Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Apr 2024 08:00:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 december 2011, 18:33 uur | Bericht #312360
De zwaarst getroffen staten (USA) in 2011

Het jaar 2011 is één van de meest extreme jaren geweest, sinds het begin van de dataverzameling in het begin van de 19de eeuw. Tevens zijn de kosten van deze natuurrampen enorm: volgens National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) heeft 2011 het record van de meeste biljoen dollar kostende natuurrampen in één jaar op zijn naam staan. Het totaal van deze natuurrampen met extreem hoge schadebedragen staat op 12. Hiermee werd het record va 9 uit 2009 gebroken. De kosten bedragen in 2011 $52 biljoen. 2011 was het jaar van hitte golven, aanhoudende droogte, dodelijke tornado's, sneeuwstormen en overstromingen. De staat, die het hardst door het natuurgeweld is getroffen is Texas. De dodelijke combinatie van intense droogte, een aanhoudende hittegolf, de ergste natuurbranden ooit en niet te vergeten een heleboel tornado's hebben de staat de discutabele "eer" van de eerste plaats op de lijst bezorgd. De lijst is opgesteld door Climate Central. Deze onderzoekt alle weergebeurtenissen van één jaar en bepaalt vervolgens welke 10 staten er het zwaarst getroffen zijn. Climate Central analyse omvat het dodental, de totale kosten van de schade, de mate van ontwrichting van het dagelijkse leven en hoe zeldzaam een weergebeurtenis is vergeleken met de gegevens van een "gemiddeld" jaar. Voor de volgende 10 staten was het alles behalve een "gemiddeld jaar". 2011 heeft de recordboeken herschreven.

Op de 10de plaats: New Jersey


Orkaan Irene raasde door New Jersey en werd één van de dodelijkste en duurste orkanen ooit in de staat New Jersey. Tevens was er in meer dan 100 niet zoveel neerslag gevallen tijdens een storm cq orkaan. De tropische stortbuien zorgden ervoor, dat rivieren en beken overstroomden. Negen rivieren hebben een record brekende waterstand bereikt. Door de overstromingen werden 300 wegen en snelwegen gesloten. Het treinverkeer was dagenlang ontregeld. De rekening van Irene voor New Jersey bedraagt tot nu toe $1.4 biljoen. Door de orkaan zijn minstens zeven mensen om het leven gekomen. Twee weken na Irene deed tropische storm Lee er nog een schepje bovenop. Hierdoor ontstonden er nog meer overstromingen. Al met al waren augustus en september de natste maanden in 117 jaar. Net toen de staat weer een beetje begon op te drogen, bracht Halloween naast een hoop gespook ook een vreemde sneeuwstorm. De natte en zware sneeuw bleef op bomen liggen, die nog in blad zaten. Het resultaat hiervan: takken braken af en meer dan een half miljoen mensen zaten dagenlang zonder stroom.


9. Vermont


Het noordoosten, dacht in eerste instantie ontkomen te zijn aan de toorn van Irene. Echter de super-verzadigde tropische storm (welke Irene toen geworden was) zorgde alsnog voor een ravage in Vermont. Door de extreem zware regenval overstroomden meer dan 2.000 wegen. Hierdoor kwam het verkeer stil te liggen, mensen strandden en meer duizenden huizen en bedrijven werden verwoest. Meer dan 175 wegen werden compleet verwoest. De herstelwerkzaamheden hebben maanden geduurd. Deze ellende kwam na een winter met extreem veel sneeuw, waardoor de staat ook te maken kreeg met een record hoeveelheid smeltwater. In mei kwam door de hevige regenval en de grote hoeveelheid smeltwater het meer Champlain tot een record hoge waterstand. Nabij gelegen dorpen kwamen onder water te staan. De reeds verzadigde grond was het toneel waarop Irene haar kunsten kon vertonen. Met als gevolg een schadepost tussen de $175 en de $250 miljoen.


8. Connecticut


Sneeuwstormen komen normaliter niet veel voor in Connecticut -- maar 2011 was alles behalve normaal. Hartford werd bedolven door een record-brekende 1,45 meter sneeuw in januari. Hierdoor werd januari 2011 de maand met de meeste sneeuw ooit. Net twee maanden voordat de volgende winter begon, werd Connecticut in oktober getroffen door de zwaarste sneeuwstorm in oktober in 200 jaar. Deze storm kostte de staat meer dan $500 miljoen. Meer dan 700.000 kwamen zonder verwarming en stroom te zitten. Dit heeft voor sommigen meer dan een week geduurd. In augustus liet tropische storm Irene haar sporen achter met zware regenval, zware windstoten en desastreuze overstromingen. Bij meer dan 650.000 mensen viel de stroom uit.


7. Kansas


De extreme hittegolf en droogte, die voornamelijk Texas en Oklahoma getroffen hebben, heeft Kansas niet zo zwaar aangepakt. Echter heeft het genoeg ellende veroorzaakt, om de staat Kansas in de top 10 zwaarst getroffen staten te krijgen dit jaar. In het midden van de zomer had een groot deel van het zuidwesten van de staat te maken met "exceptional drought" omstandigheden. Het eindigde in een achtste plek op de lijst met droogste manden ooit. Tegen het einde van het jaar is nog geen verlichting in zicht. Wichita noteerde de meeste 100°F plus (meer dan 37,7 °C ) dagen ooit. Hiermee werd ook de "Dust Bowl" - zomer van 1936 verslagen. In mei kwam Kansas weg met een ongebruikelijk laag aantal tornado's. Dit duurde niet lang. In juni, juli en augustus werd de staat getroffen door zware onweersbuien, tornado's en zware hagelbuien. Bovenop dit alles werd Kansas op 5 november getroffen door een aardbeving met een kracht van 5.6 op de schaal van Richter. De beving veroorzaakte op zich niet veel schade, maar gecombineerd met de verliezen in de landbouw door de hitte en droogte kwam de totale schadepost voor Kansas op $4 biljoen.


6. Tennessee


Het goede nieuws voor Tennessee dit jaar was, dat de droogte en de hittegolf de staat niet bereikten. Aan de andere kant, een beetje droogte zou afgelopen jaar wel prettig zijn geweest voor deze staat. Recordbrekende neerslag leidde tot immense overstromingen van de Cumberland, Harpeth en Duck rivieren. Hierbij kwamen 23 mensen om het leven. De schade in Nashville alleen wordt geschat op $1.5 biljoen. Hoe dodelijk ook, de overstromingen in de lente waren niet de enige acties van Moeder Natuur, die aan mensen het leven kostten. Een week voordat de staat werd overspoeld werd de stad Apison getroffen door een EF-4 tornado, waarbij 13 mensen om het leven kwamen. Deze tornado was onderdeel van een tornado uitbraak, waarbij in totaal meer dan 300 mensen het leven lieten.


5. Oklahoma


In 2011 kregen de inwoners van Oklahoma te maken met onmenselijke weersomstandigheden, die veroorzaakt werden door de combinatie van ernstige droogte en intense hitte. De staat behaalde de recordboeken met de titel "heetste zomer van alle staten in de USA ooi". Hierbij won Oklahoma nipt van zijn buur Texas. De gemiddelde dag- en nachttemperatuur in juli komt uit op een zinderende 31,3°C. De hoogste gemiddelde temperatuur ooit in welke staat dan ook ooit gemeten.
Om een idee te krijgen hoe warm het was gedurende de zomer in Oklahoma: In Grandfield is het kwik in de periode van mid-april tot 1 september maar liefst 97x boven de 100°F uitgekomen. Bovenop deze warmte had de staat afgelopen februari te maken met de koudste temperaturen ooit: -35°C. Tevens noteerde men ook het staatsrecord van zwaarste sneeuwval binnen 24 uur: In de stad Spavinaw viel 69 cm binnen 24 uur. En alsof dit nog allemaal niet genoeg was, werd ook het record van grootste hagelsteen gevallen in Oklahoma gebroken: 15,2 cm diameter.


4. Noord Carolina


April 2011 was de meest actieve tornado maand in de USA ooit, met 753 bevestigde tornado's. North Carolina behoort tot één van de meest getroffen staten. Op 16 april raasden meerdere tornado's door Raleigh en twee nabijgelegen dorpen. Hierbij werd een pad van verwoesting achtergelaten. In een twee-daagse tornado uitbraak kwamen in totaal 38 mensen om het leven. Hiervan vielen 22 dodelijke slachtoffers in Noord Carolina. Noord Carolina behoort ook tot één van de staten, die het eerst te maken kreeg met orkaan Irene in augustus. De orkaan / storm teisterde de kust met regen en zware wind voor bijna 12 uur. Een half miljoen mensen kwamen zonder stroom te zitten. Door de hoge golven en ruwe zee raakten pieren en huizen langs de kust zwaar beschadigd. De schadepost van de tornado's en Irene gezamenlijk loopt op tot $3.2 biljoen.


3. Missouri


Missouri was het strijdtoneel van de ergste tornado ramp sinds 1950. Een extreem grote tornado raasde op 22 mei door Joplin. Hierdoor werden grote delen van de stad weggevaagd. Met windsnelheden van meer dan 320 km/h en 160 dodelijke slachtoffers gaat de Joplin tornado de boeken is als de 6de dodelijkste tornado in de geschiedenis van de USA.
De combinatie van zware regenval in de lente en het smelten van grote hoeveelheden sneeuw verder stroomopwaarts, zorgde ervoor, dat de Missouri en de Mississippi buiten hun oevers traden. Volgens NOAA stroomt er gemiddeld 30.59 kubieke kilometers water in het gehele jaar door de Missouri heen. Dit jaar stroomde er in mei en juni alleen al 29.97 kubieke kilometers water door de rivier. De genietroepen hebben enkele dammen opgeblazen om de stad Cairo in Illinois te redden van overstromingen. Hierdoor kwam 526.1 km[sup]2[/sub] landbouwgrond in Missouri onder water te staan.


2. Alabama


Alabama was "ground zero" voor de grootste tornado uitbraak in de geschiedenis van de USA. Meer dan 100 tornado's kwamen aan de grond en 240 mensen verloren het leven. Enkele van de krachtigste tornado's maakten dichtbevolkte gebieden met de grond gelijk. Eén van de tornado's trok door Tuscaloosa en ging vervolgens met de verwoesting verder in delen van Birmingham. Een andere monster EF-5 tornado, met windsnelheden van meer dan 322 km/h, vond zijn pad door het noorden van Alabama. Hierbij kwamen 78 mensen om het leven. Volgens het Storm Prediction Center waren er in Alabama de meeste tornado's dit jaar. In totaal waren het er 170. Door het groot aantal dodelijke slachtoffers en de zware materiële schade kwam een golf van trots en patriottisme bij de inwoners van de staat naar boven. Het mantra "We are Alabama" verspreidde zich na de storm als een olievlek over de sociale media.


En op nummer 1. Texas


Texas is getroffen door 8 van de "biljoen dollar (schade)" rampen. De ergste drie zijn de droogte, de hitte en de natuurbranden. De staat is nog steeds in de greep van de droogte. In tegenstelling tot de vorige droogte periodes wordt deze ramp verstrekt door de recordbrekende hitte. Het grondwaterniveau in grote delen van de staat staat op het laagste niveau sinds 60 jaar. De hitte, gedurende de zomer, was meedogenloos. In veel steden werd het record van het aantal aaneengesloten dagen met een temperatuur van 100F of hoger verbroken. In San Angelo kwam maar liefst 98 dagen lang het kwik boven de 100F. In de gehele staat was juli 2011 de warmste maand ooit. In Amarillo, Texas steeg het kwik tot een recordhoogte (voor de stad) van 43,9 °C. De combinatie van droogte en ongebruikelijk warme omstandigheden zorgden ervoor, dat er enorme natuurbranden konden ontstaan en blijven bestaan. Het brandseizoen 2011 is de ergste in de geschiedenis van Texas. De schade van de branden wordt geschat op $750 miljoen en 10 mensen - waaronder 4 brandweerlieden - kwamen door de branden om het leven. Het waterniveau in meren en reservoirs kwam zo laag te staan, dat er gehele dorpen bloot kwamen te liggen, die decades geleden overstroomd waren.

© onweer-online
Bron: Huffpost
| Gewijzigd: 13 april 2017, 15:20 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 255 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 255, lezen 3 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 5".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden