Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 22:10:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 21:02:48

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

18 Mar 2024 10:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Victoria, TX.

17 Mar 2024 22:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 21:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 21:05:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Live Oak, TX; McMullen, TX.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA; St. Bernard, LA.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:40:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:09:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 15:09:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Vermilion, LA.

17 Mar 2024 14:36:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

17 Mar 2024 13:56:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 12:39:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Galveston, TX.

17 Mar 2024 10:41:55
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Sam2001
Lid
Woonplaats: Kaatsheuvel
Berichten: 37
Lid sinds: 19 jul. 2017
12 april 2019, 22:47 uur | Bericht #490422
lekker lente weer opkomst
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
13 april 2019, 14:33 uur | Bericht #490427

Talrijke winterse buien


Momenteel trekken er talrijke kleine maar soms felle winterse buien over het noorden en oosten van het land. Het zijn kleine buien die
elkaar in rap tempo opvolgen, tussen de buien zien we nog geregeld de zon.



Tijdens die buien kan door neerslagafkoeling de temperatuur soms zakken tot ongeveer 3°C, daarmee zijn natte sneeuw en korrelhagel zeker mogelijk. De algemene temperatuur in het buiengebied schommelt zo rond de 4,5°C. In het zuidwesten ligt de temperatuur met zo'n 7°C aanzienlijk hoger.

De verwachting is dat de buiigheid zich nog wel iets uit zal breiden naar het westen, maar het zuidwesten blijft waarschijnlijk buiten schot. Dit komt doordat de bel koude lucht die de buiigheid veroorzaakt niet verder naar het westen trekt en bovendien langzaam opwarmt en afzwakt. Het gevolg van het verdwijnen van de koude bel is dat de buiigheid morgen langzaam afneemt.

De temperatuur op ongeveer 5,5 km hoogte.

Skew-T


Ik vind de Skew-T soms wel nuttig om een aantal zaken zichtbaar te maken. Een Skew-T is een grafiek waarop vrijwel alle gegevens die door weerballonnen gemeten worden te zien zijn, misschien dat ik nog eens in een uitleg op Skew-T diagrammen terugkom. Doordat er zoveel gegevens op te zien zijn, is een Skew-T soms lastig te lezen. Wij focussen ons nu op de temperatuur (rood), het dauwpunt (lichtblauw) en de vochtigheid (RH, Relative Humidity)


De gegevens van de weerballon uit De Bilt, vannacht.

We zien de temperatuur dalen met de hoogte, zolang de temperatuur daalt met toenemende hoogte, kunnen buien overleven. Maar vanaf ongeveer 3000 meter zien we een inversie, aan de ene kant loopt de vochtigheid drastisch terug (van ongeveer 90% naar slechts 7%), aan de andere kant zien we de temperatuur iets oplopen (let op, temperatuur is weergegeven met een schuine schaal! (te zien aan de schuine oranje 0°C lijn)). De temperatuur loopt ineens op van ongeveer -20°C naar -18°C. Dat lijkt niet veel, maar aangezien de bui over het algemeen alleen kan voorkomen daar waar de temperatuur lager wordt het toenemende hoogte, zien we hier duidelijk de buientop (het aambeeld). | Gewijzigd: 13 april 2019, 15:00 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 april 2019, 11:14 uur | Bericht #490440

Zonnig paasweekend met een zomers tintje

De komende dagen staan in het teken van veel zon en aangename temperaturen. Alleen vandaag is meer bewolking en kans op een bui.


Bewolking dankzij een occlussie. De meeste zon in de noordelijke helft van de Benelux. Bron afbeelding: SAT24.com

Vandaag hebben we te maken met een afzwakkende occlusie. Dit levert bewolking op en vanmiddag vallen er enkele buien. In het noorden van Nederland blijft het droog en daar is ook de meeste ruimte voor de zon. De temperatuur ligt tussen de 15'C en 20'C afhankelijk van de hoeveelheid bewolking.


Vanmiddag enkele buien. Bron afbeelding: WXcharts.eu 

Zonnig paasweekend
Morgen lost de laatste bewolking verder op en wat volgt is een prachtig paasweekend met veel zon een temperaturen rond de 20'C. Misschien kan lokaal in het zuidoosten de eerste zomerse 25'C van het jaar aangetikt worden. Na het weekend neemt de onzekerheid toe maar het lijkt overwegend zacht en ook vrij droog te blijven. Zowel GFS als EC komen met minimale neerslagsiganlen voor de komende tijd.



Temperatuur een neerslagpluimen van GFS en EC. Na het weekend toenemende onzekerheid over de temperatuur maar het lijkt vrijwel droog te blijven. Bron: Weerplaza

 

#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
19 april 2019, 16:37 uur | Bericht #490444

19 april: eerste zomerse dag 2019!


De achtbaan van de temperatuur lijkt te stoppen bij de eerste 25+'er van 2019. Waar er slechts 6 dagen geleden nog natte sneeuw viel en het overdag amper 8°C werd, is het nu in Arcen 25,2°C. Binnen onze landsgrenzen in 4 dagen een temperatuursverschil van 28°C hebben is vrij zeldzaam (van -2,8°C in Woensdrecht maandag naar 25,2°C vandaag).



Blokkade bepaald het weer in Europa
Zowel de koude dagen van vorige week als het huidige warme weer komen door hetzelfde hoog. Vorige week lag de blokkade boven Scandinavië, daarmee kwam een bel koude arctische lucht naar de Benelux, wat de winterse buien veroorzaakte. We zien op de weerkaart van vorige week al een diepe zuidelijke stroming op de oceaan, deze werd voor ons belangrijk.


Weerkaart vorige week zondag.

De blokkade beweegt zich namelijk langzaam richting Rusland, tegelijk zakte lagedruk af naar Spanje. Daarmee verplaatste de diepe zuidoostelijke stroming zich naar Midden-Europa (zie afbeelding hieronder).
Het blijft de komende dagen zonovergoten en warm, iedere dag kan er wel een warme dag bijgeschreven worden. Soms kan het kwik in het zuiden ook de 25°C bereiken, zoals vandaag.


Tot woensdag een diepe zuidoostelijke stroming die subtropische lucht vanuit de Sahara aanvoert. Vanuit Spanje wint de koelere lucht langzaam terrein.

Op bovenstaande afbeelding zien we echter ook al dat koudere lucht met de lagedruk afzakt naar het zuiden. Daarmee komt er wellicht een einde aan de langdurige warmte en zonneschijn.

Temperatuur
We blijven tenminste tot  woensdag 24 april in de warme lucht, daarna laat de pluim een behoorlijke daling naar normale temperaturen zien. De norm ligt op slechts 14°C (!). De daling wordt momenteel steeds zekerder, maar wat er na de daling gebeurt is nog erg onzeker.



Zonneschijn
Voordat de temperatuur zijn daling inzet hebben we al te maken met bewolking. Op tweede paasdag komen we waarschijnlijk al binnen het bereik van de oprukkende bewolking vanuit het zuiden. Dat zal echter eerst soms wat hoge sluierbewolking zijn waar de zon nog doorheen schijnt, gevolgd door langzaam wat dikkere bewolking.



Restanten van oude fronten komen volgende week dichterbij.

Neerslag
Met de naderende polaire lucht neemt ook de kans op regen toe. Op de overgansdag woensdag/donderdag zouden er buien kunnen vallen. Of dat een onweerskans wordt, is nog de vraag. Ook na donderdag zou er geregeld wat neerslag kunnen vallen, maar ik houdt nog een slag om de arm gezien de termijn en de meanderende straalstroom.



Op woensdag stijgt de buienkans in Midden-Europa.

Geniet van de zon en het paasweekend!
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
5 mei 2019, 21:16 uur | Bericht #490521

Bijzonder: te koude temperaturen


We hebben het al een tijdje niet meer gezien, maar de komende week blijven de temperaturen nog rond of niet iets onder de normaal. Wie weet komen we over een tijdje wel tot een 31-daags gemiddelde beneden de normaal. Dat is dit jaar alleen nog maar in de tweede helft van januari gelukt. De rest van dit jaar bleef het 31-daags gemiddelde continu boven normaal.



Laten we wat dieper ingaan op het begrip ''normaal''. De huidige klimatologische normaal is het gemiddelde van 1981 tot 2010. Deze normaal wordt dan gebruikt in de jaren 2011 tot 2020. We hebben over 2 jaar dus alweer een nieuwe normaal, en het zal geen verrassing zijn dat de normaal weer warmer wordt. Dan wil ik nog even terugblikken op mijn eerder bericht over de lange reeks van te warme maanden (sinds april 2018). Aan deze reeks hebben we onlangs april 2019 ook weer toe kunnen voegen, mei wordt iets lastiger vanwege de huidige koele temperaturen, maar er is ook nog een tweede helft van mei waarin nog veel kan gebeuren.

Eigenlijk is deze reeks te warme maanden best logisch en goed te verklaren. De oorzaak van deze reeks is voor een groot deel aan klimaatverandering toe te schrijven. Omdat de gemiddelde temperatuur stijgt door voortdurende opwarming, komen we gedurende de periode van 10 jaar waarin de normaal geldt steeds verder van de normaal af te liggen.Aan het einde van de periode waarin de normaal geldt, hebben we dus de grootste kans zeer vaak boven deze normaal te zitten. Momenteel gaan we naar het einde van de huidige normaal af, en inderdaad zien we al een onafgebroken periode van 13 te warme maanden. In een stabiel klimaat wisselen te koude en te warme maanden elkaar voortdurend af en is een reeks van 13 te warme maanden zeer onwaarschijnlijk.


De oorsprong van onze normaal: in lichtgroen de jaren waarvan de huidige normaal berekend is. In het donkergroen de jaren waarvoor deze normaal geldt. Zoals je ziet is, doordat het klimaat in de tussentijd veranderd is, de jaartemperatuur in deze periode bijna standaard te hoog.
Een vooruitbik alvast naar de normaal die we de komende tien jaar gaan krijgen (in 2021-2030). Deze is berekend door het gemiddelde van de jaren 1991-2018. Deze normaal verschuift waarschijnlijk met 0,4°C, wat voor een jaargemiddelde erg veel is!
Tevens is de trendlijn toegevoegd, die in de jaren 1981-2018 een stijging van 0,039°C per jaar weergeeft, het lijkt niet veel, maar als je bedenkt dat een gemiddeld persoon tegenwoordig gemiddeld 82 jaar oud wordt, zou er in dat leven een stijging van de jaartemperatuur van 3,20°C zijn. Dan is het voor een jaartemperatuur ineens heel erg veel! (Natuurlijk is de aanname dat temperatuur gedurende 82 jaar lineair stijgt onwaarschijnlijk, dit is puur om weer te geven hoeveel een stijging van 0,039°C per jaar is.)


In een tweede visualisatie heb ik de normalen voor 1 t/m 4 mei (de afgelopen 4 dagen) weergegeven voor 1931 tot nu.


Je ziet dat de normaal vrij stabiel rond de 15,5°C ligt, totdat het ineens stijgt naar 16,3°C als normaal voor de huidige periode. Aangezien de normaal altijd achterloopt op de actuele verandering, zal de normaal ongetwijfeld gaan stijgen als we verder in de toekomst kijken.

Al met al is een normaal dus geen vaststaand gegeven maar slechts een tijdelijke weergave, die met het oog op klimaatverandering wel hoger zal worden. | Gewijzigd: 5 mei 2019, 22:06 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
5 mei 2019, 23:20 uur | Bericht #490522

Voorlopig koel en wisselvallig


De nieuwste ECMWF houdt vast aan het huidige weertype. Het blijft voorlopig aan de frisse kant en vrij wissevallig.


(Regio noord i.p.v. regio midden omdat uitschieter daar de verhoudingen om zeep helpt)


Huidige situatie: afnemende buien
Momenteel stijgt vanuit het westen de luchtdruk, er schuift een zwakke rug van hogedruk richting de Benelux. Er trekt morgen van noord naar zuid nog wel een koufront over het land, tevens trekt vanuit Engeland nog een trog onze kant op. Deze fronten zorgen morgen weer voor nieuwe buien, ondanks de wat hogere luchtdruk. In vergelijking met vandaag zullen de buien morgen minder talrijk zijn en vooral op de trog en het koufront kunnen de buien zich organiseren tot iets actievere exemplaren. De temperatuur ligt opnieuw tussen de 10 en de 12°C.


De huidige maritiem arctische lucht vindt zijn oorsprong rond Spitsbergen, onderweg is het wel al flink opgewarmd. Vervolgens verspreid het zich over Centraal-Europa uit. De koudere lucht veroorzaakt ook een mooi voorbeeld van een Genualaag.

Woensdag: toenemende neerslagkansen

Woensdag komen depressies vanuit de Atlantische Oceaan opdringen. Ze brengen hier een wat warmere zuidwestenwind (12 tot 16°C), meer bewolking en fronten met regen.


Vanaf woensdag verwisselen we maritiem arctische luchten voor maritiem polaire luchten. We zien wel een paar lagedrukgebieden voorbijkomen met de nodige regen.

Lange termijn: Herhaling van zetten?
Op de lange termijn zien we weerkaarten die verdacht veel lijken op de huidige situatie. Opnieuw koude lucht vanuit het noorden die afzakt naar de Benelux, met misschien wel weer de nodige buien.


Al met al lijkt een blokkade van hogedruk vooralsnog niet aan de orde, dus zonnig en stabiel weer staat niet in de verwachting voor de komende week.
Buien en enkele regengebieden zijn wel aan de orde, die laten met enige regelmaat wat millimeters neerslag achter (geen grote hoeveelheden te verwachten). Bewolking voert helaas voor zonliefhebbers de komende week de boventoon. | Gewijzigd: 5 mei 2019, 23:24 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
6 mei 2019, 21:39 uur | Bericht #490535

Waar is de warmte?


Momenteel is een groot deel van Europa volgepomt met koele lucht. Aan de randen van Europa is het echter een ander verhaal. Zowel in Spanje en Portugal als in Rusland is de zomer alvast warm aan het lopen voor de zomer.


Spanje & Portugal
In Spanje en Portugal kan het al ruim 35°C worden, dat is vrij vroeg maar niet uniek. De Sahara ligt ten slotte slechts zo'n 500 km zuidelijker. In een enkele run gaat het kwik al naar 38°C.


Hogedruk neemt roer over op lange termijn
We zien in de pluim steeds minder neerslagsignalen in de volgende week. Volgende week is er nog wel wat onzekerheid over de temperatuur, er is een spreiding van 13°C tot 20°C later die week.


Die drogere periode zien we ook terug op de weerkaarten in de vorm van een hogedrukgebied:


EC brengt ons op de grens tussen koele noordelijke en zachte zuidelijke luchten, met als resultaat kleine neerslagkansen en temperaturen rond de 15°C. Het risico op bewolking vanaf de noordzee blijft wel aanwezig.


GFS para (deze gaat de huidige oper binnenkort vervangen, dus deze gebruik ik steeds vaker) is iets warmer voor onze omgeving met temperaturen die eerder richting de 18°C.

Al met al wordt het duidelijk droger op de lange termijn, deze week komt er echter nog aardig wat regen aan, in de vorm van buien en verschillende fronten. | Gewijzigd: 6 mei 2019, 22:37 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
8 mei 2019, 09:29 uur | Bericht #490543

Wisselvallige woensdag


De natuur zal er blij zijn, want er valt nog eens wat neerslag. Actueel trekt een neerslagzone over de Benelux met veelal lichte tot soms matige regen. 




Na de neerslagzone ontstaan er buien met hierbij een kans op onweer. Het ene model is al wat actiever als het ander, hieronder even stukje uit de guidance van het KNMI:

Een gebied met lichte tot matige regen breidt zich vanochtend van het zuidwesten uit geleidelijk uit over het hele land. Ten zuidwesten van de frontale neerslag zullen in de tweede helft van de middag buien gaan ontstaan, mogelijk met onweer. De CAPE-bedraagt dan 400-700 J/kg en de effectieve schering gaat naar 15-25 kn, georganiseerde multicells behoren tot de mogelijkheden. Onweer is bij de buien zeker mogelijk en ook hagel is niet uitgesloten
 
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
10 mei 2019, 10:40 uur | Bericht #490550

Overgang naar droger en zonniger weer


De eerste decade van mei is tot nu toe vrij wisselvallig verlopen en vooral redelijk fris voor de tijd van het jaar. Winterse neerslag kwam zelfs voor en lokaal kwam het zelfs tot een tijdelijk sneeuwdekje.


Maar er is beterschap in zicht. Enkel zaterdag passeert er nog een laagje waarbij de koers afhankelijk is voor welke gebieden neerslag mogen verwachten. Zoals het er nu naar uitziet is dit weggelegd voor België en het zuidoosten van Nederland.


Daarna schakelen we over naar een stroming die de oost tot noordoostelijke hoek zal opzoeken waarbij het droger en zonniger zal gaan worden. De temperaturen blijven in eerste instantie nog een beetje achter, maar we lijken halverwege de week zowat rond normaal te gaan landen.



De modellen zijn vrij eenduidig tot richting het volgende weekend, pas daarna nemen de verschillen toe, maar dat is weer voor later.
Op enig heel zacht lenteweer is het momenteel wachten, want dat valt momenteel amper ergens te bespeuren. Mei zou zomaar de lange reeks van te warme maanden (in Nederland) kunnen beëindigen zoals het er nu voorstaat.

Voor de rest wens ik iedereen alvast een heel fijn weekend!
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
11 mei 2019, 23:21 uur | Bericht #490555

Lange termijn: vanuit zuiden wisselvalliger


Vannacht trok de laatste neerslag over het zuidoosten, maar omdat het 's ochtends bijna overal droog was, zal de dag voor de meesten best aardig weer gebracht hebben. In het noordwesten was het met 12°C als maximum wel aanzienlijk kouder dan het zuiden (bijna 17°C).

De snelle weersverbetering hebben we te danken aan de opbouw van een nieuwe blokkade boven de Noordzee. De aanvoer blijft de komende dagen nog wel zwak noordelijk, dus de temperaturen blijven bescheiden en door het vocht vanaf de Noordzee zullen er ook regelmatig wolken zijn.


De kern van het hogedrukgebied verplaatst zich komende langzaam van de Noordzee naar Scandinavië.

Hierdoor wordt de aanvoer steeds continentaler en daardoor nemen de wolken af en de temperatuur wat toe. We gaan van iets te lage temperaturen naar normale temperaturen (of iets daarboven). De 20°C kan in de 2de helft van volgende week in het zuiden best bereikt worden!



Pluim voor regio zuid, regio midden heeft uitschieter in neerslag (32 mm).

Het meest opvallende op de lange termijn is de toenemende buienkans vanaf zaterdag 18 mei. We zien rond die tijd de luchtdruk dalen in Zuid-Europa en vervolgens ook in Centraal-Europa (zie animatie). De onzekerheid momenteel is de hoeveelheid tegengas dat het hoog gaat geven (dat kan de buiigheid in Noord-Nederland nog onderdrukken).

Vanuit het zuidoosten neemt de vochtigheid toe, en daarmee ook de onstabiliteit en de buienkans.


Het hoog voert droge lucht aan (vochtigheid 10%), Midden-Europa loopt langzaam vol met vochtige lucht vanuit de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Het is afwachten of de hogedruk of de lagedruk aan het langste eind trekt (en of we droge of vochtige lucht krijgen over precies één week).

Mocht de vochtige lucht daadwerkelijk de Benelux bereiken, dan kan de buiigheid zich vanuit het zuidoosten uitbreiden over het zuiden (en misschien ook het noorden) van de Benelux. Dan laat ik ook even het woord ''onweerskans'' vallen, want áls de verwachting ongeveer gelijk blijven kan de onstabiliteit het volgende weekend misschien genoeg zijn voor wat onweer uit het oosten. CAPE-signalen zien we bij GFS in ieder geval al wel.

Met temperaturen misschien net boven de 20°C zien we een beperkte onstabiliteit op lange termijn, onzeker onzeker, maar wel iets om naar te kijken. | Gewijzigd: 11 mei 2019, 23:23 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
12 mei 2019, 11:42 uur | Bericht #490556

Koude nacht achter de rug tijdens ijsheiligen


Het kon afgelopen nacht goed afkoelen en zelfs op 2m temperatuur werd er vorst genoteerd.



Op 10cm was het nog kouder en ging de temperatuur zelfs bijna naar -5:



Vorst in deze periode kan zeker nog voorkomen, het zijn toevallig zelfs de ijsheiligen actueel. Maar de weerstations Twente (2m temp) en Eelde (10cm temp) hebben wel een dagrecord (minimumtemperatuur) te pakken.
 
Woonplaats: Capelle aan den IJssel
Berichten: 836
Lid sinds: 6 jun. 2010
13 mei 2019, 19:43 uur | Bericht #490562
Wederom een zeer koude nacht achter de rug (nog kouder dan de Zondag), en ook nog komende nacht vorst aan de grond mogelijk, daarna moet het volgens de ijsheiligen wel gedaan zijn ;).





Nu op naar wat onweer op zaterdag aanstaande?

  | Gewijzigd: 13 mei 2019, 19:43 uur, door Jo Capelle
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
22 mei 2019, 11:25 uur | Bericht #490596

Noch vlees, noch vis

De eerstkomende dagen is het relatief aangenaam lenteweer met maxima die richting 20 graden gaan en lokaal deze grens overschrijden. Op de meeste plaatsen zien we een afwisseling van zon en wolken waarbij een lokaal spatje regen niet geheel uit te sluiten is. 


Vanaf het weekeinde schakelen we stilaan over naar een ander weertype waarbij de temperaturen enkele stappen terug zullen moeten gaan zetten. Uiteindelijk landen deze in de loop van volgende week met maxima rond of iets onder normaal. Het lijkt ook een stuk wisselvalliger te gaan verlopen en enige lente (laat staan zomerse) temperaturen lijken het einde van de maand dan ook niet meer aan de orde. 
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 mei 2019, 14:56 uur | Bericht #490614

Wisselvallige week met een zomers einde?

De komende dagen gaan wisselvallig verlopen met geregeld kans op regen en/of buien en ook de temperatuur gaat weer naar beneden. Dit begint vanmiddag en vanavond al. Er trekken vanmiddag en vanavond namelijk verschillende gebieden met regen over de Benelux. Verreweg de meeste regen valt in het midden en noorden van Nederland. Lokaal kan er in deze regio's 20 mm vallen. Ook kan in het noordwesten tot onweer komen.


Vanavond vanuit het westen een gebied met buiige regen. Bron afbeelding: WXcharts.eu

Ook de rest van de week vallen er zo nu en dan buien of zij er periodes met regen. Vooral op donderdag kan er langere tijd (lichte) regen vallen waardoor het voor het gevoel eerder herfst dan lente lijkt. Niet echt een ideaal begin van het Hemelvaartweekend. Maar deze week kent ook drogere dagen. Zo lijkt woensdag bijvoorbeeld een droge dag te worden met geregeld zonneschijn. Pas vanaf zaterdag lijkt het langere tijd droog te blijven.


Neerslagpluim ECMWF van het KNMI

Ook de temperatuur doet deze week weer een stap terug. In ieder geval tot en met vrijdag liggen de temperaturen onder de 20'C en op dinsdag en woensdag heeft de temperatuur zelfs moeite om de 15'C te bereiken. Dit is enkele graden onder de normale maximumtemperatuur van 18'C voor eind Mei. Vanaf zaterdag lijkt de temperatuur weer wat op te lopen naar waardes rond de 20'C en wie weet halen we op zondag alweer lokaal de 25'C.


Temperatuurpluim ECMWF via het KNMI | Gewijzigd: 26 mei 2019, 14:58 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 mei 2019, 11:27 uur | Bericht #490658

Zomers weekend


Bron afbeelding: OnweerOnline

Het weekend gaat zomers verlopen met veel zon en hoge temperaturen. Dit begint vandaag al met een mix van zon en wolkenvelden en maximumtemperaturen van 19'C aan de kust tot lokaal 25'C in het oosten. Vanavond en vannacht los de bewolking steeds verderop en het koelt af naar een graad of 13'C.

Zaterdag
Morgen, zaterdag, is er volop zonneschijn en met temperaturen tussen de 21'C in het noordwesten tot lokaal 28'C in het zuidoosten lijkt het volop zomer. Het weer lijkt zich dus te houden aan de start van de meteorologische zomer

Zondag
Zondag wordt de warmste dag van het weekend. De zon schijnt opnieuw volop en de temperaturen komen uit tussen de 25'C op de Wadden tot lokaal 33'C in het zuidoosten. Zondag kunnen regionaal zelfs datumrecords voor 2 juni verbroken worden. In de namiddag en avond neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en daarmee ook de kans op enkele regen- en onweersbuien.
 

Na het weekend doet de temperatuur weer een stap terug met waardes tussen de 18'C en 25'C. Deze waardes zijn normaal tot iets te warm voor begin juni. De gemiddelde normale maximumtemperatuur voor begin Juni ligt namelijk op 19,1'C. Hoe warm het precies wordt hangt af van waar de scheiding tussen de warme en koude lucht komt te liggen. Ook is er volgende week geregeld kans op buien, mogelijk met onweer.


Temperatuurpluim voor ECMWF en GFS. Beide modellen laten volgende week temperaturen rond de 20'C zien na de piek op zondag. Bron afbeelding: Weerplaza
 

 
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 2
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.840 topics, welke bij elkaar 448.316 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.573 leden.
Het nieuwste lid is paterbon.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 50 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 50, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving Pukkelpop".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden