Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1115
Lid sinds: 11 okt. 2010
18 april, 09:22 uur | Bericht #479512
Algemeen: tussen hoog - Querida - welke zich uitstrekt vanaf de Britse Eilanden tot over Scandinavie en lagedruk - Peter - met kern boven de Balkan verblijven de Alpenlanden de komende dagen in een noord tot noordoostelijke hoogtestroming waarmee toenemend koude en vochtige lucht wordt aangevoerd. Vooral de noordoostelijke Alpen krijgt te maken met spät winterliche condities waarbij het tot in de lagere delen gaat vriezen en sneeuwen.

Veel  Neuschnee in Nordstau

De afgelopen 2 twee dagen heeft "Thialf" nog een keer zijn winters visite kaartje afgegeven en speciaal de noordelijke Alpen kregen te maken met winterse toestanden. De meeste neerslag viel in de Nordstau van de oostelijke Alpen, lokaal tot gisteren viel er zelfs zo'n 40 tot 60cm. In de koudere polaire lucht daalde de sneeuwvalgrens lokaal zelfs tot 500 meter en werd het ook onder de 1000 meter (tijdelijke wit). Compleet winters werd het vanaf 1000 tot 1200 en natuurlijk ook hogerop in de bergen.
 • Compleet winters met een dik pak sneeuw gisteren in het Säntis gebied (Schwägalp). Foto Marko Prietzel
 • Schwägalp. Foto Marko Prietzel
 • Volop winters gisteren ook in het Kleinwalsertal - foto via Haus Walser Berge‏ @HausWalserBerge
Betere condities troffen we aan in de westelijke en met name de zuidelijke Alpen. Zo steeg op eerste paasdag het kwik in het Zwitserse Ticino zelfs tot 25 graden en met veel zon was het er gewoon zomers!
 • Zomers Baveno (Lago Maggiore / Tcicino) 1 e paasdag. Foto Bas Laros
 • Geen sneeuw in de westelijke Alpen. Langzaam maar  zeker wint hier het groen van het wit in de lagere delen van Vars - Hautes-Alpes -1650m
 • Betere winterse condities vinden we nog hogerop 2400m
Gisteren kon de atmosfeer even wat tot rust komen maar van het noorden uit naderde alweer een volgende storing. Dit koufront trekt snel door naar het zuidoosten en daarachter komt de weg vrij voor nog koudere polaire lucht.
 • Vooral de westelijke en deels ook zuidelijke Alpen profiteerden ook gisteren van wat meer hogedruk invloed en een zwakke Nordföhn
Höhenkaltluft 
Vooral op wat grotere hoogte is deze lucht zeer koud (500hPa -32 tot -38 graden) en deze lucht zal diverse winterse buien gaan triggeren. In het noordelijk  Alpenlaag (middel)land gaan er talrijke buien ontstaan waarbij naast regen ook hagel en (natte) sneeuw gaat vallen.
 • Höhenkaltluft overspoelt de Alpen. GFS 500hPa dinsdagmiddag 18h00
Door de zeer koude bovenlucht kan er ook onweer voorkomen. Richting de Alpen en in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam gaat het ook aanhoudend en deels intensief sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens tussen de 400 en 800 meter komt te liggen.
 • Actuele radarbeeld (09h00) met de sneeuw in de Nordstau van de Alpenhoofdkam. Bron WetterOnline.de
 • Winters ontwaken in Mittelberg -Kleinwalsertal. Via Hans ter Braak @hansterbraak
Meer neerslag kan er door zogenaamd "lake effect" gaan vallen rondom grotere wateroppervlaktes zoals bijvoorbeeld de Bodensee en de Zürichersee met mogelijk ook sterk convectief karakter. Deze zal vooral worden versterkt en getriggerd door de positie en koers van de jetstream die dinsdag precies over de centrale Alpen zal verlopen. Samen me de advectie van de zeer koude lucht zal dit voor de nodige instabiliteit (winterse buien) gaan zorgen!
 • Verloop jetstream dinsdag 18 april met ramkoers centrale Alpenhoofdkam!
Deze situatie met de aanvoer van Höhenkaltluft en de Nordstau houdt tot donderdag aan. Weliswaar gaan de temperaturen op grotere hoogte geleidelijk weer iets omhoog, kijken we echter naar bijvoorbeeld de 850hPa temperaturen dan zien we dat die ook op donderdag nog gewoon tussen -6 en -10 graden komen te liggen. Dit zijn waardes die ook in de Hochwinter zeker niet zouden misstaan.  Mocht ook de wind nog eens gaan wegvallen en klaart het op dan moet in de nacht en ochtend rekening worden gehouden met matige en lokaal boven sneeuw ook (zeer)  strenge vorst!
 • Vooral de nacht van woensdag op donderdag en donderdagochtend beloven zeer koud te gaan worden. GFS T850hPa donderdagochtend 06h00
Met deze temperaturen zal het tot in de dalen sneeuwen en er moet tot vrijdag tot in de lagere delen en dalen rekening worden gehouden met overlast door sneeuw en bevriezing. Daarbij kan de overlast voor het verkeer ook nog eens sterk toenemen doordat vele automobilisten niet (meer) over een winteruitrusting (banden) beschikken! Diegenen die hun voorjaarsbloeiers al buiten hebben uitgestald doen er goed aan om deze de komende dagen binnen te halen dan wel deze tegen de scherpe nachtvorst en sneeuw (noorden) te beschermen!
Apropos sneeuw, met de aanhoudende noordelijke stroming en Stau van vochtige lucht aan de Alpennoordkant kan in de Nordstau gebieden tot en met vrijdag weer het nodige aan neerslag gaan vallen. Kijken we bijvoorbeeld naar hetgeen het meso model Arpege berekent dan gaat er in de hogere Alpen 50 tot 100cm aan sneeuw vallen!
 • Meso model Arpege met de sneeuwverwachting tot vrijdagochtend
Wat minder extreem (koud) gaat het er in het westen en zuiden aan toe met de beste condities voor de zuidkant waar de Nordföhn en de zon het kwik lokaal tot 15 a 17 graden kan doen stijgen. Grosso modo is het echter in het gehele Alpengebied te (veel) koud voor de tijd van het jaar.
Vrijdag kan de atmosfeer door tussenkomst van een uitloper van het Atlantische hoog in ieder geval tijdelijk even tot rust komen. De zon zal weer een prominente rol gaan spelen en met een afname van de koude noordelijke stroming gaan ook de temperaturen weer in de lift.
 • Vrijdag wordt de beste dag van de week door uitloper Atlantisch hoog.
Vrijdag dus vooral even meepakken want in het weekend gaat een volgende portie koude lucht zich weer over de (noordelijke) Alpen uitbreiden. Fronten zullen dan opnieuw voor neerslag gaan zorgen waarbij het aan de noordkant weer tot in de lagere delen zal gaan sneeuwen. Betere condities treffen we dan aan in het westen en vooral weer zuiden. Begin volgende week van westen uit dan tijdelijk weer zonnig en zachter door overtrekkend tussenhoog voordat van het noordwesten uit volgende storingen met daarachter koude lucht tot over de Alpen zullen gaan  afzakken.
Of en hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan gaan we de komende dagen allemaal in kaart brengen. Tot zover vanuit een fris maar droog Termen in Oberwallis. Graag weer tot morgen en ciao

Code geel (2), matig tot code oranje (3) noordkant oostelijke Alpen(hoofdkam)
 
 
 • Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.050 topics, welke bij elkaar 434.081 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.477 leden.
Het nieuwste lid is jelle1112.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 168 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 168, lezen 10 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Rode zon door bosbranden en saharazand

Bosbranden Spanje/Portugal

Dodental loopt op

Fotowedstrijd

Oktober 2017

Tropische storm Ophelia

Berichtgeving en terugblik

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden