Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3384
Lid sinds: 8 dec. 2011
5 januari, 17:19 uur | Bericht #476743
Geen grote verschillen tussen de oude en nieuwe HiRLAM(12z).

Heel de BeNeLux maakt kans op 1-4cm sneeuw en vervolgens ijzel.

Tussen 19 en 20u komt de eerste neerslag het land op:


19-22u


22-01u


01-04u


04-07u


07-10u
| Gewijzigd: 5 januari, 18:30 uur, door Stefanv
Woonplaats: Leersum (utrecht)
Berichten: 1281
Lid sinds: 10 mei. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 januari, 17:28 uur | Bericht #476744
Hier het verhaal nog ns onderstreept:

Opgesteld op donderdag 05 januari 2017 om 12.42 uur

MODELLENBEOORDELING.

SYNOPTISCHE SITUATIE: Tussen een laag Wit-Rusland en een hoog boven het zuiden van Noorwegen wordt met een noordoostelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Het hoog boven Noorwegen maakt geleidelijk verbinding met een hoog boven Engeland. Het hoog trekt vanavond komende nacht over ons land oostwaarts. Vrijdag trekt het hoog naar Duitsland en komt er een frontale zone (of eigenlijk meerdere oude fronten die op elkaar zijn gelopen op de Atlantische Oceaan) vanuit het westen dichterbij. De stroming onderin. Op enige hoogte komt er dan beduidend zachtere lucht binnen, terwijl met een gekrompen wind aan de grond nog altijd koude lucht wordt aangevoerd. Dit geeft vanaf vrijdagavond, maar vooral in de nacht naar zaterdag waarschijnlijk aanleiding tot meest lichte winterse neerslag maar wel op grote schaal. Het frontale systeem loop een rug in en trekt zaterdag overdag in activiteit afnemend en vertragend oostwaarts, waarbij de kans op onderkoelde neerslag groot is.

MODELBEOORDELING: De timing van de frontale zone van vrijdagavond en zaterdagnacht verschilt een fractie in de modellen. In de neerslagprognoses zijn verschillende structuren waar te nemen die waarschijnlijk lastig te herleiden zijn naar verschillende oude frontale systemen. De neerslagintensiteit lijkt erg mee te vallen, een actiever deel trekt echter over (Harm36) of net zuidwaarts (Hirlam06). Qua neerslagtype is er vooralsnog eenduidigheid in de modellen. Boven zee regen, boven land eerst wat droge sneeuw waarbij geleidelijk de kans op onderkoelde regen toeneemt in de nacht naar zaterdag. Verder zien we in alle modellen de neerslag zaterdag verpieteren, maar daardoor neemt de kans op onderkoelde neerslag juist toe (warmere wolkentoppen).

AANDACHTSPUNTEN.

WIND: Vanaf vrijdagavond weer seinen (6 Bft) voor de kustdistricten. Noordelijke Noordzee Z 7. BEWOLKING: In de polaire lucht convectieve bewolking. Bij buien boven de zuidelijke Noordzee nog even Cb's toppen tot maximaal FL100, vanmiddag dalend naar onder FL100. Vrijdag lange tijd cavok, vrijdagavond toenemende frontale bewolking. In de nacht naar zaterdag zakkend naar Sc/St niveau.

NEERSLAG: Boven de zuidelijke Noordzee nog een enkele winterse bui. Daarna droog. Dan krijgen we de situatie waarbij vrijdagavond laat of begin zaterdagnacht een neerslaggebied onze kust bereikt en in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag de-activerend oostwaarts trekt. Er zijn nog wel timingsverschillen, maar die zijn niet heel groot. Gezien de progtemps is de kans groot dat de neerslag in het westen als sneeuw begint, waarbij de accumulaties 1-3 cm/6 uur kunnen bedragen, kans op > 5 is erg klein. Focus ligt daarom op de kans op grootschalige gladheid door ijzel of bevriezing. We zien in de temps de frontale wolkentoppen naarmate de tijd vordert lager en minder koud worden (op een gegeven moment geen ijs meer). In een later stadium, waarschijnlijk in de loop van de nacht en zaterdagmorgen, ontstaat er ook een duidelijke smeltlaag. Dit alles bij temperaturen in de onderste niveaus (ruim) onder nul. Kans op onderkoelde neerslag lijkt dan ook groot. De intensiteiten zijn meest licht, maar dat er op veel plaatsen over de periode van enkele uren onderkoelde neerslag valt, acht ik vrij groot. Landinwaarts is de koude laag t.o.v. de smeltlaag tijdelijk dikker, dat ook ijsregen tot de mogelijkheden behoort.

ZICHT: Buiten de neerslag overwegend goede zichtcondities, in zwaardere buien en winterse neerslag matig tot slecht. In de nachten is wat grondmist niet helemaal uitgesloten. Bij de frontale zone in sneeuw matig tot slecht.

TEMPERATUUR: Vanuit het noordoosten komt koudere lucht dichterbij, mogelijk komt de temperatuur overdag in het oosten net niet boven nul uit. De nacht naar vrijdag wordt koud met op veel plaatsen matige vorst, en volgens beide Harmonie zeer lokaal strenge vorst. In heldere nachten met weinig wind levert Harmonie doorgaans een betere temperatuurverwachting dan de andere modellen, -10 C lijkt in het (noord)oosten dus mogelijk. Vrijdag overdag vrijwel overal maxima onder nul.


bron:knmi

Edit Stefanv: Tekst even goed gezet. | Gewijzigd: 5 januari, 17:36 uur, door Stefanv
Klapper van 2012: http://www.youtube.com/watch?v=uDkqolJIpZ8&feature=player_embedded

2014 pers. onweersdagen: ( 24 )
Waarom deze advertentie?
svenne
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4386
Lid sinds: 5 jul. 2011
5 januari, 17:56 uur | Bericht #476745
Er is al een nieuwe guidance ondertusen, even een stukje er uit geplukt

Neerslag:
Overwegend droog. Dan krijgen we de situatie waarbij vrijdagavond laat of begin zaterdagnacht een neerslaggebied onze kust bereikt en in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag de-activerend oostwaarts trekt. Er zijn nog wel timingsverschillen, zie hierboven. Gezien de progtemps is de kans groot dat de neerslag in het westen als sneeuw begint, waarbij de accumulaties 1-3 cm/6 uur kunnen bedragen, kans op > 5 is nog steeds erg klein. Focus ligt daarom op de kans op grootschalige gladheid door ijzel of bevriezing. We zien in de temps de frontale wolkentoppen naarmate de tijd vordert lager en minder koud worden (op een gegeven moment geen ijs meer). In een later stadium, waarschijnlijk in de loop van de nacht en zaterdagmorgen, ontstaat er ook een duidelijke smeltlaag. Dit alles bij temperaturen in de onderste niveaus (ruim) onder nul. Kans op onderkoelde neerslag lijkt dan ook groot. De intensiteiten zijn meest licht, maar dat er op veel plaatsen over de periode van enkele uren onderkoelde neerslag valt, acht ik vrij groot. Landinwaarts is de koude laag t.o.v. de smeltlaag tijdelijk dikker, dat ook ijsregen tot de mogelijkheden behoort. Wat we in het achterhoofd moeten houden is dat er overal eerst sneeuw valt gevolgd door onderkoelde (mot) regen. Op plekken waar de sneeuw kan accumuleren zullen de effecten van de onderkoelde neerslag daardoor beperkt blijven ('IJzel op sneeuw') Op de wegen die schoon gemaakt worden door schuiven/vegen gaat deze vlieger echter niet op dus blijft het risico.
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1233
Lid sinds: 2 feb. 2012
5 januari, 18:09 uur | Bericht #476746
Waarschuwingen van het KNMI en KMI:

Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2073
Lid sinds: 16 jan. 2010
5 januari, 18:37 uur | Bericht #476748
Bij dit alles mag natuurlijk niet een actueel temperatuur kaartje ontbreken..
brrrrr   ( klein beetje vals spelen door de 10cm temps te pakken en de windchill :p)

 
Voor een super weerstation check www.weerstationloosduinen.nl
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 825
Lid sinds: 1 okt. 2006
5 januari, 18:42 uur | Bericht #476749
Citaat van Callie-P, donderdag 5 januari 2017, 18:37 uur Bij dit alles mag natuurlijk niet een actueel temperatuur kaartje ontbreken..
brrrrr   ( klein beetje vals spelen door de 10cm temps te pakken en de windchill :p)Gaat ineens heel hard onderuit hier ja.   Maar las al iets over -10 aan de duitse grens en daar geloof ik wel in.
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3384
Lid sinds: 8 dec. 2011
5 januari, 18:55 uur | Bericht #476750
Citaat van Alpenweerman, donderdag 5 januari 2017, 13:22 uur
Meso-model Arpege berekent 3 tot 8cm sneeuw in het ZW van Nederland en aangrenzend Belgie.

-afbeelding-


Het zwaartepunt wederom boven het zuidwesten volgens ARPEGE(12z). Vreemd dat het model geen ijzel laat zien.


 
JOHNNY123
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 681
Lid sinds: 20 dec. 2014
5 januari, 19:56 uur | Bericht #476751
Het blijft zeker niet saai als we EC mogen geloven. Het model komt op 168 uur met een noordwest stroming die (natte) sneeuw kan opleveren. Zoals ik al eerder heb aangeveven lijkt het niet boterzacht te worden. Het blijft juist interessant met steeds pogingen tot hogedrukblokkades bij Groenland/IJsland en misschien later zelfs scandinavië/Rusland als we geluk hebben 

Edit 240 uur om het af te maken:
Hoog wil verbinding maken met Rusland en als dat gebeurt dan wordt de kans op een vorstperiode erg groot. 

Natuurlijk veel te ver weg en zagen we dat ook niet een week geleden....? | Gewijzigd: 5 januari, 20:09 uur, door JOHNNY123
svenne
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4386
Lid sinds: 5 jul. 2011
5 januari, 20:00 uur | Bericht #476752
Citaat van JOHNNY123, donderdag 5 januari 2017, 19:56 uur Het blijft zeker niet saai als we EC mogen geloven. Het model komt op 168 uur met een noordwest stroming die (natte) sneeuw kan opleveren. Zoals ik al eerder heb aangeveven lijkt het niet boterzacht te worden. Het blijft juist interessant met steeds pogingen tot hogedrukblokkades bij Groenland/IJsland en misschien later zelfs scandinavië/Rusland als we geluk hebben 
Ja ook GFS zinspeelt hier op met heel wat sneeuwkansen. Het is nog ver weg, maar is zeker iets om te beginnen volgen of het er in blijft staan.
Hieronder een kaartje waarmee de run van ECMWF mee kwam Droomkaartje hoorStraks maar eens kijken wat die pluim gaat zeggen
 
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1114
Lid sinds: 11 okt. 2010
5 januari, 20:06 uur | Bericht #476753
Citaat van Stefanv, donderdag 5 januari 2017, 18:55 uur Citaat van Alpenweerman, donderdag 5 januari 2017, 13:22 uur
Meso-model Arpege berekent 3 tot 8cm sneeuw in het ZW van Nederland en aangrenzend Belgie.

-afbeelding-


Het zwaartepunt wederom boven het zuidwesten volgens ARPEGE(12z). Vreemd dat het model geen ijzel laat zien.
Is op zich niet zo vreemd. Immers het model berekent nauwelijks tot geen ijzel maar mn sneeuw. Ik denk ook dat het met evt ijzel wel zal meevallen.  | Gewijzigd: 5 januari, 20:09 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Jeroen71
Lid
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Berichten: 846
Lid sinds: 30 aug. 2008
5 januari, 20:25 uur | Bericht #476754
EC kaartjes sneeuw
svenne
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4386
Lid sinds: 5 jul. 2011
5 januari, 22:14 uur | Bericht #476756
Even de nieuwste pluim van ECMWF, kansen genoeg als we richting volgende week kijken. Kan weer verschillende kanten op, maar we blijven zaken hebben die we kunnen blijven volgen (zie ook de posts hierboven)Oja, ook nog even een pluim van op 30 december. Om even aan te tonen hoe een pluim snel kan veranderen. Kijk maar eens wat die pluim toen liet zien en waar we vannacht en morgen op uitkomen

iansmits
Lid
Woonplaats:
Berichten: 114
Lid sinds: 13 dec. 2009
5 januari, 22:17 uur | Bericht #476757
vindt dat er toch al aardig wat neerslag op de noordzee zit,
Zou mij niet verbazen als alles eerder binnenkomt dan de kaarten laten zien,

iemand hetzelfde idee
Woonplaats:
Berichten: 51
Lid sinds: 31 dec. 2015
5 januari, 22:21 uur | Bericht #476758
Was ook voorspelt dat er vannacht wat neerslag zou zitten maar dat blijf op de noordzee
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3384
Lid sinds: 8 dec. 2011
5 januari, 23:01 uur | Bericht #476762
Citaat van iansmits, donderdag 5 januari 2017, 22:17 uur vindt dat er toch al aardig wat neerslag op de noordzee zit,
Zou mij niet verbazen als alles eerder binnenkomt dan de kaarten laten zien,

iemand hetzelfde idee

Hieronder de nieuwste run van HiRLAM(18z). Lijkt opvallend veel op  ARPEGE12z.

Zwaartepunt nu ook volgens HiRLAM boven het (zuid)westen van Nederland en West België.


De neerslagsom tot 04u lijkt allemaal als droge sneeuw te vallen:


Het kaartje hieronder is de neerslagsom tot zaterdag 07u. De neerslag is in het westen dan al overgegaan in ijzel en de sneeuw heeft het land verlaten.
| Gewijzigd: 5 januari, 23:12 uur, door Stefanv
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8822
Lid sinds: 25 mei. 2009
5 januari, 23:25 uur | Bericht #476763
Citaat van Callie-P, donderdag 5 januari 2017, 18:37 uur Bij dit alles mag natuurlijk niet een actueel temperatuur kaartje ontbreken..
brrrrr   ( klein beetje vals spelen door de 10cm temps te pakken en de windchill :p)

 

Hoi Cal! Het zei je vergeven hoor dat 'valsspelen'! Lekker fris in ieder geval. Fijn die winterprikken de komende tijd.

Edit; volgens mij plaats ik dit nu in het verkeerde topic, excuus, even die andere zoeken.

Edit justinos: Neehoor, reageren mag gerust. Zolang we niet in overvloed off-topic gaan is er niets aan de hand en mocht dat toch gebeuren, verplaatsen we de discussie enkel naar het 'kletstopic' om overzicht te behouden | Gewijzigd: 6 januari, 00:21 uur, door Justin
kdekool
Lid
Woonplaats: zwijndrecht, nederland
Berichten: 106
Lid sinds: 7 nov. 2011
6 januari, 08:29 uur | Bericht #476765
-10,2 gemeten in Twente. De eerste strenge vorst van 2017 is een feit. Ik ben benieuwd of dit nog invloed heeft op de pluim. Het is in iedergeval een goed begin van het jaar

De nieuwe pluim. Opvallend is dat er zelfs morgen nog een spreiding zit in de leden. Ook lijkt de neerslag iets afgenomen voor morgen. Kan het zijn dat de dooi iets minder hard doorzet dan verwacht?!?!Berichten samengevoegd door Callie-P | Gewijzigd: 6 januari, 08:30 uur, door kdekool
Jeroen71
Lid
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Berichten: 846
Lid sinds: 30 aug. 2008
6 januari, 11:42 uur | Bericht #476768
Komende nacht trekt vanuit het westen een warmtefront binnen. De koude lucht waar we in zitten, laat zich echter niet zo snel verdrijven... Rond middernacht begint het in het westen te sneeuwen en in de loop van de nacht en ochtend trekt de sneeuw landinwaarts. Het gaat om lichte sneeuwval bij temperaturen van iets onder nul, waardoor de zaterdag op veel plaatsen zal starten met een dun laagje sneeuw. 
Vanuit het westen dringt vooral op hoogte steeds warmere lucht op waardoor de sneeuw in ijzel zal overgaan. Gaandeweg de dag loopt de temperatuur op tot rond het vriespunt, maar in het oosten, zuidoosten en lokaal midden van het land blijft het tot ver in de middag en misschien wel tot aan het begin van de avond glad door de naweeën van het sneeuw en ijzelfront. Hieronder de kaartjes van de aanvang sneeuwval (af en toe lichte sneeuw) en de aanvang van de ijzel. bron Noodweercentrale

Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2073
Lid sinds: 16 jan. 2010
6 januari, 11:44 uur | Bericht #476769
Gisteren sprak ik nog over de grilligheid van de modellen en hier laat Hirlam dat mooi zien op de extreem korte termijn...
Eerst was er nog sprake van sneeuw voor het westen.. nu alleen nog regen.. en met de koude ondergrond wordt dat schaatsen...o.. op straat danLet wel.. het  gaat wel echt "nowcasten" worden.. Hirlam berekend nu dat de "warme" lucht nu sneller over Nederland heen trekt, echter dit blijven computer berekeningen. Het zal niet  de eerste keer zijn dat een frontje veel langzamer overtrekt dan verwacht.. maar het kan natuurlijk ook sneller

Zaak zal zijn om "het weer" zelf goed in de gaten te houden, gok zomaar dat de verschillen ook lokaal wel eens groot kunnen zijn waarbij de meeste kans op ijzel in het westen zal zijn denk ik. Maar goed.. vanavond is ieg een avondje om even in de gaten te houden

  | Gewijzigd: 6 januari, 12:00 uur, door Callie-P
Voor een super weerstation check www.weerstationloosduinen.nl
svenne
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4386
Lid sinds: 5 jul. 2011
6 januari, 12:04 uur | Bericht #476770
Waarschuwing KMI:

Terug naar boven
Dit topic is gesloten
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 24.979 topics, welke bij elkaar 433.791 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.469 leden.
Het nieuwste lid is detectrob.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 135 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 135, lezen 15 mensen het topic "Berichtgeving orkaan Maria".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Cat.5 orkaan Maria

Zware aardbeving Mexico

Wolkbreuk

zorgt voor wateroverlast in Friesland

Alpen: winterse nazomer

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden