Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 april 2011, 15:37 uur | Bericht #223170
Grote kans op tegenvallende zomer

Regelmatig zijn er geluiden te horen van mensen die het weer tijdens de zomer erg tegen vinden vallen. “ De lente was hartstikke mooi, maar in de zomer……”. En inderdaad, de afgelopen paar voorjaren hebben we vaak relatief (zeer) veel zonneschijn gekend met weinig regen en hoge temperaturen, terwijl de er opvolgende zomer minder uitgesproken was. Maar er zijn nog meer redenen te bedenken waarom de zomer in de beleving bij veel mensen vaak tegenvalt in vergelijking met de lente. We doen een poging om wat zaken op een rij te zetten. Want ‘weer’ is natuurlijk niet alleen maar een brei van feiten, maar in belangrijke mate toch ook beleving.

1.JPG
Een volgroeide buienwolk met zonnig weer op de voorgrond. Zware schadeveroorzakende buien komen vaak slechts in een beperkt deel van ons land tegelijk voor, maar krijgen veel aandacht in de media. Dat heeft invloed op onze beleving van de zomer. Augustus, 2008, Martha Kivits.

Temperatuursprong lente in nieuwe klimaatnorm
Zoals gezegd hebben we de afgelopen jaren vaak veel zon en weinig regen gehad in de lente, met daarbij relatief hoge temperaturen. De nieuwe klimaatnorm over de periode 1981-2010 laat ten opzichte van de oude norm over 1971-2000 zelfs een stijging zien van ruim een graad Celcius. De zomer is ook warmer geworden, vergeleken met de oude norm een halve graad. Maar dat is dus een minder grote sprong dan lente heeft gemaakt. Maar wat blijft is dat de lente op zichzelf natuurlijk nog steeds een stuk frisser is dan de zomer. De gemiddelde maximumtemperatuur is in het voorjaar 14 graden, in de zomer ligt de klimaatnorm op 22 graden. Blijkbaar is de temperatuur niet zo belangrijk. Veel meer gevoelswaarde houdt waarschijnlijk samen met regen en zon.

April en mei zonniger dan zomermaanden
Voor hoe zonnig een maand is, wordt vaak gekeken naar het totaal aantal uren dat de zon heeft geschenen. Maar voor de beleving van het weer zal eerder het percentage van de maximaal mogelijke tijd dat de zon daadwerkelijk schijnt, het belangrijkst zijn. Halen we de klimaatstatistieken (1981-2010) erbij, dan is de lente - afgezien van de maartmaand (waarin 33% van de maximaal mogelijke tijd de zon schijnt) - zonniger dan de zomer. April (42%) en mei (43%) scoren net hoger dan de zomermaanden juni (39%), juli en augustus (beide 41%).

2.jpg
In de zomer komt - op verder fraaie dagen - de meeste bewolking voor in de middag, juist als de meeste mensen die vrij hebben erop uit willen trekken. Foto: Jannes Wiersema, archief.

Timing zon
Tevens is voor de mooiweerbeleving van belang op welk moment van de dag de zon al dan niet schijnt. In de zomer hangt er bij warm weer veel vaker bewolking in de middag, en begint de zon al voordat veel mensen wakker zijn te schijnen. Dat terwijl in de lente bij mooi weer vaak juist bewolking uit de ochtend (mist/lage wolken) oplost met daaropvolgend op het moment dat de meeste mensen tijdens hun vrije dag van het mooie weer gebruiken willen maken – de middag – de zon schijnt. Kortom: de timing is vaak beter. Daarnaast is de lucht in de lente relatief droog, waardoor de lucht bij zonnig weer relatief vaak felblauw is.

Minder vaak maar heftiger regen in de zomer
Qua regen lijkt de zomer er voor de mooiweerliefhebbers relatief wel goed af te komen. De totaalhoeveelheden liggen dan weliswaar hoger (220 millimeter ten opzichte van 171 millimeter in de lente), maar de regenduur ligt een stuk lager (121 uur versus 165 uur). Minder regenuren, meer vrolijke zomerweerliefhebbers zou je zeggen. Maar in de beeldvorming speelt ook het nieuws een rol. Zware onweersbuien die meestal maar in een beperkt gebied voorkomen, krijgen door ondergelopen kelders, blikseminslagen, schade door windstoten etc., vaak veel aandacht. Hierdoor ligt op het ‘slechte’ weer dat meestal maar op een beperkt aantal plekken plaatsheeft, relatief veel de nadruk. Dat beïnvloedt het beeld dat we van de zomer hebben negatief.

3.jpg
Ook dit is een beeld wat we de afgelopen lenteseizoenen al veel vaker hebben gezien: sproeien tegen de droogte. Foto: Jannes Wiersema, Roodeschool (Gr), deze maandag.

Gemiddelde temperatuur loopt snel op tijdens lente
Verder zal ook de temperatuursontwikkeling een rol spelen. In de lente loopt het klimaatgemiddelde door de tijd heen pijlsnel op, van 8,5 graden aan het begin van de maartmaand tot bijna 19 graden eind mei. Een verschil van meer dan 10 graden. In de zomer wordt daar nog uiteindelijk 4 graden aan toegevoegd, maar de grote klapper hebben we dan al gehad.

Overgang van winter- naar zomertijd
Tot slot zal ook de overgang van winter- naar zomertijd een rol spelen in onze hoofden. Eind maart wordt het plots een uur later donker en is het tijdens het avondnieuws buiten nog licht. Volgen dan inderdaad nog een flink aantal zonnige dagen dan gaat het gevoel snel al richting zomer. En lijkt het haast alsof het nooit meer op kan met het mooie weer. De kans dat de zomer vervolgens voor het gevoel tegenvalt, wordt daarmee alleen maar groter.

Grote kans op tegenvallende zomer
Met de zonnige omstandigheden afgelopen maart en nu ook weer in april, kunnen we wel eens opnieuw gemakkelijk in deze mentale val trappen. In die zin is de kans op een ‘tegenvallende’ zomer dit jaar dus relatief groot.

Bron Meteo-Consult
Wolkje7
Lid
Woonplaats: Velp (Gelderland)
Berichten: 1534
Lid sinds: 24 mrt. 2008
11 april 2011, 19:11 uur | Bericht #223220
Goh, dit gevoel kon ik dus nou nooit verwoorden. Bij mij persoonlijk speelt ook de temperatuur en soms de wind een rol, want ik ben dol op hitte. Vaak een dubbele teleurstelling als men zich verheugt op een warme zomer, voor het gevoel dan. Als de zon niet schijnt op momenten dat de zon het sterksts is, wordt het al minder aangenaam door de bewolking en dus het ontbreken van de warmte van de zon.

Ik vind het voorjaar de laatste tijd inderdaad zonniger voor mijn gevoel. En, op 2010 na, voor het gevoel vaak nog warmer dan veel zomerdagen. Maar ook hier weer heb je dan juist de in kracht tioegenomen zon die dan wel in de middag schijnt.
Ik kan dit artikel beamen.
Weerdagen Velp 2019:

Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4


Velp 2018:

Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)


Velp 2017:

Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Waarom deze advertentie?
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
11 april 2011, 22:49 uur | Bericht #223255
Dit soort artikelen vind ik juist interessant. Elke zomer is het zo: 2 weken prachtig weer, 25 graden en volop zon. Dan regent het 3 dagen en mensen lopen al te mauwen: "Het is toch een slechte zomer he.." Niemand denkt meer aan het goede weer, maar als het slecht weer is gaan ze zeuren dat het zo'n slecht weer.
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Romani
Lid
Woonplaats: Den Haag (Wateringseveld)
Berichten: 1328
Lid sinds: 26 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 april 2011, 02:24 uur | Bericht #223271
Hmmm...dan ben ik misschien mentaal niet in orde....Maar mijn zomervakantie in augustus vorig jaar was erg in het water gevallen hier in Nederland....
Like a drifter twister i was born to walk alone2e plaats fotowedstrijd week 31
Wolkje7
Lid
Woonplaats: Velp (Gelderland)
Berichten: 1534
Lid sinds: 24 mrt. 2008
12 april 2011, 11:49 uur | Bericht #223289
Klopt Romani. Juli was inderdaad een keer heel erg mooi, maar daarna is het nooit meer goedgekomen.
Weerdagen Velp 2019:

Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4


Velp 2018:

Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)


Velp 2017:

Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Woonplaats: Alkmaar
Berichten: 747
Lid sinds: 7 aug. 2006
12 april 2011, 15:06 uur | Bericht #223311
als het mooi weer is dan ben je vrolijk, een week mooi weer, vind je het normaal en als het regent dan zijn mensen erg gauw geneigd meteen te gaan zeuren.
punt is ook wel dat de contrasten erg groot zijn zondag nog bijna 25 gr. nu nog maar 11 graden.
ik moet ook wel zeggen dat ik wel ff blij was met de regen(4,8mm hier) hoor, ik ben hooikoorts patiënt.

Firstwing
roytjee24
Lid
Woonplaats: Nijverdal
Berichten: 339
Lid sinds: 12 nov. 2010
12 april 2011, 17:20 uur | Bericht #223330
nou leuk om te weten...
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 141 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 141, lezen 2 mensen het topic "Winterverwachting 2021/2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden