Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 03:59:05

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 02:59:33

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

19 Sep 2021 02:59:33

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 02:59:25

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 02:59:24

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:26

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:25

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:20

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:20

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:20

De kaart Den Helder - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:19

De kaart De Bilt - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:18

De kaart De Bilt - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:18

De kaart De Bilt - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:18

De kaart De Bilt - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:17
Actueel
1 / 4

Herfstwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-9

Herfst discussietopic

Herfst start zomers

Atlantische orkanen

Hoogtepunt orkaanseizoen

Vulkaanuitbarsting IJsland

Al sinds maart 2021 actief

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: Homoet (Overbetuwe)
Berichten: 1134
Lid sinds: 9 jun. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 juli 2012, 10:24 uur | Bericht #363601
Na een week van prachtig zomerweer is ons land in een zone met koelere lucht terecht gekomen. Die afkoeling kan natuurlijk bijna niet geruisloos voorbij gaan: Er moesten dus wel regen- en onweersbuien ontstaan.

Voor vrijdag 27 juli 2012 stond er mogelijk zwaar onweer op het programma. Overdag reikten de temperaturen tot lokaal tropische waarden en die warmte moest verdreven worden met enkele pittige regen- en onweersbuien. En deze kwamen er ook! Omdat we natuurlijk niets wilden missen zijn mijn chasemaat (Mathijs) en ik richting Schijndel gereden om daar de eerste bui te onderscheppen. Het was heel heiig, waardoor het zicht op de bui ons aardig ontnomen werd. Vlak voor de bui werd heel vaag een arcusvorm zichtbaar. Na passage stelde de bui op wat gerommel na vrijwel niks voor.

Die vrijdag avond/nacht weet nu inmiddels iedereen wel hoe dat is afgelopen. Het zag er erg hoopvol uit, mooie MCS clusters naderden het zuidoosten van Nederland en we hadden een mooie plek nabij Maastricht gevonden. Helaas was het geen dat we zagen alleen weerlicht (IC-ontladingen) wat vrijwel niet goed op foto of video is vast te leggen. Al snel besloten we te gaan en het te laten voor wat het was. Zonde van alle tijd en kilometers, maar ook deze dingen gebeuren als je van moeder natuur afhankelijk bent.

Eigenlijk baalde ik best wel flink over de buien van gisteren. We hebben veel ontladingen gezien, een bui flink horen donderen, maar toch waren we niet tevreden. Het was gebeurd, het hoorde er bij dacht ik bij mezelf. Toevallig kwam Mathijs in de avond langs kwam wilden we even buiten een balletje trappen waarna we ineens aan de zuidelijke horizon een vorm van een arcus zagen. We stonden beide nogal verontwaardigd te kijken en pakte maar snel de buienradar erbij en zagen een paar losse cellen ter hoogte van het altijd zo mooie Zaltbommel.

Al vlot naderde de vorm van de arcus en het was werkelijk schitterend om te zien, ondanks dat dat er slechts weinig van betekenis achter zat.. Hier een foto van de arcus:Vlak voordat dit geheel over ons heen zou gaan trekken, wierpen we even een blik op de neerslagradar. Tot onze grote verbazing was er ineens een buienlijn ontstaan over het midden van Nederland die langzaam oostwaarts trok. We twijfelden geen moment, pakten onze spullen en de chase was on!

Meteen besloten we om richting de bui te rijden om er vervolgens vooruit te blijven gaan. Gezien de geringe treksnelheid leek ons dit makkelijk haalbaar. Ter hoogte van Elst reden we de A15 op. Op het moment dat we moesten wachten voor rood licht, viel ons ineens een uitgezakte basis op. Echt laag was deze niet, maar ik heb er wel een foto van gemaakt:Hierna zijn we richting knooppunt Valburg gereden om van daaruit richting afslag Dodewaard te rijden. Ter hoogte van knooppunt Valburg werd ineens in zuidwestelijke richting een enorme lage uitzakking zichtbaar. Meteen gingen er van alle scenario’s rond, maar al snel viel op dat het aan rotatie ontbrak: Het was dus ‘slechts’ een kolom van scudwolken.

Eenmaal aangekomen op de Waaldijk in Dodewaard zagen we een prachtig complex  op ons afkomen. De structuren die erin zaten waren gewoonweg prachtig te noemen. En dit voor deze omstandigheden! Onder de basis ontstonden continue forse kolommen van scudwolken, de ene ontlading na de andere was zichtbaar. Omdat het geheel vrij langzaam op ons af kwam, hadden we genoeg tijd voor een aantal foto’s en video’s:

Na enkele minuten kwam de buienlijn alsmaar dichterbij. Ondanks dat er toch niet heel gunstige weerkaarten waren voor deze avond, begon het voor ons toch allemaal wel heel serieus te lijken. Toen de bui ongeveer twee kilometer voor ons hing, werd het alsmaar mooier en mooier!Ongeveer twee minuten later werd het ons toch wat te heet onder de voeten, dus we besloten richting Nijmegen te gaan rijden om daar de bui uiteindelijk te onderscheppen. Onderweg veranderde de bui continue van vorm, er waren uitzakkingen te zien die vervolgens weer oploste, maar het mooiste was nog dat de arcuskraag langzaamaan wat lagen begon te vertonen: Een shelfcloud was geboren!

De bui werd inmiddels alleen maar actiever en actiever, er is zelfs een periode van twee minuten geweest waarin er ongeveer 60 ontladingen waren. Helaas waren het op dit moment alleen maar in-cloud ontladingen.

Eenmaal aangekomen in Nijmegen werden de contouren van de shelfcloud alleen maar duidelijker. Alsnog zat er niet veel contrast in de lucht, maar het was zeker goed waar te nemen. Aangezien de bui ook flink actief was, konden we ook proberen om de shelfcloud tegelijk met een ontlading vast te leggen. Eens een keer wat anders, en het lukte! Op de rechterzijde is een grote egale ‘vlek’ te zien. Dit is geen lichtvervuiling maar het regenscherm dat van rechts naderde en oplichtte door ontladingen die soms een diep gele tot ietwat oranje kleur hadden. Hier wat foto’s:

Na de passage van de shelfcloud ging het uiteindelijk goed los. Het kwam met bakken uit de hemel voor ongeveer een half uur lang. De ene ontlading na de andere flitste me om de oren. Helaas waren het tot dit moment alleen in-cloud ontladingen, maar toen de bui bijna voorbij was werden er ineens allemaal CC-ontladingen zichtbaar! Hier enkele foto’s:

Al met al ben ik met deze last-minute chase zeker niet ontevreden! Mn materiaal was helaas niet optimaal vanwege de chase van de avond ervoor: Geheugenkaarten waren vol en de accu van de camera haalde het ook nog maar net. Achteraf best bizar dat een kansloze situatie toch nog op zoiets is uitgelopen!

©Wilfred Janssen
Woonplaats: Honselersdijk (Zuid-Holland)
Berichten: 1483
Lid sinds: 26 aug. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 juli 2012, 10:36 uur | Bericht #363602
Mooi verslagje met goede foto's!
Toch leuk hoe een situatie van terleurstelling toch zo kan omslaan naar een voltreffer
met vriendelijke groet,

Marcel
Waarom deze advertentie?
-Lorenzo-
Lid
Woonplaats: Culemborg
Berichten: 191
Lid sinds: 28 aug. 2010
30 juli 2012, 10:49 uur | Bericht #363605
Mooi verslag! Gisteravond totaal onverwacht het mooiste onweer van de laatste paar jaar hier gezien.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5230
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 juli 2012, 10:51 uur | Bericht #363606
Mooi verslag super:D

Mvg Tatanka
there can be only one
ron12
Lid
Woonplaats: nijmegen
Berichten: 914
Lid sinds: 25 aug. 2011
30 juli 2012, 11:44 uur | Bericht #363615
was ook mooi om te zien hoe de wolken uit duitsland over nijmegen richting die bui werden gezogen zaterdagavond.heel apart was dat.bui trok west-oost,en de wolken een minuut of twintig oost-west richting die bui,dat was een half uurtje voor dat het hier losbarste in nijmegen.
totale aantal onweersdagen in nijmegen vanaf januari tot nu dit jaar...33
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Woonplaats: Homoet (Overbetuwe)
Berichten: 1134
Lid sinds: 9 jun. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 juli 2012, 09:43 uur | Bericht #363762
Tnx voor de reacties
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.405 topics, welke bij elkaar 446.151 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.363 leden.
Het nieuwste lid is Olivia_Kn.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1758 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1758, lezen 7 mensen het topic "Winterverwachting 2012 --- 2013 + Discussie (Deel 2)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Atlantische orkanen

Hoogtepunt orkaanseizoen

Herfst discussietopic

Herfst start zomers

Vulkaanuitbarsting IJsland

Al sinds maart 2021 actief

Herfstwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-9

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden