Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 juni 2014, 16:01 uur | Bericht #431641
Er gloort hoop...

In het diepe binnenland wordt het deze woendag op een paar plaatsen nog tegen de 20 graden. Morgen en overmorgen blijven we naar verwachting overal ruim onder die grens. Daarna lijkt het kwik soms weer wat hoger uit te komen, maar spectaculair is die temperatuursstijging voorlopig niet. Wanneer komt de echte warmte met zomerse temperaturen weer terug?


In het diepe binnenland wordt het deze woendag op een paar plaatsen nog tegen de 20 graden. Morgen en overmorgen blijven we daar naar verwachting overal onder. Daarna lijkt het kwik soms weer wat hoger uit te komen, maar spectaculair is die temperatuursstijging voorlopig niet. Foto uit Budel-Enschot, vanmorgen. Door Ben Saanen.

Zoals we eerder al schreven, is de kans behoorlijk groot dat na de gemiddeld warme eerste helft van juni, het tweede deel van deze maand juist aan de frisse kant gaat verlopen. Dat is dan gemiddeld over het gehele deel van de periode. Want tegen het eind van de maand lijken de luchtdrukpatronen bij Europa weer wat te gaan verschuiven.


De eerstkomende tijd houdt het huidige koelere weertype nog aan. Hierboven onze verwachting voor de komende 7 dagen voor in dit geval Amsterdam. (Afbeelding WeatherPro)


Eind juni, begin juli, wordt de kans op zomerse warmte weer wat groter. Iets dat ook terugkomt in deze temperatuurspluim met van meer dan 50 berekeningen de verwachte temperatuur voor de komende 15 dagen.

Waar we momenteel te maken hebben met een hardnekkig hogedrukgebied ten westen van de Britse eilanden en een frisse noordelijke tot noordwestelijke luchtstroom aan de oostflanken ervan, lijkt het weerssysteem zich eind deze maand wat te gaan herpositioneren. Dat op een zodanige manier dat vaker luchtsoorten van boven zuidelijker gelegen (zee)gebieden worden aangevoerd. De onzekerheid op zulke lange termijn is natuurlijk groot, maar er zijn redelijk wat berekeningen die eind juni of begin juli weer een paar zomers warme dagen berekenen. De kans dat het structureel frisse patroon van dit moment ergens rond die periode verbroken wordt, is in ieder geval behoorlijk groot. Er gloort dus een beetje hoop aan de horizon voor degenen die op zomerwarmte zitten te wachten. 


Archieffoto Zandvoort, John Dalhuijsen.





weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 18 juni 2014, 16:09 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 juni 2014, 13:59 uur | Bericht #431663
Teken liggen door warmte dit jaar massaal op de loer

Terwijl de zomer bij ons het spoor echt even kwijt is, beleven we een erg warm jaar; we schreven daar een aantal dagen geleden op deze site ook al over. Met de tweede helft van het jaar nog te gaan, is er maar weinig voor nodig om de absolute warmterecords van de jaren 2006 en 2007 (11,2 graden over 12 maanden) aan het wankelen te brengen.

De natuur geniet van het aangename (en vaak ook natte) weer. De bomen lijken groener dan ooit, bijen spinnen garen bij de winter die niet kwam, ijsvogels herstellen zich van de klappen die ze de afgelopen jaren hebben opgelopen en roofvogels wentelen zich vol overgave in de overvloed aan muizen en konijnen die er regionaal is. Zelfs de in Nederland sterk bedreigde velduil (die eigenlijk alleen nog op de Wadden voorkomt) lijkt er op slag meer van te zijn gaan broeden. Ook op het land zijn weer enkele broedparen gemeld.

Ook negatieve bijwerkingen
Tot zover alleen maar goed nieuws, zou je denken. Maar ook minder prettige zaken gaan samen met de warmte van de afgelopen tijd. Zo vliegen er heel veel muggen, is er voor hooikoortspatiënten eigenlijk geen lol aan en moeten we nog maar afwachten hoe het wespenseizoen straks verloopt, nu het vrijwel nergens echt heeft gevroren dit jaar. Alleen het noordoosten van het land heeft nog iets van winter achter de rug. Verder was het niks. En: de warmte is er de oorzaak van dat in de natuur nu in ieder hoekje de teek loert.

Nederland is de afgelopen 25 tot 30 jaar veroverd door teken, in alle soorten en maten. Het worden er steeds meer en ze kunnen in heel het land toeslaan. Teken bijten zich, als ze op je lichaam terechtkomen, na verloop van tijd vast. Ze dringen met hun kop je huid binnen en zuigen zich dan vol met bloed. Tegelijkertijd brengen ze bacteriën over, zoals de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Tussen 20 en 30 procent van de in Nederland gevonden teken blijkt met die bacterie besmet. Ongeveer 2 à 3 procent van de mensen die een tekenbeet oploopt, krijgt de ziekte van Lyme ook echt. Vorig jaar werd volgens de Wageningen Universiteit een recordaantal teken gevangen. Door het warme weer tot nu toe lijken het er dit jaar nog veel meer te zijn. Reden genoeg om op te passen.

Een wandeling
Met die kennis in het achterhoofd, zetten wij ons aan een wandeling rond de Imbos, een groot natuurgebied in het Nationaal Park Veluwezoom, tussen Arnhem en Apeldoorn. Het is mooi weer. De zon en stapelwolken strijden om aandacht, er waait een aangename wind en de temperaturen zullen op ongeveer 20 graden uitkomen. Het pad voert ons over een grote grasvlakte. We lopen langs een bosrand, midden op het veld staat een groep van 15 tot 20 herten die het bos in rent als we langzaamaan te dichtbij komen.

Teken zitten overal
Teken lijken vooral door middelgrote en grote zoogdieren te worden verspreid. Veel mensen denken op de eerste plaats aan bossen, als het om het gevaar van teken gaat. Maar juist in het gras, blad op de grond, de heide of in de duinen zitten er veel. Ze springen zo op je, als je langs loopt. En hebben het makkelijk als delen van je benen onbedekt zijn, bijvoorbeeld als je tijdens een mooie dag in korte broek loopt. Van ons groepje loopt een persoon in korte broek, de ander rolt later op de dag haar broek op, als het steeds warmer wordt.

Door het bos
De tocht gaat verder door het bos. We komen bomen tegen waar jonge spechten in hun holen luid zitten te piepen. Eigenlijk zoeken we naar zwijnen en herten, maar die laten zich niet zien. Een weiland, bij een boerderij op de grens van bos en heide, zit vol met konijnen. Het zijn er echt tientallen en dat in één oogopslag. Indrukwekkend. Als we veel later het bos weer uitkomen en een groot heideveld op lopen, is het uitzicht daar majestueus. Vanaf een heuveltop kijken we oneindig ver uit over het glooiende land. Op deze plek kun je je eigenlijk nauwelijks voorstellen dat je gewoon in het dichtbevolkte Nederland bent.

Hoog gras: heel veel teken
Via een bochtig paadje over de hei gaat het naar een nieuw stuk bos, waar een paar graspaden doorheen lopen. Eén ervan is voor ons. Na een klaphek lopen we door hoog gras waar met enige moeite het pad nog in terug te vinden is. Nu slaan de teken toe. Op je kleren lopen ze, op je armen en voor je het weet zitten ze overal. Bij een van ons kunnen we, na alleen dit paadje te hebben gelopen, al rond vijftien teken van het lijf halen. Ik veeg ze van mijn armen, mijn shirt en broek, maar zal later toch drie vastgezogen teken van mijn lijf moeten halen. Het bijzondere is dat we de dagen erna steeds weer nieuwe teken terugvinden, zonder dat we opnieuw in de natuur zijn geweest. Er moeten er heel veel op ons gesprongen zijn.

Een miljoen tekenbeten
Nu kom ik mijn hele leven al in de natuur, maar heb tot dit jaar nauwelijks met teken te maken gehad. Het geeft maar aan hoeveel er op dit moment zijn. Volgens de laatste cijfers krijgen nu jaarlijks ongeveer één miljoen mensen in Nederland met een tekenbeet te maken. Ongeveer 20.000 van hen worden uiteindelijk ziek en krijgen Lyme. Nu er zoveel teken zijn, wordt ook over maatregelen tegen de verspreiding ervan nagedacht. Zo is de Wageningen Universiteit onlangs begonnen met een proef waarbij lokschapen worden ingezet. Ze worden bespoten met een middel dat teken doodt. In het gebied waar de schapen lopen, kan de populatie aan teken op die manier (tijdelijk) worden teruggebracht.

Blijf opletten
Een oplossing voor het probleem is er voorlopig echter nog niet. Het blijft daarom raadzaam op te passen in de natuur en adequate voorzorgsmaatregelen te nemen. Beter dus maar niet wandelen in korte, maar in lange broek, bij voorkeur met de broekspijpen in de sokken. Verder is het belangrijk het lichaam na de wandeling goed op de aanwezigheid van teken te (laten) checken. Onder de douche gaan ze lopen en kun je ze soms ook voelen kriebelen. Word je toch gebeten, verwijder de teek dan met de speciale tekenpincet. Blijft een klein stukje van de kop in de huid achter, dan is dat niet gevaarlijk. Het zal er, net als een splinter, na verloop van tijd gewoon zelf uitkomen. Daarna is het van belang zeker een aantal weken in de gaten te houden of niet de gevreesde rode kringen verschijnen die op Lyme wijzen. De kans daarop is, als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd, niet heel groot, maar wel aanwezig. Bij mijzelf heb ik tot nu toe gelukkig geen rode kringen kunnen vinden.


We komen over een groot grasveld en lopen langs een bosrand

Midden op het veld (ver weg) staan 15 tot 20 herten in een groep. Als we te dichtbij komen, rennen ze het bos in.

Door de vele regen van de laatste tijd zijn de meeste poelen op de Veluwe tot de rand toe gevuld met water.

In halfhoog gras liggen vele teken op de loer.

We genieten van het uitzicht over het heideveld.

Je kunt je nauwelijks voorstellen dat je in het dichtbevolkte Nederland bent.

Middelgrote en grote zoogdieren lijken de belangrijkste verspreiders van teken te zijn.

Bronnen: MeteoGroup, Wageningen UR

weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:08 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 juni 2014, 18:23 uur | Bericht #431689
Reddingsdiensten aan kust openen zomerseizoen

De Intercommunale Kustreddingsdiensten West-Vlaanderen (IKWV) zijn gestart aan het zomerseizoen. Ze deden dat tijdens een evenement waarbij speciale armbandjes werden uitgedeeld aan de aanwezige leerlingen. Vanaf 1 juli zullen alle 82 reddingsposten, verspreid over 34 kilometer kust, opnieuw bemand zijn.


VRT


Bij de start van het zomerseizoen van de redders werd onder ook een speciaal surfboard voorgesteld. "Het is surfplank waarmee redders in zee gaan om mensen uit het water te halen", stelt An beun van het IKWV.

"Wie vaak naar Amerikaanse series kijkt zal ze wel eens gezien hebben". Het board wordt getest in Knokke, en mits goede evaluatie zal het systeem uitgerold worden over de hele kustlijn.

Dit jaar kunnen de reddingsdiensten ook genieten van nieuwe communicatieapparatuur. De Vlaamse overheid investeerde 150.000 euro in nieuw radiomateriaal. "We gaan dat nog testen tijdens onze jaarlijkse oefeningen. De eerste oefening vindt plaats in Bredene op 10 juli", vertelt Beun.

Voor de veiligheid van de kinderen blijven de armbandjes het belangrijkste hulpmiddel voor de diensten. Dit jaar is er opnieuw een uniform systeem over de hele kustlijn. Er zullen in totaal 750.000 armbandjes worden verdeeld.

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 juni 2014, 13:36 uur | Bericht #431706
Langste dag en begin van de astronomische zomer

Het is vandaag 21 juni, de langste dag het jaar. De langste dag valt samen met de eerste dag van de astronomische zomer.


Mooie zonsopkomst in Nederland. Foto: Ben Saanen.

Lang licht
In Utrecht kwam de zon vandaag om 14 minuten over 5 op en gaat pas om 4 minuten over 10 uur vanavond weer onder. De tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang is maar liefst 16 uur en 31 minuten. Omdat de zon niet een perfecte cirkel om de aarde draait, betekent dit echter niet dat vandaag de zon het vroegst opkomt en het laatst ondergaat. Op de tabel van het KNMI kun je zien dat we de vroegste zonsopkomst op 52 graden noorderbreedte al hebben gehad. De zonsopkomst- en ondergangtijden zijn genomen op de tijd dat de zon boven de horizon uitkomt en als de zon achter de horizon verdwijnt. De schemering is niet meegenomen, eigenlijk is het nog een stuk langer licht! De plek waar u zich bevindt heeft invloed op de tijd dat de zon onder en de zon op komt. Des te meer u in het noorden woont des te langer het licht is.


Blauwe luchten tijdens de open luchtmachtdagen op Gilze Rijen. Foto: Corina Magielse.

Zonsopkomst
Zodra het eerste stukje van de zonnecirkel te voorschijn komt, is de zon is al opgekomen. Daardoor is de dag iets langer is dan de nacht, want de nacht begint pas als de zon helemaal onder is.Door breking in de atmosfeer ziet men de zon hoger dan ze in werkelijkheid is. Door de reflectie is het al licht voordat de zon zichtbaar wordt, de dageraad, waardoor zonsopgang niet gelijk staat aan het moment wanneer het licht wordt. Op dat moment is er een ochtendschemering, want ochtendschemering is een overgang van nacht naar zonsopgang, dit is een moment waarbij de zon niet op is terwijl het licht wordt. Het begin van de dag wordt vaak gezien als het moment waarop de zon op komt. Een haan kraait vaak als hij de zon ziet, om te laten horen dat de dag begonnen is. Het verschilt nogal hoe laat de zon op komt en wanneer de kortste dag is en de langste dag. Voornamelijk is de tijd van het jaar en de locatie bepalend hoe laat de zon op komt.


Tabel zonsopkomsten en zonsondergangen 2014. Bron: KNMI

Ochtendrood
De lucht is bij een laag staande of opkomende zon vaak rood of oranje gekleurd door het effect van Rayleighverstrooiing. Bij een hoogstaande zon wordt door deeltjes in de atmosfeer blauw licht verstrooid waardoor wij de hemel overdag als blauw zien. De overige golflengtes blijven in de stralen van de zon zodat de zon een iets gelere kleur krijgt. Echter bij een laag staande zon wordt ook het rode licht verstrooid wat de hemel rond en lager dan de zon rood kleurt. Overigens is dit effect beter bij zonsondergang te zien doordat de lucht aan het einde van de dag meer stof bevat waardoor de verstrooiing sterker is.
Advertentie

Begin astronomische zomer
Hoewel om praktische redenen de meteorologische zomer al is begonnen (op 1 juni) begint de zomer vandaag op de kalender. Het astronomisch bepaalde begin van de zomer is de zomerzonnewende (rond 21 juni op het noordelijk halfrond en rond 21 december op het zuidelijk halfrond). De zon gaat dan door het zomerpunt, de zon bereikt die dag de hoogste stand boven de horizon en de dag duurt het langst. De zomer eindigt met de herfst-equinox (rond 23 september op het noordelijk halfrond en 20 maart op het zuidelijk halfrond).

Zonnewende
De zonnewende (Latijn: solstitium oftewel zonnestilstand) is de gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. Op aarde wordt deze positie gemarkeerd door de beide keerkringen: de Kreeftskeerkringin het noorden en de Steenbokskeerkring in het zuiden. Naarmate de zon schijnbaar in de richting van de Kreeftskeerkring beweegt, worden de dagen op het noordelijk halfrond langer en op het  zuidelijk halfrond juist korter. Wanneer de zon schijnbaar naar de Steenbokskeerkring beweegt, is dit andersom. De zonnewende is het moment waarop de zon precies boven de betreffende keerkring staat. Het middelpunt tussen beide punten wordt bereikt als de zon precies loodrecht boven de evenaar staat. Er is dan sprake van een equinox of nachtevening. Dag en nacht zijn dan overal op aarde even lang. In Nederland vindt vandaag om 10.51 UTC (12.51 uur lokale tijd) de zonnewende 2014 plaats.


Stand van de aardas tijdens de zonnewende op het noordelijk halfrond. De zon bereikt haar hoogste punt. Ten noorden van de noordpoolcirkel wordt het op deze dag niet donker. Bron: Wikipedia.

Midzomerfeesten
Op de langste dag van het jaar zijn traditioneel ook veel bruiloften en andere feesten. In Scandinavië zijn er vele feesten van de middernachtzon, ook bekend als Midzomerfeest. Ook in Nederland is het feest (of: de nacht) van Sint Jan (24 juni) bekend. In Groot-Brittannië is de verwelkoming van de zomerzon tijdens het solstitium van21 juni uitgegroeid tot een traditioneel festijn waarvoor duizenden geïnteresseerden zich gedurende de nacht van 20 op 21 juni verzamelen rond het prehistorische steencirkel-monument Stonehenge op de Salisbury Plains, dicht bij het dorpje Amesbury in het graafschap Wiltshire. Gelijkgestemden maken er jaarlijks hun opwachting om gezamenlijk getuige te kunnen zijn van de eerste zonsopgang na het solstitium. Alleen dán namelijk, komt de zon exact achter de zogenaamde Heel Stone op, een onmiskenbare steenkolos in een van de tegenwoordig vrijwel niet meer herkenbare verre buitenringen van het monument, die volgens sommige theorieën een prominente rol heeft gespeeld. Voor velen staat de Heel Stone bekend als het vaste ijkpunt dat nodig was om Stonehenge te kunnen gebruiken als calendarium, observatorium voor zon, maan en sterren.


Stonehenge, het neolitisch momument op de vlakten van Salisbury in het Engelse graafschap Wiltshire. Ieder jaar op 21 juni verschijnen de eerste stralen van de opkomende zon hier, gezien vanuit de steencirkel, precies vanachter de reusachtige Heel Stone. Bron: Wikipedia

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, de Koepel, Wikpedia





weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 21 juni 2014, 13:37 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 juni 2014, 12:13 uur | Bericht #431725
Aangenaam zomerweer vandaag


 © photo news.

Deze middag is het zonnig aan zee. In het binnenland is er een afwisseling van zon en stapelwolken. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind. Maxima liggen tussen 8 graden in de Ardennen en 20 tot lokaal 23 graden elders.

Vanavond verdwijnen de stapelwolken en tegen het einde van de wedstrijd Rusland-België is het overal zonnig. Rond die tijd is het in het binnenland nog zo'n 20 graden, aan zee pakweg 17 graden.

De nacht verloopt helder tot licht bewolkt. Minima bedragen 8 tot 12 graden. Morgen is het aangenaam zomerweer met flinke zonnige perioden. De wind waait zwak uit veranderlijke richtingen. De maxima komen uit op 18 graden op de Hoge Venen en 20 tot 24 graden elders.

Dinsdag is er een kleine kans op een bui. Woensdag en donderdag verlopen droog. Daarna nemen de neerslagkansen toe. De middagtemperatuur schommelt dinsdag en woensdag rond 20 graden. Donderdag kan het een graad of 24 worden. Vrijdag en zaterdag wordt het weer wat minder warm.

Bron: HLN
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
23 juni 2014, 16:15 uur | Bericht #431731
Koudere fase nog niet voorbij

De zogenaamde ‘schapenscheerderskoudegolf’ die in het langjarige gemiddelde voor de maximumtemperatuur ook duidelijk naar voren komt, is nog niet voorbij. Moeten de liefhebbers van zon en warmte zich zorgen gaan maken?

Best genietbaar, maar niet overal
Het is nog geen hoogzomer, maar toch zijn we in een fase van het jaar beland dat ook bij tamelijk koel weer, mits het droog is, het zonnetje geregeld schijnt en de wind niet te sterk is, het best genietbaar is buiten. Zo werd het zondag bij flinke zonnige perioden in het midden en zuiden van het land ruim 20 tot ruim 22 graden en waren er veel tevreden gezichten te zien. “lekker doe-weer,” “gelukkig niet te heet”, waren kreten die te horen waren. Niet overal was men zo tevreden. Het noorden van het land, met name het Waddengebied en Friesland, werden geplaagd door wolkenvelden en regenbuitjes, bij maximumtemperaturen tussen 16 en 18 graden. Daar vond men het meer een doorsnee oktoberdag…


In vooral het noorden en noordoosten was er de afgelopen dagen vrij veel bewolking zichtbaar. Een veeg teken? Foto: Lammie van Elp.

Geen vlees en geen vis
Hoewel we inmiddels royaal in de laatste decade van juni zitten, is die zogenaamde schapenscheerderskoudegolf nog niet voorbij. Net als gisteren, blijft het ook vandaag (maandag) in het noorden van het land tamelijk koel met wolkenvelden. Morgen (dinsdag) doen we zelfs nog een stap terug met dikkere wolkenvelden en een aantal buien, waarbij de temperatuur in het noorden bij rond 16 graden blijft steken! Het zuiden komt er ook dan beter vanaf. De buien arriveren daar pas laat op de dag en het wordt er nog 20 of 21 graden. Woensdag krijgt de zon meer kansen, maar ook dan is het met 18 tot 21 graden aan de koele kant. Donderdag lijkt de beste dag te worden met flink wat zonneschijn en op veel plekken een maximumtemperatuur tussen 21 en 24 graden. Daarna lijkt er een wisselvallige periode aan te breken met naast zonneschijn, ook geregeld buien. Echte zomerse temperaturen kunnen we dan op onze buik schrijven, want we komen dan wellicht uit tussen 18 en 23 graden. Dat zijn dan modale maximumtemperaturen, want op de grens van juni en juli ligt het langjarige gemiddelde rond 21 graden.

Het zomergetal en de warmtesom
Als deze verwachting voor het aankomende weekend en de dagen daarna precies uitkomt, dan zal de gemiddelde Nederlander wellicht minder tevreden zijn of zelfs gaan mopperen, als het aantal buien niet beperkt blijft tot een enkel exemplaar. Moeten we vrezen voor de rest van de zomer? Voor we daar naar kijken, leggen we eerst kort uit hoe we de zomerwarmte in een getal kunnen vastleggen.

Het zomergetal, ook wel het Hellmanngetal genoemd, wordt bepaald door van alle dagen met een gemiddelde etmaaltemperatuur van boven 18,0 graden, dat overschot boven die 18,0 graden te nemen, en op te tellen. Zo scoort een dag met een gemiddelde van 20,0 graden, dus twee punten. Bij deze methode leggen dus altijd ook de nachttemperaturen een gewicht in de schaal.

Bij de warmtesom gebeurt dat amper. Hierbij worden alle temperatuuroverschotten boven 20,0 graden bij elkaar opgeteld, voor de maximumtemperatuur. Een zomerse dag van 25,0 graden scoort dus vijf punten, een tropische dag van 30,0 graden, tien punten. Mocht een nacht zo zwoel verlopen dat ook de minimumtemperatuur boven 20,0 graden blijft, dan wordt ook dat overschot meegeteld, maar in ons land gebeurt het maar zelden dat op een officieel weerstation het minimum boven de 20 graden blijft.

Hoe staan we er voor?
Dit jaar hebben we een uitzonderlijk vorstarme winter achter de rug, gevolgd door een warm voorjaar. De junimaand heeft vooral in de tweede week zomerse temperaturen opgeleverd, al was het toen alles behalve stabiel. Daarna is het dus koeler geworden, de schapenscheerderskoudegolf hield zich wat dat betreft dus precies aan het boekje.

Afgelopen zaterdag begon ook de astronomische zomer. Hoewel de dagen nu weer gaan korten, moet de hoogzomer nog komen, die klimatologische in de tweede helft van juli valt en gedurende de eerste augustusdecade. Het is dan ook logisch dat, gemiddeld gesproken, veruit de meeste zomerwarmte nu nog toekomstmuziek is.

Kijken we naar De Bilt, dan zien we dat de tot de langste dag (21 juni) het zomergetal dit jaar op 13,6 punten is uitgekomen en de warmtesom op 60,9 punten.  Voor wat betreft de warmtesom is daar het afgelopen weekend nog anderhalf puntje bijgekomen. Gezien de verwachte maximumtemperaturen voor de komende tien dagen, zal die warmtesom slechts marginaal verder stijgen en het zomergetal helemaal niet. Voor de zomerliefhebbers van zon en warmte is dat wellicht een bron van zorg. Is het zo dat zelfs met juli op de kalender er dan nog geen duurzaam herstel is opgetreden, we ook voor de rest van de zomer geen hoge verwachtingen meer hoeven te koesteren? Door naar de voorbije zomers te kijken, proberen we daar een antwoord op te geven.


Vroege versus late warmte
We beperken ons tot de zomers uit de huidige klimatologische periode, aangevuld met de meest recente, dus alle zomers sinds 1981. Lichten we daar de tien koudste uit, dan zien we zomers die in het hele seizoen, van 1 mei tot en met 30 september, warmtesommen van 158,8 (in 1987) tot en met 260,1 (in 1986) hebben gescoord. In die zomers was de warmtesom tot de langste dag al opgelopen naar waardes tussen 6,8 (ook in 1987) tot en met 95,8 in 1993. De helft van deze ‘koude’ zomers had al méér warmte dan de huidige opgebouwd, tot 21 juni, en in twee andere zomers lag dat getal met 56,0 en 54,9 maar weinig lager.
Kijken we nu naar de tien warmste zomers, dan zien we dat deze warmtesommen hebben gescoord van 353,7 punten (in 1997) tot en met 544,8 punten in 2006. Deze laatste zomer was op die uit 1947 na, de allerwarmste sinds 1901. De helft van deze zomers had op 20 juni al méér dan honderd punten gescoord, maar in drie gevallen (1983, 1994 en 1995) was de tussenscore nog minder dan de helft, en dus lager dan de huidige zomer heeft behaald.  Ook in 1999, die op een totale warmtesom van 382,1 punten uitkwam, lag het zomergetal op 20 juni met 55,1 punten nog onder het voorlopige totaal van deze zomer. Wat dat betreft is er voor de warmteliefhebbers onder ons nog hoop!

Het is dus normaal dat medio 21 juni, de meeste warmte van het hele zomerseizoen nog moet komen. Toch zien we een verschil tussen de groep koude en warme zomers. Drukken we het opgebouwde totaal tot en met 20 juni uit als een percentage van het totaal van het hele zomerseizoen, dan zien we bij de groep warme zomers een behoorlijke spreiding van 4% tot en met 37%, met een gemiddelde van 20%. Ook als we de twee meest extreme afwijkingen naar onder en boven weghalen, komen we op 20% uit. Bij de groep koude zomers zien we ook een paar uitschieters, maar is het beeld verder veel constanter. Zeven van de tien zomers scoren een percentage van 21% tot en met 33%; vijf van de tien zitten op 29 tot 33%, op een gemiddelde van 30%. Voor de hele groep is dat gemiddelde 26%. Gezien dit hogere percentage bestaat bij koudere zomers dus de neiging dat de optredende warmte wat vroeger in het seizoen valt dan bij de warme zomers het geval is.

De grote vraag is, tot welke groep zal de huidige zomer gaan behoren, de warme, de koude, of ergens daar tussenin? Gezien wat er de komende tien dagen wordt verwacht en gezien de warmteopbouw van die groep koude en warme zomers, lijkt de kans iets groter (afgerond 60 versus 40%) te zijn dat we momenteel bezig zijn met een vrij koele zomer. Over drie maanden weten we zeker hoe het wat dat betreft is afgelopen.


De temperatuurpluim voor De Bilt, gebaseerd op de 12u run van 22 juni van het ECMWF. De witte lijn is de mediaan, de helft van alle members is kouder, de andere helft warmer. Die mediaan ligt tot 15 dagen vooruit veelal rond 20 graden, zodat de kans groot is dat het qua temperatuur gematigd zomers blijft en niet echt warm wordt. Bron: MeteoGroup.


De maximumtemperaturen, zoals die voor dezelfde pluim worden berekend voor De Bilt. De kans op een maximumtemperatuur van 20 graden of lager ligt veelal tussen 40 en 60% vanaf aanstaande zaterdag. De kans dat het 25 graden of warmer wordt ligt slechts rond 10%. Bron: KNMI.


Daarbij is het ook nog eens tamelijk wisselvallig, getuige deze 12 uurs kansen op neerslag. Bron: MeteoGroup.


Kijkend naar etmaalneerslagsommen, dan zien we dat de kans rond 65% schommelt dat er méér dan 0,3 mm valt. Dat kans dat er minimaal 3 mm in een etmaal valt, ligt veelal rond 25%. Bron: KNMI.

Bron: MeteoGroup

weer.nl
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juni 2014, 17:55 uur | Bericht #431753
Bliksem treft huis Nieuw-Amsterdam



Een huis aan de Bark in Nieuw-Amsterdam is dinsdagmiddag getroffen door de bliksem. Hierdoor brak er brand uit in het dak van de twee-onder-een-kapwoning. De brandweer kreeg het vuur snel onder controle. Op het moment van de blikseminslag waren de bewoners niet thuis. Er raakte niemand gewond.

Bron: DVHN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:09 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juni 2014, 21:08 uur | Bericht #431760
Straten blank in Haaksbergen door flinke regenbui


Straten in Haaksbergen blank door regenbui

Verschillende straten in Haaksbergen stonden aan het begin van de avond blank door een flinke regenbui. Bewoners plaatsten berichten over de hoosbui op Twitter. De brandweer rukte een keer uit voor een melding aan de Richterstraat.

Bron: RTVOost | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:09 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 juni 2014, 10:08 uur | Bericht #431809
Stranden Ameland ontruimd vanwege waterhozen



De stranden van het Waddeneiland Ameland zijn donderdagmorgen uit voorzorg ontruimd omdat er meerdere waterhozen zijn gesignaleerd. Dat meldt de politie. Op twitter worden meerdere waarnemingen van waterhozen gemeld. Het KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer op de Waddeneilanden.
 
"Bij zo'n ontruiming moet je je niet te veel voorstellen", zegt een woordvoerder van de politie. "In de ochtenduren is er meestal maar een handjevol mensen op het strand. Die zijn gewaarschuwd dat er slecht weer op komst is en dat ze beter een veilige plek kunnen zoeken." De Kustwacht waarschuwt mensen die willen gaan varen rond de Waddeneilanden de weersberichten goed in de gaten te houden.

Bron: Nu.nl

  | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:10 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 juni 2014, 22:03 uur | Bericht #431906
Wateroverlast in Limburg door hevig onweer

Het zuiden en midden van Limburg kampt met veel wateroverlast. Het regent en onweert momenteel flink in de provincie.

Onder meer in Echt liepen wegen onder water. In Susteren moest een ondergelopen tunnel worden afgesloten. De brandweer rukte daar naar eigen zeggen uit voor zo'n 30 meldingen na een wolkbreuk, zo schrijft dagblad De Limburger op de site.

In Beek werden straten afgezet omdat doorrijden niet meer mogelijk was. Op enkele plaatsen rukte de brandweer uit wegens stormschade. Verder meldde de brandweer omhoog gekomen putdeksels, ondergelopen kelders en straten die blank stonden in onder meer Geulle, Elsloo, Geleen en Born.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 juni 2014, 16:17 uur | Bericht #431993
Juli gaat zomers van start

Na een wisselvallige en grotendeels gematigde start van de zomerperiode, na de langste dag, lijkt het de komende dag de goede kant op te gaan. Waar morgen vooral landinwaarts nog een paar buien valt blijft het vanaf woensdag vrijwel overal droog en loopt het kwik met veel zon op naar zomerse waarden aan het einde van de week, rond de zomerse 25 graden.


Over een paar dagen wordt het net zo warm als op 8 juli vorig jaar toen deze foto genomen werd in de buurt van Waalwijk door Corina Magielse.

Wisselvallig weekeinde
In het laatste weekend van juni vielen enkele stevige plensbuien. Plaatselijk leverde dat soms veel regenwater op omdat de buien zich maar langzaam verplaatsten. Naast regen viel er af en toe ook hagel en onweerde het ook geregeld. De buien werden overigens afgewisseld met zonnige perioden. Vanwege het plaatselijk karakter van de buien zijn er ook plaatsen waar het nagenoeg droog is gebleven.

Warme start juli
De nieuwe werkweek gaat nog met een paar buien van start, maar de zon schijnt overal ook flink. Met een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind wordt het rond 18 graden in het Waddengebied tot lokaal 21 in het zuiden van het land. Dinsdag, als de tweede zomermaand juli van start gaat, blijft het op de meeste plaatsen droog en wordt het met geregeld zonneschijn al een graadje warmer. Woensdag loopt het kwik op veel plaatsen al op naar 20 tot lokaal 25 graden. In het noorden heeft de zon het dan wat moelijker dan ik het strak zonnige zuiden des lands. Donderdag draait de wind naar het zuidwesten en wordt het op veel plaatsen zomers, rond 25 graden. Op de stranden wordt het net iets minder warm, maar nog altijd zo’n 20 tot 22 graden.


Gisteravond trokken net als vandaag en aantal stevige plensbuien over met lokaal onweer en hagel. Foto: Jeroen Elferink, Zwolle

Zomervakanties
In het noorden van het land beginnen vanaf komend weekeinde de schoolvakanties. Het ziet er naar uit dat we dan al weer over de warme opleving heen zijn. De kans op buien neemt vanaf zondag toe en met een aantrekkende zuidwester komt het kwik weer een paar graden lager uit. Met zonnige perioden en 19 tot 22 graden is het voor velen toch nog heel aangenaam, typisch Hollands, zomerweer. Klik hier voor de verwachting op jouw vakantiebestemming in Nederland of daar buiten.


De temperatuur loopt de komende dagen met veel zonneschijn op naar zomerse waarden, zelfs boven de 25 graden. Foto: Jan Kuipers, Hardenberg.


Het lijkt er op dat de temperatuur, na een korte opleving naar zomerse waarden, na het komende weekeinde weer aan een daling gaan beginnen. De groene lijn is de verwachte termperatuur van MeteoGroup met in het grijs de bandbreedte van de afzonderlijke berekeningen van het ECMWF model die duid op een vrij grote onzekerheidsmarge op deze termijn.





weer.nl
Lees ook:

Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 juli 2014, 11:43 uur | Bericht #432067
Grote verschillen

We zien deze week grote extremen wat betreft de temperatuur. Afgelopen nacht daalde het kwik aan de grond nog bijna tot onder nul. Daarentegen verwacht MeteoGroup dat de temperatuur de komende dagen oploopt naar zomerse waarden van 25 graden of meer. En zelfs een lokale 30 graden ofwel tropische temperatuur is niet uitgesloten.


Dit zijn de minimumtemperaturen van afgelopen nacht. Het linkerkaartje laat de temperatuur op 1,50m hoogte zien. Op het rechterkaartje is de temperatuur op grashoogte weergegeven.

Noordwestenwind
De afgelopen dagen hebben we veelal te maken gehad met een noord tot noordwestelijke aanvoer van frissere lucht. De temperatuur kwam dan ook steeds vrij gematigd uit met waarden tussen 17 en 21 graden. Afgelopen nacht was het op veel plaatsen helder en ook nam de wind flink af. Het werd zelfs tijdelijk windstil. De combinatie van de koelere luchtsoort, weinig wind en helder weer, zorgde voor een flinke daling van de temperatuur. Rond het ochtendgloren was het slechts 4,7 graden op de Veluwe. De temperatuur op grondhoogte bleef maar net boven het vriespunt hangen, met 0,5 graden op het meetstation in Twenthe.


In de periode van 17 juni was het enige tijd echt slakkenweer. Met een noordwestelijke stroming werden er wolkenvelden aangevoerd en er viel hier en daar een buitje. Met deze windrichting blijft de temperatuur gematigd. Met de buitjes kwamen de slakken overal tevoorschijn. Foto: Willy Bonnink

Verandering
Komende nacht hangt er veel sluierbewolking over het land, en zijn er ook hier en daar enkele wolkenvelden aanwezig. Dat zorgt er mede voor dat de temperatuur niet zover onderuit gaat als de afgelopen nacht. Wederom neemt de wind flink af, maar in het stromingspatroon zien we dat de wind geleidelijk gaat draaien naar het zuidwesten. Ook komende nacht kan het op veel plaatsen een tijdlang windstil worden, waardoor er (grond)mistbanken ontstaan.


In Delft begon de dag stralend. Wellicht zijn er vanavond op plaatsen ook weer mooie plaatjes te schieten, want hoge sluierwolken zijn in aankomst. Foto: Gieny Westra

Morgen
Met de zuidwestenwind komt er warmere lucht onze kant op, waardoor de temperatuur veel hoger uit gaat komen. Wel hebben we morgenochtend eerst nog te maken met een aantal wolkenvelden uit de nacht. Geleidelijk lost de bewolking op, en gaat de zon de hoofdrol spelen. Zo wordt het morgen met veel zon een zomers warme dag, met maximaal 25 tot 28 graden. Enkel in de kustregio’s is het iets minder warm met 21 tot 24 graden.


Stapelwolken werden vanochtend al vroeg gevormd. De komende twee dagen is de luchtaanvoer iets droger, waardoor het aandeel stapelwolken kleiner zal zijn dan de afgelopen tijd. Meer ruimte voor de zon dus! Foto: Corina Machielse


Tropisch?
Op vrijdag draait de wind verder, om uiteindelijk uit zuidelijke richting te gaan waaien. Ook deze dag komt de zon goed aan bod en wordt het zelfs nog warmer. Er zit echter een addertje onder het gras, want het opdringen van de nog warmere lucht kan in de loop van de dag samengaan met wat dikkere bewolking. Daaruit kan vrijdagmiddag lokaal zelfs een buitje vallen. Mocht het meevallen met de bewolking en de zon voldoende uren schijnen, dan kan het in Limburg plaatselijk tropisch warm worden met 30 graden als maximumtemperatuur.


Het ziet er naar uit dat we dit typische Hollandse zomerweer nog een tijdlang vasthouden. Dat houdt in dat we steeds een tijdje te maken hebben met gematigde temperaturen, en zo nu en dan schieten er weer een paar dagen uit waarop het warmer wordt. Foto: Gieny Westra

Zomerwarmte van korte duur
De warmte houdt echter niet langdurig aan. Voor een hittegolf hebben we 5 dagen nodig met 25 graden of meer, waarvan er op twee van die dagen een temperatuur van 30 graden bereikt moet worden. We zien echter dat de temperaturen dit weekend weer iets omlaag gaan. De zon komt dan wat minder aan bod en enkele buien nemen iets minder warme lucht met zich mee. Op zaterdag zitten we wel nog in dezelfde luchtsoort en voelt het broeierig warm aan, met op veel plaatsen in het binnenland 25 graden. Zondag ligt de grens van de warme lucht waarschijnlijk over het oosten van het land. Het westen is dan alweer in de iets frissere lucht beland en daar wordt het maximaal rond 19 graden. Ook volgende week zijn de temperaturen gematigd met een graad of 20. De zomerwarmte is dus van korte duur.

weer.nl
Lees ook:

Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 juli 2014, 13:32 uur | Bericht #432113
Zeewater op naar 20 graden


Vorig jaar rond deze tijd steeg het kwik ook al richting zomerse waarden, maar was het zeewater een stuk frisser na een lang aanhoudende winter. Foto: Gerard Boukes, Zandvoort.

Voor het eerst in ruim drie weken tijd wordt het vandaag in het binnenland op diverse plaatsen weer zomers warm met 25 graden of meer. Morgen verwacht MeteoGroup lokaal zelfs tropische waarden van 30 graden. Voor degenen die naar het strand gaan is er een groot verschil met drie weken terug, de zeewatertemperatuur nadert namelijk al de 20 graden.

Warm water
Tijdens de vorige zomerse tot tropisch warme periode, van 6 tot en met 10 juni, lag de zeewatertemperatuur nog rond 16 graden. Inmiddels liggen de waarden op zo’n 19 graden en door de warmte en zon loopt dit morgen volgens MeteoGroup op richting 20 graden.


Vorige week werd al even genoten van het warme water voor de kust bij Vlissingen. foto: Ria Brasser.

Zomers
Het is vandaag niet overal even zonnig. Soms drijven enkele wolkenvelden over die het de zon enige tijd lastig maken. Vanmiddag breekt de zon uiteindelijk overal goed door. Het wordt daarbij 21 graden op de stranden tot maximaal 27 graden in het zuiden van het land. In het Waddengebied steekt er wel een stevige bries op, 4-5 Bft, uit het zuidwesten.


Vandaag was het niet direct overal even zonnig, maar met een matige zuidwestenwind wordt in de loop van de dag steeds warmere lucht Nederland binnengeblazen.

Lokaal Tropisch
Morgen draait de wind naar het zuiden en wordt het nog warmer met 's middags 25 tot 30 graden. Later in de middag en avond is lokaal dan wel een regen- of onweersbui mogelijk. In het weekend gaan op meer plaatsen enkele buien vallen en wordt het minder warm.


Vanaf vrijdagmiddag is er weer kans op een regen- of onweersbui. Op de foto het onweer op maandag 9 juni dit jaar, deTweede Pinksterdag, in Arnhem. Foto: Steven van der Staak




weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:10 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 juli 2014, 11:41 uur | Bericht #432257
Begin zomervakantie dreigt in het water te vallen


Foto: fbf Bilthoven

Voor Noord-Nederland is de zomervakantie begonnen. Maar voor diegene die komende week in eigen land of België op vakantie gaan, moeten niet vergeten hun regenpak in hun baggage mee te nemen. Het KNMI voorspelt dat het de komende week is gedaan met het mooie zomerse weer.

De komende dagen zal de bewolking de overhand krijgen. Zaterdag is in het noordoosten nog zon, elders is de bewolking inmiddels toegenomen. In Zeeland regent het inmiddels en deze regen trekt verder het land binnen. In het noordoosten is er een kans op onweer. De maxima lopen uiteen van 19 graden in het zuidwesten tot 23 a 24 graden in het noordoosten van het land. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind, aan de kust neemt de wind later op de dag mogelijk toe tot krachtig, 6 Bft.

Komende nacht is het meest bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen. De minima liggen rond 16 graden, bij een zwakke wind uit zuidelijke richtingen. Overdag komt er weinig verandering in dit weerbeeld. Het blijft meest bewolkt en van tijd tot tijd regent het. Vooral landinwaarts wordt de neerslag buiig van karakter en daar kan onweer voorkomen. Maxima lopen uiteen van een graad of 18 aan zee tot lokaal 22 graden landinwaarts.

Bron: BON
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 juli 2014, 19:29 uur | Bericht #432271
Hond door politie gered uit snikhete auto op parkeerterrein van de Efteling

De politie heeft zaterdag een pup ter nauwe nood gered uit een bloedhete auto die op het parkeerterrein van de Efteling stond geparkeerd. De auto, een groene Opel Corsa stond geparkeerd op het parkeerterrein van de Efteling. Een alerte getuige had gezien dat er een jonge Jack Russell in de auto zat. Het beestje was versuft en reageerde nauwelijks. Agenten hebben de hond uit de auto gehaald door een ruitje in te slaan. Er was geen water in de auto aanwezig en de temperatuur bedroeg 26 graden Celsius.

Controle van de chip wees uit dat de pup nog maar 8 weken oud was. De hond is opgevangen in de kennel van de Efteling. De eigenaren waren daar vanmorgen om 09.30 uur al met de pup geweest. Zij besloten toch om hun pup in de auto onder te brengen, in plaats van in de gratis kennel (met water en airco). De eigenaar van de hond is op dit moment nog niet getraceerd maar wordt uiteraard stevig aangesproken over het voorval.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 juli 2014, 15:04 uur | Bericht #432416
Onzekerheid

De komende dagen hebben we te maken met een hogedrukgebied boven Scandinavië en Rusland. Dit hoog zorgt ervoor dat storingen niet verder kunnen komen dan West-Europa. Boven onze omgeving blijven dan ook kleine lagedrukgebiedjes rondtollen die geleidelijk stuk lopen op het hoog. Het levert enkele koele en natte dagen op, met grote regionale verschillen.


Dit is de berekende situatie voor vannacht 00:00 UTC, dus 02:00 Nederlandse tijd. Hier laten de modellen nog grotendeels overeenkomsten zien. ECMWF pakt de buien samen, dat is grotendeels te wijten aan de lagere resolutie. Duidelijk is dat er een aantal buien gaan vallen in vooral Noord-Frankrijk en in Duitsland. Bij ons zijn er signalen dat er in het zuidwesten een enkele bui kan vallen.

Klimatologisch gezien, heeft Nederland meestal te maken met storingen die vanaf de Atlantische Oceaan van west naar oost trekken. Dit keer zorgt het blokkerende hogedrukgebied er echter voor, dat fronten teruggestuurd worden. De buien die afgelopen zondag in Nederland vielen, waren onderdeel van een koufront dat inmiddels vanmiddag over Duitsland ligt. Morgen komt deze zelfde storing echter terug naar Nederland, en schuift dan dus van oost naar west. Dit type weersituatie komt niet vaak voor. Vandaar dat modellen ook niet zo goed zijn in het berekenen van de gevolgen van deze ‘omgekeerde’ stroming, ook wel retrograde systemen genoemd.

ECMWF en UKMO
Twee grote meteorologische modellen zijn het op de korte termijn niet met elkaar eens, namelijk de dag van morgen. In de grote lijnen laten ze wel hetzelfde zien (zie de kaartjes hiernaast), maar voor het regionale weerbeeld voor Nederland geeft het echter grote verschillen. We zien hoe het koufront als warmtefront terug komt schuiven van Duitsland richting noordoost-Nederland. Waar het UKMO het actiefste gedeelte dwars over de noordoostelijke provincies stationeert, trekt het ECMWF het buiencluster juist iets uit elkaar.


Voor dinsdag 15:00 UTC, 17:00 lokale tijd, gaan de modellen flink uit elkaar lopen. Het ECMWF laat de meeste activiteit ten noordoosten zien; boven zee, tegen Denemarken aan en in Noord-Duitsland. Het UKMO laat juist de actiefste pluk precies over de noordoostelijke provincies schuiven met daar lokaal flink veel neerslag.


Links zijn de regenhoeveelheden van het UKMO weergegeven, in het midden de radar met de actuele situatie om 11:00 lokale tijd vanochtend, en rechts is het ECMWF te zien. Wanneer een model al niet goed op de huidige situatie zit, dan is het uiteraard al bedenkelijk of het verwachte weerbeeld gaat kloppen.

Positionering
Ook is de locatie heel anders, want de zwaarste buien vallen bij het ECMWF 100 kilometer verder naar het noordoosten, in de Duitse Bocht. In grote lijnen laten de twee berekeningen dus wel hetzelfde weerbeeld zien, alleen hebben ze een verschil van zo’n 100 kilometer in de locatie van de weersystemen. Dat is voor een model niet zoveel, de resolutie van het ECMWF is bijvoorbeeld ongeveer 14 kilometer. Dat houdt in dat elk gridpunt 14 kilometer uit elkaar ligt. De berekening van het ECMWF verschilt qua locatie dus bijvoorbeeld maar ongeveer 7 gridpunten met het UKMO.

Verschillen
Voor Nederland is dat echter een wereld van verschil. In de kaartjes hiernaast zijn twee meteorologische modellen weergegeven. Links zie je het ECMWF, en rechts het UKMO. De neerslaghoeveelheden worden weergegeven in kleuren, hoe roder, des te hoger het aantal millimeters neerslag dat er berekend wordt. Hier zien we duidelijk wat de verschillende berekeningen inhouden voor Nederland. Een totaal verschillend weerbeeld komt eruit rollen. UKMO laat het langdurig en stevig regenen in vooral Groningen, Drenthe en Overijssel. In dit scenario lopen de neerslaghoeveelheden daar op tot lokaal 50 (!) millimeter. Het ECMWF berekent slechts enkele buitjes, wellicht eventjes wat regen, maar veel neerslag gaat er niet vallen.

Stroming
Hoog in de atmosfeer staat er weinig wind morgen. Dat zorgt ervoor dat, mocht de storing over het noordoosten komen te hangen, dat het daar ook langdurig gaat regenen. Enkele verschillen in de positionering kunnen er echter voor zorgen dat de storing te maken krijgt met een andere windsnelheid in de bovenlucht. Vandaar dat over 24 uur tijd, twee modellen toch flink uit elkaar kunnen gaan lopen. In het ECMWF wordt het gebied juist op grotere hoogte uit elkaar getrokken en zo blijft er een stuk minder van over. In het UKMO zorgt de bovenluchtstroming er juist voor dat de buien bij elkaar geclusterd blijven en zo kan de neerslag in die situatie erg aanhoudend zijn.


Afgelopen zondag viel er ook al lokaal veel neerslag. Willy Bonnink had alleen al tussen 10.30 's ochtends en 19:00 uur 's avonds 23 millimeter te pakken in Winterswijk.

Huidige situatie
Welke type weer kunnen we dan verwachten? Één van de factoren die enig uitsluitsel kunnen geven is de huidige situatie. Hoe goed berekenen de modellen wat er op dit moment gebeurt met de buien in Duitsland en Zuid-Frankrijk? Zie het kaartje hiernaast, met links het UKMO, in het midden de radar van de actuele neerslag, en rechts het ECMWF. Let wel, het bereik van de radar komt niet tot aan Spanje, Centraal –Europa of noordelijker in Scandinavië. Wat vergeleken moet worden, is de neerslag die nu valt in Zuid-Frankrijk en in Duitsland. Dat zijn namelijk de buien die morgen naar ons terug komen draaien. Geen van beide modellen geeft hierin de doorslag. Ze zitten er vrij goed op, maar laten niet de draaiing van het ontwikkelende laagje zien, wat juist zo van belang is bij ons morgen.


In het rivierengebied waren enkele hoosbuien op zondagavond. Deze buien waren onderdeel van het koufront, dat vandaag over Duitsland ligt. Morgen komt de storing als warmtefront retrograad terugschuiven. Foto: Ab Donker

Verwachting
Het  ECMWF lijkt het meest consistent aangezien de vorige berekeningen iets soortgelijks aangaven. Ook wordt er in het ECMWF gewerkt met nog 50 overige berekeningen en die zitten vrij goed op één lijn. We zien ook bij het ECMWF dat de storing net tegen/over de noordoost grens van Nederland aanschampt, waardoor in die regio’s langdurige regen niet uitgesloten moet worden. Verspreid over het land verwacht MeteoGroup dan ook enkele buien. In het noordoosten en oosten kunnen er langere regenperioden zijn, met plaatselijk mogelijk grote neerslaghoeveelheden van tientallen millimeters.

Bron: MeteoGroup




weer.nl
Lees ook:

Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 juli 2014, 10:00 uur | Bericht #432458
Regen veroorzaakt drukke ochtendspits

Regen veroorzaakt dinsdag verkeershinder op de snelwegen. Rond 8 uur stond er ruim 200 kilometer file en dat is veel meer dan de gemiddeld 70 kilometer die normaal is voor een dinsdag in juli. Dat liet de ANWB weten.

Op diverse plekken, zoals bij knooppunt Galder op de A16 en op de A4 tussen Delft en Amsterdam zijn ongevallen gebeurd waardoor het verkeer er vaststaat of langzaam rijdt. Wanneer de verkeersopstoppingen op de provinciale wegen worden meegerekend, staat er ruim 400 kilometer file op het wegennet.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 juli 2014, 18:41 uur | Bericht #432497
Drukke avondspits door regen en ongelukken

Door regen en ongevallen is het dinsdag een drukke avondspits. Vooral op de wegen van en naar Den Haag en Rotterdam is het druk, meldden ANWB en VID.

In totaal stond er om 17.30 uur ruim 200 kilometer file.

Op de A13 tussen Den Haag en Rotterdam staat meer dan 10 kilometer stilstaand of soms langzaam rijdend verkeer. Maar ook de andere kant op is veel verkeershinder.

Rondom het Prins Clausplein en knooppunt Ypenburg bij Den Haag is het ook druk. Ook op de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort is er veel verkeersaanbod.

Het deel van de Botlektunnel in de A15 van Rotterdam naar Europoort is al sinds 16.00 uur dicht omdat van een vrachtwagen een container was gevallen.

Daardoor ontstond er een lange file. Het verkeer wordt omgeleid via de naastgelegen Botlekbrug. Door de afsluiting van de tunnel loopt het verkeer ook vast op de aansluitende A4 Vlaardingen-Hoogvliet.

Bron: NU
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 juli 2014, 14:51 uur | Bericht #433418
Geen enkele minuut zon op zes dagen tijd

Het is voor niemand onopgemerkt gebleven: de zomervakantie is bijzonder somber begonnen. Het KMI in Ukkel heeft de voorbije zes dagen geen minuut zonneschijn gemeten. En dat is uitzonderlijk, zegt weervrouw Jill Peeters.



Bron: HLN/VTM
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 juli 2014, 10:07 uur | Bericht #433513
Regen maakt plaats voor zon


 © belga.

Vanmiddag is er geregeld zon maar de oostelijke landshelft maakt nog tijdelijk kans op een bui. Er waait een matige westenwind. De maxima bedragen 17 tot 23 graden. Vanavond en -nacht is het droog met eerst brede opklaringen. Na middernacht neemt de bewolking geleidelijk toe vanuit het westen. De minima bedragen 8 tot 14 graden.

Morgen domineren wolkenvelden aanvankelijk het weerbeeld. Zelfs een lokaal buitje is mogelijk. In de loop van de namiddag breekt de zon door aan de kust en over het westen van het land. Er waait een zwakke, aan zee een matige zuidwestenwind. De maxima bedragen 18 tot 23 graden.

Woensdag tot en met zondag krijgen we perioden met zon en stijgt de temperatuur. In het weekend volgen er onweersbuien. De middagtemperatuur schommelt woensdag al rond 25 graden. Vrijdag en zaterdag wordt het op vele plaatsen tropisch met maxima variërend tussen 27 en 32 graden. Vanaf zondag wordt het minder warm.

Bron: HLN
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Terug naar boven
1 2 3 4
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 451 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 451, lezen 2 mensen het topic "Winter 2011 discussietopic deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden