Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
iansmits
Lid
Woonplaats:
Berichten: 114
Lid sinds: 13 dec. 2009
11 januari, 07:38 uur | Bericht #477067
Let wel! Niet veel weersites spreken erover dat we met een flink sneeuwdek de kou in gaan! Lijkt toch op tijdelijke sneeuwdekjes te gaan?
Woonplaats: Dokkum
Berichten: 184
Lid sinds: 7 nov. 2015
11 januari, 08:31 uur | Bericht #477071
Serieus winterweer in aantocht. Volgende week matige, in het binnenland regionaal matige tot strenge vorst! http://janvissersweer.nl/ 

Als Jan Visser ook al over winterweer begint, kan het niet misgaan!
JT
Waarom deze advertentie?
Repac
Lid
Woonplaats: Tilburg
Berichten: 62
Lid sinds: 22 mei. 2014
11 januari, 08:44 uur | Bericht #477072
nieuwe KNMI Guidance:

Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloogGeldig van vrijdag 13 januari tot woensdag 25 januariSynoptische ontwikkeling:

Een bovenluchtlaag boven Scandinavië vult in de tweede helft van de week geleidelijk op tot een langgerekte hoogtetrog. Een golf in het polaire front trekt in de nacht naar vrijdag via het zuidoosten van het land naar Duitsland weg. Op vrijdag overdag trekt een trog, met mogelijk ook een kleinschalig Noordzeelaagje, over onze omgeving zuidoostwaarts, waarna in de loop van komend weekend (14/15 januari) de invloed van een Atlantisch hogedrukgebied noordwest van Portugal toeneemt. Tegelijkertijd zien we de opbouw van een krachtige hoogterug van de Azoren richting het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen. Begin volgende week vormt zich boven Scandinavië een dominant hogedrukgebied aan de grond en wordt de wind aflandig, terwijl het drukmaximum op hoogte zich ook naar Scandinavië verplaatst en er een sterk geblokkeerd stromingspatroon ontstaat. Vanaf het weekend van 20/21 januari kan van het zuid(west)en uit vooral op geringe hoogte weer wat minder koude lucht over onze omgeving uitstromen.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Aan de noord- en westflank van de uitslaande golf in het polaire front kan de neerslag in de nacht naar vrijdag in de vorm van (natte) sneeuw vallen. In de staafdiagrammen met de sneeuwfracties valt echter wel op dat de grotere sneeuwfracties samenvallen met de alweer lagere neerslagintensiteiten. (De sneeuwvalstaafjes geven het product van sneeuwfractie en neerslagsom en kunnen bij lagere sneeuwfracties zeker niet als sneeuwaccumulatie beschouwd worden). Bij de trog van vrijdag kunnen winterse buien voorkomen, vooral landinwaarts mogelijk met enige sneeuwaccumulatie in de loop van de dag. Bovendien is er dan in de kustprovincies een grote en toegenomen kans op zware windstoten (Vlissingen en Den Helder ruim 80% kans, gisteren was dat ruim 50%). Waterpeilen vormen vrijdag een aandachtspunt, zie de waterstandstaafjes. In het weekend een aanhoudend cyclonale stroming met grote neerslagkansen en dieper landinwaarts ook hoge sneeuwfracties. In de loop van maandag 16 januari wordt de wind waarschijnlijk aflandig, zie ook de windrichtingspluimen. De kans op een reeks ijsdagen vanaf dinsdag 17 januari (mogelijk maandag al) is landinwaarts groot. In het oosten en zuidoosten zien we vanaf dinsdag een reeks van 5 of 6 dagen met een kans van > 50% op een ijsdag. Richting het weekend van 21/22 januari wordt het onzeker of de vorst gehandhaafd blijft: de blokkade lijkt langzaam naar zeker gedomineerd te worden door een Zuid(west)-Europees bovenluchtlaag, waaromheen mogelijk wat zachtere lucht ons land weet te bereiken. Neerslagkansen nemen vanaf dan ook langzaam toe. EC ruimt een koude plaklaag vaak iets te snel op, dus de verzachting zal mogelijk wat minder snel gaan dan EC voorstelt.

Samenvatting meerdaagse-periode:

De eerste dagen wisselvallig met winterse buien en vrijdag veel wind. Begin volgende week overgang naar koud en overwegend droog winterweer.

Samenvatting EPS-periode:

Aanvankelijk waarschijnlijk (90% kans) koud en droog winterweer. Later in de periode een tendens naar minder koud weer met een wat toenemende kans op (winterse) neerslag.

Paraaf meteoroloog: haklandeUitgifte: 11/01/2017 03.44 uur LT

Bron: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-meerdaagse
Woonplaats: Rotterdam, Netherlands
Berichten: 11
Lid sinds: 16 jan. 2013
11 januari, 08:48 uur | Bericht #477073
 
Ik lees hier oha enthousiast mee. Ik ben geen weerman en denk daarom inhoudelijk niet zoveel toe te kunnen voegen. Toch een vraag: de laatste GFS ziet er voor west (en midden) Nl niet echt heel winters uit. Toch? Hoe kijken jullie hier tegen aan?
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2074
Lid sinds: 16 jan. 2010
11 januari, 08:55 uur | Bericht #477074
Citaat van iansmits, woensdag 11 januari 2017, 7:38 uur Let wel! Niet veel weersites spreken erover dat we met een flink sneeuwdek de kou in gaan! Lijkt toch op tijdelijke sneeuwdekjes te gaan?
Eigenlijk heb ik ook dat ook al gezegd in mijn posts dat het sneeuwdek zeer lokaal zal zijn en dat het zich waarschijnliijk zal beperken tot het zuid/noord oosten.  Je ziet overigens dat de modellen het zeer moeiliijk hebben met de " te verwachten" lokatie van de sneeuwval..
Dan valt het weer in het zuid-oosten dan weer meer naar het noorden enz.
Het enige wat wel duidelijk is over de sneeuwval is dat het westen op z'n hoogst een tijdelijk sneeuwdek kan verwachten maar zelfs dat durf ik te betwijfelen. ( en met het westen bedoel ik noord/zuid Holland) In het westen zal het zeer sterk afhangen van de intensiteit van de sneeuwval maar ik blijf erbij dat de sneeuw in het westen niet zal blijven liggen..

Overigens iemand sprak er eerder over wat nou het verschil is met vorige week..
vorige week was de temperatuur op 2 mtr onder nul of net onder nul, de 850hPa temperatuur was laag genoeg voor sneeuwval maar doordat er na deze koude lucht warme lucht kwam was er geen of nauwelijks sprake van een sneeuwdek(je) in het westen van het land.
Deze week is het verschil dat de temperatuur op 2 mtr een stukje hoger ligt. Het wordt vandaag ( 9 graden !!) en a.s. nacht is er uberhaupt geen sprake van nachtvorst. Echter de temperatuur op 850hPa gaat deze keer niet zoals vorige week stijgen  maar blijft (ruim) onder nul en zakt zelfs verder. Dus de sneeuwbuien zullen langer aanhouden.

Kortom dat is het grote verschil met vorige week.


Citaat van Jan Thomas Kooistra, woensdag 11 januari 2017, 8:31 uur Serieus winterweer in aantocht. Volgende week matige, in het binnenland regionaal matige tot strenge vorst! http://janvissersweer.nl/ 

Als Jan Visser ook al over winterweer begint, kan het niet misgaan!

Ik weet niet of we al van serieus winterweer mogen spreken maar het hangt er ook een beetje vanaf wat we daaronder verstaan..
Temperaturen gaan volgende week lekker onderuit en het zal met name in het oosten wel eens goed koud kunnen worden..
Echter de duur van deze periode is zeer onzeker, al zag ik dat GFS zinspeeld op een verlenging...en ergens begin ik ( jaaa) er ook vertrouwen in te krijgen.
Dus het is absouluut waar dat we volgende week koud weer krijgen ( Serieus winterweer).. maar hoe lang dit gaat aanhouden dat is nog zeer onzeker.
( maar goed we moeten misschien roeien met de riemen die we hebben... )
Maar ik zou op dit moment eerder de titel "Tijdelijk(?) serieus winterweer" in aantocht gebruiken.. al is het natuurliijk veel leuker om " tijjdelijk" weg te laten

Onderstaand is een kaartje wat ik jullie niet wil onthouden... minimale temps volgende week vrijdag.. ( of het nou wel of niet uitkomt...) brrrrr 

  | Gewijzigd: 11 januari, 09:10 uur, door Callie-P
Voor een super weerstation check www.weerstationloosduinen.nl
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2074
Lid sinds: 16 jan. 2010
11 januari, 09:35 uur | Bericht #477079
Vanuit jullie maar ook vanuit het team was er de vraag of dat &%^$##@# stoplicht nou niet op groen mocht..
Gisteren twijfelde ik nog een beetje over de duur van de komende winterperiode.. maar ach waarom ook niet..
overigens heb ik een nieuw stoplicht toegevoegd.. en die krijgen jullie nu voor je kiezen


Termijn : tot 10 dagen vanaf plaatsing   
  • Groen = Winter binnen de gestelde termijn
  • Groen/oranje = Winterperiode staat op het punt om te beginnen of te eindigen
  • Oranje = Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn
  • Oranje/rood = er is kans op winterweer maar meer kans op ( terugkeer naar)  temperaturen op of rond het gemiddelde binnen de gestelde termijn
  • Rood= Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn.

Definitie winterweer : 
1 van de volgende weers-omstandigheden kan binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig   
  • (stralings) vorsthagel
  • sneeuw (nat en droog)
  • ijzel
  • ijsregen.Definitie Winter :
Dezelfde weers-omstandigheden als bij winterweer alleen daarbij is sprake van (bijna) elke nacht nachtvorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.


Extra uitleg stoplicht : ik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.
 
Voor een super weerstation check www.weerstationloosduinen.nl
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3412
Lid sinds: 8 dec. 2011
11 januari, 10:08 uur | Bericht #477081
En de nieuwe 15-daagse. Fris hoor:D. Zo-Ma iets meer warme leden maar ze zijn (nog) ruim in de minderheid. We mogen niet klagen volgens mij..

JOHNNY123
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 701
Lid sinds: 20 dec. 2014
11 januari, 10:29 uur | Bericht #477084
Oh wat ben ik bang dat het alsnog misloopt...

Edit Callie-p  ik zou voor de komende twee dagen inderdaad een slag om de arm houden, maar volgende week komt echt wel goed | Gewijzigd: 11 januari, 10:56 uur, door Callie-P
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1015
Lid sinds: 9 dec. 2009
11 januari, 10:40 uur | Bericht #477086
Het ligt ook aan de intensiteit uiteraard. Als het hard gaat sneeuwen, dan is het ook niet zomaar weg gedooid. Vanaf vrijdagavond lijkt het een komen en  gaan van sneeuwbuien te worden, wat aanhoudt tot zeker eind van de zondag. En in het weekend zakt de temperatuur ook naar de nul of daaronder.
 
Woonplaats:
Berichten: 5
Lid sinds: 12 jul. 2010
11 januari, 10:46 uur | Bericht #477087
| Gewijzigd: 11 januari, 10:46 uur, door onweerscout
Woonplaats: Barendrecht
Berichten: 3
Lid sinds: 23 nov. 2011
11 januari, 10:49 uur | Bericht #477088
Goedemorgen ik lees nu al geruime tijd met heel veel plezier met jullie mee.
Ik kon jullie onderstaand plaatje toch niet onthouden. Dit is van toepassing voor de omgeving Barendrecht (Zuid-Holland)
Bron www.YR.no

Raymond
Lid
Woonplaats: Midden Delfland
Berichten: 438
Lid sinds: 13 aug. 2008
11 januari, 10:54 uur | Bericht #477089
Het oranje-groene stoplicht van Callie-P is volgens mij precies de goede weergave van wat we reeel kunnen verwachten. De tensens is duidelijk winters, maar vooral in het westen mogelijk maar nauwelijks. Het groen geeft weer dat dat nog gemakkelijk naar een echt winsterse setting kan veranderen. De situatie van nu is gelet op het gemiddelde van de laatste paar jaar al een beetje bijzonder, maar nog maar enkele decennia geleden was een dergelijke situatie niet de moeite om daar veel woorden aan vuil te maken. Ach, een beetje natte sneeuw in het westen en temperaturen rondom nul, is gewoon kwakkelen.  Echter, een dergelije situatie kan de voorbode zijn van een koude periode. Afnemende temperaturen, natte snueew en daarna sneeuw kan heel goed koude inluiden. De exacte ligging en omvang van de drukgebieden zullen bepalen of we bestendig winterweer mogen verwachten met T's die verder onderuit gaan. Winterweer maakt zichzelf tot op zekere hoogte. Een sneeuwdek kan een dermate grote invloed hebben dat daardoor de verwachtingen veranderen en naar kouder moeten worden bijgesteld. Het aanstaande weekeinde weten we waarschijnlijk meer. Dat nu al in kranten en bulletins al geroepen wordt dat de schaatsen uit het vet kunnen is echt onzin, om reden dat dat nu niet te zeggen is nog. We zijn op de goede weg,maar het is inderdaad een oranje/groene situatie nog die hopelijk naar een groene tendens zal opschuiven het aanstaande weekeinde.
Maar de voorpret is altijd leuk en spannend.
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2074
Lid sinds: 16 jan. 2010
11 januari, 11:08 uur | Bericht #477092
Deze kaart moest ik gewoon posten.. EC voor volgende week zaterdag... let op dit is de GEVOELS temperatuur ! ( en  het is LT maar goed.. het is een kicke kaartje toch )

| Gewijzigd: 11 januari, 11:25 uur, door Callie-P
Voor een super weerstation check www.weerstationloosduinen.nl
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 101
Lid sinds: 7 jan. 2017
11 januari, 11:09 uur | Bericht #477093
Van de sneeuw hoeven we niet veel te verwachten. Het word alleen een paar dagen rond 0 met uiteraard saai droog weer.
Woonplaats:
Berichten: 51
Lid sinds: 31 dec. 2015
11 januari, 11:17 uur | Bericht #477095
Zaterdag/zondag/maandag ook nog sneeuwkansen
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2074
Lid sinds: 16 jan. 2010
11 januari, 11:19 uur | Bericht #477096
Citaat van Schaarsbergen, woensdag 11 januari 2017, 11:09 uur Van de sneeuw hoeven we niet veel te verwachten. Het word alleen een paar dagen rond 0 met uiteraard saai droog weer.
laten we ons gewoon eens gaan focussen op volgende week.. ik heb voor de termijn vanaf zondag een veel beter gevoel wbt de sneeuw..
Kijk eens naar onderstaande kaart voor maandag a.s... en hier hoeven we niet  te kijken naar 850hPa of 2 mtr temp.. want die zijn gewoon goed..
Het is natuurlijk de vraag of de neerslag doorgang zal vinden.. maar alle andere kaarten zijn goed...

| Gewijzigd: 11 januari, 11:20 uur, door Callie-P
Voor een super weerstation check www.weerstationloosduinen.nl
Mrkos
Lid
Woonplaats: Assen
Berichten: 565
Lid sinds: 19 aug. 2010
11 januari, 11:21 uur | Bericht #477097
Citaat van Schaarsbergen, woensdag 11 januari 2017, 11:09 uur Van de sneeuw hoeven we niet veel te verwachten. Het word alleen een paar dagen rond 0 met uiteraard saai droog weer.
Wow, waarom zo negatief man? Jij woont in  Arnhem, op dit moment berekenen ze de meeste sneeuw in het midden en oosten als ik het goed is. En bovendien woon je in het oosten dus de temperatuur zakt volgende week overdag ook onder 0.... Wat wil je eigenlijk nog meer????
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1115
Lid sinds: 11 okt. 2010
11 januari, 11:29 uur | Bericht #477098
Ik proef nog steeds een negatieve sfeer v.w.b. al of niet winterse ontwikkelingen met sneeuw en vorst?! Gezien de grootschalige drukverdeling en positie van de sturende drukgebieden moeten we deze, in mijn ogen klassieke winterse setting, nu ook niet gaan zitten "onderwaarderen" resp. gaan devalueren. (zal ook wel met vertrouwen te maken hebben in deze tijden van het "nieuwe klimaat")


Puur winterse druzkverdeling, EC 168H

Vanaf vrijdag wordt het elke dag kouder en vanaf volgende week komen de temperaturen niet meer boven het vriespunt uit. In de nachten gaat het al naar gelang wind, bewolking zelfs matig toch streng vriezen.


Daarnaast kon dit wel eens een langer durende winterse periode gaan opleveren die met een beetje geluk tot het einde van de maand zal gaan aanhouden.

Kortom: vanaf het weekend evolueren we naar een onvervalste winterse periode waarbij er volop geschaatst zal kunnen worden! In hoeverre wind en -of sneeuw de vorming van de ijsvloer zullen "frustreren" zal in de loop van de volgende week duidelijk moeten worden!

  
| Gewijzigd: 11 januari, 11:31 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Woonplaats: hardenberg
Berichten: 13
Lid sinds: 16 aug. 2012
11 januari, 11:41 uur | Bericht #477101
Zullen de rayonhoofden al een vergadering plannen?
crulation
Lid
Woonplaats: 's-Graveland
Berichten: 33
Lid sinds: 7 nov. 2011
11 januari, 11:41 uur | Bericht #477102
Maar weer even mijn photoshop trucje gedaan. 2 pluimen over elkaar heen.. Weekend lijkt iets warmer te verlopen. Erna kouder!


 
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
10 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 10 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.050 topics, welke bij elkaar 434.082 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.477 leden.
Het nieuwste lid is jelle1112.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
10 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 147 mensen aan het browsen op het forum. 7 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 147, lezen 7 mensen het topic "Herfstdiscussietopic 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Rode zon door bosbranden en saharazand

Tyfoon Lan

Onderweg naar Japan

Bosbranden Spanje/Portugal

Dodental loopt op

Fotowedstrijd

Oktober 2017

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden