Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1114
Lid sinds: 11 okt. 2010
18 mei, 10:07 uur | Bericht #479845
Algemeen: de invloed van hoog - Ursel - neemt verder af en geleidelijk komen we aan de voorzijde van depressie met kern boven de Britse Eilanden in een zuidwestelijke hoogtestroming te liggen. De oostelijke Alpen profiteren vandaag vooral nog van het naar het oosten wegtrekkende hoog. Vrijdag volgt een koufront met neerslag en van west naar oost afkoeling. Pre-frontaal met föhn vooral in het oosten eerst nog zeer warm.

Vrijdag - zaterdag sneeuw tot 1500 meter, in oosten met föhn eerst nog zomers

Grote delen van west en midden Europa konden gisteren genieten van een onvervalste zomerdag met lokaal zelfs tropische temperaturen. Ook in de Alpen maakte de zon overuren en stegen de temperaturen naar 25 tot 29 graden.
  • Volop zon gisteren in grote delen van Europa en de Alpen. Beeld Nasa Worldview
Ook hier in Termen op 1020 meter hoogte registreerde het weerstation in de middag een maximum temperatuur van maar liefst 25.3 graden! In het dal registreerde het weerstation Brig-Gamsen met 29.9 graden de hoogste temperatuur in de Alpen en daarmee net geen tropische dag!
  • Genieten van een heerlijke "zomer"dag aan de Wörthersee in Karinthië. Via Twitter Odette ter Braak‏ @OdetteterBraak
  • Prachtig weer en staalblauwe lucht gisteren ook in Oberwallis - Webcam Bettmeralp / Aletsch
  • Grand beau en fantastische skitoer condites ook in de Franse Alpen - Espace Killy. Foto J'adore la Montagne‏ @MontagneJadore / Foto Jord Tiernan
Ook vandaag en morgen (oosten) krijgen we weer te maken met thermische hoogstandjes waarbij het vooral in de oostelijke Alpen vrijdag met föhn tropisch warm kan worden. De westelijke Alpen komen vanaf morgenmiddag echter toenemend onder invloed van een depressie met kern boven de Britse Eilanden.

Dalende luchtdruk en vochtigere lucht gaan in de middag al voor meer stapelwolken en buien zorgen. Onder de bewolking waaruit lokaal ook wat neerslag kan gaan vallen wordt het een heel stuk minder warm
  • Actuele radarbeeld 09h10. Via WetterOnline.de
Koufront
Vrijdag volgt het koufront met meer neerslag en ook de (föhn) wind gaat flink aantrekken met vervolgens van west naar oost een markante afkoeling van 10 tot 15 graden! De koudere lucht zal zaterdag ook naar het oosten toe oprukken maar de meest koude lucht is voor de westelijke Alpen bestemd. In de koude lucht daalt de sneeuwvalgrens naar 1700 tot 1500 meter en lokaal kan het tot 1300 meter vlokken! De vorstgrens daalt van 3500 meter naar circa 1800 meter tot 1500 meter.
  • GFS T850 hPa vrijdg 12h00 met koufront dat de westelijke Alpen intrekt
  • En meer in detail
Zaterdag gaat dus koel en onbestendig verlopen, tussen de buien door zal echter ook de zon te zien zijn. In de westelijke Alpen geleidelijk afnemend buiig en toenemend opklaringen. Zondag dan vooral in de oostelijke delen van de oostelijke Alpen nog onbestendig. Elders van het westen uit met stijgende luchtdruk overgang naar droog en zonnig weer en weer stijgende temperaturen.

Opnieuw warmer
De inzettende weersverbetering die maandag ook in de oostelijke Alpen zal doorzetten hebben we te danken aan een nieuw hoog (hoogterug) welke vanuit het zuidwesten naar het noorden toe opbouwt. Zodra de hoogteas de Alpen gepasseerd is zoekt de stroming weer de warmere zuidhoek op en kan het kwik weer naar zomerse waardes gaan oplopen. Ook in de bergen wordt het weer een stuk zachter met een vorstgrens die zich weer tot 3500 meter hoogte terugtrekt.

Vanaf dinsdag komend we geleidelijk weer aan de voorzijde van een volgend Brits laag te liggen. De stroming blijft echter zuid tot zuidwestelijk en het blijft warm. Doordat er toenemend vochtige lucht wordt aangevoerd en de de luchtdruk verder vervlakt wordt de atmosfeer weer instabiel van opbouw en daarmee neemt de kans op regen en onweersbuien ook weer toe.
  • Begin volgende week weer Tiefvorderseite weer met de aanvoer van warme lucht vanuit het zuidwesten
Verder moeten vanaf dinsdag - woensdag ook een "Brits"  hoogtelaag met koers richting de Benelux even goed in de gaten gaan houden. Het ziet er naar uit dat het in oostelijke richting gaat trekken en de Alpen in eerste instantie grotendeels ongemoeid laat. Mocht het systeem toch een koers richting de Alpen gaan volgen dan gaat de koudere bovenlucht de buiigheid nog een extra impulsen gaan geven.
  • GFS met het koudeputje donderdag boven de Benelux
Later in de week wordt het systeem dan opgenomen in een uitzakkende Scandinavische hoogtetrog. Met een beetje geluk verblijven de Alpen gedurende de volgende week meest aan de warmere voorzijde, mogelijk dat dan in het weekend de hoogtetrog met koudere lucht vanuit het noorden zich met het geheel gaat bemoeien. Deze ontwikkelingen zijn mede ook door het hoogtelaag nog onzeker.
  • GFS ensembles prikpunt centrale noordkant
Ter afsluiting hieronder nog een mooie (video) impressie van het sneeuwruimen op de col du Grand-Saint-Bernard, met 2473 meter de 3 e hoogste pas van Zwitserland (verbindt het kanton Wallis met Italie)


Tot zover voor deze donderdag vanuit een bewolkt maar (nog) droog Termen in Oberwallis. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao


Alpenweerman trainingen: Wolkenherkenning / Fronten / Thermische winden / Föhn
Voor alle  (Alpen)weer geïnteresseerden en "berg-activisten" : Alpenweerman verzorgt ook trainingen op locatie in Nederland. Op 18 juni in Arnhem. Voor meer info verwijs ik graag naar de website of - HIER -  Tot dan!
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 24.979 topics, welke bij elkaar 433.790 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.469 leden.
Het nieuwste lid is detectrob.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 136 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 136, lezen 14 mensen het topic "Berichtgeving orkaan Maria".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Cat.5 orkaan Maria

Alpen: winterse nazomer

Zware aardbeving Mexico

Wolkbreuk

zorgt voor wateroverlast in Friesland

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden