Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl

Enorme ijsberg langs kust Ferryland CA

Lentediscussie

Steve

Nieuw lichtverschijnsel

Training Alpenweerman

Wolken & Thermische winden

Check de nieuwste video's!

Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wilcox.

27 Apr 2017 10:00:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jasper; Jones.

27 Apr 2017 08:09:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wayne.

27 Apr 2017 08:09:50

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke; Lauderdale.

27 Apr 2017 08:09:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Choctaw.

27 Apr 2017 08:09:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clarke; Lauderdale.

27 Apr 2017 07:44:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene.

27 Apr 2017 07:44:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clarke; Jasper.

27 Apr 2017 07:44:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sumter.

27 Apr 2017 07:44:00

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

27 Apr 2017 03:59:33

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Zonnig

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Mist

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 238 bezoekers
Forum: 751 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - Sneeuwval
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - Sneeuwval<br />KNMI Expertpluim

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent adiabatisch proces?

Adiabatisch proces:

Een proces is adiabatisch als er geen warmte met de omgeving wordt uitgewisseld. De lijn in een grafiek die een systeem doorloopt tijdens zo'n proces wordt adiabaat genoemd.

De processen die lucht in de atmosfeer ondergaat, zijn te onderscheiden in isobare processen en adiabatische processen. Bij een isobaar proces blijft de luchtdruk in een luchthoeveelheid ongeveer gelijk. Horizontale luchtbewegingen (advectie) zijn bij benadering isobaar waar warmte-uitwisseling met de omgeving plaats kan vinden.

Bij adiabatische processen kunnen onder meer druk en temperatuur wel veranderen, maar is er vrijwel geen warmte-uitwisseling met de omgeving. Verticale luchtbewegingen (convectie en subsidentie) verlopen adiabatisch. Een stijgende luchtbel koelt dus niet af omdat de omgevende lucht kouder wordt, maar omdat de luchtdruk afneemt, waardoor deze uitzet. Dit kost arbeid, die door de luchtbel geleverd moet worden. Hierdoor daalt de temperatuur van de opstijgende luchtbel maar stijgt deze als de luchtbel daalt.

Droog-adiabatische processen
Bij droog-adiabatische processen hoeft de lucht niet volledig droog te zijn, maar is deze niet volledig verzadigd met waterdamp: de relatieve luchtvochtigheid is lager dan 100%. Hierbij daalt de temperatuur per 100 m stijging met 1&ordm;C, de droog-adiabatische temperatuurgradi&euml;nt yd . In aerologische diagrammen wordt dit uitgezet met droog-adiabaten.

Verzadigd-adiabatische processen
Bij verzadigd-adiabatische processen is de lucht volledig verzadigd met waterdamp en is de relatieve luchtvochtigheid 100%. Daarnaast bevat deze natte lucht waterdruppeltjes of ijskristalletjes. Door de afkoeling bij toenemende hoogte kan de lucht minder waterdamp bevatten. Deze condenseert totdat de maximale dampdruk bij die temperatuur bereikt is bij het dauwpunt. Aangezien lucht bij lagere temperatuur minder waterdamp kan bevatten, zal er condensatie optreden. Hierbij komt warmte vrij, waardoor de temperatuur met minder dan 1&ordm;C per 100 m afneemt, de verzadigd-adiabaat yd .

Het verloop van de verzadigd-adiabaat (lijn in de temperatuur-hoogte-grafiek, zie figuur) hangt af van de hoeveelheid waterdamp die condenseert bij de stijging van de lucht. Bij toenemende hoogte neemt deze af, zodat de verzadigd-adiabaten afbuigen richting de droog-adiabaten. Omdat warme lucht meer waterdamp kan bevatten dan koude lucht, wijkt de verzadigd-adiabaat bij hogere temperaturen meer af van de droog-adiabaat dan bij lage temperaturen. Bij de Noord- en Zuidpool zal verzadigde lucht dan ook sneller afkoelen met toenemende hoogte dan in de tropen.

Bron: Wikipedia.org

« Encyclopedie overzicht