Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1140
Lid sinds: 11 okt. 2010
11 januari, 10:22 uur | Bericht #477083

Alpen – Tijdelijke verzachting in aanloop naar meer sneeuw en kou!

 
Algemeen: een zwak tussenhoog zorgt vandaag vooral in de oostelijke Alpen voor betere condities en zon. De westelijke Alpen krijgen in de loop van de middag te maken met de invloed van een een (zwakke) storing. Vanaf donderdag krijgen we te maken met een krachtig west tot noordwestelijke hoogtestroming waarmee tijdelijk wat zachtere lucht wordt aangevoerd. Vrijdag nadert een koufront de Alpen welke een koudere weerfase zal gaan inluiden. Periodiek valt er sneeuw en -of sneeuwbuien, tijdelijk op woensdag en donderdag in de lagere delen en dalen ook regen met kans op ijzel!

Winter schakelt even tandje terug in voorbereiding op het grote werk

Een zwak warmtefrontje en daarop volgend koufront zorgden gisteren in de westelijke Alpen voor wat verse sneeuw. Aanvankelijk sneeuwde het slechts licht maar door het navolgende koufront dat het warmtefront inhaalde (occlusiefront) intensiveerde de sneeuwval zich in de middag. Uiteindelijk viel er tussen de 5 en 15 cm verse sneeuw bij in grote delen van de Franse en Zwitserse Alpen waarbij het meest tot in de dalen sneeuwde. Zelf kon ik later op de avond 10cm aan verse sneeuw sneeuw meten en is het ook eindelijk hier in Oberwallis tot in het dal mooi winters.
 

 

 
Vandaag kunnen de westelijke Alpen even profiteren van een zwak tussenhoog. De (rest)bewolking lost deels op en het klaart op. De Alpennoordkant heeft tevens last van Hochnebel en in de centrale Alpen valt nog wat (lichte) sneeuw en in de lagere delen naar het oosten toe waar nog koude lucht aanwezig is ook lichte regen met lokale gladheid door ijzel!
 
Rad
 
Op nadering van een zwak warmtefront neemt in de loop van de dag de bewolking in de westelijke Alpen weer toe gevolgd door nieuwe neerslag. Met de instroom van wat zachtere lucht en toename van de wind stijgt de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen en langs de Alpennoordkant naar 700 tot 900 meter. Ook in de bergen wordt het zachter met op 2000 temperaturen die oplopen van -6 naar – 2 graden, in het oosten algemeen enkele graden lager. De wind neemt in de loop van de dag in kracht toe met in de bergen een harde en later ook stormachtige wind!
 
Vanaf morgen krijgen we te maken met een krachtige west en later noordwestelijke hoogtestroming. Donderdag start nog met een mix van wolken, opklaringen en in het oosten nog wat neerslag. In de loop van de dag neemt vanuit het westen de bewolking weer toe en van west naar oost gaat het sneeuwen en door de aanvoer van de zachtere lucht beneden  de 1000 meter ook regenen! In de avond en nacht trekt de neerslag dan ook de oostelijke Alpen binnen. Inner-alpin en aan de zuidkant kan de zachter lucht vanuit het westen niet of slechts met moeite het koude reservoir verdrijven en hier zal de neerslag hoofdzakelijk als sneeuw vallen.

 
In de nacht van donderdag op vrijdag en op vrijdag ochtend trekt het koufront van het noordwesten de Alpen binnen en met de aanvoer van koudere polaire luchtmassa’s daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen en lagere delen!  Het wordt in alle hoogtes dan steeds kouder In het gehele Alpengebied gaat dan sneeuw vallen, door de ontwikkeling van een apart laagje boven noord Italië (Genua) kan ook de zuidkant op verse sneeuw rekenen.

 
Helaas zal dit Genualaagje vrij snel weer verdwijnen zodat een echte dump langs de gehele Alpenzuidkant er niet in zit. Het zwaartepunt van de sneeuwval zal in de Staugebieden van de westelijke en noordelijke Alpen komen te liggen met de meeste sneeuw in de Nordweststau gebieden.

Meer info over de Alpen indeling en Stau gebieden zie – HIER –
 

 

 
Zaterdag en zondag gaat het met een noordwestelijke en later noordelijke hoogtestroming onbestendig verder met steeds weer sneeuwbuien of sneeuwval. Tot maandag moet er rekening worden gehouden 30 tot 80cm aan Neushnnee en lokaal in de hogere Alpen ook nog meer.
 

 
Begin volgende week zien we dat het Atlantische hoog een uitloper gaat vormen richting Scandinavie met in het verdere vervolg de vorming van een krachtige hogedrukblokkade boven Scandinavie. Deze ontwikkeling zit al een aantal dagen in de weermodellen en wordt ook vandaag unaniem door alle weermodellen ondersteund. Winterliefhebbers zullen wel watertanden bij het zien van deze klassiek winterse setting waarmee zeer koude vrieslucht vanuit Rusland naar west Europa en ook de Alpen in gang wordt gezet.
 
 
Omdat deze lucht ook een stuk droger is worden er geen grote neerslaghoeveelheden meer verwacht en meest is het droog. Mocht er sneeuw gaan vallen dan is dit hoofdzakelijk uit overtrekkende wolkenvelden of uitsneeuwende Hochnebel. In hoeverre lagedruk boven de Middellandse Zee voor sneeuw zal kunnen gaan zorgen (zuidelijke Alpen) is nog ongewis. Gewis is echter wel dat we na de sneeuw gaan evolueren naar een onvervalste winterse setting en (zeer) koud winterweer.
 

De komende dagen is het voor het reisverkeer van en naar de Alpen zeker zaak om de weerberichten goed in de gaten te houden en het liefst de betere (drogere) momenten tussen de neerslaggebieden te kiezen wanneer je op reis gaat. Afhankelijk van de situatie zullen we verdere updates op de site of via de sociale media verzorgen.

Tot zover voor deze ochtend vanuit een winters Termen in Oberwallis, fijne dag en graag weer tot morgen met meer winterse vooruitzichten, ciao.Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)
| Gewijzigd: 11 januari, 10:26 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.278 topics, welke bij elkaar 435.047 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.505 leden.
Het nieuwste lid is AlexOngena31071977.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 458 mensen aan het browsen op het forum. 19 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 458, lezen 105 mensen het topic "Winter discussietopic 2017/2018".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Winter kletstopic

Voor chitchat over de winterkansen

Waarnemingentopic

Plaats hier jouw actuele waarnemingen en bekijk die van andere leden

Verzameltopic/foto's
8 t/m 12 december

Foto's/video's van de winterse buien/sneeuw in de Benelux

Discussietopic sneeuwkansen

De laatste verwachtingen

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden