Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1115
Lid sinds: 11 okt. 2010
15 april, 09:46 uur | Bericht #479489
Algemeen: de zwakke hogeduk invloed boven de Alpen neemt verder af en een eerste zwak koufront gaat de weg vrij maken voor meer deels actiever storingen die van het noordwesten uit periodiek voor onbestendig en steeds kouder voorjaarsweer gaan zorgen. Vanaf dinsdag wordt het nog kouder, in de (noordelijke) Alpen "Wintereinbruch" met sneeuw tot in de dalen!

Graadje of 15 tot 25 kouder!  Tot meter sneeuw in de Nordstau

Het weerbeeld gaat veranderen en vooral naar al die thermische verwennerij evolueren we gaande weg naar een veel kouder en ook onbestendiger weertype. Enkel de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen profiteren van wat beter condities door de invloed van wat meer hogedruk en in het zuiden de Nordföhn.
  • Depressie Otto en een koufront gaan vanaf vandaag een koudere en onbestendiger weerfase inleiden.
  • De voorjaars bloeiers zullen de komende dagen aan de noordkant het veld moeten ruimen voor een dik pak sneeuw! Foto Interlaken‏ @myinterlaken
  • En ook bij Hans en Odette ter Braak in het Kleinwalsertal wordt het vanaf zondag compleet winters! @Hansterbraak
Vandaag is het vooral in de ochtend nog redelijk weer, de bewolking overheerst en de zon vinden we vooral terug naar het westen en zuiden. In de loop van de middag en avond dan meer bewolking gevolgd door eerste neerslag. De sneeuwvalgrens ligt met 2200 tot 1800 meter nog vrij hoog maar gaat achter het koufront tot morgen geleidelijk dalen naar 1600 tot 1000 meter. De wind is zwak tot matig uit westelijke richtingen.
  • Radarbeeld 09h10. Bron WetterOnline.de
De Wetterumstellung heeft te maken met de opbouw van een Atlantisch hoog in noordelijke richting  (IJsland) en begin volgende week richting het noordoosten en oosten. Tegelijkertijd worden depressie gedwongen om hun vertier te zoeken in zuidoost Europa en de de Adriatische Zee.  Tussen de hogedruk en lagedruk komt na vandaag de weg vrij voor steeds koudere lucht waarmee periodiek en begin volgende week ook actievere storingen voor (zeer) onbestendig weer gaan zorgen.
  • ECMWF voor woensdag 19 april, de voorste begrenzing van de veel koudere arctische lucht is tot over de Alpen uitgestroomd!
De meest koude lucht wordt in de periode woensdag en donderdag en in het oosten vrijdag  boven de Alpen verwacht. Op het 1500 hPa vlak (pak hem bet 1500 meter hoogte) vriest het dan 8 tot 12 graden! Ter vergelijking, de afgelopen dagen met het zacht weer 8 tot 12 graden, een verschil van maar liefst 16 tot 24 graden!!
  • GFS T850hPa donderdag 20 april, - 8 tot -12 graden!
Dat betekent natuurlijk ook dat de vorstgrens en sneeuwvalgrens de komende dagen een dalende trend gaan laten zien en vanaf dinsdag /woensdag sneeuwt het dan gewoon tot in de lagere delen en dalen (800 tot 400 meter). Met een aanhoudende noord tot noordoostelijk stroming gaat er vooral in de Nordstau gebieden aanzienlijke neerslag (sneeuw) hoeveelheden vallen. Bij dit alles staat een harde en in de bergen af en toe ook stormachtige wind die het voor het gevoel nog een heel stuk kouder gaan maken en de sneeuw sterk zullen gaan verplaatsen (lawinegevaar!)
"Poederalarm"
Uitgaande van het ECMWF moet men in de Nordstau van de Alpenhoofdkam rekening houden met 30 tot 100mm aan neerslag. In de bergen zijn dan Neuschnee hoeveelheden van 30 tot 100cm en hogerop nog meer zonder meer mogelijk! Vakantie en wintersport -gangers van en naar als ook in de Alpen dienen dus rekening te houden met diep winterse toestanden met alle ongemakken van dien!
  • Bergfex model cumulatief neerslag (sneeuw) tot zaterdagochtend
  • zwaartepunt noordelijke Alpenhoofdkam (Nordstau)
Vanaf vrijdag zien we dat de sturende drukgebieden zich wat gaan verplaatsen in oostelijke richting en komt er van west naar oost een einde aan de zeer koude noordoostelijke hoogtestroming. De temperaturen gaan in alle hoogtes weer in de lift en ook de zon komt er weer aan te passen.


Tot zover voor deze zaterdag, fijne dag en meer weer morgen met de kritische analyse van Alpenweerman Lander. Ciao vanuit een deels bewolkt Termen in Oberwallis.

Lawinegevaar 
Deels geldt een code geel (2), matig. De komende dagen stijgend voor de noordelijke Alpen(hoofdkam)
 
 
  • Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.050 topics, welke bij elkaar 434.080 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.477 leden.
Het nieuwste lid is jelle1112.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 99 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 99, lezen 3 mensen het topic ""De eerste wintervoorspelling"".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Bosbranden Spanje/Portugal

Dodental loopt op

Rode zon door bosbranden en saharazand

Fotowedstrijd

Oktober 2017

Tropische storm Ophelia

Berichtgeving en terugblik

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden