Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:44:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

25 Apr 2024 15:29:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:29:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR; Yell, AR.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Smith, KS; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:46:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:25:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Harlan, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:12:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 14:08:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS; Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:44:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:10:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Phillips, KS; Rooks, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 12:33:33

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Apr 2024 08:00:01
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
15 oktober 2018, 09:14 uur | Bericht #488894
Algemeen; tussen hoog – Viktor – met kern boven Rusland en lagedruk boven de Atlantische Oceaan liggen de Alpen onveranderd in föhnige een zuidwestelijke hoogtestroming. Tegelijkertijd stuwen zich aan de zuidkant wat vochtigere luchtmassa’s. Vanaf dinsdag komt er een einde aan de Föhn en Stau situatie, het blijft voor de tijd van het jaar zeer zacht en ook neerslag wordt vooralsnog niet verwacht.

Aanhoudend zacht en droog

Ook gisteren hadden we weer te maken met zeer zacht en overwegend zonnig hogedrukweer. De föhn aan de noordkant nam nog iets aan kracht toe en daarmee kon het kwik weer flink oplopen met lokaal weer zomerse 25 tot 27 graden. Mooi was ook te zien hoe de föhn die tot in het centrale Alpen voorland door drong tegen de daar aanwezige koudere plaklaag (mist) op bokste.
 
De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Vooral de zuidwestelijke Alpenboog had te maken met vochtigere lucht (Stau) Verder ook lokale mist en Hochnebel. Bron NASA Worldview


Hieronder een mooi timelapse van Daniel Gestrgrasser (Met. Meteo Schweiz) Daaronder een heer fraaie opname van zowel de mist, een zogenaamde glorie en Brockengespenst (de zon staat in e rug van de waarnemer en veroorzaakt een schaduw in de mist of nevel. Dit fenomeen werd voor het eerst beschreven door Johann Esaias Silberschlag in 1780 op de Brocken in de Harz (Dld) en vandaar de naam Brockengespenst (Brocken geest)

Uniek, Nebel met gelijktijdig de Föhn en een “glorie” met zgn “Brockengespenst”. Foto Daniel Gerstgrasser @danivumalvier
De mist en Hochnebel moesten in de loop van de ochtend dan toch het verld ruimen en zoals gezegd was het weer een schitterende dag in de Alpen. Een korte impressie en rondje “Kaiserwetter”
 
Een perfecte dag om te mountain biken van Zermatt (1600m) naar naar Blauherd (2571m) en Grünsee (2300m) met dit schitterende panorama. Foto Tamara Casile-van Den Berg
Zondagochtend ontbijten met dit heerlijke uitzicht! Berner Oberland Mürren – Schilthorn @murren007 Foto @traveloholic69
Of trailrunning  Vilan Graubünden Prättigau Foto Jürg @grischuni
Vilan Graubünden Prättigau Foto Jürg @grischuni
‏ Engadin St Moritz Foto Andrea Matossi @AndreaMatossi
Kitzbühel via Kitzbühel Tourismus @kitzbuehel
Möltaler gletsjer. Foto Jorrit Meinsma @JorritMeinsma
Kandersteg – Kanderfirm Berner Oberland. Foto Jacco Folkersma,


In de vorige weerberichten hadden we al laten zien dat oktober nogal eens gepaard gaat met weer extremen in de vorm van kou invallen met sneeuw soms tot in de dalen. In schril contrast met de huidige warmte en vooral droogte zijn ook de oktober maanden met veel neerslag. Juist oktober kenmerkt zich nogal eens door dagenlange Stau neerslag.

Zo ook in het jaar 2000 toen rond deze tijd in de zuidelijke Alpen een dagen lange Südstau voor extreme neerslag hoeveelheden zorgde. Lokaal viel er in een paar dagen tussen de 200 en 400 mm aan neerslag. Omdat de aangevoerde lucht vanuit het Middellandse Zee gebied ook vrij zacht was hadden we we te maken met een hoge sneeuwvalgrens (2500 tot 2800 meter) waardoor ook hogerop de neerslag meest in de vorm van regen viel. deze combinatie zorgde met name in het Oberwallis voor  desastreuze overstromingen en modderlawine’s. In Gondo, een dorpje gelegen aan de Italiaanse grens, denderde op de 14e oktober een modder en rots lawine door het hart van het dorp.
De carrousel van Jetpack is uitgeschakeld, omdat een andere plugin of het thema de shortcode overschrijft.
 
1 of 6
 
 
 
 
In enkele seconden werd een deel van de kleine gemeenschap weggevaagd en stierven 12 inwoners. Ook in Baltschieder zorgde een modderlawine voor enorme schade en waren meerdere slachtoffers te betreuren.
 
Wat dat betreft hebben we deze dagen niets te klagen of te vrezen. Onder de vleugels van hoog Viktor met kern boven west Rusland hebben we onveranderd te maken met rustig en zoals gezegd ook ook zeer zacht herfstweer. Depressies en ex tropische cyclonen leven zich vooral op de Atlantische Oceaan en kunnen niet opboksen tegen het het bolwerk van hogedruk.

Ook de komende dagen zal daar niet veel aan veranderen. Weliswaar gaan de temperaturen geleidelijk wat naar beneden maar het blijft nog steeds te warm voor de tijd van het jaar. Ook neerslag hoeven we met de hoge druk voorlopig niet te verwachten en daarmee houdt ook de droogte aan.



Vandaag en ook morgen is het met een zuidelijke föhn stroming vooral aan de noordkant weer zonnig en zeer zacht. De temperaturen stijgen naar 20 tot 23 graden, met föhn naar 25 tot 27 graden.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

De vorstgrens vinden we terug op 3100 a 3200 meter. Woensdag gaat de föhn er uit en met een mix van zon en wolken blijft vrij zacht. De neerslagkansen zijn klein maar lokaal is een regenbuitje niet uit te sluiten.

Richting en in het weekend als ook met de start van de nieuw week gaat een volgend hoog zich vanaf de Atlantische hoog via de Britse Eilanden richting west Europa uitbreiden. Met een luchtdruk die tot maar liefst 1045 oploopt maken depressies geen schijn van kans respectievelijk worden naar noordelijke breedtegraden gedwongen.
 
GFS maandag 22 oktober. Hoog Atlantische Oceaan met kerndruk 1045 en uitloper tot over west Rusland / Balkan en in het verdere verloop verder uitbreidend richting west Europa


Wel gaat tussen een naar het noorden van Scandinavie trekkende depressie en een hoog boven de Atlantische Oceaan een portie maritiem polaire lucht tot over de noordelijke Alpen trekken. Het koufront wat daaraan vooraf gaat wordt dinsdag de 23 verwacht.
 
GFS T850 hPa voor dinsdag 23 oktober met iig een tijdelijke afkoeling


Dan zou er ook eindelijk weer wat neerslag kunnen gaan vallen met zwaartepunt langs de Alpen noordkant. Navolgend dan weer de inkomende hogedruk en oplopende temperaturen. Nee, een echter overgang naar herfstweer of winterweer zit er ook vandaag nog niet echt aan te komen.
 
GFS ensembles centrale Alpennoordkant


Opvallend ook de experimentele lange (seizoen) verwachting van het ECMWF voor de Hochwinter maanden. De koudere variant met vooral in januari en februari duidelijk beneden normale temperaturen is inmiddels weer verlaten en heeft plaats gemaakt voor een veel zachtere variant. Sowieso belooft het model in zake kou ook voor de rest van de winter weinig goeds voor de Alpen en met name de zuidelijke Alpen inzake kou.
 
ECMWF 2 meter temperatuur anomalie voor februari 2019


Nu maar hopen voor de winterliefhebbers dat het model er ditmaal naast zit. Later meer over de ontwikkelingen /winterverwachting. Zie verder ook onze – Winterverwachting van 1 oktober hier op de website.

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagramen/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Rens@weer
Lid
Woonplaats: Harderwijk
Berichten: 263
Lid sinds: 28 jun. 2015
15 oktober 2018, 20:56 uur | Bericht #488901
Regen in NL en waarschijnlijk ook elders in West-Europa wordt wel noodzakelijk....

Wanneer kunnen we weer inschieten op de winterverwachting Europa en in het bijzonder Nederland?  
Als de dagen lengen, zullen de winters strengen. Winter in November, is Januari water in de emmer......
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 295 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 295, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden