Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 februari 2010, 11:19 uur | Bericht #96267
Nederland ondervindt veel meer vorstschade dan beweerd

Terwijl de vorst heel wat schade aanricht op de Belgische wegen, is het in Nederland ook kommer en kwel. De Nederlandse wegbeheerder beweert nochtans dat het allemaal meevalt. De omvang van de vorstschade aan de autowegen zorgt in Nederland voor discussie. Volgens de Rijkwaterstaat, de Nederlandse wegbeheerder, zijn er 62 locaties waar sprake is van vorstschade. De VerkeersInformatieDienst (VID) spreekt echter van 200 plaatsen.

De VID vindt dat de Rijkwaterstaat een te rooskleurig beeld schetst van de Nederlandse wegen. "De situatie op het wegennet is uiterst belabberd", zegt VID-woordvoerder Patrick Potgraven. "We worden sinds de opening van ons gatenmeldpunt afgelopen weekend overspoeld met klachten van bestuurders die ons per uur nieuwe gaten melden."

Volgens de Rijkwaterstaat is de 'gatenkaas' op de wegen in werkelijkheid niet zo extreem, maar omdat de vorstperiode dit jaar langer aanhoudt, zou de schade in de beleving van de mensen veel erger lijken. Wat de E313 bij ons is, is de A1 tussen Laren en Amsterdam in Nederland. Op die A1 zou de situatie zeer ernstig zijn.

Bron HbvL
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 februari 2010, 13:54 uur | Bericht #96314
Pekelwater maakt strooizout overbodig

De Groningse ondernemer Bert Alfing uit Termunterzijl denkt de oplossing te hebben gevonden voor het tekort aan strooizout. Alfing heeft een machine ontwikkeld die pekelwater over het wegdek sproeit, liet hij maandag weten. Pekelwater is volgens hem een goed alternatief om wegen sneeuw- en ijsvrij te maken.

Pekelwater is voldoende voorhanden, maar tot nu toe bestond er geen apparaat om het te verspreiden. Alfing is eigenaar van een agrarisch loonbedrijf dat zich onder meer bezighoudt met uitrijden van vloeibare kunstmest. Hij ontwikkelde de pekelwaterstraler waarmee in een rit 750 kilometer wegdek kan worden bespoten. De provincie Groningen en een aantal gemeenten hebben al belangstelling getoond.

Het pekelwater is afkomstig van AkzoNobel in Delfzijl die strooizout produceert. Normaliter wordt pekelwater verdampt waardoor het zout overblijft, maar dat proces neemt veel tijd in het beslag terwijl het pekelwater zonder bewerking gebruikt kan worden. Volgens Alfing kan hij een gewone tankwagen in ongeveer een halve dag geschikt maken voor het spuiten van het zoute water.

Bron De Pers
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 februari 2010, 15:01 uur | Bericht #96336
Nieuw vaarverbod in Friesland

De provincie heeft vanwege de voorspelde aanhoudende vorst een algemeen vaarverbod ingesteld. Vrijdag was het net opgeheven. Alleen de belangrijkste routes voor de beroepsvaart blijven open. Het verbod is ingevoerd om oevers en kaden te beschermen en om schaatsers te gerieven.

Bron Leeuwarder Courant
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 februari 2010, 22:49 uur | Bericht #96522
KNSB: woensdag NK marathon op natuurijs

De KNSB heeft besloten woensdag op het Zuidlaardermeer het NK marathon op natuurijs te houden. Het evenement stond in eerste instantie voor afgelopen week gepland, maar werd op het laatste moment afgelast vanwege invallende dooi.

,,De ijskwaliteit is de afgelopen dagen sterk verbeterd. Op dit moment ligt er ruim 16 centimeter ijs op het hele parkoers, er zijn zelfs uitschieters van 20 centimeter'', legde marathoncoördinator Teun Breedijk maandag uit. De weersverwachtingen zijn ook goed. ,,De komende dagen zal het nog matig tot streng vriezen, hierdoor zal de bovenlaag hard genoeg zijn om een succesvol NK te kunnen organiseren.''

Vorig jaar vond voor het eerst sinds twaalf jaar weer een NK marathon op natuurijs plaats. Toen waren de Oostvaardersplassen het decor. Op het Zuidlaardermeer beginnen de vrouwen woensdag om 8.30 uur. De mannen starten twee uur later om 10.30 uur.

Bron De Stentor
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 februari 2010, 22:50 uur | Bericht #96523
IJsbreker op kanaal Beukers-Steenwijk

De provincie Overijssel zet dinsdagochtend een ijsbreker in op het kanaal Beukers-Steenwijk. Op een kanaal gold weken een vaarverbod zodat er geschaatst kon worden. Maar bedrijven in de buurt van het kanaal hebben de provincie verzocht het ijs te breken zodat ze weer grondstoffen kunnen aanvoeren.

Bron RTV Oost
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 februari 2010, 08:03 uur | Bericht #96591
Alwéér sneeuwbuien op komst

We zijn nog niet goed bekomen van de vorige winterprik of de volgende is al op komst. Vandaag of morgen vallen de eerste vlokjes, tegen het einde van de week wordt elke dag een laagje sneeuw verwacht. Na de kerstvakantie begint ook de krokusvakantie met een wit laagje. De volgende winterprik kondigt zich aan. 'Ja, 't is lang geleden hé', zegt onze weervrouw Jill Peeters lachend. Het is weer zover: een nieuwe winterprik komt eraan. Maar die begint wel met goed nieuws: dinsdag schijnt de zon. Het is wel koud, maar het zal voor veel mensen deugd doen om de zon nog eens te zien. Na die sombere dagen is dat een opluchting.

'De koude lucht komt uit het oosten en die brengt ook een storing mee', legt Peeters uit. 'Vooral donderdag, vrijdag en zaterdag verwachten we elke dag één tot drie centimeter sneeuw.'

Naar de Hoge Venen
Aan de kust zal die telkens weer verdwijnen tegen het einde van de dag omdat de temperaturen boven het vriespunt komen. Wie in de krokusvakantie van de sneeuw wil profiteren, moet naar de Hoge Venen. 's Nachts vriest het overal in het land. In Vlaanderen rond de min 5 graden, in de Hoge Venen tot min 10. Het wordt dus oppassen op bruggen en viaducten voor rijm en ijsplekken.

De nieuwe winterprik doet veel mensen snakken naar de lente, maar volgens Jill Peeters is die nog niet in zicht. 'De weerkaarten geven nog geen indicatie. Maar tijdens de krokusvakantie zien we tenminste ook al af en toe de zon.'

Bron Nieuwsblad
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
9 februari 2010, 14:34 uur | Bericht #96697
IJs Paterswoldsemeer onbetrouwbaar

Het ijs op het Paterswoldsemeer is onbetrouwbaar en gevaarlijk. Met die waarschuwing reageert het Meerschap Paterswolde op eerdere berichten dat het meer helemaal is dichtgevroren. Het ijs wordt pas betrouwbaar geacht voor grote aantallen mensen bij een dikte van 12 cm langs de hele route van de geplande ijsbaan.



"De ijsdiktes variëren van 5 tot 15 centimeter. Veel ijs bestaat uit sneeuw en luchtbellen waardoor het bros is. Bovendien is het bovenste ijslaagje niet goed gehecht aan de onderliggende ijslaag waardoor je er snel doorheen zakt. Schaatsers lopen een groot risico om ten val te komen en kunnen zich dan bezeren aan het scherpe ijs van het bovenste laagje. Van oost naar west ligt een groot wak in het meer", aldus het meerschap.

Bron: Dvhn | Gewijzigd: 9 februari 2010, 15:48 uur, door talkyr86
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 februari 2010, 09:33 uur | Bericht #97204
Relatief strenge winter jaagt provincie op kosten

De strenge vorst en hevige sneeuwval hebben de provincie Groningen flink op kosten gejaagd. De afgelopen jaren werd 's winters gemiddeld een half miljoen euro uitgegeven aan gladheidsbestrijding en vorstschade aan de wegen. Maar de teller staat nu al op twee 2 miljoen.

Veel provinciale wegen hebben schade en bij Groningen is vooral de oostelijke ringweg zwaar beschadigd. Er is een voorlopige raming van de kosten gemaakt, maar pas aan het eind van de winter kan met zekerheid gezegd worden om hoeveel geld het daadwerkelijk gaat.

Bron RTV Noord
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 februari 2010, 09:36 uur | Bericht #97206
Zware hinder op Brussels Airport door sneeuw

HLN update Er is door de sneeuwval zware hinder op Brussels Airport. Dat meldt een woordvoerder van de luchthaven. De hinder zou nog een groot stuk van de ochtend duren. Intussen zijn twee start- en landingsbanen in gebruik genomen. Dat meldt een woordvoerder van de luchthaven. Passagiers worden opgeroepen tijdig naar de luchthaven te komen en de vluchtinformatie goed in het oog te houden.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 februari 2010, 09:38 uur | Bericht #97209
Ruim 900 kilometer file op Belgische wegen

Er staat deze ochtend rond negen uur nog liefst 868 kilometer file op de Belgische wegen door nieuwe sneeuwbuien. Dat betekent een lichte verbetering ten opzichte van het absolute record van 948 kilometer file vanochtend rond 8.30 uur. Sinds vanmorgen sneeuwt het bijna overal in Vlaanderen.



"Blijf thuis"
Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum en Marc Van Damme van VAB roepen iedereen op gewoon thuis te blijven. "Dit is ongezien. We spreken voor het eerst van een totale gridlock. Van noord tot zuid zit alles potdicht", aldus Beeckman. "Vooral wie naar Brussel of naar Antwerpen moet, stelt zijn of haar rit beter uit."

Het Vlaams Verkeerscentrum vraagt ook om de snelheid te matigen op de snelwegen in de driehoek Antwerpen-Gent-Brussel. De linkerrijstrook is moeilijk bereikbaar. In Oost- en West-Vlaanderen zijn er enkele ongevallen gemeld. Afgelopen nacht is er preventief gestrooid.

E19 in Waarloos afgesloten
Het wegdek op de E19 in Waarloos is momenteel zo glad, dat chauffeurs de snelweg in Rumst moeten verlaten. Dat is een zeer uitzonderlijke maatregel. Vrachtwagens geraken er de helling niet op. Dat is ook een probleem in de tunnels in en rond Antwerpen. Aan de Kennedytunnel bijvoorbeeld hebben truckers het erg moeilijk door de gladheid. Het smogalarm dat de afgelopen twee dagen was ingesteld, is sinds vanochtend opgeheven. Ter vergelijking: tijdens een normale ochtendspits staat er zo'n 200 kilometer file op de Belgische wegen.

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:45 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 februari 2010, 09:45 uur | Bericht #97214
Donkere snelwegen door strenge vorst

Het verlichtingsnetwerk heeft evanals het wegdek fel te lijden onder de vorst. Aansluitingskabels bevriezen en knappen af en zetten hele stroken autosnelweg in het donker. Maar er is ook een probleem met de bevoorrading van de lampen. Lang voor middernacht, wanneer de lampen op de middenbermverlichting worden uitgeschakeld, moesten weggebruikers de jongste maanden soms kilometers lang in het duister rijden op de E40, E17, de A12 of de E314. Bij het Agentschap Wegen en Verkeer geven ze toe dat ze kampen "met een samenloop van omstandigheden".

Voorraad lampen uitgeput
Het Agentschap zat maandenlang door zijn voorraad energiezuinige lampen, onder meer omdat de inspectie van Financiën het contract voor een bestelling twee keer heeft afgewezen en het bedrijf dat de lampen vervangt, de nv Janssens uit Lokeren, er daarna niet in slaagde de voorraad tijdig aan te vullen. Dat de nv Janssens het contract kreeg toegewezen, kan verbazing wekken omdat de flamboyante Glenn Janssens, die afstand deed van zijn functie als gedelegeerd bestuurder in het bedrijf, in een gerechtelijke procedure verwikkeld was. Maar volgens het Agentschap werd de aanbesteding juridisch voldoende tegen het licht gehouden.

Strenge vorst
Toen brak de winter aan met de strenge vorst, raakten de aansluitingskabels bevroren en knapten. De herstelling van het verlichtingsnetwerk zal tijd vergen omdat er telkens een vergunning voor nodig is. Automobilisten die in het duister een ongeval hebben kunnen de Vlaamse overheid daarvoor overigens niet aansprakelijk stellen, omdat de wegbeheerder niet wettelijk verplicht is in verlichting te voorzien, aldus het Agentschap.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 februari 2010, 10:29 uur | Bericht #97244
Verkeer muurvast door sneeuw

Automobilisten op de snelwegen hebben woensdagochtend massaal in de file gestaan. In het noorden, midden en westen van het land is het plaatselijk glad door sneeuw. Het verkeer in het Noorden is inmiddels weer op gang gekomen en de meeste files zijn inmiddels opgelost.

Rond negen uur stond er 15 km file op de A7 vanuit Leek naar Groningen en ook 15 km file op de A28 vanuit Assen naar Groningen. Ook op de andere wegen richting Groningen stonden lange files. Normaal zou er in de gehele ochtendspits zo'n 170 kilometer file staan, woensdag stond er iets na acht uur al in totaal 305 kilometer file.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 februari 2010, 10:32 uur | Bericht #97246
Sneeuw verstoort openbaar vervoer in provincie Antwerpen

De sneeuwbuien zorgen voor heel wat hinder bij het openbaar vervoer in de provincie Antwerpen. Vooral de bussen hebben enorm te lijden onder het winterweer. De trams in Antwerpen rijden wel naar behoren. Dat meldt Koen Peeters van De Lijn. Als we ter hoogte van Oostmalle een lijn van noord naar zuid trekken door heel de provincie, dan rijdt al het busverkeer ten westen van die lijn met vertraging of staat het zelfs stil, stelt Peeters.



Concreet loopt het busverkeer in de arrondissementen Antwerpen en Mechelen enorme vertragingen op. "Op sommige plaatsen staan de bussen stil omdat ze door de gladheid geen bruggen over geraken. Omdat de sneeuw zich naar het oosten verplaatst, verwachten we later op de dag ook hinder rond het arrondissement Turnhout en in Limburg."

Minder hinder is er voor het tramverkeer in Antwerpen. "Onze trams rijden tamelijk stipt. Sommige verbindingen, waar de trams niet steeds over een eigen trambedding beschikken, lopen wat vertragingen op omdat ze mee moeten aanschuiven. Ter hoogte van Deurne was er een tijdje hinder op lijn 5 nadat een wagen een paaltje had geraakt. Dat kwam op de sporen terecht waardoor de trams even niet tot aan het Wim Saerensplein geraakten."

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 februari 2010, 10:53 uur | Bericht #97264
Touring heeft vragen bij weersvoorspelling

De strooidiensten en automobilisten hebben zich laten misleiden door de weersvoorspelling van vannacht. Dat zegt mobiliteitsorganisatie Touring. Er waren enkel voor West-Vlaanderen af en toe lichte sneeuwbuien voorspeld, terwijl het in het binnenland al uren aan een stuk sneeuwt. "Het is duidelijk dat een zware sneeuwzone van west naar oost trekt en niet met een beetje sneeuw zoals voorspeld, maar met veel sneeuw, met alle gevolgen van dien", aldus Touring.

Veel slippartijen
Het overgrote deel van de problemen is te wijten aan bijzonder veel slippartijen en auto-ongevallen. Automobilisten hebben dus hun rijgedrag niet aangepast, constateert Touring. De wegen waren echter ook zo goed als overal dichtgesneeuwd. Het fileleed is intussen wat afgenomen. Er staat volgens Touring omstreeks 10.30 uur nog 569 kilometer file op de wegen. Omstreeks 08.30 uur stond er 920 kilometer file.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 februari 2010, 12:21 uur | Bericht #97323
Gsm-netwerken verzadigd door gestrande automobilisten

Door het drukke telefoonverkeer van automobilisten die vastzitten in de file, waren er vandaag problemen met het gsm-verkeer. Volgens een woordvoerster van Proximus waren er geen technische problemen, maar was het netwerk verzadigd. Daardoor moesten de mensen wat meer geduld hebben bij het bellen. "Een uitzonderlijke situatie", aldus de woordvoerster.

De piek van het gsm-verkeer heeft alles te maken met de monsterfiles. De antennes langs de autosnelwegen konden het massale gebruik niet langer slikken.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 februari 2010, 13:03 uur | Bericht #97353
Langdurige spits door sneeuw

Automobilisten op de Nederlandse snelwegen hebben woensdagochtend massaal in de file gestaan. In het noorden, midden en westen van het land was het plaatselijk glad door sneeuw. Vooral het verkeer in het westen van het land stond vast, aldus een woordvoerder van de ANWB. Later op de ochtend leidde de witte neerslag ook op de snelwegen in het noorden tot problemen. De files duurden tot half twaalf. Tegen kwart voor twaalf stond er nog ongeveer 50 kilometer file. Deze files werden veroorzaakt door ongevallen. Vooral op de A28 hadden automobilisten daar last van; in beide richtingen gebeurden ongelukken. Een busje dat op deze snelweg richting Utrecht over de kop sloeg, zorgde voor een lange file. Het verkeer moest daar over één rijstrook.

Normaal zou er in de gehele ochtendspits op een woensdag ongeveer 170 kilometer file staan, maar deze woensdag stond er op het hoogtepunt bijna 375 kilometer. Alle snelwegen rond Rotterdam liepen vast en op de A12 tussen Utrecht en Den Haag stond het eveneens stil. Ook op de A7 en op de A9 stonden kilometers file. Vanaf Den Helder richting Amstelveen tussen Schoorl en knooppunt Raasdorp stond tegen kwart over acht 41 kilometer. Na half negen namen de files langzaam af. De ANWB verwacht in de avondspits minder problemen. Weerkundige Harry Geurts voorspelt voor die periode lichte sneeuwbuien verspreid over het hele land. ,,Het verkeer moet daar wel rekening mee houden.''

In Groningen zijn woensdagochtend twintig aanrijdingen gebeurd, als gevolg van de gladheid. Er was vooral blikschade. Er viel een gewonde. In Drenthe deden zich zeker zeventien ongevallen voor, met alleen maar blikschade. In Flevoland gebeurden twintig ongevallen. Een vrachtwagen raakte van de weg. Twee mensen raakten lichtgewond.

Bron De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 februari 2010, 13:05 uur | Bericht #97354
Ondanks sneeuw rustige avondspits verwacht

Ondanks dat het weer gaat sneeuwen, wordt woensdag een rustige avondspits verwacht. De ANWB houdt wel een slag om de arm. "We hadden gisteren ook niet zo'n drukke ochtendspits verwacht", zegt een woordvoerder. Woensdagochtend stond op het hoogtepunt ongeveer 380 kilometer file, terwijl 170 gebruikelijk is.

Alleen het oosten van het land lijkt te worden getroffen door de sneeuw. "In de Randstad heeft het verkeer er daardoor geen last van." Daarom komt de piek van de spits waarschijnlijk niet boven de 170 kilometer file. De sneeuw zorgt in combinatie met harde wind wel voor overlast in het oosten, is de verwachting.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 februari 2010, 13:40 uur | Bericht #97378
Op schijtijs naar ijsbergen

Hoe vaak komt het nog voor in Nederlandse winters; dat een deel van het IJsselmeer dicht ligt? Amper. Hoe vaak komt het voor dat we bergen met kruiend ijs kunnen bewonderen? Ook amper. Genoeg redenen om naar het westen van Friesland te trekken en het geheel met eigen ogen te aanschouwen. Een echte aanrader.

Als we met de auto in het plaatsje Gaast arriveren, piepen er net een paar opklaringen tussen de bewolking door. We parkeren langs de weg, en kunnen niet wachten om de dijk op te lopen. Daarachter immers, ligt een vlakte aan ijs, met aan het einde een rijtje heuse ijsbergen. We hebben wel wat foto’s gezien, maar de echte beleving moet nog komen. Als we de groene dijk oplopen en het weidse uitzicht zien, is het gelijk al genieten. Wat een prachtige vlakte. Wat een leegte. Wat een mooie ijsheuvels in de verte. Het is nu al mooi, en dan staan we nog niet eens op het ijs.


Ondanks het bord, wagen velen zich toch op de prachtvlakte van ijs. Op weg naar de ijsbergen. Ook wij gaan op pad.


Dichtbij de kant is het ijs her en der aan de slechte kant. Hier is niet lang geleden een wak weer dichtgevroren. De oude ijsstukken zijn ingevroren in het nieuwe ijs.

Eerst de blaas legen
Een vrouw die net haar schaatsen uitdoet, is ook een en al glundering. “Het is prachtig,” zegt ze met Friese tongval, “dat moet je gewoon zien.” Wij kunnen dat nu al beamen. Omdat het ongeveer 2,5 a 3 kilometer lopen is, heenwaarts over de ijsvlakte, en mijn blaas zich behoorlijk heeft gevuld, zoek ik eerst een plekje in het riet. Oeps, als het hier komend weekeinde druk wordt, heb ik al medelijden met die pluimbegroeiing. Aannemende dat niemand midden op het ijs zal gaan plassen, hoop ik dat er een zakenman/vrouw een mobiele toiletpot kan plaatsen. Iedereen een euro om te plassen, en verboden in het riet te duiken. Dat moet een gouden handel opleveren…..


Het is grotendeelsl bewolkt. In de verte de ijsbergen; het doel.


En de ganzen lieten als afscheidskado vele duizenden groene hopen achter.

Het ijs op
We zijn klaar om te gaan, zetten onze eerste stappen op het ijs. Hier aan de randen is het nog niet overal even sterk en even breekt twijfel door; het zal toch wel houden? In de verte loopt een klein groepje mensen, bij de ijsbergen zijn ook 2 of 3 personen aanwezig. Zij zijn er in ieder geval heelhuids gekomen. Bovendien, als één van ons tweeën er doorheen zakt, kan diegene maximaal 70 cm diep zakken en heb ik droge kleren in de auto liggen. Kortom, we lopen kwiek, maar ook voorzichtig, verder. Dat voorzichtige geldt niet alleen de ijsdikte maar bovenal de gladheid. Je wilt niet onderuit gaan, want ijs is naast glad, ook erg hard.


We zijn er bijna. Wel blijven opletten dat we ook op het laatste moment niet uitglijden.


De bergen van ijsschotsen zijn uniek!

Terwijl we de eerste kilometer op het ijs afleggen, is het heel erg genieten. De weidsheid van de koude vlakte is immens. In de verte ons doel; de bergen van ijsschotsen. Achter ons het pittoreske dorpje Gaast. En dan ook nog ganzen. Heel veel ganzen. Het gegak zwelt verder en verder aan. In een groot wak, een paar honderd meter verderop, liggen vele honderden ganzen. Terwijl er vanuit het land steeds meer ganzen aan komen vliegen, wordt het geluid harder en harder. Een deel van de aanvliegers landt, een deel stijgt op, een deel cirkelt rond en zo ontstaat een prachtige ‘gansnado’. Meer dan duizend ganzen moeten het zijn, die na een tijdje cirkelen allemaal westwaarts vliegen en ons op de vlakte achterlaten.

Groen ijs?
Ze hebben nog meer achtergelaten. Een heleboel stront. We komen nu op een stuk ijs dat werkelijk bulkt van de groene slierten. Diegenen die hier schaatsend van wal naar de ijsbergen gaan, kunnen volgens mij gevaarlijk gemakkelijk onderuit zwiepen door al die poep. Schijtijs, dat is de naam die mij te binnen schiet voor deze vlakte. Ondertussen lopen en schuifelen we verder. De ijsbergen komen dichterbij. Al om ons heen kijkend (naar lucht, ijs, ijsbergen, dorp, dijk) worden de bergen groter en groter. Het ijs onder onze voeten wisselt daarbij sterk in uiterlijk. Witte ijsdelen geven geen zicht op hoe dik het is, de zwarte delen van het ijs laten dat wel zien. Gemakkelijk 12 centimeter is onze schatting.


Hier kun je met je schaatsen gemakkelijk over vallen. De vogelpoep is een stuk stroever dan het ijs.

Witte Hollandse bergen
En daar zijn we dan, bij de ijsbergen. Het zijn er meerdere op een rij. Allemaal gevormd van kruiend ijs dat een paar weken terug vanaf het IJsselmeer oostwaarts zijn geduwd. Daar is het op een hoop gekruid en de daardoor ontstane bergen liggen er nu al een week of twee. Het duurde even voor ze bereikbaar waren, ze zijn ook weer tijdelijk onbereikbaar geworden door korte dooi, maar nu weer in volle glorie van dichtbij te aanschouwen.


Als in de verte even de zon doorbreekt, wordt het ijzige landschap enigszins oranje aangelicht.

Het oogt blauwwit, het ijs. Dikke schotsen zijn het, op elkaar gedrukt door de wind, en zo’n 3 tot 5 meter hoog. Pal aan de achterzijde van deze bergen ligt open water, dus blijven we aan de veilige zijde. Ook aan de voorzijde van de schotsen moeten we voorzichtig zijn. Her en der zien we water er doorheen sijpelen. We gaan dan ook geen toppoging wagen, maar blijven aan de flanken staan genieten. Net zoals als een Ierse Nederlander die we ontmoeten. Hij is overgekomen naar zijn Friese geboortestreek en ziet het ijs ook met verwondering aan. “Prachtig.” Ook zegt hij te hebben gehoord dat een deel van de ijswandeling gisteren nog open water was. Dus dat we over 1 nacht ijs hebben gelopen. Hmm, dat geloven we nog niet zo.

Een andere man oogt als een Friese oerbikkel en schaatst niet alleen dit rijtje ijsbergen af, maar glijdt rustig verder noordwaarts. Later zullen wij hem in het iets verder gelegen Makkum rond een volgende ijsberg zien darren. Door mijn verrekijker herken ik dan zijn zekere glijstijl.

Terug
Na enige tijd van bewondering, lopen we weer terug. Nu houden we niet meer de ijsbergen als richtpunt aan, maar de contouren van Gaast. Uiteraard blijven we opletten op ijsdikte. 1 Nacht ijs? Wat je wel ziet, is dat de ene plek dunner is dan de andere. Ook zijn bepaalde stukken eerder deze maand ontdooid en nu weer vastgevroren. De kwaliteit is niet al te denderend, en op sommige delen houden we voor de zekerheid –net als op de heenweg- wel een afstand tussen ons beiden. Als we weer aan de kant staan, kijken we nog een tijdje de vlakte op. Terwijl we over het dijkje wandelen, komt een ander stel ons tegemoet. “Zijn jullie er geweest?” Wij antwoorden bevestigend en met pretoogjes gaan ook zij wandelend het IJsselmeer op.

Bron Meteo-Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 februari 2010, 13:43 uur | Bericht #97381
Antwerpen zit door zoutvoorraad

De onverwachte sneeuwval heeft er voor gezorgd dat de stad Antwerpen sinds vanmorgen door haar zoutvoorraad zit. "We hebben afgelopen nacht heel wat preventief gestrooid, maar aan zulke sneeuwval hadden we ons niet verwacht", meldt de informatie-ambtenaar van de stad Antwerpen.

Bij het preventieve strooiwerk werden voornamelijk de zwarte punten aangepakt, zoals bruggen en grote invalswegen. Momenteel is de stad nog wel in het bezit van een voorraad pekel, die zal hoofdzakelijk worden ingezet voor de fietspaden. Daarnaast zet de stad op de grote wegen sneeuwruimers in.

De eerstvolgende nieuwe lading strooizout wordt normaliter pas begin volgende week verwacht. Vanmiddag zitten verschillende diensten samen om te bekijken hoe de situatie op de Antwerpse wegen alsnog kan verbeteren.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 februari 2010, 15:14 uur | Bericht #97427
Rijkswaterstaat zit op het zout

Rijkswaterstaat bevestigt dat het voorlopig geen strooizout levert aan de regionale zoutloketten. "Daar wachten we mee tot we zelf meer balans hebben in de aan- en afvoer van zout", aldus een woordvoerder tegen het ANP. Maandag beschuldigde gedeputeerde Elisabeth Post de overheidsdienst ervan al het zout zelf te houden. Ze heeft Verkeersminister Camiel Eurlings om opheldering gevraagd.

Post beschuldigt Rijkswaterstaat er bovendien van erg kwistig met het zout om te gaan. Rijkswaterstaat heeft ongeveer 10.000 ton strooizout in voorraad. In de haven van Moerdijk is woensdag een vrachtschip aangekomen met 7100 ton strooizout uit Tunesië.

Bron RTV NH
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 300 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 300, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden