Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:43

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, FL; Duval, FL.

6 Dec 2023 20:27:23
Actueel
1 / 4

Orkaanseizoen 2023

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 november 2012, 14:05 uur | Bericht #374898
Wel of geen poollicht

Een vaste waarnemer van Meteo Consult, Jannes Wiersema in Roodeschool, maakte donderdagavond rond 23 uur een vijftal foto’s vanaf de Groningse kust richting de Noordzee en daarop was een groene schemering aan de lucht te zien, soms afgewisseld met een ietwat rodere tint. Op dat moment waren er opklaringen boven de Noordzee aanwezig, soms een beetje sluierbewolking en was er een afnemende maan zichtbaar. De groene kleur verdween toen iets na 23 uur de dikkere bewolking begon toe te nemen. Heeft hij poollicht ofwel Aurora Borealis waargenomen?


Donderdagavond maakte Jannes Wiersema uit Groningen een vijftal foto's met een groene schemering erop. Het noorderlicht.

Als we puur even naar de globale feiten kijken dan was er op die bewuste avond niet heel veel activiteit op de zon. Een geomagnetische storm op de zon is over het algemeen een goede leidraad of er die avond of nacht poollicht gezien kan worden of niet. De ingeschatte kansen op het zien van poollicht worden vastgelegd in een grafiek. Eerst worden de waarnemingen van de zonnewind van de afgelopen uren, soms ook dagen getoond en vervolgens wordt er naar aanleiding daarvan, en nog enkele andere factoren, een inschatting gemaakt of er poollicht te zien zal zijn of niet. Zo’n grafiek of index noemen we de Kp-index.


De Kp-index gaf een groot deel van die avond K<4 aan en dat betekent geen kans op poollicht. Toch waren er wel 2 uitschieters naar K=4. Bron: NOAA.

Kp-index
In die Kp-index worden vier verschillende niveaus onderscheiden en wel actief (K=4), kleine storm (K=5), grote storm (K>6) en extreme storm (K=9). Zodra de index dus K=4 aangeeft, is er een geringe kans op poollicht. Op die specifieke donderdagavond gaf de grafiek een groot deel van de tijd K<4 aan, waarbij er dus geen of nauwelijks kans was op poollicht. Op een tweetal momenten kwam het in de Kp-index van de NOAA-Space Weather Prediction Center echter toch tot een K=4 en dat betekent dus een positieve (maar kleine) kans op poollicht. Er was die avond dus wel een licht magnetische verstoring door activiteit op e zon met daarin mogelijk ook enkele pieken.


Op station Kiruna in Zweeds Lapland was rond de klok van tienen ook wel degelijk een kortstondige, maar heftige magnetische storing te zien.

Magnetische storing
Door verder te zoeken naar gegevens, is uiteindelijk duidelijk geworden dat er op diverse plaatsen toch wel een kortstondige, heftige magnetische storing te zien was in de grafieken. Onder andere in Lapland, maar ook elders in Scandinavië, IJsland en Schotland.


Ook de Aurora Forecast liet zien dat er die avond poollicht te zien was, wat vanaf de Nederlandse noordkust dus ook gezien is.

Schotland en IJsland
Na nog verder zoeken, bleek inderdaad dat er diezelfde avond in Schotland poollicht was gezien en na contact te hebben opgenomen met een collega die zich momenteel in IJsland bevindt, bleek dat ook hij het Noorderlicht diezelfde avond heel duidelijk had waargenomen en zelfs op de camera had vastgelegd. Er was die avond dus met zekerheid sprake van poollicht.


Collega van Omroep Brabant, Bob Schellens, bevond zich op dat moment in Reykjavik, IJsland en daar nam hij op diezelfde avond deze prachtige foto van het Noorderlicht ofwel Aurora Borealis.

Groenverlicht booreiland
Nu is het natuurlijk de vraag of dat noorderlicht ook in Nederland te zien kan zijn geweest. Vanaf de Groningse kust naar de Noordzee kijkend, is er natuurlijk weinig lichtvervuiling te zien. Soms is daar de verlichting van een enkele boot of een booreiland te zien, maar veel meer dan dat is er niet. Een verlicht booreiland zou eventueel een optie zijn, omdat de meeste daarvan in deze tijd van het jaar groen gekleurd zijn in verband met de vogeltrek. Het groene licht zou kunnen weerkaatsen op de bewolking, waardoor er een soort lichtbundel aan de horizon te zien zou zijn, maar op het moment van fotograferen was het breed opgeklaard.


Nog een foto van Jannes Wiersema van het poollicht.

Poollicht
Met de zekerheid van de kortstondige en tegelijkertijd heftige magnetische verstoring en de daadwerkelijke waarnemingen uit verschillende regio’s in het noorden van Europa, met de daarbij horende foto’s lijkt het er toch dus wel op dat Jannes Wiersema in Groningen inderdaad het Noorderlicht, ofwel Aurora Borealis mooi op de plaat heeft vastgelegd.

Bronnen: Meteo Consult, Jannes Wiersema, Bob Schellens, KNMI, Weerspiegel, NOAA Space Weather Prediction Center
Roan
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 894
Lid sinds: 8 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 november 2012, 14:53 uur | Bericht #374901
1 antwoord mogelijk, GEEN poollicht!

Waarom deze advertentie?
Stormpie
Lid
Woonplaats: Ijsselstein
Berichten: 618
Lid sinds: 15 jul. 2010
3 november 2012, 15:06 uur | Bericht #374904
Citaat van Roan, zaterdag 3 november 2012, 14:53 uur 1 antwoord mogelijk, GEEN poollicht!
Leg uit?
Woonplaats: Kortrijk
Berichten: 117
Lid sinds: 30 sep. 2012
3 november 2012, 15:47 uur | Bericht #374912
Ik weet niet precies of het direct met de thread te maken heeft, maar misschien kunnen jullie hier het antwoord vinden?

Poollicht.be
Weerstation Waregem / www.weerstationwaregem.be
Roan
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 894
Lid sinds: 8 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 november 2012, 19:21 uur | Bericht #374926
Citaat van Stormpie, zaterdag 3 november 2012, 15:06 uur Citaat van Roan, zaterdag 3 november 2012, 14:53 uur 1 antwoord mogelijk, GEEN poollicht!
Leg uit?

MeteoConsult kan er een mooie draai aangeven:

Punt 1
Op een tweetal momenten kwam het in de Kp-index van de NOAA-Space Weather Prediction Center echter toch tot een K=4 en dat betekent dus een positieve (maar kleine) kans op poollicht

Dikke onzin natuurlijk, een Kp van 4, is echt veel te weinig om noorderlicht te zien. Vanaf een Kp van 6 is er een kleine kans, bij Kp van 4  is de kans er gewoon niet op onze breedtegraad!

Punt 2:
Schotland en IJsland
Na nog verder zoeken, bleek inderdaad dat er diezelfde avond in Schotland poollicht was gezien en na contact te hebben opgenomen met een collega die zich momenteel in IJsland bevindt, bleek dat ook hij het Noorderlicht diezelfde avond heel duidelijk had waargenomen en zelfs op de camera had vastgelegd. Er was die avond dus met zekerheid sprake van poollicht.
Schotland en IJsland liggen westelijker dan ons, en hoe westelijker je gaat des te beter het wordt. Dit heeft alles te maken met dat de aarde niet helemaal om z'n polen heen loopt (daardoor heb je in amerika op dezelfde breedtegraden als dat wij leven een veel grotere kans).
De foto's in Schotland hebben sluitertijden van 30 seconden, hierbij zie je ook alleen op de horizon noorderlicht, de foto's van Jannes zijn zeker te weten van kortere sluitertijd en zou je dan nooit noorderlicht hebben kunnen zien.
En ja IJsland, die licht in de ring of fire (bij het minste of geringste activiteit is er al noorderlicht te zien), en de foto's in IJsland zijn nou niet van dien aard dat het hard is gaan stormen daar.

Punt 3:
Het groene licht zou kunnen weerkaatsen op de bewolking, waardoor er een soort lichtbundel aan de horizon te zien zou zijn, maar op het moment van fotograferen was het breed opgeklaard.
Oke, waarom zie ik dan geen sterren?

Punt 4:
Met de zekerheid van de kortstondige en tegelijkertijd heftige magnetische verstoring en de daadwerkelijke waarnemingen uit verschillende regio’s in het noorden van Europa
heftig? alsjeblieft, dit is een speldenprikje. Als de magnetometer in Kiruna beneden de 1000 uitslaat dan praten we over heftige magnetische verstoring!

Nog een aantal andere vragen over de foto van Jannes.
Waarom zien we geen andere kleuren van het noorderlicht, en waarom in Schotland wel?
Waarom zien we alleen een klein stukje groen?
Waarom lijkt het licht van onderaf te komen? 
Waarom zijn er geen meldingen vanuit Noord-Duitsland en of Denemarken?
Dit zijn allemaal vragen waar gewoon geen antwoord op word gegeven door MeteoConsult en ze binden een conclusie aan het feit dat er in IJsland en Schotland noorderlicht te zien was, dus dan heeft Jannes Wiersema het ook maar gezien....
Zoals mijn voorganger ook al zei, kijk eens op poollicht.be, zij hebben al lang bevestigd dat het absoluut geen noorderlicht kan zijn geweest. Deze mensen die er echt heel erg veel verstand hebben van dit fenomeen en niet MeteoConsult (die ik normaal heel erg hoog heb zitten).

Kijk ook nog even goed naar dit plaatje want dit zegt naar mijn mening alles, kijk eens hoe mooi Schotland hierbinnen valt.


 
Ik hoop dat ik het nu goed onderbouwd heb | Gewijzigd: 3 november 2012, 19:23 uur, door Roan
Stormpie
Lid
Woonplaats: Ijsselstein
Berichten: 618
Lid sinds: 15 jul. 2010
3 november 2012, 19:41 uur | Bericht #374928
Dankjewel, ik begrijp het
Heb me ook even ingelezen, en las ook dat er zeker Kp7 nodig is..
Woonplaats: Breda-west
Berichten: 648
Lid sinds: 10 jun. 2010
4 november 2012, 16:34 uur | Bericht #375040
Als het echt Poollicht is, zie je de sterren er doorheen schijnen.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.782 topics, welke bij elkaar 448.049 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.561 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 75 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 75, lezen 4 mensen het topic "Winter discussietopic 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Orkaanseizoen 2023

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden