Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1148
Lid sinds: 11 okt. 2010
4 december, 11:30 uur | Bericht #483444
Algemeen; tussen hogedruk boven de Atlantische Oceaan – Anke – en lagedruk boven Scandinavie liggen de Alpen in een noordwest tot noordelijke hoogtestroming. Samenhangend met een zwak warmtefront wordt zachtere en aanvankelijk wat vochtigere lucht aangevoerd. Na een tijdelijk föhnfase op donderdag gaat vrijdag een volgend koufront opnieuw de winter met vorst en sneeuw terug brengen.

Vrijdag gaat de winter weer op volle toeren draaien

Gisteren konden we in het overgrote deel van de Alpen genieten van een heerlijke Frühwinterdag. Met de verse sneeuw, de knakkige vorst en blauwe lucht deed eerder aan de hoog-winter denken dan aan de late herfst. Ook de komende dagen gaan we nog profiteren van hoog Anke, het gaat namelijk aan de wandel en zal tot donderdag nar het zuidoosten wegtrekken.
 
Prachtig winterweer gisteren in de Alpen. Foto vanuit het Val Roseg in Graubünden Zwitserland. Via Paul Hopff‏ @HopffPaul
Avioraz via Inghams Ski‏ @InghamsSki
Veel sneeuw ook in de zuidwestelijke Italiaanse Alpen zoals in Entracque, Piemont Italie. Via Italia Live Meteo


Voor het zover is moeten we echter eerst nog door een (zwak) warmtefrontje heen bijten. Gistermiddag en avond zagen we de bewolking al de Alpen binnen trekken en vannacht begon het daaruit aan de noordkant wat (licht) te sneeuwen.Vooral in de bergen van de oostelijke Alpen waar het front wat actiever is het ook stevig gaan waaien met in de bergen een stormachtige westelijke wind. Het westen, zuidwesten hebben weinig met de het warmtefront te doen en datzelfde geldt voor de zuidkant.Met het warmtefront kwam er  ook een einde aan de koude noordoostelijke stroming (Zwitserland “Bise”) en gingen de temperaturen langzaam maar zeker omhoog. De Glattalp, gisteren nog goed voor – 31.9 graden meldt momenteel slechts -7 graden, maar liefst 24 graden verschil. Ook elders in de (hogere) dalen markante vorst afzwakking (10 tot 15 graden) door de warmere lucht maar vooral ook door de aanwezigheid van een wolkendek dat juist de sterke uitstraling die verantwoordelijk was voor de diepvries temperaturen tegenging.Voor vandaag gaat er op het warmtefrontje vooral aan de noordkant wat verse sneeuw sneeuw vallen, grotere hoeveelheden worden er  echter niet verwacht en meest is het met 5 tot 15 cm wel gedaan. Uitzondering daarop vormt het uiterste noordoosten alwaar 20 tot 25 cm kan gaan vallen De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 300 en 700 meter. Op 2000 meter hoogte vriest het een graad of 6 en op 3000 meter een graad of 13 (geldend voor de noordkant).Morgen dinsdag aanvankelijk in de noordoostelijk Alpen nog veel bewolking en neerslag, hier kan tot de avond nogmaals 10 tot 15 cm sneeuw gaan bijvallen. De sneeuwvalgrens zal deels al tot 1000 meter stijgen. In de middag dan geleidelijk droog en eerste opklaringen. Elders belooft het na wat ochtend mist en Hochnebel al een heel vriendelijke dag te gaan worden met vooral in de bergen veel zon.

Winter comeback
Maar even meepakken zou ik zeggen want vanaf donderdagmiddag is het waarschijnlijk voor langere tijd weer over en uit met het rustige hogedrukweer, de zon en wat mildere temperaturen. Alvorens het zover is moeten we donderdag nog wel even afrekenen met een pre-frontale Südföhnfase. Dit zal echter hooguit een dag duren en daarna is het weer fully pully voor Thialf en zijn maten!Vrijdag gaat met een koufront van het noorden uit weer veel koudere polaire lucht over de Alpen uitstromen en ook het weekend en de week daarop gaat het onvervalst winters verder. Met het overwegen meridionale stromingspatroon en de lagedruk zullen storingen periodiek voor sneeuwval gaan zorgen en gaan er in de Alpen grotere sneeuwhoeveelheden bijvallen.
 
Vrijdagochtend inkomend koufront
en de neerslag. Sneeuwvalgrens aanvankelijk nog 1300 a 1000 meter, ook lager naar zuiden toe


Ook voor de langere termijn lijkt de Atlantische Oceaan op slot te blijven en maken warmbloedige depressies geen schijn van kans tegen het machtsvertoon van Koning winter!
 
ECMWF voor dondedag 14 december met ook dan nog steeds de aanvoer van koude polaire lucht over Europa


Vasthouden zou ik zeggen want nog is het geen kerst en moeten we hopen dat ook de Kerst depressie met het Weihnachtstauwetter dit jaar verstek zal laten gaan!


T
ot zover voor deze maandag ochtend, in Oberwallis is het zo goed al onbewolkt en vriest het 8 graden hier op Rosswald, Ciao

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.292 topics, welke bij elkaar 435.133 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.506 leden.
Het nieuwste lid is Daan5355.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 314 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 314, lezen 17 mensen het topic "Winter discussietopic 2017/2018".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Hoogtepunt Geminiden vannacht

Winterdiscussie

De vooruitzichten

Winter kletstopic

Voor chitchat over de winterkansen

Verzameltopic/foto's
8 t/m 12 december

Foto's/video's van de winterse buien/sneeuw in de Benelux

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden