06 March 2021 om 15:27:40 uur, door KNMI (meteoroloog: schaikm)
Vooral in de zuidelijke helft zonnige perioden. Vannacht in opklaringen mistbanken. Morgen af en toe zon en in het noorden een bui.
In de zuidelijke helft van het land zijn er flinke perioden met zon. In de noordelijke helft is er vrij veel bewolking maar breekt de zon ook steeds vaker door. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur loopt vanmiddag uiteen van 5°C in het noorden tot lokaal 8°C in Limburg. De wind is zwak, aan zee matig en komt in het noorden uit het noordwesten, in het zuiden uit het noordoosten.
Komende nacht drijft er van het noorden uit geleidelijk meer bewolking het land in. In het midden en zuiden zijn er aanvankelijk flinke opklaringen en kan er mist ontstaan. De minimumtemperatuur varieert van rond het vriespunt in het noorden tot lokaal nog -6°C in het zuiden van het land. De wind is in het noordelijk kustgebied west tot noordwest en matig, in het zuiden noordoostelijk, elders is de wind zwak en veranderlijk.
Morgen overdag zijn er vrij veel wolkenvelden en in het noorden kan er in de middag soms lichte regen vallen. In het midden en zuiden breekt in de loop van de dag de zon steeds meer door, in het zuidoosten wordt het zelfs zonnig. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De wind is aanvankelijk zwak en veranderlijk, in de loop van de dag wordt de wind overal noordwestelijk en zwak tot matig. (Bron: KNMI)
Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot zondag 07 maart 2021 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren
en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de
overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hogedrukgebied boven Engeland heeft een uitloper tot over ons land, de WNW-ONO georienteerde rugas ligt vandaag over de noordelijke helft van het land. Aan de noordflank van de rugas liggen de restanten van een zwak warmtefront, dat actueel licht wordt aangeslagen door een rimpel in het hoogtepatroon. Dit front kenmerkt zich vooral door de aanwezigheid van iets vochtigere lucht in de grenslaag, die later vandaag en vannacht nog iets verder het land in zal lopen. Morgen beweegt het centrum van het hoog naar het zuidwesten van Engeland, de rugas komt dan boven het zuiden van het land te liggen. Een koufront dat zich momenteel nog boven de Noorse Zee bevindt, trekt zuidwaarts en zal zondagmiddag het uiterste noord(oost)en van de FIR bereiken, met daar vooruit opnieuw wat vochtigere lucht. Bovendien passeert er zondagavond in het uiterste noordoosten van de FIR ook een volgende rimpeling in het hoogtepatroon, waardoor de activiteit en onstabiliteitsdiepte tijdelijk wat toenemen.
MODELBEOORDELING:
Qua bewolking komen de modellen wel redelijk overeen, al onderschatten ze wellicht de cumuliforme bewolking die zich actueel vormt in de zuidelijke helft. In het noordoosten zit inderdaad af en toe wat lage bewolking bij het warmtefront, maar HAP1 is wel duidelijk te negatief. We gaan er vanuit dat de basis vanmiddag ook daar zal stijgen. Qua lichte neerslag in met name het noorden en noordoosten zien we in alle modellen een duidelijk signaal, licht convectief van aard. Aanvankelijk nog onder invloed van de eerste rimpeling, vanmiddag mogelijk nog door dagelijkse gang maar dan dus vooral nog boven land. Zondag overdag zien we een soortgelijk beeld in met name de noordoostelijke helft van de FIR, met dikker wordende wolkenvelden op nadering van het koufront en het weer wat dieper worden van de onstabiliteit op nadering van de volgende rimpeling. Een ander aandachtspunt is de kans op mist vannacht en in de eerste helft van zondagochtend, vanwege de instroom van vochtigere lucht vanaf de Noordzee, ten noorden van de rugas, zien we nu in alle modellen een duidelijk signaal naar voren komen, wel sterk gebonden aan de gebieden waar het opklaart en daarin lopen de modellen nog wel uiteen.
Aandachtspunten.
WIND:
Actueel staat er iets meer wind dan in de modellen, mogelijk door de sterkere dagelijkse gang. Verder geen bijzonderheden.
BEWOLKING:
Velden met Cu en Sc, vooral nabij het zwakke warmtefront en zondag op nadering van het koufront. De onstabiliteitsdiepte is nabij de rimpelingen genoeg voor TCu's met toppen tot circa 7000 vt, daarbuiten neemt de onstabiliteitsdiepte af naar ca. 4000 vt, dan blijft er alleen Cu/Sc over.
NEERSLAG:
Boven zee, in de middag ook boven land, lichte regenbuitjes nabij de rimpelingen. Verder soms wat lichte coalescentieneerslag bij/op nadering van de fronten. Vooral in het noordoosten van de FIR.
ZICHT:
Goede zichten, soms iets teruglopend in neerslag. Komende nacht vanwege de vochtigere lucht grotere mistkansen, alle modellen geven een duidelijk signaal, wel alleen als het opklaart.
TEMPERATUUR:
Daar waar weinig bewolking is, een wat grotere dagelijkse gang dan in de modellen. Vandaag Tx 6 a 7°C. Vannacht opnieuw lokaal matige vorst, met name de zuidelijke helft maakt hier kans op, in de noordelijke helft is er teveel bewolking aanwezig. De wegdektemperaturen komen uit rond/net onder het vriespunt en er kan nog een enkel lichte buitje vallen, we gaan uit van een geringe kans op bevriezings- en condensatiegladheid. IJzel (neerslag op bevroren ondergrond) gaan we niet van uit maar blijft wel een aandachtspunt, HIR en HAP1 hebben een signaal.
Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 06/03/2021 10.52 uur LT.