Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 juni 2013, 12:24 uur | Bericht #396148
Waterpeil Nederland daalt

De waterstand in Nederland daalt. Volgens het Watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat komt het waterpeil dit etmaal op 13,60 meter boven NAP. Gisterochtend stond het water nog tien centimeter hoger.

Volgens het centrum is deze waterstand op zich niet bijzonder, maar wel dat die in de zomer zo hoog is.

In Duitsland staat het water in de rivieren nog wel extreem hoog en zijn steden ondergelopen. Het Watermanagementcentrum zegt dat die stand geen gevolgen heeft voor het waterpeil in de Nederlandse rivieren, omdat er veel afvoerkanalen voor het Duitse water zijn.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 juni 2013, 16:33 uur | Bericht #396159
Waterstanden Rijn zakken na vandaag

Na vandaag zullen de waterstanden in de Rijn afnemen. Dat voorspelt het Watermanagementcentrum Nederland van Rijkswaterstaat. Naar verwachting wordt vanavond de hoogste stand van ca. NAP +13,60 meter bij Lobith bereikt. Daarna zakken de waterstanden weer. Rijkswaterstaat blijft belanghebbenden (zoals waterschappen) informeren over de actuele waterstanden en waterstandsverwachtingen.

Verwachting
Op donderdagochtend werd een waterstand van NAP +13,54 meter bij Lobith overschreden. De huidige verwachting voor de Rijn is dat de waterstand vanavond een piek van ca. NAP +13,60 bereikt. Daarna zakken de waterstanden weer. Nu de waterstand ruim boven de NAP +12 meter is gestegen, lopen uiterwaarden op grote schaal onder water. Dit is normaal bij dergelijke waterstanden, uiterwaarden zijn ervoor bedoeld om de rivier meer ruimte te geven bij hoge rivierafvoer. Hierdoor kan het water makkelijker worden afgevoerd.

Bijzonder
Voor de tijd van het jaar zijn deze hogere waterstanden, en onderlopende uiterwaarden, bijzonder. In de winterperiode komt dit vaker voor, maar in de zomerperiode nauwelijks. Gebruikers van uiterwaarden zijn daarom extra alert, omdat sommige uiterwaarden in de zomerperiode dienst doen als bijvoorbeeld weide voor vee en/of als camping.

Hoogwater Europa
In Nederland is geen sprake van een hoogwatersituatie, maar elders in Europa is dat wel het geval. Hoogwaterproblematiek op rivieren is afhankelijk van in welk stroomgebied de neerslag valt. De meeste neerslag in Centraal-Europa is gevallen ten oosten van het stroomgebied van de Rijn, in de stroomgebieden van de Elbe en Donau. De Elbe en Donau stromen af naar respectievelijk de Noordzee bij Hamburg en de Zwarte Zee, dus niet richting Nederland.

Maatregelen Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat heeft maatregelen genomen om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten. Bijvoorbeeld door het openen van de stuwen in de Neder-Rijn en Lek. De Neder-Rijn helpt dan bij de afvoer van het overtollige Rijnwater.

Maas
In het stroomgebied van de Maas is tot op heden weinig neerslag gevallen. Voor de Maas worden op dit moment dan ook geen hoge waterstanden verwacht.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 juni 2013, 16:37 uur | Bericht #396160
Duitse overstromingen in kaart gebracht



Grote gebieden in Duitsland hebben af te rekenen met veel wateroverlast. Op een overstromingskaart is de situatie van minuut tot minuut te volgen. De verschillende Duitse regio’s werken samen om iedereen op de hoogte te houden van het overstromingsgevaar op het Länderübergreifendes Hochwassportal - het grensoverschrijdende overstromingsportaal.

Op een overstromingskaart  an Duitsland is er voor elke regio specifieke informatie over de overlast. De pagina met Lageberichte geeft meer gedetailleerde informatie over de waterstand van elke stroom. De kaarten bevatten ook links naar de relevante pagina’s op de websites van de verschillende deelstaten.

Bron: Standaard | Gewijzigd: 6 juni 2013, 16:37 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
6 juni 2013, 20:43 uur | Bericht #396190
Wassende water bedreigt oude stad Dresden

In het oosten van Duitsland heeft het wassende water van de Elbe verschillende buitenwijken van de stad Dresden bereikt. Het historisch centrum staat voorlopig nog droog, dankzij de inzet van vele honderden vrijwilligers en soldaten. Bij de overstromingen in Centraal-Europa vielen tot nog toe 16 doden.


Belga

Bewoners en hulpdiensten in Dresden waren de hele voorbije nacht met zandzakjes in de weer. Met gedeeltelijk succes. Het water geraakte niet verder dan de buitenwijken. De oude, historische kern bleef tot nu toe gevrijwaard. Op het middaguur vandaag stond het water van de Elbe 8,76 meter hoog. Het normale peil bedraagt twee meter.

De angst zit er diep in, in Dresden. Velen herinneren zich nog zeer goed de zware overstromingen van 2002, toen onder meer de kathedraal en de opera onder water liepen. 700 inwoners van Dresden zijn uit voorzorg geëvacueerd.

Ten zuidwesten van Hamburg, in Lauenburg, zijn intussen ook 150 huizen in de buurt van de Elbe geëvacueerd. In het zuiden van Duitsland, in de Beierse stad Deggendorf, heeft een derde dam het begeven. Verscheidene woonwijken staan er blank. In Bitterfeld, in de staat Sachsen-Anhalt hebben 30.000 inwoners de dringende raad gekregen om hun huizen te verlaten. Het water van de rivier Saale staat er op het hoogste peil in 400 jaar.

De federale overheid in Bonn heeft de zware middelen ingezet. Alles samen zijn 25.000 medewerkers van het nationaal rampenteam en 16.000 soldaten naar het overstroomde gebied gestuurd. Zij moeten de zowat 60.000 lokale hulpverleners helpen bij het bouwen van dammen.

Over de grens, in Tsjechië, zijn nu zo'n 700 dorpen, steden en gemeenten getroffen. Zo'n 20.000 mensen zijn geëvacueerd. In het noorden van Tsjechië trekt het water van de Elbe zich stilaan terug. In de Slovaakse hoofdstad Bratislava wast het water van de Donau nog steeds. De waterkeringen houden er voorlopig stand. Ook in de Hongaarse hoofdstad Boedapest is de noodtoestand afgekondigd. Ook hier houden de oevers van de Donau voorlopig stand. Al wordt de piek hier pas maandag verwacht. Enkele honderden toeristen zijn uit voorzorg naar een ander hotel overgebracht. In Wenen steeg het water van de Donau gisteren tot boven het alarmpeil van 2002. De veiligheidsmuren hielden echter stand.

De overstromingen in Centraal-Europa hebben al aan zeker 16 mensen het leven gekost. Het gaat om acht Tsjechen, vijf Duitsers, twee Oostenrijkers en een Slovaak. Minstens vier mensen worden vermist. Alles samen hebben vele tienduizenden mensen hun huis moeten verlaten.

Bron: De Redactie
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
6 juni 2013, 20:44 uur | Bericht #396191
Waterpeil Elbe alarmerend hoog


In Duitsland blijft het waterpeil van de Donau en de Elbe alarmerend hoog. De inwoners van Dresden aan de Elbe kunnen nog hopen dat de dijken stand houden. Maar in Deggendorf aan de Donau staat het water letterlijk huizenhoog.

Bron: VTM
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 juni 2013, 07:33 uur | Bericht #396202
250 Nederlandse binnenschepen vast

Zo'n 250 Nederlandse binnenvaartschippers hebben last van het hoogwater in Duitsland. En die lijden flinke schade, zegt de brancheorganisatie

Voor iedere dag dat een schip stilligt, bedraagt de economische schade volgens Jan Vogelaar van Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart gemiddeld 1500 tot 2000 euro per dag.

Vogelaar heeft geen idee wanneer de schepen weg kunnen: "Overheden zeggen: je mag niet verder varen, zoek een veilige ligplaats. Het is afwachten tot het weer wordt vrijgegeven." Het Duitse ministerie van Verkeer verwacht de komende dagen geen verbetering van de situatie voor de scheepvaart.

De schepen liggen vast in de Donau en delen van de Rijn, de Elbe, de Neckar, de Main en de Weser. In totaal liggen 500 binnenvaartschippers vast.

Bron: RTL
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 juni 2013, 13:21 uur | Bericht #396215
Bayern München speelt benefietwedstrijd voor slachtoffers overstromingen

De Duitse treble-winnaar Bayern München speelt een benefietwedstrijd voor de slachtoffers van de overstromingen in de Beierse stad Passau. Dat maakte 'Der Rekordmeister' vandaag bekend.

"Onze ploeg heeft zoveel steun gekregen van de mensen in de voorbije weken en maanden. We willen iets teruggeven na het zien van de dramatische beelden uit de getroffen overstroomde gebieden", zei Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge vrijdag.

De ploeg van Rode Duivel Daniël Van Buyten zal tegen een regionale selectie van Passau spelen en Bayern neemt alle kosten voor de wedstrijd op zich. Alle inkomsten van de wedstrijd zijn ten voordele van de slachtofferhulp voor de getroffen gebieden.

Door de hevige regenval werd Centraal-Europa de voorbije week geteisterd door overstromingen. De Beierse stad Passau is een van de ergst getroffen gebieden. Verschillende delen van de oude stad geraakten er overstroomd.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 juni 2013, 18:04 uur | Bericht #396229
Zeker 17 doden door overstromingen in Midden-Europa

Bij het noodweer en de overstromingen in Midden-Europa zijn de afgelopen dagen al zeker zeventien slachtoffers gevallen; verschillende mensen zijn vermist. In Tsjechië werden tien doden geteld, in Duitsland kwamen al zeker zeven mensen om het leven.


Het Rode Kruis in actie in Deggendorf. © getty.

In de Duitse staat Saksen-Anhalt werd gisterenavond een 74-jarige vrijwillige hulpverlener geraakt door een tractor. Eerder kwamen daar al twee mensen om die deelnamen aan een reddingsactie. In Baden-Württemberg stierven drie personen, waaronder een brandweerman. In Nedersaksen kwam al eind mei een vrouw om het leven, nadat ze van haar fiets werd gesleurd en in het water belandde.

In Thüringen zijn politie en brandweer op zoek naar een in het water drijvende man, die gisteren werd opgemerkt door een getuige, die de hulpdiensten verwittigde. In de Moezel is sinds woensdag een zestienjarige jongen vermist, die samen met vrienden van een acht meter hoge brug in het water was gesprongen.

In Tsjechië kapseisde op de Moldau in de Zuidelijke Bohemen een opblaasbare boot, met twee doden tot gevolg. In totaal vielen in het land al tien doden. Er worden ook nog vijf mensen vermist.

Bron: HLN
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 juni 2013, 22:55 uur | Bericht #396252
Hoogste waterstand ooit verwacht in Hongarije

De hoge waterstand zorgt in Midden-Europa nog altijd voor grote problemen. Verschillende steden en dorpen langs de Elbe en de Donau worden geëvacueerd. Verwacht wordt dat het water maandag de Hongaarse hoofdstad Boedapest bereikt.

De waterellende in Midden-Europa is nog niet achter de rug. Het overtollige water in de Donau heeft vandaag de grens tussen Oostenrijk en Hongarije overgestoken. Verwacht wordt dat het maandag hoofdstad Boedapest bereikt. In het ergste geval worden er 55.000 mensen geëvacueerd. De Hongaarse regering heeft de noodtoestand afgekondigd, maandag wordt daar de hoogste stand van de Donau ooit verwacht.

Intussen in Duitsland heeft de waterstand van de Elbe een hoogte van 7 meter bereikt. Verschillende dorpen zijn er geëvacueerd. Er zijn ook zo'n 11.300 soldaten bezig om dijken te bouwen met zandzakjes. De economische schade voor Duitsland alleen al zou 11 miljard euro bedragen. De dodentol loopt in heel Midden-Europa op tot boven de 20.

In Tsjechië staan grote delen van het land nog steeds onder water. De noodmaatregelen blijven er voorlopig van kracht, omdat er opnieuw zware regen voorspeld wordt. Ook in Servië worden voorbereidende maatregelen getroffen.De hoge waterstand zorgt in Midden-Europa nog altijd voor grote problemen. Verschillende steden en dorpen langs de Elbe en de Donau worden geëvacueerd. Verwacht wordt dat het water maandag de Hongaarse hoofdstad Boedapest bereikt.





Bron: De Redactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:22 uur, door Joyce.s
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 juni 2013, 15:09 uur | Bericht #396295
Ook het veer Olst - Welsum uit de vaart

Het veer tussen Olst en Welsum is zaterdagmiddag uit de vaart genomen. Het hoge peil in de IJssel is daar oorzaak van. De verwachting is dat de stremming enkele dagen kan gaan duren. Het verkeer wordt omgeleid.Eerder werd het voetveer tussen Zalk en ’s Heerenbroek al uit de vaart genomen. De waterstand in de Rijn daalt sinds vrijdagavond. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil in de IJssel de komende dagen volgen.

Bron: RTV-Oost
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 juni 2013, 15:43 uur | Bericht #396297
Water in Elbe naar recordpeil

In Midden-Europa zijn de waterproblemen nog niet van de baan. Dit weekend heeft vooral de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt nog veel last van de hoge waterstand. Op meerdere plaatsen langs de Elbe kunnen de dijken het nauwelijks aan, sommige zijn overstroomd. Duizenden inwoners van dorpen en steden aan de rivier zijn geëvacueerd.

Het peil van de Elbe en de Saale, een zijrivier, stond in Saksen-Anhalt op recordhoogten. In de stad Maagdenburg, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, stond het water van de Elbe op een bepaald moment op 7,30 meter. Dat is hoger dan het record van 2002, toen de regio ook werd getroffen door enorme overstromingen.

‘Een dramatisch weekend’, waarschuwde de burgemeester van Maagdenburg. In delen van de stad is geen elektriciteit meer. In andere regio’s lijkt het ergste intussen achter de rug. In Beieren beginnen inwoners van plaatsen aan de Donau langzaam met de opruimingswerkzaamheden, ook al staan veel straten nog blank.

Hongarije vreest ergste overstromingen ooit
Hongarije kijkt gespannen uit naar maandag en bereidt zich voor op de ergste overstromingen ooit. Verwacht wordt dat het water maandag de Hongaarse hoofdstad Budapest bereikt.

In het land heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen en duizenden reddingswerkers en vrijwilligers proberen de dijken aan de oever van de Donau te verstevigen. Maandag wordt daar de hoogste stand van de Donau ooit verwacht. Zo’n 2 miljoen zandzakjes werden al geplaatst. Mogelijk moeten tienduizenden mensen in Hongarije worden geëvacueerd.

Bron: De Standaard
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 juni 2013, 20:59 uur | Bericht #396316
Omgeving Boedapest wordt geteisterd door Donau


Belga

De waterellende in Midden-Europa is nog altijd niet voorbij. De hoge waterstand veroorzaakt op verschillende plaatsen grote problemen. Duizenden mensen kunnen na evacuatie nog altijd niet naar hun huis terugkeren.

In Duitsland heeft vooral de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt nog last van hoog water. Duizenden inwoners van dorpen en steden langs de Elbe zijn geëvacueerd (foto). Het is afwachten of de stad Maagdenburg het houdt. In delen van de stad is er geen elektriciteit meer. In Hongarije wordt de omgeving van de hoofdstad Boedapest geteisterd door de Donau. In Slowakije lopen stadjes aan de Hongaarse grens onder. In Oostenrijk en Tsjechië zijn ze aan het modder en puin ruimen nu het ergste overstromingsleed daar geleden is.

Bron: De Redactie
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 juni 2013, 21:03 uur | Bericht #396317
Water in Elbe naar recordpeil, nog meer regen verwacht

In Midden-Europa zijn de waterproblemen nog niet van de baan. Dit weekend heeft vooral de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt nog veel last van de hoge waterstand. Op meerdere plaatsen langs de Elbe kunnen de dijken het nauwelijks aan, sommige zijn overstroomd. Duizenden inwoners van dorpen en steden aan de rivier zijn geëvacueerd.

Het peil van de Elbe en de Saale, een zijrivier, stond in Saksen-Anhalt op recordhoogten. In de stad Maagdenburg, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, stond het water van de Elbe op een bepaald moment op 7,40 meter. Dat is zeventig centimeter hoger dan het record van 2002, toen de regio ook werd getroffen door enorme overstromingen. ‘Een dramatisch weekend’, waarschuwde de burgemeester van Maagdenburg. In delen van de stad is geen elektriciteit meer.

Nog meer hevige regenbuien verwacht
In heel het land zijn rond de 70.000 brandweerlieden en 11.000 soldaten aan de slag tegen de vloed. Minstens zeven mensen zijn omgekomen en een aantal is vermist. En voor de komende dagen voorspellen meteorologen alweer hevige regenbuien in het midden en zuiden van Duitsland en in het Elbegebied in Tsjechië en Polen. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) beloofde de slachtoffers van de watervloed dat alles zal gedaan worden voor de wederopbouw wat voor mensen mogelijk is. 'Duitsland staat in deze dagen op bewonderenswaardige manier samen - en dat zal ook zo blijven.'

Bron: De Standaard
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 juni 2013, 21:07 uur | Bericht #396318
Watersnood aan de Elbe wordt steeds erger

Voor tienduizenden hulpverleners en bewoners in de hoogwatergebieden blijft het in de tweede week bang wachten. Aan de Elbe zijn vele dijken doorweekt en dreigen het te begeven. Vooral in Saksen-Anhalt is de situatie dramatisch. In Magdeburg stond het waterpeil met 7,40 meter 70 centimeter hoger als bij de stormvloed van 2002, een heel stadsdeel dreigt onder te lopen. De ramp brengt de mensen op vele plaatsen aan hun grenzen. Duizenden moesten hun woningen verlaten en zich in veiligheid brengen.


Ook in Noord-Duitsland kan de toestand erger worden dan aanvankelijk verwacht. Experten stelden hun prognoses voor Nedersaksen, Mecklenburg-Voorpommeren en Sleeswijk-Holstein duidelijk naar boven bih. Zondag wordt bondspresident Joachim Gauck in het rampgebied verwacht.

Miserie
Waar het water terugtrekt, blijft stinkende modder en hopen afval achter. Vele bewoners zijn totaal van streek en geschokt. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) beloofde de slachtoffers van de watervloed dat alles zal gedaan worden voor de wederopbouw wat voor mensen mogelijk is. "Duitsland staat in deze dagen op bewonderenswaardige manier samen - en dat zal ook zo blijven". In heel het land zijn rond de 70.000 brandweerlieden en 11.000 soldaten aan de slag tegen de vloed. Minstens zeven mensen zijn omgekomen en een aantal is vermist. En voor de komende dagen voorspellen meteorologen alweer hevige regenbuien in het midden en zuiden van Duitsland en in het Elbegebied in Tsjechië en Polen.

Hulp
Ook stroomafwaarts van de Donau in Oostenrijk ruimen brandweer, soldaten en vrijwilligers tonnen slijk op uit eerder ondergelopen plaatsen. De schade wordt vergeleken met die van het rampjaar 2002. Ook in de Hongaarse hoofdstad Boedapest heeft het waterpeil een recordhoogte bereikt. Daar wordt de vloedgolf maandagochtend verwacht. Duizenden helpers zijn aan het werk om dammen met zandzakken te verstevigen. In Tsjechië begonnen aan de Moldau de opruimwekzaamheden, aan de Elbe stond het water nog te hoog.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 juni 2013, 07:38 uur | Bericht #396331
Weer veel water op komst in getroffen gebied Level 2 en 1

Middelzwaar weer uitgegeven waaronder ook weer het overstromings gebied in delen Duitsland/oost europa (wateroverlast). Om een idee te geven sommige buien kunnen wegens het zeer trage voortbewegen 60mm regen in 2 uur achter laten. Deze zullen voornamelijk voor gaan komen in centraal duitsland dit in combinatie met ook weer veel regen in de oostenrijkse en zwitserse alpen(Level 1) verwacht ik weer grote problemen.



Bron: Estofex

| Gewijzigd: 9 juni 2013, 09:45 uur, door Tatanka
there can be only one
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 juni 2013, 09:43 uur | Bericht #396334
Duitsers weigeren hun huis uit te gaan



In de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt moesten gisteravond honderden mensen hun huis uit toen de waterstand van de Elbe een recordhoogte bereikte. Maar dat wil niet iedereen.

Maagdenburg staat grotendeels onder water. Een woordvoerder van het crisisteam meldde in de nacht van zaterdag op zondag dat de waterstand in de hoofdstad van de deelstaat bijna een meter hoger staat dan tijdens de Jahrhundertflut van 2002.

Toch weigerden veel inwoners van Maagdenburg hun huizen te verlaten. Ze zijn kwaad op burgemeester Lutz Trümper, die hen te laat zou hebben gewaarschuwd, zo meldden Duitse media.

In de stad Wittenberge werden 1500 mensen geëvacueerd. De komende dagen wordt nog meer regen verwacht in de deelstaat in het midden van Duitsland. Bondspresident Joachim Gauck brengt later vandaag een bezoek aan het crisisgebied.

Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:22 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 juni 2013, 13:27 uur | Bericht #396357
Waterstanden Rijn dalen langzaam

De daling van de waterstand van de Rijn bij Lobith zet de komende dagen door. Dat meldt Rijkswaterstaat zondag. Door nieuwe neerslag in Zwitserland en Zuid-Duitsland zal de daling in de loop van de week mogelijk wel vertragen. De waterstand van de Rijn bij Lobith was zondag gedaald naar 13,30 meter boven NAP. De hoogste stand van de laatste tijd werd vrijdag genoteerd. Dat was toen 13,62 meter boven NAP.

Afvoer
Om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten heeft Rijkswaterstaat vorige week de stuwen in de Neder-Rijn en de Lek opengezet. De Neder-Rijn helpt dan bij de afvoer van het overtollige Rijnwater richting zee. Wanneer de waterstand verder gezakt is, kunnen de stuwen weer dicht. Snelle afvoer richting zee is dan niet meer nodig en het water in de IJssel blijft voldoende op peil. Pas als de waterstand terug is op 12,00 meter boven NAP, vallen de uiterwaarden droog.
Bron: ANP
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 juni 2013, 20:18 uur | Bericht #396367
15.000 Duitsers geëvacueerd voor overstromingsgevaar

De Duitse autoriteiten hebben zondag de evacuatie bevolen van 15.000 inwoners van Maagdenburg, waar de bezorgdheid groot is over de enorme overstromingen die de regio teisteren. Sinds meer dan een week hebben de onweders en overstromingen in Duitsland, Oostenrijk, Slovakije, Tsjechië en Zwitserland het leven gekost aan 18 mensen, waaronder tien in Tsjechië. De schade loopt in de miljarden euro.

Deze foto is niet meer beschikbaar
In Maagdenburg hielp het leger met het opbouwen van dammen. Foto: AP

In Maagdenburg in de deelstaat Saksen-Anhalt vechten brandweer, leger en vrijwilligers tegen het onontkoombare wassende water van de Elbe. Haar waterpeil steeg zondag naar de recordhoogte van 7,45 meter, bij een normale stand is dat ongeveer twee meter. Het terrein van de beurs van Maagdenburg werd opgeëist door het leger en brandweerkorpsen uit verschillende regio’s. De 23.500 inwoners van Maagdenburg en omstreken werden volgens de crisiscel gevraagd dit weekeinde hun woningen te ontruimen.

Gelijkaardige maatregelen werden de afgelopen dagen genomen in Halle, Bitterfeld-Wolfen en Dresden, drie steden stroomopwaarts (van de Elbe en zijn bijrivieren) en waar de situatie enigszins is gekalmeerd. De evacuaties, die “zich verplaatsen” naar het noorden en de vloedgolf volgen, zijn voorzorgsmaatregelen, maar een woordvoerder van Maagdenburg wees op het gevaar en zei dat “de bewoners daadwerkelijk moeten vertrekken”.

Controles
Helikopters scheren over de stad. De controle van het luchtruim en op de grond werd nog verscherpt omdat een groep, onbekend bij de politie en die zich volgens de pers “germanofobe anti-overstromingsbrigades” noemt, in een brief aan verschillende kranten heeft gedreigd de dijken in Saksen-Anhalt aan te pakken. Die bedreiging wordt door de autoriteiten “ernstig genomen”, verklaarde de voorzitter van de crisiscel, die de informatie bevestigde.

Spectaculaire luchtbeelden tonen hoe de watermassa hele stadswijken, snelwegen, spoorwegen, fabrieken of pakhuizen... heeft overstroomd. Toch scheen de zon zondag boven de overstroomde regio’s in Duitsland, waardoor de duizenden mensen die bezig waren zandzakken te vullen, genoodzaakt waren zich in te wrijven met zonnecrème en antimuggenspray.

Hongarije
Meer naar het zuiden wordt de situatie scherp in het oog gehouden aan de Donau, waar het wassende water zich zondag in Hongarije bevond, nadat het eerder door het zuiden van Duitsland, Oostenrijk en Slovakije was getrokken. De stroom had zondag rond 13.00 uur de recordhoogte van 8,90 meter bereikt in Boedapest en zou niet meer hoger kunnen. De beschermende dijken langs de stroom in Hongarije houden goed stand.

Bron: De Standaard
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 juni 2013, 20:24 uur | Bericht #396368
Dijk doorgebroken; drie dorpen blank

Ten zuiden van de Duitse stad Maagdenburg is onder druk van de almaar stijgende rivieren Elbe en Saale een dijk doorgebroken. Drie dorpen staan nu onder water. In Maagdenburg proberen drieduizend mensen, onder wie duizend soldaten, de stad te beschermen tegen het water.

Gisteravond werd nog geprobeerd de beschadigde dijk te versterken met zandzakken, die uit drie helikopters werden gegooid. Het kon de dijkdoorbraak niet voorkomen. Volgers de Duitse krant Der Spiegel staat het water inmiddels zo hoog, dat in de bossen in de deelstaat Saksen-Anhalt alleen de boomtoppen zichtbaar zijn.

Leek het water eind vorige week nog langzaam te zakken, nu stijgt het waterpeil naar recordhoogten. Het water staat nu al een meter hoger dan tijdens de overstromingen van 2002. Er werd 7,20 meter water verwacht, maar nu is het peil al gestegen naar boven de 7,40. Het hoogste punt wordt naar verwachting vanavond bereikt. Honderden Duitsers worden geëvacueerd, maar niet iedereen wil vertrekken.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 juni 2013, 20:25 uur | Bericht #396369
Heel veel water



Deze dijk bij Klein Rosenburg, ten zuiden van Maagdenburg, kon geen weerstand bieden tegen de hoge Elbe.

Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:22 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3 4 5
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 260 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 260, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden