Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1115
Lid sinds: 11 okt. 2010
10 augustus, 10:04 uur | Bericht #481656
Algemeen:  een frontale zone welke de scheidingslijn vormt tussen koele Atlantische lucht aan de westkant en (zeer) warme lucht aan de oostkant verplaatst zich langzaam naar het oosten en zal tot het weekend ook de hitte uit de oostelijke Alpen verdrijven. Tot die tijd blijft het onbestendig met regen en onweersbuien en koelt het verder af. In het weekend slaat het Azorenhoog weer zijn vleugels over de Alpen uit en evolueren we naar zonniger en warmer zomerweer.

In oosten nogmaals tropische hitte

Al dagen hebben de Alpen te maken met een frontale zone die samenhangt met een hoogtetrog (laag) die heel langzaam van west naar oost opschuift. Aan de westkant daarvan stroomt steeds koelere lucht binnen, aan de oostflank wordt eerst nog zeer warme lucht aangevoerd. Deze warme lucht wordt echter steeds meer naar het oosten toe teruggedrongen en vrijdag gaat dan ook in de oostelijke Alpen een einde komen aan een periode van extreem warm zomerweer.Vandaag donderdag kan het kwik met veel zon in de oostelijke delen echter nogmaals pieken en vooral de oostelijke delen wordt het weer bloedheet! Onze Benelux weerman Rico Schröder verblijft daar deze dagen en meldde gisteren al zeer warm weer vanuit Wenen. Vandaag wordt het er nog een paar graden warmer dus dat wordt ongetwijfeld weer zweten voor Rico temeer ook de luchtvochtigheid nog verder zal toenemen.


Ook vandaag wordt het weer zeer warm in het oosten van Oostenrijk. Foto Wenen via Twitter Rico Schröder @ricoschroder

Perfect weer om te rodelen meld ook Marco Woertman‏ via Twitter @woertquattro vanuit Saalfelden

De hoogste temperaturen worden vandaag in het zuidoosten verwacht, lokaal stijgt het kwik daar tot 38 graden! Meer naar het westen toe zien we steeds lagere temperaturen en aan de koude (west) kant van de frontale zone is het met 15 tot 20 graden meest wel gedaan.


Op de zgn. 850 hPa Theta-E kaart voor donderdagmiddag zijn mooi de verschillende luchtsoorten te zien groen-blauw koud , oranje-rood warm

Meer in detail T850 hPa (1500 meter) met de zeer warme lucht in het oosten (25°C!)

Verder moeten we vandaag en morgen ook weer rekening houden met neerslag die vooral in de warme vochtige lucht in de vorm van (pittige) onweersbuien zal vallen maar ook in de westelijk Alpen op invloed van het indraaiende hoogtelaag boven Frankrijk. Vanmorgen plensde en onweerde het hier in Oberwallis al behoorlijk en van 07h00 tot 09h30 kon ik al 18.5mm neerslag noteren in de regenmeter. Boven de 3300 meter sneeuwt het en op de Mittelallalin (3500m) ligt alweer een dik pak sneeuw!


Radarbeeld 09h30. Bron Wetteronline.deZeer slechte condities in de hogere zuidelijke Zwitserse Alpen met op de Mittelallalin alweer een dik pak sneeuw. Ook elders kan tot 2500 a 2000 meter sneeuw gaan vallen de komende 48 uur

In de koelere lucht daalt de sneeuwvalgrens tot circa 2500 meter en vrijdag kan het tot 2200 a 2000 meter sneeuwen. De vorstgrens daalt naar 2500 tot lokaal 2300 meter. Algemeen warmer is en blijft het naar het oosten en zuiden toe.


Sneeuwvalgrens voor vrijdagochtend (GFS

Vrijdag (westen) en in het weekend krijgen we te maken met een uitloper van het Azorenhoog en kan de atmosfeer van west naar oost weer stabiliseren. Met de stijgende luchtdruk krijgt de zon ook weer steeds meer ruimte en gaan de temperaturen weer in de lift. Lokaal kan er aanvankelijk nog een bui(tje) vallen maar veel zal dit niet meer te betekenen hebben.


De Eiger Bike Challenge lijkt het weekend onder gunstige weersomstandigheden te gaan verlopen. Foto via Grindelwald‏ @GrindelwaldCH

Ook de start van de nieuwe week zal onder invloed van een apart filiaal van hogedruk dat via Polen naar Finland koerst en met een naar zuid draaiende stroming zomers gaan verlopen. De temperaturen gaan verder omhoog en de zon schijnt volop. Stapelwolken boven de bergen kunnen geholpen door de dagelijkse gang wel weer gaan uitgroeien tot lokale regen of onweersbui. Vorstgrens bergen weer stijgend naar 4000 meter.


Dinsdag is een apart hoog via Polen doorgetrokken naar Zweden en met een zuidelijke hoogtestroming wordt weer warme lucht aangevoerd

De ontwikkelingen voor de rest van de volgende week (langere termijn) worden wat onzeker, zowel oplossing met warmer weer als ook oplossingen met minder warm weer behoren tot de mogelijkheden. Kijk ook maar eens naar de GFS ensemble oplossingen hieronder met de sterk toenemende spreiding na 16 augustus!
Zowel het GFS als ook ECMWF laten vanaf dan de invloed van de Atlantische Oceaan weer versterkt toenemen waarbij de kansen op een meer zonaal (west) stromingspatroon gaat toenemen. Hoe dat allemaal zal gaan uitpakken zal de komende tijd duidelijk moeten gaan worden. Ik zou zeggen stay tuned en graag weer tot de volgende keer. Vanuit een regenachtig en koel Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao.Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie - Meteo-Oberwallis - en onze link - Alpenwebcams
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.056 topics, welke bij elkaar 434.092 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.477 leden.
Het nieuwste lid is jelle1112.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 274 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 274, lezen 9 mensen het topic "Tien bergbeklimmers overleden, zeven vermist na lawine in Mongolië".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Bijzondere fenomenen op aarde

Berichtgeving
Tyfoon Lan

Fotowedstrijd

Oktober 2017

Winter carrousel noord Alpen

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden