Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2540
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 januari 2019, 23:46 uur | Bericht #489557

Modellen zinspelen op een koudere tweede helft januari

Vanaf ongeveer 16 januari worden we eindelijk verlost van de blokkade net iets ten westen van Frankrijk (een goed voorbeeld dat blokkades ook verkeerd kunnen vallen!). Hierdoor hadden wij lange tijd een vochtige noordwestenwind met hogedrukinvloed. Hierdoor viel er weinig neerslag en was het vaak bewolkt, enfin, je kent het riedeltje inmiddels wel. Juist daarom kijk ik graag uit naar de tweede helft van januari, want winterweer of niet, er is eindelijk weer een beetje beweging in de weersystemen. Winterweer zou helemaal mooi zijn, en het is zeker mogelijk dat er iets van winterweer komt. Hoeveel, waar en wat is nog de vraag, hier ga ik zo ook even op in.

De pluimen
Zoals altijd eerst even de pluimen bekijken. We zien dat het tot 16 januari redelijk zacht is. Vanaf donderdag 17 januari komt er schot in de zaak. Als eerste koelen de bovenluchten af, op 1,5 km hoogte daalt de temperatuur naar zo'n -5 tot -8°C. Omdat de wind waarschijnlijk nog van zee komt, wordt de afkoeling op 2m hoogte wat afgeremd. Vanaf de 17de stijgt de kans op nachtvorst en met 3 tot 5°C overdag wordt de temperatuur normaal tot iets te koud. Op lange termijn is het waarschijnlijk dat de temperatuur gaat flirten met het vriespunt, voor details is het nog veel te vroeg.


De straalstroom zakt meer af naar onze omgeving waardoor we te maken krijgen met meer fronten die een dynamischer weertype brengen. Tot de 17de zien we geregeld duidelijke neerslagsignalen, maar vanaf de 17de komen daar ook signalen voor (natte) sneeuw bij.

Een GIF van de neerslag en sneeuwpluim.

De weerkaarten
Momenteel zien we een diepe depressie boven Lapland die voor Noord-Scandinavië en Spitsbergen voor koude stormachtige condities zorgt, wij hebben vandaag een zwak warmtefront behorend tot deze depressie over ons heen gehad. Momenteel her en der in het uiterste oosten en zuidoosten meldinge van natte sneeuw. De blokkade ligt momenteel boven Ierland en zorgt in de Alpen voor een tijdelijk afnemende nordstau.

Achter het warmtefront stroomt zachtere lucht binnen, dankzij deze zachte lucht schommelt de temperatuur de komende dagen rond de 7°C.

De depressie helemaal in het noorden van Europa zakt verder uit naar het zuiden en zorgt zo voor een diepe trog van Scandinavië tot de Middellandse Zee. Koude lucht zakt aan de westelijke zijde van deze trog helemaal naar het zuiden uit. Eerst krijgt Noordoost-Nederland nog een schampschot van de koude lucht (Temp op 1,5 km gaat naar ongeveer -8°C), hierdoor zou er eventueel wat winterse neerslag kunnen vallen, met name in het noordoosten dus. Daarna botst de koude lucht op de Alpen, met een nieuwe opleving van de nordstau tot gevolg.


De blokkade ten westen van Frankrijk, een diepe trog over Oost-Europa.

Erg lang houdt deze trog en uitstroom van koude lucht het echter niet vol, de straalstroom verplaatst naar het zuiden waardoor we in een ''gematigde westcirculatie'' belanden. Mede dankzij een opkomend Groenlandhoog komen koude bovenluchten steeds zuidelijker waardoor in de koude sector van lagedrukgebieden winterse neerslag en nachtvorst ook mogelijk worden. Al met al wisselvallig en langzaam afkoelend.


Uiteindelijk verwacht ik op de lange termijn dat de krachtige lage- en hogedrukgebieden voor een tijdje van de kaart verdwijnen, die plek wordt ingenomen door kleine zwakke hogedrukgebieden en lagedrukgebieden die zich in een traag tempo oostwaarts verplaatsen. Hierbij zijn duikende laagjes mogelijk die eventueel sneeuwkansen op kunnen leveren als alles goed valt.



Tot slot...
Om verwarring te voorkomen, kan ik nu al zeggen dat de verschillende definities van ''winterweer'' de kop op gaan steken. Voor de één is winterweer al een temperatuur rond de 0 en sneeuwkansen, voor de ander is winterweer een vorstperiode met schaatsen. Een periode met temperaturen tussen de -1 en 3°C zoals het er nu naar uitziet op de kaarten (termijn is nog groot, dus veranderingen zijn nog mogelijk). Of je dat winterweer of niet noemt, kan ieder het best voor zich bepalen.
  | Gewijzigd: 13 januari 2019, 21:08 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Jenss
Moderator
Woonplaats: mechelen(belgie)
Berichten: 2921
Lid sinds: 7 jun. 2011
11 januari 2019, 10:40 uur | Bericht #489559
Na de mooie post van Erland hierboven wil ik nog even de ec pluim van vanmorgen plaatsen, die is toch sterk verbeterd! De 00z run van gfs was eveneens zeer goed waardoor de kansen toch stijgen. 

Waarom deze advertentie?
Jeroen71
Lid
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Berichten: 932
Lid sinds: 30 aug. 2008
11 januari 2019, 15:56 uur | Bericht #489560
Kans op vuil winterweer neemt toe

Er komen steeds meer signalen dat er sneeuwkansen zijn in de laatste 10 dagen van januari. De verdeling van hogedruk en lagedruk gaat in Europa waarschijnlijk op grote schaal veranderen.

fig 1

Als we kijken naar de 'normale' luchtdrukverdeling op de noordelijke Atlantische Oceaan en in Europa gedurende de wintermaanden, dan bevindt zich meestal hogedruk in de buurt van de Azoren en passeren er depressies bij IJsland richting Scandinavië.
Op dit moment is de weersituatie min of meer zoals hij hoort te zijn. De stroming is westelijk en de aangevoerde lucht is vochtig en vrij mild, vanaf de oceaan.
 
Maar er is waarschijnlijk een belangrijke verandering op til. Afgelopen dinsdag schreven wij al over een mogelijk drastische afwijking van het klassieke weerpatroon. Die hangt deels samen met een verschijnsel dat 'plotselinge stratosferische opwarming' heet.
In de nieuwste berekeningen van de 30 daagse (donderdag berekend) wordt het beeld dat wij dinsdag al zagen, nogmaals bevestigd: in de laatste 10 dagen van januari en begin februari ontvouwt zich een scenario van 'vuil winterweer'.

Wat betekent dat concreet? Er is dan dagelijks een reële kans op sneeuw, terwijl de middagtemperatuur maar weinig boven nul ligt. Met een beetje wind erbij, voelt het wel aan alsof het enkele graden vriest. Als het 's nachts opklaart kan het wel flink vriezen, zeker als er een beetje sneeuw ligt. De strooidiensten zullen veel werk hebben aan zo'n weertype.
In onderstaande plaatjes is weergegeven hoe de overgang van normaal naar winters weer zich voltrekt. Hogedruk bouwt zich geleidelijk steeds meer noordwaarts op, richting IJsland, zodat depressies niet langer hun normale koers van west naar oost kunnen volgen.




 Fig. 2 en 3

De lagedrukgebieden worden eerst nog gedwongen om een koers van noord naar zuid te maken (figuur 2), waarbij koudere lucht uit de poolstreken wordt meegetrokken over de Noordzee naar Nederland, Frankrijk en Duitsland. Als het scenario zich langs deze lijn ontwikkelt, is de kans groot dat het leidt tot een aantal situaties met sneeuwval in ons land.
In het vervolg zien we dat hogedruk uiteindelijk zo krachtig wordt, dat depressies vanuit het westen geen doorgang meer vinden. Er ontstaat een heel atypische situatie: er komen nu (zwakke) lagedrukgebieden vanuit het oosten naar het westen gekoerst. Ook in dit geval is er soms kans op sneeuw.

Toch is deze overgang naar een winters weertype nog geen uitgemaakte zaak. We spreken niet voor niets over een 'scenario'. Er is een tweede scenario, dat weliswaar veel minder kansrijk is, maar toch benoemd moet worden. Dat is namelijk dat er eigenlijk niet zo veel verandert, dus een voortzetting van het milde en vrij grijze, regenachtige weerbeeld.

Fig 1: De gebruikelijke verdeling van hogedruk en lagedruk in januari.
Fig 2: De hogedruk komt noordelijker, depressies juist zuidelijker. 
Fig 3: Begin februari ligt alles op een andere plek

bron weerplaza | Gewijzigd: 11 januari 2019, 16:00 uur, door Jeroen71
ruben88
Lid
Woonplaats: Terborg
Berichten: 19
Lid sinds: 3 jan. 2016
11 januari 2019, 20:49 uur | Bericht #489561
Laten we hopen dat deze 30 daagse verwachting uit gaat komen:
http://www.weer.nl/nieuws/30-daagse-verwachting/
Tieske
Lid
Woonplaats: Bavel (Breda) / Kamer in Arnhem
Berichten: 313
Lid sinds: 30 jun. 2015
12 januari 2019, 12:31 uur | Bericht #489564
Het weermodel GFS komt met een flink lagedrukgebied die recht over ons heen trekt dinsdag 22 januari


Het weermodel GFS laat op dinsdag 22 januari een flink lagedrukgebied recht over ons heen gaan met een luchtdruk van wel 965 hpa in de kern! Onder deze tekst staat een foto van wat GFS laat zien.
Al runs achter elkaar komt het model met flinke lagedrukgebieden in onze omgeving maar de exacte koersing van deze lagedrukgebieden is nog te ver weg om dit te weten.

Wanneer een lagedrukgebied recht over ons heen gaat, wat het weermodel GFS nu in de kaarten heeft staan voor dinsdag 22 januari, zal dit resulteren in regen en winterse neerslag maar een sneeuwdek van enkele centimeters zal niet gaan ontstaan doordat de wind eerst uit het zuidwesten en vervolgens als het lagedrukgebied ons gepasseerd is uit het noordwesten komt.
In beide gevallen komt de wind van zee en dit betekend dat voor en na de passage van het lagedrukgebied zachte lucht van zee ons bereikt en dat de kans op droge sneeuw niet groot is en een eventueel ontstaan sneeuwdekje zo wegsmelt en/of -regent.
Je ziet dat de isobaren van gelijke luchtdruk bij de run van GFS heel dicht op elkaar liggen ten zuidwesten van de Benelux en daar zal het dan flink tekeer gaan met de wind.
Onder deze tekst staat ook een foto van wat GFS met de windstoten laat zien. Je ziet dat er zelfs diep in het binnenland van Frankrijk zware windstoten voorkomen.

Mocht een lagedrukgebied net ten noorden van de beneluxe trekken, dan kunnen wij veel wind verwachten.
Wanneer het lagedrukgebied die GFS nu in de kaarten heeft staan voor de 22e net ten noorden van ons trekt, kunnen wij zelfs een flinke storm verwachten.
Met de (zeer) zware windstoten die in de run van GFS in Frankrijk voorkomen zullen wij dan mee te maken gaan krijgen.

Mocht een lagedrukgebied net ten zuiden van de Benelux trekken, dan kunnen we rekenen op forse sneeuwval.
De wind komt dan uit het westen waar koude lucht aanwezig is die ons land dan zal gaan bereiken en neerslag zal dan als droge sneeuw vallen.

Eindelijk zijn er eens interesante kaarten en hopelijk blijven ze er ook in staan!

Fijn weekend allemaal!
Groetjes,
Tieske


Afbeelding 1: GFS laat een diep lagedrukgebied over ons heen trekken.


Afbeelding 2: Door de grote luchtdrukverschillen ten zuidwesten van Benelux, zal het daar flink gaan waaien met zelfs diep in het binnenland van Frankrijk zware windstoten.

Bron afbeeldingen: WXCharts | Gewijzigd: 13 januari 2019, 08:44 uur, door Tieske
Woonplaats: Gouda
Berichten: 976
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 januari 2019, 20:40 uur | Bericht #489565
Is al bekend of we de maansverduistering van 21 januari kunnen gaan zien? (Gouda o.a.)
Mijn website: http://www.rfgfotografie.nl. Hier vind u alle foto's die ik maakt omtrent incidenten. Maar ook soms omtrent slecht weer of vliegtuigen terug.
Rens@weer
Lid
Woonplaats: Harderwijk
Berichten: 263
Lid sinds: 28 jun. 2015
12 januari 2019, 21:36 uur | Bericht #489566
Zoals hier eerder aangehaald..., kan het wel eens een natte troepbedoeling gaan worden. Gelet op het aanwezige neerslagtekort, (welke altijd weer ingehaald moeten worden), ziet het er naar uit dat het niet echt koud wordt, maar eerder koud genoeg om sneeuw te genereren. MAARRRR, het is nog ver weg.....
Als de dagen lengen, zullen de winters strengen. Winter in November, is Januari water in de emmer......
Raymond
Lid
Woonplaats: Midden Delfland
Berichten: 516
Lid sinds: 13 aug. 2008
13 januari 2019, 10:09 uur | Bericht #489567
HCitaat van Rens@weer, zaterdag 12 januari 2019, 21:36 uur Zoals hier eerder aangehaald..., kan het wel eens een natte troepbedoeling gaan worden. Gelet op het aanwezige neerslagtekort, (welke altijd weer ingehaald moeten worden), ziet het er naar uit dat het niet echt koud wordt, maar eerder koud genoeg om sneeuw te genereren. MAARRRR, het is nog ver weg.....
Het weer heeft geen geheugen en weet dus niet dat er extra regen bij moet.
Als  je de loterij hebt gewonnen blijft de kans dat je die de volgende maand weer wint net zo groot.
Als het waar was dat het weer geheugen heeft dan zou het weer nu zo langzamerhand moeten denken “  t is hoog tijd voor een elfstedentocht” .
:)
 
Kat Mandu
Lid
Woonplaats: Tilburg, Reeshof
Berichten: 117
Lid sinds: 12 feb. 2012
13 januari 2019, 11:55 uur | Bericht #489569
Citaat van Raymond, zondag 13 januari 2019, 10:09 uur HCitaat van Rens@weer, zaterdag 12 januari 2019, 21:36 uur Zoals hier eerder aangehaald..., kan het wel eens een natte troepbedoeling gaan worden. Gelet op het aanwezige neerslagtekort, (welke altijd weer ingehaald moeten worden), ziet het er naar uit dat het niet echt koud wordt, maar eerder koud genoeg om sneeuw te genereren. MAARRRR, het is nog ver weg.....
Het weer heeft geen geheugen en weet dus niet dat er extra regen bij moet.
Als  je de loterij hebt gewonnen blijft de kans dat je die de volgende maand weer wint net zo groot.
Als het waar was dat het weer geheugen heeft dan zou het weer nu zo langzamerhand moeten denken “  t is hoog tijd voor een elfstedentocht” .
:)
 

De meningen lopen hier een beetje uiteen, maar als je de loterij gewonnen hebt, loop je feitelijk iets minder kans om 'm weer te winnen... :p
Handtekening
Rens@weer
Lid
Woonplaats: Harderwijk
Berichten: 263
Lid sinds: 28 jun. 2015
13 januari 2019, 13:21 uur | Bericht #489570
Citaat van Raymond, zondag 13 januari 2019, 10:09 uur HCitaat van Rens@weer, zaterdag 12 januari 2019, 21:36 uur Zoals hier eerder aangehaald..., kan het wel eens een natte troepbedoeling gaan worden. Gelet op het aanwezige neerslagtekort, (welke altijd weer ingehaald moeten worden), ziet het er naar uit dat het niet echt koud wordt, maar eerder koud genoeg om sneeuw te genereren. MAARRRR, het is nog ver weg.....
Het weer heeft geen geheugen en weet dus niet dat er extra regen bij moet.
Als  je de loterij hebt gewonnen blijft de kans dat je die de volgende maand weer wint net zo groot.
Als het waar was dat het weer geheugen heeft dan zou het weer nu zo langzamerhand moeten denken “  t is hoog tijd voor een elfstedentocht” .
:)
 

Klopt dat het weer geen geheugen heeft, althans hetgeen wat wij als leken eraan willen geven. Anders was er geen website, waar we kunnen 'discuseren' over het weer. En hadden we geen weerbericht op tv / internet. Het weer heeft wel een natuurkundig geheugen. Sla de statistieken erop na, en u gaat zien dat drogere perioden worden opgevolgd door nattere periode dan 'normaal' in Nederland. Dit is een natuurkundig verschijnsel, in hoofdzaak het gevolg doordat wij aan zee wonen. En het is net zo natuurkundig als het weerbeeld in de Sahara.... (Verdamping vanuit de grond is niet tot onvoldoende om het te laten regenen en regenwater vanaf zee, verdroogt al na 100 km vanuit de kust.) Terug naar Nederland: Het jaarrond regent het jaarlijks ongeveer hetzelfde, en al helemaal als je het over een periode van 2 jaren beoordedeeld. Wat betreft je elfstedentocht, deze tochten hebben het over 't algemeen plaatsgevonden in het zonnevlekken minimum. Op de zon is dat een scheikundig proces, op aarde heeft dat natuurkundige en/of biologische processen tot het gevolg. 

Hurrcicans en tornado's komen in hoofdzaak in een bepaald seizoen voor. 
Passaatwinden hebben ook standvastige windrichting. Zowel op de noorderbreedte als de zuiderbreedte. 
Allemaal veroorzaakt door natuurkundige processen. Hoezo geen geheugen???? 

Terug naar de wintertopicdiscussie: Na volgende week zondag naar alle waarschijnlijkheid sneeuwballen gooien als gevolg van het natuurkundigproces dat verdampt water condenseert in vrieskou, die zich samenklontert tot een sneeuwvolk, welke wij weer samenballen tot een prachtge  .

 
Als de dagen lengen, zullen de winters strengen. Winter in November, is Januari water in de emmer......
Jenss
Moderator
Woonplaats: mechelen(belgie)
Berichten: 2921
Lid sinds: 7 jun. 2011
13 januari 2019, 16:07 uur | Bericht #489571
Gfs pluim van de 06z run, prikpunt Brussel. Oper is aan de warme kant en het gemiddelde duikt onder 0 rond 24 januari. 


| Gewijzigd: 13 januari 2019, 16:08 uur, door Jenss
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2540
Lid sinds: 29 mrt. 2016
13 januari 2019, 17:58 uur | Bericht #489574
Citaat van Tieske, zaterdag 12 januari 2019, 12:31 uur Het weermodel GFS komt met een flink lagedrukgebied die recht over ons heen trekt dinsdag 22 januari

Zeer lange termijn - eventueel lagedrukgebied
Ik ben nogmaals gaan kijken naar dat lagedrukgebied uit de post van Tieske. Een verwachting maken voor die termijn is op zijn minst erg risicovol, maar ik was wel benieuwd of het er nog steeds instond. We zien in de huidige verwachtingen nog steeds het lagedrukgebied in ongeveer dezelfde regio (alhoewel een kleine verschuiving ineens wind vanaf zee kan betekenen), in de huidige verwachtingen is het laag wel een stuk minder ver uitgediept en is de wind rond het laag wat afgenomen.


Wat is de waarde van deze kaart op de lange termijn?
Ik heb deze vergelijking met name gemaakt om te kijken wat er al veranderd is. De waarde van deze kaart is nog steeds beperkt aangezien het nog steeds lange termijn is (nog steeds 228 uur). Bovendien voorziet EC juist zwakke hogedruk.


De kwestie ''Heeft het weer een geheugen?''
Ik ben van mening dat het weer geen geheugen heeft, maar in het bericht van Rens@ weer wordt het ''geheugen'' een andere betekenis gegeven (een natuurkundig geheugen). Natuurlijk volgt het weer door het jaar heen dezelfde natuurwetten, a^2+b^2=c^2 wordt niet anders.
Maar wat ik bedoel met het geheugen, is dat wanneer je bijvoorbeeld met een dobbelsteen gooit en hij dobbelt 6, dan is de kans op ''6'' de volgende keer dat je dobbelt niet groter of kleiner. Maar wanneer je 1000 keer met een dobbelsteen gooit, gaat het gemiddelde van alle worpen wel altijd naar 3,5 toe.
Dit principe is grotendeels toepasbaar op het weer. Wanneer we stellen dat 6 ''zeer droog'' is en 1 ''zeer nat'' is en 3,5 het klimatologisch gemiddelde is, is de kans op een zeer droge maand na 1 zeer droge maand de volgende maand weer precies hetzelfde. Maar pak je 100 maanden, dan zal de uitkomst gemiddeld zijn.

Dan de denkfout die veel gemaakt wordt: we pakken als voorbeeld een groep van bijvoorbeeld 6 maanden pakken, waarvan 4 maanden zeer droog verlopen. Dan zullen veel mensen denken dat omdat we bij het gemiddelde uit moeten komen de andere 2 maanden dus zeer nat zullen verlopen. Echter gaat dat niet op omdat de groep van 6 maanden veel te klein is om significant vaak rond het gemiddelde uit te komen. Kortom, de groep van 6 maanden is veel te klein en voor de compensatietheorie zou je op z'n minst 25 maanden nodig hebben.

Hierin gingen we uit van gelijkblijvende omstandigheden, echter, een droogte zorgt er bijvoorbeeld voor dat er minder vocht in planten zit. Omdat er minder vocht in de planten zit verdampt er minder en is er minder vocht aanwezig voor neerslag. Daardoor wordt het nog droger, dat zou je juist een versterkend effect kunnen noemen. Dit effect is soms merkbaar op grote continenten. In Nederland gaat ook dit droogte-verhaal niet op omdat we aan een zee liggen, vochtige zeelucht verstoord dit effect namelijk sterk.

Maandag in het noordoosten mogelijk winterse buien
Dan het laatste item. Momenteel trekt er van noord naar zuid een occluderend koufront over de Benelux. Bij de stevige buien op front kan het even stevig waaien (windstoten 60 tot 80 km/u mogelijk). Aan de kust trekt de wind ook aan, met name aan de noordkust windstoten tot 90 km/u mogelijk.-
In verband met deze windstoten heeft het KNMI code geel uitgegeven voor Noord-Nederland.

Enkele buien met wat intensievere regen en windstoten trekken naar het zuiden.

Achter het koufront stroomt koudere lucht binnen, op 1,5 km hoogte daalt de temperatuur van 1 tot 5°C naar -5 tot -7°C. Het koudst worden de bovenluchten in het noordoosten, en daar zien we ook een kans op buien met een winters karakter. Denk dan aan wat natte sneeuw of korrelhagel.
Het wordt morgen 7°C aan de kust en in het zuidwesten en 3°C in het noordoosten.


Tijdelijk zakt er een flinke lading koude lucht over Noord- en Centraal-Europa uit. Dinsdag wordt de koude lucht weer verdreven.

In het noordoosten kans op regenbuien met soms natte sneeuw of korrelhagel. | Gewijzigd: 13 januari 2019, 18:20 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Raymond
Lid
Woonplaats: Midden Delfland
Berichten: 516
Lid sinds: 13 aug. 2008
13 januari 2019, 21:00 uur | Bericht #489577
@ w in t Erland en anderen.  Je hebt het goed verwoord.  Er is geen directe compensatie van een erg natte of droge periode, maar over een langere termijn middelt het aardig uit bij gelijkblijvende omstandigheden.  Dus vroeg of laat hebben we wel weer een schaatswinter en weer eens een dik pak sneeuw. De koudste maand ligt nog voor ons. 
Rens@weer
Lid
Woonplaats: Harderwijk
Berichten: 263
Lid sinds: 28 jun. 2015
13 januari 2019, 21:59 uur | Bericht #489578
  • Als we de berekeningen mogen beoordelen dat ze bij het rechte eind hebben, dan wordt het vanaf zondag 20 januari winter!
Als de dagen lengen, zullen de winters strengen. Winter in November, is Januari water in de emmer......
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
13 januari 2019, 22:34 uur | Bericht #489579
Mag ik vriendelijk verzoeken om reacties hier in het winterdiscussietopic enigzins te onderbouwen aub? Anders verwijs ik graag naar het kletstopic of naar de chat Post zullen worden verplaatst indien nodig

Hieronder even de laatste pluim van ECMWF wat redelijk in lijn ligt met GFS:

Roare
Lid
Woonplaats:
Berichten: 186
Lid sinds: 6 feb. 2012
14 januari 2019, 00:09 uur | Bericht #489582
Het is helaas nog steeds een kwakkelpluim. Ik mis nog steeds de overtuiging van een echte winterdoorbraak. De langetermijn modellen lijken redelijk gunstig, maar dat moet zich uiteraard dan uiteindelijk wel gaan vertalen in de pluim. En kleine details kunnen er net voor zorgen dat de wind toch uit een westelijke richting waait over het warme zeewater, waardoor de kou tegenvalt. 

Tot grofweg 10 februari is er kans op koud weer volgens de langetermijn modellen. Daarna neemt die kans aanzienlijk af.

Ik gok zelf op maximaal 5 ijsdagen als we geluk hebben. Veel dagen van 1,2,3 graden en af en toe natte sneeuw en als het koud genoeg is droge sneeuw. En 's nachts voornamelijk lichte vorst en afhankelijk van de sneeuwdikte misschien meer. Ik hoop uiteraard op een lange reeks ijsdagen achter elkaar met 's nachts strenge vorst, maar dat lijkt niet erg reeel op dit moment.

Ik denk als het uiteindelijk 28 februari is deze winter toch gewoon weer warmer dan gemiddeld is.

 
pressna
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 222
Lid sinds: 3 dec. 2010
14 januari 2019, 20:09 uur | Bericht #489583
Wat een stilte hier... Stilte voor de (sneeuw)storm of iedereen bang dat de vooruitzichten bijgesteld gaan worden?
Jeroen71
Lid
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Berichten: 932
Lid sinds: 30 aug. 2008
14 januari 2019, 20:25 uur | Bericht #489584
En dat nog wel met een prachtige run van EC

edit Callie-p: over een uurtje heb ik misschien wel iets moois geschreven | Gewijzigd: 14 januari 2019, 20:42 uur, door Callie-P
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
14 januari 2019, 21:11 uur | Bericht #489585
Misschien ook wel logisch aangezien de pluim van ECMWF er pas om 21u10 is Altijd handig om die mee te nemen in een post in plaats van enkel kaarten van de hoofdrun te plaatsen, zo kan je toch beetje schetsen of dit al dan niet een uitbijter is.

Maar er zit zeker potentieel genoeg in de kaarten, aangezien Callie-P bezig is met een post, zal ik even niets schrijven, of hij moest iets vergeten te melden
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2152
Lid sinds: 16 jan. 2010
14 januari 2019, 22:20 uur | Bericht #489587
Oostenrijk weet van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen met al deze sneeuw... in de USA regent ( uhm) sneeuwt het sneeuwstormen.. en zelfs niet al te ver over de duitse grens mogen ze ook al van het witte goud genieten... en wij ..wij hopen op verbetering die er zou moeten komen na de 20ste..

eerder schreef ik al dat ik wat skeptisch was over de "te verwachten" kou en dat ik toch meer rekende op een vuil wintertje...
Nu heb ik de modellen de laatste week echt goed bijgehouuden.. elke run maar weer bekeken en voorzichtig begint zich toch wel iets te vormen.

Goed laten we beginnen met de oude situatie..
We  zien hier een dominant hogedruk gebied dat ervoor zorgde dat wij constant in milde lucht zaten..
Lage drukl gebieden liepen allemaal noordelijk en het was eigenlijk een oersaaie setup



In een eerdere post sprak ik er ook over dat het rond die tijd ( ergens rond de 8ste) de situatie eindelijk ging veranderen ( werd de 10de geloof ik).. Het hoog zakte af naar het zuiden en er ontstond een glijbaan voor de lagedruk gebieden die als een soort lemmings richting de alpen donderden met als gevolg dat de alpen nu tot over hun oren in de sneeuw zitten...
Hieronder zo een kaartje waarop je ziet dat de lagedruk door is gestoten naar de alpen.



Ja en met deze setting zou je hopen dat wij zo onderhand ook eens aan de beurt komen.,..
Hiervoor laat ik twee temperatuur kaartjes zien.. eentje van gisteren en eentje voor de 22ste..
HEEL belangrijk dit is op 10km (!) hoogte dus niet op 2 mtr



Je ziet op de bovenste kaart dat de modellen verwachten dat er een trog van koude zo ron de 20ste over een groot deel van europa zal zakken.
Dit heeft dan ook weer gevolg voor de temperaturen beneden....
Alleen het jammere is dat deze trog niet blijft hangen maar naar een paar dagen zich naar het oosten verplaatst met als gevolg dat de temperatuur op 10 km minimaal met 10 graden stijgt.

Je kan je voorstellen dat zo een koude pluim invloed heeft op ons weer.. en  dit is dan ook 1 van de factorent dat wij zien dat we naar  een periode van wat nachtvorst gaan..maar voor een langere periode moet deze trog wel blijven liggen...daarnaast moeten ook de luchtdruk gebieden zich niet teveel verplaatsen, en de onzekerheid is volgens mij enorm... je ziet dit ook terug in de pluim waarbij de control alle kanten op zwabbert.. ene keer onder nul en bij een nieuwe pluim weer boven nul..Je ziet ook dat het aantal leden in de te verwacthe koude periode voor 50% boven en 50% onder nul hangen en dat daarna de spreiding enorm is.. Nu is dit ook wel normaal dat aan het einde van de pluim de spreiding erg groot is maar in dit geval zijn de extremen van de leden enorm.. van pakweg -15  tot aan plus 10... ( overigens heeft GFS alweer de handdoek in de ring gegooid die zit zelfs  boven de 10 graden)




Wat mij ook is opgevallen is dat beide modellen elke keer met extreme kaarten komen.. waarbij de ene keer er een bak sneeuw uit de lucht komt waar je U tegen zegt.. en het volgende moment zijn het wat sneeuwbuien overgaand in regen..

Samengevat...

Persoonlijk denk ik dat we een korte periode van lagere temperaturen krijgen waarbij er een zeer grote kans is op sneeuwval ( 75%). die kortstondig kan bliijven liggen.. met deze kaarten kan het nauwelijks wat zijn maar het kan ook een bak sneeuw worden. ( lokaal )
Hieronder 2 kaartjes wbt sneeuwval.. beide modellen.. maar dan de ene op 23 jan en de andere op de 24ste..
de kaarten ervoor of erna zijn regen kaarten..





Bovenstaande kaarten zijn heel erg leuk om te zien, maar ik heb ze de laatste week constant voorbij zien komen en elke keer op andere dagen...en elke keer gevolgd door regen.. en wat betreft de temperatuur langdurige vorst staat absoluut nog niet op de kaarten en als deze trend zich doorzet dan gaat dat er ook niet komen..

dus als het zo doorgaat als nu dan krijgen we dus een korte wisselvallige periode van kouder lucht met waarschijnliijk een overgang naar mildere lucht...

p.s. ik had nog veel meer kaartjes kunnen laten zien maar ik denk dat dat een beetje teveel wordt ( denk aan 850hPa temps, wind, aqp 850hPa enz enz maar dan wordt het denk ik te rommelig.

overigens zou ik een stoplicht nu op rood/oranje zetten..

Stoplicht



Termijn: tot 10 dagen vanaf plaatsing   
  • Groen = Winter binnen de gestelde termijn
  • Oranje = Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn
  • Oranje/rood = Er is kans op winterweer maar zeker kans op ( terugkeer naar)  temperaturen op of rond het gemiddelde binnen de gestelde termijn
  • Rood = Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn

Definitie winterweer: De volgende weers-omstandigheden kan binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig:
  • (stralings) vorst
  • Hagel
  • Sneeuw (nat en droog)
  • IJzel
  • IJsregen
Definitie winter: Dezelfde weersomstandigheden als bij winterweer alleen hierbij is sprake van (bijna) elke nacht vorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.

Extra uitleg stoplichtik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.
 
Update: het inmiddels welbekende OnweerOnline stoplicht is vanaf nu ook op de homepage te vinden! Aan de linker zijkant, onder de buienradar, tref je het actueel geldende stoplicht dat aan te klikken is om direct naar de laatste stoplichtpost te surfen. 'Stoplichtverwachtingen' worden enkel door moderators geschreven.
| Gewijzigd: 14 januari 2019, 23:13 uur, door Justin
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 159 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 159, lezen 2 mensen het topic "Lancering van de atlas 5 uitgesteld vanwege bosbranden".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden