Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 februari 2014, 19:11 uur | Bericht #419593
Gasverbruik deze winter al 14 procent lager

Het gasverbruik in België ligt deze winter (van 1 december tot 17 februari) al ruim 14 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar als gevolg van het zachte weer. Dat blijkt uit cijfers van Fluxys, de beheerder van het gasnetwerk in ons land.

De cijfers slaan enkel op de openbare distributie, dat zijn de gasleveringen aan particulieren en kleine ondernemingen. Hun verbruik is rechtstreeks gelinkt aan de weersomstandigheden.

Daarnaast levert Fluxys ook rechtstreeks aan industriële klanten. Daar daalde het gasverbruik in de afgelopen maanden met 6,3 procent, wat te maken heeft met de economische activiteit. De leveringen aan elektrische centrales ligt nu zelfs een derde lager dan in dezelfde periode vorig jaar, maar dat heeft dan weer te maken met het feit dat er vorige winter een aantal kerncentrales buiten gebruik waren. Toen moest er energie opgewekt worden met gas.

In totaal daalden de gasleveringen van Fluxys voor de periode 1 december-17 februari met 17 procent.

De daling van het gasverbruik kan bovendien nog verder oplopen. In 2013 toonde de maand maart een forse piek in het gasverbruik ( plus 60 procent) doordat het extreem koud bleef. Als de volgende maand de temperaturen positief blijven, zal het verschil dus nog meer uitgesproken zijn.

Niet iedereen verwarmt met aardgas, er zijn ook mensen die kiezen voor stookolie of elektriciteit. Daarover zijn dinsdag geen cijfers beschikbaar.

Bron: de Redactie
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 februari 2014, 13:47 uur | Bericht #419600
De nul houden

Het streven van iedere voetbaltrainer is dat zijn team ‘de nul weet te houden’, met andere woorden, er wordt geen tegengoal geïncasseerd. Maar ook de weerliefhebbers hopen nu dat we de nul weten te houden, maar dan heeft dit wel een heel andere betekenis. Kort en goed, we maken duidelijk in dit verhaal dat de kans groot is dat deze winter geschiedenis gaat schrijven, als zijnde de meest vorstame ooit.


De temperatuur in De Bilt gedurende de afgelopen 90 dagen (tot 17 februari), ten opzichte van de norm. De rode kleuren spreken een duidelijke taal, het is vrijwel alleen maar ‘te zacht’ geweest. Bron: CPC/NCEP.

Een droevige winterscore
De drie koudste maanden van het jaar zijn december, januari en februari en die periode noemen we dan ook de meteorologische winter. Nog maar een dikke week, en de meteorologische winter van 2014 is verleden tijd.

In tegenstelling tot de afgelopen jaren, heeft deze winter op het gebied van vorst en sneeuw, vrijwel niets gepresteerd. Alleen het noordoosten van het land kon vooral rondom het weekend van 25 en 26 januari aan de winter snuiven, de rest van het land moest het dit hele winterseizoen doen met een enkel nachtvorstje en een sporadische natte sneeuwvlok, maar zelfs die werd niet overal waargenomen.

Een maat voor de hoeveelheid vorst in de winter is het zogenaamde Hellmanngetal, waartoe alle gemiddelde etmaaltemperaturen, voor zover deze onder het vriespunt liggen, worden gesommeerd, met weglating van het minteken. Op het kaartje hiernaast is te zien dat die score deze winter tot dusver erg laag is gebleven. Alleen in het uiterste noordoosten zijn er tien of méér punten bijeengesprokkeld, allemaal tijdens die winterse week rondom 24 januari. In grofweg tweederde van het land is er hooguit één Helmannpunt gescoord, of zelfs helemaal niets! De lokale kleine bijdrage in met name Brabant, werd daar behaald tijdens een rustige decemberdag met wat stralingsvorst.


De tot dusver behaalde Hellmannpunten in ons land (eigen bewerking). De kans is zeer groot dat dit kaartje er op 1 maart nog steeds zo uitziet.

Een record voor de meteorologische winter
Op diverse plaatsen in het midden, westen en zuiden, staat het Hellmanngetal deze winter dus nog op 0,0. Voor De Bilt is dat een absoluut record. Sinds 1901 hadden vijf winters daar minder dan vijf Hellmannpunten gescoord, de laatste keer gebeurde dat in 2007 met 4,8 punten en de meest vorstarme winter was die van 1989, met 1,9 punten.

Bij zulke zeer zachte winters is het echter verstandiger om naar de vorstsom te kijken, die een betere maat geeft van de hoeveelheid vorst die in een winter is opgetreden. Daarbij worden alle negatieve minimum- en maximumtemperaturen gesommeerd, met weglating van het minteken. Twee winters hebben in De Bilt sinds 1901 een vorstsom van minder dan 50 punten behaald, namelijk 2007 met 40,2 en 1989 met 48,9 punten.

Analyseren we die twee winters nader, dan zien we dat die uit 2007 18 vorstdagen heeft opgeleverd, en de winter van 1989 27 vorstdagen. In de huidige  winter staat de teller op slechts 13 vorstdagen, waaronder een aantal zeer minimale: tweemaal was de minimumtemperatuur -0,1 en tweemaal -0,2 graden in De Bilt. De vorstsom van de huidige winter staat nog maar op 18,6 punten; ook een record.

Volgens afspraak trekken we voor deze wintergetallen, ook de maanden november en maart erbij. De huidige winter produceerde in november drie vorstdagen, goed voor een vorstsom van 2,5 punten, zodat de score van de meteorologische winter op slechts tien vorstdagen en een vorstsom van 16,1 punten uitkomt.

In het winterseizoen van 2007 leverde november 2006 géén vorst op en werd de score tot en met 28 februari 14 vorstdagen en een vorstsom van 37,8 punten.
In het winterseizoen van 1989 leverde november 1988 9 vorstdagen op met een vorstsom van 25,8, meer dan twee maal zo veel als de vier maanden daarna! De score voor de meteorologische winter werd aldus in dat jaar 16 vorstdagen en een vorstsom van 19,8.

De huidige meteorologische winter gaat dus voor De Bilt – maar dat geldt dus voor veel meer meetposten – een absoluut record scoren; nul Hellmannpunten, een record laag aantal vorstdagen en een record lage vorstsom. Met een blik op de huidige weerkaarten en naar de meest recente pluim (zie hiernaast), is het gerechtvaardigd deze conclusie te trekken. Het blijft namelijk erg zacht met hooguit op de valreep nog één of twee nachten met wat lichte vorst, maar zelfs díe kans blijft klein.


Ook qua sneeuw vormde deze winter een waar dieptepunt. Dit was in Bennekom de dag met de ‘meeste’ sneeuw, op 30 januari. Foto: Tom van der Spek.


Een record voor het hele winterseizoen?
Dat moeten we uiteraard nog even afwachten. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen we dus stellen dat het record tot eind februari niet in gevaar komt, omdat we ons zelfs nog de ‘luxe’ van één of twéé vorstnachtjes kunnen permitteren. De hele maand maart doet echter ook nog mee. We hoeven maar naar vorig jaar te wijzen, om te zien dat het dan nog behoorlijk kan winteren. Wat dat betreft is het aardig om op te merken dat het toen in De Bilt vanaf 21 maart – de astronomische lente was inmiddels begonnen – het nog elke nacht heeft gevroren, goed voor een vorstsom van 36,2 en er werd ook nog 1,3 Hellmanpunt gescoord. Niet voor niets was de derde maartdecade vorige jaar record koud.


De temperatuurpluim voor De Bilt, gebaseerd op de 0u run van 19 februari van het ECMWF. Geen winter in zicht, hooguit een enkel vorstnachtje, maar ook die kans blijft klein. Bron: Meteo Consult.

Voor alsnog is er echter nog geen enkele aanwijzing dat het zachte weer wordt beëindigd. Zo groeit de kans dat in grote delen van het land, eigenlijk alleen met uitzondering van het noordoosten, ook het hele winterseizoen als record vorstarm in de klimaatboeken gaat verdwijnen.


De temperatuuranomalie (31-daags voortschrijdend gemiddelde) in De Bilt van het afgelopen jaar. Goed is te zien dat na het (extreem) koude voorjaar, het vanaf juli overheersend zacht (warm) is geworden. Bron: KNMI.

In Vlissingen zou dat record zelfs onbreekbaar kunnen worden. Het heeft daar helemáál nog niet gevroren. Met een Hellmanngetal én een vorstsom van 0,0 punten, zou het absolute dieptepunt zijn bereikt. Voor de natuur is het echter te hopen dat een late wintervlaag ons blijft bespaard, en eerlijk gezegd zit daar nu ook niemand meer op te wachten.  De ervaring leert echter dat de atmosfeer zich weinig van die wensen aantrekt, dus afwachten is het parool.

Bron: Meteo Consult,
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 februari 2014, 09:37 uur | Bericht #419614
Dit jaar een van de warmste winters

Deze winter wordt een van de warmste winters sinds het begin van de metingen in 1901. Met een gemiddelde tot nu toe van 5,9 graden, komt de winter op de tweede of derde plek van zachte winters, verwacht Weeronline.nl.

De meteorologische winter begon op 1 december en eindigt op 28 februari. Weeronline.nl voorziet voor de komende dagen ook geen spoor van kou. Op de eerste plek van warme winters staat 2007. Toen was het gemiddeld 6,6 graden. Het record van het minste aantal dagen vorst stamt ook uit dat jaar: 15 dagen. Deze winter heeft het nog maar 10 dagen gevroren, dus het record kon wel eens verbroken worden.

Tuinplanten
Door de warme winter liggen tuinplanten ruim een maand voor op schema. Veel planten hebben al blad of staan in bloei, meldt De Natuurkalender, waardoor het wel lente lijkt. Bij De Natuurkalender zijn de eerste bloeiwaarnemingen gemeld van maarts viooltje, dotterbloem, speenkruid en hondsdraf. Vergeleken met de jaren 40 tot en met 60 van de vorige eeuw liggen de ontwikkelingen in de natuur 4 tot 5 weken voor op het normale schema.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
23 februari 2014, 11:18 uur | Bericht #419690
Record: slechts tien keer vorst deze winter 

Nog nooit vroor het zo weinig als deze meteorologische winter. Slechts tien keer dook de temperatuur onder het vriespunt in De Bilt en dat is een record, aldus weeronline.nl zondag. Het oude record stond op 15 vorstdagen in 2007.

De winter van 2014 is niet de zachtste ooit - de winter van 2007 was met 6,7 graden celsius gemiddeld nog 0,6 graden warmer dan nu - maar wel de meest vorstloze. Zelfs als het de komende nachten zou gaan vriezen, komt het record niet in gevaar.

Daar ziet het overigens niet naar uit, laten de meteorologen weten. Het blijft namelijk erg zacht.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
23 februari 2014, 19:39 uur | Bericht #419694
Volop lente

Nog maar een paar dagen te gaan en we beginnen al weer aan de eerst lentemaand maart. Tot echt winterweer is het niet gekomen. Alleen in het noordoosten van het land leek het een tijdje winters met ijs en sneeuw, elders verliep de winter van 2013/2014 uitermate zacht.


Regelmatig werden dubbele cijfers gehaald op de thermometer. Foto: Wouter van Bernebeek, Malden (Gld).

Zeer zachte winter
In geen enkele winter, die we in onze metingen terug kunnen vinden, heeft het zo weinig gevroren als de winterperiode van 2013 en 2014. Op sommige plaatsen in Zeeland kwam het deze winter nog op geen enkele dag tot vorst. Vorig jaar vroor het in het landelijk weerstation De Bilt tijdens de herfstmaand november bijna net zo vaak als in de drie wintermaanden daarop volgend, toen acht keer. In de hele winterperiode, dus december, januari en tot nu toe in februari, kwam het kwik in het landelijke weerstation De Bilt tijdens de nachten slechts tien keer net iets onder het vriespunt uit. De laatste nachten van deze laatste wintermaand gaat het zeer waarschijnlijk niet meer vriezen in De Bilt. Met dit nieuwe record stoten we de zeer zachte winter van 2006/2007 van de troon die tot nu toe de minste vorstdagen telde, namelijk vijftien.


Na een heldere nacht koelt het soms nog wel flink af. Foto: Ab Donker, Buurmalsen.

Lenteweer
De laatste week van de weerkundige winterperiode sluit in stijl af. De temperaturen blijven hoog, zelfs veelal in de dubbele cijfers. Normaal wordt het in deze laatste week van februari zo’n 7 graden overdag en daalt het kwik in de nachten tot rond 2 graden. Daar blijven we dus ruim boven met maandag de hoogste waarden. Met een versluierd zonnetje, door de vele hoge wolkenvelden, loopt het kwik in de middag op naar 11 graden op de Wadden tot lokaal zelfs 14 graden in het oosten en zuiden van het land.


Ook in de nacht van zaterdag op zondag vroor het aan de grond licht met lokaal rijp als gevolg. Foto: Martha Kivits, Waalwijk.

Wisselvallig einde
Na een vrij zonnige en lenteachtige maandag komen de temperaturen tijdens de laatste dagen van deze wintermaand iets lager uit. In de nacht van maandag op dinsdag wordt het niet veel kouder dan 5 graden. We beginnen de dinsdag op veel plaatsen nog met wat zon, maar al snel neemt vanuit het westen de bewolking toe op nadering van een zwakke storing. Aan het einde van de ochtend valt de eerste regen in Zeeland. In de middag betrekt het ook verder in het oosten van het land en gaat het op steeds meer plaatsen een beetje regenen. De temperatuur loopt nog wel op naar 10 tot 14 graden bij een aantrekkende zuidelijke wind. De laatste februaridagen verlopen wisselvalliger met soms een stevige wind. Woensdag blijft het op de meeste plaatsen nog droog met af en toe wat zonneschijn. Donderdag en vrijdag vallen echter geregeld buien. Met 10 graden overdag en 's nachts enkele graden boven nul blijft het wel zacht voor de tijd van het jaar.

Bron: Meteo Consult,
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 februari 2014, 19:06 uur | Bericht #419717
Massale kraanvogeltrek over Nederland

Door de zachte winter en het vroege voorjaarsweer trekken kraanvogels momenteel met tienduizenden over Nederland. Die jaarlijks terugkerende trek is anderhalve week vroeger dan vorig jaar. De dieren zijn onderweg van hun overwinteringsgebied in Frankrijk en Spanje naar de broedgebieden in Noord-Europa.


Hans Exterkate ‏@HansExterkate: Vanmiddag boven Hengevelde een grote groep kraanvogels.

Tot kwart over vijf vanmiddag werden al 421 groepen overvliegende kraanvogels geteld van in totaal 28.840 exemplaren, zo meldt waarneming.nl op Twitter. De kraanvogels trekken vooral over het (zuid)oosten van Nederland (Twente en de Achterhoek) richting het Noorden van het land en Duitsland.

In maart 2013 kwam de eindstand volgens de waarnemingssite uit op ruim 100.000 kraanvogels die naar jaarlijkse gewoonte met luid getrompetter via Nederland richting Scandinavië, Polen en de Baltische Staten vlogen.

Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de kraanvogels massaal over Nederland vliegen. Daarvoor trokken ze grotendeels over Duitsland richting het Noorden en Oosten. Die koersverandering werd en wordt ook nu weer toegeschreven aan de sterke oostelijke wind in Duitsland die de vogels meer naar het westen blaast richting Nederland.  

Sovon Vogelonderzoek Nederland noemt de kraanvogeltrek een van de meest imposante natuurverschijnselen van Europa. 'De aanblik van hun machtige V-formaties in combinatie met het joelende, trompetachtige roepen van honderden vogels doet alle vogelaarsharten sneller kloppen,' zo meldde de particuliere gegevensbeherende organisatie voor ornithologie in maart vorig jaar op de site natuurbericht.nl

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 februari 2014, 21:03 uur | Bericht #419722
Uitzonderlijk warm: Lente in februari


Met een maximale temperatuur van 14 graden was het vandaag uitzonderlijk warm. Het is nog maar de zesde keer in 50 jaar tijd dat het zo warm is op 24 februari. In 1990 was het de warmste 24e februari ooit, toen werd er maar liefst 18,3 graden opgemeten. Dat het ook anders kan ondervonden we vorig jaar. Dag op dag één jaar geleden lag er sneeuw bij 0 graden en waren de wegen spekglad.

Bron: HLN / VTM
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 februari 2014, 09:53 uur | Bericht #419743
Koude carnavalsnachten verwacht

Na een zachte winter wordt het uitgerekend tijdens het carnaval komende weekeinde kouder. Het volksfeest valt nota bene samen met het begin van de meteorologische lente. Het weerbeeld wordt eigenlijk normaal: wolken, zon en af en toe een bui, alleen zal het kouder zijn dan we de afgelopen wintermaanden gewend waren. Dat meldt Weeronline.


© anp.


De middagtemperatuur zal uitkomen rond een graad of 7 en in de nachten zakt het kwik tot rond het vriespunt, met kans op een graadje vorst. Al met al klinkt het heel wat anders dan in deze maand februari, toen in De Bilt zegge en schrijve één vorstdag werd genoteerd.

Tijdens en na het weekend wordt het weer bepaald door depressies in de directe omgeving van Nederland. Gelukkig regent het niet de hele dag en moeten we de hoop op een droge optocht nog niet laten varen. Daarnaast zal de lentezon zich af en toe laten zien.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 februari 2014, 20:36 uur | Bericht #419760
Daar zijn de eerste vlinders al



Samen met de eerste lentetemperaturen lopen ook de eerste waarnemingen binnen van rondfladderende dagvlinders en andere insecten. Het risico bestaat dat ze nog te weinig voedsel vinden.

De laatste dagen worden er al tal van dagvlinders gemeld, vooral citroenvlinder, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en kleine vos. "Dat zijn niet toevallig vier soorten die als volwassen vlinder de winter doorbrengen", zegt Ruben Meert (Insectenwerkgroep Voelspriet). "Zodra de temperaturen hoog genoeg worden, ontwaken ze om zich tegoed te doen aan de zon, en aan de nectar van ontluikende voorjaarsbloeiers. Dat is elk jaar zo, en dit jaar nog wat vroeger dan anders."

Jens D'Haeseleer van Natuurpunt wijst erop dat insecten verschillende weken vroeger zijn dan vorig jaar, maar toen hadden we af te rekenen met een late winter. "Ten opzichte van een gemiddelde winter zijn ze anderhalve week tot twee weken vroeger." Bij hommels starten koninginnen nesten op, honingbijen vlogen bijna de hele winter.
AP

Terwijl voor dieren de temperatuur een "trigger" is om te ontwaken, wachten planten de daglengte en het aantal lichturen af. "Dat kan een mismatch opleveren. Insecten die snel reageren op warme dagen stuiten op onvoldoende voedsel", verduidelijkt Jens D'Haeseleer. "Zo zijn er wilgenspecialisten onder de bijen actief, terwijl wilgen nog niet bloeien."

D'Haeseleer merkt voorts op dat er nog steeds een navorstperiode kan opduiken en wijst erop dat een koude winter ook een functie heeft voor de gezondheid van dieren en planten. "Sommige bacteriën en schimmels overleven niet bij koude temperaturen, waardoor dieren en planten veel gezonder het voorjaar in komen."

Bron: de redactie | Gewijzigd: 3 februari 2017, 14:11 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 februari 2014, 14:58 uur | Bericht #419807
Op één na zachtste winter sinds 1706

De afgelopen winter was één van de zachtste winters sinds het begin van de metingen in De Bilt in 1706. Alleen in 2007 was het nog warmer. Dit meldt het KNMI vrijdag.

De gemiddelde temperatuur in de wintermaanden bedroeg 6 graden, tegenover het normale gemiddelde van 3,4 graden. Tijdens de winter van 2007 was het gemiddeld een halve graad warmer dan deze winter.


Een man geniet samen met zijn hond van de zonnestralen op het Scheveningse strand. ANP

In de afgelopen wintermaanden is de gemiddelde temperatuur nooit onder het vriespunt beland.

Door de opwarming van de aarde is de kans op een zachte winter toegenomen. In het huidige klimaat komt zo'n zachte winter volgens het KNMI eens in de 25 jaar voor, halverwege vorige eeuw zou zo'n zachte winter uitgesloten zijn.

Vrijdag is de laatste dag van de winter. Zaterdag 1 maart begint de meteorologische lente. Deze duurt tot en met 31 mei. De astronomische lente begint op 20 maart.

Bron: NU
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 februari 2014, 18:50 uur | Bericht #419825
Zware avondspits rond Brussel

De avondspits op onze snelwegen verloopt op de vooravond van de krokusvakantie erg moeizaam. In totaal staat er zo’n 248 kilometer file.

Over de volledige Brusselse ring is er vertraging in beide richtingen. ‘Door een combinatie van de regenval, de krokusuittocht en Batibouw verloopt de avondspits moeilijk. Rond Brussel staat er file op de hele noorderring. Automobilisten moeten er rekenen op één tot anderhalf uur aanschuiven’, verklaarde Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

Ook in Gent zijn er files op de E40. Rond Antwerpen verloopt het verkeer ook niet vlot door een aantal kleinere incidenten tussen Wilrijk en Merksem. Bovendien zijn er extra files vanuit het Waasland richting Antwerpen.

Brron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 maart 2014, 15:39 uur | Bericht #419842
Minder files in februari door uit blijven winter

De filezwaarte* in de afgelopen maand februari was 14 procent lager dan in februari 2013. Volgens de ANWB is de belangrijkste reden dat er afgelopen maand nauwelijks winterse omstandigheden waren.

In februari vorig jaar kregen automobilisten wel meerdere malen te maken met extreme spitsen vanwege gladheid door sneeuw en ijzel. Met name in de ochtend en overdag nam de drukte op de wegen af. De avondspitsen bleven gelijk aan die van vorig jaar. Alleen in Amsterdam nam de ochtendspits met 24 procent toe.

De grootste knelpunten in de afgelopen maand waren in de ochtendspits de A8 richting Amsterdam en in de avondspits de A1 Amsterdam richting Amersfoort tussen de knooppunten Eemnes en Hoevelaken.

Er was in februari dit jaar opvallend verkeersnieuws:
  • In de maandagochtendspits van maandag 10 februari veroorzaakte een aanrijding met meerdere personenauto's en een vrachtwagen 20 kilometer file op de A2 van Utrecht naar Amsterdam. Het ongeluk gebeurde op de verbindingsweg van de A2 naar de A9 richting Amstelveen.
  • De drukste spits in februari was de avondspits van dinsdag 11 februari. Regen en ongelukken veroorzaakten 279 kilometer file. Vergeleken met de gemiddelde filezwaarte in februari namen de files met 52 procent af.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 maart 2014, 16:23 uur | Bericht #419875
Overschot aan strooizout in provincie Overijssel



Dankzij de zachte winter is er een enorm overschot aan strooizout. Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel kopen jaarlijks ruim 10.000 ton strooizout in. Slechts 20% daarvan, ruim 1800 ton, is tot nu toe gebruikt. Dat betekent dat de loodsen in de acht steunpunten van waaruit gestrooid wordt nog vol liggen. Voor volgend jaar wordt er aanzienlijk minder ingekocht, wel wordt de bestaande voorraad aangevuld.

Verkoop strooizout gedaald
Volgens strooizout producent Akzo Nobel uit Hengelo is de verkoop van strooizout dit jaar met ruim 33 procent gedaald. De zout leverancier verwacht dat die verkoop daling volgend jaar verder doorzet. De financiële consequenties daarvan kunnen door Akzo opgevangen worden, omdat de verkoop van strooizout geen hoofdtaak is. Het Hengelose bedrijf zal zich volgend jaar iets meer toeleggen op de productie van consumptiezout.

Bron: RTV Oost | Gewijzigd: 3 februari 2017, 14:11 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 maart 2014, 10:49 uur | Bericht #419940
Zwarte ibis overwintert voor het eerst in Nederland

Zeker twaalf zwarte ibissen hebben de winter in Nederland doorgebracht. Bij Leidschendam en bij Oudewater zijn groepjes van deze grote vogel gezien. Dat meldde Sovon Vogelonderzoek vrijdag. Tot voor kort kwam de zwarte ibis helemaal niet voor in Nederland, maar de grote vogel is bezig aan een opmars vanuit Spanje en Zuid-Frankrijk.


De zwarte ibis met kenmerkende lange snavel © thinkstock.

In september vorig jaar zagen vogelaars al tientallen ibissen in de waterrijke gebieden in het noorden en westen van het land. Dat ze hier hebben overwinterd is volgens Sovon niet eerder voorgekomen en te danken aan de zachte winter.

Sovon hoopt dat de ibissen ook in Nederland gaan broeden. Dat is nog nooit eerder voorgekomen.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 maart 2014, 15:09 uur | Bericht #420083
We stookten deze winter 40 % minder

Deze winter is in België 40 procent minder huisbrandolie verkocht in vergelijking met de winter van 2012-2013. Dat zegt Johan Mattart, algemeen directeur van de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars, in De Tijd.



Een gemiddeld gezin verbruikt 2.000 tot 2.500 liter huisbrandolie in een gewoon stookseizoen. Deze winter verbruikte een gezin zowat 1.750 liter, terwijl dat in de koude winter van vorig jaar nog 2.900 liter was. Een daling van het verbruik met 1.150 liter levert tegen de huidige prijs een besparing op van ongeveer 900 euro. De effectieve besparing hangt af van het moment dat men de stookolie koopt.

De prijs van huisbrandolie daalt vrijdag naar 0,793 euro per liter, het laagste peil sinds mei vorig jaar.

Bron: HetNieuwsblad/VTM
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 april 2014, 21:07 uur | Bericht #420382
Zachte winter leidt tot kwart minder files

Gunstig weer heeft het afgelopen kwartaal voor minder files gezorgd in het land. Volgens de ANWB daalde de zogeheten filezwaarte (lengte keer duur van de file) met 25 procent in vergelijking met vorig jaar. Toen had het verkeer in deze periode veel hinder van winterse omstandigheden.


© Archieffoto ANP.

Het ging echter niet overal van een leien dakje. In de regio's Amsterdam en Rotterdam merkten automobilisten weinig van de filedaling.

De grootste knelpunten liggen in de ochtendspits op de wegen naar de hoofdstad, met name op de A8 en de A9. In de avondspits staan automobilisten het langst in de file rond Rotterdam. Daar is de A20 tussen het Kleinpolderplein en het Terbregseplein nog steeds de bottleneck, aldus de ANWB.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 april 2014, 21:56 uur | Bericht #421013
Waterschap Groot Salland controleert dijken op schade

Waterschap Groot Salland voert deze week de jaarlijkse dijkschouw uit. Daarbij wordt gecontroleerd of de dijken in de afgelopen winter schade hebben opgelopen die moet worden hersteld.

Het gebied van het waterschap telt 200 kilometer aan primaire waterkeringen langs de IJssel, het Zwartewater, het Zwarte Meer en de Vecht. Daarnaast zijn er nog eens 200 kilometer aan regionale waterkeringen langs het Overijssel kanaal en de Dedemsvaart. Niet alle waterkeringen zijn eigendom van het waterschap. Ook de andere eigenaren hebben een plicht tot onderhoud en herstel van de dijken.

Bron: RTVOost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 april 2014, 09:09 uur | Bericht #421469
Goedkope energiefactuur door zachte winter

 Er staat verbruikers van aardgas in de komende maanden een leuk cadeau te wachten. Door de zeer zachte winter krijgen ze tot 135 euro teruggestort bij de eindafrekening van het voorbije jaar.

Het verbruik van aardgas door particulieren lag tussen oktober en maart rond de 20 procent lager dan in de winter van vorig jaar. Gespreid over een heel jaar komt dat neer op een maandelijks lager verbruik van 11 procent, zegt Tom Van de Cruys, gedelegeerd bestuurder van energieleverancier Lampiris.


Foto PN


"Voorschotten niet verlagen"
“Die daling zullen we in één keer terugstorten. We raden klanten niet aan om nu direct hun maandelijkse voorschotten te verlagen. Dat zou over een jaar wel eens erg kunnen tegenvallen. Wie weet krijgen we straks opnieuw een ijskoude winter”, zegt Van de Cruys.

Voor wie vandaag zijn eindafrekening maakt, berekent leverancier Eni het lagere verbruik voor de periode april 2013 tot april 2014. “Een gemiddeld gezin, dat zo’n 100 euro per maand betaalt, krijgt dan 135 euro terug”, zegt woordvoerster Kathleen Van Boxelaer.

Voor de energieleveranciers zelf was de zachte winter een strop. “We verkochten veel minder en tegen lagere prijzen dan vorig jaar, terwijl we de aardgas wel eerst tegen stevige prijzen moesten inslaan”, zegt Tom Van de Cruys.

Bron: GVA
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
26 mei 2014, 10:31 uur | Bericht #425980
Minder doden door milde winter

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn een stuk minder mensen overleden dan in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste drie maanden van 2014 stierven 35.000 mensen in Nederland. In het eerste kwartaal van 2013 waren dat er 4600 meer. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook begin 2012 stierven er meer mensen: 2600 meer dan begin dit jaar.

Volgens het CBS is het lagere sterftecijfer te danken aan de relatief milde winter en het feit dat er dit jaar slechts een milde griepepidemie was. In 2012 en 2013 was de winter een stuk kouder en heerste een hevige griepepidemie. In het eerste kwartaal van dit jaar overleden 14 procent minder 80-plussers dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 juni 2014, 08:47 uur | Bericht #431470
Hopen op warme winter of ons land komt in de problemen

Electrabel houdt Doel 3 en Tihange 2 uit veiligheidsoverwegingen langer gesloten. Bij een energieverslindende koude winter gaat de regering nu alle noodscenario’s uit de kast moeten halen. Minpunt: dat zou een stevige weerslag kunnen hebben op de energieprijzen.


De kerncentrale van Tihange. Belga

‘In 2012 en 2013 konden we nog beloven dat we geen risico liepen. Voor de komende winter kunnen we dat niet meer garanderen’, reageert het kabinet van staatssecretaris voor Energie ­Melchior Wathelet (CDH) op de langere sluiting van kerncentrales Doel 3 en ­Tihange 2. Energieleverancier Electrabel kondigde gisteren aan dat er nog tot aan de herfst extra onderzoeken komen naar de twee kernreactoren. ‘De veiligheid heeft de absolute prioriteit’, zegt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 171 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 171, lezen 1 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 6".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden