Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
21 mei 2019, 10:22 uur | Bericht #490586
Algemeen;  een Vb (hoogte)laag trekt van Tsjechië verder naar het noordoosten en verliest zijn zijn invloed op het weer in de Alpen en na vandaag komt er ook in de noordoostelijke Alpen een einde aan een zeer natte weer episode. Vanaf woensdag met hogedruk algemeen drogere condities en meer zon. Vooral vanaf vrijdag ook weer kans op lokale regen of onweersbuien.

VB Laag
Een gebied met lagedruk (hoogte laag N- Italie / bodemlaag Tsjechië) trekt vandaag langzaam verder naar het noordoosten weg. Depressies die deze koers volgen worden ook wel aangeduid als Vb depressie (volgens de Duitse meteoroloog Wilhelm Jacob van Bebber 1890 / indeling depressie banen).



Tijdens hun zuidelijk koers via de centrale Middellandse Zee nemen ze enorm veel vocht op welke vervolgens in de oostelijke Alpen en oost Europa tijden het vervolg traject richting Polen voor extreme neerslag zorgen met wateroverlast
Bijzonder nat was het in de regio rondom de Bodensee en Bregenz met lokaal 100 tot 151 mm aan neerslag. Link https://kachelmannwetter.com/ch/messwerte/vorarlberg/niederschlagssumme/20190521-0600z.html


Samenhangend met een indraaiend occlusiefront viel er gisteren in de noordelijke Alpen en in zuid Duitsland aanhoudend en intensief neerslag. Door inzettende Stau werd tot vanmorgen de meeste neerslag in de noordelijke Alpen geregistreerd.
 
Hier viel 50 tot 100 mm en lokaal 100 tot 150mm! In de bergen viel boven de 2000 a 2300 meter een groot deel van de neerslag in vaste vorm en met temperaturen onder het vriespunt was het er compleet winters.
 
Compleet winters met Schneetreiben en -3.6 graden gisteren op de Zugspitze in Z-Duitsland


Elders in de Alpen viel het met de neerslag mee maar en viel er beduidend minder. In het inner Alpien Wallis bleef het overdag zelfs droog. De bewolking overheerste echter en met een stevige westelijke wind en zeer gematigde temperaturen deed het weerbeeld meer aan de herfst dan aan de lente denken!
 
Ofschoon de laag zijn Vb koers vandaag en morgen in NO richting voortzet is het in de noordoostelijke Alpen met de neerslag nog niet gedaan. Vooral in de Vorarlberg en de Algaeu regent het ook vandaag onophoudelijk en intensief verder en gaat er tot morgenochtend nogmaals 50 tot 100 mm neerslag bijvallen en lokaal met gunstige Stau ook nog meer. In deze gebieden moet rekening worden gehouden met wateroverlast, kleinschalige overstromingen en ook modderstromen (Muren)
 
Neersalg model Arpege (F) tot morgenmiddag


Boven de 2000 a 2200 meter valt de neerslag vooral in de vorm van deels zware vochtige sneeuw. Tot en met woensdag kan er 30 tot 60 cm gaan bijvallen en op de hoogste toppen is ook nog meer mogelijke (droge sneeuw, meer accumulatie)



Elders in de Alpen gaat het weerbeeld met stijgende luchtdruk langzaam verbeteren en komt ook de zon weer tevoorschijn. De middagtemperaturen stijgen naar 10 tot  18 graden en lokaal tot 20 graden in de oostelijke delen van Oostenrijk en 22 graden in de zuidelijke Zwitserse Alpen.





In de bergen pendelt de sneeuwvalgrens tussen de 2000 en 2200 meter en de vorstgrens rond de 2450 meter. De wind is matig tot hard uit overwegend westelijke richtingen. In het Zwitserse noordelijke laagland “Bise” tendens.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats 

Droger / meer zon
Morgen woensdag neemt ook de neerslag in het noordoosten geleidelijk verder af en vooral in de middag kan het er gaan opklaren. Elders is het met toenemende tussenhoog invloed (Ophelia) een stuk vriendelijker. De zon is weer ruimschoots vertegenwoordigd en neerslag wordt niet meer verwacht.
 
Weerkaart DWD voor woensdag met het inschuivende tussenhoog “Ophelia”


Donderdag zet de weersverbetering zich ook in het oosten verder door en met de zon, afgewisseld door (stapel)wolken stijgt het kwik naar 18 tot 22 graden. Vrijdag kan het kwik nog wat hoger gaan uitkomen en in de bergen stijgt de vorstgrens verder tot circa 3000 meter. Wel neemt, mede door de dagelijkse gang en op nadering van een occlusie storing boven Frankrijk, de buienkans weer toe. In eerste instantie zal de zuidkant betroffen zijn, later op de dag dan ook de overige Alpen. Tijdens de buien kan ook onweer voorkomen.

Buienkans weekend
Ook in het weekend is een paraplu geen overbodige luxe. Vooral later op de dag en op de zaterdag moet er rekening worden gehouden met neerslag (buien) inclusief onweer. de temperaturen moeten weer eens stapje terugdoen maar met 18 tot 23 graden blijft het toch vrij zacht
De eerste dagen van de nieuwe week verandert er niet veel aan dit weerbeeld. Enerzijds houden we de invloed van het Azorenhoog (uitloper), anderzijds blijven we ook gevoelig voor de lagedruk en vlakke drukverdeling. Ondertussen zien we aan de oostflank van een opwellend Atlantisch hoog opnieuw koude lucht advectie naar het zuiden toe opgang komen.
 
ECMWF voor woensdag met de uitzakkende hoogtetrog en weer koudere lucht


Deze koudere lucht zou in de tweede helft van de week ook de Alpen kunnen gaan bereiken en daarmee neemt ook de onbestendigheid weer toe (koufront). Hoe dat tegen die tijd allemaal in zijn werk zal gaan is aandacht voor de komende dagen.
 
GFS ensembles westelijke Zwitserse Alpen


Vanuit een overwegend bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao



Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 266 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 266, lezen 4 mensen het topic "Discussietopic winter 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden