Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 09:22:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 08:53:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
16 juli 2019, 09:10 uur | Bericht #491239
Algemeen; de invloed van hoog  Xandra neemt geleidelijke verder toe en met de aanvoer van drogere lucht en stijgende luchtdruk kan de atmosfeer weer verder stabiliseren en opwarmen. Vanaf woensdag stroomt vooral aan de zuidkant weer wat vochtigere warme lucht binnen waardoor de kans op lokale warmte onweders weer wat toeneemt. Vanaf vrijdag verder oplopende temperaturen en weer tropisch warm!

Nieuwe hittegolf in de maak

Altijd weer interessant de impact welke kleinschalige weer systemen op wat grotere hoogte ook op de lagere atmosfeer kunnen hebben. Veelal zijn ze op de gewone weerkaarten niet eens te zien en worden dan ook nog wel eens “gemist”. Laten we er in aanloop naar het weerbericht eens wat nader na kijken;

UKMO bodemkaart voor vandaag. Op deze kaart is van het hoogtelaag als zodanig niets terug te vinden.

Fenomeen hoogtelaag

Onze trouwe volgers en weerkenners weten dat we daarmee koude putjes of hoogte laagjes bedoelen. In het Engels spreekt men van upper level lows en in het Duits ook van Kaltlufttropfen. Sinds mijn “internet meteo tijd“, pak hem beet vanaf eind jaren 90, ben ik mede ook door de weer discussies destijds via het Duitse “Wetter Zentrale Forum“, me gaan verdiepen in de synoptische kant en discussies met betrekking tot dit soort weer-systemen. Nog steeds vervolg ik altijd ze met veel interesse en verbaas me ook elke keer weer over hun invloed op het Europese weer en vooral ook het weer in de Alpen in zowel de zomer als ook winter.

Een hoogtelaag (upper-level-low) is een lagedrukgebied in de hogere lagen van de atmosfeer (boven het 500 hPa vlak (5000 meter) gevuld met koude lucht dat zich door de centrifugale krachten afsnoert van de hoogtestroming (straalstroom).
Mooi voorbeeld van een afgesnoerd hoogtelaagje boven zuid Duitsland (2015)


Hierdoor houden ze zichzelf in stand: ze zuigen warme lucht tot op grote hoogte aan waardoor ze afkoelt en het vocht erin condenseert, hetgeen de kou doet toenemen. Vaak bevindt zich aan de grond een lagedrukgebied en deze worden veelal “gestuurd” door de ontwikkelingen in de wat hogere atmosfeer en daarmee dus ook door het hoogtelaag.
 
Bij de interpretatie van hoogte weerkaarten spelen deze hoogtelagen met veelal geïsoleerde gebieden waar zich de veel koudere lucht bevindt een grote rol. Vaak vallen ze op de hoogtekaarten direct op door hun “ovale /ei”- vorm en ook het gedrag ervan is, net als bij een draaiend ei,  “wispelturig” en vaak onberekenbaar.
 
Koers van een hoogtelaagje in oktober 2015. Voor de weermodellen vormen dit soort systemen met hun wispelturige en eigenzinnige karkater nogal eens Kopfzerbrechen en kunnen de weersverwachtingen zelfs op vrij korte termijn  volledig op de kop zetten!

Lage temperaturen hoog in de lucht zijn ’s zomers bijvoorbeeld na een periode van gelijkmatige warmte vaak aanleiding van onrustig weer met afwisselende neerslag en (zware) onweersbuien. In de winter veroorzaken ze vaak felle winterse buien en in de bergen sneeuwbuien met soms zelfs soms een klap onweer.
 
Hoogtelaag / Genualaag
In de vorige weerpraatjes hebben we de afgelopen dagen zo’n afgesnoerd gevolgd op zijn koers via de westelijke Alpen naar de Golf van Genua en inmiddels konden we ook weer mooi getuige zijn van de uitwerkingen. In de loop van de zondagmiddag ontstonden de eerste regen en onweersbuien en met het verder verplaatsen van het hoogtelaag richting noord Italië verplaatste de neerslag en buien zich ook verder tot over de zuidelijke Alpen en noord Italië.
 
Animatie koers (hoogte)laag en buien van afgelopen zaterdag

Tot maandag ochtend viel er 20 tot 60 mm aan neerslag en lokaal ook nog meer. Met het instromen van de koudere lucht en ondersteund door inzettende neerslag afkoeling gingen ook de temperaturen flink onderuit. In de Alpen daalde het nulgradenniveau tot maandagochtend deels tot 2000 meter en ging de neerslag in sneeuw over. In het hooggebergte was het maandagochtend dan ook een winters ontwaken waarbij het even weer compleet winters was. Op 3000 meter vroor het een graad of 5 en was er  20 tot 40 cm sneeuw gevallen. Hieronder een “winterse” impressie van maandagochtend 15 juli!
 
 
Rifugi Teodulo (Valtournenche, 3317m) Report: Trucco Lucio / Italia Live Meteo
Hörnlihütte (Zermatt / Oberwallis, 3200m) Via Tamara Casale Giuseppe
Sulden (Süd-Tirol, AT) Madritschhütte (2800 m)
Col de L’ Iseran 2770m
 
Ingesloten video
 
Ook in Wallis (beeld Riffelberg) ontkwamen we niet aan de Höhenkaltluft /hoogtelaagje. Vanaf 2300 meter vriest het licht en is er weer verse sneeuw gevallen. Vanaf morgen weer zomers (25 -30°) en VG stijgend naar 3900-4100m. Vanaf vrijdag verder oplopende temperaturen
 
 
 
 

Overdag nam de invloed van het wegtrekkende hoogtelaag weer af en vooral in de westelijke Alpen kwam met stijgende luchtdruk de zon weer tevoorschijn. De oostelijke Alpen hadden echter ook gisteren nog te maken met de invloed van lagedruk en onstabiele luchtmassa’s en hier ontwikkelden zich weer lokale regen en onweersbuien.

Geheel volgens verwachting trekt het hoogtelaag vandaag verder via de Tyrreense Zee naar het zuiden van Italië en vervolgens verder naar het vaste land van Griekenland en later Turkije.
 
Het hoogtelaag met de buien lag gisteravond net ten westen va Corsica


Gisteren zorgde het vooral in de Golf van Genua en de noordelijk Tyrreense Zee als ook in Corsica voor talrijke regen en onweersbuien. Lokaal waren dit zware buien met ook de vorming van tornado’s dan wel waterhozen.



Pakken we de weerkaarten van vanmorgen erbij dan zien we het systeem vanmorgen al weer boven het zuiden van Italië liggen. De Alpen krijgen vandaag te maken met een uitloper van hoog Xandra.



Met de aanvoer van drogere lucht die ook nog eens verder wordt afgedroogd door de dalende luchtbewegingen binnen het hoog gaat het weerbeeld overal verder verbeteren. Na een frisse start met vooral aan de noordkant ook nog wat rest bewolking gaat met veel zon kan het kwik weer een graad of 5 winst gaan pakken en belooft het een heel fraaie zomerdag te gaan worden.



In de middag komt het kwik tussen de 23 en 28 graden te liggen. Ook in de bergen gaat het weer opwarmen en de vorstgrens stijgt in de westelijke Alpen weer naar 3800 tot 42000 meter. In de oostelijke Alpen komt de opwarming pas in de middag en avond op gang en is het een aantal graden koeler met een vorstgrens die nog rond de 3200 meter zal pendelen.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Warmer
In het verdere verloop van de week gaat het kwik geleidelijk verder omhoog en komt ook de 30 graden weer in bereik. Omdat er, en dat geldt met name voor de zuidelijk Alpen, weer wat vochtigere lucht binnenstroomt, neemt ondersteund door de dagelijkse gang de kans op een lokale regen of onweersbui wel weer wat toe.

In het weekend en met de start van de volgende week gaat aan de voorzijde van een Atlantische depressie in het zeegebied ten zuidwesten van IJsland de hoogtestroming de zuidwesthoek opzoeken. Tegelijkertijd gaat ook een warme (subtropen) hoogterug zich naar het noorden en noordoosten uitbreiden.
 
ECMWF (EC12) met een  zomerhoog boven Europa en de aanvoer van zeer warme lucht vanuit zuidelijke regionen in de loop van de volgende week

Begin volgende week zou dan een apart filiaal van hogedruk met zwaartepunt boven west en centraal Europa stelling moeten gaan nemen. Dat betekent dan van het zuiden uit de temperaturen in grote delen van west en midden Europa verder gaan oplopen en het weer tropisch warm gaat worden. In eerste instantie wordt het 30 tot 35 graden maar uiteindelijk kan het kwik doorstomen naar 36 tot 38 graden en mogelijk gaan er weer hitte records sneuvelen
 
 
Een soortgelijk beeld zien we ook weer bij het GFS vanmorgen, hoe warm of heet het precies gaat worden zal onder meer gaan afhangen van de exacte positie van het hoog

Hoe het één en ander precies gaat evolueren zal mede gaan afhangen van de exacte posities die de sturende druksystemen en met name het hoog zullen gaan innemen. De komende dagen meer daarover. Voor nu een fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een praktisch onbewolkt maar (nog) fris Termen in Oberwallis.
 

 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 244 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 244, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden