten opzichte van het langjarige gemiddelde.
Re: De gemiddelde etmaaltemperatuur ligt ruim boven de norm, wat uitsluitend veroorzaakt is door de record hoge maximumtemperaturen, want de minima liggen zelfs iets onder de norm. Bron: KNMI



weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 14 maart 2014, 18:24 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 maart 2014, 17:06 uur | Bericht #420097
Komt later de 20 graden weer in zicht?

Het is vandaag overdag, zaterdag, (veel) minder zacht dan de afgelopen twee weken, met veelal 10 tot 13 graden. Daarmee scoren we nog wel boven 9 graden, de normale maximumtemperatuur voor de tweede decade van maart. En voor later komende week loert alweer veel mildere lucht, met de deur op een kier voor lokaal 20 graden....


Weerkaart geldig voor zondagmiddag. Aan de flank van een hogedrukgebied met zwaartepunt op de oceaan, bij ons een westnoordwestelijke stroming.

Zondag en de dagen daarna wordt het overdag tussen 10 en 13 graden, in het zuiden van het land zijn af en toe piekwaarden van 14 à 15 graden te verwachten. De nachten verlopen daarbij zonder vorst, terwijl nachtvorst de afgelopen tijd nog zo vaak optrad. Sterker nog, met 6 tot 9 graden verlopen de eerstkomende nachten erg mild. Dit betekent dat ook de minimumtemperaturen, en daarmee ook de gemiddelde etmaaltemperaturen, ruim boven de norm zullen liggen. Op deze manier groeit de kans op een zeer zachte maartmaand als geheel.


"In onze tuin wordt druk gewerkt aan de vogelvijver. We hopen dat als er water in zit de vogels er water komen drinken en komen badderen. Vanuit de vogelhut die er vlakbij staat hopen we dan vogels te kunnen fotograferen als ze bij de vijver komen. De hut en vijver moeten klaar zijn als de lente echt losbarst. Aan veel bomen in onze tuin hangen nestkasten die hopelijk binnenkort allemaal bezet zijn en dan hopen de vogels dat ze straks met hun jonge vogeltjes water komen drinken. Voor de beide heren nog even doorwerken dus, ook al is het vandaag frisjes." Aldus fotografe Karin Broekhuijsen uit De Kiel in Drenthe.


Eerst westelijke stroming
Er heeft zich sinds vandaag, zaterdag, een noordwestelijke tot westelijke stroming ingesteld. De wind is veelal matig tot vrij krachtig. Daarmee zal de eerstkomende dagen maritieme lucht van noordelijke breedte onze kant opkomen. Maar de echt koude lucht vanuit het 'hoge noorden' redt het niet om tot ons door te dringen. Bovendien heeft de zon al aardig de kracht om de middagtemperatuur redelijk op te stuwen.

En, later komende week draait de stroming waarschijnlijk bij naar het zuidwesten en mogelijk zuiden, zodat zachtere (of ronduit warme) luchtmassa's ons kunnen bereiken. Zie ook de temperatuurpluim van Enschede hiernaast. Sommige berekeningen voor tegen die tijd geven maximumtemperaturen rond 19 graden aan! Dat nog niet alle berekeningen deze kant kiezen, heeft te maken met de onzekerheid in de windrichting. Er zijn namelijk ook opties met een westzuidwestelijke stroming waarmee minder warme lucht en bovendien een regenfront wordt aangevoerd.

Er valt de komende week nauwelijks tot geen regen. Dit beeld van stuivend zand kunnen we dus vasthouden. Foto vanuit Winterswijk gemaakt door Willy Bonnink.

Nauwelijks regen
Het weerbeeld van de eerstkomende dagen oogt een tikje wisselvallig: wolkenvelden en zonneschijn wisselen elkaar geregeld af en afgezien van heel soms (en regionaal) een klein beetje regen is het droog. Dit danken we aan de invloed van een hogedrukgebied. Het ligt met zijn kern weliswaar vrij ver van ons vandaan, de zwakke uitlopers ervan weten ons weer nog wel te beïnvloeden en houden (actieve) regenfronten uit de buurt.


Temperatuurpluim geldig voor Enschede.

Zondag verschillen
Kijken we in detail naar het weer van morgen, dan lijkt een verschil in weerbeeld tussen de westelijke en noordoostelijke helft van het land op te treden. In de kustprovincies verwachten we volop zonneschijn, terwijl in het noordoosten en oosten wolkenvelden overheersen. Pas later op de dag komt de zon ook daar aan bod. De bewolking hangt samen met een zwak front. Deze zwakke storing veroorzaakt gedurende komende nacht in vooral het noordoosten een klein beetje regen, morgenochtend wordt het daar al snel weer droog.


Hier de weersverwachting tot en met zaterdag 22 maart voor Houten. Afbeelding is van WeatherPro.

weer.nl
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
16 maart 2014, 13:51 uur | Bericht #420108
Wolken of zon

Vandaag is typisch zo een dag waarop de zee een belangrijke invloed heeft op het weerbeeld.  Aan de kust is het schitterend weer met volop zon, in het binnenland hebben wolken de overhand of is het zelfs volkomen grijs.


Zonnig Zeeland, foto door Piet Grim

Budel op de grens, foto Ben Saanen

Roodeschool grijs, door Jannes Wiersema

Condensatie
Sturend weersysteem is een hogedrukgebied op de Oceaan. Erom heen stroomt zachte en relatief vochtige lucht naar ons land. Maar dat vocht wordt pas zichtbaar, als het vocht kan condenseren en wolken kan vormen.  Boven het nog relatief koude zeewater is de atmosfeer stabiel van opbouw. Dat houdt in dat verticale menging relatief zwak is. Boven land is de atmosfeer iets onstabieler van opbouw. Het zeewater is 8 of 9 graden, maar eenmaal boven land is het in de van oorsprong zachte lucht al gauw een graad of 12. Daardoor kan er boven land toch (zwakke) thermiek ontstaan. Mogelijk speelt in de subtiele situatie van vandaag ook de grotere wrijving boven land, in vergelijking met zee, een rol.

Doormenging
De verticale menging is nodig om het aanwezige vocht in de onderste 500 tot 1000 meter van de atmosfeer gelijkmatig te verdelen. Het gevolg daarvan is, dat er op iets grotere hoogte meer waterdamp per kubieke meter lucht komt te zitten. Omdat de temperatuur tegelijkertijd met 1 graad per honderd meter afneemt, zal de toename van vocht op enige hoogte de kans op condensatie en wolkvorming vergroten. De temperatuurafname met toenemende hoogte (1 graad/100 meter) is van toepassing, indien de lucht goed wordt doorgemengd en (nog) niet verzadigd is van vocht.

Hoogtediagrammen
Meteorologen gebruiken vaak hoogtediagrammen om de kans op wolkvorming en buien in te schatten.  Hieronder ziet u de berekende hoogtediagrammen voor een bewolkt Hupsel en een zonnig IJmuiden.  In de hedendaagse computermodellen worden processen als menging en condensatie vaak dermate goed meegenomen, dat de weerkundige ook zonder hoogtediagram al een redelijke tot goede verwachting kan maken.


Hoogtediagram IJmuiden

Hoogtediagram Hupsel


Weermodellen
In de kaartjes hieronder zien we de berekening van de hoeveelheid bewolking, van respectievelijk het ECMWF model en het fijnmazige Engelse nationale model (UKMO). Duidelijk is het grote verschil te zien tussen wolkeloos weer op zee en aan de kust, en veel bewolking naarmate we verder boven land komen. In dit geval is de berekening van het ECMWF duidelijk beter dan die van het UKMO, die te zonnig was voor het tijdstip 12 UTC. Maar gisteren was het andersom en was de berekening van het ECMWF voor vandaag juist te optimistisch.


Berekende bewolking ECMWF, 12 UTC

Berekende bewolking UKMO, 12 UTC

Satellietbeeld om 12 uur


De meteoroloog
Omdat verschillende modellen met hun specifieke resolutie en gevoeligheid, bijvoorbeeld voor genoemde processen, logischerwijs met uiteenlopende oplossingen komen, is het uiteindelijk toch vooral aan de ervaren meteoroloog om de berekeningen te vertalen in een goede weersverwachting.

Donderdag wordt 'zondag'
Ook de komende dagen zullen we nog vaak geconfronteerd worden met grote verschillen tussen land en zee, al zal het maandag en dinsdag aan de kust duidelijk minder zonnig zijn dan vandaag. Donderdag belooft in het hele land weer een mooie voorjaarsdag te worden.

weer.nl
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 maart 2014, 20:59 uur | Bericht #420113
Terrasjes lopen weer vol

De terrassen in de Vlaamse steden en dorpen liepen vandaag weer vol. Het was wel iets minder warm dan vorige week, maar het was wel ideaal weer om iets te gaan drinken. Soms was er een frisse wind, maar al bij al hebben heel veel mensen toch weer zalig kunnen genieten van de vroege lente.



Bron: HLN/VTM
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 maart 2014, 15:44 uur | Bericht #420143
Natuur luistert naar Keukenhof



Was het vorig jaar bij de opening nog een kale bedoening, dit jaar staat de Keukenhof al in volle bloei. Vandaag is de officiële aftrap. Donderdag gaan de deuren open voor het publiek. In aanloop naar dit seizoen zijn ruim 7 miljoen bollen geplant. De zachte winter was een bijzonder aangename bijkomstigheid voor het bloemenpark.

Holland
"De natuur heeft geluisterd", zegt directeur Bart Siemerink. "Het is een fantastisch jaar. Als je afhankelijk van de natuur bent, is het van jaar tot jaar verschillend. Maar dit jaar gaat het helemaal zoals wij het gepland hebben." Het thema van dit jaar is 'Holland'. "Lekker dicht bij huis", volgens Siemerink. "Het thema loopt als een rode draad door het park. Denk aan het Rijksmuseum, Soldaat van Oranje en schaatsers."

Wereldleiders
Volgende week maandag en dinsdag komen tientallen wereldleiders naar Den Haag voor de nucleaire top NSS. Siemerink sluit niet uit dat hij rond die dagen hoog bezoek verwacht. "Je weet maar nooit wie we gaan ontmoeten. Daar kan ik niet te veel over zeggen. Ook wereldleiders willen in Nederland toch even de tulpen zien. Voor ons is iedereen welkom, hoe kort het bezoek ook is."

Keukenduin
Jaarlijks komen zo'n 850.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar de Keukenhof. Het park, dat in 1950 werd geopend, dankt zijn naam aan het vroegere landgoed Keukenduin. In de 17e eeuw haalden bewoners van het nabijgelegen Slot Teylingen praktisch al hun benodigdheden voor in de keuken, zoals wild en kruiden, uit dit grondgebied.

Bron: NOS | Gewijzigd: 3 februari 2017, 14:15 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 maart 2014, 01:26 uur | Bericht #420160
Al meer zon dan normaal in maart



Morgen begint de weerkundige lente: niet de 21ste, maar de 20ste maard. En het wordt ook echt een stralende lentedag. Het is trouwens al de hele maand lente. Maart is tot nog toe abnormaal zacht en zonnig. Het is nog maar de 19e, en we hebben nu al meer uren zon gehad dan normaal in de hele maand. De temperatuur is ook abnormaal hoog, maar vanaf vrijdag gaat ze zakken tot zo'n 10 à 12 graden, en dat zijn normale waarden voor de tijd van het jaar.

Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 maart 2014, 08:30 uur | Bericht #420162
'Donderdag mogelijk eerste officiële warme dag van het jaar'

Mogelijk wordt donderdag de eerste officiële warme dag van het jaar. In De Bilt kan het 20 of 21 graden worden. Dat melden weeronline en weerplaza donderdag. Aan het begin van de ochtend is het nog fris, maar daarna loopt de temperatuur snel op.

Het warme weer houdt niet lang aan: donderdagavond komt vanuit het westen koudere lucht Nederland binnen.

Bron: NU
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 maart 2014, 15:50 uur | Bericht #420169
Warmste 20 maart ooit

'Nu het iets na 14.30 in De Bilt 20 graden is, kunnen we spreken van de warmste 20 maart sinds de metingen in 1901 zijn gestart en de eerste landelijk warme dag van het jaar', zegt Marco Verhoef van Weerplaza. Het nieuwe dagrecord is een mooi cadeau voor de start van de astronomische lente, vanmiddag om 17.57 uur.

Nog nooit was het op 20 maart zo warm als vandaag. Het KNMI in de Bilt registreerde omstreeks 14 uur in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg de hoogste temperaturen, tot 21,6 graden lokaal. Het oude record dateert uit 1916, toen het kwik net onder de 20 graden bleef steken. Opvallend genoeg werd de oude top-6 beheerst door zeer belegen dagen. 1972 is een uitzondering, de andere toppers dateerden van voor de tweede wereldoorlog. Dit verhaal gaat overigens niet op voor de ons omringende dagen.

Het is voor het eerst dit jaar dat we een landelijk warme dag scoren. Daarvoor moet De Bilt 20 graden halen en dat is dit jaar nog niet gebeurd. Het is ook de vroegste warme dag sinds 1990, toen werd het op 17 maart al 20 graden.

Overigens was het op 9 maart in het zuidoosten en oosten van het land al wel warm. In Maastricht werd het toen 22 graden. De Bilt bleef toen steken op 19,5 graden, wat voor 9 maart overigens ook een dagrecord was.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 maart 2014, 14:13 uur | Bericht #420219
Maartse buien

Na een lange periode met droog, zonnig en super zacht weer bevinden we ons vanaf afgelopen vrijdag in een geheel andere luchtsoort. In de lucht, afkomstig uit de poolstreek kunnen buien ontstaan, niet alleen met regen, maar ook met een winterse lading, hagel, (natte) sneeuw en soms ook onweer en windstoten. Deze zogenaamde "maartse buien" zijn karakteristiek in het voorjaar. De buien worden overigens afgewisseld door flink wat zon.


Maart 2014: tot en met 20 maart zonnig, zacht en... droog. Foto: Willy Bonnink

Ook in april
Maartse buien vallen niet alleen in maart maar ook in april. Een betere benaming zou "voorjaarsbuien" zijn, zoals onze zuiderbuien zeggen. In Duitsland en Engeland spreken ze over "Aprilwetter" en "April showers". De sterke afwisseling tussen fel blauwe luchten en uit de kluiten gewassen buienwolken zijn bijzonder fotogeniek. De diep blauwe kleur wordt veroorzaakt doordat poollucht niet verontreinigd is en relatief droog. Het zonlicht wordt dan minder verstrooid waardoor de stapelwolken tegen een mooie blauwe hemel afsteken. Foto’s moeten helaas wel met een jas aan worden genomen want het kan door de relatief lage temperaturen en soms een vlagerige wind behoorlijk guur aanvoelen.


Fel blauwe luchten, gigantische stapelwolken, maartse buien zijn bijzonder fotogeniek. Foto: Marina Magielse

Top tien notering rijtje zachtste maartmaanden ooit
Maart is tot en met 20 maart droog, zonnig en zacht verlopen Op de meeste plaatsen was tot en met de laatste dag van de winter nog geen 20 millimeter regen gevallen. De zon maakte overuren en de temperaturen kwamen dagelijks boven normaal uit. Tot en met vandaag (zondag 23 maart) ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur op 8,3 graden. Dat is ruim 2 graden boven het klimatologisch gemiddelde (6,2 graden). De laatste decade van maart zal naar verwachting minder zacht verlopen waardoor we waarschijnlijk niet in de top 5 maar wel in de top 10 van het rijtje zachtste maartmaanden komen met een gemiddelde temperatuur van 8,0 graden. Maart 1991 staat met een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden op de eerste plaats van deze ranglijst.


Mamatuswolken... met hagel en onweer. Foto: Peter van de Schoot

Koude bovenlucht
De buien die gisteren al gepaard gingen van hagel en onweer ontstaan in een grootschalig trog die vandaag ons land passeert. Op 5 km hoogte vriest het 35 graden. De zee en de lucht vlak boven het water is door de afgelopen warme periode al opgewarmd naar 8 of 9 graden. Warme lucht is lichter dan koude, zodat het warme luchtlaagje vanaf zee zal stijgen wat de vorming van talrijke buien leidt. Hoe groter het verschil tussen de temperatuur aan de grond en de temperatuur hoog in de atmosfeer, hoe actiever de buien kunnen worden en met hagel, onweer en als de lucht in de onderste lagen van de atmosfeer koud genoeg is, soms zelf met (natte) sneeuw vergezeld kunnen gaan. De buien trekken soms los, soms aangesloten tot complexen en soms als straten het land op. Gisteren trokken de buien vrij snel, vandaag tijdens passage van de as van de hoogtetrog is de treksnelheid van de buien minder en kan er lokaal ook flink wat regen vallen. De buien zijn vandaag met name in het binnenland actief.


Hagel, maar ook onweer tijdens een van de buien die gisteren over Groningen trok. Foto: Jannes Wiersema

Koude nachten
In het binnenland sterft de buitenactiviteit in avond en nacht snel uit omdat het daar snel afkoelt. In de heldere polaire lucht kan het gemakkelijk tot een graadje vorst komen. Afgelopen nacht gebeurde dit al in Volkel ( -0,4 graden). De komende nachten gaat het op veel plaatsen landinwaarts een graadje vriezen. Stalen bruggen kunnen lokaal glad worden.


Ook de komende nachten zijn koud, lokaal een graadje vorst. Dat wordt autoruiten krabben.... Foto: Ditta Modderkolk

Van voorjaar naar winter in de Alpen
De koude en onstabiele lucht die verantwoordelijk is voor de maartse buien in ons land laat ook de ons omringende landen niet ongemoeid. Gisteren veroorzaakte het front dat afgelopen vrijdag voor het eerst sinds lange tijd serieuze hoeveelheden regen in ons land veroorzaakte (lokaal 25 millimeter in Lelystad) in het westelijk Alpengebied (Franse en Zwitserse Alpen) boven de 1400 meter flink wat verse sneeuw. Het oostelijk Alpengebied (Oostenrijkse Alpen) konden nog een dagje langer profiteren van het zonnige en super zachte voorjaarsweer met temperaturen van ruim 20 graden. Vandaag trekt het neerslaggebied naar het oosten waarbij de sneeuwvalgrens daalt naar 600 meter. Vooral in het oosten van Zwitserland en in het westen Oostenrijk valt een flink pak sneeuw tot in de dalen (plaatselijk meer dan een halve meter!) Goed nieuws voor diegenen die op de valreep van het seizoen nog even op de lange latten willen staan. Overigens is door de plotselinge overgang van voorjaar naar winter de opbouw van de sneeuwlaag niet stabiel en blijft het gevaar voor lawines bestaan (code oranje of rood) Op weg naar en door de Alpen is het  oppassen geblazen. Door de grote hoeveelheden neerslag (regen in de lager gelegen gebieden en sneeuw hogerop) zijn overlast door sneeuw, gladheid door bevriezing van natte weggedeelten en mogelijk ook kleine overstromingen van rivieren mogelijk. Sommige wegen zullen worden afgesloten. Uiteraard zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht! Ook de eerste helft van de nieuwe week verloopt wisselvallig in de Alpen met van tijd tot tijd flinke sneeuwbuien. Vanaf woensdag wordt het rustiger en droger en wordt het langzaam warmer.


Verse sneeuw in de Alpen. Foto via twitter van Hans ter Braak, Oostenrijk.

Hoogtelaag en hogedrukgebied
De laatste week van maart start fris met koude nachten en overdag een afwisseling van zon en maartse buien. Na passage van de hoogtetrog wordt de komende dagen een hogedrukgebied boven Scandinavië in de steigers gezet. Dit hogedrukbastion houdt grootschalige storingen vanuit het westen tegen. Die blijven steken met regen en wind boven IJsland, de Britse eilanden en Frankrijk. Helaas ontwikkelt zich in de koude lucht tussen het Scandinavische hoog en de Atlantische depressies een zogenaamd "hoogtelaag", een lagedrukgebied, in de hogere lagen van de atmosfeer nog steeds gevuld met diepvrieslucht. Maandag bevindt dit laag zich boven de Duitse bocht en veroorzaakt vooral in de noordoostelijke helft van ons land een aantal buien, waarbij nog steeds hagel en onweer mogelijk zijn. Dinsdag en woensdag trekt dit laag over ons land naar het westen. Dinsdag valt het mee met de buien, woensdag is de kans op een paar stevige buien weer groter. Vanaf donderdag kunnen we aan de zuidflank van het sterk hogedrukgebied boven Scandinavië profiteren van oostelijke winden en droge lucht. De buien zullen grotendeels verdwijnen, de zon komt nog vaker tevoorschijn en langzaam stijgen de temperaturen zodat we in het laatste weekeinde van maart waarin de zomertijd ingaat, kunnen genieten van temperaturen tussen 13 en 16 graden. Daarmee sluiten we de maart 2014 in stijl, dus zacht, af.


weer.nl
Lees ook:

Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 maart 2014, 11:18 uur | Bericht #420244
Koude nacht op komst: waarschuwing voor gladheid

Weerplaza waarschuwt weggebruikers voor mist en gladheid vannacht en morgenochtend. De komende nacht wordt het behoorlijk koud, aldus het weerbureau. Bij weinig wind zal het kwik op een enkele plek zakken tot rond -5 graden, aan de grond wordt het lokaal -8 graden.

Sinds een paar dagen bevindt Nederland zich in polaire lucht, lucht afkomstig van de regio's rond de poolcirkel. De atmosfeer is koud, de lucht schoon en helder. In de onstabiele lucht ontstaan overdag stapelwolken en een enkele bui, maar in de avond lossen de stapelwolken snel op en wordt het kraakhelder. Onder een heldere sterrenhemel gaat het komende nacht in vrijwel het hele land vriezen.

Michiel Severin van Weerplaza waarschuwt voor het gevaar van nevel en mist. 'Mocht de mist aanvriezen dan wordt het glad, met name op bruggen, viaducten en op wegen die dicht bij water liggen'. 

Koudste nacht
Met -5 graden is het de koudste nacht sinds eind januari. Toen daalde het kwik in het noordoosten enkele nachten achter elkaar tot rond -5 graden en bovendien lag er sneeuw. Het koudst was het op 26 januari met -7,2 graden.

De kans dat het komende nacht -7 graden wordt, is klein maar niet uitgesloten. Mocht dat gebeuren dan is het meteen de koudste nacht van de hele winter.  Records worden er niet gebroken. 'Matige vorst in de laatste week van maart komt geregeld voor, in De Bilt ongeveer eens in de tien jaar en in Twente eens in de drie jaar. De koudste nacht tot nu toe deze winter is in De Bilt die van 3 december 2013 geweest. Het werd daar toen -3,1 graden'.

In totaal hebben we sinds 1 januari nu 5 dagen gehad die 'te koud' voor de tijd van het jaar waren, op een totaal van 82 dagen. Een zeer zachte start van 2014 dus, maar vandaag, morgen en woensdag zullen 'te koud' verlopen. Daarna keert het zachte weer opnieuw terug.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.843 topics, welke bij elkaar 448.337 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 269 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 269, lezen 3 mensen het topic " Lente discussietopic 2021".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden