Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 22:10:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 21:02:48

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

18 Mar 2024 10:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Victoria, TX.

17 Mar 2024 22:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 21:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 21:05:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Live Oak, TX; McMullen, TX.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA; St. Bernard, LA.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:40:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:09:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 15:09:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Vermilion, LA.

17 Mar 2024 14:36:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

17 Mar 2024 13:56:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 12:39:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Galveston, TX.

17 Mar 2024 10:41:55
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
3 december 2019, 09:41 uur | Bericht #492387

De stofstorm die marsrover Opportunity fataal werd, creëerde 80 km hoge stoftorens.

De torens worden tijdens heftige stormen continu van nieuw stof voorzien en kunnen wel 3,5 week stand houden.

Dat blijkt uit waarnemingen van de Mars Reconnaissance Orbiter (kortweg MRO). De orbiter zat vorig jaar op de eerste rij toen op Mars een wereldwijde stofstorm geboren werd die Marsrover Opportunity de kop kostte. Tijdens de stofstorm – die wekenlang standhield – werd door de MRO een schat aan informatie verzameld die nog altijd geanalyseerd wordt. Maar in twee onderzoekspapers (1 & 2) maken wetenschappers alvast enkele bevindingen bekend. Waaronder dus de waarneming van tientallen meters hoge stofstormen die langdurig stand kunnen houden.

Groter en langlevend
Mars is een stoffige planeet en het komt vrij regelmatig voor dat op de planeet stofwolken ontstaan. Wanneer het stof in die wolken door toedoen van zonlicht opwarmt, stijgt het op, waardoor ‘torens van stof’ ontstaan. Hoewel er dus geen wereldwijde stofstorm nodig is om zulke stoftorens tot stand te doen komen, hebben onderzoekers nu gezien dat de stoftorens die tijdens een immense stofstorm ontstaan in verschillende opzichten onvergelijkbaar zijn met die onder normale omstandigheden het levenslicht zien. Zo blijken er tijdens een wereldwijde stofstorm bijvoorbeeld veel meer van deze stoftorens te ontstaan. Ook reiken ze veel hoger. Tijdens de wereldwijde stofstorm van vorig jaar werden torens van wel 80 kilometer hoog gespot. En als ze eenmaal die hoogte bereikt hebben, kunnen ze honderden kilometers breed zijn.
Daarnaast houden de stoftorens die tijdens een stofstorm ontstaan veel langer stand. “Normaal zou het stof na een dag of wat wel naar beneden vallen,” vertelt onderzoeker Nicholas Heavens. “Maar tijdens een wereldwijde storm, worden de stoftorens wekenlang continu vernieuwd.” Sommige stormen bleken zo tot wel 3,5 week stand te kunnen houden.


Middenonder zie je een geelwitte stoftoren. De blauwwitte pluimen zijn waterdampwolken. Hoewel Mars vandaag de dag – zeker in vergelijking met het verleden – een zeer droge planeet is, herbergt de atmosfeer nog wel kleine hoeveelheden waterdamp. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Water
Wat minstens zo interessant is, is het feit dat binnen deze stoftorens niet alleen stof naar flinke hoogte wordt getransporteerd. Wanneer het reeds zwevende stof door opwarming opstijgt, ontstaat een opwaartse stroming waarin gassen, waaronder waterdamp, kunnen worden meegevoerd. Eerder bleek al uit onderzoek dat watermoleculen zo naar het bovenste deel van Mars’ dunne atmosfeer kunnen worden vervoerd, alwaar ze door zonlicht in deeltjes worden afgebroken die aan de atmosfeer kunnen ontsnappen. Wellicht kan dit proces verklaren hoe de planeet – die miljarden jaren geleden meren en rivieren herbergde – zijn water is kwijtgeraakt.

Meer onderzoek naar de tijdens grote stofstormen gecreëerde machtige stoftorens zal uit moeten wijzen welke rol ze precies spelen in het verwijderen van water uit de atmosfeer van de rode planeet. Helaas krijgen onderzoekers niet zo heel vaak de kans om een wereldwijde stofstorm te bestuderen. “Wereldwijde stofstormen zijn echt heel ongebruikelijk,” vertelt onderzoeker David Kass.

Afscheid van Opportunity
De stofstorm die de onderzoekers bestudeerden, ontstond in mei 2018 en groeide spoedig uit tot een zware, wereldwijde stofstorm. Direct werd er gevreesd voor Marsrover Opportunity, die zich in het hart van de storm bevond. Zou de met zonnepanelen uitgeruste rover er door de grote hoeveelheid stof in de atmosfeer wel in slagen om voldoende energie op te wekken? Reeds in juni werd NASA’s angst werkelijkheid; op 10 juni stopte de rover met communiceren. Maar NASA liet het er niet bij zitten. Meer dan 600 keren werd er in de daaropvolgende maanden nog geprobeerd om contact te leggen met Opportunity. Zonder resultaat. In februari van dit jaar werd de rover doodverklaard. Op dit moment is Marsrover Curiosity dan ook de enige nog actieve rover op Mars. Daar gaat echter spoedig verandering in komen; volgend jaar lanceert NASA de Mars 2020 rover, die in 2021 voet moet zetten in de Jezerokrater. Ook de Europese ruimtevaartorganisatie stuurt volgend jaar een rover naar Mars: de Rosalind Franklin-rover moet in 2021 landen op Oxia Planum. Beide rovers moeten de zoektocht naar (voormalig) leven op Mars een impuls geven.
Bron: scientias.nl  | Gewijzigd: 3 december 2019, 09:41 uur, door Joyce.s
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 februari 2021, 09:41 uur | Bericht #496096

Vanavond landt de Perseverance rover op Mars, NASA houdt adem in voor '7 minutes of terror'

In het Californische Pasadena, de thuisbasis van NASA's Jet Propulsion Laboratory, tellen ze de uren en minuten af. Vanavond om 21.55 uur Nederlandse tijd moet de nieuwe Amerikaanse Marsrover Perseverance afdalen in de krater Jezero op Mars.

In het controlecentrum in Pasadena zit dan ook de in Groningen geboren Gerhard Kruizinga, die na zijn studie lucht- en ruimtevaarttechniek in Delft en Texas bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA belandde. Hij heeft meegewerkt aan meerdere Marsmissies.

Deze keer is Kruizinga leider van het navigatieteam dat de rover van de aarde naar Mars heeft gebracht, zegt hij enkele dagen voor de landing tegen de NOS.

"Wij zijn verantwoordelijk voor de vlucht totdat Perseverance de atmosfeer van Mars binnenkomt. Het is in feite hetzelfde als het manoeuvreren van een vliegtuig op het juiste pad voor de landingsbaan. Wij zetten Perseverance met de juiste snelheid op een bepaalde plek. Daarna nemen de mensen van het Entry, Descent and Landing-team het over."

De laatste vier dagen voor de landing waren voor Kruizinga en zijn team extra spannend. "We zijn 24 uur per dag bezig en krijgen weinig slaap. Slapen doen we na de landing wel. Alles zit goed op koers, alleen komen we nu in de fase dat we gaan denken: wat zijn we misschien nog vergeten? Moeten we hier nog eens naar kijken? Iedereen is druk bezig met alles nog eens te herzien, maar tot nu toe vinden we niks. Dat is goed."

Van de drie ruimtevaartuigen die de rode planeet deze maand bereiken - vorige week arriveerden planeetverkenners van de Verenigde Arabische Emiraten en China al - heeft Perseverance een van de meest ambitieuze missies voor de boeg. De robotwagen is volgestopt met tal van meetinstrumenten en beschikt over een boor waarmee het bodemmonsters kan nemen, om ze in buisjes klaar te leggen voor transport naar de aarde.

Eerst wacht alleen nog de complexe landingsprocedure. De rover moet, net als voorganger Curiosity, aan een vliegende hijskraan neergelaten worden op het oppervlak.



Vanwege de grote afstand tussen de aarde en Mars is pas 11 minuten na de afdaling duidelijk of alles goed is gegaan. De vluchtleiding is vooral benauwd voor de laatste zeven angstige minuten van de volautomatische landing, de beruchte seven minutes of terror.

"Er zijn een stuk of 60 explosieve bouten die allemaal op het juiste moment en in de juiste volgorde moeten afgaan", legt Kruizinga uit. "De parachute moet eruit, het hitteschuld moet er vanaf. Dat moet allemaal op het juiste moment gebeuren en dat maakt het zo spannend. Je krijgt geen herkansing. Het werkt of het werkt niet."

Marsrover Curiosity, die op het eerste gezicht als twee druppels water op Perseverance lijkt, landde in 2012 op Mars en rijdt nog steeds rond. Curiosity toonde aan dat er in de krater Gale ooit leven mogelijk is geweest en dat er organische moleculen voorkwamen, maar vond nog geen bewijs voor leven op de planeet. Perseverance gaat met andere instrumenten op zoek naar sporen van microscopisch leven.

Dat het al een keer goed is gegaan met Curiosity maakt de spanning niet minder. Kruizinga: "Het wordt weer net zo spannend. Met Curiosity konden we in principe overal landen binnen de landingszone. Nu gaan we naar een gebied waar je op bepaalde plekken absoluut niet wil landen. Het is voor wetenschappers een heel mooie plek, maar wel een waar veel obstakels zitten. Je wilt niet op een grote steen terechtkomen."



Perseverance heeft daarom iets bij zich wat Curiosity niet had: een camera die tijdens de afdaling foto's maakt. "Daarmee bepaalt hij waar hij boven het landingsgebied zit en gebruikt hij zijn stuurraketten om op een veilige plek te landen."

De rover moet afdalen in de krater Jezero bij een oude, opgedroogde rivierdelta. Een plek waar in het verleden leven mogelijk kan zijn geweest. Kruizinga: "In die delta is zo'n 80 meter hoogteverschil, maar vlak daarvoor is een mooi vlak gebied. Dat noemen we 'de landingsbaan' waar we terecht hopen te komen."

De missie van de ruim 2 miljard euro kostende rover is van groot belang voor NASA, dat de laatste jaren hoog inzet op Marsonderzoek en bemande missies ver in de ruimte.

"Hier hangt best wel veel vanaf", zegt Kruizinga. "Ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft zich gecommitteerd. En als voorbereiding op toekomstige bemande missies is ook een experiment aan boord dat kooldioxide omzet in zuurstof, om te demonstreren dat dat kan. En wat ook mooi is: een helikoptertje dat een paar keer moet gaan vliegen."

Dan moet de landing vanavond wel goed aflopen. Kruizinga heeft er vertrouwen in. "We hebben ontzettend veel geleerd van Curiosity. En ja, als het dan toch niet lukt, dan wordt het een slechte dag, maar het is wat het is. Ik kan met een gerust hart zeggen dat wij ons uiterste best hebben gedaan om het zo goed mogelijk te doen."

Bron: NOS.nl

Meer info: NASA.gov | Gewijzigd: 18 februari 2021, 10:03 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
18 februari 2021, 18:48 uur | Bericht #496102
De landing van de Rover op Mars - Live vanaf 20:15
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
18 februari 2021, 21:57 uur | Bericht #496106
Vanavond landt rover op Mars, NASA houdt adem in voor '7 minutes of terror'

Over 2 minuten komt de Marsrover de "atmosfeer" van Mars binnen. Dan duurt het nog 7 minuten voordat hij landt of neerstort.
De livestream is hierboven te vinden!

Mars heeft amper een atmosfeer, daarom schrijf ik "atmosfeer". | Gewijzigd: 18 februari 2021, 21:59 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
18 februari 2021, 22:25 uur | Bericht #496107

NASA-rover Perseverance succesvol geland op Mars

Marsrover Perseverance is met succes geland op het oppervlak van Mars. Rond 21.45 uur kwam de robotwagen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA neer op de rode planeet.

Vanwege de grote afstand tot Mars kreeg NASA 11 minuten en 22 seconden later pas het bericht van de geslaagde landing, waarna wetenschappers in het Jet Propulsion Laboratory van NASA in Californië elkaar al applaudisserend feliciteerden. "Touchdown is confirmed", kregen ze te horen. Kort daarna deelde de rover een eerste zwart-witfoto van het oppervlak van Mars.
 Perseverance werd in juli vorig jaar gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. De robotwagen van zo'n 1000 kilo is volgestopt met tal van meetinstrumenten en camera's. De rover beschikt ook over een boor waarmee bodemmonsters kunnen worden genomen, om ze in buisjes klaar te leggen voor transport naar de aarde.

Uiteindelijk hopen wetenschappers met de bodemmonsters beter te begrijpen hoe de omstandigheden waren op Mars miljarden jaren geleden, toen de planeet nog een dichtere atmosfeer had en er water stroomde.

De missie van de ruim 2 miljard euro kostende Perseverance is van groot belang voor NASA, dat de laatste jaren hoog inzet op Marsonderzoek en bemande missies ver in de ruimte.

Bron: NOS.nl (meer informatie)
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 februari 2021, 13:04 uur | Bericht #496140

Nasa deelt beelden van landing Perseverance rover

NASA heeft nieuwe beelden gedeeld van de landing van de Perseverance rover. Op de beelden is de afdaling en landing van de rover te zien.



Ook deelde de NASA een 360- graden video van de foto's gemaakt door de rover


 
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 april 2021, 11:17 uur | Bericht #496441

Eerste vlucht van Mars-helikopter uitgesteld na technisch probleem



De eerste vlucht van een onbemand helikoptertje op Mars is uitgesteld. Het toestel, Ingenuity, zou komende nacht beginnen aan een korte vlucht, maar er is een technisch probleem ontdekt.

Directeur Artemis Westenberg van Explore Mars, een stichting die hoopt in 2033 mensen op Mars te krijgen, zei in NOS Met het Oog op Morgen dat het probleem tijdens een test is opgedoken. Tot het begin van de avond stonden alle seinen op groen, maar toen ging het fout. Een controleprogramma in de computer aan boord zette alles stil op het moment dat de Mars-heli van 'pre-flight'-modus naar 'flight'-modus probeerde te schakelen.

Verder lezen: NOS.nl | Gewijzigd: 11 april 2021, 11:29 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 april 2021, 10:37 uur | Bericht #496469

Mars-helikoptertje Ingenuity maakt historische eerste vlucht op andere planeet

Mars-helikoptertje Ingenuity heeft zijn eerste succesvolle vlucht gemaakt. Het onbemande toestel schrijft daarmee geschiedenis door als eerste helikopter een vlucht boven een andere planeet te maken. NASA zelf spreekt van een grote doorbraak in de luchtvaart: "Een gebroeders-Wrightmoment".

De 1,8 kilo wegende heli maakte rond 09.30 uur een vlucht van ongeveer een halve minuut, op drie meter hoogte. Door de vertraging in de communicatie met de rode planeet kwam de bevestiging op aarde pas tegen 13.00 uur.

Verder lezen: NOS.nl
#KeepOnSmiling
Woonplaats: Malden
Berichten: 1
Lid sinds: 11 jan. 2020
1 mei 2021, 15:44 uur | Bericht #496502
Citaat van Lako, donderdag 18 februari 2021, 9:41 uur Vanavond landt de Perseverance rover op Mars, NASA houdt adem in voor '7 minutes of terror'In het Californische Pasadena, de thuisbasis van NASA's Jet Propulsion Laboratory, tellen ze de uren en minuten af. Vanavond om 21.55 uur Nederlandse tijd moet de nieuwe Amerikaanse Marsrover Perseverance afdalen in de krater Jezero op Mars.

In het controlecentrum in Pasadena zit dan ook de in Groningen geboren Gerhard Kruizinga, die na zijn studie lucht- en ruimtevaarttechniek in Delft en Texas bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA belandde. Hij heeft meegewerkt aan meerdere Marsmissies.

Deze keer is Kruizinga leider van het navigatieteam dat de rover van de aarde naar Mars heeft gebracht, zegt hij enkele dagen voor de landing tegen de NOS.

"Wij zijn verantwoordelijk voor de vlucht totdat Perseverance de atmosfeer van Mars binnenkomt. Het is in feite hetzelfde als het manoeuvreren van een vliegtuig op het juiste pad voor de landingsbaan. Wij zetten Perseverance met de juiste snelheid op een bepaalde plek. Daarna nemen de mensen van het Entry, Descent and Landing-team het over."

De laatste vier dagen voor de landing waren voor Kruizinga en zijn team extra spannend. "We zijn 24 uur per dag bezig en krijgen weinig slaap. Slapen doen we na de landing wel. Alles zit goed op koers, alleen komen we nu in de fase dat we gaan denken: wat zijn we misschien nog vergeten? Moeten we hier nog eens naar kijken? Iedereen is druk bezig met alles nog eens te herzien, maar tot nu toe vinden we niks. Dat is goed."

Van de drie ruimtevaartuigen die de rode planeet deze maand bereiken - vorige week arriveerden planeetverkenners van de Verenigde Arabische Emiraten en China al - heeft Perseverance een van de meest ambitieuze missies voor de boeg. De robotwagen is volgestopt met tal van meetinstrumenten en beschikt over een boor waarmee het bodemmonsters kan nemen, om ze in buisjes klaar te leggen voor transport naar de aarde.

Eerst wacht alleen nog de complexe landingsprocedure. De rover moet, net als voorganger Curiosity, aan een vliegende hijskraan neergelaten worden op het oppervlak.



Vanwege de grote afstand tussen de aarde en Mars is pas 11 minuten na de afdaling duidelijk of alles goed is gegaan. De vluchtleiding is vooral benauwd voor de laatste zeven angstige minuten van de volautomatische landing, de beruchte seven minutes of terror.

"Er zijn een stuk of 60 explosieve bouten die allemaal op het juiste moment en in de juiste volgorde moeten afgaan", legt Kruizinga uit. "De parachute moet eruit, het hitteschuld moet er vanaf. Dat moet allemaal op het juiste moment gebeuren en dat maakt het zo spannend. Je krijgt geen herkansing. Het werkt of het werkt niet."

Marsrover Curiosity, die op het eerste gezicht als twee druppels water op Perseverance lijkt, landde in 2012 op Mars en rijdt nog steeds rond. Curiosity toonde aan dat er in de krater Gale ooit leven mogelijk is geweest en dat er organische moleculen voorkwamen, maar vond nog geen bewijs voor leven op de planeet. Perseverance gaat met andere instrumenten op zoek naar sporen van microscopisch leven.

Dat het al een keer goed is gegaan met Curiosity maakt de spanning niet minder. Kruizinga: "Het wordt weer net zo spannend. Met Curiosity konden we in principe overal landen binnen de landingszone. Nu gaan we naar een gebied waar je op bepaalde plekken absoluut niet wil landen. Het is voor wetenschappers een heel mooie plek, maar wel een waar veel obstakels zitten. Je wilt niet op een grote steen terechtkomen."



Perseverance heeft daarom iets bij zich wat Curiosity niet had: een camera die tijdens de afdaling foto's maakt. "Daarmee bepaalt hij waar hij boven het landingsgebied zit en gebruikt hij zijn stuurraketten om op een veilige plek te landen."

De rover moet afdalen in de krater Jezero bij een oude, opgedroogde rivierdelta. Een plek waar in het verleden leven mogelijk kan zijn geweest. Kruizinga: "In die delta is zo'n 80 meter hoogteverschil, maar vlak daarvoor is een mooi vlak gebied. Dat noemen we 'de landingsbaan' waar we terecht hopen te komen."

De missie van de ruim 2 miljard euro kostende rover is van groot belang voor NASA, dat de laatste jaren hoog inzet op Marsonderzoek en bemande missies ver in de ruimte.

"Hier hangt best wel veel vanaf", zegt Kruizinga. "Ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft zich gecommitteerd. En als voorbereiding op toekomstige bemande missies is ook een experiment aan boord dat kooldioxide omzet in zuurstof, om te demonstreren dat dat kan. En wat ook mooi is: een helikoptertje dat een paar keer moet gaan vliegen."

Dan moet de landing vanavond wel goed aflopen. Kruizinga heeft er vertrouwen in. "We hebben ontzettend veel geleerd van Curiosity. En ja, als het dan toch niet lukt, dan wordt het een slechte dag, maar het is wat het is. Ik kan met een gerust hart zeggen dat wij ons uiterste best hebben gedaan om het zo goed mogelijk te doen."

Bron: NOS.nl

Meer info: NASA.gov

 
j h m driessen
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 september 2021, 12:45 uur | Bericht #497269

NASA: marsverkenner Perseverance stelt steengruis veilig

Missie geslaagd voor de marsverkenner van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Perseverance is het gelukt om een monster met steengruis van Mars te verzamelen, én veilig te stellen. De Perseverance moest om dit te kunnen bereiken, een gaatje boren in een stuk rots. "Ik heb het", twitterde het NASA-account van het wagentje enkele dagen geleden. En afgelopen nacht kwam het verlossende woord, met bijbehorende foto's als bewijs: het steengruis is in een buisje geplaatst. Dat buisje is afgesloten en opgeslagen in het karretje.
 
Verder lezen: RTLNieuws.nl
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 2 3
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.840 topics, welke bij elkaar 448.316 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.573 leden.
Het nieuwste lid is paterbon.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 85 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 85, lezen 2 mensen het topic "Verzameltopic: beelden James Webb-ruimtetelescoop".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden