onweer-online.nl nieuws nieuwsitems uit het forum van onweer-online.nl https://www.onweer-online.nl/ Tue, 23 Apr 2024 09:50:03 +0200 30 Jaaroverzichten 2023 Europa http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48220/jaaroverzichten-2023-europa/
Overstromingen Europese rivieren
In Nederland was 2023 het natste jaar sinds de metingen begonnen. Ook in Europa was 2023 een vrij nat jaar. Sommige regio's kregen in korte tijd extreme regenval te verwerken, andere regio's kregen overstromingen doordat de grond compleet verzadigd was het water. Van de laatste categorie waren er overstromingen in Noord-Frankrijk, West-Vlaanderen, langs o.a. de Vecht in Nederland en aan de Duitse rivieren.
  ]]>
Tue, 23 Apr 2024 09:50:03 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48220/jaaroverzichten-2023-europa/
Raam meest gevaarlijke plek bij extreme windstoten http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48216/raam-meest-gevaarlijke-plek-bij-extreme-windstoten/ Raam kan spontaan barsten bij extreme windstotenAls je te maken hebt met extreme windstoten (komen amper voor in Nederland), dan is staan bij het raam wel het meest gevaarlijke wat je kan doen. Hieronder wederom een aantal voorbeelden van een raam dat opeens barst. Dan vormen glassplinters (i.c.m. wind) ineens gevaarlijke projectielen.
  ]]>
Thu, 18 Apr 2024 10:30:43 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48216/raam-meest-gevaarlijke-plek-bij-extreme-windstoten/
Vulkanische bliksem bij Ruang vulkaan (Indonesië) http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48215/vulkanische-bliksem-bij-ruang-vulkaan-indonesi/ Hete as beter dan ijsAls het komt tot het scheiden van lading in een (as)wolk, dan kunnen asdeeltjes dat beter dan ijs. Hierdoor is vulkanische bliksem in een aswolk nét wat spectaculairder dan normale bliksem in een normale wolk.

In Indonesië is de Ruang vulkaan uitgebarsten, deze spectaculaire uitbarsting komt wel met een groot gevaar voor de bewoners van de nabijgelegen eilanden. Er is kans op tsunami's, ook pyroclastische stromen (een soort lawine van hete as) kunnen nabijgelegen dorpen wegvagen.Het alarmniveau is opgeschaald naar het hoogste niveau (vijf). Er zijn circa 11.000 mensen geëvacueerd uit de omgeving van de vulkaan. Op het eiland waar de vulkaan op ligt zijn de planten weggevaagd of bedekt door een laag as. De aspluim kwam tot circa 21 kilometer hoogte.
[youtube:pIXvxkhLR4w]]]>
Thu, 18 Apr 2024 10:23:59 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48215/vulkanische-bliksem-bij-ruang-vulkaan-indonesi/
Zware aardbeving Taiwan (7.4), weinig slachtoffers http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48212/zware-aardbeving-taiwan-74-weinig-slachtoffers/ Taiwan getroffen door magnitude 7.4 aardbevingMaar dankzij strenge bouwregels omtrent aardbevingsbestendig bouwen slechts 9 slachtoffers
Er zijn helaas 9 dodelijke slachtoffers te betreuren, naast ruim duizend gewonden. De meeste slachtoffers vielen doordat ze verpletterd werden door rotsblokken die met rotslawines naar beneden kwamen rollen. Onderstaande video geeft een beeld hoe een aardbeving aardverschuivingen en rotslawines kan veroorzaken.
Zwembaden bovenop flats geven ook een gaaf bij-effect:
[youtube:usKCuKi7JKk]]]>
Thu, 04 Apr 2024 09:34:51 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48212/zware-aardbeving-taiwan-74-weinig-slachtoffers/
Extreme supercel 'blaast 3 mensen uit een flat' http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48211/extreme-supercel-blaast-3-mensen-uit-een-flat/ Krachtige microburst uit supercel blaast ramen uit gebouwen Oost-ChinaDriemaal kwamen er in het oosten van China zeer zware windstoten voor, veroorzaakt door supercells over die regio. Op 29 maart, 31 maart en 2 april kwamen er berichten van schade en slachtoffers door deze plaatselijke extreme windstoten. Naar berichtgeving zijn 3 mensen 's nachts uit een hoge flat gewaaid. Behoorlijk beangstigend.

Geluid aan (maar niet te hard). Je ziet bij de eerste video hoe onderdruk eerst de ramen naar buiten hoe buigt, en vervolgens komt de wind in volle kracht terug en blaast de ramen kapot.
  ]]>
Wed, 03 Apr 2024 12:12:59 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48211/extreme-supercel-blaast-3-mensen-uit-een-flat/
Südföhn, südstau, overstromingen Frankrijk http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48210/sdfhn-sdstau-overstromingen-frankrijk/ Krachtige zuidföhn AlpenEr staat al een lange tijd met regelmaat een krachtige zuidföhn, dat wil zeggen dat een zuidelijke wind veel neerslag tegen de Italiaanse alpen stuwt, terwijl de noordelijke Alpen te maken hebben met zon, warmte en een harde wind. Een noordföhn is precies andersom. Rond de Alpenhoofdkam stond er afgelopen woensdag zo'n harde wind dat skigebieden tijdelijk moesten sluiten. Dat was niet voor niets, zo bleek in de Aosta vallei.
 
Ook tijdens het paasweekend zal er een krachtige zuidföhn staan in de Alpen.]]>
Fri, 29 Mar 2024 10:41:19 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48210/sdfhn-sdstau-overstromingen-frankrijk/
Storm Nelson treft Bretagne en Cornwall http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48209/storm-nelson-treft-bretagne-en-cornwall/ Storm Nelson treft BretagneDe fronten waar Nederland de afgelopen dagen mee te maken hadden, maakten deel uit van het lagedrukgebied genaamd "Nelson". Nelson zorgde ook voor hevige buien in Spanje, in de heuvels van Groot-Brittannië viel plaatselijk sneeuw. Volgens mij is de naam Nelson door de Franse weerdienst gegeven.



Sneeuw
Afgelopen nacht was er al forse neerslagafkoeling in Cornwall (vooral de heuvels van Dartmoor) en in Bretagne. Hierdoor viel er uiteindelijk (natte) sneeuw. In de hoogste heuvels ontstond een sneeuwdek van 2 tot plaatselijk 15 cm.
 
Storm
Vanochtend trok de kern van Nelson rakelings langs Bretagne. Hierdoor kreeg Bretagne de volle laag van het windveld. Er werden windstoten tot 183 km/u gemeten langs de kust. Op het moment van schrijven zijn er daar nog steeds windstoten ruim boven de 100 km/u. Vandaag is dus een bijzonder stormachtig dagje voor Bretagne.
 
Op een eiland voor de Franse kust raakte een vrouw gewond door rondvliegend puin, ze is met een helicopter naar het vasteland gebracht.]]>
Thu, 28 Mar 2024 16:12:56 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48209/storm-nelson-treft-bretagne-en-cornwall/
Saharazand in 2024: steeds vaker boven Europa http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48205/saharazand-in-2024-steeds-vaker-boven-europa/ Komt saharazand boven Europa tegenwoordig vaker voor?Misschien herinner je je de de oranje zon van 17 oktober 2017 nog, toen zorgde een diepe zuidstroming voor een toevoer van saharazand en as van Portugese bosbranden. De lucht kleurde bleek, de zon werd flets en oranje. Sindsdien zorgde saharazand nog veel vaker voor meer bewolking boven Nederland bij een diepe zuidstroming. Copernicus onderzocht of Saharazand boven Nederland vaker voor gaat komen.

Bron: Copernicus.eu

De winter van 2024 heeft tot dusver relatief veel grote uitbraken van saharazand over Europa en Latijns Amerika. Hoewel saharazand een normaal weersverschijnsel is in deze regio's, is de intensiteit en frequentie in recente jaren wel toegenomen. Dit zou gerelateerd kunnen zijn aan veranderingen in stromingspatronen.

In de afgelopen maanden hebben satellieten al minstens 3 grote saharazanduitbraken waargenomen over de Atlantische Oceaan en richting Europa.

Midden december kregen de Canarische Eilanden nog een forse portie saharazand over zich heen, het zorgde voor een grauwe en fletse lucht, verslechterde luchtkwaliteit en ongebruikelijk hoge temperaturen. Het saharazand kwam van de Maghreb (regio van Libië tot Mauritanië).


Een grote pluim aan saharazand stak 12 december vanuit Mauritanië en Marokko de zee naar de Canarische eilanden over.

Toen het kerst werd kreeg Spanje de volle laag van een nieuwe portie saharazand.

Tussen 23 en 31 januari kwam er opnieuw veel saharazand de lucht in. Het saharazand verspreidde zich naar Zuid-Amerika in het westen, en Scandinavië in het noorden. Het was duidelijk op satellietbeelden te zien (hieronder):


Saharazand boven de Kaapverdische eilanden, satellietbeeld van 25 januari. Je ziet ook Kelvin-Helmholtzgolven ten westen van de Kaapverdische eilanden.



De aerosolenverwachting (saharazand is een soort aerosol) toont de grote pluim boven de Atlantische Oceaan, en een lange tong richting het noorden. Animatie van 1 januari tot 12 februari.

In Noord-Europa werden de zonsondergangen veel kleurrijker. Gelukkig levert saharazand na duizenden kilometers op grote hoogte door de lucht te dwarrelen weinig gezondheidsschade op. Enkel als het dan even regent, kan het saharazand nog wel op de grond belanden (waar het op ruiten en auto's terecht kan komen). Daarnaast heeft het zand invloed op de chemische reacties in de lucht en ontstaan er door dit zand sneller wolken.

Voor de gebieden dichtbij de Sahara, zoals de Canarische eilanden, is het saharazand in de lucht wel gevaarlijk. Ze noemen het hier een "Calima" als de hete woestijnwind saharazand brengt. Ook rond de Middellandse Zee kan de lucht soms compleet oranje kleuren, ook het zicht kan teruglopen met alle gevolgen voor je gezondheid. De Spaanse weerdienst waarschuwt zelfs regelmatig voor saharazand.

De fijnstofverwachting (PM10) hieronder toont twee nieuwe saharazanduitbraken in de eerste helft van februari. Een deel van het saharazand valt namelijk onder fijnstof. De concentraties zand waren erg hoog rond de Middellandse Zee. Mid-februari trok een nieuwe pluim saharazand naar West-Europa.

Vaker zuidenwind en dus saharazand in de winter?
Terwijl er deze winter dus veel saharazand in de lucht was, kwam nieuw onderzoek tot de conclusie dat dit zand in de winter flink toe is genomen. Normaalgenomen heeft de winter juist het minste saharazand in de lucht. In februari-maart van 2020-2022 was er een sterke toename in saharazand. Soms hield de toestroom van saharazand aan voor nooit eerder geziene duur.

Het onderzoek laat zien dat de concentratie saharazand is toegenomen, en dat het ook hoger in de lucht komt in de winters van 2020-2022, vergeleken met de periode 2003-2019.

"Sinds 2020 wordt de regio rond de Middellandse Zee steeds warmer, en zien we een voortdurende droogte in de Maghreb (regio Noord-Afrika). Dit draagt bij aan de toename van saharazand in Europa van de laatste jaren", aldus Sara Basart (World Meteorological Organization), één van de auteurs van de studie.

Het artikel onderzoekt ook welke patronen bijdragen aan uitbraken van saharazand. "Afgesnoerde lagedrukgebieden (Cut-off lows) voor de kust van Marokko en hogedrukgebieden boven Europa zorgen voor veel van deze events in de winter" zegt Emilio Cuevas. David Barriopedro voegt daaraan toe "het type hogedrukgebied verschilt van geval tot geval, maar vaak gaat het om blokkades of ruggen van hogedrukgebieden in de subtropen. Deze kwamen regelmatig voor in de winters van 2020-2022."

Uit een analyse uit 2021 bleek dat het aantal uitbraken van saharazand in de periode 2005-2019 zelfs verdubbelt is.

Er is nu ook een nieuwe tool gelanceert die laat zien welke vorm aerosolen er in de lucht waargenomen zijn:
https://aerosol-alerts.atmosphere.copernicus.eu/


Momenteel zorgt een diepe zuidstroming opnieuw voor een uitbraak van saharazand over Italië. Daarnaast zie je in rood ook een significante hoeveelheid SO4 (zwavel) aerosolen.]]>
Wed, 28 Feb 2024 21:32:14 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48205/saharazand-in-2024-steeds-vaker-boven-europa/
Stormkans donderdag 22 februari 2024 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48200/stormkans-donderdag-22-februari-2024/ Stormkans donderdag & vrijdag 22/23 februari. 

Stormliefhebbers opgelet! Wij krijgen namelijk mogelijk te maken met een randstoring die lift op een slinger van de JET-stream. Dat is een grote band met wind op grote hoogte, dit geeft vaak een lagedrukgebied een duwtje in de rug waardoor het snel kan uitdiepen. Ook woensdag en donderdag zien wij dit terug op deze kaart. 


(Jetstream op donderdagavond 19:00)


(Depressie kern, vlak boven de waddeneilanden met een scherp knijpveld)

Zie hier hoe de depressie zich vormt en uitdiept onderweg naar Nederland;
https://images.meteociel.fr/im/94/21874/animzte6.gif


ICON, GFS, ECMWF & Arpege laten allemaal het onstaan van de kern zie, echter is de koers en uitdieping nog onzeker. De meeste modellen laten de kern wel aan de westkust ontstaan waarna die uitdiept en net boven de waddeneilanden komt te liggen. Daarom kunnen ook in het binnneland forse windstoten tot 100 km/u voorkomen (Bëlgie & Nederland). 

Hierbij een paar voorbeelden van koers en uitdieping.



(Lid 6 GFS)


(Lid 13 GFS, meer op zee)


(Lid 19 GFS)


(Lid 4 ECMWF)


(Lid 23 ECMWF, windveld boven land)


Aangezien ICON deze situatie al dagen goed in de smiezen heeft vertrouw ik het meest op dit weermodel momenteel. Icon laat in de 12Z run van 20/2/24 het laag uitdiepen naar 960 hPa met een strak windveld over de benelux.




(ICON met windstoten tot 140 km/u)


(ICON met 10 BFT)

Wat zeggen de korte termijn modellen?

De meeste zijn nog niet in handbereik, echter kunnen we wel al zien dat ook zij een randdepressie laten vormen nabij de Franse kust. 


(Arome 12Z)


(Icond2)

Conclusie; 

Stormsituatie opkomst, koers en windstoten onzeker. 
Donderdagavond 22/2/24
]]>
Tue, 20 Feb 2024 17:09:58 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48200/stormkans-donderdag-22-februari-2024/
De grootste regenvalsimulator op aarde http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48185/de-grootste-regenvalsimulator-op-aarde/ Veritasium: The rainiest place on earth[youtube:lGJEihgN4OU]]]> Sat, 27 Jan 2024 18:49:18 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48185/de-grootste-regenvalsimulator-op-aarde/ Onweer vanuit de ruimte gezien -- Gefilmd door astronaut. http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48184/onweer-vanuit-de-ruimte-gezien-gefilmd-door-astron/
[youtube:_gyUKAXRMj0]]]>
Sat, 27 Jan 2024 13:51:07 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48184/onweer-vanuit-de-ruimte-gezien-gefilmd-door-astron/
Live Aard-Beving -Monitoring Wereldwijd. http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48181/live-aard-beving-monitoring-wereldwijd/
[youtube:oQlizb_10bw]

 ]]>
Thu, 25 Jan 2024 20:41:20 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48181/live-aard-beving-monitoring-wereldwijd/
Live View vanuit het ISS -Space Station. http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48180/live-view-vanuit-het-iss-space-station/

[youtube:xRPjKQtRXR8]]]>
Thu, 25 Jan 2024 20:09:17 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48180/live-view-vanuit-het-iss-space-station/
Stormkans (Isha) op 21 en 22 januari 2024 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48178/stormkans-isha-op-21-en-22-januari-2024/ Stormkans (Isha) op 21 en 22 januari 2024
Er is een storm op weg naar de Benelux. Er zijn windstoten mogelijk van rond de 105-115 km/u in Noord-Holland en op de Waddeneilanden, langs de gehele kustlijn van 95-105 km/u en in het binnenland zullen de windstoten veelal in de orde van 75-95 km/u liggen. Zeer plaatselijk zijn hogere windstoten mogelijk. Daarnaast is er kans op een officiële storm, daarvoor moet een uurgemiddelde van windkracht 9 worden gehaald. Enkele weermodellen zoals GFS komen met zwaardere windstoten. Het hoogtepunt zal in de nacht van zondag op maandag liggen, al kan het maandagochtend nog pittig waaien. 

De Met Office heeft code oranje afgekondigd voor het Verenigd Koninkrijk vanwege zeer zware windstoten tot 130 km/u. Daardoor heeft deze storm de naam Isha. Hier in Nederland wordt het iets milder, maar we krijgen toch nog een flinke veeg mee. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor heel Nederland vanwege (zeer) zware windstoten. Een opschaling tot code oranje is niet uitgesloten volgens eerdere guidances.

Isha is de negende storm van dit stormseizoen die een naam krijgt van de westgroep (Het KNMI, de Met Office en de Met Éierann). 



Verder lezen: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen

De verschillende operationele runs:



 ]]>
Sat, 20 Jan 2024 22:11:55 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48178/stormkans-isha-op-21-en-22-januari-2024/
Jaaroverzicht aardbevingen 2023 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48167/jaaroverzicht-aardbevingen-2023/ Jaaroverzicht aardbevingen 2023KNMI - https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/jaaroverzicht-aardbevingen-2023

In 2023 zijn er in Nederland 62 aardbevingen opgetreden. Het aantal geïnduceerde aardbevingen was 50 en 12 natuurlijke aardbevingen. In het Groningenveld vonden de meeste geïnduceerde aardbevingen plaats, 43 in totaal. Bij Ekehaar (provincie Drenthe) vond in 2023 de zwaarste geïnduceerde beving plaats met een magnitude van 2,2.




Geïnduceerde aardbevingen zijn het gevolg van menselijk handelen. Het betreft hier veelal de gaswinning. Er waren 9 aardbevingen met een magnitude van boven de 1,5 in Groningen (figuur 2). Een daling ten opzichte van de laatste jaren; in 2022 en 2021 waren het er 12. Bij Zijldijk vond op 12 april 2023 een aardbeving met magnitude 2,1 plaats, dit was de zwaarste beving in het Groningenveld.

Het seismisch meetnetwerk in Groningen is in de loop der jaren uitgebreid. Daardoor kunnen er meer en kleinere aardbevingen gemeten worden. Alle aardbevingen van 1,5 en hoger zijn sinds 1991 gemeten. Door naar deze aardbevingen te kijken, kunnen de verschillende jaren met elkaar vergeleken worden.

Aardbevingen kleinere gasvelden
In 2023 vond bij Ekehaar de zwaarste geïnduceerde beving plaats met een magnitude 2,2 

Geïnduceerde aardbevingen traden ook in kleinere gasvelden op. In de provincie Drenthe bij Winde in het Vries gasveld waren er op 22 en 23 augustus aardbevingen met een magnitude van 1,6 en 1,7. Ook in het Drentse gasveld Eleveld waren aardbevingen. Bij Hooghalen (1,9 op 1 oktober) en Ekehaar (1,3 op 23 oktober en 2,2 op 29 oktober).

Natuurlijke bevingen
Er waren in 2023 12 natuurlijke aardbevingen, in 2022 waren dit er 7. Deze aardbevingen zijn het gevolg van de platentektoniek en vonden plaats in Limburg en Noord-Brabant. De magnitudes varieerde tussen de 0,4 en 2,4 (bij Bunde op 23 april).

[youtube:Gx0F2ScwbS8]

Toevoeging Thijs:
Dus, in Groningen stabiliseert de grond langzaam, daardoor nemen als eerste de zware aardbevingen af, op termijn zullen ook de lichtste aardbevingen af gaan nemen. Er zijn sinds het verminderen en vooral sinds het stopzetten van de gaswinning in het Groningerveld minder zware aardbevingen.]]>
Wed, 03 Jan 2024 23:16:26 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48167/jaaroverzicht-aardbevingen-2023/
Tornado nabij Putte (België) http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48165/tornado-nabij-putte-belgi/ Wat gebeurde er op 3 januari in de lijn van Putte - Onze-Lieve-Vrouw-Waver (BE)?

Een tornado die op 3 januari rond 16:20 ontstond net na het plaatsje 'Klooster' heeft voor veel schade gezorgd in Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Putte.
Ik heb tot heden op X (voorheen Twitter) schadebeelden, ontregeldheden en wegafsluitingen voorbij zien komen. tevens heb ik de radarbeelden terug gekeken op Kachelmanwetter. Daarbij heb ik al snel een goed beeld van de trekroute en waar die ongeveer ontstaan is en ook geëindigt is. 

https://www.facebook.com/reel/242345155556032

' [📢] Omwille van ernstige schade door een windhoos is momenteel de Molenstraat - Waversesteenweg in #Putte volledig afgesloten ter hoogte van huisnummer 92. [❗️] Gelieve de omgeving van centrum Onze-Lieve-Vrouw-Waver te vermijden.'
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Verloop & ontstaan;

Er waren al beelden opgedoken van een roterende wallcloud nabij Megechelen.
Foto; Jenss

'(Jens; Ik zag ook de droge lucht in de wallcloud draaien zoals klassiek net voor tornadovorming)'


Dat kan je terugvinden op het volgende radarbeeld

Blauwe pijl geeft ongeveer de inflow aan. 




(Rotatie op de radar)


Daarbij vervaagd het radarbeeld ook een beetje, duidelijk teken van 'debris' in de lucht en dus een kenmerk dat de tornado aan de grond komt.

(Grijze vlak)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tornado duidelijk gefotografeerd 
I.v.m. auteursrechten kan afbeelding niet getoond worden.

https://twitter.com/MeteoWard/status/1742608202670150053

Beelden gemaakt in de omgeving van de Leemstraat.^

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Schadepad tot nu toe;

Vanuit X (voorheen Twitter) heb ik wat beelden voorbij zien komen en tevens ook locaties met schade. Hieruit heb ik een schtesbeeld gemaakt van de trekroute. 

Blauw pijl naar beneden; Tornado ontstaat.
Blauwe pijl omhoog; Lift-up

Wat opvalt is dat de tornado best lang (circa 5-10) minuten aan de grond schade heeft veroorzaakt. 

https://twitter.com/MeteoWard/status/1742628406640955565
Beelden tornado.

https://twitter.com/MeteoWard/status/1742593298328326249
Beelden tornado.

' [📢] Omwille van ernstige schade door een windhoos is momenteel de Molenstraat - Waversesteenweg in #Putte volledig afgesloten ter hoogte van huisnummer 92. [❗️] Gelieve de omgeving van centrum Onze-Lieve-Vrouw-Waver te vermijden.'

Geschat word dat er zo'n 50 tal woningen/bedrijven schade hebben opgelopen. Ook waaide er meerdere bomen om. Zelfs een caravan werd omver geblazen. Er zijn geen gewonden gevallen.

Bronnen; Facebook en X (Twitter)
Geverifieerd.

Meer informatie volgt. 

Edit Thijs: Door wetgeving rond copyrights kunnen afbeeldingen met auteursrechten zonder toestemming helaas niet gebruikt worden.]]>
Wed, 03 Jan 2024 19:06:53 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48165/tornado-nabij-putte-belgi/
Stormkans 'storm Henk' 2-3 januari 2024 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48164/stormkans-storm-henk-2-3-januari-2024/ Als aller eerst, iedereen de beste wensen!

We gaan het jaar gelijk goed beginnen (voor de stormliefhebbers) met een mogelijke zware stormsetting. Een randverschijnsel. 
Erg vergelijkbaar met zomerstorm Poly die 5 Juli overtrok en voor veel schade zorgde. 

De modellen leken in de 0Z/6Z runs minder te worden doordat het windveld veel op zee zou zijn. Nu in de 12Z runs van 1 Januari is dat weer veranderd. 
In dit bericht bespreek ik Arpege, Arome, Harmonie en ICON. 

De koers van het systeem is nog onzeker, wel is het zeker dat het noordwesten in ieder geval te maken gaat krijgen met zware windstoten. 30 KM oostelijker/zuidelijker zou betekenen dat ook het binnenland met zware windstoten van 100 km/u te maken kan krijgen!

Arpege windstoot;

Arpege toont windstoten tot 130 km/u 

Arome;


Arome windstoten tot 130 km/u.


Arome met 10 BFT.


Harmonie windstoten tot 130 km/u


Harmonie met 10 BFT

Icon windstoot;



Icon 12Z 9 BFT;


Of er code oranje komt is nog de vraag vanwege de timing van het overtrekken (22:00-04:00). 
Het KNMI heeft wel al code geel voor (zeer) zware windstoten uitstaan.


Dinsdagavond in de noordwestelijke helft zware windstoten

Vandaag zijn er geen waarschuwingen van kracht.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag komen er in de noordwestelijke helft van het land zware windstoten voor van 80-90 km/uur, in het noordwestelijk- en noordelijk kustgebied van 100-110 km/uur. De windstoten komen uit een zuidwestelijke richting.

Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hier hinder van ondervinden.

Blijf up-tp-date door dit topic te volgen!
 ]]>
Mon, 01 Jan 2024 17:37:39 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48164/stormkans-storm-henk-2-3-januari-2024/
Storm Pia aan de Noordzeekust . http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48157/storm-pia-aan-de-noordzeekust/
[youtube:q0-DDh1zdY4]]]>
Thu, 21 Dec 2023 11:01:24 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48157/storm-pia-aan-de-noordzeekust/
Weerballonnen Volgen-Live. http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48152/weerballonnen-volgen-live/
https://sondehub.org/#!mt=Mapnik&mz=6&qm=3h&mc=54.34215,4.94385


 Als je een sonde ziet met een parachute , dan is de ballon aan het dalen, nadat hij is gegeimplodeerd oftewel uit elkaar gesprongen,
 na het bereiken van het vliegplafond van de ballon .
 De auto,s zijn Chasers -Have Funn.

 Rene -Nieuw Lid.

Edit Thijs: link aanklikbaar gemaakt]]>
Mon, 18 Dec 2023 11:06:37 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48152/weerballonnen-volgen-live/
2023 in de race voor record jaarsom neerslag http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48143/2023-in-de-race-voor-record-jaarsom-neerslag/ 2023 maakt een einde aan reeks droge jarenDit jaar is hard op weg het natste jaar te worden sinds het begin van de metingen in 1906. Er valt tegenwoordig gemiddeld meer regen dan vroeger. Maar het is nog niet duidelijk of deze trend door zal zetten. In Nederland worden de winters natter, de zomers droger. De nieuwe KNMI- klimaatscenario's houden daarom rekening met zowel een toename als ook een afname van de jaarneerslag.

Door: KNMI - Frank Selten. https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/2023-maakt-een-einde-aan-reeks-droge-jaren

Vier natte periodes dit jaar 
Dit jaar wisselen natte en droge periodes elkaar af. Na een natte lente was het in juni uitzonderlijk lang droog. Dat is te zien in grafiek 1. De zwarte lijn geeft per dag in het jaar aan hoeveel regen er normaal valt in de 30 dagen voorafgaande aan die dag. Gemiddeld valt er in 30 dagen zo'n 80 millimeter, behalve in het voorjaar, dan is het wat droger. In kleur zie je hoeveel regen er dit jaar viel: in blauw als er meer regen viel dan normaal en in bruin minder. Januari, het voorjaar, juli-augustus en nu oktober-november kenden een natte periode met uitzonderlijk veel meer neerslag dan normaal. De afgelopen natte weken zijn dramatisch voor veel boeren die door te natte akkers hun oogst niet kunnen binnenhalen. 


Grafiek 1. Hoeveelheid neerslag in millimeters gemiddeld over 13 neerslagstations verspreid over Nederland en opgeteld over 30 dagen. In kleur voor 2023: blauw als er meer neerslag is gevallen dan normaal, bruin minder. Normaal is de gemiddelde hoeveelheid in de periode 1991 tot en met 2020 (dikke zwarte lijn). De maximaal waargenomen hoeveelheid sinds 1906 is weergegeven met de dunne lijn. ©KNMI.

Neerslag in Nederland is toegenomen 
Er valt nu gemiddeld meer neerslag dan vroeger. De blauwe trendlijn in grafiek 2 laat zien dat honderd jaar geleden er zo'n 700 millimeter aan neerslag gemeten werd. Tegenwoordig valt er gemiddeld rond 850 millimeter, een stijging van ongeveer 20 procent. De hoogste waarde werd gemeten in 1998. Als al dat regenwater was opgevangen, was heel Nederland eind 1998 bedekt met een laag water van ruim een meter, 1109 millimeter om precies te zijn. 

Dit jaar is hard op weg om daarbij in de buurt te komen. De hoeveelheid neerslag komt naar verwachting uit op 1079 millimeter. Maar als het in december ook natter dan normaal wordt zou 2023 wel eens het natste jaar tot nu toe kunnen worden. 


Grafiek 2. Waargenomen hoeveelheid neerslag per jaar gemiddeld over 13 neerslagstations verspreid over Nederland en de toekomstige ontwikkeling volgens twee KNMI-klimaatscenario's. Bron: KNMI-klimaatdashboard.

Neemt de neerslag nog verder toe? 
De aarde warmt verder op door de uitstoot van broeikasgassen. Uit berekeningen met klimaatmodellen blijkt dat de neerslag in Nederland daardoor in de winter zal toenemen en in de zomer afnemen. Maar hoe sterk, dat verschilt van model tot model. In ongeveer de helft van de modellen neemt de winterneerslag sterker toe dan de afname in de zomer, in de andere helft is dat andersom. In het KNMI-klimaatdashboard (grafiek 2) zijn de nieuwe klimaatscenario's verwerkt. De grafiek toont een scenario waarin de jaarneerslag verder toeneemt (Hn) en een scenario waarin de jaarneerslag afneemt (Hd). Met de inrichting van Nederland moeten we met beide mogelijkheden rekening houden. 

Video over gevolgen extreem natte periode voor akkerbouw: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5418782/aardappels-kunnen-niet-uit-de-grond-boeren-snakken-naar-droogte]]>
Tue, 14 Nov 2023 17:15:22 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48143/2023-in-de-race-voor-record-jaarsom-neerslag/
Overstromingen West-Vlaanderen, meer regen op komst http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48142/overstromingen-west-vlaanderen-meer-regen-op-komst/ Provinciaal rampenplan afgekondigd voor wateroverlast in West-VlaanderenUit: www.hln.be - Lees het hele artikel op de website

In West-Vlaanderen is vanmorgen het provinciaal rampenplan afgekondigd. Dat meldt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V). Na de hevige regenval van afgelopen dagen kampt de provincie op verschillende plaatsen met wateroverlast. Ook donderdag wordt opnieuw veel neerslag voorspeld. “Ondertussen is onze boodschap aan de mensen: wees voorzichtig en neem geen risico’s”, aldus Decaluwé.
 

Het is de rivier de IJzer in West-Vlaanderen waar de situatie het meest kritiek is. Daar staat het water al in enkele huizen. Tot en met vrijdagmiddag, de komende 24 uur, kan er opnieuw veel regen vallen.




Icon D2 heeft de laagste neerslagsommen met 20 tot ruim 30 mm in het stroomgebied van de IJzer. Elders in Noord-Frankrijk 50 tot 60 mm.


Arome zit er een beetje tussenin, met neerslagsommen van 7 tot ruim 30 mm in het stroomgebied van de IJzer. Elders in Noord-Frankrijk 100 tot 125 mm.


Harmonie heeft de hoogste neerslagsommen met 10 tot ruim 60 mm in het stroomgebied van de IJzer. Elders in Noord-Frankrijk 150 tot 180 mm.

Het weekend lijkt droger te verlopen voor West-Vlaanderen, dan valt West-Vlaanderen óf in de regenschaduw van Engeland (minder buien), of dan trekt er een tijdelijk rugje van hogedruk over (minder buien). Vanaf maandag opnieuw zeer wisselvallig.]]>
Thu, 09 Nov 2023 09:23:16 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48142/overstromingen-west-vlaanderen-meer-regen-op-komst/
Storm Ciarán treft West-Europa http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48140/storm-ciarn-treft-west-europa/ Zeer uitzonderlijke stormsituatie onderweg naar west Europa.

Een lagedrukgebied die zich ontwikkeld nabij Canada gaat meeliften op de straalstroom die ligt op de Atlantische Oceaan naar Europa, bij de linkeruitgang van de jet ontwikkeld dit systeem van 980 hPa (Afbeelding 1) naar 955 hPa (Afbeelding 2) binnen 24 uur. Dit noemt men een rapid intensify storm/system. Daardoor ontstaat er een onwijs en uitzonderlijk windveld ten zuiden en westen van het systeem en kunnen windstoten oplopen boven de 160 km/u. De gemiddelde wind gaat naar 100/110 km/u, zelfs orkaankacht is mogelijk.

ONTWIKKELING;


(Afbeelding 1) het lagedrukgebied van 985 hPa.


(Afbeelding 2) Bomcycloon Ciarán ten westen van Frankrijk, met windstoten van 160 km/u+. 


(Afbeelding 3; overzichtskaart verwachting)


IMPACT;

Meteo-France en de MET-Office hebben al een waarschuwing staan voor zeer zware storm. Windstoten kunnen rond de kanaalregio dus de snelheden halen van 160 km/u, bij de versmalling mogelijk zelfs meer i.v.m extra forcering. Boten kunnen in de problemen raken, bomen kunnen omvallen, overstromingen kunnen plaatsvinden en ga zo maar door. Al met al een erg gevaarlijke situatie. Het KNMI overweegt om een code oranje uit te geven binnenkort.

Benelux;

Voor de Benelux lijkt het nog niet zo'n vaart te gaan lopen, maar we zijn nog iets te ver af van de situatie voor daadwerlijke windstoot kaarten. De verwachting is nu dat er maximaal windstoten aan de zee provincies kunnen voorkomen van 100 km/u, lokaal meer of eventueel bij buien. Aan zee een windkracht 8/9 en in het binnenland maximaal stoten van 80 km/u met een windkracht 6 a 7. 







 ]]>
Mon, 30 Oct 2023 22:07:37 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48140/storm-ciarn-treft-west-europa/
Code rood Groot-Brittannië voor extreme regenval storm Babet http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48136/code-rood-groot-brittanni-voor-extreme-regenval-st/ Dode in Schotland door storm Babet, ook extreem weer verwacht in ScandinaviëIn Schotland is een dode gevallen door de storm Babet. Het 57-jarige slachtoffer was door het noodweer in de rivier Lee terechtgekomen en verdronken. Er wordt nog gezocht naar een mogelijk tweede slachtoffer, een man die in zijn voertuig overvallen werd door een overstroming.

Lees verder: NOS - https://nos.nl/artikel/2494722-dode-in-schotland-door-storm-babet-ook-extreem-weer-verwacht-in-scandinavie



Occlusiefronten laten op het moment veel neerslag vallen in West-Europa.

De afgelopen 48 uur viel er al op grote schaal 60 tot 80 mm regen. Plaatselijk kwam daar de afgelopen 24 uur nog 150 mm bij in Schotland. De komende 24 uur kan er opnieuw 70 mm regen bijkomen in Schotland.

Windstoten van 100 tot 130 km/u zijn mogelijk in Denemarken en Schotland. Op de Noordzee en aan de Noorse kust mogelijk tot 160 km/u.


Weinig landen in Europa die het vandaag helemaal droog houden.]]>
Fri, 20 Oct 2023 13:36:26 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48136/code-rood-groot-brittanni-voor-extreme-regenval-st/
Wintervoorspelling 23/24 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48133/wintervoorspelling-2324/
https://www.weer.nl/nieuws/2023/een-eerste-onscherpe-blik-naar-de-winter-van-2024 
https://www.jan-magazine.nl/lifestyle/a44989452/weersvoorspelling-deze-winter-2023-2024/
https://www.ronsweer.nl/winterverwachting
https://www.meteodelfzijl.nl/jm3/index.php/75-nieuwsflits/weerweetjes/21273-winterverwachting-2023-eerste-zeer-voorlopige-versie-2-scenario-s
https://www.snowrepublic.nl/voorspelling-winter-2022-2023-wordt-het-nog-koud-2/#:~:text=Volgens%20de%20honderdjarige%20kalender%20wordt,en%20oncomfortabel%20weer%20met%20regen.]]>
Wed, 11 Oct 2023 23:23:10 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48133/wintervoorspelling-2324/
Atlantisch orkaanseizoen 2023 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48130/atlantisch-orkaanseizoen-2023/ Lage kerndruk orkaan IdaliaEen weerstation bij Keaton Beach (KTNF1) heeft een luchtdruk gemeten van 845 hPa. De kern van Idalia lijkt precies over deze regio heen te trekken.

Idalia (voor landfall een categorie 4 orkaan) zal veel schade aanrichten, gelukkig trekt de orkaan wel vlot noordoostwaarts. De hele passage van de orkaan is aan de kust nu bijna voorbij (totale passage orkaan duurde ongeveer 6 uur). De schade van de orkaan zal echter waarschijnlijk nog weken tot maanden doordreunen. Al met al is het een bijzonder zware orkaan.


Tropicaltidbits heeft een mooi overzicht met orkaaninformatie: https://www.tropicaltidbits.com/storminfo/

]]>
Wed, 30 Aug 2023 15:53:27 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48130/atlantisch-orkaanseizoen-2023/
Maandoverzicht Juli: natte maand met storm Poly http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48125/maandoverzicht-juli-natte-maand-met-storm-poly/ Juli in Nederland: natte maand, normale temperatuur en zonneschijnJuli grofweg rond het klimaatgemiddelde
Met 18,1°C in De Bilt lag de gemiddelde temperatuur net iets onder het klimatologische gemiddelde van 18,3°C en was de maand qua temperatuur vrij normaal te noemen.



Links zie je het gemiddelde over de maand juli, rechts zie je de afwijking (anomalie) van het huidig klimaatgemiddelde (1991-2020).

Verschillen waren overdag het grootste
Er was in juli behoorlijk wat bewolking, hierdoor verliepen de dagen overdag vaak iets koeler dan het klimaatgemiddelde. Ell bereikte een gemiddelde maximumtemperatuur van 24,4 graden, tegenvoer 20,5 graden als gemiddelde maximumtemperatuur op Lauwersoog. In de nachten kon het door bewolking minder afkoelen van gebruikelijk, hierdoor waren de nachten warmer dan het klimaatgemiddelde. Kijk hier voor de afwijking in maximum en minimumtemperatuur (MOW overzicht KNMI). 

Een maand met minder zomerse en tropische dagen dan gebruikelijk
De maand juli telde in De Bilt 24 warme dagen (20°C of meer), ongeveer de normale hoeveelheid (het klimatologische gemiddelde is 23). Het aantal zomerse (zes) en tropische dagen (één) in De Bilt lag wel duidelijk onder het gemiddelde, normaal zijn dat er respectievelijk negen en twee. In het zuidoosten werd het op negen dagen zomers warm en op drie dagen tropisch.

Na een droge juni volgde een vrij natte juli
Met gemiddeld over het land 110 millimeter tegen normaal 78 millimeter (berekend over de automatische weerstations), was juli nat. Gemiddeld regende het ook beduidend vaker dan normaal, met 61 neerslaguren tegen een klimatologisch gemiddelde van 40 uur.

Het natst was het in het noorden en noordoosten van het land, met op uitgebreide schaal 100-130 millimeter en plaatselijk zelfs meer dan 150 millimeter in delen van Friesland en Drenthe. In het zuidwesten viel de helft minder neerslag met ca. 60 millimeter in het westen van Zeeuws Vlaanderen. Deze grote verschillen waren vooral het gevolg van het vaak buiige karakter van de neerslag, waarbij de buien vaak het zwaarst waren in het noordoosten en oosten.


Links de neerslagsom van juli 2023, rechts het klimaatgemiddelde voor juli. Let op: de schaalkleuring verschilt tussen beiden kaarten. De meeste neerslag viel bij Hoogeveen (166 mm). De minste neerslag viel rond Maastricht (55 mm).

Ietsjes minder zon dan gebruikelijk voor juli
De hoeveelheid zonneschijn week in juli nauwelijks af van het klimatologische gemiddelde, met gemiddeld over het land 213 uren zon tegen 220 zonuren normaal. Het zonnigst was het deze maand in het Waddengebied, met 239 zonuren op Terschelling (Hoorn). De zon scheen het minst in het midden en oosten, met op het KNMI-station in Deelen 195 uren zon. In De Bilt scheen de zon 201 uur, iets minder dan het klimatologische gemiddelde van 214 zonuren.


Qua zon eindigde Terschelling het zonnigste (238,7 uur). Het minste scheen de zon in Deelen (194,9 uur). Rond het IJsselmeer was de afwijking het grootste, terwijl de Waddenregio precies de gebruikelijke hoeveelheid zon kreeg.

Meer regenval dan verdamping
Waar in juni 130 mm aan water verdampte via de gewassen (voornamelijk gras) terwijl er 10 tot 50 mm regen viel, zijn de zaken in juli weer omgedraaid. Door de natte maand kregen we meer regen dan er verdampen kon. Er viel 80 tot 140 mm regen, er verdampte daarvan zo'n 100 mm.


De referentie gewasverdamping is het resultaat van de berekening hoeveel millimeter water er verdampt uit gezond gras met voldoende water en voedingsstoffen. Onder andere zon en hoge temperaturen zorgen voor een hogere referentie gewasverdamping. Onder ideale omstandigheden verdween er in Vlissingen (Zeeland) in theorie 109,1 mm aan water door verdamping, tegenover 92,6 mm in Nieuw-Beerta (Groningen).

Door de droge mei en juni hebben we nog steeds een neerslagtekort dat groter is dan het klimaatgemiddelde. Vooral in het oosten is het neerslagtekort wel kleiner geworden sinds juni, aan de kust is de situatie min of meer gelijk gebleven in juli (het is in ieder geval nergens echt erger geworden).


Stand op 1 augustus over periode 1 april t/m 31 juli, op basis van neerslag en verdamping van KNMI vrijwilligersnetwerk.

Als we de SPI-index bekijken zien we grote verschillen, de neerslag was namelijk buiig. Het verschil met juni is enorm, toen vielen grote delen van het land in de categorie "extreem droog" door het vrijwel geheel uitblijven van neerslag. In juli is het weer omgeslagen en hierdoor was het op de korte termijn (SPI-1) nergens meer droog. In het gehele westen is de situatie normaal (SPI tussen 1 en -1), elders is het vrij nat (SPI tussen 1 en 1,5). Tussen Oost-Groningen, Drenthe en Zwolle was juli zeer nat (SPI tussen 1,5 en 2,0). Ook in een strook over Oost-Brabant en Noord-Limburg was juli zeer nat.


SPI-1: Stand op 1 augustus over periode juli 2023, op basis van neerslag van KNMI vrijwilligersnetwerk.

Nu kijken we naar het grondwater, de grondwaterstand wordt beïnvloed door de regenval van de afgelopen maanden, hierdoor reageert de waterstand op veel plaatsen traag. Onderstaand plaatje is van 5 augustus en laat zien dat het grondwater vrijwel overal normaal is (SGI tussen 1 en -1). Het droogste is het op Schouwen-Duiveland, het natste is het rond Staphorst en Meppel.


Dit is de SGI-index, die laat per plek zien hoe ongebruikelijk de grondwaterstand voor die plek is. Op een plek waar het grondwater heel veel schommelt (zandgronden binnenland), is een anomalie van -2 meter bijvoorbeeld nog normaal, terwijl op een plek waar het grondwater heel stabiel is (polders) -2 misschien wel "zeer droog" kan zijn. Dit kan ook de verschillen tussen het binnenland en de kust verklaren.

Kijken we niet naar de neerslag van 1 maand (SPI-1), maar naar de neerslag van 6 maanden (SPI-6), dan zien we dat het afgelopen halfjaar de droge periodes min of meer in evenwicht zijn met de natte periodes. In het hele land is de toestand over de afgelopen 6 maanden normaal. Oost-Groningen lijkt hier een uitzondering te zijn met de categorie zeer nat (SPI tussen 1,5 en 2), misschien dat dit een plaatselijke uitbijter is. Er is verder ook nog een vrij natte strook van Oost-Brabant, over Noord-Limburg, de Achterhoek naar Twenthe. Ik denk dat we hier de meeste buien hebben gezien de afgelopen maanden.


Stand op 1 augustus over de 6 maanden februari 2023 t/m juli 2023, op basis van neerslag van KNMI vrijwilligersnetwerk.

Juli: zuidwestenwind domineert, überhaupt geen noordoostenwind
In mei en juni kwam de wind constant uit een noordoostenhoek, in juli was er amper sprake van enige noordoostenwind. Dit laat maar eens zien hoe grondig de weersomslag is geweest. De wind kwam vaker dan normaal uit zuidwestelijke richtingen, dit verklaart de aanvoer van vochtige lucht met als gevolg een natte julimaand. 




Meer onweer dan voorafgaande maanden
In juli was er eindelijk echt wat onweer, maar het was wel nog steeds minder dan gebruikelijk. Het lijkt er nog steeds op dat Groningen in geheel 2023 vaak meer ontladingen heeft gehad vergeleken met de rest van het land. De meeste ontladingen werden geregistreerd in de omgeving van de Dollard (Groningen, ten noorden van Nieuw-Beerta), precies dezelfde plek waar in juni ook de meeste ontladingen plaatsvonden. Er waren ook veel plaatsen zonder onweer in juli 2023, zoals bijvoorbeeld vrijwel de hele westkust.


Gebruikte sites:
  1. https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/gegevens/mow
  2. https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2023/juli
  3. http://knmi-spi-monitor-frontend-prd.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/
  4. https://droogteportaal.nl/droogteportaal/web/
]]>
Tue, 08 Aug 2023 15:35:31 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48125/maandoverzicht-juli-natte-maand-met-storm-poly/
Klimaatverandering http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48121/klimaatverandering/
Ik maak me zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor Nederland en had daarom een vraag. Hoe denken jullie dat klimaatverandering ons land de komende jaren gaat beïnvloeden? Welke gevolgen verwachten jullie dat we hier gaan merken door de opwarming van de aarde? Ik ben benieuwd naar jullie meningen en ideeën hierover.

Alvast bedankt!]]>
Fri, 28 Jul 2023 14:16:30 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48121/klimaatverandering/
Maandoverzicht Juni: recordwarm, recordzonnig, zeer droog http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48118/maandoverzicht-juni-recordwarm-recordzonnig-zeer-d/ Juni in Nederland: recordwarm, recordzonnig en zeer droog
Warmste juni sinds begin metingen
Met een gemiddelde temperatuur van 19,4 °C (De Bilt) tegen normaal 16,2 °C brak deze maand het record voor warmste junimaand (sinds 1901). Op de tweede plek staat 2021 met 18,2 °C, op de derde plaats 2019 met 18,1 °C. Van de warmste 10 junimaanden vielen er 7 in de afgelopen 10 jaar (!).

Met soms ook even een noordenwind was de anomalie het grootste in het zuiden, en het kleinst op de Waddeneilanden. In Eindhoven eindigde de maand gemiddeld 20,6°C (+3,6 te warm), tegenover 16,7°C (+1,9 te warm) op Terschelling. De zomer begon dit jaar dus zeer extreem.



Links zie je het gemiddelde over de maand juni, rechts zie je de afwijking (anomalie) van het huidig klimaatgemiddelde (1991-2020).

Verschillen waren overdag het grootste
In Eindhoven (Brabant) en Arcen (Limburg) werd het juni overdag gemiddeld maarliefst 26,7°C, op Terschelling bleef de maximumtemperatuur vaak achter, het werd daar gemiddeld 20,6°C overdag, een verschil van 6 graden! De gemiddelde minimumtemperatuur varieerde van 10,9 graden in de provincie Groningen tot 15,3 graden aan de kust te Vlissingen (Zeeland). De temperatuursverschillen tussen dag en nacht waren dus groter dan normaal, dat past bij het heldere weerbeeld van juni. 's Nachts kon het nog vlot afkoelen. Kijk hier voor de afwijking in maximum en minimumtemperatuur (MOW overzicht KNMI). 

16 zomerse dagen en 2 tropische dagen
Juni telde in totaal 16 zomerse dagen en 2 tropische dagen tegen normaal respectievelijk 5 en 1. Er waren in juni sinds 1901 in De Bilt nog nooit zoveel zomerse dagen als dit jaar. In 1970 waren het er 14. In het zuidoosten waren er 5 of 6 tropische dagen en 18 of 19 zomerse dagen.

Tweedeling: noorden en westen vrijwel droog, oosten en zuiden natter
Met gemiddeld over het land 24 mm neerslag tegen normaal 66 mm was de maand zeer droog. In de kustprovincies viel plaatselijk niet meer dan 5-10 mm. Het droogste automatische KNMI-station was Rotterdam met slechts 5 mm neerslag. In De Bilt viel 14 mm tegen 71 mm normaal. Plaatselijk viel er in juni ruim 60 mm minder dan normaal.

Het zuidoosten en oosten waren het natst. In Twente viel op het KNMI-regenstation Weerselo 89 mm. Het natste automatische KNMI-station was Twenthe met 59 mm neerslag. In het zuidoosten en zuiden lag de afwijking op 'slechts' 10 mm minder dan normaal. In het oosten kwam bijna alle neerslag door langdurige regenval op 22 juni.


De meeste neerslag viel tussen Oldenzaal en Hengelo (89 mm), vooral door een slepend neerslaggebied op 22 juni. De miste neerslag viel tussen Den Haag en Rotterdam (circa 5-6 mm in totaal).

Zonnigste junimaand sinds het begin van de waarnemingen
Naast recordwarm was juni ook recordzonnig. Met gemiddeld over het land 328 uren zon tegen 214 uur normaal was de maand extreem zonnig. In juni 1976 scheen de zon landelijk gemiddeld 295 uur. In De Bilt scheen de zon 326 uur, tegen 207 uur normaal. Het zonnigst was het aan de westkust met in Vlissingen en Berkhout 336 uur zon. In Deelen scheen de zon met 314 uur het minst. Dat is nog steeds ruim 115 uur meer dan normaal.


Qua zon eindigde Arcen (Noord-Limburg) het hoogste in de plus (+123,3 uur boven de norm), Terschelling had de minst abnormaal zonnige juni (96,9 uur boven de norm), maar ook Terschelling brak ook ruimschoots het record voor meeste zonuren.

Verdamping bereikt hoogtepunt
Juni verliep heel droog, er viel amper regen. Het was recordwarm en ook recordzonnig. Verdamping is vooral afhankelijk van zonneschijn en temperatuur, dus bovenop een gebrek aan regen verdween er ook nog dagelijks meer vocht door verdamping. In mei was de referentieverdamping circa 100 mm, in juni nam dit toe naar 130 mm. Het water van sommige vijvers zakte in juni zelfs dagelijks met een paar centimeter!


De referentie gewasverdamping is het resultaat van de berekening hoeveel millimeter water er verdampt uit gezond gras met voldoende water en voedingsstoffen. Onder andere zon en hoge temperaturen zorgen voor een hogere referentie gewasverdamping. Onder ideale omstandigheden verdween er in Wilhelminadorp (Zeeland) in theorie maarliefst 135,7 mm aan water door verdamping, tegenover 125,5 mm in Leeuwarden.

In het hele land is het neerslagtekort sterk toegenomen t.o.v. mei (gemeten vanaf begin april). In het binnenland was het minder droog dan gemiddeld, vooral aan de kust is het neerslagtekort behoorlijk groot.


Stand op 1 juli over periode 1 april t/m 30 juni, op basis van neerslag en verdamping van KNMI vrijwilligersnetwerk.

Als we de SPI-index gebruiken waren er in juni grote verschillen. Het binnenland viel (vooral dankzij één erg regenachtige dag) nog in de categorie "normaal" (SPI-index tussen -1 en 1). Opvallend dat Noord-Holland ook wat minder droog lijkt te zijn dan de rest van de kust. De rest van de kuststreek ontving in juni vrijwel geen neerslag en komt daarmee automatisch in de categorie extreem droog terecht. We kijken immers naar de periode van 1 maand, en als er in één maand vrijwel geen neerslag valt, is dat automatisch extreem (SPI < -2).


Stand op 1 juli over periode juni 2023, op basis van neerslag van KNMI vrijwilligersnetwerk.

In juni daalde het grondwater en ook de SGI-index steeds verder. Onderstaand plaatje is van 18 juli en laat zien dat het grondwater in grote delen van Brabant, Gelderland en Twenthe normaal is (SGI tussen 1 en -1). Richting het westen is het grondwater steeds vaker ongebruikelijk laag (vrij droog, SGI -1 tot -1,5). De laagste grondwaterstanden bereiken we in Drenthe, daar is het zeer droog (SGI tussen -1,5 en -2).

Let op: overzicht van 18 juli! Ik verwacht dat het in juni op net iets meer plaatsen vrij droog tot zeer droog was. Dit is de SGI-index, die laat per plek zien hoe ongebruikelijk de grondwaterstand voor die plek is. Op een plek waar het grondwater heel veel schommelt (zandgronden binnenland), is een anomalie van -2 meter bijvoorbeeld nog normaal, terwijl op een plek waar het grondwater heel stabiel is (polders) -2 misschien wel "zeer droog" kan zijn. Dit kan ook de verschillen tussen het binnenland en de kust verklaren.

Kijken we niet naar de neerslag van 1 maand (SPI-1), maar naar de neerslag van 6 maanden (SPI-6), dan zien we een heel ander beeld. In vergelijking met het vorige maandoverzicht over mei is die watervoorraad flink geslonken. Het hele land is nu weer terug in de categorie "normaal" (SPI tussen -1 en 1). Regionaal kon men in het midden en West-Brabant nog van vrij natte condities spreken (SPI tussen 1 en 1,5), het natste was het rond Tilburg, door eerdere plaatselijke buien in mei.


Stand op 1 juni over de 6 maanden januari 2023 t/m juni 2023, op basis van neerslag van KNMI vrijwilligersnetwerk.

Juni: minder westenwind, vaker noordoostenwind
Waar in mei er üerhaupt geen zuidwestenwind was, heeft juni ook minder zuidwestenwind dan normaal. De wind kwam vaker dan normaal uit noordelijke, noordoostelijke en oostelijke richtingen. Dat ging ten koste van wind uit het zuidwesten, westen en noordwesten. De noordoost-component was minder groot als in mei 2023, maar zorgde er opnieuw voor dat de Waddenregio relatief ietsjes minder warm (of soms heet) was dan de rest van het land.




Opnieuw vrij weinig onweer
Ook in juni was er weinig onweer. Het lijkt er wel op dat Groningen in geheel 2023 vaak meer ontladingen heeft gehad vergeleken met de rest van het land, er is echter overal minder onweer dan gebruikelijk. De meeste ontladingen werden geregistreerd in de omgeving van de Dollard (Groningen, ten noorden van Nieuw-Beerta). Er waren ook veel plaatsen zonder onweer in juni 2023, zoals bijvoorbeeld vrijwel de hele provincie Limburg.


Gebruikte sites:
  1. https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/gegevens/mow
  2. https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2023/april
  3. http://knmi-spi-monitor-frontend-prd.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/
  4. https://droogteportaal.nl/droogteportaal/web/
]]>
Thu, 20 Jul 2023 22:43:20 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48118/maandoverzicht-juni-recordwarm-recordzonnig-zeer-d/
Berichtgeving uitbarsting op Reykjanes, IJsland 2023-2024 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48116/berichtgeving-uitbarsting-op-reykjanes-ijsland-202/ Fagradalsfjall vulkaan barst opnieuw uit!Ja, je leest het goed, een nieuwe zomervakantie, een nieuwe uitbarsting. De vorige uitbarsting vond plaats in 2022, van 3 tot 21 augustus. Ook deze uitbarsting valt precies in het toerisme seizoen. Tussen de huidige en de vorige uitbarsting (2022) zat 323 dagen, tussen de uitbarsting van 2021 en 2022 zat 319 dagen. Toeval? Mogelijk.
De vorige uitbarsting was vrij kort. Inschattingen van de magmabel die nu aan het oppervlak is gekomen wijzen er ook op dat dit een relatief korte uitbarsting zou kunnen worden. De duur blijft echter onzeker, want mocht er een directe toevoer van vers magma uit de mantel ontstaan, dan kan de uitbarsting (veel) langer duren.

De uitbarsting
De meeste uitbarstingen in deze regio van IJsland starten als spleeteruptie. Deze uitbarsting ook, er is nu een 900 meter lange spleet geopend, uit deze spleet spuiten relatief kleine lavafonteinen. De uitbarsting heeft plaatsgevonden iets ten noordoosten van de vorige uitbarstingen, de verwachtingen zijn dat het grootste deel van de lava nog steeds naar het zuiden zal stromen. Omdat de uitbarsting midden op het onbewoonde schiereiland plaatsgevonden heeft, zal de lava de komende tijd ver uit de buurt van bewoning en infrastructuur (wegen, kabels) blijven.

Een terugblik: kwam de uitbarsting onverwachts?
De afgelopen weken namen de aardbevingen al toe. Hier een terugblik hoe de magmabel zich een weg door de aardkorst heen baande, en hierbij aardbevingszwermen veroorzaakten:

1 Juli - nieuwe magmabel ("magma intrusion") ontdekt
Gedurende de maand juni namen de aardbevingen onder het Reykjanes schiereiland steeds verder toe. Aan het einde van de maand bevestigde de IJslandse vulkanologische dienst dat er inderdaad een nieuwe magmabel onderweg naar het oppervlak was. Het was nog spannend of de magmabel al in de aardkorst ging stollen, of dat het tot aan het oppervlak zou geraken. Van de 8 magmabellen bereikten de afgelopen jaren slechts 2 het oppervlak.
Onderstaand filmpje gaat vanaf 1:15 over Fagradalsfjall, het eerste stuk kan je skippen.
[youtube:lR9JkFdplLU]

8 juli - magmabel stijgt
Eerdere inschattingen gingen ervan uit dat de magmabel nog op 12 kilometer diepte zat, en nog een lange weg door de aardkorst moest afleggen. Maar toen kwamen er maarliefst 3000 aardbevingen voor op een diepte van 3-4 kilometer. Dat wees er dus op dat er een magmabel in hoog tempo naar het aardoppervlak onderweg was. Maar, soms stoppen magmabellen slechts honderden meters onder het aardoppervlak, dus de kans op een uitbarsting werd nog conservatief op 68% geschat. De inschatting van de locatie blijkt nu echt heel goed te kloppen.
[youtube:4VtB64GDpC8]


[youtube:J5CDKebcleU]
 
SillEen ondergrondse horizontale "plas" aan magma 
DikeNaar het Nederlandse woord "dijk", een verticale scheur gevuld met bijv. magma
IntrusionHet binnendringen van een magmabel in de aardkorst



]]>
Mon, 10 Jul 2023 23:56:29 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48116/berichtgeving-uitbarsting-op-reykjanes-ijsland-202/
Maandoverzicht Mei: grote verschillen door noordenwind http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48109/maandoverzicht-mei-grote-verschillen-door-noordenw/ Mei in Nederland: grote verschillen door noordenwind
Mei verliep normaal volgens 30-jarig gemiddelde
In het meetpunt De Bilt verliep mei rond de huidige 30-jarige normaal. Er waren echter grote verschillen in het land. De maand mei verliep rond de Waddenzee aanzienlijk koeler, tot -0,4°C beneden normaal op Terschelling. In het binnenland was het juist aanzienlijk warmer met op vliegbasis Volkel (Noord-Brabant) juist +0,4 graden boven normaal.


De gemiddelde temperatuur varieerde van 11,5°C op Terschelling tot 14,3°C in Ell (Limburg). Op Terschelling was de koude anomalie het grootste (-0,4°C onder de 30-jarige normaal), op Volkel (Noord-Brabant) was de warme anomalie het grootste (+0,4 boven de 30-jarige normaal).

Verschillen waren overdag het grootste
Op het Limburgse Ell en Arcen werd het overdag in mei gemiddeld 19,8°C (gemiddeld over de maand dus bijna warme dagen), op Terschelling bleef de maximumtemperatuur vaak achter, het werd daar gemiddeld 14,5°C overdag, een verschil van ruim 5 graden! De gemiddelde minimumtemperatuur varieerde van 6,5 graden te Twenthe (Overijssel) tot 9,9 graden aan de kust te Vlissingen (Zeeland) en Lauwersoog (Groningen). Daarmee waren de verschillen overdag dus het grootste. Kijk hier voor de afwijking in maximum en minimumtemperatuur (MOW overzicht KNMI). 

Grote verschillen in warme dagen, nog geen zomerse dag in De Bilt
Mei telde in De Bilt dertien warme dagen en geen zomerse dagen (met een maximumtemperatuur van respectievelijk 20,0°C en 25,0°C of meer), normaal zijn dit er respectievelijk elf en vier. Vooral in het noorden van het land en langs de kust waren er minder warme dagen dan normaal. In het midden en (zuid)oosten van het land waren er juist iets meer warme dagen dan gebruikelijk. Het aantal zomerse dagen lag in het gehele land lager dan normaal.

Mei werd steeds droger
Met gemiddeld over het land 40 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 55 millimeter was de maand droog. De maand kende echter een duidelijke tweedeling. De eerste helft van de maand was nat met regen op 5 mei (bevrijdingsdag), 9 mei en 15/16 mei, maar daarna volgde een vrijwel droge tweede helft van de maand.

Vanaf halverwege mei zien we het neerslagtekort dan ook voor het eerst dit voorjaar oplopen. Het neerslagtekort bedraagt nu circa 66 millimeter, geen uitzonderlijke waarde voor de tijd van het jaar.

Het droogst was het deze maand in de kustprovincies, met op KNMI station Wijk aan Zee slechts 20 millimeter. In het midden en oosten van het land ontstonden de meeste buien, en hier was het dus ook het natst. Op KNMI station Eindhoven viel 72 mm (normaal 56 mm). In De Bilt viel 56 mm (normaal 59 mm).  


De meeste neerslag viel rond Breda (141 mm), vooral door buien op 5 en 7 mei. De miste neerslag viel rond Sneek (20 mm) en aan de kust (Ameland 21 mm, Schouwen-Duiveland 21 mm, Walcheren 21 mm, IJmuiden 22 mm).


Op de officiële waarneemstations viel er aan de Hollandse kust het minste regen (IJmuiden), en rond Eindhoven het meest. (afwijking! De officiële stations meten structureel minder neerslag dan de vrijwillige waarnemers.)

Normale zonneschijn in het noorden, zeer zonnig in het zuidwesten
Met gemiddeld over het land 255 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 225 uur was de maand vrij zonnig. De eerste helft van de maand verliep minder zonnig dan normaal, de tweede helft juist zonniger. In De Bilt liet de zon zich alleen op 9 mei niet zien, verder telde de maand geen sombere dagen (normaal is twee). Het zonnigst was het langs de kust, met op KNMI station Vlissingen 281 uur zon (normaal 234). Het minst zonnig was het in het noordoosten van het land, met in Nieuw Beerta 225 uur zon (normaal 227 uur). In De Bilt scheen de zon 268 uur tegen 218 uur normaal.

Qua zon eindigde Volkel (Noord- Brabant) het hoogste in de plus (+54,1 uur boven de norm), Nieuw Beerta (Groninngen) zat nog nét in de min (-1,6 uur onder de norm).

De grond werd steeds droger
Van een droogte was begin mei nog geen sprake, het was zelfs vrij nat. Maar in de 2de helft van de maand sloeg de droogte toe, en begon de watervoorraad die we in natte maanden hebben opgebouwd langzaam te verdwijnen. Let in het volgende onderdeel goed op de verschillende periodes waarover gemeten wordt, en de verschillen in wat er gemeten wordt.


De referentie gewasverdamping is het resultaat van de berekening hoeveel millimeter water er verdampt uit gezond gras met voldoende water en voedingsstoffen. Onder andere zon en hoge temperaturen zorgen voor een hogere referentie gewasverdamping. Onder ideale omstandigheden verdween er in Vlissingen in theorie maarliefst 104,7 mm aan water door verdamping, tegenover 91,3 mm in Nieuw-Beerta.

De omslag was heel abrupt, vanaf 13 mei steeg het neerslagtekort snel van 0 tot 50 mm. Daardoor spreken we nu ineens niet meer van te natte situaties, maar van een dreigende droogte.


Stand op 30 mei over periode 1 april t/m 30 mei, op basis van neerslag en verdamping van 13 officiële KNMI-weerstations.

In vrijwel het hele land is een klein neerslagtekort, gemeten vanaf begin april. Eind mei was het nog iets minder droog dan gemiddeld, rond de Veluwe en rond Breda was er nog een regionaal neerslagoverschot door eerdere regenval.


Stand op 1 juni over periode 1 april t/m 1 juni, op basis van neerslag en verdamping van KNMI vrijwilligersnetwerk.

Mei verliep volgens de SPI-index grotendeels nog in de categorie "normaal" (SPI-index tussen -1 en 1). Enkel de Rijnmond regio en Drenthe en Friesland konden al spreken van "vrij droge" omstandigheden (SPI-index tussen -1 en -1,5). Rond Sneek was het het droogste, met de categorie "zeer droog" (SPI-index tussen -1,5 en -2,0).


Stand op 1 juni over periode mei 2023, op basis van neerslag van KNMI vrijwilligersnetwerk.

Mei verliep volgens de SGI-index vrij normaal. Op het hogergelegen binnenland is het grondwater vrij hoog, op lagergeleden gebieden dichterbij de kust is het grondwater vaker vrij laag. Aan de ene kant daalt het grondwater in hogergelegen delen sneller, maar aan de andere kant was het juist het binnenland waar in mei de meeste neerslag viel.

Kijken we niet naar de neerslag van 1 maand (SPI-1), maar naar de neerslag van 6 maanden (SPI-6), dan zien we een heel ander beeld. Dan krijgen we een beeld van onze waterbuffer. In vergelijking met het vorige maandoverzicht over april is die watervoorraad flink geslonken. Limburg en het gehele noorden vallen nu weer in de categorie "normaal" (SPI tussen -1 en 1). Grote delen van NL zijn vrij nat (SPI tussen 1 en 1,5), in West-Brabant en rond het rivierengebied was het "zeer nat" (SPI tussen 1,5 en 2). Extreem natte gebieden (SPI hoger dan 2) zijn vrijwel verdwenen gedurende de droge 2de helft van mei.


Stand op 1 mei over de 6 maanden december 2022 t/m mei 2023, op basis van neerslag van KNMI vrijwilligersnetwerk.

GEEN zuidwestenwind, extreem vaak een noordoostenwind
In het Nederlandse klimaat komt een noordoostenwind in mei het vaakste voor. Maar dit jaar sloegen we door, de wind kwam 30% van de tijd uit het noordoosten, dat is zeer uitzonderlijk. De normaal vrij dominante zuidwestenwind kwam zelfs vrijwel niet voor. In de 2de helft van mei kwam de wind door een standvaste blokkade boven de Britse eilanden continu uit het noordoosten. Hierdoor kwam de wind rond de Wadden continu van een relatief koele Noordzee, vaak samen met een portie bewolking. In het binnenland komt de lucht met een noordoostenwind uit Duitsland, waar de lucht lange tijd heeft om op te warmen. Dit verklaart het grote verschil in zon en temperatuur.



Opnieuw vrij weinig onweer
In mei was er niet veel onweer, en het onweer dat we kregen zorgde op 5 mei voor tijdelijk stopgezette bevrijdingsfestivals. De meeste ontladingen werden geregistreerd in de omgeving Veendam (Groningen) en Veldhoven (Noord-Brabant).


Gebruikte sites:
  1. https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/gegevens/mow
  2. https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2023/april
  3. http://knmi-spi-monitor-frontend-prd.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/
  4. https://droogteportaal.nl/droogteportaal/web/
]]>
Tue, 04 Jul 2023 00:53:57 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48109/maandoverzicht-mei-grote-verschillen-door-noordenw/
Stormkansen 5 Juli 2023 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48108/stormkansen-5-juli-2023/ MOGELIJK ZWARE ZOMER STORM OP WOENSDAG 5 JULI

Volgens de weermodellen staat ons een interessante dag te wachten, een storm met mogelijk ook onweer daarbij. 
GFS had al een tijdje een laagje in de kaarten die boven Nederland/Noordzee zich verder zou ontwikkelen. Nu zien wij dat ook terug in de KT modellen zoals Arome, Arpege en Harmonie. Dat maakt het dat er aardig wat betrouwbaarheid nu is. Mocht het officieel tot storm komen met een code oranje zou de storm de naam (Antoni) nu Poly aangezien de duitsers eerder waren krijgen.

Verloop van de storm

Volgens de huidige weermodellen zou het laag eerst met veel neerslag over Nederland trekken van 02:00 tot 08:00 met windstoten van 40 tot 70 km/u en dan zich boven het noorden verder ontwikkelen (08:00-14:00) tot een laag met windstoten van 100 km/u+ en aan zee vooral een gemiddelde 9 BFT soms 10 BFT, bovenland een 7 tot 8 BFT wat uitzonderlijk is boven land. Rond het laag tolt een uitgestrekt neerslaggebied met mogelijk goed ontwikkeld onweer op een cape van 500 tot 600 Kj/g en windshear van 30 tot 40 KN. Vanwege de vele neerslag word de grond nat, hierdoor maakt de kans op afbrekende/omvallende bomen enorm toe. 

Afbeeldingen; (Arome, Arpege, Harmonie, UKMO)













MEER INFORMATIE VOLGT!]]>
Mon, 03 Jul 2023 21:00:10 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48108/stormkansen-5-juli-2023/
Campi Flegrei: de Italiaanse supervulkaan http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48092/campi-flegrei-de-italiaanse-supervulkaan/ Campi flegrei: de Europese supervulkaanOp aanvraag wat informatie over de Campi Flegrei vulkaan. Allereerst, lees de kans op grote uitbarstingen nauwkeurig. Ik wil benadrukken dat de kans op een grote uitbarsting momenteel zéér klein tot nihil is.

Ontstaan vulkaan
De vulkaan is ontstaan doordat de Afrikaanse plaat onder de Euro-aziatische plaat duikt. De Afrikaanse plaat smelt, magma zoekt een weg naar het oppervlakte en vult zo magmakamers onder de Italiaanse stad Napels. De Campi Flegrei vulkaan is dus geen hotspot vulkaan.

Supervulkaan
De meeste uitbarstingen van de Campi Flegrei vulkaan in de afgelopen tienduizenden jaren waren klein, maar ruim 39.000 jaar geleden was er een enorme uitbarsting van deze vulkaan. Dit is met een VEI (explosiviteitsindex) van 7 een zeer grote uitbarsting. De aspluim steeg 70 km in de atmosfeer, de grond boven de magmakamer stortte in, dit zorgde voor stromen van heet verpulverd gesteente die het leven in tot 100 km van de vulkaan liet verdwijnen. De krater (caldera) die overbleef, was 13 km in doorsnede. Een uitbarsting 39.000 jaar geleden is dus de reden dat de vulkaan tegenwoordig een supervulkaan heet. De laatste 2000 jaar waren de uitbarstingen van Campi Flegrei betrekkelijk klein.

[youtube:dDnNzhuSMtQ]

De huidige activiteit
De Campi Flegrei vulkaan heeft regelmatig grondvervormingen (het stijgen en dalen van de grond door magmabewegingen). Stijgende bewegingen hebben in het verleden niet altijd tot uitbarstingen geleidt. De uitbarstingen die er waren, waren betrekkelijk klein. De stijgende bewegingen nu hoeven dus ook niet (in de nabije toekomst) voor uitbarstingen te zorgen, de kans op een kleine uitbarsting blijft daarom klein tot nihil.

Er was laatst ook een aardbeving van magnitude 3.6. Dat zorgde ervoor dat de media soms in koeienletters boven artikelen zetten "ITALIAANSE SUPERVULKAAN OP PUNT VAN UITBARSTEN?", en dan later in het artikel dat nuanceren, de clickbait is immers met de titel al gedaan.

Voorbeeldje: https://www.theguardian.com/world/2023/jun/09/parts-of-italian-volcano-stretched-nearly-to-breaking-point-study-finds?CMP=Share_iOSApp_Other

Parts of Italian volcano ‘stretched nearly to breaking point’, study finds

Campi Flegrei (Phlegraean Fields) near Naples is now in ‘extremely dangerous’ state, say academic experts. Half a million people live on a sprawling volcano in Italy – and the risk of an eruption has never been greater, according to a study.

Maar wie doorleest, leest de volgende nuancering:

“We’re not saying there will be an eruption, we are saying that the conditions for an eruption are more favourable,” Christopher Kilburn from University College London told AFP.

The probability of a big eruption occurring is “very low”, Carlino said. “What is more likely are small eruptions.”

And while the volcano is closer to rupture, that does not necessarily mean an eruption will take place, Kilburn said. Even if the crust cracks, “the magma needs to be pushing up at the right location for the eruption to occur”, he said.


1:59 Update over stijgende grondbeweging Campi Flegrei
Ik ben vaak juist wel te spreken over nuanceringen die bijv. GeologyHub direct uitspreken wanneer ze een onderwerp als de Campi Flegrei vulkaan bespreken:
[youtube:CSyAIptxseA]]]>
Sun, 11 Jun 2023 22:56:57 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48092/campi-flegrei-de-italiaanse-supervulkaan/
Maandoverzicht April: vrij koele en natte lentemaand http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48088/maandoverzicht-april-vrij-koele-en-natte-lentemaan/ April in Nederland: koel, nat en een normale hoeveelheid zon
April verliep iets te koel
In het hele land verliep april iets te koel t.o.v. de huidige 30-jarige normaal. Als deze maand vorige eeuw had plaatsgevonden was het een normale maand geweest (anomalie rond 0,0°C). De huidige 30-jarige normaal beweegt mee met het huidige opwarmende klimaat.


De gemiddelde temperatuur varieerde van 7,8°C in Nieuw-Beerta (Groningen) tot 9,5°C in Vlissingen (Zeeland). De koude anomalie was het grootste in Limburg (-1,4°C onder de 30-jarige normaal), en het kleinste aan de kust (-0,5°C te koud in Vlissingen).

Overdag te koel, 's nachts vrij normaal: veel bewolking
De maximumtemperatuur lag lager dan de 30-jarige normaal, terwijl de minimumtemperatuur rond of iets onder de 30-jarige normaal lag. Het was overdag dus te koel, terwijl de nachten nog redelijk normaal verliepen. Daarin zien we de aanwezigheid van bewolking terug, bewolking houdt overdag de opwarming tegen, terwijl het dan 's nachts minder kan afkoelen. Er was inderdaad wat meer bewolking dan normaal voor april. Kijk hier voor de afwijking in maximum en minimumtemperatuur (MOW overzicht KNMI). 

Weinig warme dagen, juist meer vorstdagen
April telde in De Bilt vijf vorstdagen (met een minimumtemperatuur < 0,0°C), normaal zijn dat er drie à vier. In het zuiden en oosten kwam het vaker tot vorst, gemiddeld zo’n acht keer. Koploper in vorstnachten was Deelen, met 9 nachten vorst. Langs de kust kwam de temperatuur plaatselijk helemaal niet onder nul, geen vorst.
Warme dagen (met een maximumtemperatuur van 20°C of meer) waren er niet in De Bilt, normaal zijn dat er vier à vijf. Op 21 en 22 april kwam het in het (noord)oosten wel plaatselijk tot een warme dag, in Nieuw Beerta zelfs op beide dagen.

April verliep nat
Met 66 millimeter gemiddeld over het land (op basis van de automatische weerstations) was april een natte maand, normaal valt er 40 millimeter. Daarmee was het de derde natte maand van dit jaar, na januari en maart. Met een gemiddelde neerslagduur van 59 uur regende het ook beduidend vaker dan normaal (37 uur). In tegenstelling tot de voorgaande jaren is er dan ook geen sprake van droogte. Het neerslagtekort bedroeg aan het einde van de maand 5 millimeter, circa 20 millimeter natter dan het klimatologische gemiddelde.

Het natst was het op de Veluwe met plaatselijk bijna 100 millimeter. Deelen was het natste KNMI-station met 87 millimeter. Het minst nat was het in delen van Groningen, Zeeland en Limburg met circa 50 millimeter, in Westdorpe viel 47 millimeter. De Bilt registreerde 67 millimeter, tegen 42 millimeter normaal. Het was overal natter dan normaal.

Ondanks het natte karakter waren er gemiddeld over het land 15 droge dagen, één à twee meer dan normaal.


De meeste neerslag viel op de Veluwe (113 mm), de miste neerslag viel in Westfriesland (50 mm bij Groet) en Midden-Limburg.


Op de officiële waarneemstations viel er in Zeeuws-Vlaanderen het minste regen (Westdorpe), en op de Veluwe het meest (Deelen). (afwijking! De officiële stations meten structureel minder neerslag dan de vrijwillige waarnemers.)

April verliep vrij normaal qua zon
Met gemiddeld over het land 191 zonuren scheen de zon net iets minder dan het klimatologische gemiddelde van 195 zonuren. In het zuiden en noordwesten was de maand iets te somber.

De verschillen over het land waren niet groot. Het zonnigst was het in het langs de westkust en in het noordoosten, met op het KNMI-station Wijk aan Zee 209 zonuren. In het zuiden en zuidoosten scheen de zon het minst, met in Eindhoven 167 uren zon.

Droogte? Voorlopig nog niet
Van een droogte is nog geen sprake, het was zelfs vrij nat. Als we naar de grondwaterstand kijken was die in april zelfs in sommige regio's extreem hoog. Boeren konden soms hun land nog niet bewerken door de hoge grondwaterstand. Let in het volgende onderdeel goed op de verschillende periodes waarover gemeten wordt, en de verschillen in wat er gemeten wordt.


De referentie gewasverdamping is het resultaat van de berekening hoeveel millimeter water er verdampt uit gezond gras met voldoende water en voedingsstoffen. Onder andere zon en hoge temperaturen zorgen voor een hogere referentie gewasverdamping. Aan de Zeeuwse kust is de verdamping met 65 mm het hoogste, in de zuidoostelijke helft verdampt met 60 mm het minste.

In april viel regelmatig regen, daardoor kon er zich nooit echt een neerslagtekort vormen.


Stand op 14 mei over periode 1 april t/m 14 mei, op basis van neerslag en verdamping van 13 officiële KNMI-weerstations.

In vrijwel het hele land is een klein neerslagoverschot, gemeten vanaf begin april. Een klein neerslagtekort zou nu normaal zijn, het is dus natter dan normaal.


Stand op 14 mei over periode 1 april t/m 14 mei, op basis van neerslag en verdamping van KNMI vrijwilligersnetwerk.

April verliep volgens de SPI-index grotendeels nog in de categorie "normaal" (SPI-index tussen -1 en 1). Enkel de Friese en Hollandse kusten vielen al in de categorie "vrij nat" (SPI-index hoger dan 1).


Stand op 1 mei over periode april 2023, op basis van neerslag van KNMI vrijwilligersnetwerk.

April verliep volgens de SGI-index normaal tot extreem nat. Op de hogergelegen delen is het grondwater normaal, op lagergeleden delen is het grondwater vaker extreem nat. In sommige delen konnen de boeren hun land nog niet bewerken door de hoge grondwaterstand.


Stand op 28 april over de periode april 2023, op basis van grondwaterstations.Veel waterschappen moeten hun meetstations nog op dit landelijke netwerk aansluiten.

De grondwaterstand is dus op sommige plaatsen extreem hoog (SGI-1), terwijl er op de meeste plaatsen in april nogthans een enigszins normale hoeveelheid regen viel (SPI-1). De extreme grondwaterstand wordt dus niet alleen veroorzaakt door neerslag in april, maar door een opeenstapeling van natte maanden. Kijken we niet naar de neerslag van 1 maand (SPI-1), maar naar de neerslag van 6 maanden (SPI-6), dan zien we een heel ander beeld. Enkel het noordoosten en Limburg vallen dan nog in de categorie "normaal" (SPI tussen -1 en 1). Grote delen van NL zijn vrij nat (SPI tussen 1 en 1,5), het westen is zeer nat (SPI tussen 1,5 en 2). De Hollandse kust, Zeeland, omgeving Rotterdam en West-Brabant zijn zelfs extreem nat (SPI hoger dan 2). De extreme grondwaterspiegel komt dus door een opbouw van meerdere vrij natte maanden.


Stand op 1 mei over de 6 maanden november 2022 t/m april 2023, op basis van neerslag van KNMI vrijwilligersnetwerk.

Minder westen- en zuidenwind, meer oosten- en noordenwind
De wind kwam in april vaker dan normaal uit het noorden en oosten, en minder vaak uit het zuiden en westen. Dit kwam door een scandihoog waardoor er koele lucht uit het (noord)oosten aangevoerd werd. Kleine lagedrukgebieden uit het westen zorgden voor de neerslag, maar de wind draaide vaak alweer snel naar het oosten of noordoosten.



Vooral onweer boven Midden-Nederland
In april was er niet veel onweer, maar het enige onweer dat we kregen kwam vooral boven Midden-Nederland terecht. De meeste ontladingen werden geregistreerd in de omgeving Wageningen en Renswoude.


Gebruikte sites:
  1. https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/gegevens/mow
  2. https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2023/april
  3. http://knmi-spi-monitor-frontend-prd.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/
  4. https://droogteportaal.nl/droogteportaal/web/
]]>
Mon, 15 May 2023 00:36:44 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48088/maandoverzicht-april-vrij-koele-en-natte-lentemaan/
Schade door extreem weer vorig jaar op recordhoogte http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48087/schade-door-extreem-weer-vorig-jaar-op-recordhoogt/ Schade door extreem weer vorig jaar op recordhoogteDe schade door extreem weer is vorig jaar flink gestegen en bereikte zelfs een recordhoogte. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars. In 2022 werd een bedrag van ruim 886 miljoen euro uitgekeerd, zo blijkt uit de zogenoemde Klimaatschademonitor van de verzekeraars. Daarin wordt sinds 2007 de schade bijgehouden als gevolg van bliksem, hagel, neerslag, overstromingen, vorst en stormen.

Lees verder: https://nos.nl/artikel/2474630-schade-door-extreem-weer-vorig-jaar-op-recordhoogte

Check de schade door extreem weer in jouw omgeving: >> Klimaatschademonitor <<


Totale schade door hagel tussen 2007 en 2022, je ziet duidelijk het pad van de extreme hagelbui van 23 juni 2016 tussen Someren en Venray.]]>
Thu, 11 May 2023 00:06:33 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48087/schade-door-extreem-weer-vorig-jaar-op-recordhoogt/
2022, heetste zomer ooit in Europa http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48085/2022-heetste-zomer-ooit-in-europa/ Europa beleefde vorig jaar de heetste zomer ooit. Hittegolven, natuurbranden en smeltende gletsjers waren daarbij geen uitzondering. Een nieuw rapport laat zien hoe klimaatverandering het Europese klimaat in 2022 tekende.De conclusies in het jaarlijkse State of the Climate-rapport van het Europese ruimte- en klimaatinstituut Copernicus zijn niet mals.

In dat rapport stellen wetenschappers vast hoe het ervoor staat met het klimaat in Europa. Zo valt onder meer te lezen dat het continent in 2022 het op een na warmste jaar beleefde sinds het begin van de metingen.

De Europese zomer van 2022 was zelfs de heetste ooit. Gemiddeld was het 1,4 graden warmer dan de afgelopen drie decennia. Met name in Zuid-Europa waren er meer extreem warme dagen. Dat past volgens het rapport in de trend van de afgelopen jaren.
De temperatuurstijging ging gepaard met droogte: er viel 10 procent minder neerslag in heel Europa. Ook was het een erg zonnig jaar.

Bosbranden en smeltende gletsjers
De gevolgen van die hitte en droogte zien we bijvoorbeeld in de landbouw, in de energiesector en bij het transport over water. Maar denk ook aan bosbranden. Daarvan waren er vorig jaar meer dan normaal, vooral in het gebied rondom de Middellandse Zee. Door die bosbranden komt CO2 vrij, wat ervoor zorgt dat de aarde verder opwarmt.

In de Alpen sneeuwde het in 2022 dertig dagen minder dan gebruikelijk. Als het warmer is en minder sneeuwt, smelten gletsjers sneller. Door heel Europa - en met name in de Italiaanse Alpen - verloren gletsjers in een jaar tijd maar liefst 5 kubieke kilometer ijs. Het smeltende gletsjerijs is een van de veroorzakers van zeespiegelstijging.

In Nederland hadden we in 2022 volgens het KNMI het op twee na warmste en zonnigste jaar sinds 1901. De winter was zacht en de zomer warm, zonnig en droog. Zo werd het op 19 juli bijna 40 graden in het Limburgse Beek. Volgens het weerinstituut zullen we door klimaatverandering meer en meer te maken krijgen met extreem weer.

[2022 was extreem droog in Nederland, dat al 2,3 graden is opgewarmd]
 ]]>
Thu, 20 Apr 2023 10:14:46 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48085/2022-heetste-zomer-ooit-in-europa/
Meteoor 3 april http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48084/meteoor-3-april/ Verdere meldingen hiervan zijn binnnengekomen uit de Benelux, Frankrijk en Engeland. Gelukkig ook een filmpje van een Franse chauffeur;

https://youtu.be/Otp83cWW5Mo

[youtube:Otp83cWW5Mo]

Edit Thijs: video ingevoegd. Zie Youtube button op pc-weergave.]]>
Thu, 06 Apr 2023 15:47:10 +0200 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48084/meteoor-3-april/
Stormkansen 13 Maart & 14 Maart 2023. http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48083/stormkansen-13-maart-14-maart-2023/ Stormkansen 13 & 14 Maart. 

Maandag en dinsdag lijken onstuimig te verlopen, door een lagedruk gebied die aan de west/zuidkant voor hevige windstoten zorgt van zo'n 100 km/u lokale uitschieters van MAXIMAAL 110/120 km/u zijn mogelijk in de kustgebieden. Door een active straalstroom is het gemakkelijk voor lagedruk gebieden om zich snel uit te diepen en dat zorgt voor meer luchtdruk, deze worden aangegeven via de witte lijnen (Isobaren) wanneer deze kort op elkaar komen te staan spreken we van een flink windveld. 

We zijn nog zo'n 12 uur verwijderd voor de laatste details, in de weerkaarten staat dat een uurgemiddelde van 9 BFT niet uitgesloten is op een van deze plekken; Hoek Van Holland, Wijk Aan Zee, Den Helder en de Waddeneilanden. 
Wanneer het voor een uur lang gemiddeld 75 km/u waait spreken we van een 9 BFT, een officiële storm dus. 

Maandag;

Alle weermodellen beginnen zo langzamerhand op 1 lijn te komen met windstoten van 100 km/u aan zee voor zo'n 6 uur lang, in het binnenland van 50 tot 70/80 km/u. Of er een uur lang 9 BFT gaat staan is nog onzeker binnen de modellen en ook waar. Dat het onstuimig word is wel zeker, stormschade is dus zeker niet uitgesloten. Over de regen kunnen we ook wel duidelijk zijn, het word erg nat.

Dinsdag (mogelijk vervolg stormsetting); 

Voor dinsdag zijn we nog iets te ver verwijderd voor de echte details, echter lijkt er in 'de staart' van een lagedruk gebied een snelle uitdieping plaats te gaan vinden bij de UK die vervolgens boven Nederland trekt waardoor het windveld van dat lagedruk gebied op Nederland kust botst, daarna komen de windstoten ook verder het land op, nogmaals voor de details zijn we nog te ver verwijderd het gaat puur om een mogelijk scenario. 

Arpege, ECMWF, UKMO komen al met een hevig windveld dinsdag met windstoten van 120 km/u+ aan zee en 100 km/u in het binnenland. Meerdere modellen berekenen al in 'de staart' van het eerdere lagedruk gebied die bij ons op maandag veel wind bezorgd een snelle uitdieping van een andere lagedrukgebiedje, een klein en venijnig ding. Voor de details ect zijn we nog te ver verwijderd maar dat hier de beste modellen al mee komen geeft al het een en ander aan.

Arpege gemiddelde wind 10M dinsdag 14 Maart;


Arpege maximale windstoot 14 Maart; 


UKMO; 
Maximale windstoot 14 Maart; 


 ]]>
Sun, 12 Mar 2023 10:45:42 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48083/stormkansen-13-maart-14-maart-2023/
Zware windstoten op 10 Maart 2023 in zuid Nederland. http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48081/zware-windstoten-op-10-maart-2023-in-zuid-nederlan/
Dus sneeuw of stormliefhebber, voor iedereen wat wils!

(Maximale windstoot volgens Icon-D2) 


Maximale windstoot volgens Arpege; 


Maximale windstoot volgens Arome; 
]]>
Fri, 10 Mar 2023 13:41:38 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48081/zware-windstoten-op-10-maart-2023-in-zuid-nederlan/
Storm Otto bereikt Schotland & Denemarken 17 Februari 2023. http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48067/storm-otto-bereikt-schotland-denemarken-17-februar/ Storm Otto brengt veel regen en wind naar Schotland en Denemarken, windstoten van wel 120 km/u+!

Een lagedruksysteem dat harde wind en regen naar delen van het VK zal brengen, is door het Deense Meteorologisch Instituut (DMI) Storm Otto genoemd. Storm Otto trekt vanaf de vroege uren van vrijdagochtend oostwaarts over het uiterste noorden van het VK en brengt waarschijnlijk windstoten van meer dan 120 km/u naar sommige noordelijke gebieden. Andy Page, hoofdmeteoroloog van het Met Office, zei: “Storm Otto zal harde wind en regen naar het VK brengen, waarbij sommige noordelijke delen van Schotland en het noordoosten van Engeland waarschijnlijk de sterkste windstoten krijgen, mogelijk meer dan 120 km/u. Er zijn waarschuwingen afgegeven die kunnen worden bijgewerkt naarmate Storm Otto zich ontwikkelt. “Er is een kans op reisverstoring en voertuigen met hoge zijkanten kunnen in deze opstelling bijzonder vatbaar zijn voor verstoorde plannen. Er is geassocieerd met regen met Storm Otto, met 40-50 mm regen die waarschijnlijk over delen van West-Schotland zal vallen. Potentiële gevolgen die in de waarschuwing worden benadrukt, zijn ook de waarschijnlijkheid van grote golven, vooral aan de Noordzeekusten, evenals de kans op enige schade aan gebouwen en infrastructuur. De Britse weerdienst Metoffice heeft de storm “Otto” genoemd, verwijzend naar een Deense weersvoorspeller.


Terwijl Storm Otto gevolgen zal hebben voor het VK, wordt verwacht dat Denemarken vrijdagmiddag zwaarder weer zal krijgen, waardoor ze het systeem een ​​naam zullen geven, die nu door het Met Office is overgenomen volgens de afspraken over de naamgeving van de storm. Otto is de eerstgenoemde storm die het Verenigd Koninkrijk dit stormnaamgevingsseizoen (vanaf september 2022) rechtstreeks treft. De eerste storm die dit seizoen door het Met Office, Met Eireann of KNMI wordt genoemd, zal nog steeds Storm Antoni zijn, in overeenstemming met de stormnamenlijst 2022/23. 

Nederland

Nederland heeft ook wel te maken met windstoten echter valt het hier allemaal wel mee, aan de kust rond de 70 tot 90 km/u en in het binnenland maximaal 60 km/u. Neerslag hoeven we ook amper te verwachten maximaal 3 MM lokaal. 


Weekend voor de boeg.

Zodra Storm Otto vrijdag laat het VK is gepasseerd, is de opstelling voor het weekendweer grotendeels onzeker, met een mix van bewolking en regen waarschijnlijk op zaterdag. Er is een kans op wat koelere omstandigheden in Schotland op zaterdag, wat voor sommigen de kans op ijsvorming zou vergroten. Zondag zullen in het begin enige tijd wat opklaringen zien, zij het met mogelijk buien in noordwestelijke gebieden, voordat zondag laat vanuit het noorden meer aanhoudende regen lijkt aan te komen.

Video van MetOffice;
[youtube:CxcwLGJFSiM]

Windstoten in KM/U (UKMO):


Windstoten in KM/U (Arpege):

 ]]>
Thu, 16 Feb 2023 22:15:31 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48067/storm-otto-bereikt-schotland-denemarken-17-februar/
Doden na cycloon in Nieuw-Zeeland, schade is enorm http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48066/doden-na-cycloon-in-nieuw-zeeland-schade-is-enorm/ Doden na cycloon in Nieuw-Zeeland, schade is enormIn Nieuw-Zeeland zijn vier mensen om het leven gekomen nadat cycloon Gabrielle over het Noordereiland raasde. Veel regio's zijn nog van de buitenwereld afgesneden, maar uit de beelden die naar buiten komen blijkt dat de schade groot is. Meer dan 10.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten.

Verder lezen: RTLNieuws.nl
  ]]>
Wed, 15 Feb 2023 10:41:09 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48066/doden-na-cycloon-in-nieuw-zeeland-schade-is-enorm/
Zeker 22 doden en honderden gewonden door bosbranden in Chili http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48063/zeker-22-doden-en-honderden-gewonden-door-bosbrand/ Zeker 22 doden en honderden gewonden door bosbranden in ChiliZeker 22 mensen zijn om het leven gekomen door bosbranden in Chili. Daarnaast zijn volgens de autoriteiten zo'n 554 mensen gewond geraakt en zijn er zeker tien vermisten. Bijna vijftienhonderd mensen zijn dakloos geworden.

Verder lezen: NU.nl ]]>
Mon, 06 Feb 2023 12:32:08 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48063/zeker-22-doden-en-honderden-gewonden-door-bosbrand/
Zeker tien doden door lawines in Alpen na flinke sneeuwval http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48062/zeker-tien-doden-door-lawines-in-alpen-na-flinke-s/ Zeker tien doden door lawines in Alpen na flinke sneeuwvalZeker tien mensen zijn dit weekend omgekomen door lawines in Oostenrijk, Zwitserland en Italië. In Oostenrijk werden zeven wintersporters en de bestuurder van een sneeuwschuiver gedood door het natuurgeweld. In Zwitserland kwamen twee wintersporters om het leven.

Verder lezen: NOS.nl
  ]]>
Mon, 06 Feb 2023 10:33:00 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48062/zeker-tien-doden-door-lawines-in-alpen-na-flinke-s/
Veel slachtoffers door zware aardbevingen in Turkije http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48061/veel-slachtoffers-door-zware-aardbevingen-in-turki/ Honderden slachtoffers door zware aardbeving van M7.8 in Turkije


Bron afbeelding: USGS

Afgelopen nacht heeft in het zuiden van Turkije een zware aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. De aardbeving werd gevolgd door verschillende zware naschokken waarvan de zwaarste naschok een kracht van 6.7 op de schaal van Richter had.

De schade in het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië is enorm met vele ingestorte gebouwen en zwaar beschadigde infrastructuur. Het dodental van de aardbeving ligt op dit moment al boven de 500 en verder zijn er vele gewonden. Het aantal slachtoffers gaat zeer waarschijnlijk nog veel veder oplopen. Verschillende landen, waaronder Nederland, hebben al aangegeven zo spoedig mogelijk reddingswerker naar de getroffen regio te sturen.

]]>
Mon, 06 Feb 2023 10:29:48 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48061/veel-slachtoffers-door-zware-aardbevingen-in-turki/
ESSL: Jaaroverzicht 2022 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48057/essl-jaaroverzicht-2022/ European Severe Storms Laboratory: Jaaroverzicht 2022
Het European Severe Storms Laboratory (ESSL) presenteert jaarlijks in het eerste kwartaal een overzicht van het voorgaande jaar m.b.t. schade aangedaan door hagel, windstoten, tornado's, (overvloedige) neerslag en onweer. ESSL is veelal bekend door het bijhouden en valideren van deze schademeldingen in hun database. Vrij recent hebben ze op basis van hun data en weermodellen een eigen onweerkansentool ontwikkeld, meer daarover via >>> ESSL lanceert nieuwe onweerskansen tool.

Hagel in 2022

Het jaar 2022 was 'weer' een record jaar m.b.t. hagel in Europa. Bij ESSL zijn er in totaal 8224 meldingen binnen gekomen van hagelstenen met een diameter groter of gelijk aan 2 cm. Dat is ruim 2791, of wel 30%, meer dan 2021. Er werden 1334 meldingen gedaan van hagelstenen met een diameter van meer dan 5 cm. In totaal waren er 18 meldingen van hagelstenen met een diameter van meer dan 10 cm.

Een overzicht van de meldingen:


De meeste meldingen kwamen uit Frankrijk (2461), waar de buien voor maar liefst aan 4.8 miljard euro aan schade had veroorzaakt. Frankrijk werd gevolgd door Italië (993) en Duitsland (583) over het aantal hagelbuien. Met name tussen 20 mei en 10 juli kwam de meeste hagel voor in Europa. Meerendeel van de buien was kortstondig (max 15 minuten) maar ook waren er buien die zelfs 5 uur duurde! Deze bui was ook in Frankrijk. Een overzicht van de meest significante hagelbuien is te vinden in het volledige ESSL artikel >>> hier.

Tornado's

In 2022, waren er 782 tornado's (waarvan 523 waterhozen) in Europa. Deze tornado's zorgde voor 84 gewonden en 6 doden. Ruim 26 tornado's waren stevig, geclassificeerd in de F2 / F3 schaal van de Fujita schaal.


 

Windstoten

Er waren in totaal 18 479 meldingen van windstoten in 2022. De windstoten zorgden voor 420 gewonden en 100 doden. De hoogste gemeten windsnelheid was 62,4 m/s (= 224,64 km/u) die plaatsvond uit een derecho op 18 augustus in Marignana, Corsica. In vergelijking met de afgelopen jaren valt de piek van 2022 wel erg op. Ook de dichtheid van de meldingen in de Benelux en Duitsland valt daarbij op, dit is natuurlijk veroorzaakt door de drielingenstorm in februari vorig jaar.


Neerslag

In 2022 waren er 7122 meldingen van hevige neerslag. De neerslag veroorzaakte 93 gewonden en 63 doden. Sinds 2022 heeft ESSL een ander manier van het verwerken van de neerslagmeldingen, waardoor het aantal meldingen in 2022 sterk is toegenomen. Dit geeft dus een vertekend beeld.


More to follow en wat is jou het meest bijgebleven van vorig jaar?

Momenteel zijn de resultaten van onweer nog niet bekend, maar zodra die er zijn zal ik ze hier ook delen! Maar, ik ben benieuwd, wat is jullie het meest bijgebleven van 2022?

Voor mij is dit toch het spectaculaire onweer wat ik heb meegemaakt op vakantie in Italië rond 17 en 18 augustus. Ik heb daar echt mijn ogen uitgekeken, zoals onderstaande foto van de 'bloemkool' ook wel aangeeft ;)!



~ James Bob
 ]]>
Thu, 02 Feb 2023 16:44:26 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48057/essl-jaaroverzicht-2022/
Watersnoodramp 1953: alarm KNMI niet gehoord http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48054/watersnoodramp-1953-alarm-knmi-niet-gehoord/ De watersnoodramp van 1953

KNMI sloeg alarm voor wat de grootste natuurramp van de 20e eeuw werd, maar dat drong niet overal door.

Onheilspellend zagen de weerkaarten er zaterdagavond 31 januari 1953 uit en het werd steeds erger. Zo ernstig dat de dienstdoende meteorologen van het KNMI zeer bezorgd waren over het naderende gevaar en alles op alles zetten om hun dramatische waarschuwingen bij de bedreigde mensen te krijgen. Om middernacht klonk echter het Wilhelmus door de ether. In die tijd waren er nog geen nachtuitzendingen en verwoede pogingen van oud-weerdienstleider dr. K.R. Postma en collega-meteoroloog dr. H. Bijvoet om een van de twee Hilversumse radiozenders bij wijze van uitzondering in de lucht te houden mochten niet baten. "Die mogelijkheid werd ons die nacht ontnomen en dat gaf in de weerkamer een ontzettend gevoel van onmacht." vertelde Postma journalist Kees Slager voor zijn boek De ramp, een reconstructie.

Dat de twee Hilversumse radiozenders uit de lucht waren, gaf in de weerkamer een gevoel van onmacht


Storm was al een dag tevoren voorzien
Bijvoet en Postma hebben als meteorologen van het KNMI een enorme reputatie opgebouwd. Herman Bijvoet (1918-2000) heeft vooral veel betekend voor de introductie van de numerieke weersvoorspelling, de rekenmodellen van de atmosfeer waarop tegenwoordig de verwachtingen zijn gebaseerd. Klaas Rienk Postma (1913-2005) was tientallen jaren lang als weerdienstleider zeer betrokken bij de meteorologie. De Watersnoodramp, waarbij 1836 landgenoten de dood vonden en circa 200.000 hectare grotendeels cultuurgrond overstroomde, is de zwartste bladzijde uit zijn leven. Meteorologisch is het de belangrijkste gebeurtenis in zijn loopbaan.

"Je kunt zeker niet zeggen dat Nederland door de storm is overvallen"


"We hadden de storm al sinds vrijdagavond in de gaten. Je kunt dus zeker niet zeggen dat Nederland er door overvallen is. Vrijdag ontwikkelde zich achter een depressie ten zuiden van IJsland een stormveld, dat zaterdag pal ten noorden van Schotland krankzinnige windsnelheden veroorzaakte. Over de uiterste punt van Schotland is toen één van de zwaarste orkanen uit de Schotse geschiedenis getrokken. Er zijn daar die zaterdag miljoenen bomen gesneuveld. Nou, die stormdepressie zakte af naar de Duitse Bocht en volgde een koers, die voor ons desastreus was. De wind draaide toen op de noordelijke Noordzee naar het noordnoordwesten. Dat betekende dat er een stormveld van circa duizend kilometer lengte, precies over het water, recht op onze kust afliep".

Postma dacht zaterdag rond het middaguur niet aan een watersnood omdat hij niets wist over de toestand van de zeedijken, maar verwachtte wel een zeer zware storm (windkracht 11) met veel schade en ellende door afgewaaide daken en afgeknapte bomen. Een uur later werd hij afgelost door Bijvoet, die tijdens vloed in de nacht van zaterdag op zondag een enorme 'waterberg' voor het zuidelijk deel van de Noordzee voorzag. Bij de stormvloedwaarschuwingsdienst ging zaterdag onder regie van het KNMI om 11 uur een waarschuwing uit voor 'flink hoogwater voor de groepen Rotterdam, Willemstad, Bergen op Zoom en Gorinchem.'

Waarschuwingscriteria schieten tekort
Meteorologische berichten werden indertijd via telex uitgewisseld. Dat ging vrijwel net zo snel als tegenwoordig maar vandaag de dag gaat de verwerking van alle informatie met computers natuurlijk veel sneller. Bovendien zijn er nu veel meer gegevens beschikbaar, vooral van waarnemingen op zee. Een ander probleem was de routine afspraak dat een waarschuwing voor hoogwater geldt voor de eerstvolgende twee hoogwater situaties. Pas na het eerste hoogwater mag de volgende waarschuwing uit. Zodoende kon er toen volgens de regels nog niet gewaarschuwd worden voor het nachtelijke hoogwater dat tot de ramp zou leiden. Toch kregen de meteorologen zaterdagmiddag aanwijzingen voor een 'riskante weerontwikkeling', schrijft KNMI-meteoroloog Ton Donker in Meteorologica (maart 1993), het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Beroepsmeteorologen. Voor het Deltagebied werd een nog hogere opstuwing van het water berekend dan 's ochtends was voorzien. Dijkbewaking was dan noodzakelijk.

Er kon volgens de regels nog niet gewaarschuwd worden voor het nachtelijke hoogwater dat tot de ramp zou leiden


Om kwart voor zes gaat een nieuw waarschuwingstelegram uit en aan het slot van het weerbericht van 6 uur hoorde iedere radioluisteraar: "Boven het noordelijke en westelijke deel van de Noordzee woedt een zware storm tussen noordwest en noord. Het stormveld breidt zich verder uit. Verwacht mag worden, dat de storm de gehele nacht zal voortduren en in verband hiermede werden vanmiddag om half zes de groepen Rotterdam, Willemstad en Bergen op Zoom gewaarschuwd voor gevaarlijk hoog water".

Volgens de procedure, waarbij de berichten via de PTT telegraafkantoor in Amsterdam aan alle personen en instanties werden verspreid, kon alleen gewaarschuwd worden voor 'flink hoog water' en 'gevaarlijk hoog water'. Maar omdat het aanvaardbaar peil - een bepaalde ondergrens die werd gehanteerd - fors dreigde te worden overschreden had Postma liever de (niet bestaande) term 'zeer gevaarlijk hoog water' gebruikt.

Achteraf had meteoroloog Postma in de waarschuwingstelegram liever de term 'zeer gevaarlijk hoog water' gebruikt

Bron: KNMI - https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/watersnoodramp-1953

Meteorologische achtergrond
Door noordelijke en oostelijke windrichtingen is januari 1953 koud begonnen. Op een enkele zachtere dag na was de hele eerste helft van januari 1953 koud. Er werd geen strenge vorst gemeten, de temperatuur bleef meermaals hangen op -7, -8°C. De tweede helft was zachter, een gordel van hogedruk van West naar Oost-Europa (Eurohoog) zorgde bij ons vaak voor weinig wind, neerslag en wat meer zon. De nachten bleven vorstig, overdag warmde het al redelijk op. In de laatste dagen daalde de luchtdruk boven Scandinavië fors. De wind nam toe in Noord-Nederland, terwijl het zuiden nog onder de vleugels van een standvastig hogedrukgebied boven Frankrijk bleef. Er werd zachte lucht aangevoerd en de temperatuur piekte precies 10°C in De Bilt:



Op de kaart van 30 januari zag je de hogedruk boven Frankrijk nog terug, er stond een zachte westenwind die met een omweg lucht vanuit Spanje aanvoerde. Tussen IJsland en Schotland ontstond een lagedrukgebied, met direct daarachter een rug van hogedruk naar Groenland.



Weermodellen bestonden nog niet, dus het wat sturen op waarnemingen, wetenschap en ervaring. Het KNMI kreeg steeds meer waarnemingen van forse luchtdrukdalingen boven Schotland. Op het moment dat men de waarnemingen aan elkaar knoopte in een weerkaart zag men een fors lagedrukgebied verschijnen:


De rug van hogedruk groeide fors verder, tot 1030 hPa, terwijl het lagedrukgebied uitgediept was van 1000 hPa naar 970 hPa. Daardoor ontstond aan de achterzijde van het lagedrukgebied een heel groot en fors windveld.


Door de luchtdrukverschillen tussen de rug en het lagedrukgebied kwamen er op schotland wel windstoten van 200 km/u voor! Op dat moment was het in Nederland nog relatief rustig, maar de waarnemingen uit Schotland bezorgden het KNMI al ongerustheid.

 ]]>
Tue, 31 Jan 2023 21:13:06 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48054/watersnoodramp-1953-alarm-knmi-niet-gehoord/
Zeldzame parelmoerwolken gespot boven Schotland http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48053/zeldzame-parelmoerwolken-gespot-boven-schotland/ Parelmoerwolken boven Schotland

Boven Schotland zijn maandag zeldzame parelmoerwolken gespot. Het fenomeen, dat ook in Nederland slechts eens in de paar jaar te zien is, werd vastgelegd door Britse ’weerwatchers’. Dat meldt Met Office, de Britse tegenhanger van het KNMI.

Parelmoerwolken zijn kleurrijke wolken die iets weg hebben van een mix tussen een regenboog en het noorderlicht. „Je herkent ze aan een spetterend kleurenpalet dat geen enkele andere wolk heeft en dat maakt het zo bijzonder om te zien”, aldus Weeronline. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn de wolken zeer zeldzaam. In Scandinavië worden ze veel vaker gespot, zoals in detweet hieronder.

Verder lezen: Telegraaf.nl

  ]]>
Tue, 31 Jan 2023 11:35:11 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48053/zeldzame-parelmoerwolken-gespot-boven-schotland/
LIVE-Asteroïde 2023 BU suist richting Aarde en komt ongebruikelijk dichtbij. http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48045/live-asterode-2023-bu-suist-richting-aarde-en-komt/
Nog nooit is een buitenaards object de Aarde zo dicht genaderd als asteroïde 2023 BU die momenteel richting de planeet suist. Het rotsblok, ter grootte van een bestelwagen met afmetingen van 3,5 tot 8,5 meter, scheert vrijdag even na middernacht boven de zuidpunt van Latijns-Amerika langs. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stelt dat er geen reden is tot zorg. Het object zal niet inslaan op Aarde. Mocht het object toch koers richting het aardoppervlak zetten dan wordt het in de dampkring vernietigd en zal het uiteenvallen in kleine brokstukken.

Niettemin komt 2023 BU wel erg dichtbij, in astronomische termen. De asteroïde nadert de Aarde tot op zo'n 3600 kilometer. Ter vergelijking, sommige satellieten cirkelen op bijna 40.000 kilometer afstand rond de planeet. Het is in theorie nog wel mogelijk dat de asteroïde een satelliet raakt, al is ook die kans minimaal.

2023 BU werd afgelopen zaterdag pas ontdekt, door een amateurastronoom in de door Rusland bezette Krim. Na zijn melding openden telescopen over de hele wereld de jacht op het object waardoor binnen drie dagen snel ingeschat kon worden of de asteroïde een gevaar vormt. Een inslag van een asteroïde zou enorme verwoestingen aanrichten en een enorme klimaatcrisis veroorzaken. Zo'n 66 miljoen jaar geleden leidde een dergelijk voorval tot het uitsterven van de grote dinosaurussen. Dat dergelijke objecten pas in een heel laat stadium ontdekt worden is een bron van zorg.

Wetenschappers denken zo’n 98 procent van de grote brokken ruimtepuin – diameter 500 meter en groter – in het vizier te hebben. Daarvan ligt er geen een op ramkoers met de aarde. De iets kleinere objecten – formaat sportstadion – zijn lastiger te spotten, terwijl die bij een voltreffer wel een stad in de as zouden kunnen leggen.

Bon tekst: bnnvara
 ]]>
Thu, 26 Jan 2023 22:53:04 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48045/live-asterode-2023-bu-suist-richting-aarde-en-komt/
Winterkou is snel aan het verdwijnen http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48037/winterkou-is-snel-aan-het-verdwijnen/ Winterkou is snel aan het verdwijnen
Bron afbeelding: OnweerOnline/Moderator Lako

De kans is steeds groter dat de gemiddelde temperatuur van de koudste winterweek in Nederland boven de nul graden ligt. Veertig jaar geleden ontbrak in gemiddeld één op de tien winters een flinke vorstperiode. Nu is dat al in gemiddeld één op de drie winters zo.

Koudste week van de winter
De temperatuurmetingen in De Bilt laten zien dat de koudste week van de winter steeds warmer wordt (figuur 1). Als de koudste week gemiddeld boven nul graden uitkomt, dan ontbreekt in die winter een flinke vorstperiode. Voor 1970 gebeurde dat slechts twee keer, in 1910 en 1915.  Na 1970 kwam dat al elf keer voor, met als uitschieter voorlopig de winter van 2014 met een koudste week van 3,1 graden. De kans dat in een winter de koudste week boven nul graden blijft, neemt dan ook snel toe (groene lijn in figuur 1). Was de kans voor 1980 nog kleiner dan 10 procent, inmiddels is die kans opgelopen tot 30 procent.  


Figuur 1: Gemiddelde temperatuur van de koudste week van de winter in De Bilt (blauw, rood indien boven nul graden) en de kans op een koudste winterweek boven nul graden (groen). Bron afbeelding: KNMI

Warmste week van de winter
Met het verdwijnen van de strenge winterkou, doen zachte lentetemperaturen hun intrede in de winter. Als we kijken naar de warmste week van de winter, zien we dat deze steeds vaker boven de 10 graden uitkomt (figuur 2). De warmste week in de huidige winter was tot nu toe de week van 31 december tot en met 6 januari met een gemiddelde temperatuur van 10,6 graden. De eerste keer dat de warmste winterweek boven de 10 graden uitkwam was in 1986. Inmiddels is dat al tien keer voorgekomen. Met een kans van 50 procent is een dergelijke warme week al heel gewoon geworden (groene lijn in figuur 2).  


Figuur 2: Gemiddelde temperatuur van de warmste week van de winter in De Bilt (blauw, rood indien boven 10 graden) en de kans op een warmste winterweek boven nul graden (groen). Bron afbeelding: KNMI

Koudste week warmt sneller op dan de warmste
Als we de periode 1961-1990 vergelijken met 1991-2020 dan is de warmste week 0,9 graden opgewarmd en de koudste 1,6 graden, bijna twee keer zo veel. De oorzaak is dat de gebieden waar onze kou vandaan komt, Scandinavië en Siberië, sneller opwarmen dan de gebieden waar onze winterwarmte vandaan komt (zuidwesten). De winters in Scandinavië zijn meer dan twee graden opgewarmd, de oceaan ten zuidwesten van ons minder dan een halve graad (figuur 3). De opwarming van de aarde zet door, waardoor de echte winterkou rap uit ons land verdwijnt.  


Figuur 3: Verandering in wintertemperatuur tussen 1961-1990 en 1991-2020. Bron afbeelding: ECMWF/ERA5 & KNMI

Bron artikel: KNMI.nl
 ]]>
Mon, 23 Jan 2023 10:14:41 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48037/winterkou-is-snel-aan-het-verdwijnen/
Meer felle natuurbranden verwacht in Nederland http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48036/meer-felle-natuurbranden-verwacht-in-nederland/ Meer felle natuurbranden verwacht in Nederland, 'brandsignaal' afgegevenNatuurbranden in Nederland zullen steeds vaker onbeheersbaar worden en pas doven als er geen brandstof meer is. Ook zullen ze vaker tot evacuaties leiden en de vitale infrastructuur raken. Daarvoor waarschuwen deskundigen van het KNMI, de Wageningen University & Research, de Vrije Universiteit in Amsterdam, Deltares en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).

De organisaties geven gezamenlijk een "natuurbrandsignaal" af en roepen op tot maatregelen. Doordat het klimaat opwarmt en droger wordt, wordt meer vegetatie brandbaar en zullen natuurbranden vaker voorkomen. "Dit gaan we gewoon meemaken en dat kan al op korte termijn gebeuren", waarschuwt onderzoeker Hans Hazebroek van het NIPV.

Verder lezen: NOS.nl ]]>
Mon, 23 Jan 2023 10:10:07 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48036/meer-felle-natuurbranden-verwacht-in-nederland/
Antarctisch zee-ijs op laagste niveau ooit gemeten http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48034/antarctisch-zee-ijs-op-laagste-niveau-ooit-gemeten/ Antarctisch zee-ijs op laagste niveau ooit gemeten
Uitbreiding van Antarctisch zee-ijs op 10 januari 2023, vergeleken met het gemiddelde voor die datum over de 30-jaar periode 1981 – 2010 (oranje lijn). Bron: NSIDC/KNMI

Niet eerder werd in begin januari zo weinig zee-ijs waargenomen rondom Antarctica (waar het nu zomer is) als dit jaar. Dat hebben wetenschappers van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center (NSIDC) door middel van satellietbeelden vastgesteld. Het zee-ijsoppervlak was ongeveer de grootte van de staat Texas (ruim zestien keer Nederland) minder dan in het vorige recordjaar (2018). Deze daling past in de neergaande trend die in 2016 lijkt te zijn ingezet.

Satellieten meten een afname in zee-ijsbedekking

Figuur 1: Zee-ijsbedekking rond Antartica in december tussen 1978 en 2022 (afwijking in procenten van de gemiddelde bedekking in 1981-2010). Inmiddels is de zee-ijsbedekking begin januari 2023 het laagst van de hele meetreeks. Bron: NSIDC/KNMI

Dankzij satellieten kunnen we sinds 1979 het zee-ijs rond Antarctica goed volgen. Nam het zee-ijsoppervlak in december aanvankelijk nog licht toe (figuur 1), sinds 2016 lijkt deze trend omgeslagen te zijn en zagen we niet eerder zo weinig zee-ijs als op dit moment (figuur 2). Toch begrijpen we het versneld afsmelten van Antarctisch zee-ijs niet goed. De rol van de opwarming van de aarde is bijvoorbeeld onduidelijk, want deze regio warmt minder snel op dan de rest van de wereld. Althans, aan het oppervlak, want de diepere lagen in de Antarctische Oceaan warmen wél sterk op.


Figuur 2. Zee-ijsbedekking rond Antartica tussen 1978 en 2022 gedurende het smeltseizoen. Inmiddels is de zee-ijsbedekking begin januari 2023 het laagst van de hele meetreeks. Bron: NSIDC/KNMI

Oorzaak: waarschijnlijk speelt de wind een rol
Het vermoeden is dat de wind een rol speelt. De laatste jaren zorgen de winden rond Antarctica ervoor dat zee-ijs meer naar het noorden “wordt geduwd”, waar het warmer is en het ijs dus makkelijk kan smelten. Dit hangt samen met het sterker worden en zuidwaarts opschuiven van de overheersende westenwinden. Deze veranderingen hebben te maken hebben met de sterke afkoeling van de stratosfeer boven Antarctica, de luchtlaag boven 9 kilometer. Zowel de afbraak van ozon op die hoogte als de toename van broeikasgassen spelen een rol in deze afkoeling. Daardoor bestaat er mogelijk toch een (indirecte) link met klimaatverandering.

Gevolg: minder zee-ijs beïnvloedt de hele voedselketen
Zee-ijs is belangrijk voor de productie van plankton in de Antarctische Oceaan. Plankton ligt aan de basis van de voedselketen, zeker in de zomer als het licht is en wel of geen zee-ijs in hoge mate de hoeveelheid plankton bepaalt. Omdat plankton gegeten wordt door krill, en krill weer door grotere dieren zoals pinguïns en walvissen, zullen veranderingen in zee-ijs via het effect op plankton in de hele voedselketen doorwerken.  

Toekomst: verdere afname, maar nog erg onzeker hoe snel
Op de lange termijn zijn klimaatmodellen het erover eens dat het zee-ijs rondom Antarctica verder zal afnemen (net als in het Noordpoolgebied), vooral door de opwarming van de oceaan rondom het Antarctisch continent. Toch is de snelheid van de toekomstige afname onzeker. Het versneld afsmelten van de Antarctische IJskap leidt namelijk tot meer zoet water in de Antarctische Oceaan. Dit zoete water verzamelt zich aan het oppervlak (omdat het lichter is dan zout water) en kan daar makkelijker bevriezen (het vriespunt van zoet water ligt hoger).

Het klimaatsysteem rondom Antarctica is dus zeer complex, en kent grote, langjarige schommelingen. Vele – vaak nog slecht begrepen – processen spelen een rol, waardoor de mate van afname van het Antarctische zee-ijs onzeker is. Ook zijn daardoor veranderingen die we nu zien soms lastig te duiden. ]]>
Thu, 19 Jan 2023 09:29:11 +0100 http://www.onweer-online.nl/forum/topic/48034/antarctisch-zee-ijs-op-laagste-niveau-ooit-gemeten/