Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callaway, MO; Boone, MO.

4 Jun 2020 02:53:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harford, MD.

4 Jun 2020 02:53:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, NJ; Atlantic, NJ; Cape May, NJ.

4 Jun 2020 02:50:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atlantic, NJ; Ocean, NJ.

4 Jun 2020 02:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Montgomery, MO; Callaway, MO; Audrain, MO.

4 Jun 2020 02:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clinton, OH; Fayette, OH.

4 Jun 2020 02:46:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Howard, NE; Greeley, NE; Valley, NE; Sherman, NE.

4 Jun 2020 02:46:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, AL.

4 Jun 2020 02:40:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holt, NE; Wheeler, NE.

4 Jun 2020 02:36:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Middlesex, CT; New London, CT.

4 Jun 2020 02:36:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kearny, KS; Finney, KS; Scott, KS.

4 Jun 2020 02:36:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Frontier, NE.

4 Jun 2020 02:31:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Monroe, MO; Marion, MO; Adams, IL; Ralls, MO.

4 Jun 2020 02:31:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atlantic, NJ; Ocean, NJ; Burlington, NJ.

4 Jun 2020 02:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Humphreys, MS; Holmes, MS; Yazoo, MS.

4 Jun 2020 02:26:19
Actueel
1 / 4

Kans op nachtwolken

NLC seizoen begonnen

Zomer discussietopic

Grote omslag donderdag

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Seizoenswedstrijd zomer

Nog 1 week om in te zenden!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Check de nieuwste video's!

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Onbewolkt

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 245 bezoekers
Forum: 3675 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent Convergente plaatgrens?

Convergente plaatgrens

is volgens de platentektoniek een plek op Aarde waar twee naar elkaar toe bewegende tektonische platen bij elkaar komen en (van bovenaf gezien) aan elkaar grenzen. Door de divergente beweging verdikt de lithosfeer wat voor extensieve deformatie in de aardkorst zorgt.

Convergente plaatgrenzen zijn ofwel subductiezones of plekken waar continentale collisie plaatsvindt. In het eerste geval schuift de ene plaat onder de andere (subductie), in het tweede geval wordt een gebergte gevormd. Bij subductie bestaat de subducerende plaat gewoonlijk uit oceanische korst, de overrijdende plaat kan zowel uit oceanische als continentale korst bestaan. Bij gebergtevorming bestaan beide platen normaal gesproken uit continentale korst.

Subductiezones

Als één van de naar elkaar toe bewegende platen of beide bestaan uit oceanische korst, dat een hoge dichtheid heeft, zal de dichtere plaat subduceren waarbij een subductiezone wordt gevormd. De onderduikende plaat wordt de subducerende plaat genoemd, de andere plaat de overschuivende of overrijdende plaat.

Een resultaat van subductie aan het aardoppervlak is de ligging van oceanische troggen langs convergente plaatgrenzen.

Vulkanisme

De subducerende plaat bevat veel hydrothermale vloeistoffen. Dit zijn water en andere vluchtige bestanddelen die zowel in poreuze gesteenten als chemisch gebonden in gehydrateerde mineralen voorkomen. Als de plaat de aardmantel in beweegt zullen deze bestanddelen opstijgen waarbij ze reageren met de boven de subducerende plaat bevindende gesteenten. Over het algemeen brengt dit het smeltpunt van die gesteenten omlaag zodat magma ontstaat. Dit magma stijgt verder op en zorgt aan het aardoppervlak voor vulkanisme. Als beide platen uit oceanische korst bestaan gaat subductie daarom vaak samen met de vorming van eilandbogen door vulkanisme. Als één van de twee platen uit continentale korst bestaat zal een langgerekte zone met vulkanen op het land ontstaan. In beide gevallen ligt de zone een stuk van de plaatgrens af, omdat de diepte waarop het gesteente smelt rond de 50 km ligt.

Accretiewiggen

Tektonische platen zijn gemiddeld tientallen kilometers dik, zelfs oceanische lithosfeer kan over de honderd kilometer dik worden. Op plekken waar de ene plaat onder de andere subduceert zou dit een enorm hoogteverschil tot gevolg hebben. De diepste troggen op Aarde zijn echter nauwelijks 10 kilometer diep. Dit komt doordat het grootste deel van het hoogteverschil wordt opgevuld met sediment en materiaal dat van de subducerende plaat "afgeschraapt" wordt.

Onder dit materiaal zal zich een décollement ontwikkelen waarover het naar voren (van de subductiezone af) beweegt. Zo vormt zich een over de subducerende plaat heen liggende en naar de subductierichting steeds breder wordende wig, een zogenaamde accretiewig. Omdat de subductie voor een continue stuwende kracht zorgt, staan op de wig compressiespanningen, waardoor er deformatie door plooiing en overschuivingen plaatsvindt. De interne cohesie van het materiaal bepaalt de hoeken die de bovenkant van de wig (de zeebodem) en de onderkant van de wig (het décollement) maken met een horizontaal vlak en daarmee de vorm van de wig.

Continentale collisie
.
Als beide naar elkaar toe bewegende platen bestaan uit continentale korst vindt meestal geen subductie plaats, omdat dit type korst te licht is om de mantel in te bewegen. In plaats daarvan vervormt/deformeert de korst tot de convergente plaatbeweging stopt. Dit leidt tot gebergtevorming, een extreem soort korstverdikking.

Meestal begint gebergtevorming als een onder een continent subducerende plaat bestaat uit een continent (continentale korst) met eraan vast zittende oceanische korst (de plek waar de beide typen korst vastzitten noemt men een passieve marge). Door subductie van het oceanische deel van de plaat worden de continenten als het ware naar elkaar toegetrokken. Een gebergte is dus meestal gevormd langs een voormalige subductiezone. Het is daarom niet uitgesloten dat stukken continentale korst meegetrokken worden de mantel in. Door hun geringe dichtheid kunnen ze daarna weer omhoog bewegen, dit noemt men obductie.

Ook bij subductiezones kan korstverdikking optreden, soms worden sedimenten die op de subducerende plaat liggen bijvoorbeeld in een wig over elkaar geschoven.

Bron: wikipedia – de vrije encyclopedie

« Encyclopedie overzicht

Convergentie van continentale met continentale korst. Bron: Wikipedia Convergentie van continentale met continentale korst. Bron: Wikipedia Convergentie van oceanische met continentale korst. Bron: Wikipedia Convergentie van oceanische met continentale korst. Bron: Wikipedia Convergentie van oceanische met oceanische korst. Bron: Wikipedia Convergentie van oceanische met oceanische korst. Bron: Wikipedia