Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
21 augustus 2018, 10:42 uur | Bericht #488438
Algemeen;  tot donderdag bepaalt een uitloper van het Azorenhoog – Mike -, ondersteund door een warme hoogterug (subtropenhoog),  het weerbeeld in de Alpenlanden. Het is en blijft hoog-zomers met in de middag en avond kans op lokale warmte onweders. Vanaf donderdag en met name vrijdag stijgende onweerskansen op naderend koufront met navolgend “Wettersturz” en verse sneeuw in het hooggebergte!

Nog even genieten subtropen zomer, vrijdag koufront / afkoeling met sneeuw in de hogere Alpen

Diegenen die nog steeds geen genoeg hebben van het (zeer) warme zomerweer doen er goed aan om de komende dagen nog even volop Vitamine-D ” te tanken”. Vanaf vrijdag gaat een koufront met regen en onweersbuien een overgang inleiden naar een veel koeler en herfstachtig weerbeeld. Of  daarna de zomer zich weer zal weten terug te vechten gaan we verderop in het weerpraatje bekijken.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats
Nog steeds is het afzien voor de Rhonegletsjer in Oberwallis,, ook deze gems kijkt met zorgelijke blik naar het steeds verder afsmelten van eens de grootste gletsjer van de Alpen. Foto via FB Patrick Henzen
Rhonegletsjer


Veel zon en tropische temperaturen
Gisteren was het onder de vleugels van het Azorenhoog – Mike– weer op en top zomerweer. Met de as van het hoog ten noorden van de Alpen hadden we te maken met een continentale aanvoer van vrij droge warme lucht. Op uitgebreide schaal steeg het kwik met volop zon weer tot hoog zomerse waardes ( 25 tot 30 graden). Nog warmere lucht bevond zich in het zuidoosten en oosten alwaar het kwik lokaal tot 33 a 35 graden steeg.
De hitte was voor de atmosfeer hier en daar net iets teveel van het goede waardoor heel lokaal stapelwolken boven de bergen toch nog het buienstadium konden bereiken. Dit gebeurde in de avond met name boven de zuidkant in het noordelijke Piemont waar een langere tijde een onweerscomplex bleef hangen en tot hier in het Oberwallis voor urenlang “Wetterleuchten” zorgde.
 
Vannacht zakten de buien in het zuiden weer ineen en de dinsdag start weer wolkeloos. Met volop zon wordt het vandaag opnieuw een heel mooie nazomerdag
Het belooft weer een mooie dag te gaan worden. In de middag dan weer stapelwolken en lokaal een regen of onweersbui. Foto Hans ter Braak via twitter @hansterbraak Kleinwalsertal -Mitttleberg


Nog 3 dagen subtropen zomer
De komende dagen verandert er grosso modo niet veel aan het stromingspatroon en drukverdeling. In de tweede helft van de week gaat er echter het één en ander veranderen.




Net als al in het vorige weerpraatje van zaterdag zien we ook nu weer een afsplitsing van de uitloper van het Azoren hoog met een apart filiaal dat richting oost Europa verder trekt. Boven de Atlantische Oceaan zien we de de amplitude van de Rossbygolf toenemen en naar het noorden toe uitpunten. Tot en met donderdag verblijven we nog aan de warme kant van de polaire jet.
 
GFS 500 hPa voor woensdag met het aparte filiaal van hogedruk dat zich richting oost Europa afsplitst


Omdat de stroming aan de westflank van het afsplitsende hoog en op nadering van een Atlantische hoogtetrog en koufront naar het zuiden tot zuidwesten gaat draaien neemt de luchtvochtigheid vanaf donderdag weer toe. Samen met de warme lucht neemt dan ook de bereidheid van de atmosfeer tot het ontwikkelen van regen en onweersbuien weer toe.

Koufront
Vrijdag trekt het koufront vervolgens de westelijke Alpen binnen en zal de onstabiliteit verder toenemen. Het is nog even afwachten hoe dat precies qua timing en in detail zal gaan verlopen maar hou er alvast maar rekening mee dat er vanaf donderdag op uitgebreidere schaal regen en onweersbuien gaan ontstaan.
 
Vrijdag middag -avond trekt de koudere lucht (kouifront) van west naar osot de Alpen binnen. Mooi is de grens tussen de koudere en drogere luchtmassa’s op de GFS Theta-E kaart te zien


Dit kunnen zware buien worden met kans op veel neerslag, hagel en (zeer) zware windstoten. In de bergen kunnen deze buien tot kleinschalige overstromingen of modderstromen (later meer daarover)

Achter het koufront gaat met een noordwestelijke stroming onstabiel polaire lucht over de Alpen uitstromen en vooral in de Nordstau van de Alpenhoofdkam en de centrale Alpen wordt het in het weekend compleet herfst. In alle hoogtes maakt het kwik een vrije val van 10 tot 14 graden en in het hooggebergte gaat sneeuw vallen bij temperaturen die tot onder het vriespunt zullen dalen. Op 1500 meter hoogte (850 hPa) daalt het kwik van naar 6 tot 2 graden (was 20 tot 18 graden)   en de vorstgrens daalt van 4200 meter naar circa 2200 a 2000 meter.
 
T850 hPa centrale noordelijke Alpen
En de vorstgrens
De gletsjers mogen zich verheugen op een verse laag sneeuw in het weekend.


Vooral in de Stau van de Alpen valt er (buiige) neerslag en tot 2000 a 1800 meter kan het sneeuwen. Bij  langer aanhoudende en intensive Nordstau neerslag kan de sneeuwvalgrens tot 1700 a 1500 meter dalen. Bij dit alles staat een harde en deels ook stormachtig wind uit noordwestelijke richtingen. Overigens is de sneeuw die dit weekend in de hogere Alpen gaat vallen niets bijzonders en past helemaal in het beeld van de naderende herfst.

Italië laag onzekere factor
Het is nog even afwachten hoeveel neerslag er in het weekend precies gaat vallen en ook hoe de verdeling zal zijn. Dit heeft te maken met de vorming van een apart laag boven noord Italië. Eventuele zogenaamde “Gegenstromlage” of zelfs een Vb laag (laag met koers via de Adriatische Zee richting Polen). Dit soort systemen hebben de potentie voor veel neerslag! Vooralsnog lijkt het van de hoogtetrog afsplitsende (hoogte)laag een oostelijke koers te gaan volgen richting de Balkan!
 
GFS met de globale neerslag en verdeling (cumulatief) tot en met zondag.


Algemeen wat betere en drogere condities treffen we in het weekend in de inner-alpine gebieden (Wallis) en de westelijke zuidkant aan. Ook hier gaat het echter afkoelen maar minder dramatisch dan aan de noordkant.  (beschutte werking Alpenhoofdkam en opkomende Nordföhn).

De uitbraak van de polaire lucht welke al sinds een week door de weermodellen in meer of mindere mate werd berekend (zie ook vorige Alpenweer berichten) lijkt dus dan toch echt te gaan komen. De vraag is of het een tijdelijk herfst gebeuren is of dat de zomer, zoals de modellen dat tot dusver ook steeds weer lieten zien, zich weer kan terug knokken?

Uitgaande van de ochtend model uitdraai zien we ook nu weer dat met het Azorenhoog met de start van de nieuwe week zijn vleugels over west Europa en de Alpen gaat uitslaan.
 
Volgende week wer lekker nazomeren onder nieuwe hogedruk impulsen


Met het verder wegtrekken van het hoogtelaag naar het oosten kan de atmosfeer weer tot rust komen. Het wordt droog, de zon gaat weer volop schijnen en de temperaturen stijgen weer naar zomerse waardes. De thermische (tropische) hoogstandjes lijken dan echter niet meer haalbaar.
 
Ensembles GFS voor Salzburg


Tot zover voor vandaag, vanuit Oberwallis een fijne dag gewenst en blijf volgen, ook op FB en Twitter, en Instagramm met durchweg news, updates en foto´s. Ciao
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.843 topics, welke bij elkaar 448.337 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 258 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 258, lezen 2 mensen het topic "Neerslagintensiteit nader bekeken".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden