Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 januari 2013, 21:04 uur | Bericht #386144
Welk dier liep hier


De pootjes van een merel

In de sneeuw die er tijdens de afgelopen vorstperiode lag waren veel diersporen te zien. Zie de foto's hiernaast. Bij twee foto's is jouw hulp gevraagd....Sneeuw en ijs: de winter is voor veel dieren een moeilijke tijd. Per soort en regio worden diverse strategieen toegepast, om zich aan de wintertijd aan te passen. Zo zijn er dieren die in de winter actief zijn en voor de bescherming tegen kou krijgen deze een dikker vel, trekvogels trekken naar het zuiden en weer andere dieren slapen in de winter. De dieren die een winterslaap houden, worden onderverdeeld in warmbloedig en koudbloedig.


Sporen van een das.

Warmbloedig
De meeste zoogdieren, dus ook mensen, en vogels hebben een vaste, constante lichaamstemperatuur van 37 graden (maar bijvoorbeeld bij katten ligt die tussen 38 en 39 graden...) Om ervoor te zorgen dat de temperatuur constant blijft, ook in koude periodes in de winter, krijgen de dieren in de herfst een dikker vacht. Vogels krijgen meer donsveren waarin de lucht beter blijft zitten en dat luchtlaagje houdt de warmte van het lichaam vast.

Koudbloedig
Sommige dieren hebben geen vaste lichaamstemperatuur. Hun lichaamstemperatuur is ongeveer dezelfde als die van de omgeving die aan (flinke) veranderingen onderhevig kan zijn. Voorbeelden van deze koudbloedige dieren zijn insecten, reptielen, amfibieen en vissen. Als het in de winter koud is, is hun lijf helemaal stijf. Om ervoor te zorgen dat ze niet bevriezen, zoeken deze dieren 's winters een schuilplaats. Insecten verstoppen zich in schuurtjes, op zolders, in spleten en onder stenen. Kikkers nestelen zich bijvoorbeeld in de modder in een sloot. Daar blijven ze lekker warm.

Winterrust
Sommige dieren beperken hun activiteiten in de winter tot een minimum om krachten te sparen. Dieren die een winterrust houden, zoals dassen, eekhoorntjes en beren, brengen hun lichaamstemperatuur een paar graden omlaag, worden vaak wakker en nemen voeding tot zich. Sommige dieren leggen een voedselvoorraad aan. Dat doen ze voor de winter begint. Als het vervolgens koud wordt, hebben ze toch genoeg te eten. Zo verzamelt bijvoorbeeld de eekhoorn zeel veel noten en eikels en kruipt dan lekker in een warm holletje. Hij wordt alleen maar wakker om te eten. Ook mollen en hamsters houden winterrust. 



Ook bij dit spoor is je hulp gewenst. Welk dier liep hier?

Winterslaap
Sommige dieren, zoals de vleermuis, de egel en een beer, slapen de hele winter. Zij eten voordat de winter begint heel veel voedsel, zodat ze een lekker vetlaagje krijgen. Dan kruipen ze in een holletje en gaan de hele winter slapen. Hun hartslag gaat langzamer en alle lichaamsprocessen vertragen. Op deze wijze hebben de dieren niet zoveel energie nodig. 

Hazen en konijnen
De winter is ook voor hazen en konijnen een moeilijke tijd. De weersomstandigheden kunnen een behoorlijke invloed hebben op overleving van deze dieren, maar bijvoorbeeld ook op het succes van de voortplanting. Om te achterhalen hoe dat precies werkt op populatieniveau analyseerden Heiko Rödel en Jasja Dekker bijna 30 jaar aan afschotgegevens uit Nederland en Duitsland. Zij combineerden deze jachtstatistieken met weersgegevens van de meteorologische diensten van beide landen. Eerst analyseerden ze voor beide soorten de langdurige trends. Hieruit bleek dat hazen de afgelopen 28 jaar in Nederland en Duitsland gestaag zijn afgenomen.De belangrijkste oorzaak van deze langdurige negatieve trend moet gezocht worden in de intensivering van de landbouw, al is bekend dat ook ziekten, predatoren en het weer invloed hebben op de populatiedynamiek van hazen. De konijnendata vertonen door de komst van het Viraal Haemorhagisch Syndroom een afname na 1990. Door de ontwikkeling van resistentie tegen deze ziekte is er de afgelopen jaren weer een toename.


Sporen van een haas.

Hazen en weer
De volgende stap was het bepalen van effecten van regen en kou op de konijnen- en hazenpopulaties. Regen heeft een duidelijke invloed. De aantallen geschoten hazen, en dus de hazenpopulatie, is lager in jaren met grotere hoeveelheden neerslag tijdens de zomer en/of herfst in het jaar ervoor.

Konijnen en weer
De stand van de konijnenpopulatie zit nog wat ingewikkelder in elkaar. Naast het negatieve effect van de regen in de lente in het jaar van afschot, werkten regen en kou samen in op de konijnenpopulatie. De konijnenstand werd lager door lage temperaturen in de voorgaande winter, maar alleen als er tijdens de lente van het vorige jaar veel neerslag viel.


Hier liep een konijn.

Nieuwe sneeuw op komst?
Het ziet er nog steeds naar uit dat na een aantal zachte dagen de temperatuur gedurende het weekend behoorlijk inlevert met daarbij grote sneeuwkansen en een naar noordoost draaiende wind. Hoeveel sneeuw gaat vallen is nu nog niet te zeggen, maar dat de winter er nog niet de brui aangeeft, is wel duidelijk.

Bron: Meteoconsult | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:53 uur, door Joyce.s
there can be only one
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 januari 2013, 21:10 uur | Bericht #386147
Boom valt op voorbijrijdende auto

Op de Jan Van Rijswijcklaan in Antwerpen is dinsdagavond een boom op de weg gevallen. Een passerende auto werden daarbij beschadigd. Een van de bomen naast de tramlijn viel om en kwam terecht op de rijbaan. Het dak en de voorruit van een auto werden daarbij beschadigd. De chauffeur kwam er met de schrik van af. De brandweer kwam ter plaatse om de boom om te zagen. De weg was een tijd volledig versperd in de richting van de Singel.



Bron: GVA
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 januari 2013, 21:13 uur | Bericht #386149
Wegdek E314 richting Lummen aan derde herstelling toe

 Het gat van twee bij een meter, dat vanmorgen opgemerkt was in het wegdek van de E314 in Heusden-Zolder richting Lummen, is komende nacht aan een derde herstelling toe. "De rechterrijstrook wordt ter hoogte van de beschadiging vanaf 21.30 uur tot 5 uur morgenochtend afgesloten voor een herstelling met gietasfalt dat langer kan uitharden en langer standhoudt dan de snelle herstellingen met koudasfalt die vandaag al plaatshadden", vertelde vanavond Jo Lieben, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) Limburg.


© photo news.

De voorbije winterprik met strenge vrieskou heeft een rol gespeeld in het veroorzaken van het gat dat zo'n tien centimeter diep was. De wegpolitie Limburg beveiligde dinsdag rond 10 uur de situatie aan de brug over het Albertkanaal. Het verkeer moest er plaatselijk over een rijstrook. Onmiddellijk kwam een aannemer een noodherstelling met koud asfalt doen. Rond 11 uur werd de rijstrook aan de brug weer opengesteld.

"Maar door het drukke en zware verkeer kwam het asfalt weer los. Vannamiddag gebeurde een tweede herstelling tot 15.30 uur, zodat het verkeer tijdens de avondspits vlot door kon. Uiteindelijk is beslist om komende nacht een grondige herstelling met het duurzamere gietasfalt uit te voeren", aldus Lieben van AWV Limburg.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 januari 2013, 23:05 uur | Bericht #386163
Waterpeil daalt weer in Vlaanderen

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen in Vlaanderen is het waterpeil vanavond opnieuw aan het dalen. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die waarschuwt dat op sommige plaatsen wel waakzaamheid geboden blijft. Eerder op de dag had de VMM gewaarschuwd dat er wegens de hevige regenval waakzaamheid geboden is in het Denderbekken en in het Bovenscheldebekken. Maar daar zijn de waterpeilen ondertussen aan het dalen of zich aan het stabiliseren, zo meldt de maatschappij nu op haar website.

Volgens de VMM blijft wel waakzaamheid geboden in het Benedenscheldebekken, langs de Grote en de Kleine Molenbeek. Daar worden evenwel geen kritieke overstromingen verwacht. Ook langs andere traag reagerende waterlopen zoals de Hertsbergebeek (Brugse Polders) blijft waakzaamheid geboden.

In het Oost-Vlaamse Deinze was de gewestweg N43 vanavond afgesloten voor alle verkeer door de hevige wateroverlast. Om de coördinatie te vergemakkelijken werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, meldt het stadsbestuur van Deinze. De N43 was afgesloten tussen de Molenstraat in Deinze en de Posthoornstraat in Zulte. Het verkeer moest er omrijden. Op het kruispunt van de Nachtegaalstraat en de N43 pompte de brandweer het overtollige water van de Tichelbeek over naar de Leie.



Brandweer
In de Pastoriestraat in deelgemeente Meigem waren ook een aantal woningen bedreigd tussen de Wierookstraat en de Diepestraat. De bewoners hebben extra zandzakjes gekregen. De brandweer pompt het water van de Reigersbeek over naar het Schipdonkkanaal. De Vaart Linkeroever was afgesloten voor het verkeer. Ook de Pachthofstraat, de Pontstraat en de Bredestraat waren ondergelopen, meldt de stad Deinze.

Brakel
In Brakel waren een vijftal straten afgesloten en werden twee woningen bedreigd. De brandweer plaatst zandzakken om de huizen te beschermen.

Semois nadert alarmpeil
De Semois in de buurt van Aarlen en Tintigny, in de provincie Luxemburg wordt nauwlettend in het oog gehouden, zo meldt de Dienst voor het onderzoek van de waterlopen Sethy. "Een erg actieve regenzone trekt over Wallonië en het blijft nog de hele dag regenen", aldus het Sethy.

Die fase van pre-alarm geldt voor de Semois en haar zijrivieren in de provincie Luxemburg. Vooral in de gemeenten Aarlen, Attert, Chiny, Etalle, Habay en Tintigny wordt het waterpeil nauwlettend opgevolgd.

Herne
In het Vlaams-Brabantse Herne ware op twee plaatsen in totaal een vijftal straten onder water gelopen, zonder dat er huizen bedreigd werden. Burgemeester Kris Poelaert (CD&V) heeft de straten laten afsluiten. In het centrum van Herne was de wateroverlast het gevolg van het buiten haar oevers treden van de rivier de Marke. In deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle konden de beken hun water niet meer kwijt in de Marke.

West-Vlaanderen
De Leie en de kleinere Heulebeek hadden in de loop van vanmiddag hun kritiek peil bereikt. Dat meldde de stad Kortrijk en werd bevestigd door de brandweer. In Kortrijk stonden een paar straten onder water en waren enkele kruispunten voor het verkeer afgezet omdat doorrijden niet meer mogelijk is. De problemen beperken zich niet tot Kortrijk. Ook de buurgemeenten in de zone, waaronder Zwevegem en Marke, kregen af te rekenen met wateroverlast.

De Heulebeek was op verschillende plaatsen uit haar oevers getreden en het park van Heule was ondergelopen. "Maar de grootste piek hebben we gehad", klinkt het bij de brandweer in Kortrijk. "We blijven natuurlijk ter plaatse met een grote ploeg en zware pompen, maar op een aantal plaatsen zijn we alles aan het afwerken."

Ook de Leie bereikte haar kritieke peil. "Zolang het jaagpad niet onder water staat, is er geen probleem", preciseert de brandweer, maar volgens de stad zal die weg vandaag nog of morgen worden afgesloten.

"Als het stopt met regenen kunnen we alles de baas, maar als het blijft regenen is het achter de feiten aanhollen", besluit de brandweer. De problemen doen zich voor op plaatsen die door de stad gekend zijn als pijnpunten waaraan op korte termijn weinig kan worden gedaan.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:54 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2013, 07:36 uur | Bericht #386173
Warmterecord 30 januari vannacht al gesneuveld in Nederland

Nadat dinsdagavond het warmterecord voor 29 januari al sneuvelde, is in de nacht van dinsdag op woensdag ook het record voor de 30ste uit de boeken verdwenen. Nog nooit was het zo zacht op 30 januari als woensdag, blijkt uit gegevens van Weeronline.nl en het KNMI. Voor beide dagen stamde het record uit 2002, respectievelijk 11,8 en 11,9 graden Celsius. Rond 19.00 uur sneuvelde het record voor 29 januari al, direct na middernacht ging het tweede record eraan met 13 graden in De Bilt.

Dat het record 's nachts sneuvelt, komt door een aanvoer van zachte lucht vanuit het zuidwesten, die doorzet tot aan woensdagochtend. De relatief hoge temperatuur gaat wel gepaard met onstuimig weer. Aan de kust werd het op sommige plaatsen windkracht 8, aldus Weeronline.nl. De warmste januaridag ooit gemeten is 13 januari 1993 met 15,1 graden. Volgens Weeronline.nl gaan de metingen waarmee meteorologen hun gegevens vergelijken terug tot het jaar 1901.

Bron: HLN
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2013, 09:35 uur | Bericht #386175
Minder vluchten door harde wind



De harde wind, en met name de windrichting (zuidwestelijk), zorgen voor vertragingen van vliegtuigen en annuleringen op luchthaven Schiphol. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen of vliegtuigen die niet vertrekken. Een woordvoerster van Schiphol zei dat woensdag. Reizigers worden geadviseerd actuele informatie via (de site van) de luchtvaartmaatschappijen te zoeken. Op Eindhoven Airport verlopen alle vluchten ondanks de stevige wind volgens plan, laat de luchthaven weten. Volgens het KNMI is de zuidwestelijke wind krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer hard. Woensdagochtend zijn er windstoten mogelijk tot ongeveer 75 kilometer per uur. Aan het begin van de middag neemt de wind tijdelijk iets af.

Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:54 uur, door Joyce.s
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2013, 10:10 uur | Bericht #386180
Waterpeil daalt na felle regen van gisteren




Na de felle regen van gisteren, is het waterpeil sinds gisteravond op de meeste plaatsen in Vlaanderen alweer aan het dalen. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij. Vandaag kan het nog regenen, maar dat zou niet leiden tot bijkomende overstromingen. De dooi en hevige regen hebben hier en daar wel wegverzakkingen veroorzaakt. In Deinze is het gemeentelijke rampenplan nog altijd van kracht, maar de toestand is wel verbeterd. Er is de hele nacht water weggepompt. "Rond 4 uur hebben we de N43 kunnen openstellen, dus daar heeft de inzet van de pompen gerendeerd, maar in Meigem zijn we nog steeds aan het pompen. We hebben alle woningen wel kunnen vrijwaren van water, iedereen heeft de nacht thuis kunnen doorbrengen", zegt burgemeester Jan Vermeulen.

In Brakel, Oudenaarde, Geraardsbergen en Zwalm is de situatie onder controle. Gisteren was de toestand ook kritiek in het zuiden van de regio Kortrijk en rond Roeselare. De Heulebeek was op verschillende plaatsen uit haar oevers getreden en het park van Heule liep onder. Ook de Leie bereikte een kritiek peil. Maar grote problemen zijn er afgelopen nacht niet meer geweest. De treinen tussen Gent en Brussel hebben gisteravond trager gereden omdat de sporen in Erpe-Mere onder water dreigden te lopen.De Vlaamse Milieumaatschappij roept op om de hele week waakzaam te blijven, vooral in de gebieden rond het Benedenscheldebekken en langs de Grote en de Kleine Molenbeek.

Wegverzakkingen door dooi en regen
Op de verkeerswisselaar in Zwijnaarde van de E40 naar de E17 is er nog altijd grote verkeershinder door een wegverzakking. Er is asfalt gegoten, maar dat moet nog drogen. "Op de parallelweg van de E17 in de rijrichting van Antwerpen ter hoogte van Gent zijn er nog steeds 2 rijstroken versperd", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. "Momenteel verloopt de ochtendspits daar vrij moeizaam." De wegverzakking is ontstaan door de recente dooi en hevige regen. Rond de middag zouden de herstellingswerken klaar moeten zijn. Ook op de E19 in Zemst richting Brussel is er een gat in het wegdek. Ook daar moet er een noodherstelling gebeuren.

Bron: Deredactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:54 uur, door Joyce.s
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2013, 13:48 uur | Bericht #386207
Waarschuwing voor hoogwater

Rijkswaterstaat heeft een waarschuwing voor hoogwater afgegeven voor de noordelijke provincies. Het water in de Noordzee zal door de combinatie van harde wind en hoogwater worden opgestuwd, vooral bij Den Helder en Harlingen. Naar verwachting zal de waarschuwing ook gelden voor Delfzijl, maar daarover is nog geen besluit genomen, zegt Rijkswaterstaat. Het gebeurt een paar keer per jaar dat waterschappen, havenautoriteiten en provincies worden gewaarschuwd. Rijkswaterstaat verwacht rond 22.00 uur de hoogste waterstand bij Den Helder en bij Delfzijl rond 02.30 uur vannacht.

Terschelling
Intussen heeft ook de politie op Terschelling gewaarschuwd voor hoogwater. Eigenaren van geparkeerde auto's bij de haven hebben het advies gekregen om hun auto's daar weg te halen omdat de parkeerplaats vanavond blank komt te staan. Er wordt rekening gehouden met 60 centimeter rond 23.30 uur. Schiphol waarschuwde vanochtend vroeg voor wat vertragingen vanwege de harde wind. Door de windrichting zijn er minder banen beschikbaar voor de vliegtuigen. De luchthaven verwacht vanmiddag wel meer vertragingen omdat de wind zal aanwakkeren.

Bron: Nos
there can be only one
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2013, 20:38 uur | Bericht #386247
Maatregelen provincies wegens hoogwater



De waterschappen in Noord-Holland, Friesland en Groningen moeten vanavond en vannacht extra alert zijn. Er dreigt gevaar door de combinatie van springtij én harde wind, waarschuwt de Stormvloedwaarschuwingsdienst.

De combinatie van springtij én harde wind boven de noordelijke Noordzee (vooral bij Schotland en Noorwegen), zorgt ervoor dat er water richting Nederland wordt gestuwd. Vanavond en vannacht worden de hoogste waterstanden verwacht. Rijkswaterstaat heeft waarschuwingen uitgegeven voor Den Helder, Harlingen en Delfzijl. De Via deze link zijn de standen en waarschuwingen in de gaten te houden.

Bij Den Oever worden 'coupures' gesloten. Een coupure is een doorgang in een dijk, vaak loopt daar een weg door de dijk. Bij Delfzijl gaan vanavond om 23:00 uur vier coupures dicht. Ook in Harlingen sluit het Waterschap Wetterskip Fryslân de keermuur en sluis om het stijgende water tegen te houden.

Zware windstoten verwacht
Volgens RTL weerman Peter Timofeeff moet Nederland rekening houden met een aantal onstuimige dagen. "Er waait een harde wind uit het zuidwesten, en ik verwacht zware windstoten. Voor Den Oever is de windrichting goed nieuws. Als de wind uit het noorden zou komen, waren de problemen groter geweest."

RTL-weerman Peter Timofeeff:"Het springtij maakt het allemaal wat spannender. Dat zwiept het water enorm op."

"Het springtij maakt het allemaal wat spannender. Dat zwiept het water enorm op. En het blijft de komende dagen behoorlijk hard waaien, ook weer uit zuidwestelijke richting." Het KNMI waarschuwt dat er morgen zware windstoten van 90 kilometer per uur mogelijk zijn.

Watersnoodramp 60 jaar geleden
De problemen met het het hoge water komen op een opvallend moment. Morgen is het 60 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Toen brak een groot deel van de dijken in Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden door. Bij deze ramp vielen 1836 doden en verloren tienduizenden mensen hun huis. De oorzaak van de Watersnoodramp was de combinatie van springtij en een noordwesterstorm. Die stuwde het water in de Noordzee naar het zuiden. Daar vormt de zee een soort trechter, waardoor het water steeds hoger kwam te staan. Ook in Engeland en België waren overstromingen.

Bron: RTL | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:21 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2013, 20:43 uur | Bericht #386248
Delfzijl sluit dijkdoorgangen


Het waterschap Noorderzijlvest sluit vanavond rond 23.00 uur de dijkdoorgangen in de haven van Delfzijl, ANP.

Het waterschap Noorderzijlvest sluit vanavond rond 23.00 uur de dijkdoorgangen in de haven van Delfzijl. Dat moet voorkomen dat de stad en de omgeving onder water komen te staan. De harde westenwind en het hoge water veroorzaken vanavond en vannacht een hoge waterstand. Het waterschap verwacht dat in Delfzijl rond 01.00 uur de piek van 3.20 meter boven NAP wordt bereikt.

Coupures
Als het water hoger dreigt te komen dan 3 meter boven NAP, besluit het waterschap de dijkdoorgangen, ook wel coupures genoemd, te sluiten. Zo wordt de waterstand in en rond de haven laag gehouden. Volgens een woordvoerder van Noorderzijlvest gebeurt dat zo'n twee à drie keer per jaar. Het is nog niet bekend hoe lang de sluiting van de coupures duurt.

Bron: NOS
  | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:21 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 januari 2013, 00:11 uur | Bericht #386289
Hoogwater Friesland valt mee

Friesland heeft vooralsnog niet al te veel last van hoogwater. Het voorspelde peil van 3 meter boven N.A.P. wordt waarschijnlijk niet gehaald. 'Het valt mee, er is niet zo veel aan de hand', liet een woordvoerder van het waterschap Wetterskip Fryslân woensdagavond laat weten. Het Friese waterschap heeft de hele avond de dijken in de gaten gehouden. In Harlingen sluit het waterschap de keermuur en sluis om het stijgende water tegen te houden. Het hoogwater ontstaat door de combinatie van springtij en een harde zuidwestenwind. Springtij is het moment wanneer het verschil tussen hoogtij en laagtij het grootst is. Het ontstaat wanneer de zon, maan en aarde precies in één rechte lijn staan.

Bron: AD
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 januari 2013, 08:39 uur | Bericht #386304
Problemen met hoogwater vallen mee


Het lijkt mee te vallen met de hoge waterstand in het noorden van het land. De verwachting was dat het waterpeil tot 3 meter boven N.A.P (Normaal Amsterdams Peil) zou stijgen, maar zo hoog kwam het water niet. Het hoogste peil van 2,55 meter werd gemeten in Harlingen", aldus Michiel Zijlstra van waterschap Friesland.

Geen natte voeten
Maar dit heeft niet tot problemen geleid. Zijlstra: "We hebben tot na het hoogste punt rond middernacht extra dijkbewaking gehad bij Ameland, Schiermonnikoog en Lauwersoog. Maar de situatie viel mee, er kwam geen water over de dijken heen en we hebben geen natte voeten gehad. Rijkwaterschap gaf gistermiddag een waarschuwing voor hoogwater bij Den Helder, Harlingen en Delfzijl, door de combinatie van vloed en de harde wind die het water deed opstuwen.

Dijkdoorgangen gesloten
Waterschappen in de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen waren extra alert op de duinen en dijken. In Harlingen sloot het waterschap de keermuur en sluis om het stijgende water tegen te houden en in Delfzijl werd de dijkdoorgangen gisteravond gesloten om te voorkomen dat de stad onder water zou komen te staan. Hoewel het grootste gevaar lijkt geweken, blijven de waterschappen alert. In de drie provincies worden de dijken vandaag nog extra bewaakt.

Bron: RTLnieuws | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:54 uur, door Joyce.s
there can be only one
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 januari 2013, 14:56 uur | Bericht #386335
Boom dreigde op woning te vallen

Aan het Kluisgat in de Groningse wijk Lewenborg dreigde donderdagochtend een boom op een woning te vallen. De den stond door de harde wind op het punt van omwaaien. De boom is uit voorzorg gekapt, zodat de woning geen schade zou oplopen.



Bron: RTVNoord
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 januari 2013, 16:11 uur | Bericht #386339
Bedreiging van water

Nog geen week geleden was het rustig winterweer en stonden we nog massaal op de schaats. Momenteel hebben we met een heel ander weertype te maken. Het is ineens uitermate zacht voor de tijd van het jaar met zelfs temperaturen in de dubbele cijfers. Het is ook zeer wisselvallig met perioden waarin er veel regen valt en het ook nog eens stevig waait. Deze combinatie levert samen met de getijden soms bedreigende situaties op voor ons laag gelegen land. Precies 60 jaar geleden ging het hierdoor compleet mis.


Afgelopen zaterdag werd er nog volop geschaatst. Foto: Margreet van Vianen, Tilburg.

Watersnoodramp
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, precies 60 jaar geleden, voltrok zich een catastrofale ramp. Door de combinatie van springtij en een noordwesterstorm kwam het water zo hoog dat een groot deel van de provincie Zeeland, het westen van Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden overstroomde. Hierbij verdronken meer dan 1800 mensen en veel dieren. Ruim 100.000 mensen verloren hun huizen en bezittingen. Er werd nadien tientallen jaren gewerkt aan een verdedigingssysteem om ons land te beschermen tegen het hoge water. De Oosterscheldekering, een deel van de Deltawerken, werd in 1986 opgeleverd. De Maeslantkering kwam in 1997 gereed en in 2010 waren alle dijken verhoogd tot deltahoogte.


Overstroomd gebied 60 jaar geleden tijdens de watersnoodramp van 1953.

Hoogwater
De zachte lucht, afkomstig van de Atlantische Oceaan wordt met grote snelheid naar onze omgeving geblazen. Daarbij trok de westenwind gisteravond nog aan naar een kracht 8, stormachtig. Tussen 18:00 en 19:00 uur werd op Terschelling zelfs een zeer zware windstoot gemeten van 100 km/uur op het meetpunt Hoorn. Diezelfde woensdag avond was het springtij. Dit is een periode van het getij waarin het verschil tussen hoog- en laagwater het grootst is. Dus niet alleen het hoogwater is dan hoger dan gemiddeld, maar ook het laagwater is dan het laagst. Het verschil in getijden wordt veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de maan en in mindere mate van de zon. Bij springtij, dat ongeveer eens in de 14 dagen voorkomt, versterken de getijkrachten van de maan en die van de zon elkaar omdat ze dezelfde richting hebben. Dat is het geval wanneer zon, maan en aarde in een rechte lijn staan, dus tijdens nieuwe maan en volle maan. De combinatie van springtij en de harde wind lijken woensdagavond en donderdagnacht niet te hebben geleid tot grote problemen. Waterschappen hadden wel voorzorgsmaatregelen genomen en hielden de dijken goed in de gaten.


Dijkdoorgangen Delfzijl gesloten. Foto: Jannes Wiersema.

Stoomgemaal in werking
Het Wetterskip Fryslân heeft het Woudagemaal in werking gezet. Dit historische stoomgemaal, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat zal de komende drie tot vijf dagen in bedrijf zijn om het overtollige regenwater af te voeren richting het IJsselmeer. Er is onvoldoende capaciteit om het water af te voeren via de spuisluizen in het noorden van de provincie vanwege de hoge waterstand in de Waddenzee. Het Woudagemaal uit 1920 is een prachtig stukje techniek uit vervlogen tijden dat dus nog steeds trouwe dienst doet om het boezemwater in Friesland op pijl te houden. Het is een spectaculair gezicht om het stoomgemaal in vol bedrijf te aanschouwen. Het Woudagemaal is ook als het dienst doet geopend voor bezoekers. Vorig jaar kwamen er zelfs ruim 50.000 bezoekers naar Zuidwest-Friesland.


Het stoomgemaal in werking.

Bedreiging dijken door gasboringen
Gasboringen in het noorden van het land vormen een grotere bedreiging dan tot dusver werd gedacht. Uit een onlangs verschenen rapport blijkt dat gasboringen aardschokken kunnen veroorzaken van vier tot vijf op de schaal van Richter. Als er dergelijke zware aardbevingen komen door gaswinning, is volgens dijkgraaf Bert Middel van het waterschap Noorderzijlvest de kans groot dat de dijken van het Eemskanaal in Groningen kunnen bezwijken. Als een dergelijk scenario zich volstrekt zou dit een grote ramp kunnen betekenen voor de inwoners van Groningen.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:55 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 januari 2013, 20:23 uur | Bericht #386354
Bredabaan tijdlang afgesloten door stormschade aan gebouw

In Merksem werd de Bredabaan, een belangrijke Antwerpse invalsweg, donderdagavond een tijdlang afgesloten vanwege een potentieel gevaarlijke situatie aan een appartementsgebouw van een twintigtal verdiepingen hoog bij het Leiebos. Rond 17.30 uur werd de rijbaan weer vrijgegeven.


Foto's BFM

Door stormschade zijn er kleine stukken beton van het gebouw afgebroken en er werd gevreesd dat er bijkomende brokstukken naar beneden zouden komen tot op de rijbaan. Er stonden zelfs files tot op de Antwerpse ring.

"De brandweer is ter plaatse om de balkons van de appartementen te inspecteren op mogelijk gevaar", zei woordvoerder Fons Bastiaenssens van de Antwerpse lokale politie. "Mogelijk bestaat immers de kans dat er nog stukken afbreken, hetzij beton, hetzij versplinterd glas, en dat kan natuurlijk gevaarlijk zijn voor voetgangers, fietsers en automobilisten."


Foto's BFM

De inspectie is volgens de politie een erg tijdrovende klus. Daarom werd verwacht dat pas na 19.00 uur duidelijk zou worden of de Bredabaan afgesloten dient te blijven. Maar rond 17.30 uur werd de rijbaan al vrijgegeven.

Bron: GVA
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 februari 2013, 10:07 uur | Bericht #386388
Januari 2013: Koud, normale hoeveelheid zon en neerslag

Januari 2013 was een koude maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur die uitkomt op 2,0 °C. Normaal is het daar in januari gemiddeld 3,1 °C.



De kou werd vooral gekenmerkt door een lange vorstperiode die 10 januari begon. Vanaf die dag telde De Bilt zeventien opeenvolgende vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), het langjarig gemiddelde bedraagt voor de gehele maand dertien. Enkele dagen later kwam het kwik in De Bilt overdag niet meer boven nul. 13 januari was de eerste ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) in een opeenvolgende reeks van in totaal twaalf ijsdagen. Normaal komen er in januari in De Bilt drie ijsdagen voor. De laagste temperatuur werd gemeten op KNMI station Herwijnen op 16 januari. Na een heldere nacht werd boven een vers sneeuwdek een temperatuur van -18,0 °C gemeten. Op 27 januari viel de dooi in. De laatste dagen van de maand verliepen ronduit zacht. De hoogste temperatuur werd 30 januari gemeten in Eindhoven: 13,9 °C. Ook de eerste decade (tien dagen) van januari was het opvallend zacht. De gemiddelde temperatuur kwam toen overeen met waarden die goed passen bij begin april.


In januari viel gemiddeld over het land ongeveer 55 mm neerslag. Daarmee is de maand vrij droog verlopen, want normaal valt er gemiddeld in januari 73 mm. De meeste neerslag viel in de vorm van regen tijdens het wisselvallige en zachte weer aan het begin en eind van de maand. In de eerste decade viel landelijk gemiddeld bijna 20 mm regen. De laatste vijf dagen van de maand viel ongeveer de halve maandsom. Op 29 en 30 januari viel in een strook van het zuidwesten naar het noordoosten 10 tot 20 mm, in het zuidwesten plaatselijk meer dan 25 mm. Van de KNMI stations was Rotterdam deze maand het natst met circa 70 mm. In Den Helder viel deze maand de minste neerslag, ongeveer 40 mm. In De Bilt werd in januari circa 60 mm afgetapt, tegen 70 mm normaal.

Gedurende de koude periode in het midden van de maand viel de neerslag meestal in de vorm van sneeuw. Een klein lagedrukgebied veroorzaakte in de avond en nacht van 14 op 15 januari in de zuidwestelijke helft van het land een pak sneeuw. Op veel plaatsen lag daar ’s ochtends meer dan 10 cm, plaatselijk 15 cm. De sneeuwzone breidde zich uit en kwam uiteindelijk tot stilstand in een strook van Noord-Holland naar Drenthe. Op 20 en 21 januari trok vanuit Frankrijk een storing met zachtere lucht naar het noorden. Op de meeste plaatsen viel 1-5 cm sneeuw. In het noorden van het land viel de sneeuw bij een ijzige, krachtige oostenwind. De combinatie van sneeuw en wind, leidde daar tot stuifsneeuw, sneeuwduinen en veel overlast. In het zuiden en westen kwam ijzel, ijsregen voor en regen, die op een bevroren ondergrond aanleiding was tot gladheid.



De hoeveelheid zonneschijn was normaal en komt landelijk gemiddeld uit op circa 60 uur, het langjarig gemiddelde bedraagt 62. Met name de eerste decade was vrij somber en tijdens de koude tweede decade was het gemiddeld zonniger dan normaal. Opvallend was het grote verschil in het aantal zonuren tussen het oosten en westen van het land. Vooral in de oostelijke helft van het land liet de zon op meerdere dagen verstek gaan.
Het somberste station is Twenthe, met circa 30 uur zon. Het kwam niet vaak voor, dat het daar zo somber was. In het westen was het juist vrij zonnig. Het zonnigste KNMI station was Rotterdam met circa 90 uren zon. In De Bilt werden circa 65 zonuren geregistreerd tegen 62 uren normaal.
Vorig jaar januari bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 4,9 °C, het aantal uren zonneschijn 67 en de neerslagsom 85 mm.



Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

Bron: KNMI | Gewijzigd: 1 februari 2013, 10:09 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 februari 2013, 14:40 uur | Bericht #386399
Filezwaarte daalt ondanks sneeuw opnieuw

De filezwaarte - lengte maal duur van de file - is in januari opnieuw gedaald.  Opvallend, zegt de ANWB, omdat het verkeer de afgelopen maand te kampen had met zware sneeuwval. Het winterse weer leidde op dinsdag 15 januari zelfs tot een recordspits van 1007 kilometer.

Ten opzichte van de gemiddelde filezwaarte van de januarimaanden in de afgelopen 7 jaar was de daling in januari dit jaar 20 procent, meldt de ANWB.

Bron: NU.nl | Gewijzigd: 1 februari 2013, 14:41 uur, door Debbieke
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 februari 2013, 14:42 uur | Bericht #386400
'Zeer abnormaal' veel sneeuwdagen in januari

 De 13 sneeuwdagen van afgelopen maand maakten van januari op dat vlak een 'zeer abnormale' maand, wat betekent dat dat maar eens om de tien jaar gebeurt. Voor de meeste andere parameters scoort januari echter zoals gemiddeld. Enkel de lage zonneschijnduur (36,3 uur) noemt het KMI in haar klimatologisch maandoverzicht 'abnormaal', wat betekent dat het zich om de 6 jaar voordoet.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.

Ondanks de vele sneeuwdagen en de vele neerslag op de laatste dagen van de maand, was de afgelopen maand minder nat dan normaal. In Ukkel werd 53,6 mm neerslag gemeten. De normale waarde is 76,1 mm. De neerslag van de afgelopen maand is wel op zo goed als evenveel dagen gevallen als gemiddeld het geval is. In januari 2013 regende het 19 dagen, en anders valt er in die maand op gemiddeld 19,2 dagen neerslag.

Met een zonneschijnduur van 36,3 uur haalt januari 2013 wel een opvallend lage uitslag. In januari schijnt de zon anders gemiddeld 59 uren. Het laagterecord dateert van 2004, toen de zon 34 uur scheen.

De gemiddelde temperatuur lag vorige maand op 2,1 graden, net iets minder dan de gemiddelde januaritemperatuur, die op 3,3 graden ligt. De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg dan weer 4,1 graden, en de gemiddelde minimumtemperatuur lag exact op het vriespunt.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 februari 2013, 14:57 uur | Bericht #386404
Meanderende stroming keert terug

Wie hoopt dat de kou weldra uit de lucht is, en de lente schuchter haar opwachting kan maken, zal teleurgesteld zijn. De atmosferische condities gaan namelijk weer meer in winterstand staan. Een belangrijke indicatie daarvan is de golvende straalstroom. Momenteel ligt de straalstroom in een west-oost oriëntatie over ons heen en bevinden we ons in een zogeheten west-circulatie met aanvoer van diverse regenzones vanaf de Atlantische Oceaan, waarbij nu en dan zeer zachte lucht vanaf die grote watervlakte mee komt. Zodra de straalstroom gaat meanderen, worden de weercondities opnieuw geschud. De kaarten die dan naar voren komen zijn nogal koud.

We bekijken de kaarten
De eerste kaart hiernaast stelt min of meer het luchtdrukpatroon voor op ongeveer 5 kilometer hoogte. De warme lucht bevindt zich in het zuidwesten, de koudste lucht in het noorden. Uit deze kaart is min of meer te destilleren dat de straalstroom west-oost over Europa ligt, precies tussen de koude en de warme lucht in. Middels deze constellatie worden gemakkelijk fronten en lagedrukgebieden vanaf de oceaan over een flink deel van Europa getrokken. Het is de kaart van gisteren, donderdag.


Alle kaarten bij dit verhaal zijn gebaseerd op de 00.00 uur run van het ECMWF model, en het gaat daarbij steeds om de hoofdberekening. Dit is kaart 1. De situatie van gisteren, donderdag 31 januari op 500 hPa (dat is ongeveer 5 km hoog).

De tweede kaart gaat over hetzelfde hoogtevlak en is de verwachting voor morgen, zaterdag. De warme lucht (op 5 km hoogte) krijgt een noordwaartse uitstrekking, terwijl vanuit het noorden de koudere lucht juist Centraal-Europa induikt. De derde kaart geeft de situatie aan de grond aan, ook voor zaterdag. Een hele gordel met lagedrukgebieden hangt als het ware onder die koude lucht in de bovenlucht. Dat leidt overigens niet tot heel veel neerslag, aangezien de lucht tamelijk droog is. Wel zorgt de Stau vooral in het zuiden van Duitsland en in de noordelijke Alpen voor flink wat verse sneeuw.


Kaart 2. Zaterdag 2 februari, situatie op ongeveer 5km hoogte.


kaart 3. Grondkaart van zaterdag 2 februari. Aan de oostflank van een hogedrukgebied zijn er allerlei lagedrukgebieden die ontstaan in de koude lucht.


Kaart 4. De nacht naar dinsdag 5 februari. De kaart van de situatie op ongeveer 5 km hoogte.

In de etmalen daarop volgend lijkt de stroming lagerop en hogerop in de atmosfeer weer wat meer naar west te draaien. De vierde kaart (hierboven) toont de 500 hPa situatie tijdens de nacht naar dinsdag 5 februari. Bijna zie je de oorspronkelijke situatie weer terug, met de koude lucht in het noorden en de milde lucht in het zuidwesten. Toch is er ten opzichte van afgelopen donderdag wel wat veranderd; het hogedrukgebied bij de Azoren heeft namelijk een uitloper, een rug, over het midden van de Atlantische Oceaan. Die rug van hoge luchtdruk versterkt zich vervolgens, zo lijkt het. Op kaart vijf (hieronder), donderdag 7 februari heeft de uitloper zich al verstevigd. Als je deze kaart vergelijkt met de allereerste van het rijtje, dan is goed te zien wat we bedoelen met een meanderende stroming. De west-oost lijn vanaf de oceaan wordt onderbroken en neerslaggebieden vanuit die hoek zullen ‘afgebogen’ onder de straalstroomband door over Europa trekken. In dit geval schuiven fronten en lagedrukgebieden dan heel gemakkelijk over bijvoorbeeld Spanje en delen van Noord-Afrika. Ondertussen kan wel in de koude lucht her en der een lagedrukgebied tot ontwikkeling komen. Voor ons meteorologen komt er dan een moeilijkheid om de hoek… Daar waar fronten vanaf de oceaan relatief gemakkelijk te timen zijn, zijn lagedrukgebieden onder een koude bovenlucht vaak juist heel lastig in te schatten.


kaart 5. Donderdag 7 februari, de situatie op ongeveer 5 km hoogte.

Een Scandinavisch hogedrukgebied?
Dan komen we bij de laatste kaart, nummer zes. Net als de vorige berekeningen gaat het hier om de hoofdberekening van het ECMWF model, uit Engeland. Op de zesde kaart staat zowel de grondsituatie als de situatie op 5 kilometer hoogte voor zaterdag 9 februari.

kaart 6. De situatie op zaterdag 9 februari. Bovenste kaart is de grondkaart voor die dag, de onderste de kaart van 5 km hoogte.

In dit geval heeft de hoofdberekening de visie dat er boven Scandinavië een hogedrukgebied tot stand komt. Dat hogedrukgebied vindt zijn oorsprong in de uitloper van het hogedrukgebied dat boven de Azoren ligt en zich de komende tijd noordwaarts uitstrekt. Als zo’n uitstrekking (zo’n rug) maar ver genoeg weet te komen, kan deze zich met een aparte afsnoering nestelen boven Noord-Europa. De hoofdberekening doet dat. Fraai nieuws voor de winterliefhebber. Al moeten we daar gelijk bij vermelden dat lang niet alle opties van het ECMWF model ditzelfde doen.

Temperatuurgrafiek
Tot slot nog de berekeningen in de pluimgrafiek, zoals we deze wel vaker op onze site tonen. De grafiek is voor het midden van het land en laat zien dat de hoofdberekening volgende week zaterdag zo’n beetje het koudste member is van alle opties. Edoch, de opties met maximumtemperaturen boven +3 graden zijn die dag ook klein.

De temperatuurgrafiek voor De Bilt.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 1 februari 2013, 18:27 uur, door Ben47
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 februari 2013, 22:15 uur | Bericht #386422
Vriesweer slaat kraters in wegen

Putten in het wegdek zijn een bron van frustratie voor menig chauffeur. In Kruibeke, en ook in Sint-Niklaas heeft het vriesweer van de voorbije weken de toestand van het wegdek enkel doen verslechteren.


Foto: Stefaan Van Hul

Het ergste zijn de wegen er in Kruibeke aan toe. Daar zijn zelfs straten afgesloten, omdat er diepe kraters in de rijbaan zijn geslagen. Vooral de wijken Sterhoek en Doorn zijn bezaaid met putten en verzakkingen. "De wegen waren al in slechte staat", zegt burgemeester Jos Stassen (SamenVoorKruibeke). "Maar allerlei factoren hebben ervoor gezorgd dat de toestand echt zorgwekkend is. Enerzijds was er de omleiding naar het centrum van Kruibeke. Een ander gegeven is natuurlijk het weer. Bijkomend probleem is dat er kasseien onder het asfalt liggen, die dansen op de bevroren ondergrond. En alles wat we nu opvullen, wordt er binnen de kortste keren weer uitgereden."

De Akkerstraat is intussen volledig afgesloten, net zoals een gedeelte van de Doorn, waar een gigantisch gat van een halve meter gaapt. "Voor onze deur liggen twee gevaarlijke putten, waarvan de eerste al sinds juni vorig jaar", vertelt Lut Callebaut uit de Doorn. "Nadat een fietser daardoor een zware val heeft gemaakt, werd er een hek rond geplaatst", voegt haar overbuur Jan De Cock toe. "Het vorige bestuur heeft dat gewoon zo laten liggen."

De heraanleg van de wegen vormt voor het nieuwe gemeentebestuur een flinke hap uit het toch al krappe budget. "Dit is een deel van de erfenis, dat we niet hadden voorzien", zegt Jos Stassen. "Maar we zullen het oplossen. Op dit moment kunnen we helaas weinig meer doen dan hopen op beter weer, zodat we zo snel mogelijk kunnen herstellen. En dan gaan we bekijken waar we echt kunnen heraanleggen."

Voortdurend nieuwe putten
Ook in Sint-Niklaas zijn wegen waar putten repetitief in het wegdek worden geslagen. In de Vossekotstraat, nabij recreatiedomein De Ster, klagen buurtbewoners als jaren over de putten en het bijhorende risico op ongevallen en schade aan hun auto. "Ik woon hier ondertussen vijf jaar en echt voortdurend vallen er nieuwe putten in het wegdek", vertelt Patricia Pluquet. "Het doet mijn auto geen deugd van de oprit te rijden, zelfs al doe ik het heel traag. Daarbij komt dat de pek die hier regelmatig gegoten wordt, zich in de lak van de auto's vast hecht."

"Die voorbijrazende vrachtwagens, die zich bijna nooit aan de snelheidslimiet van 70 kilometer per uur houden, zijn wellicht de voornaamste oorzaak van de putten."

Volgend jaar start de heraanleg van de aanpalende N70. Na de rioleringswerken begint de volledige vernieuwing van de gewestweg. "Hopelijk komt er beterschap met een volledig nieuw wegdek."

Bron: GVA
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.843 topics, welke bij elkaar 448.337 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 222 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 222, lezen 4 mensen het topic "Van sneeuwstorm tot kaiserwetter, Sankt Anton am Arlberg (Lech, Tirol)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden