Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 maart 2014, 22:45 uur | Bericht #420195
Grote modderlawine in Washington sleept mogelijk 15 huizen mee: 2 doden

Een grote van 1,6 km heeft in de staat Washington een huis meegesleurd, waar nog mensen in aanwezig waren. Het huis werd een weg op geduwd. Twee mensen zijn om het leven gekomen. Minstens vijf mensen raakten gewond. Een onbekend aantal mensen is mogelijk bedolven onder het puin en de modder. De Everett Herald meldt, dat vijf gewonden overgebracht zijn naar Cascade Valley Hospital in Alrington. Er is nog geen informatie vrijgegeven over hun toestand. Andere slachtoffers werden overgebracht naar Skagit County en Harborview Medical Centre in Seattle.

Het Cascade Valley Hospital staat paraat voor de mogelijke slachtoffers uit 15 meegesleurde huizen. De State Route 530 nabij de stad Oso, gelegen op 88 km ten noorden van Seattle. is in beide richtingen afgesloten. Volgens Jonathan Erdman, senior meteoroloog bij Weather Channel, heeft het westen van Washington in maart te maken gehad met aanhoudende neerslag. Het neerslagrecord uit 1950 werd bijna geëvenaard. De zware regenval van afgelopen week is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de modderlawine.

De Daily Herald meldt, dat de autoriteiten de reddingswerkers terughalen uit het rampgebied. De North Fork Stilliguarnish River stijgt door de modderlawine en het werd te gevaarlijk voor de reddingswerkers. De eerste berichten meldden, dat er een huis vast zat in de modderlawine en iemand riep vanuit het huis om hulp. Er zijn meer reddingswerkers op weg en zullen verder gaan met de zoekactie als de omstandigheden veiliger zijn.

© onweer-online
Bron: Weather Channel, AP







  | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:11 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
23 maart 2014, 08:50 uur | Bericht #420203
Drie doden door modderstroom VS

Een enorme modderstroom die het gevolg was van een aardverschuiving in de staat Washington in de Verenigde Staten heeft aan drie mensen het leven gekost. Zeker acht mensen raakten gewond. De stroom met puin, bomen en rotsen was zeker 41 meter breed en 55 meter lang. Zes huizen werden door de modderstroom totaal verwoest. De provinciale weg 530 ten noorden van Seattle was volledig geblokkeerd.

Een ooggetuige vertelde de Daily Herald dat hij hard moest remmen om de modderstroom met zijn auto te ontwijken. "Ik zag een grote donkere vlek naderen. Binnen 3 seconden was alles weg", vertelde Paulo Falcao. Onder de gewonden was een 6 maanden oude baby, die in kritieke toestand in een ziekenhuis in Seattle is opgenomen. Ook drie andere zwaargewonde mannen van 81, 58 en 37 jaar liggen nog in het ziekenhuis. Twee zijn er zeer ernstig aan toe.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
23 maart 2014, 09:11 uur | Bericht #420204
Drie doden en een geblokkeerde rivier



Op de bovenstaande overzichtsfoto is de landverschuiving goed te zien. De aardverschuiving is complex, maar lijkt zich te hebben voorgedaan in zwakke sedimentaire afzettingen vermoedelijk met een glaciale oorsprong.



De "teen" van de aardverschuiving lijkt een wervelbed te hebben en lateraal (dwz op en neer de vallei) te hebben gestroomd. Dit suggereert, dat de aardverschuiving snel en zeer destructief zou zijn geweest, waardoor er dodelijke slachtoffers zijn gevallen:



Er is geen twijfel over mogelijk, dat de zware regenval de oorzaak is van de landverschuiving. Maar gezien de grootte van de verschuiving kan er een aanzienlijke tijd gezeten hebben tussen de trigger en de daadwerkelijke verschuiving. In deze tijd bouwt de druk zich op. Een interessant aspect van deze verschuiving. is dat de vallei nu geblokkeerd is. De NWS in Seattle twitterde de data van het stromingsstation in de noordelijke vork van de Stillaguamish River gelegen stroomafwaarts van de landverschuiving.



Er is een zeer snelle daling van de waterdiepte te zien. Maar ook de dramatische piek voorafgaande aan de extreme daling in de grafiek. Dit is het moment, dat er een sterke stijging van het water heeft plaatsgevonden, toen het slip en het puin van de landverschuiving in de rivier terecht kwam.

© onweer-online
Bron: AGU
  | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:12 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
23 maart 2014, 19:55 uur | Bericht #420225
Nog steeds 18 mensen vermist

Zondag zijn er nog steeds 18 mensen vermist na de aardverschuiving. Drie mensen kwamen om het leven en zeven anderen raakten gewond. Het is voor de reddingswerkers extreem gevaarlijk om te zoeken naar de slachtoffers. De grond, die het rampgebied omvat is veranderd in "drijfzand", aldus County Fire Chief Travis Hots. Zaterdagnacht hebben reddingswerkers mensen om hulp horen roepen vanuit een huis in het pad van de lawine. Een reddingsoperatie was helaas niet succesvol. De modder wat te diep en te dik. Een ander risico voor de reddingswerkers vormt de dreiging van de Stillaguamish River, die op het punt staat om te overstromen. Hierdoor wordt het zoeken naar de vermisten nog verder bemoeilijkt. De gouverneur van Washington, Jay Inslee, heeft zaterdag de noodtoestand voor het gebied uitgeroepen.



© onweer-online
Bron: Nbc
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 maart 2014, 09:31 uur | Bericht #420240
Stemmen gehoord vanuit modderstroom Washington

Na de modderstroom van afgelopen weekend in de Amerikaanse staat Washington zijn nog achttien mensen vermist. Volgens de hulpdiensten zijn er stemmen gehoord vanuit de moddermassa, maar is het te gevaarlijk om reddingswerkers in het drijfzand te sturen. De gigantische modderplas is meer dan anderhalve kilometer groot. Het dodental is ondertussen al opgelopen tot acht. Gevreesd wordt dat het cijfer nog verder zal oplopen.

De zoektocht naar slachtoffers is ook niet zonder gevaren. Verschillende reddingswerkers kwamen diep vast te zitten in de modder en moesten zelf door collega's worden gered. Tussen zonsondergang en zonsopgang lag de zoekactie stil.

De aardverschuiving werd waarschijnlijk veroorzaakt door hevige regen, die het grondwater deed stijgen. De aardmassa bedolf een straat en blokkeerde een rivier, die daardoor dreigde te overstromen. Bewoners die niet meteen getroffen werden moesten daarom ook hun huis uit. Inmiddels lijkt het gevaar op een overstroming grotendeels geweken.

Op sommige plaatsen is de hoop van puin, modder, stenen en ontwortelde bomen zo'n 5 meter. In het getroffen gebied, Snohomish County, is de noodtoestand afgekondigd.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 maart 2014, 09:31 uur | Bericht #420241
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 maart 2014, 18:17 uur | Bericht #420252
Zoektocht naar 108 vermisten na modderstroom Amerika

Na een aardverschuiving in het noordwesten van de VS worden 108 mensen vermist. Dit meldden de autoriteiten vandaag. Reddingswerkers hebben tot nog toe acht doden onder het puin gevonden, nadat in de Amerikaanse staat Washington een modderstroom afgelopen weekend huizen had weggevaagd en bedolven.

Agenten doorzochten een groot gebied waar het puin zich soms wel ophoopt tot vijf meter hoog, maar vonden geen levenden. De zoektocht is stilgezegd in de schemer, omdat het gevaarlijk is in het drijfzand te zoeken. Diverse reddingswerkers kwamen diep vast te zitten in de modder en moesten zelf door collega's worden gered. Tussen zonsondergang en zonsopgang lag de zoekactie stil. De stroom met puin, bomen en rotsen was zeker 41 meter breed en 55 meter lang. Zes huizen werden door de modderstroom totaal verwoest. De provinciale weg 530 ten noorden van Seattle was volledig geblokkeerd. Een ooggetuige vertelde de Daily Herald dat hij hard moest remmen om de modderstroom met zijn auto te ontwijken. 'Ik zag een grote donkere vlek naderen. Binnen 3 seconden was alles weg', vertelde Paulo Falcao. Onder de gewonden was een 6 maanden oude baby, die in kritieke toestand in een ziekenhuis in Seattle is opgenomen. Ook drie andere zwaargewonde mannen van 81, 58 en 37 jaar liggen nog in het ziekenhuis. Twee zijn er zeer ernstig aan toe.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 maart 2014, 07:28 uur | Bericht #420256
Dodental modderstroom VS opgelopen tot veertien



Het aantal doden na de dodelijke aardverschuiving van zaterdag in de staat Washington aan de Amerikaanse westkust is verder opgelopen. De hulpdiensten hebben intussen al 14 dodelijke slachtoffers geteld. Er zijn nog meer dan 100 mensen vermist. Reddingsteams borgen maandag nog eens zes lichamen na de gigantische modderlawine. Daarmee komt het dodental op 14. Het plaatsje Snohomish County werd zaterdagochtend getroffen door een enorme modderstroom. Veel mensen waren op dat moment thuis en werden erdoor overvallen. Zo’n dertig huizen werden bedolven. Er werden na zaterdag geen overlevenden meer gevonden. Wel haalden reddingswerkers zondag nog een hond levend onder het puin vandaan.

Bron: de Standaard | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:12 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 maart 2014, 09:40 uur | Bericht #420260
Nog 100 vermisten na modderstroom

Bij de modderstroom in de Amerikaanse staat Washington dit weekend, zijn al zeker veertien mensen omgekomen. Honderden anderen zijn nog vermist. Reddingswerkers kammen nu zo snel mogelijk het hele gebied uit, in de hoop om toch nog overlevenden te vinden.



Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 maart 2014, 18:43 uur | Bericht #420266
Meer dan 170 vermisten na enorme modderstroom in de VS



De modderstroom in de Verenigde Staten is tot tien meter hoog. De redders ontdekken steeds weer nieuwe lijken. Meer dan 170 mensen worden vermist. Drie dagen na de verschrikkelijke grondverschuiving in de Amerikaanse staat Washington verdwijnt de hoop op overlevenden. De reddingswerkers konden tot nog toe 14 lijken bergen, tot 176 mensen gelden als vermist.

De hulpverleners zetten hun zoektocht dinsdag voort met speurhonden, helikopters en elektronische toestellen. Maar John Pennington, die de reddingswerken coördineert, zwakt de verwachtingen af. ‘De meesten van ons geloven dat we niemand nog levend zullen terugvinden.’ De autoriteiten benadrukken steeds weer dat de ramp niet te voorspellen was, maar een geoloog had jaren geleden al gewaarschuwd. Op bepaalde plaatsen is de aardverschuiving tien meter hoog. Ze raasde zaterdag over de kleine gemeente Oso, 100 kilometer ten noorden van Seattle. Meer dan 30 woningen werden compleet verwoest. Zeven gewonden worden in ziekenhuizen behandeld, drie patiënten bevinden zich in kritieke toestand, aldus de Seattle Times.



Meer regen
Dinsdagmorgen begon het opnieuw te regenen, wat de reddingswerken nog meer bemoeilijkte. ‘De verwoesting is enorm, net zoals de uitdagingen voor de reddingswerkers’, zei Pennington. De ploegen gebruiken her en der infraroodcamera’s, berichtten de Amerikaanse media. Maar sinds zaterdag werd niemand meer levend van onder het puin gehaald. Maandagnacht corrigeerden de autoriteiten het aantal vermisten naar boven, van 108 naar 176. Maar die cijfers blijven vaag. ‘Er zijn zeker dubbele tellingen gedaan’, vermoedt Pennington. ‘Maar dit is het aantal waarmee we aan de slag moeten’. Hoeveel slachtoffers er uiteindelijk zijn, is nog niet duidelijk. Familieleden van vermisten gaan ook op eigen kracht op zoek. ‘Ik kan niet thuisblijven en niets doen’, zei een man wiens zus waarschijnlijk onder de modder ligt. ‘De situatie is erg’, zei de lokale brandweercommandant Travis Hots. De redders boeken bij de zoektocht in de harde modder met gesteente en puin slechts langzaam vooruitgang. De modder is op verschillende plaatsen zo hard als cement geworden, op andere plaatsen lijkt het wel drijfzand.



Alarm
De grondverschuiving is blijkbaar toch niet volledig onverwacht over de mensen heen geraasd. De Amerikaanse geoloog Daniel Miller had jaren geleden al alarm geslagen. Volgens de Seattle Times waarschuwde Miller al in 1999 in een rapport voor “een potentieel grote en catastrofale instorting van de steile helling. De autoriteiten spreken daarentegen van ‘een compleet onvoorzienbare’ gebeurtenis. Op dezelfde plek vond in 2006 een kleine grondverschuiving plaats, zodat experten hadden kunnen weten dat een drama mogelijk was, zei Miller voorts. Daarom was hij ook verontwaardigd dat er nog bouwvergunningen werden uitgereikt.
De modderstroom is volgens geoloog Dave Norman meer dan 450 meter lang. Het is de grootste aardverschuiving die hij ooit heeft gezien, verklaarde de wetenschapper. De verwoesting bedekt een oppervlakte van meer dan 360 voetbalvelden. Ook een breed deel van een snelweg is onder het puin begraven.











Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:12 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 maart 2014, 21:08 uur | Bericht #420267
Nog 176 vermisten na modderstroom

Bij de modderstroom in de Amerikaanse staat Washington dit weekend, zijn al zeker veertien mensen omgekomen. Honderden anderen zijn nog vermist. Reddingswerkers kammen nu zo snel mogelijk het hele gebied uit, in de hoop om toch nog overlevenden te vinden.



Bron: HLN/VTM
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 maart 2014, 07:55 uur | Bericht #420268
Aantal doden modderstroom VS opgelopen tot 24




Het aantal doden na de dodelijke aardverschuiving van zaterdag in de staat Washington aan de Amerikaanse westkust is verder opgelopen. De hulpdiensten hebben intussen al 24 dodelijke slachtoffers geteld. Er zijn nog meer dan 100 mensen vermist. Reddingsteams borgen dinsdag nog eens tien lichamen na de gigantische modderlawine. Daarmee komt het dodental op 24. Het plaatsje Snohomish County werd zaterdagochtend getroffen door een enorme modderstroom. Veel mensen waren op dat moment thuis en werden erdoor overvallen. Zo’n dertig huizen werden bedolven. Er werden na zaterdag geen overlevenden meer gevonden. Wel haalden reddingswerkers zondag nog een hond levend onder het puin vandaan.

Bron: de Standaard
  | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:13 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 maart 2014, 09:04 uur | Bericht #420271
Dodental modderstroom VS stijgt naar zestien

Het officiële dodental als gevolg van een modderstroom die zaterdag de plaats Oso in de Amerikaanse staat Washington trof is opgelopen tot zestien. Gisteren werden twee lichamen geborgen. Reddingswerkers hebben onder de modder de lichamen van nog eens acht personen gelokaliseerd. Het is dan ook waarschijnlijk dat het dodental tot 24 oploopt.


Hulpverleners zoeken in de modderstroom naar overlevenden. © getty.

Er wordt al vier dagen gezocht naar overlevenden, maar nog altijd worden tientallen mensen vermist. 'We hopen nog altijd op een wonder, maar we bereiden ons voor op de andere mogelijkheid', zei een woordvoerder van de politie in Washington.

Vijftien jaar geleden werd al gewaarschuwd voor de gevaren van een modderstroom in het gebied. 'Ik wist al dat het gigantisch fout zou gaan', zei geomorfoloog Daniel Miller. 'Ik was niet verrast.'

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 maart 2014, 08:00 uur | Bericht #420281
Jongetje (4) uit modder gered nadat aardverschuiving familie wegvaagde



Het aantal slachtoffers na de dodelijke aardverschuiving van zaterdag in de Amerikaanse staat Washington is ondertussen al opgelopen tot 24 en hulpdiensten zoeken nog meer dan 100 mensen. Een reddingsteam deelde gisteren een videofragment waarin te zien is hoe een 4-jarig jongetje uit de modder wordt gehaald en veilig in een helikopter wordt gezet. Zijn vader, broer en zusjes zijn nog steeds vermist. Jacob Spillers was met zijn broer, zusjes en vader televisie aan het kijken toen de modderstroom hun huis bereikte en de woning volledig vernielde. Het jongetje kon zichzelf in veiligheid brengen, maar zat tot heuphoogte vast in de betonachtige modder. Een reddingshelikopter merkte hem bij toeval op.

Op de videobeelden is te zien hoe de reddingswerkers de vierjarige knul uit de modder trekken. Omdat de massa zo hard was, bleef zijn broek steken en werd hij enkel in zijn onderbroek in de helikopter gehesen. Jacobs vader Billy, zijn zusjes Brooke en Kaylee en broer Jovon zijn nog steeds vermist. Moeder Jonielle was op het moment van de ramp aan het werk. Zij schreef op haar Facebookpagina "Hou vol Billy en kinderen. Ik zie jullie graag en we wachten op jullie zolang het duurt. Blijf sterk liefje."

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 maart 2014, 20:01 uur | Bericht #420294
Nederlandse ontsnapt aan modderdood dankzij vaatwasser

Een Nederlandse heeft op wonderbaarlijke wijze de modderlawine in de Amerikaanse staat Washington overleefd. Jetty Dooper (51) uit Friesland was er voor een trainingsweek in sjamanisme, een spirituele stroming. Haar trainster en zij werden bedolven onder meters slib, maar wisten zich vast te klampen aan respectievelijk een droogkast en een vaatwasser.

Terwijl reddingswerkers zes dagen na de modderlawine in Snohomish County al zestien doden geborgen hebben en nog altijd zoeken naar 176 vermisten komen Jetty en haar lerares Robin Youngblood (63) in de woning van vrienden bij van hun angstige avontuur dat ze bijna met de dood moesten bekopen. De twee vrouwen zaten zaterdagmorgen te ontbijten in Youngbloods splinternieuwe houten bungalow in het dorpje Oso toen ze opeens een onheilspellend geraas hoorden.


De ook in Nederland populaire sjamaanlerares Robin Youngblood bedankt de helikopterpiloot die haar en cursist Jetty Dooper uit Franeker in veiligheid bracht. © ap.

"Ik keek uit het raam en zag tot mijn onsteltenis een zes tot zeven meter hoge muur van modder aankomen. 'Wegwezen', riep ik naar Jetty. We renden richting de buitendeur maar voor we het beseften stortte het huis in en zaten we in een wasmachine van modder die maar bleef draaien. Het was verschrikkelijk",  blikt Youngblood terug in de krant 'Seattle Times'.

De modderstroom voerde beide vrouwen een paar honderd meter mee. Zo plotseling als het natuurgeweld begon, zo plotseling hield het ook weer op volgens Youngblood. "We waren bedolven onder meters slib maar wisten onszelf uit te graven. Jetty wist op de vaatwasser te klimmen, ik op mijn droogkast. De modder zat werkelijk overal: in onze neus, oren en zelfs in ons ondergoed", huivert de sjamaan-lerares nog na.

Helikopter
Doorweekt en rillend van de kou begonnen de Amerikaanse en haar Nederlandse gaste om hulp te roepen. Na enige tijd verschenen drie kinderen. Youngblood vroeg hen om een volwassene te zoeken en de hulpdiensten te bellen. Een uur later arriveerde tot hun grote opluchting een reddingshelikopter. Die hees beide slachtoffers omhoog en vloog hen naar een stuk weg waar ambulances klaarstonden. De voertuigen brachten de vrouwen naar een ziekenhuis in Arlington voor controle.

Dooper en Youngblood bleken slechts wat pijnlijke gewrichten en blauwe plekken te hebben overgehouden aan hun 'wilde rit' in de modderlawine. Voor de Nederlandse verpleegkundige bleef de schade beperkt tot het verlies van haar paspoort en andere reisspullen, de Amerikaanse sjamaan-lerares raakte alles kwijt.

In shock
"Een drama", noemt vriendin Rosaline Strating uit het Nederlandse Laren het. De natuurgeneeskundige verzorgt de reizen voor Youngblood, die over de hele wereld workshops geeft en tweemaal per jaar Nederland aandoet. "Robin wilde vanwege haar leeftijd minder gaan reizen en cursisten vaker bij haar laten komen. Eind vorig jaar kocht ze daarom een stuk grond waarop de bungalow verrees. Dat er niets van over is, maakt het drama extra pijnlijk."

De sjamaan-lerares, kind van een blanke moeder en een Cherokee-Indiaan, heeft alleen nog 120 dollar die in haar broekzak zat en een schilderij van een indianenkrijger. "Robin blijft er vrij laconiek onder, wellicht omdat ze nog in shock verkeert. Het ergste vindt ze het verlies van de vredespijp van haar voorvaderen", vernam Strating via een Facebook-bericht van haar Amerikaanse vriendin.

Weekje intern 
De Nederlandse gaste verbleef voor een trainingsweek bij Youngblood. Zij geeft sjamaanlessen via Skype, maar nodigt cursisten die meer willen uit om een weekje 'intern' te komen bij haar. "Een andere Nederlandse cursiste was er twee weken geleden, Jetty ging er vorige week naar toe. Een noodlottige samenloop van omstandigheden maar zoals wij altijd zeggen: niets gebeurt voor niets en elke crisis is een kans", aldus Strating.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 maart 2014, 07:51 uur | Bericht #420312
'Dodental modderstroom zal nu snel stijgen'

De komende dagen zal het dodental als gevolg van de modderstroom in de Amerikaanse staat Washington flink stijgen. Dat zeggen leidinggevenden van de reddingsactie. De autoriteiten doen daarover nog geen mededelingen.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© EPA

Ondertussen wordt er in het plaatsje Oso nog steeds voorzichtig gezocht. Er is nog een sprankje hoop dat er overlevenden worden gevonden. Pas als er echt geen teken van leven is, zetten de reddingswerkers groter materiaal in.

Centimeter voor centimeter
"Er liggen hier bomen, nog meer bomen, modder en troep, woningen, auto's, caravans, eigenlijk alles wat je zoal in een buurt tegenkomt. En alles ligt door en over elkaar heen. Het komt er eigenlijk op neer dat we daar centimeter voor centimeter doorheen moeten en alles moeten bekijken", zegt een reddingswerker.

Gisteren zijn er waarschijnlijk veel slachtoffers onder de modder vandaan gehaald. Maar de hulpdiensten willen niets naar buiten brengen voordat de lichamen geïdentificeerd zijn en er een doodsoorzaak is vastgesteld.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 maart 2014, 08:53 uur | Bericht #420339
Aantal vermisten modderstroom fors omlaag

De autoriteiten in de Amerikaanse staat Washington hebben het aantal vermisten na de dodelijke modderstroom van vorig weekeinde opnieuw fors naar beneden bijgesteld. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar 30 personen in plaats van 90, zo is zaterdag (lokale tijd) bekendgemaakt. Het aantal ging eerder deze week ook al omlaag, toen vanaf 176.

Sinds de aardverschuiving op 22 maart bij het plaatsje Oso zijn er 18 lijken geborgen. Er zijn bovendien nog eens 10 lichamen gelokaliseerd maar die zijn nog niet uitgegraven.

Als mogelijke oorzaken voor de modderstroom zijn illegale houtkap en hevige regen genoemd. Daardoor zou het grondwaterpeil zijn gestegen.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
31 maart 2014, 08:17 uur | Bericht #420361
Dodental modderstroom Washington opgelopen tot 21

Het dodental na de modderstroom in Washington is opnieuw gestegen. Tot dusver zijn er 21 lichamen gevonden. Dat meldt CNN. Van de 21 doden zijn zes nog niet geïdentificeerd. Zondag stelden de autoriteiten al het aantal vermisten na de dodelijke modderstroom van vorig weekeinde bij. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar dertig personen in plaats van negentig. Illegale houtkap en hevige regen, met als gevolg een stijging van het grondwaterpeil, zijn genoemd als mogelijke oorzaken voor de ramp op 22 maart.

Bron: NU.nl
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 april 2014, 08:58 uur | Bericht #420372
Na de aardverschuiving komt de giftige modder

Hulpverleners in de Amerikaanse staat Washington werken tot hun oksels in de modder om de lichamen te bergen van een aardverschuiving waarbij vorige week 24 mensen om het leven kwamen. Die modder heeft zich na ruim een week vermengd met giftige stoffen: riolering, gas en huishoudelijke chemicaliën zitten gevangen onder een dikke laag.

Er worden nog 22 mensen vermist in het rampgebied. Honderden reddingswerkers en honden zoeken nog naar de lichamen van de vermisten en hebben een sprankje hoop dat zij overlevenden tegenkomen. Een torenhoge laag modder en slechte weersomstandigheden maken de zoektocht moeilijker.

De hulpverleners hebben hun kleding afgedekt met duct tape. De National Guard heeft een speciale plek ingericht waar ze zich kunnen wassen nadat ze het rampgebied verlaten. "Dit zal jarenlang vervuild gebied blijven", aldus de lokale brandweercommandant.

Illegale houtkap en hevige regen, met als gevolg een stijging van het grondwaterpeil, zijn genoemd als mogelijke oorzaken voor de ramp bij het plaatsje Oso.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 april 2014, 06:40 uur | Bericht #420390
Dodental modderstroom Washington loopt verder op

Het dodental als gevolg van de modderstroom in Washington op 22 maart is opgelopen tot 28. Er zijn tot dusverre 22 mensen geïdentificeerd. Dat melden Amerikaanse media dinsdag (plaatselijke tijd) waaronder ABC News. Maandag stond het dodental nog op 24.

Reddingswerkers hebben inmiddels beter toegang tot het rampgebied nu de modder voor een deel is opgedroogd. Niettemin is een gebied van ongeveer 100 hectare nog steeds niet begaanbaar door de drijfzandachtige modder die er ligt. Deze vormt een te grote bedreiging voor de reddingswerkers.

Bron: NU.nl
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 187 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 187, lezen 4 mensen het topic "Discussiepagina winter 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden