Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1114
Lid sinds: 11 okt. 2010
14 augustus, 09:49 uur | Bericht #481677
Algemeen: Vanuit een uitloper van het Azorenhoog - Lisa - heeft zich een apart filiaal gevormd dat met zijn zwaartepunt is doorgeschoven naar oost Europa. Met een zuidelijke hoogtestroming n wordt weer veel warmere en droge lucht aangevoerd welke voor mooi zomerweer zorgt. Uitgaande van westelijke lagedruk invloed (Frans laagje) nemen de onweerskansen vanaf dinsdag woensdag van het westen uit geleidelijk weer toe. Tegen het einde van de week volgt een actievere storing (koufront) met opnieuw een markante (tijdelijke afkoeling.

Vooral maandag en dinsdag prima zomerweer

Geheel volgens planning heeft een uitloper van het Azorenhoog dit weekend de veel koelere en vochtigere lucht weer opgeruimd en vooral zondag was een heel fraaie en vriendelijk zomerdag. Met veel zon steeg het kwik zondag weer tot 25 a 29 graden en ook in de bergen ging de vorstgrens weer flink in de lift en ook de vers gevallen sneeuw transformeerde in de lagere delen weer grotendeels tot vloeibare vorm.

Bergstation Wengen met op de achtergrond de "Männlichen" - Foto Marko Prietzel

Verse sneeuw op het Silberhorn - Foto Marko Prietzel

Heerlijk weer ook om eens lekker te grazen op de Kühtai. Via Twitter Meteo-Nederland‏ @SevereWeather_N[
Onze Benelux weerman Rico Schröder verblijft momenteel in de Oostenrijkse Alpen en maakte dit mooie kiekje. Enig idee waar dit weerstation staat?? Twitter Rico op @ricoschroder

Nog een hint, verder verraden we niks?! Veel plezier vandaag weer Rico in de Alpen!

Collega Dominique Anthenien stuurde deze foto vanuit de Walliser Alpen (Allalin) waar hogerop nog een dik pak verse sneeuw ligt. (tot 40 cm is er in de Walliser Alpen gevallen).

Vandaag en ook de dinsdag beloven heel mooi en nog warmer zomerweer te gaan opleveren door de aanvoer van vrij droge en nog warmere lucht vanuit zuidwest Europa. Met veel zon stijgen de middagtemperaturen naar 28 tot 32 graden. Ook in de bergen en het hooggebergte warmt het verder, op 2000 meter stijgt het kwik naar 12 tot 16 graden en de vorstgrens van 3500(vandaag)  naar circa 4000 tot 4200 meter. Vooralsnog zijn de onweerskansen niet al te groot, een enkel warmte-onweder met voorkeur voor de bergen is echter niet geheel uit te sluiten.
Radarbeeld Alpen 08h20. Bron WetterOnline.de[

Wat rest en hogere bewolking en later ook stapelwolken maar verder vooral ook veel zon vandaag. Schröcken 1265m[

Leogang - Asitz 1900m

Toenemende onweerskansen
Vanaf dinsdag en met name op woensdag neemt de onweerskans wel geleidelijk weer toe. Dit heeft te maken met lagere druk boven Frankrijk en speciaal op vrijdag met een inkomend koufront welke samenhangt met een uitdiepende depressie ten zuiden van IJsland en boven de Noordzee. 


Frans laagje op dinsdag met toenemend onstabiliteit vanuit (en in) westen[/caption]Achter het koufront stroomt dan in ieder geval tijdelijk weer markant koelere lucht tot over de Alpen uit en gaat het in alle hoogtes weer afkoelen. In de bergen daalt de vorstgrens weer tot 2500 a 2300 meter dus dat zou opnieuw sneeuw kunnen gaan opleveren tot wat lager hoogtes in het hooggebergte!


Vrijdag / Zaterdag passage koufront met opnieuw een gevoelige afkoeling. GFS voor zaterdagochtend


Sneeuwvalgrens zaterdagochtend (GFS)[/caption]Ofschoon de onzekerheden daarna sterk gaan toenemen lijkt het er op dat ook deze kou inval slechts van tijdelijke aard (korte duur) is en een volgende uitloper van het Azorenhoog vanaf zondag van west naar oost geleidelijk weer warmere en drogere lucht gaat aanvoeren. Het is echter nog even afwachten of (-en hoe) dit precies gaat evolueren.


ECMWF voot donderdag 24 augustus met ook dan nog de overwegend warme zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming en een vrij noordelijk verlopende jetstream en lagedruk!


GFS ensemblesAl met al mogen we ons dus gaan opmaken voor een zomerse week met de beste papieren voor de maandag en de dinsdag. Dinsdag lijkt ook meten de warmste dag te gaan worden met op uitgebreidere schaal ook weer tropische temperaturen.

Meer over het komende weekend en de langere termijn in een volgend Alpenweerbericht op de woensdag of bij grote verandering in een update op de dinsdag. Ik zou zeggen blijf volgen en graag weer tot de volgende keer. Fijne dag vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis. Ciao
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 24.979 topics, welke bij elkaar 433.791 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.469 leden.
Het nieuwste lid is detectrob.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 131 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 131, lezen 18 mensen het topic "Berichtgeving orkaan Maria".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Alpen: winterse nazomer

Cat.5 orkaan Maria

Wolkbreuk

zorgt voor wateroverlast in Friesland

Zware aardbeving Mexico

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden