Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1120
Lid sinds: 11 okt. 2010
13 november, 09:22 uur | Bericht #483083
Algemeen: een actief koufront is gisteravond en vannacht de Alpen overgetrokken waarbij maritiem polaire lucht tot over de Middellandse Zee is uitgestroomd en waarbij zich boven de Golf van Genua een apart laag heeft gevormd. Dinsdag neemt de invloed van het wegtrekkende Genualaag weer af en evolueren we naar een paar dagen met rustig en vooral in de bergen weer zachter hogedruk weer.

Volgend weekend winter intermezzo nr 3 ?

Geheel volgens verwachting hadden we gisteren in eerste instantie te maken met een warmtefront sector. Met een krachtige zuidwestelijke hoogtestroming liep het kwik overdag flink op en daarmee ook de sneeuwvalgrens. Tevens kregen we  met pre-frontale föhn te maken die het kwik in de inner-alpine dalen en Alpennoordkant nog een verder thermisch ruggensteuntje gaf. Lokaal werd het met föhn zelfs 15+ graden en steeg de sneeuwvalgrens tot 2000 meter of zelfs nog wat hoger.
 
Föhnige condities gistermiddag in Wallis Zermatt Matterhorn


In de loop van de (na)middag en avond volgde van het noordwesten uit een actief koufront en met stormachtige wind en oplevende neerslag werd het onstuimig en ging de temperatuur in alle hoogtes rapide naar beneden. Ook in Lech Zürs am Alberg ging het tijdens de passage van het koufront even heftig te keer met blizzard conditions!

Ook hier in Oberwallis was de Wetterumschwung markant en binnen een uurtje daalde het kwik in de vroege avond van 8 naar 0 graden en ging de neerslag in natte sneeuw en niet veel later droge sneeuw over. Opvallend ook de zeer hoge windsnelheden tijdens passage van het koufront in de Aletsch Arena – Bettmeralp waar windstoten van 148 km/h werden geregistreerd!!
 
Hogerop in de Alpen viel de neerslag in vaste vorm. Foto Val Thorens gisteravond


In de loop van de avond en nacht stroomde de koude lucht over de Golf van Genua uit en vormde zicht daar een apart laagje dat vandaag met zijn kern richting Toscane trekt. In de Alpen krijgen we tijdelijk te maken met een Gegenstromlage en vooral in de Nordstau van de centrale Alpenhoofdkam valt neerslag.Met het instromen van nog wat kouder de lucht sneeuwt het daarbij tot een hoogte van 600 a 400 meter en deels ook nog lager en moet in het gehele Alpengebied rekening worden gehouden met overlast door sneeuw en bevriezing.
 
Radarbeel 08h10. Via WetterOnline.de


Met het langzaam naar het oosten wegtrekken van het Genualaag naar midden Italië neemt de neerslag intensiteit en Nordstau in de loop van de dag af en krijgt ook een meer buiig karakter. Met een harde tot stormachtige noord tot noordoostelijke wind en 1 tot 5 graden en tot -8 graden op 2000 meter is het met name voor het gevoel zeer koud.
Winters Reit im Winkl (Beierse Alpen)
Winters Davos vanmorgen vroeg. Foto G Flury via SRF Meteo @srfmeteo
Sneeuw in Eben Pongau Salzburgerland. Via op Wintersport‏ @opwintersportnl
Zürs am Arlberg, centimeter of 40 vanmorgen . Via Alpinwetter | kachelmannwetter.com‏ @Alpinwetter
Een vers pak witter poeder ook in Valmeinier‏ @Valmeinier
Tot een meter sneeuw viel er in Tignes via @TignesOfficiel


Dinsdag gaat het koud maar overwegend droog verder, laatste sneeuwbuien vallen nog aan de Alpennoordkant en krijgen we weer te maken met Hochnebel en mist.  Er staat een koude noordoostelijke stroming en waarbij zon en  wolken(velden) elkaar afwisseln, naar het zuiden toe is het met de noordelijk stroming ook zonnig. De krachtige noordoostelijke stroming (Zwitserland Bise) maakt het voor het gevoel ook dinsdag erg koud. Sneeuwalgrens ook dan tot in de lagere delen en dalen, vorstgrens op circa 700 tot 400 meter en in de nacht en ochtend tot aan de grond. Ietwat minder koud wordt het in de loop van de dagen in de hogere delen alwaar zich op nadering van een hoog al wat minder koude lucht kan profileren.
 
Dinsdag en woensdag beloven met stijgende luchtdruk flink koud maar meest weer droog te gaan verlopen. Toenemend kans op Hochnebel en mist

Na een koude nacht met lichte tot matige en in de hoger gelegen sneeuw bedekte dalen ook strenge vorst staat het weerbeeld overdag in het teken van hogedruk. Met de koude en in de onderste luchtlagen ook vochtige lucht staat dit garant voor mist en Hochnebel met een bovengrens van 800 tot 1600 meter.

Onder inversie in de koude luchtlaag is het kil dan wel koud, daarboven schijnt de zon en is het relatief zacht. Donderdag en vrijdag staan eveneens in het teken van rustig hogedruk weer. Omdat de hoogte-as ten oosten van de Alpen door zal schuiven komt er een einde aan de koude noordoostelijke hoogtestroming en gaat het met een zuid tot zuidwestelijke stroming vooral in de bergen verder verzachten.
 
Donderdag ligt het hoog met zijn zwaartepunt oostelijk van de Alpen en komt er een einden aan de koude oostelijke stroming. Vooral in de bergen gaat het eens tuk verzachten


Verder ook dan weer de tweedeling met hoogte oftewel onder het motto van “unter grau, oben blau”. Boven de Hochnebel kunnen we genieten van de zon en vrij aangename temperaturen.

Weekend weer koudere en nieuwe sneeuw
De vraag is of we dit in het weekend ook weer kunnen gaan doen. Voor de 3 e op rij lijkt ook het 3-e november weekend in het teken te staan van een volgende winters intermezzo vanuit het noorden. Opvallend ook nu weer het beetje “copy-paste” karakter. Wederom gaat zaterdag aan de oostflank van het Atlantische hoog (kern) wat zich opbouwt richting IJsland / Groenland maritiem polaire lucht tot over de Alpen en Middellandse Zee uitstromen.
 
ECMWF voor zondag 00h00 met de volgende kou uitbraak vanuit het noorden (meridionaal stromingspatroon)


De voorste begrenzing (koufront) zal met regen en sneeuw zaterdag de Alpen binnentrekken wanneer zich vervolgens boven noord Italië wederom een laag gaat vormen. De dagen daarna en waarschijnlijk de gehele week gaan winters verlopen met vooral de eerste dagen sneeuw(buien), met het vorderen van de week neemt de hogedruk dan weer toe maar met de kern ten westen van de Alpen blijft het ook dan koud!
 
ECMWF ensembles (EC12) prikpunt centrale noordelijke Alpen. Vanaf het weken gaat het weer duidelijk onderkoeld (winters) verder


Het GFS is overigens nog niet zo overtuigd van deze winterse ontwikkelingen, het model komt dagelijks met wat andere (dan weer koudere, dan weer zachtere) oplossing en is duidelijk nog aan het twijfelen. We geven dus dan ook maar de voorkeur aan de koudere oplossing zoals ons die het ECMWF de laatste dagen voor schotelt!

Sneeuw dichter bij “huis”
Niet alleen in de Alpen is de winter ingevallen, ook in de Duitse Middelgebergtes en hoger gelegen gebieden als ook in de Ardennen is gisteren met het koufront de eerste sneeuw gevallen. Hieronder een impressie vanuit die gebieden;
 
Sneeuw in het Sauerland #Winterberg. Foto ingestuurde door Marina Vona
Winterwonderland Winterberg en genieten van een mooie winter wandeling”. Foto Marina Vona
Ardennen 12-11
Ardennen 12-11
 

Tot zover voor dit moment vanuit een winters Oberwallis (lichte sneeuwval in Termen en -1 °C. Volgende update(s) en meer foto’s in de loop van de dag en -of via FB en Twitter, ik zou zeggen blijf volgen! Ciao
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.154 topics, welke bij elkaar 434.289 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.485 leden.
Het nieuwste lid is MariavE.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 244 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 244, lezen 9 mensen het topic "Zomer discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintersfeer topic

Zware overstromingen in Attica, Griekenland

Medicane Ionische Zee

Aardbeving Iran/Irak

Meer dan 300 doden

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden