Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:10

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:10

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:10

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:10

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:10

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:09

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:09

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:09

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:09

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:09

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:08

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Mar 2019 00:00:08

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Mar 2019 22:00:09

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Mar 2019 22:00:09

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Mar 2019 20:00:40
Actueel
1 / 4

Zware storm zorgt voor extreem weer in de VS

Lentediscussietopic 2019

Onstuimig, maar verbetering in de maak

Dit is waarom je blij moet zijn met deze kletsnatte maart

Berichtgeving onstuimig weer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
wappy
Lid
Woonplaats: Haarlem-Schalkwijk
Berichten: 1195
Lid sinds: 26 jul. 2006
29 november 2018, 15:06 uur | Bericht #489182
Nee Sorry pinda's waren halverwegen al op maar goed nu van de week maar even roster maken en de taken verdelen, genoeg werk voor de boeg...
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 2763
Lid sinds: 13 jan. 2015
7 december 2018, 12:10 uur | Bericht #489237

Sol 10: Nieuwe foto's laten zien dat de robotarm van Insight klaar is voor gebruik.

Met een bereik van 2 meter, zal de robotarm de instrumenten van het landingsdek optillen en op de Marsbodem zetten.
Echter, eerst zal de instrument deployment camera (bevestigd aan de elleboog van de robotarm) foto's maken van het terrein voor InSight. Na analyse van deze foto's zal bepaald gaan worden waar de seismometer en de thermometer geplaatst zullen gaan worden.

Vandaag zien we een eerst glimp van onze "werkplek". Begin volgende week zal men gedetailleerdere foto's gaan maken.

Op een andere camera - instrument context camera- , bevestigd aan de onderkant van de lander, zal ook beelden van de werkplek laten zien. Echter, op de een of andere manier is er toch stof op de lens gekomen, ondanks de bescherming die we op de context camera hadden gezet. Zo zei Tom Hoffman van JPL, de project manager van InSight.
Hoewel dit jammer is, zal het  de taak van de camera niet beïnvloeden, namelijk het maken van foto's van het gebied voor InSight, waar de instrumenten geplaatst zullen gaan worden.
Aangezien het plaatsen en kalibreren van de instrumenten heel secuur gedaan moet worden, zal dit 2- 3 maanden in beslag gaan nemen.

De afgelopen anderhalve week is men bezig geweest met het testen van de instrumenten en de systemen, om er zeker van te zijn dat alles functioneert. Enkele instrumenten (zoals de luchtdruk sensor) zijn al data aan het opnemen. Hierop is te zien dat er een daling in de luchtdruk is geweest, waarschijnlijk veroorzaakt door een stofhoos.
Deze luchtdruksensor, samen met de magnetometer en een set van wind en temperatuursensoren, vormen samen het "Auxiliary Payload Sensor subsysteem, die de metereologische data zal verzamlen.

Op de planning van dit weekend staat het maken van meer foto's door InSight. Hoewel op dit moment het maken van de foto's is onderbroken, zal Insight hier morgen weer mee verder gaan.
Gedurende de eerste weken heeft InSight de instructies gekregen extra voorzichtig te werk te gaan, zodat bij een onverwachte trigger InSight stopt met wat hij op dat moment aan het doen is en aan de operators om hulp wordt gevraagd.

We hebben op aarde intensief getest, maar aangezien alles net een beetje anders is op Mars, zijn deze fouten niet ongewoon, zo zei Hoffman. Het kan vertraging opleveren, maar we hebben geen haast. We willen dat elke operatie veilig en goed verloopt.
"We did extensive testing on Earth. But we know that everything is a little different for the lander on Mars, so faults are not unusual," Hoffman said. 
De missie duurt 1 mars jaar, 2 jaren op aarde, dus er is tijd genoeg om data te verzamelen van het Marsoppervlak.

Bron: https://mars.nasa.gov Credit: NASA/JPL-Caltech.
 
Waarom deze advertentie?
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 2763
Lid sinds: 13 jan. 2015
11 december 2018, 11:03 uur | Bericht #489289

Zo klinkt de wind op Mars en nieuwe foto's:


Credits: NASA/JPL-Caltech

Bron: https://mars.nasa.gov/ 
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 2763
Lid sinds: 13 jan. 2015
8 februari, 13:31 uur | Bericht #489987

Hoe gaat het in de tussentijd op Mars?

InSight:

Op 19 december werd de seismometer- SEIS genoemd - op Mars geplaatst en daar is sinds 2 februari nog een nieuwe mijlpaal bijgekomen: Het beschermingsschild is geplaatst. Dit schild heeft de vorm van een koepel en moet de seismograaf beschermen tegen wind en de temperaturen op Mars. De temperaturen fluctueren erg daar waar Insight is geland en dit verschil kan oplopen tot zo'n 94 graden Celcius .
Doordat het schild de vorm van een koepel heeft, zal deze niet om kunnen waaien. De wind duwt de koepel als het ware naar beneden.

Op aarde worden seismometers regelmatig ingegraven, zodat dit bescherming biedt. Omdat dit op Mars niet kan, is de koepel de eerste bescherming. Daarnaast is SEIS zo gemaakt, dat wanneer hij zowel kan uitzetten als inkrimpen. Zet het aan de ene kant uit, dan krimpt hij aan de andere kant, zodat de effecten als het waren worden opgeheven. De seismometer zit als het ware verpakt in een vacuum gesealde titanium bal. En als laatste zit de seismometer in een hexagonale doos. De honingraden zijn gevuld met cellen die lucht vasthouden en deze ervan weerhoudt te bewegen.
Indien de seismometer alsnog trillingen oppakt, die "er niet bij horen" zullen de weersensoren dit ook detecteren en deze zullen door de wetenschappers eruit worden gefilterd.

Met de seismometer klaar voor gebruik, zal komende week het volgende op het programma staan: het opzetten van Heat Flow and Physical Properties Package (HP3).

NASA/JPL-Caltech

NASA/JPL-Caltech

NASA/JPL-Caltech

En hoe gaat het met EVE and WALL-E (MarCo)?

Zij hebben hun taken met succes volbracht:
Wall-E:
  • Tijdens de landing van InSight zorgde hij voor de communicatie
  • Hij stuurde de data terug van elke fase van de landing en dat bijna in real- time
  • Hij stuurde de eerste foto die InSight maakte door
  • En maakte prachtige foto's van Mars
Eve:
  • heeft zich bezig gehouden met eenvoudige radio wetenschappen
Inmiddels horen we niks meer van de beide sateliieten. Het laatste signaal dat Wall-E gaf was op 29 december 2018 en het laatste signaal van Eve was op 4 januari 2019. Baserende op berekeningen is Wall-E nu op 1,6 miljoen kilometer van Mars af en Eve zelfs op 3,2 miljoen kilometer.
Het team heeft verschillende verklaringen waarom dit zou kunnen zijn:
  • Wall-E had een lekkende stuurrakket;
  • Door problemen met de oriëntatie/ hoogteregelaar kunnen de satellieten gaan "wiebelen", waardoor het verzenden en ontvangen van gegevens niet goed gaat;
  • en een andere factor kan zijn dat de sensoren die ervoor moeten zorgen dat de satellieten naar de zon gericht staan, zodat de batterijen  opgeladen kunnen worden, niet meer functioneren.
Ondanks dat de MarCo's in een baan om de zon zitten, gaan ze op dit moment alleen maar verder van de zon af. De beide MarCo's zouden hun antennes heel accuraat moeten richten om nog te kunnen communiceren met de aarde.
Pas tegen de zomer, gaan Wall-E en Eve pas weer richting de zon. Het team gaat dan opnieuw proberen contact met ze te leggen. Maar of ze dan überhaupt nog functioneren is maar de vraag.
Indien dat niet meer zou gebeuren is de missie van Wall-E en Eve een groot succes gebleken. Het doel was om te kijken hoever men kon gaan met deze geminiaturiseerde technologie en de grenzen ervan opzoeken. Nasa zal in de komende jaren nog meer Cubesats gaan lanceren.

MarCO-B (Wall-E) approaches Mars: MarCO-B, one of the experimental Mars Cube One (MarCO) CubeSats, took these images as it approached Mars. Image Credit: NASA/JPL-Caltech

Bron: https://mars.nasa.gov/insight/

 
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.345 topics, welke bij elkaar 440.243 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.812 leden.
Het nieuwste lid is verh4781.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 483 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 483, lezen 5 mensen het topic "Winter discussie 2014-2015 Deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zware storm zorgt voor extreem weer in de VS

Berichtgeving onstuimig weer

Lentediscussietopic 2019

Onstuimig, maar verbetering in de maak

Dit is waarom je blij moet zijn met deze kletsnatte maart

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden