Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tripp, SD; Mellette, SD.

6 Jul 2020 00:55:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Trigg, KY.

6 Jul 2020 00:53:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bayfield, WI.

6 Jul 2020 00:53:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Loudoun, VA; Fairfax, VA.

6 Jul 2020 00:53:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor City of Waynesboro, VA; City of Staunton, VA; Nelson, VA; Augusta, VA; Albemarle, VA.

6 Jul 2020 00:53:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Converse, WY.

6 Jul 2020 00:51:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Douglas, WI; Burnett, WI.

6 Jul 2020 00:50:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bayfield, WI; Sawyer, WI; Ashland, WI.

6 Jul 2020 00:50:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Giles, TN.

6 Jul 2020 00:50:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Morton, ND.

6 Jul 2020 00:50:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyman, SD; Hughes, SD.

6 Jul 2020 00:50:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Piscataquis, ME.

6 Jul 2020 00:41:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Douglas, WI; Bayfield, WI.

6 Jul 2020 00:41:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Louis, MN; Koochiching, MN.

6 Jul 2020 00:41:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyman, SD; Jones, SD.

6 Jul 2020 00:41:46
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Woonplaats: Capelle aan den IJssel
Berichten: 804
Lid sinds: 6 jun. 2010
2 juni, 21:47 uur | Bericht #493298
Hallo Allemaal,

Ik wou dit toch even posten en dan maar even hier, het is nog ver weg maar klinkt zo goed na lange tijd 0 kansen.
Op naar volgende week zou ik zeggen!

KNMI guidance:
T.o.v. van de voorgaande runs is het aandeel warmere leden aan het einde van de verwachtingsperiode (richting weekeinde 13/14 juni) duidelijk toegenomen.
De neerslagkans blijft evenwel rond de 50%.
In redelijk wat EPS-leden zien we dan hogedruk boven Scandinavië en lagedruk boven Midden-Europa.
In deze setting zal de neerslag steeds meer een convectief karakter kunnen krijgen, de CAPE-waardes beginnen in een toenemend aantal leden substantiële waarden aan te nemen.
 
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1489
Lid sinds: 29 mrt. 2016
3 juni, 13:01 uur | Bericht #493301

Geruisloze overgang naar koel weertype


Vandaag zien we geen scherpe overgang met een actief koufront. Naar mijn mening is dat vooral door een gebrek aan een trigger, ik heb hier gisteravond en vanochtend al veel castellanus (onweersverklikkers) gezien, maar de onstabiliteit wordt niet benut. Een zwakke inversie op 3 km hoogte maakt het extra lastig voor buien om te ontstaan.

De wind is momenteel zwak westelijk tot noordwestelijk. De wind zal de komende uren wat aantrekken en daarmee wordt er beetje bij beetje koelere lucht vanuit het noordwesten aangevuld (koele lucht uit het noorden of noordwesten geeft eigenlijk zelden onweer, vaak is komen actieve triggers uit het zuiden tot westen).
Er is dus geen scherpe windsprong (geen convergentielijn) in onze omgeving omdat de wind nu al west is, in Duitsland zien we wel dat de wind nog zuidoostelijk is. Daar wordt nog warme lucht aangevoerd en op de windsprong boven Duitsland is lucht gedwongen te stijgen (=trigger).

Het noordoosten
Uitzondering hierop is het noordoosten, deze regio ligt nog net in de regio waar er buien kunnen ontstaan. Deze buien zullen single cell zijn want CAPE en schering zijn beperkt (ruim 200 j/kg en niet meer dan 10 knopen schering).


In rood de windsprong, hierop kan een zwak single cell buitje ontstaan met enkele klappen onweer mogelijk. De windsprong verlaat noordoostwaarts Groningen dus buien zullen al snel enkel boven Duitsland voorkomen.Limburg
Limburg krijgt in de nacht nog de restanten van buien van de Ardennen over zich heen. Hier zouden nog enkele klappen onweer tussen kunnen zitten, maar ik verwacht dat het klein blijft.


Limburg kan nog een staartje meekrijgen, zal voornamelijk gewoon regen zijn.

Donderdag
Morgen komen we steeds dieper de koude lucht en zien we later op de dag soms gebieden met buien overtrekken. Deze buien kunnen lokaal redelijk wat neerslag achterlaten (circa 15 mm lokaal). Een klapje onweer is ook niet uit te sluiten, maar een onweersbui zou ik het niet noemen.

Berekening Harmonie 0:00 UTC of 2:00 lokale tijd (altijd even omrekenen) | Gewijzigd: 3 juni, 13:09 uur, door W. in t Erland
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Ieper
Berichten: 3
Lid sinds: 8 feb. 2020
4 juni, 22:02 uur | Bericht #493315
Goedenavond!
Ik ben nog maar een beginner op het vlak van onweer, maar morgen lijkt toch een interessante dag te worden!
Vandaag kregen we op de passage van het koufront al wat lichte regen, maar morgen zou het dynamischer worden door de nabijheid van een hoogtetrog. Hevige buien met onweer, hagel en felle wind lijken dus mogelijk.
De meeste parameters en meer handige info over deze situatie las ik hier.

Denken jullie dat het tot onweer zal komen? Er lijkt toch wel een serieuze plas water naar beneden te vallen volgens de laatste runs.  | Gewijzigd: 5 juni, 10:38 uur, door Lako
CumulusKoen
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1489
Lid sinds: 29 mrt. 2016
7 juni, 23:44 uur | Bericht #493333

Kleine onweerskans morgen


Een zwak koufront trekt morgen vanaf het noordwesten over de Benelux, het zorgt in de middag voor enkele buien in het oosten. Bij deze buien is een kleine kans op onweer aanwezig.
Elders kunnen ook een paar buien vallen, maar deze buien zijn minder actief en bevatten amper onweer.

KNMI guidance
Morgenmiddag wordt de neerslag boven het oosten weer buiig van karakter. CAPE-waardes nemen toe naar ca. 200 J/kg, in het zuidoosten mogelijk wat hoger (KEPS 30% kans op meer dan 500 J/kg). Schering blijft onder de 10 kn. Single cells. INDECS geeft nabij het (zuid)oosten onweerskansen van 20-50%.

| Gewijzigd: 7 juni, 23:47 uur, door W. in t Erland
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5137
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 juni, 09:24 uur | Bericht #493334
Gestaag opbouw richting een warm weekeinde, met mogelijk de eerste echte warmbloedige onweerskansen van 2020.

Onweersliefhebbers hebben het momenteel zwaar, afgezien van wat kleine kansjes. Die je eerder terug ziet in maart doorgaans, is het nog niet tot echt zomers onweer gekomen. Het duurt allemaal wat langer als normaal, maar we hebben echter ook nog wel een flink periode voor de boeg. Hopelijk komt daar aankomend weekeinde verandering in (fingers crossed). Zowel Ecmwf en Gfs komen dan met onweerskansen( Ecmwf komt met hogere Cape-waarden). Dat zijn beslist geen garanties, maar vaak wel fijn om te zien. Aangezien Gfs altijd vrijwel te hoog is met de Dp's en daarmee ook de cape. Gezien de termijn is het sowieso nog een slag om de arm. Maar wou toch al kennis geven van deze mogelijkheid.!!

Omtrent CAPE zien we veelal waardes terug in de orde van 1000-1500 j/kg (Gfs) en Ecmwf komt lokaal zelfs tot bijna 2000 j/kg. Dat zijn op zich behoorlijke waarden, het schering verhaal bepaald echter de organisatie graad en/of hoe zwaar 1 en ander uit kan gaan pakken. En heeft nou nog niet zoveel nut om te gaan beschrijven, eveneens waar het accent op komt te liggen. Zaak is dat de warmte en daarmee de Cape eerst blijft staan tot de korte termijn modellen. Dus ik hoop tegen donderdag/vrijdag met een wat uitgebreider bericht te kunnen komen. Of iets eerder mocht vrijdag er ook ineens beter uitzien!!.


We kijken dus eerst naar zaterdag zowel Gfs en Ecmwf komen daar nou met onstabiliteit, de warmte blijft in de buurt. In de huidige runs komen ook nog kansen terug op zondag of begin volgende week. Maar das nog een deurtje verder!!

En Ecmwf hieronder, ook net als Gfs op zaterdag met lokaal cape waardes iets hoger dan Gfs maar komt aardig overeen ook qua signalen.
Bronnen: https://meteologix.com/nl/model-charts/euro


Tot een volgend bericht hopelijk tot die tijd staat iedereen natuurlijk vrij, om kaarten te posten tot die tijd. Rond donderdag/vrijdag hoop ik weer met meer info te komen.

Met vriendelijke groet,

Tatanka
  | Gewijzigd: 8 juni, 10:42 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5137
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juni, 08:49 uur | Bericht #493342
Tussen update: (Stevige)Onweerskansen voor weekeinde nog steeds dik in het zadel!!.

Stukje guidance voor het gemak op basis van 1 model (ecmwf)en een klein stukje van mezelf. Om even de stand van zaken te vermelden tussendoor. Waarschijnlijk vrijdagmorgen zoals in vorige post aangegeven zal ik nog eens kijken voor een gedetailleerd bericht. Met daarbij meer modellen en wat extra runs van de huidge modellen in verwerkt. Of wellicht van een ander lid hier, mochten de kaarten rond vrijdag nog steeds goed zijn. Ga ik namelijk ook in voorbereiding voor een Chase. Dus moet dan even kijken of ik het aan tijd heb!!

Synoptische ontwikkeling:
Vanaf vrijdag 12 juni bepaalt een hoogtelaag nabij de Golf van Biskaje het weerbeeld in het aandachtsgebied. Een zuidoostelijke stroming zorgt voor de aanvoer van warme en vochtige lucht. Aan de grond is er sprake van een gordel van lage druk, waarbij een vore behorend bij een laag nabij Frankrijk en een laag boven Midden-Europa verbinding met elkaar zoeken. Dit zou in het weekeinde van 13-14 juni voor mogelijk stevige onweers-buien kunnen zorgen.

Modelbeoordeling en onzekerheden:
De grootschalige ontwikkelingen zijn min of meer consistent. Aandachtspunt is het mogelijke ontstaan van stevige onweers-buien boven onze omgeving komend weekeinde. Er is door de aanvoer van warme en vochtige lucht (dauwpunten &gt: 15°C) potentieel veel energie voorradig. Al enkele runs geeft het EPS vrij hoge waarden voor CAPE. Daarbij zijn er vrij sterke neerslagsignalen, al zijn de neerslagkansen in EC0912 een fractie afgenomen.

Hieronder 2 globale modellen met Cape voor zaterdag!!


Stukje van mezelf!!
Kijken we naar de cape waardes en signalen voor zaterdag, die blijven gewoon dik tot moment van schrijven. Maar er moet evenmin ook nog heel veel gebeuren.Ecmwf komt nou ineens met een run met weinig signalen voor het eerst (inversie). Op 1 run maak ik mij daar nog geen zorgen over, maar is wel een aandachtspunt. Cape waardes komen terug in de orde van rond de 2000 j/kg lokaal nog wat hoger noordoosten, elders rond de 1000j/kg.Wrf pompte vanmorgen zelfs zijn dikste run eruit van de serie. Met ruim 2000+ j/kg en lokaal zelfs richting en over de 3000 j/kg (eveneens noordoosten).Wat vaak gezien de andere modellen, en ook de dauwpunten, in verhouding met de temperaturen gewoon te hoog is.

De luxe met zulke hoge Cape waardes is natuurlijk wel dat als er wat afgesnoept word, met in acht nemen van bewolking, restanten etc. Er altijd nog een respectabele marge overblijft. Echter heeft dit natuurlijk wel effect op de zwaarte van het onweer. Tenzij er goeie schering opstaat. Dit is dus sterk afhankelijk van ligging thermische vore zaterdag, wellicht in het noorden en noordoosten, door instraling nog vrije convectie voor de thermische vore uit. Modellen zijn hier  vrij consistent in,run na run komen die met die opties. Hetgeen best aanemelijk is die regio's zitten veruit het langst in de warmere vochtige lucht en dus hogere cape,maar dit kan natuurlijk zo nog maar weer elders liggen. Voorlopig hou ik het op matig georganiseerd onweer rondom de vore!!


Vrijdag is er een voor nou een kleine kans in zuidelijk-benelux, dat de besproken thermische vore voor zaterdag  aldaar voor de eerst onweerbuien kunnen zorgen. Dit staat er minder prominent in als de kans voor zaterdag!!. Mocht dit ook significant wijzigen dan zal dat zeker gemeld worden!!

Leuk om te volgen hoe 1 en ander zich gaat ontpoppen!!.

Met vriendelijke groet,

Tatanka | Gewijzigd: 10 juni, 09:49 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5137
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juni, 17:09 uur | Bericht #493344
Dat we er nog lang niet zijn word alweer keihard door je neus geboord in een paar runs tijd. Met runs van Wrf nou en vanmorgen al Ecmwf en ook de nieuwe runs van Icon, Aperge gaan allemaal richting het noordoosten van Nederland. En de signalen die neergezet worden zijn te verwaarlozen, maar goed er zijn nog signalen. We gaan het volgen we blijven immers het hele weekend vlakbij het grensvlak met warmte.  Waarbij kleine verschuivingen grote gevolgen (nadelig/voordelig) kunnen hebben. En dat doet het nou dus in deze modellen, het welbekende touwtrekken is dus weer begonnen.


Had hier graag een ander bericht neergezet, maar vind dat je slechte ontwikkelingen ook wel mag vermelden. Het is ook niet zo dat het helemaal weg is, en waar voor zaterdag wellicht wat opties wegvallen of niet. Zou voor vrijdag weer mogelijkheden kunnen bieden. We bekijken het gewoon aan, en zal me ook zeker weer melden als een aantal dingen positief ervoor staan.

Met vriendelijke groet,

Tatanka | Gewijzigd: 10 juni, 17:21 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats: Gouda
Berichten: 552
Lid sinds: 17 apr. 2012
10 juni, 18:03 uur | Bericht #493345
Al bij al ziet de run van ECMWF er op dit moment nog gustig uit. Natuurlijk is het veel te ver weg om nu al te beoordelen maar zoals Tatanka al zei: "Het touwtrekken is weer begonnen". Dit is typisch voor juni net als bijna elk jaar, hoewel vorig jaar een uitzondering op de regel was.

Aantal onweersdagen 2020
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 0
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1489
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 juni, 22:17 uur | Bericht #493346
Vannacht stevige buien met mogelijk een klap onweer in het zuidwesten
Momenteel passeert een warmtefront het land van oost naar west. Achter dit front wordt de lucht al een stapje vochtiger. Het dauwpunt zal stijgen van 10°C naar 14°C, echter zullen we nog weinig zon zien morgen, dus temperatuur blijft 16 - 22°C.

Dit warmtefront bevat enkele imbedded convectieve buien, voorlopig is kan het daardoor lokaal even regenen. Wanneer deze buien verder naar het westen bewegen, kunnen ze steeds verder groeien in hoogte (de bovenlucht is wat kouder momenteel in het westen).1) Vanaf de Britse Eilanden zakt een hoogtelaag af naar het zuiden, dit is hetzelfde laag als vrijdagavond voor een onweerskans zorgt in het zuidwesten. Hier zijn nog zware windstoten mogelijk aan de Franse kust. Het krijgt héél misschien boven het warme water van de Baai van Biskaje een paar tropische trekjes.

2) Meest onstabiele lucht komt langzaam onze kant op vanaf Polen. Er is een oostelijke stroming tussen Polen en de Benelux.

Vannacht - enkele flinken buien zuidwesten
We zien dus eerst het warmtefront van oost naar west trekken (zie bovenstaande afbeelding). Richting West-Vlaanderen worden de buien feller en kan er uiteindelijk een klapje onweer bij voorkomen vannacht. Lokaal kan er in het zuidwesten van de Benelux vannacht 2 tot 10 mm vallen.


In West-Vlaanderen mogelijk vannacht een klapje onweer. In Groningen zien al we de stratiforme regen bij een occlusiefront het land intrekken.

Donderdag - Slepende occlusie met stratiforme neerslag
Donderdag zien we in de oostelijke stromingen langdurige regen (2 tot 5 mm in totaal). Dit is een neerslaggebied behorend bij een occlusiefront momenteel boven Duitsland (zie bovenste afbeelding).


's ochtends kans op regen boven de grote rivieren, later op de dag beperkt de regen zich meer tot het uiterste noorden. België ziet al de zon, daar aan de Franse grens al kans op enkele convectieve buien.

Gedurende de donderdag sijpelt geleidelijk steeds vochtigere en warmere lucht het land binnen. Dit is de opmaat voor onweerskansen vrijdagavond en zaterdag.
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1489
Lid sinds: 29 mrt. 2016
14 juni, 14:45 uur | Bericht #493425

Komende dagen single cell-kansjes Vlaanderen


De komende week zien we licht onstabiele lucht voornamelijk over het zuiden van de Benelux. Deze lucht wordt aangevoerd door een zwakke zuid tot zuidoostelijke stroming.
In het zuiden kunnen daardoor kleine buien ontstaan. Het merendeel van de buien zal geen of weinig onweer hebben. We zien maandag CAPE waardes van 300 J/kg. In de loop van de dagen neemt de onstabiliteit wel toe en uiteindelijk hebben we in Vlaanderen zo'n 1000 J/kg aan CAPE.
De situatie wordt dus voor de onweersliefhebber geleidelijk wat interessanter richting woensdag/donderdag, toch blijft het qua onstabiliteit in het niet vallen bij de setting van gisteren.

Schering blijft vrij laag, dus daarom vermoed ik dat het merendeel van de buien single cell zal zijn.


Arome met morgen nog wat stratiforme regen in het noorden, in het zuiden al wat meer ruimte voor de zon en daardoor ook enkele buitjes.

Onzekerheden
Specifiek voor morgen zien we ook nog veel bewolking in de verwachting, met name boven Nederland. Als de bewolking wat verder zuidelijk uitkomt, kan het de dagelijkse opwarming tegengaan. Zonder de warmte van de zon zou er onvoldoende energie kunnen zijn voor deze single cell buien.

Ook komen ECMWF en ICON nog met enkele stratiforme (niet onweersachtige) regengebieden rond de woensdag of donderdag:
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 1703
Lid sinds: 7 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 juni, 23:11 uur | Bericht #493449
Waarschuwing KNMI voor onweersbuien
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1489
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 juni, 12:46 uur | Bericht #493451

KNMI Guidance:


Synoptische situatie:

Een hoogtelaag op 500 hPa ten zuiden van Ierland trekt zuidoostwaarts en bereikt in de loop van woensdag Bretagne, waar het vrijwel stationair wordt. De hoogtestroming is en blijft zwak zuidoostelijk.
In de grenslaag bevindt zich de gehele periode een OZO-WNW georiënteerde occlusie boven het noordoosten. Deze blijft hier vrijwel stationair liggen, maar wordt geleidelijk zwakker door een diffluente stroming. Aan de grond verplaatst een complex, vlak laag met meerdere kernen boven en bij de Britse Eilanden zich via Engeland naar West-Europa en vult daarbij op, waarbij zich boven het continent enkele kleinschalige thermische lagedrukgebieden kunnen ontwikkelen.

Woensdag vormt zich gedurende de dag een vore boven het zuid(oost)en.

Modelbeoordeling:

De neerslag boven het midden van het land zit goed in Hirlam, en in mindere mate EC. Deze neerslagband moet de komende uren langzaam in activiteit afnemen. Boven de zuidelijke helft laten de Harmonies nog enkele buien ontstaan aan het einde van de nacht.Gezien de potentieel onstabiele opbouw en de inzaaiing door hoge bewolking behoort dit tot de mogelijkheden. De convectieve patronen voor dinsdag komen redelijk goed overeen in de modellen, het zwaartepunt ligt boven het zuiden en zuidwesten. In de nacht naar woensdag laten de harmonies op de occlusie activatie van buiigheid zien boven het noordoosten, HIR/EC doen dit niet, terwijl deze modellen wel een potentieel onstabielere opbouw hebben. Dit is voorlopig een aandachtspunt.

Woensdagmiddag lijkt wat convectie betreft wat actiever te worden, waarbij de modellen v.w.b. de locatie nog enigszins springen, duidelijk is wel dat de grootste activiteit zich vooral boven het zuiden nabij de vore zal concentreren. Ook bij de occlusie in het noordoosten zien we in de diverse modellen signaal op convectie.

Neerslag:

Dinsdag overdag CAPE-waarden rond 1000 J/kg, effectieve schering 10-20 kn. Duidelijke forcering ontbreekt en moet komen van kleinschalige convergentie, zeewind en na het ontstaan van de buien op outflow-boundaries. Convectiemodus is Pulse, in het zuidwesten waar de 'meeste' schering aanwezig is tot Multicel. In de Harmonie uitvoer zien we lokaal grote regenintensiteiten van 20+ mm/u. Cumulatief zou er in de Harmonie uitvoer zeer lokaal meer dan 40 mm kunnen vallen vandaag. Met deze CAPE-waarden is hagel ook goed mogelijk (we verwachten wel < 2 cm). Woensdag overdag zijn de CAPE-waarden duidelijk hoger met 1000-1500 J/kg en boven het zuiden lokaal 1500-2000 J/kg. Hagel rond 2 cm of groter is met dit soort waarden niet uitgesloten.

Forcering is op woensdag wat duidelijker; nabij de vore, maar ook op woensdag ontstaan er op outflow-boundaries opnieuw buien. De convectie modus is met iets meer schering (15-25 kn) multicel/puls. Ook op woensdag valt er door de lage treksnelheid lokaal 20-40 mm, naar het noorden 10-20 mm.


Hier zien we de volgende zaken in terug:
1. In het geel zien we de verwachtte kustconvergentie, hierdoor kunnen er een klein stukje landinwaarts vanmiddag mogelijk de eerste buitjes ontstaan.
2. Verschillende kleinschalige troggen boven Noord-Frankrijk en België, exacte locatie onzeker. Op deze troggen kunnen ook de allereerste buitjes ontstaan, hierna wordt het snel een rommeltje omdat talloze outflow boundaries hierna de belangrijkste trigger worden.
3. Het restant van de grote hoeveelheid vocht van de afgelopen dagen hangt nog steeds boven Nederland, en zal hier voorlopig ook nog wel even blijven. In de nacht naar woensdag worden we waarschijnlijk langzaam verlost van deze band met restbewolking, deze zal dan naar het noorden richting de Noordzee trekken. Helemaal onbewolkt zal het dan morgen zeker nog niet zijn, maar er is wel kans op her en der wat zon, in een groter gebied dan momenteel (alleen België).Harmonie, vooral signalen boven Vlaanderen.


Comso, vooral signalen Vlaamse kuststreek en de Belgisch-Nederlandse grens.

| Gewijzigd: 16 juni, 12:52 uur, door W. in t Erland
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1489
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 juni, 20:15 uur | Bericht #493464
Lokaal al ruim 50 mm neerslag
De langzaam trekkende buien zorgen lokaal voor grote verschillen. Op enkele kilometers van Den Bosch bleef het droog, terwijl er vlak ernaast ruim 50 tot 80 mm viel.

Helaas reikt de Duitse radar maar tot halverwege Brabant. Onder andere in Dordrecht viel ook veel neerslag.

Bij deze neerslag is er in enkele regio's ook onweer, vandaag vooral in Vlaanderen, het zuiden en het zuidwesten.


Beelden vanuit Chaam:
Onlineweather stormchasers Facebook


 
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1489
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 juni, 22:47 uur | Bericht #493469

Morgen kans op onweer en wateroverlast


Vandaag ging het al aardig los met op meerdere plaatsen veel wateroverlast. Komende nacht wordt de lucht nog vochtiger. De totale inhoud aan vocht in de lucht is morgen opgelopen tot ongeveer 35 mm. Stel dat de gehele atmosfeer dus ''leeg regent'' op één locatie zou er in totaal 35 mm vallen. Er kan echter ook vocht van andere plaatsen aangevoerd worden, daardoor valt er morgen mogelijk op de ene plek meer dan 35 mm (lokaal wellicht meer dan 40 mm), terwijl elders er weinig regen valt.


Grootste kans op wateroverlast wederom in het zuiden en zuidwesten van Nederland, ook Belgisch Limburg en Brabant hebben kans op wateroverlast.Parameters
We zien morgen grotendeels hetzelfde verhaal als vandaag, met wat meer vocht, en regen op grotere schaal.
CAPE waardes zijn in het zuiden zo'n 1000 J/kg. Het KNMI schrijft lokaal nog waardes tot 2000 J/kg, waarbij dan ook hagel (circa 2 cm) mogelijk zou zijn. Dit geeft aan hoe vochtig de lucht wederom is, enkel zie ik vrij veel bewolking en niet heel veel zonneschijn voor dagelijkse gang in Vlaanderen. Daarom zou ik iets voorzichtiger bij 1000 J/kg gaan zitten.
Shear is iets hoger met 20 knopen, hierdoor kan er wat meer organisatie voorkomen (pulse, later organiserend naar multicell).

Triggers
We zien de buien ontstaan bij de convergentiezone die morgen over het zuiden van de Benelux ligt, hier begint de buienactiviteit dus mee.


De eerste buitjes, netjes op een rij op de convergentiezone, zo rond 3 uur 's middags.

Vanaf dit moment produceren de buien outflow, die als outflow boundaries ook weer nieuwe buien kunnen triggeren buiten de convergentiezone. Vanaf dat moment wordt het weer een rommeltje met her en der buien. Later kunnen de buien wat samen gaan klonteren, en zal de nadruk meer verschuiven naar wateroverlast.

Vanuit Duitsland kunnen er in de late avond ook nog enkele buien Drenthe intrekken vanuit het zuidoosten, toch is hier nog een grote onzekerheid.


KNMI guidance:
Situatie omschrijving:


Een hoogtelaag boven Bretagne beweegt eerst langzaam oost en buigt woensdag overdag noordwaarts af richting Het Kanaal, waar het in de nacht naar donderdag komt te liggen. Aan de noordoostflank van dit hoogtelaag is de bovenstroming zuidoost.
In deze stroming ligt een oude frontale zone NW-ZO georiënteerd min of meer stationair boven het midden van ons land. In het gronddrukpatroon zien we vanavond net zuid van ons land en langgerekte, nagenoeg gradiëntloze zone van lagedruk vanaf het zuiden van Engeland via België richting Polen en boven de Noordzee een zwakke NW-ZO georiënteerde rug tot aan het noorden van ons land.

In de loop van woensdag ontstaat er boven het zuiden van Duitsland een vlak laag dat een convergentiezone richting het zuiden en midden van Nederland, de rug boven de Noordzee richting het noorden van ons land blijft ook dan nog aanwezig. Op middelbaar niveau zien we de stroming in de loop van woensdag draaien van zuidoosten naar oost, hierdoor wordt er op deze niveaus later in de middag en avond wat warmere en vochtigere lucht uit Duitsland geadvecteerd worden.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt in deze verwachtingsperiode is de convectie, met name de neerslaghoeveelheden behoeven aandacht. Woensdagmiddag zijn de parameters voor zware convectieve neerslag opnieuw gunstig, in de middag vooral weer het zuidwesten en zuiden, in de avond nu ook elders. De modellen berekenen voor woensdagmiddag zelfs nog wat meer neerslag dan vandaag, de PW-waardes liggen met 30-35 mm in de verticale kolom een fractie hoger dan vandaag.

Voor in de avond zijn er wel wat afwijkingen. De Harmonies laten de convectie meer naar de noordelijke helft van het land laten verplaatsen. Hirlam en EC laten dan nog veel convectieve neerslag boven het zuiden zien, dit lijkt dan ook deels te maken te hebben met het front dan in deze modellen boven ons land door versterkte warmte-advectie wat lijkt te activeren.
De onzekerheden zijn in dit soort convectieve situaties met diverse subtiele forceringen vrij groot, dit geldt zeker voor de situatie van later woensdagmiddag en -avond wanneer Hirlam ook nog eens een apart laagje laat ontstaan boven het zuiden van ons land.


Neerslag:

Alle modellen laten later vannacht met woensdagochtend nog een enkele bui vanuit Duitsland het oosten en noordoosten binnentrekken. Verder woensdagochtend droog.

Woensdagmiddag in het zuidwesten en zuiden opnieuw vorming van buien. CAPE-waarden zijn fors met 1000-1500 J/kg, lokaal 1500-2000 J/kg. Hagel rond 2 cm of groter is met dit soort waarden niet uitgesloten. Behalve dagelijkse gang zien we als forcering ook convergentie in de vore. Ook zullen er op outflow-boundaries opnieuw buien ontstaan. De convectie modus is met 20-25 kn schering (0-6 km) multicel/puls. Door de lage treksnelheid en de hoge PW-waardes (30-35 mm) kan er lokaal in het zuiden en zuidwesten 20-40 mm vallen, zeer lokaal mogelijk nog wel wat meer. Lokale wateroverlast is net als vanmiddag in het zuidwesten waarschijnlijk.

Woensdagavond en nacht naar donderdag mogelijk buien in het midden en noorden van het land. Deze ontstaan aan het einde van de middag en het begin van de avond boven Duitsland, ook hier speelt convergentie een rol. Hirlam en EC houden dan ook boven het zuiden nog een sterk neerslagsignaal, hierbij speelt ook warmteadvectie op middelbare hoogte en de activerende frontale zone een rol.
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3026
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 juni, 12:45 uur | Bericht #493475
De laatste waarschuwingen van het KNMI (Nederland) en KMI (België)#KeepOnSmiling
Woonplaats: Meppel
Berichten: 155
Lid sinds: 31 mei. 2018
17 juni, 14:21 uur | Bericht #493476
Code oranje door KMI.
Datum van laatste bewerking zomer statistieken: 30-6-2020 om 11:37.
2020 lente-zomerweer (aangezien de winter toch niks wordt)
Geldig: Hele jaar :)
Warmte dagrecords: 7 (12.5, 31 januari, 16.7 op 16 februari, 19.6 op 5 april, 23.0 op 6 april en 24.5 op 8 april)
Maandrecords:
Absolute record:
Lente dagen: 77
Warme dagen: 44
Zomerse dagen: 9
Tropische dagen: 1
Tropennachten De Bilt: 0
Tropennachten op minstens 1 meetpunt in Nederland: 1 keer.
Warmste temperatuur De Bilt: 30.1, 26 juni 2020.
Warmste temperatuur in heel Nederland: 32.3, HvH, 26 juni 2020.
Onweersdagen in Meppel: 5
Woonplaats:
Berichten: 71
Lid sinds: 11 dec. 2011
17 juni, 15:52 uur | Bericht #493478
Ik woon in zeeland, Goes, en zie deze keer alles onder ons doorschuiven in ZW richting, zou de zone met onweersbuien nog naar het noorden gaan buigen? 
 
Pgs3000
Lid
Woonplaats: Middelburg
Berichten: 1719
Lid sinds: 14 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 juni, 15:53 uur | Bericht #493480
het ontstaat zo'n beetje boven ons hoofd hier in Zeeland.  De buien lijken lekker aan te groeien, hier (walcheren)  rommelt het lekker.
-- Live fast, Die young and leave a beautiful corpse! --
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1489
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 juni, 16:31 uur | Bericht #493481
Citaat van morninglory, woensdag 17 juni 2020, 15:52 uur Ik woon in zeeland, Goes, en zie deze keer alles onder ons doorschuiven in ZW richting, zou de zone met onweersbuien nog naar het noorden gaan buigen? 

Algemene trekrichting buien: west-noordwestelijk
Trigger (convergentiezone) kruipt langzaam naar het noorden, dus buien ontstaan steeds verder noordelijk.


We zien momenteel telkens in fases de buiigheid naar het noorden trekken. De eerste buien zagen we in West-&Oost-Vlaanderen, dat was stap 1. Hier had de zon nog niet alle tijd om de lucht op te warmen, dus was de onstabiliteit hier nog wat kleiner dan elders. Toch her en der positieve berichten gekregen dat men daar wel genoteh had.

Stap 2 zien we momenteel, en omvat Zuid-Limburg, via Belgisch Limburg & Antwerpen naar Zeeland. De convergentielijn schuift geleidelijk noordwaarts, dus de buien worden langzaam steeds noordelijker getriggerd.

In stap 3 zullen we waarschijnlijk de eerste buien zien richting resterend Limburg, Brabant en Zuid-Holland.Oost-NL
Los van dit verhaal komen er ook buien naar het oosten, vanuit Duitsland. De buien hebben nog wel een behoorlijke afstand af te leggen, en het gaat traag. Ik verwacht dat vanuit het oosten de buiigheid dus later vandaag ook gaat toenemen.


Onweersactiviteit is ook een stap noordelijker gegaan.

Toch zal het uiteraard ook weer zo zijn dat niet iedere plaats onweer gaat krijgen, reken je dus niet gelijk rijk. Ook trekken buien vrij traag (wel iets sneller dan gisteren toch), dus de situatie kan weer van plaats tot plaats verschillen. | Gewijzigd: 17 juni, 16:35 uur, door W. in t Erland
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Tieske
Moderator
Woonplaats: Breda
Berichten: 255
Lid sinds: 30 jun. 2015
17 juni, 19:01 uur | Bericht #493484
Aagezien er pittige onweersbuien op me af komen:

18-jarige (27 juni 19-jarige) weerfreak!
Terug naar boven
1 2 3
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.039 topics, welke bij elkaar 442.867 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.122 leden.
Het nieuwste lid is MargrietvO.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3507 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3507, lezen 13 mensen het topic "Voorlopige onweerskansen 28 en 29 juni 2011".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden