Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 november 2012, 15:37 uur | Bericht #375826
Gletsjer-onderzoek

Sinds 1900 is het zeespiegelniveau in de oceanen met ongeveer 20 centimeter gestegen. Er zijn daarvoor meerdere oorzaken aan te wijzen. De algehele opwarming van de aarde zorgt sowieso al voor uitzetting van water en dus voor een stijging van het waterpeil. Smeltend en in zee schuivend ijs vanaf Groenland voegt ook zo zijn bijdrage toe. Net zoals de ijssmelt vanaf het Antarctische continent (Zuidpool) aan de zeespiegelstijging bijdraagt. Eén van de oorzaken is te vinden in de smeltende gletsjers. De universiteit van Innsbruck heeft nu de bijdrage van gletsjersmelt aan de zeespiegelstijging onder de loep genomen. We kijken naar de conclusies.


Blik op een stukje Briksdalsbreen gletsjer, een van de meest toegankelijke gletsjers van Noorwegen. In 1997 kwam de gletsjer dichtbij het meer Briksdalsbrevatnet. In 2004 lag de dalpunt van de gletsjer maarliefst 230 meter van het meer verwijderd.

Een gigantische hoeveelheid gletsjers
Er zijn op aarde veel meer gletsjers dan de meesten van ons denken. Alleen al Alaska heeft tienduizenden van deze ijsmassa’s. Op elk continent zijn gletsjers te vinden, met uitzondering van Australië. Vaak worden grote stukken landijsmassa’s in verschillende parten opgedeeld en zo krijg je al meerdere gletsjers die allemaal in meer of mindere mate aan elkaar vast zitten. Een fors aantal gletsjers is voorzien van een naam, maar lang niet allemaal hebben ze een officieel etiket. Om een voorbeeld te geven; in Alaska zijn er ruim 600 gletsjers van een naam voorzien, terwijl de ‘Alaska Almanac’ een schatting maakt van maarliefst 100.000 gletsjers aldaar. Om dan ook uit te vinden hoeveel gletsjers er in totaal op de wereld te vinden zijn, is een lastige exercitie.  De standaardschatting is in de jaren negentig lange tijd weergegeven door het getal 160.000, maar waarschijnlijk zijn het er nog veel meer. The World Glacier Inventory (WGI) heeft specifieke informatie verzameld over meer dan 130.000 gletsjers. En dat is dus al heel erg veel.


De Vatnajokull is IJslands grootste gletsjer en bedekt maarliefst 8 procent van het areaal van Ijsland met een ijskap die tot 1 kilometer dik is.

Uitkomsten
Na de vele computerberekeningen is men tot de volgende conclusie gekomen. Smeltende gletsjers hebben in de periode van 1902-2009 ongeveer 11 centimeter bijgedragen aan de zeespiegelstijging. Beseffende dat de totale zeespiegelstijging sinds 1900 op 20 centimeter is berekend, is gletsjersmelt dus als hoofdoorzaak aan te merken van deze toename. De universiteit meldt daarbij wel dat de snelheid van smelt in meer of mindere mate constant is geweest gedurende die hele periode. De temperatuur was tijdens de eerste decaden van de twintigste eeuw dan wel duidelijk lager, maar toen strekten de ijsmassa’s zich nog tot in lagere en dus ook tot in warmere gebieden uit. Bovendien veroorzaakten de korte maar heftige warme episoden in de dertiger en vijftiger jaren in het Noordpoolgebied  (Russische en Canadese delen) een significante terugtrekking van het ijs.


De Skaftafellsjokull is een gletsjertong in het zuiden van IJsland en bevindt zich in het nationale park Skaftafell.

Ook heeft men gekeken naar de toekomstige afname van gletsjerijs en daarmee samenhangend de stijging van de zeespiegel. Daarvoor zijn verschillende scenario’s doorgerekend. Tot en met ongeveer 2100 zijn er tamelijk grote onzekerheden en dus ook verschillen tussen de uitkomsten. De onzekerheden zijn zo aanzienlijk, dat de piek in ijsmassa-verlies ofwel tussen 2040 en 2050 ligt, ofwel tussen 2050 en 2060 ofwel tussen 2070 en 2090. Een nieuw evenwicht lijkt tegen het einde van de 23e eeuw te worden bereikt, maar wel met zeer verschillende uitkomsten. Zo zijn er scenario’s die bijna totaal ijsloze omstandigheden berekenen tegen die tijd, met een zeespiegelstijging van 45 centimeter of meer, en scenarios’die minder dan 50 procent ijsmassa-vermindering voorzien.

Bronnen: Meteo Consult, Cryosphere, Eurekalert, National Snow & Ice Data Center, Environmental Research Web.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
30 januari 2015, 12:36 uur | Bericht #451167

Wetenschappers hebben ontdekt dat geluiden van afbrekend ijs kunnen verraden op welke manier een gletsjer smelt.Aan de hand van het geluid van afbrekende ijsschotsen kan mogelijk worden bepaald hoe snel en op welke plekken een gletsjer afkalft.

Specifieke geluidspatronen verraden onder meer of de ijsmassa aan de bovenkant slinkt of juist onderwater. 

Dat melden Poolse, Amerikaanse en Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysical Research Letters.

Onderwatermicrofoons

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door geluidsfragmenten te analyseren die zijn opgenomen met onderwatermicrofoons in zeeboeien bij een grote gletsjer op de Noorse eilandengroep Spitsbergen.

Op het moment dat de geluiden te horen waren, werden er automatisch foto's gemaakt van de gletsjer, zowel onder- als bovenwater. 

De onderzoekers slaagden erin om drie soorten ijsverlies te koppelen aan specifieke geluiden: ijsbergen die van bovenaf in het water vielen, ijsschotsen die afbraken en op het oppervlak van de gletsjer bleven liggen en ijsbrokken die onderwater losraakten.  

Smeltsnelheid

Door dit soort geluiden van gletsjers op te vangen en te identificeren kunnen wetenschappers in de toekomst mogelijk inschatten hoe snel grote ijsmassa's smelten, zo speculeren de onderzoekers.

De studie is gebaseerd op slechts één experiment en moet worden herhaald om definitieve conclusies te trekken over het verband tussen de geluiden en het ijsververlies van gletsjers.

Maar hoofdonderzoeker Oscar Glowacki heeft veel vertrouwen in zijn bevindingen. "Met opnameapparatuur kunnen we continu zeer betrouwbare gegevens verzamelen", verklaart hij op BBC News. "We hoeven de onderwatermicrofoons alleen maar in zee te plaatsen en te luisteren."Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.843 topics, welke bij elkaar 448.337 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 244 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 244, lezen 2 mensen het topic "Saharazand in 2024: steeds vaker boven Europa".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden