Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 08:53:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 januari 2013, 11:48 uur | Bericht #380930
Slecht weer hindert wintersportverkeer

Wintersporters die dit weekend van en naar de skidorpen in de Beierse Alpen en delen van Oostenrijk rijden, moeten rekening houden met mogelijk forse hinder door harde wind en veel regen en sneeuw.

Delen van Oostenrijk en Duitsland krijgen te maken met een krachtige wind met windstoten van 75 tot 100 km per uur. Dat gaat samen met hevige regenval en boven de 1.500 tot 2.000 meter zal het flink gaan sneeuwen. Inmiddels hebben de Duitse en Oostenrijkse weerdiensten code geel uitgegeven en voor enkele regio's in Oostenrijk al code Oranje.


© ap.

Sneeuw en regen
De zwaarste regen- en sneeuwval vindt plaats vanaf morgenmiddag tot en met zaterdagavond. Boven de 2000 meter valt dan een dik pak sneeuw, op veel plaatsen in Salzburgerland en het oosten van Tirol minimaal 50 en mogelijk 100 cm. "In combinatie met de wind kunnen er dan sneeuwduinen ontstaan", legt aldus de Nederlandse weerman Severin uit.

Natte sneeuw
Onder de 2.000 meter gaat de sneeuw over in natte sneeuw en regen. Aangezien de meeste dorpen in deze regio's ruim onder de 2000 meter liggen, lijkt de kans op ingesneeuwd raken niet zo groot. Flinke regenhoeveelheden van 40 tot 80 mm kunnen in de laaggelegen dorpen echter ook voor overlast zorgen.

Elders in het Alpengebied is er volgens Severin weinig aan de hand. De rit van en naar de Franse Alpen, Zwitserland en het westelijke deel van de Italiaanse Alpen zal gepaard gaan met zonneschijn en uitstekende temperaturen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 3 januari 2013, 11:49 uur, door Bronk
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 januari 2013, 14:09 uur | Bericht #380938
1.200 skiërs geëvacueerd uit Noord-Spaans skistation

Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.

Hulpdiensten hebben in de Spaanse Pyreneeën circa 1.200 skiërs geëvacueerd. Door hevige windstoten zaten de wintersporters al sinds gisteren geblokkeerd op de top van het skistation Panticosa. Dat hebben verantwoordelijken van het skistation bekendgemaakt.

De hele nacht waren politie- en hulpdiensten en personeel van het skistation nabij Aragon in de weer om skiërs, die gestrand waren in een cafetaria op de top, naar de vallei te brengen. Door rukwinden tot 110 km/u konden de kabelliften niet gebruikt worden. Honderden wintersporters zaten daardoor sinds gisteren 16 uur vast. Enkel de meest ervaren skiërs waagden zich aan de afdaling op de skilatten.

Omstreeks 10.30 uur werd de operatie afgeblazen nadat de laatste groep aan het basisstation van de kabellift was aangekomen, aldus uitbater Aramon. De directie van Panticosa besliste de installaties vandaag dicht te houden voor nazicht.

Bron: HLN
Waarom deze advertentie?
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 januari 2013, 15:25 uur | Bericht #380979
Sneeuwdump Oostenrijk

Een hogedrukgebied ligt de komende dagen standvastig boven het noordwesten van Frankrijk en dat resulteert bij ons in ‘stabiel’ weer. Dat betekent echter geen mooi weer, als met wat zon en zonder neerslag, maar vooral grijs en grauw weer. Milde en vochtige lucht vanaf de Atlantische Oceaan, met van origine een maritiem subtropische oorsprong, stroomt rondom het hogedrukgebied via de Britse eilanden en de Noordzee ons land binnen en resulteert bij ons in relatief hoge temperaturen en een dik wolkenpakket. In de Alpen gebeurt hetzelfde, maar daar botst de milde lucht komende nacht tegen de noordelijke Oostenrijke Alpen kam, waarna er in de centrale delen van Oostenrijk vanaf ongeveer 1100 meter ruim een meter verse sneeuw gaat vallen.


De komende dagen gaat er in golven een flink pak verse sneeuw in vooral de centrale delen van Oostenrijk vallen. Plaatselijk tot meer dan een meter!

Zowel hoger in de atmosfeer als aan het aardoppervlak is het hogedrukgebied boven Noordwest- Frankrijk de komende dagen goed terug te vinden. Rondom een hogedrukgebied stroomt de wind altijd met de klok mee. De lucht die ten westen van Portugal boven de Atlantische oceaan aanwezig is, wordt dan ook naar het noorden, richting de Britse eilanden en de noordelijke Noordzee gestuwd. Daar maakt de lucht een bocht en stroomt vervolgens aan de andere kant van het hogedrukgebied in zuidoostwaartse richting naar Nederland, Duitsland, Tsjechië en het Alpengebied.


In de bovenlucht ligt er een rug van hoge luchtdruk vanuit het zuidwesten tot over de Britse eilanden en de Noordzee. Wij bevinden ons aan de oostflank ervan en dat resulteert bij ons in grijs en grauw weer. Daar waar de lucht op de Alpen botst in Oostenrijk gaat veel neerslag vallen.

Sneeuwgrens
Bij ons, maar ook in bijvoorbeeld de skigebieden in België en Duitsland is het door de aanvoer van die milde lucht erg zacht met middagtemperaturen rond 10 graden. In de Ardennen, het Sauerland en de Eifel is het dan ook te warm voor sneeuwval, maar bijvoorbeeld het Beierse Woud, het Zwarte Woud en de skioorden in Tsjechië kunnen in de gebieden boven ongeveer 1500 meter aan noordwestkant van bergen wel wat verse sneeuw verwachten. Alles onder die grens valt in de vorm van regen.


Dichterbij de grond ligt er een hogedrukgebied boven Noordwest-Frankrijk, met een uitloper tot boven Nederland. Daar omheen wordt met een grote boog milde lucht vanaf de Atlantische Oceaan aangevoerd. Deze botst in Oostenrijk tegen de noordwestkant van de Alpen, waardoor er daar een flink pak sneeuw gaat vallen.

Alpen
Op veel plaatsen in de Alpen gebeurt zelfs helemaal niets. De Franse en Zwitserse Alpen bevinden zich onder het hogedrukgebied en daar staat ook nauwelijks wind. Het is er bovendien vrij zonnig en droog, maar af en toe ook erg mistig. De Italiaanse Alpen hebben zelfs te maken met een warme föhnwind en daar is het overdag zelfs lokaal nog 16 graden met geregeld zon, dus bijzonder zacht. Ook het westen en uiterste oosten van Oostenrijk hoeven niet op veel sneeuw te rekenen.


Ook het Beierse Woud en het Zwarte Woud kunnen boven 1100 meter wat verse sneeuw verwachten. Beeld: webcam met uitzicht op de Zugspitze in het Beierse Woud.

Centraal Oostenrijk
Het zijn vooral de centrale delen van Oostenrijk waar een ware sneeuwdump wordt verwacht. Dit gebied ligt net aan de oostflank van het hogedrukgebied, met daar ook de meeste wind. De milde lucht botst tegen de noordwestkant van het Alpenmassief, waarna er veel neerslag gaat vallen. In de dalen is dat vooral in de vorm van regen en de sneeuw die er mogelijk nog ligt, wordt daardoor flink aangetast. De sneeuwgrens ligt er de komende dagen tussen 1100 en 1400 meter en vanaf dat punt valt de neerslag dan ook in de vorm van verse sneeuw.

De milde lucht wordt in golven aangevoerd en de sneeuwlaag groeit in centraal Oostenrijk dus iedere dag een beetje bij. In totaal wordt er zo’n 100 millimeter neerslag verwacht en dat is in de vorm van sneeuw ruim een meter. Gunstige vooruitzichten dus voor de wintersporters daar.

Zuid-Europa
Voor de zonliefhebbers is het in het zuiden, vooral zuidwesten van Europa goed toeven. In Spanje, Portugal, het zuiden van Frankrijk, Italië en ook de vakantie-eilanden op de Middellandse zee zijn de komende dagen zonnig en nog relatief warm. In de buurt van het Spaanse Valencia wordt het lokaal zelfs nog 20 graden. Dat soort temperaturen en hoger vinden we ook nog op de Canarische eilanden met ook daar nog volop zonneschijn. Richting Griekenland valt er af en toe wat regen en daar is het ook net een fractie minder warm; op Kreta is het zondag 11 graden.

Bron: Meteo Consult
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 januari 2013, 20:00 uur | Bericht #380993
Meer skiongevallen in Oostenrijk, minder in Frankrijk

Europ Assistance heeft in de kerstvakantie minder medische dossiers geopend in de skigebieden in vergelijking met de vorige kerstvakantie: 131 tegen 152. In Oostenrijk was er wel een stijging van het aantal skiongevallen, maar de medische skidossiers die in Frankrijk werden geopend daalden.
Veel Oostenrijkse skigebieden liggen lager dan de Franse, waardoor de skiomstandigheden er in de eerste week van de kerstvakantie slechter waren dan in de meeste Franse skioorden. Dat talrijke Franse skigebieden zo goed als volgeboekt waren, leidde niet tot een stijging van het aantal ongevallen.

Het aantal technische interventies van en naar de skigebieden lag dit jaar lager (187 tegen 241). "Wellicht komt dat door de goede verkeersomstandigheden op de weg dankzij het zachte weer", klinkt het. Europ Assistance opende ook zo'n 305 medische dossiers voor de 'niet-skibestemmingen', waaronder Frankrijk (18%), Thailand (8%), de Verenigde Staten (7%), Spanje en de Canarische eilanden (6%), Turkije (3%) en Egypte (2%).

Touring
Bij Touring lag het aantal interventies in het buitenland (813) iets hoger dan in de vorige kerstvakantie (776). Het aantal medische dossiers steeg lichtjes (van 145 in 2011 naar 152 in 2012). Touring repatrieerde 38 mensen, tegen 31 in 2011. De meeste medische interventies van deze organisatie gebeurden in Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Duitsland en Oostenrijk.

VAB
VAB-Reisbijstand noteert een status quo in het aantal skiongevallen vergeleken met vorige kerstvakantie. Er waren dit keer opvallend minder zware letsels, zoals hoofdletsels. Een verklaring is volgens de organisatie dat het dragen van een helm steeds meer ingeburgerd raakt op de skipistes. Meer dan dubbel zoveel Belgen moesten vroeger terugkeren uit vakantie omwille van een overlijden of ziekte van een familielid.

Zwitserland minder populair
Frankrijk is zoals steeds het populairste wintersportland, maar daalt toch ten opzichte van 2011 (-17%). Oostenrijk, dat vorig jaar door Zwitserland van de tweede plaats gestoten werd, herovert die plaats. Zwitserland, dat een stuk duurder is dan Oostenrijk om te verblijven en te skiën, verliest opmerkelijk terrein.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 januari 2013, 14:46 uur | Bericht #381112
Twee skiërs gedood door lawine in Italië

Reddingswerkers hebben zondag de lichamen geborgen van twee Italiaanse skiërs die om het leven kwamen door een lawine in de Italiaanse Alpen. In dezelfde vallei kwamen vrijdag zes Russen om het leven. Het ongeval vond plaats in Val di Fiemme in de provincie Trentino. De twee slachtoffers waren allebei van de streek en ski-experts.

Volgens persbureau Ansa vonden de reddingswerkers de lichamen zaterdagnacht - zo'n tien uur na de lawine - in de buurt van een meer. Ze moesten tot zonsopgang wachten om de lichamen te kunnen bergen. De lawine vond plaats in de buurt van de stad Moeno in Val di Fiemme. Vlakbij raasde zaterdag een tweede lawine langs vier andere Italianen, die het overleefden. Een van hen had wel een gebroken been. In hetzelfde gebied kwamen vrijdag zes Russische toeristen om het leven na een nachtelijk ongeval met een sneeuwscooter.

Bron: Nieuwsblad
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 januari 2013, 17:10 uur | Bericht #381235
Wandelaars al sinds vrijdag vast op Oostenrijkse berg



Door slechte weersomstandigheden zitten twee Duitse bergwandelaars al dagenlang vast in een schuilplaats op een berg in Oostenrijk. Vanwege het weer en de kans op lawines kunnen ze niet gered worden. Het gaat om twee 20-jarigen. Ze wachten al sinds vrijdag op hun redding, meldt het Oostenrijkse radiostation ORF.

Schuilplaats 'relatief goed'
Ze hebben honger en hebben het erg koud, maar zijn niet gewond, aldus een reddingswerker, die vanochtend voor het laatst contact met ze had. De schuilplaats van de twee zou een 'relatief goed' oord zijn om te wachten op een redding. Gelukkig was er in de schuilplaats een fornuis en gasfles. Ze kunnen nu sneeuw smelten en hebben dus te drinken. Er is wel weinig eten", aldus reddingswerker Bernd Tritscher.

2,5 kilometer hoog
De wandelaars zitten op 2457 meter hoogte op de berg Wildalmkirchls in de deelstaat Salzburg. Het is onduidelijk wanneer een nieuwe reddingspoging wordt gedaan.

Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:16 uur, door Joyce.s
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 januari 2013, 13:46 uur | Bericht #381340
Winter trekt Griekenland binnen: sneeuw in Athene

Deze foto is niet meer beschikbaar
 © reuters.


De uitlopers van een koudegolf uit Oost-Europa hebben vandaag Griekenland bereikt. In Athene viel vanochtend sneeuw, die bij drie graden Celsius echter niet bleef liggen. Het bergachtige hinterland in het toeristisch gebied rond Rethymno op Kreta was daarentegen door een deken van sneeuw bedekt, aldus de lokale radiozender ERA-Kreta. Zware sneeuwval werd ook vanuit vele Egeïsche Eilanden gemeld zoals Lesbos, Chios en Naxos. In de noordelijke voorsteden van de Griekse hoofdstad waren de straten tijdelijk onder een dikke laag sneeuw verdwenen. "We zijn hier in het noorden van Athene afgesneden", berichtte Kostas Blanas, die als portier in een hotel twaalf kilometer ten noorden van de hoofdstad werkt.

In Athene sneeuwt het zelden. Vrijwilligers en politieagenten van de gemeente delen warme dranken, dekens en slaapzakken uit aan de daklozen, aldus de televisie. Door de zware economische crisis zijn duizenden mensen in Griekenland dakloos geworden. Vele scholen bleven wegens de sneeuw vandaag gesloten.

Bron: HLN


there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 januari 2013, 16:35 uur | Bericht #381350
Sneeuw kleurt Griekse vakantie-eilanden wit

Deze foto is niet meer beschikbaar
Een kleine Griek vermaakt zich in de sneeuw, een beeldje dat vastgelegd wordt voor de eeuwigheid. © epa.

Terwijl in Noord-Europa sommige planten weken eerder dan normaal uitlopen door de hoge temperaturen, valt in Zuid-Oost-Europa sneeuw op plaatsen waar dat zelden voorkomt. Op de Griekse zoneilanden Lesbos, Naxos en Chios bijvoorbeeld ogen dezer dagen bij hoge uitzondering niet alleen de huizen maar ook de straten en stranden wit door de sneeuw.

In de Griekse hoofdstad Athene viel sneeuw, al bleef deze niet lang liggen. In het Turkse Istanboel waren de daken en straten dinsdagochtend wit en bleven scholen gesloten. De luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines schrapte 49 vluchten vanwege de winterse omstandigheden.









Bron: HLN

  | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:16 uur, door Joyce.s
there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 januari 2013, 16:50 uur | Bericht #381352
Sneeuwstorm in Turkije legt scheepvaart stil

Een sneeuwstorm heeft het zicht in de Straat van Bosphorus zodanig verminderd, dat de maritieme autoriteiten genoodzaakt werden om dinsdag het kanaal af te sluiten. Deze stillegging van de scheepvaart volgt na een dag van geregelde korte periodes van afsluiting. Ook het vliegverkeer ondervindt hinder van de sneeuw. Turkish Airlines heeft voor dinsdag en woensdag 76 vluchten geannuleerd. Gisteren werden er ook tientallen vluchten geannuleerd. De Straat van Dardellen aan de andere zijde van de Zee van Marmara blijft open voor het tankerverkeer. De Bosphorus en de Dardellen zijn de enige maritieme wegen voor het vervoer van olie, graan en anderen producten vanuit Rusland en overige staten aan de Zwarte Zee. Het komt regelmatig voor, dat in de winter deze vaarwegen worden afgesloten wegens het slechte zicht. Ieder jaar varen ern 10.000 schepen met ongeveer 150 miljoen ton olie en petroleumproducten door de zeestraten. 

© onweer-online
Bron: Dailystar
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 januari 2013, 16:55 uur | Bericht #381356
Eerste sneeuwstormen van 2013 in Roemenië

Het winterweer is teruggekeerd in Roemenië. Voor vijf districten geldt een code geel voor harde wind. Diverse nationale wegen zijn afgesloten wegens de sneeuwstormen. De wind waait met zo'n 60 km/h met windstoten tot 75 km/h. De temperaturen zullen zeker tot eind januari onder het vriespunt blijven, met uitzondering van de  "warme" dagen tussen 9 en 11 januari. Het kwik zal dan oplopen van 3-6°C. De laagste temperaturen zullen behaald worden in de regio Moldava. Hier daalt het kwik tot -10­°C/-18°C. 

© onweer-online
Bron: Romania-Insider
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 januari 2013, 20:58 uur | Bericht #381957
Plotselinge Stratosferische opwarminge (Sudden Stratospheric Warming/SSW) is verantwoordelijk voor kou in UK

Een sneeuwachtige kou arriveert in de UK, met alle voor- en nadelen van dien. De meeste van de inwoners krijgen deze week te maken met het winterweer. Dit kan voor sommigen als een schok komen, omdat de winter zo zacht begonnen is. Deze verandering in weer kan in verband gebracht worden met veranderingen in de stratosfeer, kilometers hoog, die enkele dagen geleden plaatsvonden. Een aantal weken nemen meteorologen een stijging in de temperatuur van de stratosfeer waar - dus niet een afkoeling maar een plotselinge verwarming. Een plotselinge opwarming van de stratosfeer (Sudden Stratospheric Warming/SSW) heeft in het verleden al menigmaal gezorgd voor een koude periode. In januari 2009 was er een SSW waar te nemen. Aan het begin van februari 2009 lag een groot deel van Groot Brittannië onder een dik pak sneeuw. Niet iedere SSW leidt tot een bittere kou voor de UK en niet iedere koude periode is veroorzaakt door een SSW. De atmosfeer zit daarvoor te ingewikkeld in elkar. Maar de SSW is een krachtig hulpmiddel voor meteorologen bij het opstellen van de weersverwachtingen. In de laatste dagen groeit de zekerheid, dat deze SSW een grote invloed zal hebben op het weer. Er wordt sneeuw verwacht. 

Zwabberende verwachting?
Hoe lang blijft de kou aan? Daar is geen peil op te trekken. SSW's gooien niet alleen de atmosfeer in de war. Ze geven ook de weercomputers een moeilijke tijd. De bovenste kaart geeft aan hoe de computer momenteel de atmosfeer "ziet". Het blauw geeft de kou aan. De groene lijn de warmte. De UK (en ook Nederland) liggen duidelijk in de koude zone. Als de computer een verwachting voor over een aantal dagen (middelste kaart) moet produceren, zien we nog steeds de UK (en Nederland) in het blauwe gebied liggen. De blauwe en groene gebieden zijn redelijke afgebakend. Echter als we nog verder vooruit kijken vervagen de grenzen en is de voorspelling een volledige chaos (onderste kaart). Het kan warmer worden of het blijft koud. Als iemand pretendeert te weten hoe het weer volgende week zal zijn, dan heeft dit persoon vast en zeker in de glazen bol gekeken. De meteorologen noemen deze kaarten "spaghetti kaarten". De meteorologen staan voor een enorme uitdagen. Zolang de effecten van de SSW aanhouden, is de betrouwbaarheid van de verwachtingen langer dan een paar dagen uiterst klein. 


Spaghetti chart 1000-5000hPa valid 12z 12/01/2013


Spaghetti chart 1000-5000hPa valid 12z 15/01/2013


Spaghetti chart 1000-5000hPa valid 12z 18/01/2013

© onweer-online
Bron: BBC
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 18:02 uur | Bericht #382927
Kettingbotsing met ruim 100 voertuigen in Zweden


Kettingbotsing met ruim 100 voertuigen in Zweden

In het zuiden van Zweden zijn dinsdag meer dan 100 voertuigen betrokken geraakt bij een kettingbotsing. Bij het ongeluk zijn zeker drie personen overleden. Minstens 20 mensen zouden gewond zijn geraakt. De wrakken staan over een lengte van 2 kilometer op de E4 tussen Ljungby en Astorp . Ongeveer 50 vrachtwagens en 50 personenauto's zijn betrokken bij het ongeluk. De kettingbotsing deed zich voor rond lunchtijd.

Om 2 uur 's middags was het de reddingswerkers gelukt om alle gewonden van de plaats van het ongeluk weg te krijgen. Onder de slachtoffers zijn geen kinderen, aldus de politie. Veel slachtoffers moesten uit hun voertuig gezaagd worden. Lokale ziekenhuizen hebben versterking gekregen om de stroom gewonden op te kunnen vangen.

Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:16 uur, door Joyce.s
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 18:09 uur | Bericht #382929
Kettingbotsing met ruim 100 voertuigen in Zweden


In het zuiden van Zweden zijn dinsdag meer dan 100 voertuigen betrokken geraakt bij een kettingbotsing.



Over een lengte van 2 kilometer staan de wrakken op de E4 tussen Ljungby en Astorp .

Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:16 uur, door Joyce.s
there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
17 januari 2013, 09:13 uur | Bericht #383068
Extreem lawinegevaar in Pyreneeën door ongeziene hoeveelheid sneeuw



Tot vrijdag kenden de (Franse) Pyreneeën en Andorra een matige start van het winterseizoen met sneeuwhoeveelheden die duidelijk lager waren dan andere jaren. Maar zondag keerde het momentum en kreeg de regio maar liefst twee meter sneeuw te verwerken met alle gevolgen van dien. De situatie is er ongezien en dus kritiek waardoor de bewoners bange momenten beleven. De skiliften werden uit voorzorg gesloten wegens extreem lawinegevaar.

Lawines hebben al toegangswegen naar skistations geblokkeerd. Hierdoor zijn sommige wintersportgebieden van de buitenwereld afgesloten. Dit noopte de autoriteiten om bijkomend nog een aantal wegen preventief te sluiten. Ook al doen de hulpdiensten er alles aan om de wegen zo goed mogelijk open te houden. De overheid heeft gisteren het hoogste lawine-alarm (code rood) afgekondigd in de departementen Pyrénées-Atlantiques en Hautes-Pyrénées. Voor de departementen Lot, Aveyron, Tarn-et-Garonne, Tarn, Aude, Ariège, Haute-Garonne, Hérault  en ook Andorra geldt code oranje met grote kans op ijzel en bijkomende sneeuwval.

De hevige sneeuwval gecombineerd met sterke windvlagen en warmere lucht die stilaan binnenstroomt, zorgt voor een extreem gevaarlijke toestand. Het is een situatie die zich slecht één keer in de twintig jaar voordoet volgens experts. De skistations van Gavarnie, Hautacam, Cauterets, Artouste, Pierre-Saint-Martin en Gourette zijn gesloten. Het skioord Superbagnères in de Haut-Garonne kreeg vier lawines te verwerken, gelukkig zonder grote schade en slachtoffers.

Gisteren viel er nog eens 50-70 cm bij. Tot en met maandag wordt er nog meer dan een meter extra verse sneeuw verwacht. Het is koffiedik kijken wanneer de skiliften weer zullen openen maar ondertussen moeten tandenknarsende bewoners op de tippen van zijn tenen lopen in de hoop dat verwoestende lawines uitblijven.









Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:17 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 januari 2013, 09:31 uur | Bericht #383079
Scholen dicht en snelwegen afgesloten door winterweer

In het oosten van Engeland hebben ruim 260 scholen in het graafschap Norfolk de deuren moeten sluiten wegens hevige sneeuwval en ijzige vrieskou. Ook het verkeer was hevig ontregeld door het barre winterweer, meldt de BBC.


Er staat een flinke file in Gelsenkirchen. © ap.

Het verkeer op de weg en de rails had veel last van de kou. De politie zegt dat de meeste wegen in het gebied weliswaar begaanbaar waren, maar dat automobilisten heel goed moesten opletten. Als het niet nodig was, kon men beter niet de weg opgaan. Ook het vliegveld in Norwich moest tijdelijk sluiten.

In Duitsland veroorzaakte de sneeuw eveneens problemen op de weg. Er waren tientallen ongelukken in Nedersaksen, Baden-Württemberg, Noord-Rijnland-Westfalen en Hessen, waardoor enkele gewonden en zwaargewonden vielen. In Nedersaksen reed een 21-jarige vrouw tegen een boom, waarna ze overleed, meldt Der Spiegel Online. Op de meeste plekken bleef het bij blikschade en lichte verwondingen.

In de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen moesten snelwegen afgesloten worden door ongelukken die waren veroorzaakt door het winterweer. Op onder meer de A3 en A4 moesten automobilisten in de file staan. Meteorologen verwachten dat het morgen ook gaat sneeuwen in de zuidelijke deelstaat Beieren en het zuidoosten van Duitsland.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 januari 2013, 13:15 uur | Bericht #383448
Zware sneeuwval houdt Groot-Brittannië in zijn greep



Hevige sneeuwval stuurt het verkeer in het Verenigd Koninkrijk vrijdag danig in de war. Tientallen vluchten werden geannuleerd, onder meer vanop London Heathrow, de grootste van vijf luchthavens nabij Londen. Ook het trein- en metroverkeer in Londen ondervindt hinder, en honderden scholen zijn gesloten. De luchthaven van Cardiff, de hoofdstad van Wales, werd een tijd lang gesloten; de meeste vluchten zijn geschrapt. Ook naar en vanaf de luchthaven van Southampthon, aan de zuidkust van Engeland, en van Newcastle in het noorden speelt sneeuwval het vluchtschema parten. Ook de vliegbasis van Bristol kampt met vertragingen. Ook vele scholen blijven vrijdag gesloten. Alleen al in Wales, waar de zwaarste sneeuwval verwacht wordt, zijn vrijdag 1.100 scholen dicht.

Bron: Hbvl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:17 uur, door Joyce.s
there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 januari 2013, 14:40 uur | Bericht #383461
Sneeuw in Groot Britannië en Ierland


Matthew Kiernan sent us these snow shots from The #Dublin Mountains


Heatrow


Brandon Hill park in Bristol city


The Queen's Life Guard in het midden van London




Het midden van Londen, vanmorgen om 8.30u


Llangyfelach Church in Swansea


Bristol


Winchester


De M4 werd voor meerdere uren afgesloten nabij Bridgend


Nabij Winchfield Station in Hampshire


Llanberis Pass

Bron: Dailymail

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 januari 2013, 14:57 uur | Bericht #383466
Sneeuw in Groot Britannië en Ierland, deel 2


Gestrand op een heuvel genaamd 'The Ladder' in Nailsworth nabij Stroud, Gloucestershire


Chaos op het spoor. Lange rijen wachtenden op Surbiton Station in zuidwest Londen


Swansea


Richmond Park, Londen


Zwemmen in het buitenbad van het Clifton Lido in Bristol


Victoria Park, Totterdown, Bristol


Dartmoor, Devon


Dartmoor


Cardiff


Bristol




De velden rond Thorpe Malsor in Northamptonshire


Bristol


Bristol

Bron; Dailymail
  | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:17 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 januari 2013, 15:00 uur | Bericht #383467
De kaarten voor de UK en Ierland


Sneeuwval


Verwachte sneeuwval

Bron: Dailymail
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 januari 2013, 15:01 uur | Bericht #383468



Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 220 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 220, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden