Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1115
Lid sinds: 11 okt. 2010
16 mei, 09:43 uur | Bericht #479784
Algemeen: hoog - Tilly - verstevigt zijn invloed over de Alpen en ook de oostelijke Alpen gaan daar vanaf vandaag van profiteren. Na het midden van de week neemt de invloed van (hoogte)laag bij de Britse Eilanden weer toe en wordt met de aanvoer van vochtigere lucht de atmosfeer weer toenemend onstabiel van opbouw. Vrijdag volgt een koufront en navolgend koelere luchtmassa's.

Exit IJsheiligen, welkom "zomer"

Gisteren hadden we de laatste dag van de zogenaamde IJsheiligen, een periode (singulariteit) van koud voorjaarsweer zoals we die vaak rond deze tijd van het jaar zien. De laatste dag van de IJsheiligen de 15 e mei, wordt ook wel "kalte Sophie" genoemd (naar Sophia van Rome). Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het (voor)jaar waarop nog nachtvorst kan optreden.Dit jaar lieten de IJsheiligen verstek gaan en juist "kalte Sophie" ontpopte als een warme dame!

Een andere "hoge dame", luisterend naar de naam  -Tilly - zorgde gisteren in de westelijke Alpen voor een prachtige Frühsommertag. Met volop zon steeg het kwik op uitgebreide schaal tot 23 a 25 graden en lokaal in het Zwitserse Wallis en het Tessin (Ticino) tot 28 graden. Minder fraai was het nog naar het oosten toe waar een hoogtetrog nog voor de nodige instabiliteit zorgde. Lokaal ontwikkelden de stapelwolken zich weer tot soms pittige regen en onweersbuien.
  • Bellinzona, tot 28 graden warm werd het hier in de middag
  • In de oostelijke Alpen vielen weer de nodige pittige regen en onweersbuien. Foto vanuit Griffen in Karinthië waar het afgelopen zondag even flink tekeer ging. Bron foto http://kaernten.orf.at/news/stories/2843087/
Inmiddels is ook in de oostelijke Alpen de invloed van hoog - Tilly - toegenomen en mogen we vandaag en ook morgen in het gehele Alpengebied rekenen op veel zon en zomerse temperaturen van 24 tot 28 graden

Onder invloed van een warme hoogterug die vanuit het zuidwesten tot over de Alpen uitbreidt stijgen ook in de bergen de temperaturen tot waardes die in de hoog zomer niet zouden misstaan. Diegenen die de vorstgrens zoeken vinden die ergens rond de 3500 meter.
  • Volop zon in de Alpen, radarbeeld 09h10. Bron WetterOnline.de
Toenemend onbestendig
In de tweede helft van de week neemt de invloed van het naar het oosten verplaatsende hoog weer af. met een naar zuid tot zuidwest draaiende stroming gaat de aan de voorzijde van een Atlantische depressie op weg naar de Britse Eilanden (vrijdag) weer toenemend vochtigere lucht binnenstromen en wordt ook de atmosfeer weer onstabiel van opbouw. Samen met de lagere en vlakkere drukverdeling neemt ook de onbestendigheid (buiigheid) weer toe en aan de noordkant wordt het ook weer föhnig.
  • GFS vrijdag 00h00 met het laag (hoogtetrog) Britse Eilanden met de aanvoer van vochtig warme lucht vanuit het zuiden
Naar verwachting zal vrijdag van het westen uit het koufront de westelijke Alpen binnentrekken en volgt een koelere weerfase. De oostelijke Alpen verblijven ook zaterdag nog in de warme luchten met föhn wordt het hier nogmaals 25 tot 28 graden. Uiteindelijk zal het koufront met neerslag dan ook hier de warmte (tijdelijk) verdrijven.
  • VGFS vrijdagmiddag met het inlopende koufront westelijke Alpen en de nodige neerslag!
Wat er vanaf zondag precies gaat gebeuren is nog steeds niet duidelijk. Het meest waarschijnlijk scenario is dat we opnieuw met stijgende luchtdruk te maken krijgen. Het wordt in eerste instantie weliswaar minder warm maar de zon maakt dan ook weer veel goed. Vanaf maandag zou volgens het ECMWF de hoogtestroming opnieuw de zuidhoek te gaan opzoeken en kan het weer flink gaan opwarmen. Voor wat betreft de details moeten echter nog even pas op de plaats maken, daarover de komende dagen meer!
  • ECMWF gaat vanaf zondag weer op de "zomerse" tour met een volgend van het zuidwesten inkomend hoog.
Daarmee sluiten we dit weerpraatje voor de dinsdagochtend. In Oberwallis is het onbewolkt en belooft het net als elders een prachtige zomerdag te gaan worden. Ciao.
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 24.986 topics, welke bij elkaar 433.813 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.469 leden.
Het nieuwste lid is detectrob.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 101 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 101, lezen 2 mensen het topic "Winter discussietopic 2016/2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Cat.5 orkaan Maria

Alpen: winterse nazomer

Zware aardbeving Mexico

Wolkbreuk

zorgt voor wateroverlast in Friesland

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden