Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

19 Mar 2024 11:00:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 22:10:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 21:02:48

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

18 Mar 2024 10:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Victoria, TX.

17 Mar 2024 22:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 21:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 21:05:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Live Oak, TX; McMullen, TX.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA; St. Bernard, LA.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:40:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:09:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 15:09:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Vermilion, LA.

17 Mar 2024 14:36:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

17 Mar 2024 13:56:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 12:39:15
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
20 juli 2018, 13:48 uur | Bericht #487809
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
22 juli 2018, 16:45 uur | Bericht #487833

Droogte in Nederland: historische zomer in de maak?

We beleven al een geruime tijd droog en warm weer in Nederland. Voor sommigen bevalt dit met ons Nederlandse wisselvallige klimaat uiterst goed. Aan de andere kant zijn er ook die verlangen naar het broodnodige hemelwater. De droogte is in Nederland eigenlijk ‘echt’ begonnen in juni en lijkt in ieder geval tot augustus door te gaan. De zomer wordt steeds historischer in het perspectief van de droogte. Vandaar dat we in dit artikel dieper ingaan op de huidige staat van de droogte en of het te relateren is in klimaatverandering, maar ook de positieve en negatieve gevolgen die deze droogte heeft. Uiteraard blikken we ook vooruit of we nog eens serieuze neerslag kunnen verwachten de komende dagen.
 
Deze foto zou zomaar in Zuid-Europa gemaakt kunnen zijn. Maar toch ligt dit dorre gras in ons land nabij Gulpen. Foto Marcel Vaessen


De huidige staat van de droogte

Wat is het neerslagtekort?
De droogte wordt over het algemeen gekenmerkt door het zogenaamde neerslagtekort in mm. Het huidige neerslagtekort wordt door het KNMI dagelijks bepaald op basis van 13 stations in Nederland (meer informatie: KNMI-website). Het verschil wordt berekend tussen de hoeveelheid neerslag en de berekende verdamping. Dit laatste is onder andere afhankelijk van de temperatuur en hoeveelheid zonneschijn, maar ook het bodemtype en welke begroeiing erop staat. De verschillen tussen verdamping en neerslag worden elke dag bij elkaar opgeteld gedurende de periode van 1 april t/m 30 september (grofweg het groeiseizoen van gewassen) om het huidige neerslagtekort te krijgen.

Huidige staat van neerslag(tekort):
De droogte is in Nederland eigenlijk pas ‘echt’ begonnen in juni. Waar mei nog gekenmerkt werd door diverse (onweers)buien, worden juni en juli gekenmerkt door de invloed van hogedrukgebieden. Als gevolg hiervan trokken depressies en regengebieden met een grote boog om onze regio heen. Als we de regenval bekijken van 1 april t/m 21 juni voor 5 KNMI stations kun je goed zien dat vanaf juni de neerslagpieken duidelijk afwezig of heel klein zijn.
 
De neerslag per etmaal vanaf 1 april t/m 21 juli voor diverse KNMI stations.In april en mei viel er geregeld behoorlijk wat neerslag, maar vanaf juni zijn de grote pieken zeldzaam geworden. Bron ruwe data: KNMI


De weinige neerslag heeft er dus voor gezorgd dat het neerslagtekort alleen maar groter is geworden de afgelopen weken. Onderstaande figuur laat het neerslagtekort zien (dus neerslag en verdamping meegenomen) van het KNMI. In april en mei viel er geregeld neerslag waardoor de zwarte lijn naar beneden ging, maar vanaf juni zijn deze ‘dipjes’ nauwelijks meer terug te vinden.
 
Als dan de verdamping en neerslag meegenomen wordt over 13 stations krijgen we deze grafiek van het neerslagtekort in Nederland. De verwachting is dat we binnenkort over het recordjaar van 1976 heengaan. Daarnaast is ook goed te zien dat april en mei nog niet eens zo extreem waren dankzij de diverse regen- en onweersbuien die toen vielen. Bron: KNMI


Als we dan kijken naar de totale neerslag van 1 april t/m 21 juli en deze vergelijken met de voorgaande jaren is goed te zien dat 2018 duidelijk bij de extreme jaren hoort. Het jaar 2018 en het gemiddelde van de beschikbare jaren zijn rood gekleurd. Let wel: dit is enkel neerslag, dus verdamping is niet meegenomen in deze grafieken. Voor een afbeelding met hoge resolutie kun je op de link in de beschrijving klikken (dan zijn de jaren goed zichtbaar)
 
De gemiddelde totale neerslag over de periode van 1 april t/m 31 juli per jaar voor de Bilt. 2018 heeft data van 1 april t/m 21 juli en is rood gekleurd (net als de gemiddelde waarde). Voor een gedetailleerde afbeelding met hoge resolutie (PDF): Neerslag de Bilt Bron ruwe data: KNMI
De gemiddelde totale neerslag over de periode van 1 april t/m 31 juli per jaar voor Maastricht. 2018 heeft data van 1 april t/m 21 juli en is rood gekleurd (net als de gemiddelde waarde). Voor een gedetailleerde afbeelding met hoge resolutie (PDF): Neerslag Maastricht Bron ruwe data: KNMI
De gemiddelde totale neerslag over de periode van 1 april t/m 31 juli per jaar voor Leeuwarden. 2018 heeft data van 1 april t/m 21 juli en is rood gekleurd (net als de gemiddelde waarde). Voor een gedetailleerde afbeelding met hoge resolutie (PDF): Neerslag Leeuwarden Bron ruwe data: KNMI


Wat onder andere opvalt in de vorige 3 grafieken is dat de hoeveelheid neerslag van dit jaar in Maastricht niet eens de top 10 van droogste jaren valt (12e plek). Dit komt waarschijnlijk deels door de onweersbuien begin mei die voor veel neerslag gezorgd hebben. Daarnaast verschilt het per station of er meer of minder neerslag is gevallen dan het recordjaar per station. Dit laat zien dat de regionale of lokale verschillen toch best groot kunnen zijn. Onderstaande afbeelding laat dit ook zien voor de totale neerslag van diverse KNMI stations over de periode van 1 april t/m 21 juli. Per station is de neerslag van deze periode gegeven en het gemiddelde over de periode van 1 april t/m 31 juli.
 
De totale neerslag van de periode 1 april t/m 21 juli van diverse KNMI stations (dus verdamping niet meegenomen!). Daarnaast is ook het gemiddelde aangegeven over de periode van 1 april t/m 31 juli voor dat station op basis van alle beschikbare data. Zo heeft de Bilt bijvoorbeeld dit jaar 127 mm gemeten t.o.v. 248 mm gemiddeld. Voor een gedetailleerde afbeelding met hoge resolutie (PDF): Neerslagkaart Nederland  Bron ruwe data: KNMI


Gevolgen droogte:
Landbouw
De gevolgen van de droogte worden op diverse plaatsen steeds meer zichtbaar en merkbaar waaronder in de landbouw. Gras dat bijvoorbeeld niet genoeg groeit waardoor vee minder kan grazen, of (jonge) gewassen die te weinig water krijgen. In dit laatste speelt de ondergrond vaak ook een belangrijk rol. Aan het oppervlak zijn veel gronden droog op het moment, maar het grondwater kan voor veel planten nog binnen bereik liggen. Dit heeft natuurlijk te maken met de diepte van het grondwater, maar ook met de zogenaamde ‘capillaire werking’.

Tussen de ruimtes van bodemdeeltjes (zandkorrels bijvoorbeeld) kan grondwater omhoog komen. Per bodem verschilt het hoe ver grondwater nog omhoog kan komen. Bij grof zand kan er bijvoorbeeld over een afstand van zo’n 50 cm tussen de wortels en het grondwater nog 1 mm/dag geleverd worden. Bij löss (in Limburg te vinden) en zware klei kan deze afstand rond de 160 en 25 cm zijn [1]. Een droge bovengrond hoeft dus niet direct grote problemen te leveren als de capillaire werking voldoende is voor de gewassen.
 
Deze Andijvie heeft het zwaar met de huidige droogte. Foto: Ton Wesselius van vorige week
Mais in de buurt van Voerendaal (Limburg) staat er vandaag, op de eerste rijen na, nog redelijk bij. De eigenschappen van de Limburgse grond zullen hier zeker in bijgedragen hebben. Foto: Marcel Vaessen
Daar waar er te weinig vocht voorhanden is wordt er gesproeid. Foto: Albert Thibaudier


Daar waar verschillende bodems dicht bij elkaar liggen kunnen er mooie patronen zichtbaar worden. Zo kunnen oude landschappen zichtbaar worden in de droogte. Onderstaande afbeelding laten een akker zien waar de contouren van het landschap van voor de ruilverkaveling te zien zijn. De oude gedempte sloten bestaan blijkbaar uit een ander bodemtype waar de gewassen op dit moment beter op groeien.
 
De ruilverkaveling met de oude sloten (groenere stroken) zijn heel mooi te zien in deze luchtfoto. De landschap is opnieuw ingericht, maar de bodemeigenschappen verschillen duidelijk. Foto: Twan van der Heijden


Waar sommige boeren moeite hebben met hun gewassen te laten groeien is de droogte dit jaar over het algemeen goed voor fruittelers en wijnboeren. Door de droogte gaan de vruchten minder snel schimmelen of rotten en met het geven van extra water kunnen de vruchten goed groeien [2]. De druiven kunnen met dit droge warme weer ook goed rijpen.
 
De druiven van Ton Wesselius doen het dit jaar uitstekend zoals deze foto van vorige week laat zien!


Waterstanden
Naast de landbouw is een direct gevolg van droogte een lagere waterstand. Diverse sloten vallen al droog met alle gevolgen van dien voor de flora en fauna. Zo werden afgelopen week zeldzame vissen uit bijna drooggevallen beekjes verplaatst naar diepere beken [3].
 
Een drooggevallen sloot in het Binnenveld nabij Wageningen. De kleideeltjes in de bodem zorgen voor flinke krimpscheuren (klei krimpt als het droogt). Foto: Maarten Minkman
Close-up foto van dezelfde sloot, de flora en fauna hebben het zwaar getuige de vele schelpen die op de grond liggen. Foto: Maarten Minkman
Het gras vlakbij de sloot is nog redelijk groen. Het gras dat hoger en verder van de sloot ligt kleurt vooral bruin. Foto: Maarten Minkman
De laatste plassen in een opgedroogde sloot in het Binnenveld van Wageningen. Foto: Maarten Minkman


Een ander gevolg van lagere waterstanden is het opdrogen van dijken. Vooral veendijken worden zwakker bij droogte en kunnen in het ergste geval breken (een voorbeeld is Wilnis in 2003). Vandaar dat er op diverse plaatsen dijkcontroles plaatsvinden en de dijken soms natgehouden worden [4].
Doordat de waterstanden lager worden kunnen sommige schepen ook minder vervoeren. Als voorbeeld kwam afgelopen week in het nieuws het bericht dat benzinepompen minder benzine kunnen krijgen doordat schepen minder konden vervoeren. Als gevolg konden er hier en daar tekorten aan brandstof ontstaan. Daarnaast ligt verzilting in de kustregio’s op de loer. Bij lagere rivierstanden kan zeewater vanuit de riviermonden verder landinwaarts stromen doordat rivieren minder tegendruk geven aan de zee. Zo nam de concentratie zoutgehalte in de Lek bij Kinderdijk in 28 dagen toe van zo’n 80 mg/L naar zo’n 100 tot 150 mg/L. De dagelijkse variabiliteit door eb en vloed neemt hier ook toe waardoor de pieken soms als boven de 150 mg/L uitkomen. In de Rijn in Wijk bij Duurstede nam de concentratie toe van ongeveer 75 mg/L naar bijna 100 mg/L [5]. Ter info: zoet water bestaat voor minder dan 150 mg/L en matig zoet uit 150-300 mg/L aan zoutgehalte.
 
Het waterpeil in de sloten in Wageningen is aan het zakken. Getuige de groene aanslag rond 6.25 meter boven N.A.P. is het water zo’n 10 cm gezakt (foto gemaakt op 16 juli). Foto: Maarten Minkman
De Rijn gezien van de brug van de A50 vlakbij Heteren richting Driel. Bruin gras in de uiterwaarden en op de dijk. Foto: Maarten Minkman


Met deze gevolgen nemen waterschappen en instanties maatregelen. Zo wordt er bijvoorbeeld zoet water vanuit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal naar het Rijnland gepompt om de verzilting tegen te gaan. Het IJsselmeer geldt in Nederland ook als grote buffer voor zoet water. Vandaar dat het peil de laatste dagen omhoog is gebracht. Afhankelijk van de aanvoer van de Rijn en het neerslagtekort moet deze buffer aangesproken gaan worden [6]. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) kondigde dan ook afgelopen week ‘code geel’ af voor watermanagers. Daarnaast gelden er ook in diverse regio’s sproeiverboden en vragen drinkwaterbedrijven aan de gebruikers zuinig te zijn met water.

Overige gevolgen
Op de lange termijn zou het kunnen zijn dat energiecentrales minder koelwater mogen lozen in de Nederlandse wateren. Dit om de waterkwaliteit te waarborgen. Warmer water heeft namelijk een lager zuurstofgehalte waardoor vissen in de problemen kunnen komen. Daarnaast bestaat de kans bij te warm water dat algengroei sterk toeneemt. Als energiecentrales minder koelwater mogen lozen dan kan dit gevolgen hebben voor de energieproductie in Nederland. Maar zo ver is het gelukkig nog niet. De laatste keer dat dit speelde was in 2003.

Ook zijn er voor diverse sectoren positieve gevolgen. Zwembaden, strandtenten en andere ondernemingen die afhankelijk zijn van mooi weer kunnen volop profiteren van dit aanhoudende mooie weer! Daarnaast konden de wespennesten zich goed ontwikkelen dit voorjaar dankzij de droogte. Dat is misschien niet voor iedereen een positieve ontwikkeling, maar wel als je niet van muggen houdt die bijvoorbeeld op het menu van wespen staan.
 
Deze muggen profiteren van een laatste plas in een drooggevallen sloot. Wellicht dat de verwachte hoeveelheid wespen het aantal muggen omlaag brengt. Foto: Maarten Minkman
Naast de weinige neerslag van de afgelopen weken heeft de zon ook overuren gemaakt. Zo scheen de zon in de Bilt in mei 283 en juni 205 uur t.o.v. 207 en 194 uur normaal. Maar in juli werden al 242 zonuren gemeten t.o.v. 206 uur normaal voor deze maand. Dus met nog ruim een week te gaan heeft de Bilt al ruim 17% meer zonuren in juli dan normaal. Dit is dan weer goed nieuws voor de eigenaren van zonnepanelen. Hierdoor zou er volgens Essent [7] zo’n 13% meer opbrengst zijn dan het langjarig gemiddelde.

Verder neemt de kans op natuurbranden wel steeds meer toe. Dit geldt niet alleen in Nederland, maar ook andere landen in onze regio hebben te maken met droogte en warmte. Zo kampen ze in bijvoorbeeld Zweden met vele bosbranden tot aan de poolcirkel door de aanhoudende droogte en warmte (in Lapland is het zomers warm). Bij onze Zuiderburen is het vooral in de westelijke helft uiterst droog en ook daar lijkt de droogte de komende dagen toe te nemen.
Op een aantal plaatsen gaan (jonge) bomen over in de ‘herfst stand’. Door de droogte laten ze hun bladeren vallen zoals hier in Wageningen. Foto: Maarten Minkman
Deze foto van Aad Hoogenboom van vorige week zou zomaar in de herfst gemaakt kunnen zijn…
Een hele rij bomen in Wageningen laten deze week al hun herfstkleuren zien. Foto: Maarten Minkman


Klimaatverandering, of samenloop van omstandigheden?
Wanneer een situatie als deze zich voordoet ontstaat de vraag: komt dit door klimaatverandering of niet? Volgens het KNMI is er op dit moment geen trend te bespeuren in het aantal droge jaren [8]. Zo behoren 1911, 1921, 1947, 1959 en 1976 tot de ‘topjaren’ van droogte in Nederland. Het KNMI stelt dat de huidige droogte niet in verband te brengen is met klimaatverandering, maar wel dat in de toekomst de kansen op droogte groter wordt.
Deze droogte lijkt dus vooral een gevolg te zijn van de huidige situatie van hogedrukgebieden, warmte, veel zon en uiteraard weinig neerslag. Een droogte met een tekort als deze in de derde week van juli komt statistisch gezien overigens maar eens in de 50 jaar voor.

Komt er nog regen?
Dan blikken we nu nog even vooruit naar de regenkansen voor de komende dagen. Vaak werden de kansen op regen ‘weggepoetst’ door de modellen op het moment dat het zou gaan gebeuren. En ook nu zien we nog geen overtuigende periode met regen in de verwachtingen, al kan er vandaag (zondag) lokaal weer een bui ontstaan. De hogedrukgebieden blijven ons beïnvloeden waardoor storingen om ons heen bewegen. Wel lijkt vanaf volgende week een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan wat druk uit te gaan oefenen op de blokkade. Hierdoor stijgen de neerslagkansen iets als gevolg van fronten die ons mogelijk weten te bereiken.
 
De verwachte geaccumuleerde neerslag voor de komende periode in Midden-Nederland volgens diverse modellen. Een paar modellen laten eind volgende week toch wel wat serieuzere neerslag zien, maar over het algemeen zijn er vooral heel veel horizontale lijnen te zien. Bron: Kachelmannwetter
De weerkaart voor volgende week zaterdag van het ECMWF model. Een hogedrukgebied boven de Azoren en Scandinavië houden depressies op afstand bij ons. De vraag is of de depressie boven de Atlantische Oceaan ons kan bereiken tegen die tijd. Bron: Wetterzentrale
Het GFS model laat een vergelijkbaar patroon zien: hogedruk boven de Azoren en Scandinavië met depressies boven de Atlantische Oceaan. Bron: Wetterzentrale


De droogte neemt historische waarden aan en de zomer van 2018 beweegt zich richting het recordjaar van 1976. De zomer van 2018 kunnen, en mogen, we ons over een aantal jaar zeler nog wel herinneren.

Bron - Alpenweerman.nl /  Met. Maarten Minkman  | Gewijzigd: 22 juli 2018, 17:12 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
24 juli 2018, 12:48 uur | Bericht #487871
Inmiddels hebben we all time droogterecord 1976 bereikt.

Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2527
Lid sinds: 29 mrt. 2016
24 juli 2018, 14:16 uur | Bericht #487873
 
De rivier op de foto is de natuurlijke Maas, het Julianakanaal en de Zuid-Willemsvaart die aan weerszijden van de natuurlijke Maas liggen bevatten nog wel genoeg water voor bijvoorbeeld scheepvaart.

Door de waterhuishouding in Limburg is de waterstand van de Maas daar wel vaker erg laag, zo ook in 2016 | Gewijzigd: 24 juli 2018, 16:04 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Nijmegen
Berichten: 47
Lid sinds: 28 mei. 2018
24 juli 2018, 15:53 uur | Bericht #487875
 Nu brand op de hoge Veluwe bron https://www.omroepgelderland.nl | Gewijzigd: 24 juli 2018, 16:00 uur, door weergek111(2.0)
Aantal dagen met onweer in Nijmegen tot nu toe 2019, 23 dagen...…..
2018 had 29 dagen onweer...
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2527
Lid sinds: 29 mrt. 2016
25 juli 2018, 12:16 uur | Bericht #487904

Gemeenten zetten strooiwagens in

Hoewel Nederland deze week een hittegolf meemaakt, stuurt een aantal gemeenten in het land strooiwagens de weg op. Zout kan ook gebruikt worden tegen smeltend asfalt.Woensdag rijden ze in Arnhem. In de afgelopen dagen was het 'winterse' beeld al te zien in onder andere Groningen, Hoorn en Geldermalsen.

Het is op plekken zonder schaduw zo heet dat het asfalt zacht wordt. Vooral op kruispunten trekt optrekkend verkeer het asfalt uit het wegdek.
Zout strooien helpt volgens de gemeenten tegen smeltend asfalt. Het zout trekt vocht uit de buitenlucht aan en koelt zodoende het asfalt. Daarnaast onttrekt het strooizout ook vocht aan het asfalt, waardoor het minder plakkerig wordt.

Speciale sensoren
Arnhem houdt de temperatuur van het wegdek in de gaten met sensoren. Dinsdag aan het eind van de middag was het her en der op het wegdek warmer dan 50 graden Celsius. "Dat is voor ons het moment om te gaan strooien. Als de hittegolf aanhoudt zullen de strooiwagens vaker te zien zijn", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Bron: www.nu.nl
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Sneeuwfit
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 238
Lid sinds: 25 mrt. 2013
25 juli 2018, 12:47 uur | Bericht #487906
Minstens 200 regendagen nodig, zo droog is het daar in het oosten van NL.
https://www.tubantia.nl/enschede/twente-heeft-200-dagen-aan-regen-nodig-om-de-droogte-te-compenseren~a97ea1a61/ | Gewijzigd: 25 juli 2018, 12:47 uur, door Sneeuwfit
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
25 juli 2018, 14:04 uur | Bericht #487909
Waar we gisteren all time droogterecord uit 1979 hadden aangetikt, zitten we er nu boven: 2018 is officieel het droogste jaar ooit. En het eind is heel ver te zoeken, zelfs op extreem lange termijn niet.

Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 juli 2018, 11:10 uur | Bericht #487987

Vitens kan watervraag nog net behappen


Het hete zomerweer jaagt het extra leidingwaterverbruik op tot 30 procent, met pieken tot 40 procent. Vitens kan het nog net aan. Laat autowassen, ramen lappen en bloemen water geven asjeblieft achterwege. Die aansporing geeft Vitens-topman Jelle Hannema aan de mensen in het verzorgingsgebied van zijn nutsbedrijf.

Grondwater
In de diepe ondergrond zit water bij de vleet, maar Vitens loopt bij extreem warm weer tegen de grenzen van zijn distributiecapaciteit aan. Grondwater moet worden bewerkt voordat het naar de kraan kan. Daarvoor draaien de installaties op volle toeren. ,,We hebben nu geen reservecapaciteit meer om op terug te vallen bij storingen’’, vertelt Hannema.

Reservoirs
Overdag leegt Vitens de reservoirs met drinkbaar leidingwater door de voorraad door het distributienetwerk te pompen. ‘s Avonds moeten de reservoirs weer vol. ,,Vlak produceren om piekvraag te kunnen leveren’’, vat de directeur de praktijk samen.

Zo kan Vitens iedereen blijven beleveren. Maar door een samenloop van factoren blijft de avondpiek in de vraag tot zonsondergang voortduren. Daarmee wordt de tijd voor het aanvullen van de reservoirs krap.

Tuinen
,,Tot na tienen worden tuinen beregend’’, is Hannema’s indruk. De schoolvakanties vielen dit jaar laat in Friesland. Daardoor zijn veel mensen nog thuis, terwijl het weer en de vooruitzichten ook niet uitnodigen om de eigen streek te ontvluchten. Daarbij kan het inkomend toerisme en de toeloop voor LF2018-activiteiten nog worden opgeteld.

Zuivelfabrieken
De extra watervraag vanwege de warmte komt voor Vitens dan nog bovenop een flinke groei van het verbruik die ontstond door nieuwe zuivelfabrieken langs de A7 en een omschakeling van eigen bronnering naar Vitens-water. De recente economische groei brengt ook extra waterverbruik met zich mee.

Veilige buffer
Al met al wordt het erg lastig voor het leidingwaterbedrijf om een veilige buffer aan te houden. Aanvulling uit andere provincies is geen optie. Vitens koop wel water in bij WMD, de Drentse collega. Maar aanvoer van de eigen productie in Overijssel en Gelderland is praktisch niet te doen. In Overijssel is de waterkrapte nog wat groter dan in Friesland. Gelderland ligt domweg te ver weg.

Hannema schetst het Friese waterleidingstelsel als ,,een beetje een eiland’’. Omgekeerd kunnen de Friese Vitens-putten ook weinig voor Overijssel betekenen. De buizen zijn daarvoor niet toereikend.

Gezond verstand
De consument doet er de komende tijd wijs aan om de kraan met gezond verstand open te draaien. Niet door voor de dorst uit te wijken naar flessenwater - ,,dat helpt niet’’ - maar door stof op de motorkap en de vensters voor lief te nemen en de tuinplanten hun eigen reserves te laten aanspreken. En kort koud douchen doet misschien nog wel meer deugd dan lang onder een halfwarme straal rond te hangen.

Bron: LC.nl

  | Gewijzigd: 27 juli 2018, 11:10 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 juli 2018, 21:10 uur | Bericht #488095

LTO wil crisismaatregelen voor boeren en tuinders tegen droogte


Land- en tuinbouworganisatie LTO wil crisismaatregelen voor boeren en tuinders. Aanleiding voor de oproep is de huidige droogte, die de grootste ooit in Nederland is.

Drie crisismaatregelen zijn het dringendst en daar moet minister Schouten van Landbouw zich sterk voor maken, zegt de belangenvereniging. Zo moeten boeren en tuinders meer en langer kunnen beregenen. Verder moeten boeren voedergewassen kunnen telen voor het vee voor de winter en moeten ze langer de tijd krijgen om mest uit te rijden.

"De gewassen sterven op het land als ze geen water krijgen", aldus LTO-voorman Marc Calon. "Waterschappen moeten toestemming geven om meer en langer te beregenen." Het is volgens hem begrijpelijk als het overdag niet mag, maar voor 's nachts moet een uitzondering worden gemaakt.

Honger
Daarnaast groeit er geen gras en mais en eten koeien nu al van de wintervoorraad. "Dat betekent dat er helemaal geen voorraad is voor de winter en zonder wintervoer zullen er dieren geslacht moeten worden anders sterven ze van de honger." LTO wil uitzonderingen op de regels en voedergewassen inzaaien in de herfst in plaats van vanggewassen. Importeren van voer uit het omringende buitenland is geen optie, zegt Calon, want daar is het ook droog en heerst een tekort. 

Als derde maatregel wil LTO dat boeren twee weken langer mest kunnen uitrijden. Dat voorkomt een mestoverschot en zorgt ervoor dat gewassen aan het eind van de zomer nog zo veel mogelijk kunnen groeien.

Schade
Het is nog te vroeg om een raming van de schade te geven die de droogte in de landbouwsector heeft veroorzaakt. De financiële schade hangt deels af van de opbrengstprijzen.

In Zeeland zijn er akkerbouwers die echt in de problemen zitten, zegt LTO. "Het voorjaar was extreem nat waardoor de boeren pas laat konden zaaien. De droogte van nu is groot en bovendien is het water brak, waardoor er niet beregend kan worden. Er zijn nog geen faillissementen, maar er zijn boeren die nu al aangeven in betalingsproblemen te komen."

Minister
Minister Schouten is op vakantie, maar een woordvoerder van het ministerie van Landbouw laat weten dat er contact is met verschillende organisaties binnen de sector en dat van diverse kanten verzoeken zijn binnengekomen in verband met de droogte.

"We staan welwillend tegenover verzoeken waar we met praktische maatregelen kunnen helpen en als regels knellen, dan kijken we daarnaar", zegt de woordvoerder. "Als het gaat om financiële compensatie voor de gevolgen van het weer: dat zit er niet in. Daar kunnen boeren zich tegen verzekeren."

In het voorjaar van 2011 gebeurde iets soortgelijks. Wekenlang viel geen druppel regen, uitgerekend in de maanden april en mei, het zaai- en groeiseizoen. Het was de droogste lente sinds het begin van de metingen in 1906. Scheuren in dijken, gebarsten grond, gewassen die niet opkwamen. Er kon en mocht niet gesproeid worden.

Het neerslagtekort liep in een groot deel van het land op tot 150 tot 175 millimeter. De schade voor boeren en tuinders werd door LTO geraamd op een half miljard euro.

De zomerse warmte en droogte van nu veroorzaakt een veel groter neerslagtekort, van 250 tot 300 millimeter, maar doet zich later voor en het voorjaar was wel nat.


Bron: NOS.nl
 
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 augustus 2018, 09:46 uur | Bericht #488105

Waterstand in Rijn daalt verder, commissie waterverdeling zint op maatregelen


Bron afbeelding: OnweerOnline

De Rijn bij Lobith voert woensdag minder dan 1.000 kubieke meter water per seconde af. In de dagen daarna daalt de aanvoer tot onder de 900 kubieke meter per seconde, verwacht Rijkswaterstaat.De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) komt woensdag bijeen om de situatie te bespreken. Waterschappen houden er rekening mee dat de LCW strengere maatregelen gaat afkondigen. Zoals bijvoorbeeld strengere regels voor het gebruik van water uit het IJssel- en Markermeer. 

De waterbeheerders constateren dat het watertekort overal oploopt. Waterschappen in kustgebieden zijn met man en macht aan het werk om toenemende verzilting vanuit zee tegen te gaan. Een opleving van de waterstand zit er voorlopig niet in, denkt Rijkswaterstaat. In Duitsland en Zwitserland is het ook droog en warm. De Rijn krijgt dus steeds minder aanvoer van water. De hitte leidt bovendien tot verdamping van het water dat er wel is.

Op de Geldersche IJssel geldt een passeer- en inhaalverbod voor de binnenvaart. Recreatievaarders moeten er rekening mee houden dat sluizen maar af en toe opengaan. Hoogheemraadschap Rijnland gaat de sluizen bij Spaarndam voor de recreatievaart sluiten als het zoutgehalte in het water van het Noordzeekanaal boven de 250 milligram per liter komt. De Kolksluis is vanaf zaterdag al gestremd.

Bron: NU.nl
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 augustus 2018, 10:01 uur | Bericht #488106

Verwacht dit jaar geen paars spektakel op de hei

Verwacht dit jaar geen spectaculaire paarse bloeiende heide. Daarvoor waarschuwen natuurorganisaties. Door de droogte hebben de heideplanten een flinke tik gekregen. Op sommige plekken is de heide zelfs afgestorven.

Onder meer op de Veluwe is dat goed zichtbaar, zegt Marjolein Koek van Natuurmonumenten tegen Omroep Gelderland. Normaal gesproken begint rond deze tijd de heide paars te kleuren. Het hoogtepunt ligt rond half augustus. Het natuurfenomeen is zo populair dat er zelfs excursies worden georganiseerd.

Maar dit jaar zal het niet zijn als andere jaren, waarschuwt Natuurmonumenten. "Mensen die excursies hebben geboekt, gaan we waarschuwen dat ze dit jaar geen spektakel hoeven te verwachten. Ze krijgen niet wat ze gewend zijn op die plek."

Nog nooit meegemaakt
Op de Kalmthoutse Heide in Noord-Brabant dreigt een groot stuk heide af te sterven door de droogte. Dat zegt beheerder Ignace Ledegen tegen Omroep Brabant. "Het komt vaker voor dat er bruine plekken zijn wanneer het wat warmer is, maar dit heb ik nog nooit zo meegemaakt."

Boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer ziet op de Noord-Veluwe een vergelijkbaar beeld. "Een heideveld dat door extreme droogte afsterft, heb ik nog niet eerder gezien", zegt hij. "Het is niet zo dat de hele heide doodgaat, maar in verhouding heb je veel meer bruine plekken. De struikheide en de kraaiheide is door de hitte en het watertekort al afgestorven. "

Geen nectar voor vlinders en bijen
De droogte heeft ook gevolgen voor de fauna, zegt Ledegen. "De dieren blijven nu ondergronds. Daardoor hebben ze minder kansen om voedsel te zoeken en dat gaat gevolgen hebben voor de voortplanting. Waarschijnlijk weten we pas over enkele jaren wat de effecten hiervan zullen zijn."

Ook de vlinders en bijen ondervinden problemen door de droogte. "Zij hebben geen nectar omdat de planten niet bloeien", zegt Ledegen. Op de Veluwe mogen geen bijenkasten opgehangen worden omdat er zo weinig nectar is.

Verwoestijning
De droogte van dit jaar, zal waarschijnlijk ook de komende jaren nog zichtbaar zijn, denkt Jasper. "Het kan drie tot vijf jaar duren voor zo'n heideplant weer helemaal is hersteld en weer mooi bloeit en nectar geeft."

Volgens Ledegen speelt voor het herstel ook mee hoe het klimaat zich gaat ontwikkelen. "Als dit om de dertig of veertig jaar gebeurt dan herstelt de natuur zich wel. Als dit vaker voor gaat komen, worden de effecten op korte termijn voelbaar. Dat we een verwoestijning krijgen in plaats van mooie heidevlaktes."

Bron: NOS.nl
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 augustus 2018, 13:25 uur | Bericht #488137

Watertekort in heel Nederland, maar voorziening drinkwater niet in gevaar


Bron afbeelding: OnweerOnline

Na weken van droogte kampt heel Nederland nu met een feitelijk watertekort. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling heeft daarom opgeschaald naar de voorlaatste fase voordat er landelijk een crisissituatie aanbreekt.

De afgelopen weken besloten Waterschappen lokaal welke maatregelen zij troffen tegen de droogte. Nu is het watertekort landelijk, en beslist het landelijk Managementteam Watertekorten over acties. Het is de vierde keer deze eeuw dat dat gebeurt. Andere keren waren in 2003, 2006 en 2011.

De natuur en de waterkwaliteit staan door de droogte onder druk, schrijft het ministerie van Infrastructuur en Milieu in een persbericht. "Botulisme, vissterfte en blauwalg steken de kop op. Schepen kunnen kunnen door de lage waterstand niet meer optimaal worden beladen en de industrie kan het koelwater in sommige gevallen niet meer kwijt."

De kraan blijft aan, maar zet hem af en toe uit...

- Michèle Blom directeur-generaal van Rijkswaterstaat


Bron: NOS.nl
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 augustus 2018, 13:42 uur | Bericht #488138

Europa schiet boeren te hulp om extreme droogte


Bron afbeelding: OnweerOnline

De Europese Commissie schiet boeren te hulp die in de knel komen door de aanhoudende droogte. Ze krijgen subsidiegeld in het kader van plattelandsontwikkeling eerder uitbetaald.Dat kan lucht geven, nu de productie in de landbouw tegenvalt. In een groot deel van Europa is sprake van extreme langdurige droogte. Landbouwcommissaris Phil Hogan zegt ,,zeer bezorgd’’ te zijn.

Europees subsidiegeld wordt normaliter uitbetaald in december. Dit jaar kunnen boeren het merendeel van het bedrag medio oktober bijschrijven op hun bankrekening. Zo kunnen ze hun lopende rekeningen betalen. De verwachting is dat veel veehouders aan het einde van dit jaar kampen met een voertekort. Ze moeten dan voer bijkopen. In de akkerbouw vallen de oogsten tegen.

Als tweede noodmaatregel krijgen boeren dit jaar sneller toestemming om braakliggende grond te gebruiken voor de productie van dierenvoer. Ze worden niet beknot door vergroeningseisen. Hogan wijst verder op de al bestaande staatssteunregels voor de landbouwsector. Bij schade veroorzaakt door extreme droogte kan tot 80 procent steun worden verstrekt. Ook de inkoop van extra voer komt daarvoor in aanmerking. Boeren kunnen financiële bijstand krijgen als ze een beroep doen op inkomensverlies of materiële schade.

Bron: LC.nl
#KeepOnSmiling
Woonplaats: Nijmegen
Berichten: 47
Lid sinds: 28 mei. 2018
2 augustus 2018, 14:22 uur | Bericht #488140
Eerste riviertjes in Duitsland al droog gevallen https://www.wetteronline.de/  meer zullen volgen, Ramp voor de vissen | Gewijzigd: 2 augustus 2018, 14:24 uur, door weergek111(2.0)
Aantal dagen met onweer in Nijmegen tot nu toe 2019, 23 dagen...…..
2018 had 29 dagen onweer...
Woonplaats: Zwolle
Berichten: 753
Lid sinds: 24 dec. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 augustus 2018, 15:48 uur | Bericht #488159
Meer dan 100 oude bomen langs deze weg in Zwolle worden gekapt omdat ze de droogte niet hebben overleefd. Doordat deze bomen amper water uit de bodem kunnen halen valt deze van binnen uit droog en verliest die hierdoor spontaan takken.


PS.
Is er een mogelijkheid om het video bericht van Facebook hierop te krijgen, zonder dat men doorverwezen moet worden?
Edit Sven: aub
  | Gewijzigd: 4 augustus 2018, 17:16 uur, door Sven
Stormchaser bij @Art_of_thunders.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Woonplaats: Nijmegen
Berichten: 47
Lid sinds: 28 mei. 2018
4 augustus 2018, 16:14 uur | Bericht #488163
Over bomen gesproken, ik zat op het balkon, hoorde ineens krak,krrraakkkk. Ik dacht wat is dit nu. Toch maar eens op onderzoekt uit. Zitten er in eens scheuren in de stam van de boom, Door de droogte denk ik dan
EDIT W. in 't Erland: gave foto's, alleen om nou 4 dezelfde te plaatsen ;) (ik heb de dubbele even weggehaald) | Gewijzigd: 4 augustus 2018, 16:25 uur, door Thijs.
Aantal dagen met onweer in Nijmegen tot nu toe 2019, 23 dagen...…..
2018 had 29 dagen onweer...
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2527
Lid sinds: 29 mrt. 2016
19 oktober 2018, 14:27 uur | Bericht #488915

Waterstand van Rijn bij Lobith bereikt laagste punt ooit

De Rijn bij Lobith heeft sinds de metingen in 1901 zijn begonnen, nog nooit zo laag gestaan. Vrijdag was de waterstand nog maar 6.61 meter boven NAP. Ook de afvoer van rivierwater richting zee daalt sterk. Vrijdag is een afvoer van 757 kubieke meter water per seconde gemeten en dat is sinds 1971 niet meer zo weinig geweest.

Rijkswaterstaat voorziet tot halverwege volgende week een verdere daling. De dienst raadt schippers op de Waal, IJssel, Nederrijn en Lek aan om de minst gepeilde diepten op de rivieren goed in de gaten te houden.

Er zijn deze week al schepen die toch te zwaar beladen waren aan de grond gelopen, aldus een woordvoerder. De scheepvaart heeft ook veel hinder van beperkingen die bij sluizen nodig zijn vanwege het extreem lage water. Ook veerbazen houden de waterstand van de Rijn scherp in de gaten. Als het water zoals verwacht nog een paar centimeter zakt, kunnen de ponten tussen Bronkhorst en Brummen en tussen Loo en Huissen volgende week niet meer varen. Andere veerponten zoals bij Culemborg hebben al een maximum gesteld aan hun belading vanwege de diepgang. Bewoners van woonboten moeten maatregelen nemen om te voorkomen dat hun huis scheef zakt.

Verzilting neemt toe door lage afvoer
Omdat de rivieren zo weinig water afvoeren, neemt de verzilting in het kustgebied weer toe. Om die reden is het schutregime bij sommige zeesluizen opnieuw aangepast. De verzilting is nu een minder groot probleem dan in de zomer, omdat het groeiseizoen voor landbouw en natuur afgelopen is.
Om een einde te maken aan de lage waterstanden is veel regen nodig in het stroomgebied van de Rijn, ook in Duitsland en Zwitserland. Tot en met 31 oktober wordt echter niet veel regen verwacht. Er is zelfs een kleine kans dat het helemaal droog blijft, aldus Rijkswaterstaat.

Waarschuwing voor aanvoer van bouwgrondstoffen
Eerder deze week waarschuwde Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen (NVLB) voor een gebrek aan aanvoer van bouwgrondstoffen. "Schepen nemen tot wel de helft minder lading mee, zodat ze hoger liggen. Daardoor heb je twee schepen nodig om dezelfde lading te vervoeren, maar die capaciteit is er niet", zei een woordvoerder. "Het enige wat helpt is regen, veel regen."

Bron: nu.nl
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Tieske
Lid
Woonplaats: Bavel (Breda) / Kamer in Arnhem
Berichten: 313
Lid sinds: 30 jun. 2015
19 oktober 2018, 23:09 uur | Bericht #488922
Inmiddels is het al de tweede helft van oktober en de droogte houdt flink aan. Vooral in het zuiden en het oosten van het land is het erg droog. In het westen is het het minst droog, maar ook daar is het nog altijd te droog.
Hieronder de neerslagoverschot en daaronder het verloop van het neerslagoverschot van 1 april tot en met 30 september.


Afbeelding 1: neerslagoverschot van 1 april tot en met 30 september.




Afbeelding 2: verloop van het neerslagoverschot van 1 april tot en met 30 september.



Kijken we naar de neerslagpluim, dan zien we dat we waarschijnlijk binnenkort met regen te maken gaan krijgen, maar de droogte zal het niet oplossen gezien de weinige hoeveelheden. De droogte blijft dus waarschijnlijk nog een tijdje aanhouden maar aan alles komt een eind, de natuur moet nog even doorbijten.


Afbeelding 3: de neerslagpluim van De Bilt.


  | Gewijzigd: 20 oktober 2018, 13:27 uur, door Tieske
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2527
Lid sinds: 29 mrt. 2016
5 november 2018, 23:18 uur | Bericht #489030

Tientallen huizen vertonen scheuren door droogte

Als gevolg van het extreem lage grondwater door de buitengewoon droge zomer zijn tientallen huizen aan het verzakken en het scheuren, meldt De Gelderlander.

Alleen al bij de gemeente Zevenaar zijn vele tientallen gevallen bekend van huizen die ineens grote scheuren vertonen. Maar ook elders hebben huizen schade opgelopen, schrijft De Gelderlander.

"Er komen steeds meer klachten over panden met zogenoemde staalfunderingen, huizen die niet met palen maar rechtstreeks op de ondergrond zijn gefundeerd", bevestigt Mark Born van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek. En wat er nu al zichtbaar wordt, is mogelijk nog maar het topje van de ijsberg, vreest Alex Hekman van ingenieursadviesbureau Sweco dat onderzoek doet naar de gevolgen van klimaatverandering voor onder meer woningen. Volgens Sweco staan naar schatting 750.000 tot een miljoen woningen in kwetsbare gebieden op funderingen die last kunnen krijgen van een lage grondwaterstand.

Gemeenten moeten, met het oog op klimaatverandering, in actie komen, stelt Hekman. "Zomers als 2018 zullen in de toekomst vaker voorkomen. Gemeenten moeten daarom in beeld brengen waar de kwetsbare gebieden zijn, welke woningen er last van kunnen krijgen. En vervolgens samen met de burgers zoeken naar oplossingen."

Bron: nu.nl
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 2 3 4
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.840 topics, welke bij elkaar 448.317 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.573 leden.
Het nieuwste lid is paterbon.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 63 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 63, lezen 1 mensen het topic "Moeder Natuur tovert een spectaculaire zonsondergang bij Onslow (Australië)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden