Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1115
Lid sinds: 11 okt. 2010
6 januari, 15:00 uur | Bericht #476778
UPDATE: 06-01-17  12:00 uur.  Alpen –  “Drie Koningen” aanvankelijk nog een enkele sneeuwbui of uitsneeuwende Hochnebel of rest bewolking maar verder toenemend droog en opklarend.  Zeer koud winterweer met nog steeds een harde en in de oostelijke Alpen een stormachtige noordenwind. Algemeen ook aan de noordkant verder verbeterende condities. Lawinegevaar Alpen code oranje (3). – JG –

Benelux Update: 06-01-17 08:15 uur. – WAARSCHUWING – Later vanavond bereikt een gebied met winterse neerslag het westen. Komende nacht en morgen overdag trekt de neerslag langzaam naar het oosten. De neerslag begint als sneeuw, maar in de loop van de nacht en ook morgen overdag is er een grote kans op IJZEL. Eerst in het westen, later ook in het midden en zuidoosten van het land. De kans op gladheid is dan ook groot. Er volgen vandaag extra updates aan de hand van de laatste ontwikkelingen  – RS –

Algemeen: tussen een hoog –Angelika – met kern boven Duitsland en lage druk met kernen boen west Rusland  -Axel – en Griekenland wordt met een krachtige noordoostelijke hoogtestroming toenemend drogere maar ook zeer koude arctische lucht aangevoerd. In het weekend schuift het west Europese hoog geleidelijk verder op naar het oosten en komt er een einde aan de toevoer van de arctische luchtmassa’s. Zondag gaat een (zwak) warmtefront vooral aan de noordkant van de Alpen weer wat sneeuw geven, volgend sneeuwfronten volgen in de nieuwe week.

Weekend geleidelijke vorst afzwakking

Het moge een ieder duidelijk zijn dat de winter met veel machtsvertoon bezit heeft genomen van de Alpen. Mede doordat de polaire jetstream met windsnelheden tot 280km/h bijna loodrecht noord-zuid op de Alpen stond gericht viel er in de Nordstau eindelijk sneeuw van betekenis. Deels kon de neerslag door de sterke noordelijke stroming ook tot over de zuidelijke Alpen overgrijpen en viel er bijvoorbeeld ook in het Zwitsers Lugano wat sneeuw. Opmerkelijk waren gisteren ook de soms grote lokale verschillen. Lokaal viel er aan de noordkant 50cm sneeuw, hogerop nog meer. elders viel tussen de 10 en 30cm. Naar het zuiden en zuidwesten toe slechts enkele centimeters tot helemaal niets.


Eindelijk sneeuw en er komt nog meer, zondagavond al! Foto Kleinwalsertal Mittelberg via Hans Ter Braak @hansterbraak


Winterse Zillertal Arena, tot 40cm viel er daar gistermiddag


St. Anton am Arlberg ‏@StantonReview


Eindelijk! Mühlbach am Hochkönig – Foto Maikel de Groot

Gisteren nam in de loop van de middag de hogedruk invloed toe en nam ook de Nordstau neerslag weer aan intensiteit af en tevens begon het van het westen uit geleidelijk op te klaren en nam ook de wind in kracht wat af. Het koelde in de nacht verder af met op uitgebreide schaal strenge tot zeer strenge vorst. Het koudst is het momenteel in de hoger gelegen dalen alwaar het 20 tot 30 graden vriest.


Vandaag en deels ook nog morgen die zeer koude NO tot O stroming

 


Bron KachelmannWetter

Vandaag belooft een zeer koude dag te worden waarbij het vooral naar het oosten toe nog steeds hard waait. De maxima variëren van -3  tot – 12 en op 2000 meter vriest het tussen de -14 en – 23 graden. Verder hebben we te maken met een mix van zon, wolken)velden en vooral in de oostelijke Alpen ook nog wat (lichte) sneeuw of een sneeuwbuitje.

Vooral vandaag en morgen is het zaak om je goed tegen de snijdende kou te beschermen! Uitgebreide zien we Temperaturen van 20 graden onder nul of nog meer. Foto Kleinwalsertal – Haus Walser Berge ‏@HausWalserBerge


Winters Ladis – Foto Barbara Möhle


Opklaringen vanmorgen boven Flachau, – 9 graden Foto Tijmen Hendriksen  [☀️]  ‏@Tijmen22

Morgen zaterdag verandert er nog niet veel aan dit weerbeeld, wel zien we dat er van west naar oost geleidelijk een einde komt aan de aanvoer van de zeer koude noordoostelijke hoogtestroming en de temperaturen langzaam maar zeker weer gaan oplopen. De oostelijke Alpen zullen echter ook morgen nog volledig in de zeer koude lucht liggen en vooral,aan de noordkant van de centrale oostelijke Alpen kan in de Stau weer wat sneeuw vallen. In de avond neemt vanuit het noorden de bewolking ook elders weer toe gevolgd door sneeuwval die geleidelijk naar het zuiden tot uitbreidt. Deze bewolking en sneeuw worden veroorzaakt door een warmtefrontje dat de Alpen schampt en vooral langs de noordelijke Alpenhoofdkam weer wat sneeuw zal gaan geven waarbij er weer zon 10 tot 30cm sneeuw gaat vallen, lokaal hogerop bij gunstige Stau ook nog meer. De aangevoerde lucht vanuit het noordwesten mag dan wat zachter zijn, ze is altijd nog koud genoeg voor sneeuw tot in de dalen en dalen.


Zwak warmte frontje zondagochtend, sneeuw meest tot in de dalen (400 – 600m)

Maandag dan weer even tussenhoog invloed met weer die mix van wolken(velden) opklaringen en zonnige perioden. In de oostelijke Alpen kan nog wat licht sneeuw of een sneeuwbuitje vallen. Een volgende storing (occlusie / koufront) staat dan voor de dinsdag op het weermenu. De frontale neerslag zal in de ochtend de westelijke Alpen binnentrekken en zich overdag verder naar het oosten toe uitbreiden. Omdat de stroming dan meer zonaal is (westelijk) gaan eindelijk ook de westelijke Alpen sneeuw meepakken. Het is nog even afwachten hoe het tegen die tijd precies zal gaan uitpakken.


Dinsdag volgende koufront met sneeuw GFS T850hPA


Neerslag GFS bereikt dinsdag ochtend de westelijke Alpen

Dat geldt ook voor de ontwikkelingen daarna. Gisteren lieten zowel het ECMWF als ook het GFS voor de verder periode steeds weer maritiem polaire luchtmassa’s vanuit het noordwesten  tot over de Alpen uitstromen. Het GFS komt vanmorgen echter weer met meer hogedruk invloeden en duidelijk minder neerslag (sneeuw). Vooral de Franse Alpen moeten hopen dat het ECMWF model net ook als gisteren het bij het rechte eind heeft. Gaat dit inderdaad lukken dan gaat er ook daar meer sneeuw vallen.


ECMWF met volgende sneeuwstoringen in de loop van de week (donderdag -vrijdag)

Al met al neemt de onzekerheid vanaf het midden van de week behoorlijk toe. Een overgang naar belangrijk zachter weer met dooi en regen tot hogerop zit er echter niet in. Het zal in detail vooral gaan oer het al of niet doorkomen van sneeuwstoringen dan wel meer hogedruk invloed. Al met al interessante ontwikkelingen die we natuurlijk de komende dagen nauwlettende zullen gaan vervolgen en over berichten.


Het blijft winteren in de Alpen. ECMWF T850hPa

Tot zover voor dit moment. Hou ook goed de Benelux weerberichten in de gaten in verband met het opkomende warmtefront en de dooi aanval in de Lage Landen, ijzel en sneeuw kunnen voor overlast gaan zorgen!  Fijne dag en graag weer tot morgen dan weer met Roy. Ciao


Skipiste Rosswald (Kläna) met Hochnebel boven het dal, opvallende de hoge bovengrens van 2300m. In Termen valt nu zelfs wat sneeuw vanuit de Hochnebel

Meer Alpen en Benelux weer via Alpenweerman.nl
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.056 topics, welke bij elkaar 434.092 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.477 leden.
Het nieuwste lid is jelle1112.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 217 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 217, lezen 9 mensen het topic "Tien bergbeklimmers overleden, zeven vermist na lawine in Mongolië".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Bijzondere fenomenen op aarde

Fotowedstrijd

Oktober 2017

Winter carrousel noord Alpen

Berichtgeving
Tyfoon Lan

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden