Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1115
Lid sinds: 11 okt. 2010
11 december 2016, 21:28 uur | Bericht #476059
Citaat van dfromdwgn, zondag 11 december 2016, 20:05 uur Citaat van svenne, zondag 11 december 2016, 19:40 uur Citaat van dfromdwgn, zondag 11 december 2016, 19:11 uur Met beetje sneeuw erbij altijd leuk
Het hoort misschien eerder thuis in het kletstopic want hoeveel waarde heeft deze kaart: wel eigenlijk geen.
Ik heb het al aangegeven in een vorige post, kaarten op ultra lange termijn posten heeft geen zin gezien je er geen waarde kan aan hechten.

Er moet dringend gewerkt worden aan dat hoog op het europese vasteland dat dringend moet verdwijnen. Wat dan fnuikt alle winterkansen. Dus laat ons maar eerst een naar de kortere termijn gaan kijken.
 

allemaal toch geen waarde  ; dat schrijf je al weken hier en dat heeft ook geen waarde - succes met alles allemaal

Svenne heeft zeker wel een punt wanneer hij aangeeft dat zo'n kaart (CTRL) op die termijn geen waarde heeft. Dat geldt al helemaal niet voor GFS dat 4 x per dag met een uitdraai komt. Dan vind je natuurlijk altijd wel een kaart(en) of ensemble lid (leden) die voor een koude oplossing gaan. Het alleen plaatsen van zo'n kaart draagt weinig tot niets bij tot de (winter) discussie. Worden dit soort kaarten dan toch gepost vertel er dan ook een verhaal bij hoe of wat!  Datzelfde geldt natuurlijk voor de statosfeer kaarten, enkel plaatsen van kaarten zonder tekst of uitleg hebben weinig zin en dragen weinig tot niets bij aan de discussie mbt tot deze toch al complexe materie.

  | Gewijzigd: 11 december 2016, 21:31 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Mrkos
Lid
Woonplaats: Assen
Berichten: 565
Lid sinds: 19 aug. 2010
11 december 2016, 22:06 uur | Bericht #476060
dfromdwgn plaatst tenminste wat en houdt de mood een beetje positief, ik lees zijn posts iig graag. En nog iets, ik vind het een beetje onzin dat je 2 topics hebt over winter, de winterdiscussie topic en de winterkletstopic. Snap niet dat jullie deze niet samenvoegen, leest veel lekkerder weg, althans daar gebeurd nauwelijks iets

Edit: Zelfs 3 topics zie ik net, ook nog de waarnemingstopic over de winter... Lol | Gewijzigd: 11 december 2016, 22:09 uur, door Mrkos
Waarom deze advertentie?
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1238
Lid sinds: 2 feb. 2012
11 december 2016, 22:26 uur | Bericht #476062
Op O-O pogen we waarde te hechten aan betrouwbare, informatieve en eventueel ook leerzame berichtgeving en dat is dan ook de reden dat we graag onderbouwing zien bij plaatsing van kaartjes. Ook het vermelden van de termijn/kans op een bepaalde uitkomst is zodoende gewenst. Zo wordt geen 'valse hoop' gegeven aan de lezers/leden die op dit gebied minder kennis bezitten (en kan deze groep juist bijleren). Zie ook de post van Alpenweerman hierboven.

De verdeling van de topics is juist uit ervaring ontstaan en daarmee wordt meer overzicht gecreëerd. Waar in het verleden de discussietopics ondersneeuwde met slowchat, geklaag, enz., wordt dat nu netjes verdeeld en blijft het discussietopic dus voorbehouden aan enkel de discussie omtrent de verwachtingen. Deze verdeling ontvangt grotendeels waardering en houden we daarom aan. Dat de overige winter topics nu rustig zijn komt uiteraard ook door het rustige en 'saaie' weer momenteel. In hoogtij periodes is de hectiek vaak groot en met enkel één topic brengt dat een hoop chaos en verdwijnen de verwachtingen te snel naar vorige pagina's.

We kunnen het niet voor iedereen op de juiste wijze organiseren, maar we doen ons best O-O neutraal, overzichtelijk en betrouwbaar te houden. We hopen dat dit door het grootste deel van onze leden en bezoekers ook zo wordt ervaren. Iedereen en elke vorm van input is welkom. Wie desondanks verbetering of aanpassing wenst, tips of anderszins input heeft, PB gerust een moderator, beheerder of stuur een mailtje naar info@onweer-online.nl.

laten we het hierbij houden en ons weer buigen over de winterverwachtingen :)
  | Gewijzigd: 12 december 2016, 00:08 uur, door Justin
Woonplaats: Middenmeer
Berichten: 7
Lid sinds: 5 dec. 2016
11 december 2016, 23:01 uur | Bericht #476063
Ach... de lange termijn kaarten.... 1 lid in de pluim die winterse perikelen geeft als 1 van de 50 met verstoring... ik denk niet dat het veelzeggend is voor het weer wat komen gaat. Veel winter liefhebbers of liever gezegd, hopers zijn er blij mee. Ook goed. Ikzelf hecht veel waarde aan de vragers, die uitleg vragen en graag uitleg willen over wat er gepost wordt. Het mooie hiervan is dat de specialisten hier op O-O met alle soorten van genoegen uitleg geven over de actule situatie, ik vind dat zeer leerzaam. Dank daarvoor. Verder hoop ik op een mooie drukverdeling met transportkou en alle vervelende bijverschijnselen die daarbij horen, in de ogen van warmweer liefhebbers. 
Fijne kerstdagen.

Groet,

Ed
Eduard
Woonplaats: Almelo
Berichten: 198
Lid sinds: 28 jun. 2011
12 december 2016, 01:39 uur | Bericht #476064
Denk niet dat dit in deze topic hoort maar dat merk ik vanzelf wel.

Het valt mij op dat als er in de V.S. veel sneeuwdump is dat de temperaturen bij ons relatief hoog zijn is dit nou gewoon stom toeval of kan je om het heel simpel te zeggen stellen dat: "hoe meer sneeuw daar hoe minder winter hier" ?
Of heeft het toch voor een deel met de jetstream te maken?
Lander
AWM Weerman
Woonplaats: Merksplas
Berichten: 65
Lid sinds: 20 sep. 2016
12 december 2016, 10:24 uur | Bericht #476066
Citaat van tukkerjasper, maandag 12 december 2016, 1:39 uur Denk niet dat dit in deze topic hoort maar dat merk ik vanzelf wel.

Het valt mij op dat als er in de V.S. veel sneeuwdump is dat de temperaturen bij ons relatief hoog zijn is dit nou gewoon stom toeval of kan je om het heel simpel te zeggen stellen dat: "hoe meer sneeuw daar hoe minder winter hier" ?
Of heeft het toch voor een deel met de jetstream te maken?

Jetstream doet veel uiteraard. Wanneer de straalstroom zwak is en sterk gaat meanderen krijgen bepaalde gebieden te maken met een diepe trog en bijhorende koude (VS) terwijl andere gebieden te maken krijgen met een uitgestrekte rug in de straalstroom en bijhorende zachte temperaturen (Europa). 

Zeer vergelijkbare situatie met vorig jaar:


De AO-index is vaak een maat voor de sterkte en positie van de straalstroom. Als deze sterk positief is ligt de straalstroom noordelijker (en is deze zwakker). De relatie tussen AO index en weerkaarten is momenteel heel duidelijk. We zien wel dat deze index richting eind december sterk begint te dalen en de jetstream dus sterker wordt. 

  | Gewijzigd: 12 december 2016, 10:31 uur, door Lander
Woonplaats: Dokkum
Berichten: 184
Lid sinds: 7 nov. 2015
12 december 2016, 13:37 uur | Bericht #476068
  Hier een weerkaart van ECMWF 00Z en GFS 06 run P7. Deze laatse laat een prachtig vervolg van de Run zien! Hierbij wordt de straal stroom minder heftig dus wat meer hoge druk nabij Groenland, dit resulteert direct in een blokkade met een meanerde aurohoog tot een Scandihoog.
Ik denk dat dit een kwestie van tijd is. Kan best zijn dat rond kerst deze setting omslaat, zodra er hogedruk ontstaat boven Groenland die verbinding/contact zoekt is het Bingo! En WC circulatie zit er helemaal niet in dat is postief, denk dat we even geduld moeten hebben, om alles in de juiste posities te krijgen zodra de straalstroom knikt. We zien het ook in bovenstaande berichten dat NOA en OA op termijn negatief worden!

We wachten af, eerst maar genieten van het droge stralingsweer, wanneer dit schaats plezier oplevert klaagt niemand.
JT
JOHNNY123
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 701
Lid sinds: 20 dec. 2014
12 december 2016, 18:07 uur | Bericht #476076
Mooie gfs run op lange termijn. Duikende straalstroom, koude bel dat op ons af komt , lage druk in het Middellands zeegebied,  Scandihoog, Groenlandhoog en transportkou. Ik weet het dat het lange termijn is, maar laat dit nou toch een keer uitkomen. Dat hebben we wel verdiend na drie prutwinters.
| Gewijzigd: 12 december 2016, 18:09 uur, door JOHNNY123
Woonplaats:
Berichten: 4905
Lid sinds: 16 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 december 2016, 18:09 uur | Bericht #476077
Op de LT komt nu de gfs12 met de wintersetting die we zoeken - 1050Hpa boven het NNO (het zou de uitwerking kunnen worden van wat we zo tegen eind November al hebben kunnen waarnemen op stratosferisch niveau met de verdere ontwikkelingen van begin december) 

Eind december wordt het tevens warmer in de USA

 

Het hoog begint zich te versterken boven Scandinavie en het Canadese model laat het een paar dagen eerder ingaan
Het valt op dat er veel Hogedrukgebieden zo aanwezig zijn met wel een alertheid voor een diepe depressie die ontstaat uit de koude Poollucht die in Noord Amerika aanwezig is 

| Gewijzigd: 13 december 2016, 18:23 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Roel
Lid
Woonplaats: Eindhoven
Berichten: 199
Lid sinds: 1 mei. 2012
12 december 2016, 19:17 uur | Bericht #476078
GFS (parallel) komt met een zeer mooi scenario op een iets kortere termijn. Het laat boven Scandinavië een krachtig hogedrukgebied ontstaan waardoor wij vervolgens wind uit oostelijke richting krijgen, waar zich een flinke hoeveelheid koude lucht verzameld heeft. Doordat deze lucht zo droog is zal het qua sneeuw niet zo veel betekenen, maar koud kan het zeker worden.De kans dat deze kaart echt werkelijkheid zal worden is, ondanks dat het in een iets betrouwbaardere termijn valt, erg klein. Voor een betrouwbaardere verwachting is het kijken naar de pluim een beter idee. Ik heb hieronder de pluim van GFS gepakt (850 hpa temp) en twee opvallendheden aangegeven. Op korte termijn laat deze kaart mooi zien dat de temperatuur op 850 hpa flink omhoog gaat (richting de 5 ºC). Zulke temperaturen op deze hoogte maken echte winterkou en sneeuw op de grond mogelijk. Zo vanaf 23 december wordt alles weer een stuk onzekerder maar het gemiddelde duikt in elk geval weer terug naar 0 ºC en er zijn zelfs enkele leden die dan gaan voor een verdere daling.


Een ding, wat in elk geval in ons voordeel is, is dat de eeuwige WC niet op gang komt de komende tijd. De wind blijft meer oostelijk geörienteerd en er valt weinig regen. In de onderstaande grafiek is de (ECMWF) verwachting van de windrichting te zien. Er is veel onzekerheid, maar de meeste leden neigen naar een meer zuidoostelijke wind vanaf woensdag, wat voor een aanvoer van zeer droge en redelijk warme lucht zorgt.


De komende week moet meer duidelijk worden, maar een ding is zeker: december is nog niet afgeschreven. | Gewijzigd: 12 december 2016, 19:18 uur, door Roel
svenne
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4414
Lid sinds: 5 jul. 2011
12 december 2016, 21:41 uur | Bericht #476080
De nieuwe 10-daagse van ECMWF is er.
Wel er zijn twee constantes en dan herhaal ik eigenlijk het verhaal van de afgelopen dagen, maar meer is er momenteel niet van te maken

Het blijft zo goed als droog en de spreiding is te wijten aan de positie van de hogedruk boven het Europese vasteland. Koudere oplossingen = stralingsvorst.

Lander
AWM Weerman
Woonplaats: Merksplas
Berichten: 65
Lid sinds: 20 sep. 2016
13 december 2016, 10:11 uur | Bericht #476085
Redenen tot optimisme vandaag?
De hogedruk blokkade lijkt meer naar het noorden-oosten te migreren en tegelijk ontwikkelt lagedruk zich boven Noord-Afrika en de Middellandse zee
-> Daardoor kan er geleidelijk frissere lucht naar België uitstromen en neemt de kans op nachtvorst toe

Lagedruk in Zuid-Europa is quasi altijd positief voor ons winterweer!

 

 
JOHNNY123
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 701
Lid sinds: 20 dec. 2014
13 december 2016, 11:19 uur | Bericht #476086
Zo slecht is de pluim eigenlijk helemaal niet van het gfs. Genoeg leden die de hele dag onder nul blijven 
Woonplaats: noordoost Brabant
Berichten: 654
Lid sinds: 29 mrt. 2016
13 december 2016, 17:29 uur | Bericht #476101
De contrasten in temperatuur(anomalie) blijven wederom groot.

De 3 regio's die ons meteen opvallen (of doordat ik er een circel omheen gemaakt heb) zijn natuurlijk het midden en het westen van de VS (20ºC te koud), dan de oostkust van de VS (10ºC te warm), de Noordpool (20ºC te warm) en Midden-Rusland (20ºC te koud).

Maar ook dichte bij huis zijn er flinke verschillen, Scandinavië is 10ºC te warm, terwijl Turkije 10ºC te koud is.

Als je dan naar Nederland kijkt, zie je dat wij komend weekend in heel rustig vaarwater zitten met normale temperaturen, 's nachts 1 graad boven nul, en overdag een normale 5ºC.
  | Gewijzigd: 14 december 2016, 18:12 uur, door W. in t Erland
Records sinds 2016:
Maximum: 22 juni 2017 34,9ºC
Minimum: 19 jan. 2016 -9,5ºC
Neerslag: 2 juni 2016 125 mm
Sneeuwdek: 11 feb. 2017 3 cm
Hagel: 25 april 2016 0,4 cm
Onweer: 23 juni 2016
svenne
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4414
Lid sinds: 5 jul. 2011
13 december 2016, 22:04 uur | Bericht #476102
Bij deze de meest recente pluimen van ECMWF en GFS. Het lijkt er op dat door hogedrukinvloed we naar een tijdelijk frisser weertype evolueren begin volgende week. Wel nog veel spreiding, zeker daarna waar er weer meer warme oplossingen om de hoek komen kijken.

Maar dan spreken we over lange termijn en laat ons daar maar later naar gaan kijken of er tendensen zichtbaar worden. Wel lijken er dan meer depressies tot ons te raken, want we zien meer en meer neerslagsignalen in de pluim terug.

ECMWF


GFS

 
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5017
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 december 2016, 09:50 uur | Bericht #476114
Intressante ontwikkelingen in zowel Gfs als EC nog op midden/lange termijn 240-262 uur. Gfs zet dit ook door op de langere termijn met meerdere passage's. Beiden laten de uitvoer van de jetstream richting de Uk/Benelux gaan, dit resulteerd dan ook meteen in depressie aanvoer. Voor de winterliefhebbers is het in deze scenario dan ook meteen bekeken. Maar eerlijk gezegt waren we in het huidig patroon,ook niet veel verder gekomen dan wat stralingsvorst.En dit kan wel eens de opmaak zijn om de boel eens even weer flink op de schop te nemen. En dat hierachter wel wat makkelijker toegewerkt kan worden naar een wat betere winterse periode. Natuurlijk zijn dat geen garanties net als de kaarten die ik hier toon, want ook dit is nog wel op een aanzienlijke termijn. Staan er net de eerste run allebei in in de hoofdruns, Gfs heeft dit al wel in pubruns getoond en wat leden, en ec ook al eens in de 12z met een flink laag bij uk. Maar dit geeft al weer wat meer reden tot optimisme als dat wispelturige gedoe wat we de afgelopen dagen/weken hebben gezien.


Gfs met een duidelijke stormlaag op 1e kerstdag.


En later nog eens op dik LT
We gaan het volgen!!! | Gewijzigd: 14 december 2016, 10:04 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats: Deventer
Berichten: 84
Lid sinds: 8 jun. 2010
14 december 2016, 11:06 uur | Bericht #476116
Volgens wetenschappers uit het blad Nature is er nog alle kans op een dikke winterinval komende maanden: http://wibnet.nl/natuur/klimaatverandering/poolwervel-op-drift-maakt-winter-extra-lang-en-koud

Spannend!
Sunshine is delicious, rain is refreshing, wind braces us up, snow is exhilarating; there is really no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.
Lander
AWM Weerman
Woonplaats: Merksplas
Berichten: 65
Lid sinds: 20 sep. 2016
14 december 2016, 12:26 uur | Bericht #476117
Winterse opties vanaf het weekend, wisselvallige opties tegen Kerstmis. Geraken we van de hoge druk blokkade af in de loop van volgende week?  

Winterse kaart:


Wisselvallige kaart:


Bovendien zien we dat de polar vortex in kracht toeneemt door een afkoeling, naar zijn vaste plaats beweegt en een circulaire vorm aanneemt. Tegelijk daalt de AO index richting neutraal. De kans op een aanwakkering van de jetstream in ons land wordt groter. De hoge druk kan het hierdoor moeilijk krijgen. 
| Gewijzigd: 14 december 2016, 12:30 uur, door Lander
Mauriceb
AWM Weerman
Woonplaats: Pijnacker
Berichten: 357
Lid sinds: 15 jul. 2010
14 december 2016, 12:30 uur | Bericht #476118
Lijken mij prima ontwikkelingen. Die depressies gaan op temrijn wellicht de straalstroom naar het zuiden doen verdrijven.  | Gewijzigd: 14 december 2016, 12:31 uur, door Mauriceb
Wilderness guide and owner of Survking.nl
Lander
AWM Weerman
Woonplaats: Merksplas
Berichten: 65
Lid sinds: 20 sep. 2016
14 december 2016, 12:49 uur | Bericht #476119
Eventjes om aan te tonen hoe snel het kan veranderen en hoe snel het nog zal veranderen. De GFS pluim van gisteren 12h berekende voor België op 1500 meter amper opties onder 0°C voor de periode 17-15 december. De meest recente pluim berekent echter maar een aantal opties boven 0°C voor dezelfde periode.
Het wordt alleszins interessant!

| Gewijzigd: 14 december 2016, 12:49 uur, door Lander
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.050 topics, welke bij elkaar 434.080 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.477 leden.
Het nieuwste lid is jelle1112.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 97 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 97, lezen 3 mensen het topic "Herfstdiscussietopic 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Rode zon door bosbranden en saharazand

Bosbranden Spanje/Portugal

Dodental loopt op

Tropische storm Ophelia

Berichtgeving en terugblik

Fotowedstrijd

Oktober 2017

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden