Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
5 oktober 2016, 17:35 uur | Bericht #474653
Hurricane Matthew is onderweg richting de Bahama's alwaar het donderdag wordt verwacht. Door het warme water van de tropische Atlantische Oceaan zal het weer wat aan kacht gaan toenemen. De Bahama's met de steden Nassau en Freeport zullen gebukt gaan onder het geweld van de hurricane (wind en vooral ook neerslag). 



In het verdere verloop vrijdag - zaterdag zal Matthew als cat 3 hurricane langs de kust van Florida naar het noorden tot noordoosten verder trekken. Er zijn berekeningen (zie loop GFS hieronder) dat het systeem dan weer terugdraait in zuid tot zuidwestelijke richtingen om volgende week weer bij het zuiden van Floria aan te komen. Voorlopig zijn ze dus nog niet af van deze bijzondere hurricane..



Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2540
Lid sinds: 29 mrt. 2016
5 oktober 2016, 21:59 uur | Bericht #474657
Orkaan Matthew eist opnieuw levens in Caribisch gebied
De orkaan Matthew, die de afgelopen week over het Caribisch gebied raast, heeft in Haïti en Cuba zeker zeventien levens geëist. Het is de hevigste storm in tien jaar in het gebied. In de Dominicaanse Republiek vielen vier slachtoffers door overstromingen. In Haïti eiste Matthew zeker dertien levens. Eerder kwamen ook al zes mensen om door Matthew. Met snelheden tot 230 kilometer per uur is Matthew de sterkste orkaan in het gebied in ongeveer tien jaar. 

In Haïti en de Dominicaanse Republiek werden de afgelopen dagen honderdduizenden mensen geëvacueerd wegens de komst van Matthew. 

De storm leidde tot veel overstromingen. Ook werden er zeker honderden huizen vernield, werden boten uit havens getild en was er veel schade in stedelijke gebieden als gevolg van de orkaan.

De verkiezingen die voor 9 oktober in Haïti gepland stonden, zijn in verband met de orkaan voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten hebben miljoenen bewoners in South-Carolina en Florida een evacuatie-advies gekregen. De gouverneurs van beide staten waarschuwde voor een catastrofe als Matthew, zoals nu wordt verwacht, op volle sterkte het Amerikaanse vasteland bereikt.

Gouverneur Nikki Haley van de Amerikaanse staat South Carolina wil meer dan een miljoen bewoners aan de kust evacueren vanwege de orkaan Matthew die onderweg is naar de VS. Matthew wordt vrijdag of zaterdag in de staat verwacht. Er zijn honderden schoolbussen geregeld die de bewoners in de kustgebieden naar veiligere locaties kunnen brengen. 

Noodtoestand
Het is de bedoeling dat meer dan miljoen Amerikanen een veilig onderkomen zoeken op zeker honderd mijl van de kust. Ook in Florida is uit voorzorg de noodtoestand uitgeroepen. President Barack Obama zou woensdag een bezoek brengen aan Florida, maar heeft dit bezoek afgezegd.

Verkiezingen
Het is de eerste storm in vier jaar tijd in het Caribisch gebied die categorie 5 bereikt. Op Curaçao werden de verkiezingen die vrijdag zouden plaatsvinden uitgesteld vanwege de orkaan. Alle scholen waren vrijdag op Curaçao dicht en veel bedrijven hadden hun deuren gesloten.

Bron: http://www.nu.nl/buitenland/4332018/orkaan-matthew-eist-opnieuw-levens-in-caribisch-gebied.html
Bericht Weerplaza: http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/matthew-geselt-haiti/2696
Bericht Weeronline: http://nieuws.weeronline.nl/5-10-2016-orkaan-matthew-op-weg-naar-bahamas-en-zuidoosten-vs/
Die circel wordt veroorzaakt doordat Nicole, een tropische storm die ten oosten van Matthew ligt, invloed uitoefend op Matthew.

Verwachting afgelopen zondag: orkaan zou op veilige afstand van kust blijven en dan noordwaarts trekken.

Maar de orkaan is onvoorspelbaar en maakt waarschijnlijk opnieuw een bocht:
Verwachting vandaag: orkaan trekt over de Bahama's, dan naar Florida, om vervolgens een circel/bocht te maken (is nog onzeker).
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
6 oktober 2016, 01:53 uur | Bericht #474661

De verwoesting in Baracoa, Cuba, is enorm. Tot aan het schrijven van dit bericht zijn er op deze locatie nog geen doden gemeld.



| Gewijzigd: 6 oktober 2016, 01:57 uur, door Justin
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
6 oktober 2016, 09:56 uur | Bericht #474665

Gravity waves above hurricane Matthew

Powerful Hurricane Matthew is scouring the islands of the Caribbean with 145 mph winds.  Orbiting high above the tempest in the darkness of space, the NOAA/NASA Suomi NPP satellite has observed the storm's ripple effect on the upper atmosphere:

These ripples are called "gravity waves"--essentially, waves of pressure and temperature excited by the upward motion of air from the storm below. Gravity does not vary inside these waves; instead, they get their name from the fact that gravity acts as a vertical restoring force that tries to restore equilibrium to up-and-down moving air. Similar patterns have been observed above powerful thunderstorms. 

Matthew's gravity waves are visible from the ground as well.  Frankie Lucena of Cabo Rojo, Puerto Rico, captured them in his recent snapshots of sprites above the hurricane:

"Steven Miller of Colorado State University was kind enough to prepare these images for me to confirm that my sprite photo did contain gravity waves," says Lucena. "My location in southwestern Puerto Rico is noted in the satellite image above. By pointing my camera at the lightning, I also caught the waves."

Left to themselves, gravity waves would be invisible to the human eye. We see them, however, because they impress their patterns upon a luminous phenomenon called "airglow."

Bron: http://www.spaceweather.com/ 
 
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 oktober 2016, 17:27 uur | Bericht #474672
Matthew opnieuw een categorie 4 hurricane, 1,5-2 miljoen mensen geëvacueerd langs de oostkust van Florida, Georgia en South Carolina





Bron: Wunderground.com en NHC


 
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 oktober 2016, 17:33 uur | Bericht #474673
Dodental in Haïti door orkaan Matthew nadert de 100


Het dodental van orkaan Matthew is opgelopen tot 102. In Haïti kwamen 98 mensen om, in het buurland de Dominicaanse Republiek kostte de orkaan aan vier mensen het leven.

De meeste mensen in Haïti werden gedood door omvallende bomen, rondvliegend puin en rivieren die overstroomden. In de Haïtiaanse kustplaats Roche-à-Bateau kwamen 24 mensen om. De ravage op het eiland Hispaniola is groot. Tijdens de orkaan werden windsnelheden gemeten van 230 kilometer per uur.

Matthew is de krachtigste orkaan in het Caraïbisch gebied in bijna tien jaar tijd. De orkaan trekt nu naar de Amerikaanse staat Florida en wordt daar vannacht verwacht. De gouverneur heeft mensen opgeroepen te vluchten. Zo'n 1,5 miljoen mensen worden geëvacueerd. 
Bron: nos.nl | Gewijzigd: 27 januari 2017, 09:45 uur, door Joyce.s
#KeepOnSmiling
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
7 oktober 2016, 07:07 uur | Bericht #474678

Dodental in Haïti door orkaan Matthew loopt op naar 339



Foto: AFP

Orkaan Matthew heeft tenminste 339 mensen in Haïti gedood, volgens lokale autoriteiten. De storm wordt in de nacht van donderdag op vrijdag in de VS verwacht.

Reddingswerkers kunnen sommige gebieden op het eiland nog altijd lastig bereiken, waardoor autoriteiten vrezen dat het dodental nog verder op gaat lopen.

In de Dominicaanse Republiek vielen ook vier doden door de storm die dinsdag over het eiland raasde.

Haïti werd deze week samen met Cuba hard getroffen door de sterkste orkaan in negen jaar, die windsnelheden haalde van 230 kilometer per uur.

De storm raast donderdag over de Bahama's en komt in de nacht van donderdag op vrijdag aan in de Amerikaanse staat Florida. Rond 2.00 uur Nederlandse tijd bevond de orkaan zich op zo'n 120 kilometer van de stad West Palm Beach en had de orkaan een windsnelheid van 210 kilometer per uur.



Noodtoestand

President Barack Obama heeft de noodtoestand afgekondigd voor Florida en South Carolina. Vliegmaatschappijen hebben inmiddels 2.500 vluchten geschrapt. Het vliegveld van Orlando is donderdagavond gesloten.

Het openbare leven aan de oostkust van de staat Florida zal vrijdag deels stil te liggen vanwege het passeren van de orkaan. Het pretpark Walt Disney World blijft vrijdag de hele dag gesloten vanwege de storm. Ook de parken Universal Orlando en Seaworld gaan niet open.

Golven

De gouverneur van Florida waarschuwde dat de situatie "catastrofaal" kan worden en dat golven een hoogte van 2,7 meter kunnen bereiken. "Ga niet surfen, ga niet het strand op. Dat wordt je dood", zei hij. "Er is geen reden om niet te vertrekken". In Florida zijn ongeveer 3.500 leden van de Nationale Garde gemobiliseerd.

Video: Overstromingen in Haïti door orkaan Matthew

  .

Cape Canaveral

De orkaan zou mogelijk ook schade kunnen aanrichten aan Cape Canaveral, de lanceerplek voor raketten in Florida, vrezen weerexperts.

NASA en het de Amerikaanse luchtmacht hebben maatregelen genomen om het materiaal te beschermen tegen de orkaan. Ook zitten 116 werknemers tijdelijk vast in het Kennedy Space Center Launch Control Center totdat het weer veilig is om naar huis te gaan.

Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis heeft het gironummer 5125 geopend voor de slachtoffers van de orkaan. Volgens de humanitaire organisatie is de situatie op Haïti alarmerend en hebben honderdduizenden mensen daar direct hulp nodig.

Het zuidwesten van Haïti heeft het zwaar te verduren gehad. Het is niet duidelijk hoe groot de schade hier is omdat het gebied moeilijk bereikbaar is. Bruggen zijn hier ingestort en wegen zijn weggespoeld.


Bron: http://www.nu.nl | Gewijzigd: 27 januari 2017, 09:46 uur, door Joyce.s
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
7 oktober 2016, 07:13 uur | Bericht #474679

Zuid-Florida ontsnapt voorlopig aan 'monster' Matthew' - bijna 100.000 huishoudens zonder stroom


Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.

In de Amerikaanse staat Florida zitten al meer dan 95.000  huishoudens zonder elektriciteit door de komst van orkaan Matthew. Hoewel de orkaan nog niet aan land is, zijn de hevige winden die eraan vooraf gaan al genoeg om de stroom uit te laten vallen. Zo'n twee miljoen Amerikanen die in het pad van de orkaan wonen hebben de oproep gekregen om te evacueren. Het dodental in Haïti als gevolg van de orkaan Matthew is opgelopen naar 339. In het nabijgelegen Dominicaanse Republiek waren vier doden te betreuren.

Bijna honderdduizend mensen zitten in Florida al zonder elektriciteit. 41.000 in Palm Beach Country, 16.400 in Miami-Dade en 11.000 in Broward. De autoriteiten verwachten dat dit aantal nog zal stijgen. Intussen halen de inwoners van grote delen van het zuiden van Florida, onder andere in Miami, opgelucht adem, nu dat het erop lijkt dat de orkaan hen heeft overgeslagen. Miami is met 400.000 inwoners de grootste stad van Florida. De bevolking had zich voorbereid op een ramp zoals orkaan Andrew in 1992, toen meer dan meer dan 25.000 woningen met de grond gelijk werden gemaakt. Voorlopig beperkt de impact zich tot rukwinden en hevige regenval. Verschillende straten, geflankeerd door zandzakjes, zijn onder water gelopen.

Volgens experts volgt de storm een oostelijker pad dan werd voorspeld. In Broward Country waar de stad Fort Lauderdale ligt, is Matthew als van orkaan in de vierde categorie (windstoten tussen de 210 en 249 kilomter per uur) gedegradeerd tot tropische storm.

Avondklok
In Daytona Beach, in Volusia (Florida) geldt vanaf middernacht (06.00 uur Belgische tijd) een avondklok. De avondklok is van kracht tot morgen 13.00 uur Belgische tijd, aldus de brandweer.

Cirkelbeweging
Matthew is deze nacht over de Bahama's getrokken en raast nu langs Florida. Het is nog niet duidelijk of het oog van de storm in Florida aan land gaat, maar dat maakt voor de gevolgen weinig uit. Juist boven zee kan de orkaan zorgen voor hoge golven en overstromingen. Meteorologen denken dat de orkaan langs de kust naar het noorden trekt en vervolgens naar de oceaan afbuigt. Er wordt zelfs rekening gehouden met een cirkelbeweging, waardoor Matthew nog eens aan land zou kunnen komen. Inmiddels vormt zich boven Caraïbisch gebied een nieuwe orkaan: Nicole, die inmiddels al van categorie twee (windsnelheden van 154-177 kilometer per uur). De stormen krijgen tradioneel op alfabetische volgorde namen.

Noodtoestand in Florida en South-Carolina
De Amerikaanse president Barack Obama heeft eerder vannacht ook in de zuidoostelijke staat South Carolina de noodtoestand uitgeroepen. Eerder op de dag deed hij dat ook al voor Florida. Door de noodtoestand uit te roepen kunnen onmiddellijk middelen vrijgemaakt worden voor de staten. Vanmorgen deed hij dat ook voor de staat Georgia.

"Desastreuze gevolgen"
Volgens het Amerikaanse National Hurricane Centre zal de storm "mogelijk desastreuze gevolgen" hebben voor de zuidoostelijke staten in de VS. Gouverneur Rick Scott miljoenen mensen opgeroepen om zich in veiligheid te brengen. "Neem geen risico's, vertrek nu", schreef hij op Twitter. "Deze storm zal je doden", zei Scott nog tijdens een persconferentie. Een dergelijke waarschuwing kwam er ook van Weather Channel-veteraan Bryan Norcross, die de televisiekijkers waarschuwde dat ze het gevaar van Matthew niet mogen onderschatten. "Ga er niet van uit dat je zult overleven als je thuis blijft. Er zal enorme schade zijn en waarschijnlijk een zeer pijnlijk verlies van mensenlevens. Op basis van alles wat we weten, zal Matthew de geschiedenisboeken ingaan."

Volgens het Amerikaanse NBC News kunnen ongeveer 11 miljoen mensen in Florida getroffen worden door Matthew, en kan de schade die de orkaan veroorzaakt in Florida, Georgia en South Carolina oplopen tot 200 miljard dollar.

Bron: http://www.hln.be | Gewijzigd: 7 oktober 2016, 07:14 uur, door Stefanv
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
7 oktober 2016, 09:22 uur | Bericht #474680

Livestreams: volg orkaan Matthew op zijn verwoestende tocht door Florida


Met windsnelheden van 215 kilometer per uur raast orkaan Matthew op dit moment langs de kust van Florida. 'Een monster', noemt gouverneur van die staat Rick Scott de tropische storm.

Terwijl de orkaan een gigantische windkracht kent, verplaatst de orkaan zich met een snelheid van 20 kilometer per uur richting het noorden. In Florida, maar ook in South Carolina is de noodtoestand al van kracht.

Openbare leven ligt plat 

Het openbare leven aan de oostkust van Florida zal vandaag voor een groot deel stilliggen vanwege het passeren van Matthew. Het pretpark Walt Disney World blijft de hele dag gesloten vanwege de storm. Ook de parken Universal Orlando en Seaworld gaan niet open.

Luchtvaartmaatschappijen hebben inmiddels 2500 vluchten geschrapt. De luchthavens van Fort Lauderdale en Orlando zullen naar verwachting ook gaan sluiten.

Volg Matthew via de webcams

Op internet zijn veel webcams te vinden waarop live te zien is hoe het weer omslaat. Een overzicht:

LIVE: Hurricane Matthew WATCH - Live Images from Florida, CATEGORY 4 HURRICANE


HURRICANE MATTHEW : Margate, Broward, South Florida [Live Watch Cam]


Hurricane Matthew Live Stream from Fort Lauderdale. Florida


Port Saint Lucie, FL - Hurricane Matthew Webcam


Matthew Hurricane in Miami Beach - LIVE! Waiting! SHARE!!! LIKE!!!


Bron: http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/livestreams-volg-orkaan-matthew-op-zijn-verwoestende-tocht-door-florida 
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
7 oktober 2016, 17:10 uur | Bericht #474686

Honderdduizenden zonder stroom in Florida door orkaan Matthew



In de Amerikaanse staat Florida zitten vrijdag ongeveer 600.000 huishoudens zonder stroom sinds orkaan Matthew vrijdagmiddag aan land kwam. Er zijn nog geen meldingen van slachtoffers. Het dodental op Haïti ten gevolge van de orkaan is inmiddels opgelopen tot 572.

De gouverneur van Florida Rick Scott stelt dat de komende uren meer stroomstoringen zullen optreden in de zuidelijke staat. "Het ergste gedeelte moet nog komen", zegt hij vrijdag. Langs de kust zijn overstromingen gemeld. Ook rond Jacksonville, de grootste stad van Florida, is de kans op overstromingen groot, aldus Scott.

Matthew, die iets aan kracht is afgenomen, kwam rond 13.30 uur aan land in Florida. De orkaan was op dat moment van de derde categorie, met een maximale windsnelheid van 193 kilometer per uur. Eerder was de orkaan van de vierde categorie wat betekent dat er windsnelheden mogelijk waren tot 250 kilometer per uur.

De orkaan beweegt met ongeveer twintig kilometer per uur in noordwestelijke richting. Weerdiensten houden de bewegingen van Matthew voortdurend in de gaten en stellen de verwachtingen steeds bij. Maar volgens Scott maakt Florida nog steeds kans "op een voltreffer".

Deskundigen denken dat het oog van de storm in de nacht van vrijdag op zaterdag langs of net over de kust zal trekken.

Caribisch gebied

De storm trok in de afgelopen dagen over het Caribisch gebied. Matthew heeft veel schade aangericht en trof onder andere Haïti, Cuba en de Dominicaanse Republiek zwaar. Naast de vele doden in Haïti kwamen ook in de Dominicaanse Republiek meerdere personen om het leven. Ook Cuba werd zwaar getroffen.

Reddingswerkers op Haïti kunnen sommige gebieden op het eiland nog altijd lastig bereiken, waardoor autoriteiten vrezen dat het dodental nog verder op gaat lopen.

Het Rode Kruis begon een hulpactie voor de slachtoffers op Haïti. Volgens de hulporganisatie hebben vijftigduizend Haïtianen dringend hulp nodig en is daar ruim zes miljoen euro voor nodig. "We zijn extreem bezorgd over de veiligheid, gezondheid en het algemene welzijn, vooral van diegenen in afgelegen steden en dorpen'', aldus het Rode Kruis.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt 750.000 euro humanitaire hulp beschikbaar voor getroffenen van de orkaan Matthew in Haïti.

Door: NU.nl/Reuters
 
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2540
Lid sinds: 29 mrt. 2016
9 oktober 2016, 11:52 uur | Bericht #474699
Matthew
De orkaan Matthew is de meest dodelijke tropische storm die de Caraïben in lange tijd heeft getroffen. Honderden mensen zijn inmiddels omgekomen, vooral op het straatarme Haïti. Nu raast Matthew langs de kust van de VS.

Matthew eiste op Haïti zeker negenhonderd levens.
Op Jamaica, Haïti en Cuba werden veel voorzorgsmaatregelen getroffen. Maar dit kon niet voorkomen dat de orkaan zeker op Haïti veel schade aanrichtte. Bijna negenhonderd mensen kwamen om het leven op Haïti.

Veel mensen verloren hun leven door omwaaiende bomen, rondvliegend puin en rivieren die buiten hun oever traden. Vele duizenden huizen zijn verwoest. Het is de ergste natuurramp die het Caribische eiland heeft getroffen sinds de aardbeving uit 2010.

Meer dan 50.000 mensen hebben dringend behoefte aan hulp. De angst voor een uitbraak van cholera is groot. Het Rode Kruis is een hulpactie begonnen voor de slachtoffers van Matthew op Haïti.

Matthew kwam vrijdag aan land in Florida.
Matthew, die iets aan kracht is afgenomen, kwam rond 13.30 uur aan land in Florida. De orkaan was op dat moment van de derde categorie, met een maximale windsnelheid van 193 kilometer per uur. Honderdduizenden huishoudens in de Amerikaanse staat kwamen zonder stroom te zitten.

In de staten South Carolina en Florida, aan de zuidkust, is de noodtoestand uitgeroepen. Bijna twee miljoen Amerikanen die in de kustgebieden wonen hebben de oproep gekregen naar veilig gebied te evacueren. Zeker 23.000 gezinnen hebben hier gehoor aan gegeven. Obama drong bewoners vrijdag op gehoor te geven aan de waarschuwingen.

Tot nu toe zijn er vier Amerikanen omgekomen.
Twee mensen in Florida kwamen om het leven doordat dat zij werden geraakt door uit de grond gerukte bomen. Een ouder echtpaar stierf door koolmonoxidevergiftiging. Zij schuilden in de kelder van hun huis met een kapotte stroomgenerator.

Luchtvaartmaatschappijen schrapten meer dan 2.500 vluchten. Luchthavens Fort Lauderdale en Orlando sluiten naar verwachting helemaal hun banen tot de orkaan is gepasseerd. Het openbare leven op vrijdag ligt grotendeels stil. Sommige wegen zijn afgesloten en pretparken als Disney World en Universal Studios blijven gesloten.

Gouverneur Rick Scott verwacht dat Florida nog dagen de effecten zal voelen van de storm.
http://www.nu.nl/dvn/4332922/alles-u-moet-weten-orkaan-matthew.html


Hoe gaat Matthew verder?
Opnieuw verandert Matthew zijn koers, eerst zou hij een circel maken, om vervolgens (afgezwakt) over de Bahama's en Florida naar het westen te trekken.
Maar dat is nu niet zo zeker meer, de meeste leden verwachten dan Matthew de circel niet maakt en de Atlantische oceaan op trekt, richting het oosten. Om daar dan als normale depressie verder te gaan.

Hier zie je duidelijk dat er nog enkele leden zijn die de circel maken, maar de meeste laten Matthew de oceaan op gaan:

Nicole
Nicole ligt verder naar het oosten op de oceaan, naar verwachting zal de tropische storm langzaam naar het noorden trekken (en kan dan nog een beetje krachtiger worden).

https://www.wunderground.com/hurricane/ | Gewijzigd: 9 oktober 2016, 11:53 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
9 oktober 2016, 12:18 uur | Bericht #474701
Inderdaad lijkt Matthew nu toch het "hazenpad" richting het noorden (oosten van New-Foundland - Labrador) te nemen. Dit heeft alles te maken met het blokkerende Atlantische hoog dat eigenlijk veel sneller van de kaarten verdwijnt dan eerder was voorzien (evenals het Scandinavische hoog). Hierdoor komt de weg naar het noorden als het ware vrij, anderzijds wordt Matthew door Nicole gedwarsboomd waardoor de noordelijke koers nu de meest waarschijnlijke is. 


Matthew 48H op weg naar New-Foundland  / Labrador


en na 96H  | Gewijzigd: 9 oktober 2016, 12:20 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2540
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 oktober 2016, 20:35 uur | Bericht #474727
Het einde van Matthew
Matthew is nu als tropische depressie van de weerkaarten verdwenen. Maar zeker in Haïti zijn de problemen en de gevolgen groot.
De route die Matthew volgde;
Deze foto is niet meer beschikbaar
VN vraagt 100 miljoen euro voor Haïti na orkaan Matthew
De Verenigde Naties hebben donoren gevraagd de komende drie maanden ruim 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de slachtoffers van de orkaan Matthew in het zuidwesten van Haïti. Het geld wordt gebruikt om de naar schatting 750.000 inwoners van het gebied aan voedsel, schoon water en onderdak te helpen. Een groot deel van de oogst is door het natuurgeweld verloren gegaan.

''De orkaan heeft voor de grootste menselijke crisis in Haïti gezorgd sinds de aardbeving van 2010, uitgerekend in een tijd dat er toch al hongersnood dreigt en stijging van het aantal gevallen van cholera'', aldus de VN maandag.

Massagraven
De autoriteiten in Jérémie, op Haïti, hebben in de nasleep noodgedwongen massagraven aangelegd. De lichamen van slachtoffers zijn volgens een regeringsfunctionaris in staat van ontbinding.

Dodental
Het is nog altijd onduidelijk hoeveel mensen als gevolg van de storm zijn omgekomen. Het officiële dodental in het land is vooralsnog 336. Persbureau Reuters concludeerde op basis van informatie van lokale functionarissen dat zeker duizend mensen zijn omgekomen.
http://www.nu.nl/buitenland/4334165/vn-vraagt-100-miljoen-euro-haiti-orkaan-matthew.html
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
11 oktober 2016, 09:24 uur | Bericht #474733

Hurricane Matthew Brings Record River Flooding to North Carolina; Tar River Could Reach Second Highest Crest in Greenville

Record-breaking flooding has occurred in North Carolina after Hurricane Matthew dumped extreme amounts of rain on eastern parts of the state.

Though the rain ended on Sunday, and it should remain dry for many days ahead, rivers will still be rising in some locations or at least remain high. That could lead to additional record flooding at some gauges.

In some cases, the flooding rivals that of Hurricane Floyd's in 1999.

This flooding is the result of 6 to 18 inches of rain that fell in eastern North Carolina from Matthew. The top total was18.38 inches near Elizabethtown, followed by 15.65 inches at William O Huske Lock 3 and 14.82 inches in Fayetteville.

(LATEST NEWS: Matthew's Severe Flooding in North Carolina)

At least four river gauge locations have seen record flooding, including:

Lumber River @ Lumberton West 5th Street: Crushed previous record crest by roughly three-and-a-half feet, as of Monday.
Lumber River @ Lumberton: Exceeded record crest by nearly four feet on Sunday. This topped the previous record from the remnants of Hurricane Frances in 2004. The river is forecast to remain in record-flood stage much of this week.
Lower Little River @ Manchester: Topped old record set Sept. 19, 1945, by more than two-and-a-half feet.
Neuse River @ Smithfield: Exceeded record crest by over a foot-and-a-half on Monday.

More records are possible at these locations this week:

Neuse River @ Kinston: Could crest near or just under the current record (27.71 feet) late this week, set during Hurricane Floyd in 1999. The National Weather Service says "disastrous flooding" occurs at 27 feet.
Neuse River @ Goldsboro: May crest near the record set in Hurricane Floyd of 28.9 feet on Tuesday.

Making our way to Lumberton on 211 as water is trying to get to mainstream rivers pic.twitter.com/XzDrVYOLII

— Jim Cantore (@JimCantore) October 9, 2016

Also notable is that the Tar River in Greenville, North Carolina, could reach its second highest crest on record, and its highest crest since Hurricane Floyd (29.7 feet) by the middle part of this week.

The forecast calls for the river to reach just under 25 feet by Wednesday.

According to the National Weather Service, here are some possible impacts when water reaches the following levels on the Tar River in Greenville.

24 feet: Devastating flooding for all areas adjacent to the river and tributaries. Water will begin to flood the Pitt-Greenville Airport. Water will overflow into the city of Greenville. Nearly all major roads countywide will become flooded and impassable.
22 feet: Water will overflow into the city of Greenville. Several secondary roads will also flood. Some homes along the river will flood. Evacuations will be needed. Water will begin to flood the Tar River Estates and Beech Street villas next to the river. On the north side of the river, water will flood up to the intersection of Mumford Road and Highway 33. Numerous tributaries will flood roads and homes countywide.
20 feet: Water will flood several homes near the river. Water will begin to flood town commons and adjacent areas in Greenville. Many acres of farmland flooded.

The flooding caused by Matthew will still be a major concern for many days ahead. Please take action if you are in an area that is being affected and follow what local authorities instruct you to do.




Voor de in totaal 192 foto's zie bron.

Bron: https://weather.com/storms/hurricane/news/matthew-river-flooding-carolina-records
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
11 oktober 2016, 09:33 uur | Bericht #474734

16 Civil War cannonballs have been exposed by Hurricane Matthew in South Carolina

 The US Air Force Explosive Team was called onto a beach in South Carolina over the weekend to deal with a rather unexpected result of the hurricane-force winds that have been tearing across the US Southeast coast and the Caribbean.

On Sunday morning, a local reported the discovery of 16 Civil War cannonballs on a Folly Island beach near Charleston, that had been unearthed by Hurricane Matthew. The bomb squad proceeded to detonate them with a small amount of explosives right there on the site.

Most of the 150-year-old ordnance was destroyed on the beach, but some were able to be transported safely back to the local navy base for disposal.

"We call it 'rendering safe', and we did that right there on the beach front," Eric Watson, a spokesman with the Charleston County Sheriff's Office told the press. "They’re putting the dirt from the detonation back in the hole and they’re transporting the device to (Joint Base Charleston)."

Of course, nothing’s ever simple when it comes to handing weird, ancient explosives, and in this case, the team had to wait for more than 6 hours for the tide to give them space for the detonation. 

"We had to wait until after 7[pm] for the tide to go down," Watson told Mary Bowerman at USA Today. "When the tide receded, our guys and members of the US Air Force explosive team used a small amount of C-4 to detonate the cannonballs."

The site is just 20 km (12.8 miles) from Fort Sumter in Charleston, where the first shots of the Civil War were recorded at the First Battle of Fort Sumter on 12 April 1861.

As Linda Wheeler reports for The Washington Post, the 18-square-km (7-square-mile) Folly Island had been used as a Union fort at the time, and also staging area for attacks on Confederate strongholds.

So it’s no surprise that a number of Civil War discoveries have been unearthed on the island, including an unsettling find in 1987, when construction workers unearthed the remains of 14 soldiers from the 55th Massachusetts regiment of the US Coloured Troops - most of which were missing their heads.

"What was odd about the bodies discovered on the island was that 12 of them didn’t have skulls and were also missing other body parts," says Wheeler.

"And, more importantly, they showed no signs of battle injury, according to an account in an official history of Folly Island. What happened to these men was then and still is a mystery."

Just in case you were looking for more US icons that ended up in strange places during the hurricane, witness the most photogenic bald eagle in the world, that had wedged itself in a car near Green Cove Springs, Florida during the storm:

Clay County Sheriff’s Office says bald eagle is okay after getting stuck in the grille of an oncoming car pic.twitter.com/BMVY33n0mr

— ABC News (@ABC) October 8, 2016

But don't worry, the eagle was freed and unharmed.
Bron:http://www.sciencealert.com/a-bomb-squad-just-detonated-16-civil-war-cannonballs-exposed-by-hurricane-matthew | Gewijzigd: 27 januari 2017, 09:46 uur, door Joyce.s
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
17 oktober 2016, 10:05 uur | Bericht #474788

Overstromingen North Carolina in nasleep van Matthew

North Carolina Governor Surveys Princeville FloodingSun, Oct 16
NBC's Miguel Almaguer tours the flood-ravaged city of Princeville with North Carolina Governor Pat McCrory.

Bron: http://www.nbcnews.com/nightly-news/video/north-carolina-governor-surveys-princeville-flooding-787028035983 
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 oktober 2016, 12:20 uur | Bericht #474790
 Tweede Nederlands marineschip aangekomen in Haïti

Een tweede schip van de Nederlandse marine is gisteren aangekomen in Haïti. Nadat patrouilleschip Zr. Ms. Holland vorige week al een eerste lading hulpgoederen had gebracht, is nu ook ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan aangekomen. 

Bij aankomst in de noordelijke stad Jérémie werden de Nederlanders opgewacht door honderden hongerige Haïtianen. De politie moest er aan te pas komen om de situatie in goede banen te leiden. 

De Nederlanders helpen het Caribische eiland bij het puinruimen nadat orkaan Matthew enorme schade had aangericht. Ook leveren ze medische zorg en beoordelen of havens geschikt zijn voor grote schepen om aan te meren en hulpgoederen af te leveren. 

De lokale autoriteiten zijn blij met de hulp van Nederland en hebben gevraagd om een week verlenging. Eind deze week gaan de schepen terug. 

Bron: nos.nl | Gewijzigd: 27 januari 2017, 09:47 uur, door Joyce.s
#KeepOnSmiling
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
29 oktober 2016, 12:26 uur | Bericht #474971

Orkaan Matthew zorgt voor 1,75 miljard euro aan schade in Haïti



Een meisje bij een vervuilde waterpomp in Haïti. © ap.

De doortocht van orkaan Matthew in het zuiden van Haïti van begin oktober heeft 124,8 miljard gourde (1,75 miljard euro) aan schade veroorzaakt. Dat hebben de Haïtiaanse autoriteiten vrijdag aangekondigd op basis van de resultaten van onderzoeken die werden gesteund door internationale bankinstellingen.

De natuurramp, die volgens de meeste recente balans het leven kostte aan 546 mensen, maakt de al fragiele Haïtiaanse economie nog zwakker. De 1,75 miljard euro aan schade komt overeen met 20 procent van het bruto binnenlandse product. De landbouwsector heeft een verlies geleden van ongeveer 550 miljoen euro en meer dan 175.000 mensen verloren hun huizen. De schade aan die gebouwen wordt nog eens geschat op 550 miljoen euro, aldus economen.

Nood
De nood in het land is hoog om de tienduizenden slachtoffers voedsel en onderdak te bieden. Bovendien is het aantal gevallen van cholera door een gebrek aan zuiver water sterk gestegen. Bij de bevolking heerst bovendien woede omdat de hulpverlening zo traag op gang komt. Na de aardbeving van 2010 in Haïti, waarvan het land nog steeds aan het recupereren is, was ook al slechts een fractie van de financiële hulp naar de slachtoffers gegaan. De bevolking heeft al verschillende hulpkonvooien geplunderd. Dinsdag werd bij zo'n plundering nog een tiener doodgeschoten.

Politieke crisis
Haïti bevindt zich ondertussen ook in een politieke crisis. De eerste ronde van de presidentsverkiezing in 2015 werd geannuleerd vanwege zware fraude, en was uitgesteld tot 9 oktober 2016. Door de orkaan werden de verkiezingen echter opnieuw uitgesteld, naar 20 november en 29 januari. Een van de uitdagingen om de verkiezingen te kunnen laten plaatsvinden is om voldoende locaties te vinden om stemlokalen in te richten, aangezien meer dan 500 scholen waar dat normaal gezien gebeurt beschadigd of vernield zijn door de orkaan.

Matthew raasde op 4 oktober over Haïti. De orkaan van categorie 4 op een schaal van 5 bracht winden tot 230 kilometer per uur met zich mee en veroorzaakte zware overstromingen. 

http://www.hln.be
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 157 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 157, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving herfst 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden