Fout in query! (Table './db16708_oo/openproxies' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed)
SELECT ipbin FROM openproxies WHERE ipbin = 0x36eabfca
Onweerskansen Zaterdag op Zondag 21-22 mei. :: onweer-online.be
Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
be
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

30 Nov 2021 13:01:47

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2021 12:59:15

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2021 06:01:33

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2021 06:01:33

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

30 Nov 2021 06:01:32

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

30 Nov 2021 06:01:14

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2021 06:01:13

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2021 06:01:13

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2021 06:01:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

29 Nov 2021 23:42:58

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2021 23:02:14

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2021 23:02:13

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2021 23:00:17

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2021 23:00:17

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Nov 2021 23:00:16
Actueel
1 / 4

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5230
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 mei 2016, 07:40 uur | Bericht #470656
Weekend tapt uit 2 vaatjes warm op zaterdag, en richting zondag buiig met kansen op onweer .Hij heeft lang op zich laten wachten maar hier is ie dan, de eerste aparte onweerskansen topic van 2016.

Zaterdagmiddag:

Morgen trekt in de ochtend van zuid naar noord een zwak warmtefront via het zuidwesten de benelux binnen. En verdwijnt snel weg richting de noordelijke helften. Daarachter wordt in de middag warmere lucht aangevoerd met geregeld zon. Met een middagtemperatuur morgen tussen 18 graden op de Wadden en 23 tot lokaal 26 graden in het binnenland wordt het warm. Door het binnenlopen van de eerder genoemde warmtefront komen we in de bovenlucht  al in sub-tropische luchtmassa's terecht. Pas eind van de middag en in de vroege avond kan er lokaal al een stevige bui tot ontwikkeling komen.

Windschering is er dan namelijk ook al vollop aanwezig zo'n 30-25kts. Tezamen met maximaal 1000 j/kg zou dat lokaal al een multicell kunnen worden. Deze kan dan al goed georgansiseerd worde,gezien het profiel. Wateroverlast,matige bliksemactiviteit, en hagel 1-2cm zijn hierbij mogelijk. Waar dit gebeurd laten alle modellen ergens anders zien. De 1 in het binneland de andere in het noorden. Kortom das gewoon een kwestie van nowcasten. Pas later in de avond komt een duidelijke Trigger aanzetten via het kanaal van het zuid-westen uit.

Hieronder bijvoorbeeld harmonie met een bui in het nw-midden van het land. Maar in andere modellen kan dit ook in het noorden. Er zijn nog geen duidelijke triggers. Mischien dat het van de grond lukt als convectie temp gehaald wordt. Mocht zo'n bui ontstaan kan dat met deze scherings profiel ook weer triggers zijn voor meer cellen. Knmi zegt van niet dat het van de grond lukt, maar modellen tonen toch signalen. Het is dan ook slechts een aandachtspunt. Wellicht dat op warmere plekken het toch voldoende is om al tot convectie te komen.Voor de innerlijke liefhebbers er is in het algemeen voldoende ruimte om gewoon lekker te barbecueën morgen middag/avond.

Zaterdagavond op zondagmorgen.

CapeZaterdag avond laat zou dan met een duidelijker trigger een thermische vore/trog ,een stevige Squall-line het zuid-westen-westen van de beneluxen aan kunnen doen. Momenteel de beste papieren voor die helften gewoon simpelweg omdat die aan de warmste kant zitten in alle modellen. Verder naar het noord-westen is gewoon minder onstabiliteit. Ook veel timingsverschillen nog, de forste en de vroegste oplossing zijn Gfs en wrf. Beiden komen met 1000-1500 j/kg langs de zuidwest kust centraal belgie tot 2000 j/kg Sbcape en de effectieve windschering bedraagt 40-50kts. Organisatie graad een goed georganiseerde multicelle squall-line. Mogelijk wat cellen met supercel trekjes maar gelimiteerd omdat zo'n lijn meestal alle energie opeist.

Daarbij zijn dan ook kleine kansen op een tornado op die cellen voor op zo'n lijn. Verder is veel bliksemactiviteit mogelijk 300ontl 5min. Wateroverlast aangezien het front blijft slepen. Hagel tot max 3cm, windstoten 75-90km/u.


Edit de nieuwe run van gfs moeten doen om 13uur. De ouwe gif pakte hem niet meer. De neerslag bevat zo goed als op alle plekken onweer varierend in intensiteit. Langs de kust het actiefst

Kort samen gevat:
Ik ga dr nou vanuit dat bovengenoemde regio's toch zeker voor zondag-middernacht met stevig onweer te maken krijgen. Hoe ver dit binnenland in trekt met onweer is dan de vraag. Das gewoon echt nowcasten onstabiliteit zit er ook voor de nacht ook nog genoeg, en schering helemaal 40-50kts.

Voor zondag: De overige helften vanaf midden benelux van wadden tot aan franse grens...>>>oostwaarts, krijgen zoals het dr nou uit ziet zondag te maken met de restanten. Wat flink wat neerslag met zich mee brengt gezien het scheringsprofiel die er nog is nog steeds is 40-50kts.

Het is echter sterk afhankelijk hoe die nachtlijn doorbrengt en hoelaat. Hoe eerder hoe beter in de regel!!. En waar het langs de oostelijke helften weer flink kan opwarmen.Wil de vore het weer flink oppakken met onweer. Al kunnen er nog steeds onweerklappen opzitten van de nacht passage. Maar hier kom ik later zeker op terug. Want deze is ook voor mij van belang aangezien ik naar dld ga om te chasen !!.


Algemeen:
Aangezien er nog ruimte is voor verbetering en uiterraad ook verslechtering. Is dit slechts even een eerste globale blik op de kansen. Vooral de timing mag nog vele malen beter. Maar er zijn al duidelijke signalen voor grootschaling onweer langs de kust vandaar dit topic. Ik zal tot dichtbij de kans regelmatig, nog met een update komen. Als je echt informatie heb over de kans,dan zien we die hier graag terug. Vragen in de geest of on onderbouwde berichten,in de geest word weer niks en we vissen toch weer naast de boot. En hoelaat krijgen we onweer kunnen wij,en de andere leden niks mee. Kost ook allemaal veel tijd om dit te gaan filteren voor de medewerkers. En duurd ook langer voor dat 1 van ons weer met een update komt.


Mvg Tatanka en alvast een fijn weekend
Ps: Natuurlijk gaat het niet bij iedereen lukken dit weekend. Maar er zijn dichtbij volgende week voldoende kansen in zicht.
  | Gewijzigd: 20 mei 2016, 13:02 uur, door Tatanka
there can be only one
Supercell
Lid
Woonplaats: België (Kortrijk)
Berichten: 240
Lid sinds: 25 aug. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 mei 2016, 08:07 uur | Bericht #470659
Tatanka, low level windschering is behoorlijk impressionant in de ochtendrun van GFS :o
Uw online platform tijdens onweer in de Benelux - www.noodweer.be
Waarom deze advertentie?
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5230
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 mei 2016, 08:11 uur | Bericht #470660
Citaat van Supercell, vrijdag 20 mei 2016, 8:07 uur Tatanka, low level windschering is behoorlijk impressionant in de ochtendrun van GFS :o
Die is idd fors maar een flinke Squall neemt de kansen op echt vrijstaande supercellen sterk af. Mischien in de outflow dat zon supercell even wat meer randverschijnselen kan gaan tonen. Maar de meeste signalen zijn pas achter die forse Low-level. Dus slechts een aandachtspunt!! Staat ook wel beschreven in mijn stuk. Daarbij gaat in de nacht de schering over op ML dus daar mag je wel de helft van afrekenen. Die buien onstaan dan ook niet van de grond. Als dit voor de lijn wel lukt dan wel idd. | Gewijzigd: 20 mei 2016, 12:49 uur, door Justin
there can be only one
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6074
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 mei 2016, 11:47 uur | Bericht #470662
Stukje uit KNMI Guidance:

Neerslag:
Bij de occlusie af en toe (mot)regen. Vanaf vanmiddag m.u.v. de kustgebieden kans op enkele buien, onweerskansen zijn zeer gering. Het warmtefront levert morgenochtend wat lichte regen op, in de middag kunnen er bij het warmtefront in het noorden ook enkele buien ontstaan. In de avond zien we in het zuidwesten zowel de CAPE als de schering toenemen, het neerslagsignatuur dat Harmonie voor het zuidwesten berekent heeft de kenmerken van een multicell. Bovendien berekent Harmonie daar onweer op.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5230
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 mei 2016, 12:33 uur | Bericht #470663
Wrf4da komt ook met 1 van de forste oplossingen voor de kust en deels landinwaarts. Naast Gfs en deels harmonie, run voor run komt het dichter bij. Toch ook nog veel modellen dr ver van af. Maar we hebben nog even tot de kans.


Krijg hem helaas niet groter maar moet wel duidelijk zijn lijkt me.
there can be only one
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6074
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 mei 2016, 13:57 uur | Bericht #470671
Een iets uitgebreidere guidance van het KNMI:

Neerslag
Het warmtefront levert morgenochtend wat lichte regen op, in de middag kunnen er vooral in het noordoosten ook enkele regenbuien ontstaan. Ook elders is een enkele bui mogelijk, wederom kan inzaaiing hierbij een rol spelen. Voor het westen en noordwesten berekent Harmonie morgenavond al wat vroeger enkele geïsoleerde onweersbuien, toppen FL250-280. Dit scenario wordt niet ondersteund door de andere modellen, die in de grenslaag wat minder warm en droger zijn. Mochten er buien ontstaat, dan zouden deze nog vanaf de grond gevoed kunnen worden bij een 0-6 km windschering van 40-50 kt, dus dat is een aandachtspunt. Later morgenavond en in de nacht naar zondag zien we van het (zuid)westen uit zowel de CAPE als de schering toenemen, het neerslagsignatuur dat Harmonie berekent heeft de kenmerken van een multicell. Bovendien berekent Harmonie daar onweer op. MUCAPE maximaal 700-1000 J/kg in Hirlam. Convectie wordt dan niet vanaf de grond gevoed, 1-6 km schering is orde 30 kt, dus waarschijnlijk multicells.
Woonplaats: Zwolle
Berichten: 753
Lid sinds: 24 dec. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 mei 2016, 14:27 uur | Bericht #470673
Mochten er buien zaterdagavond gevoed worden vanaf de grond, dan kunnen deze meteen supercell trekjes krijgen. GFS berekent redelijk grote hagelstenen met een diameter van 3 a 4 cm. 
Stormchaser bij @Art_of_thunders.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
richard
Lid
Woonplaats: Hoorn (NH)
Berichten: 606
Lid sinds: 28 jul. 2006
20 mei 2016, 14:49 uur | Bericht #470675
Lijkt 25 -26 mei 2009 wel, alleen een weekje vroeger, fingers Crossed

Jan Visser!...
Tijdens de middaguren gaat op veel plaatsen de zon schijnen, maar er is ook een bui mogelijk. De maxima lopen uiteen van 19 tot 20 graden in het noordwestelijk kustgebied tot 25 graden in het zuiden en zuidoosten. De wind is matig uit het zuiden tot zuidwesten. Aan de kust is de wind soms vrij krachtig. .Zaterdagavond neemt in het zuidwesten de kans op een regen of onweersbui toe. In de nacht naar zondag en vooral zondagochtend ook elders kans op (donder)buien.
Daystar
Lid
Woonplaats: Beerta (Oost Groningen)
Berichten: 124
Lid sinds: 8 jun. 2014
20 mei 2016, 16:04 uur | Bericht #470681
Citaat van richard, vrijdag 20 mei 2016, 14:49 uur Lijkt 25 -26 mei 2009 wel, alleen een weekje vroeger, fingers Crossed
 
Zou wel mooi zijn weer zo'n mooie MCS.
Zeker voor herhaling vatbaar.
 
Better to be a lone Wolf than a Sheep.
ton1959
Lid
Woonplaats: rotterdam
Berichten: 190
Lid sinds: 1 sep. 2013
20 mei 2016, 16:37 uur | Bericht #470685
Citaat van Leon Eikenaar, vrijdag 20 mei 2016, 14:27 uur Mochten er buien zaterdagavond gevoed worden vanaf de grond, dan kunnen deze meteen supercell trekjes krijgen. GFS berekent redelijk grote hagelstenen met een diameter van 3 a 4 cm.
Lolzzz moet ik een helm op???zoals ik lees  komt het helemaal goed ook al kan het raar lopen,maar neem aan vanuit het z/w hier in rotjeknorr wij ook mooi vuurwerk krijgen!!! wij zullen het allemaal af moeten wachten!!
  | Gewijzigd: 20 mei 2016, 16:41 uur, door Sven
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6074
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 mei 2016, 17:48 uur | Bericht #470691
Gelieve hier ontopic te blijven en de kansen te bespreken aan de hand van kaartjes en stukjes van bijvoorbeeld het KNMI, KMI. 
Vragen of het bij jou zal onweren kan je stellen in het doorvoor aangemaakte 
Onweerskletstopic, of ik kan zeker ook de chat aanraden, altijd gezellig daar  
Coentjuh
Lid
Woonplaats: Hilversum
Berichten: 370
Lid sinds: 24 jul. 2013
20 mei 2016, 19:23 uur | Bericht #470702
Ik blijf toch wat sceptisch om teleurstellingen te voorkomen..
Maar er zijn idd wel goede kansen deze keer ook eindelijk voor midden Nederland...
:) We wachten af
Zwaar onweer 2016: 1
Woonplaats: Zwolle
Berichten: 753
Lid sinds: 24 dec. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 mei 2016, 20:37 uur | Bericht #470708
Citaat van Daystar, vrijdag 20 mei 2016, 16:04 uur Zou wel mooi zijn weer zo'n mooie MCS.
Zeker voor herhaling vatbaar.

Een herhaling van 25-26 mei 2009 kan je wel vergeten. Toen hadden we in het zuidelijk deel van de Benelux te maken met een heuze CAPE bom  ;)


Even weer back to be,
WRF berekent voor morgen een level 1 tot plaatselijk een level 2 situatie voor een groot deel van de Benelux (!!is niet te vergelijken met Estofex!!) De level 1 geldt voornamelijk voor de kans op grote hagelstenen (2-3 cm), windstoten rond de 75 km/uur, de kans op plaatselijk wateroverlast en mocht er een bui voor de lijn uit vanaf de grond ontstaan is een hoosverschijnsel niet geheel uitgesloten, gezien de STP en de redelijk hoge schering is dit mogelijk. Daar waar een level 2 geldt, ligt de criteria hoger. Echter vermoed ik dat Estofex meer de level 2 laat gelden op het westelijk deel van Belgie en mogelijk het zuidwesten van Nederland (gezien daar de waardes hoger liggen).

| Gewijzigd: 20 mei 2016, 21:04 uur, door Leon Eikenaar
Stormchaser bij @Art_of_thunders.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Woonplaats: Gouda
Berichten: 938
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 mei 2016, 22:26 uur | Bericht #470716
Die "rode" vlek op die foto is waar de meeste intensiteit is toch?
Mijn website: http://www.rfgfotografie.nl. Hier vind u alle foto's die ik maakt omtrent incidenten. Maar ook soms omtrent slecht weer of vliegtuigen terug.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2197
Lid sinds: 29 mrt. 2016
20 mei 2016, 22:52 uur | Bericht #470717
Citaat van Herdervriend, vrijdag 20 mei 2016, 22:26 uur Die "rode" vlek op die foto is waar de meeste intensiteit is toch? De legenda die bij bovenstaand plaatje hoort:

 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5230
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 mei 2016, 22:53 uur | Bericht #470718
Citaat van Herdervriend, vrijdag 20 mei 2016, 22:26 uur Die "rode" vlek op die foto is waar de meeste intensiteit is toch?
In dat model wel ja.1 van de vele modellen. Kan gewoon getoond worden hier.  Morgen gewoon nowcasten.


Algemeen:
Morgenvroeg kom ik nog met een uitgebreid bericht. Op bassis van alle gebruikelijke modellen in 1 bericht. Desnoods morgenmiddag nog eens een keer. En dan moet alles toch wel in grote lijnen wat duidelijk zijn. Dan staat er hier wel genoeg info dacht ik zo.

En vandaar uit is het nowcasten radars kijken etc etc.

Voor nou een fijne avond nog en een goede nacht.

  | Gewijzigd: 20 mei 2016, 22:55 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats: Zwolle
Berichten: 753
Lid sinds: 24 dec. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 mei 2016, 23:01 uur | Bericht #470719
Benieuwd naar de update Tatanka!

Niet alleen dit weekend zijn er kansen, ook volgende week in de 2e helft van de week opnieuw een toenemende kans op onweer.


Check voor uw regio hier.
Stormchaser bij @Art_of_thunders.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5230
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 mei 2016, 07:26 uur | Bericht #470721
Zaterdag-avond( laat) vanuit het zuid-westen uit toenemende kansen op onweer. Morgenvroeg/middag pas oostelijke helften.


Foto van wouter van bernebeek. Tijdens stevig multicell onweer 2-3juli vorig jaar.

Voorwoord:

We zijn inmiddels 24 uur verder na het openen van de topic. En daarbij zijn alweer wat meer dingen duidelijker geworden, Toch nog steeds verschillen in de timing trigger>(thermische vore) en dat over meerdere modellen. Vanaf later vandaag is het gewoon een kwestie van nowcasten.

En er is een kleine kans dat er ergens lokaal, al wat buien gaan eerder vanmiddag. Dat kan ook gewoon overal in het binneland gaan,dat moet dit al van de grond gebeuren. En dat word door modellen maar moeilijk opgepikt,gisteren zagen we harmonie dit al een paar keer tonen. Maar modellen tonen dat minder en minder aan. Het word pas duidelijker in de modellen,als die trigger gaat lopen. Waarschijnlijk pas vanavond (laat) dat van het zuid-westen uit (kust vlaanderen centraal belgie>>zuidwest zuid nl) dat de kansen toenemen op onweer.


En pas halverwege vanacht,dat de eerste buien dan midden benelux aan doen. En de oostelijke helften pas in de vroege middag/middag. Afhankelijk van hoe lang het proces duurd van doorschuiven (front) kan daar ook nog weer onstabiliteit opgebouwd worden. Zelfs zonder weinig Cape kunnen deze buien ook fors zijn met veel neerslag. >>>Gezien het scherings profiel. Die is prominent aanwezig over de hele 2dagen!!!

Je hoeft vandaag echt niet al vanaf 12/13 uur vanmiddag je al blind gaan staren op die radars dus. Want voor pakweg 18uur gebeurd er denk ik nog weinig,voor onze contreien. Maar das allemaal aan jezelf!!. Er kan rustig genoten worden van buitenactiviteiten of van een BBQ!!.. Echter de zon heeft het moeilijk op veel plaatsen. Das mede door het binnelopen van de warmtefront, een lekkere vochtige broeierige dag word het. Lokaal kan er zelfs nog wat regen/motregen opzitten. De kans is dan ook op warme lucht en niet door instraling zon. Al zal die lokaal wel even voor meer cape kunnen zorgen. Maar die blijft ook zonder de zon aanwezig dus door die warme lucht.

MLcape blijft aardig op 1 lijn ook in de nacht. De Sbcape kan lokaal 500j/kg hoger liggen.
Vanmiddag/vanavond waardes en type onweer:
De waardes voor later vamiddag/vanacht cape onstaansgebied waar de buien op gaan. In de orde van 1000-1500j/kg noordwest-frankrijk en de schering bedraagt 40-55kts. De buien worden in stand gehouden puur op schering richting onze contreien. En de modus is zeer goed georganiseerd multicell.  Opgelijnd in een Squall-line,mochten er buien voor ontstaan dan kunnen deze van het type supercell zijn. Het zijn deze buien die ook de kansen op hagel hebben van 3cm max. Verder bedragen ze veel matig tot veel bliksemactiviteit,mogelijk tot 300 ontladingen per 5min. Windstoten van 75-90 km/u. In een downburst meer maar zeer lokaal. En de kansen op een tornado zijn er maar die zijn klein,grootste kansen daarvoor in nw-frankrijk-vlaanderen. Over de hele setting kan er veel neerslag vallen, dus lokaal wateroverlast. Gedurende de nacht worden de buien in stand gehouden door zo'n 600 ML cape en de schering. Maar de scherpe randjes gaan er dan wel vanaf.

De harmonie voor vanavond/vanacht tot 6uur morgenvroeg- zw-w-nw tot midden-zuid. Pin je vooral niet teveel aan harmonie vast want er zijn modellen die iets eerder komen en meer landinwaarts gaan. Model toont wel aan dat de lijn fors is. Zelfs in minste geval moet er langs die gehele lijn toch wel een dikke lichtshow te zien zijn.Waardes morgenmiddag voor midden nl richting >> de oostelijke helften van groningen tot ardennen.
De waardes voor morgen die kunnen aldaar,nog weer oplopen tot max 600 j/kg. De schering is nog steeds redelijk aanwezig tot 40kts. >>Type losse multicellen. Later mogelijk weer opgelijnd op 1 van de fronten.Windstoten tot 75km/u,geringe tot matige bliksemactivititeit en kleine kansen op hagel tot 2cm zijn mogelijk.

De harmonie voor morgenmiddag heb ik gepakt vanaf moment opnieuwe opleving buien.
Bovenstaande bericht is op bassis van meerdere modellen oa. Gfs,Ec,Wrf,Wrf4km,harmonie,hirlam. Maar om niet met meerdere kaarten te strooien. Gebruik ik alleen het convectieve model harmonie. Ik denk na deze post eens goed gelezen, te hebben er toch wel aardig info staat om op voort te bordeuren.

Vamiddag kom ik waarschijnlijk nog wel met korte update's. Morgen word een andere verhaal dan ga ik duitsland in om te chasen. Mischien morgenvroeg nog wel weer een bericht!!.

Mvg en een fijn weekend!!

Tatanka.

  | Gewijzigd: 21 mei 2016, 07:37 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats: Capelle aan den IJssel
Berichten: 819
Lid sinds: 6 jun. 2010
21 mei 2016, 08:33 uur | Bericht #470723
Citaat van Tatanka, zaterdag 21 mei 2016, 7:26 uurBovenstaande bericht is op bassis van meerdere modellen oa. Gfs,Ec,Wrf,Wrf4km,harmonie,hirlam. Maar om niet met meerdere kaarten te strooien. Gebruik ik alleen het convectieve model harmonie. Ik denk na deze post eens goed gelezen, te hebben er toch wel aardig info staat om op voort te bordeuren.

Vamiddag kom ik waarschijnlijk nog wel met korte update's. Morgen word een andere verhaal dan ga ik duitsland in om te chasen. Mischien morgenvroeg nog wel weer een bericht!!.

Mvg en een fijn weekend!!

Tatanka.

 

Top stukje weer, bedankt!
Ik hoop op een licht verschuiving naar west dan gaat het volgens mij zeker goed komen hier.
Maar Harmonie doet het soms behoorlijk goed, we zullen zien...in ga na 18:00 er voor zitten....
Al met al een leuke dag en waarschijnlijke een lange nacht.
Estofex Level 1 zie ik, dat is ook fraai.

Allen goed weekend gewenst!


  | Gewijzigd: 21 mei 2016, 08:35 uur, door Jo Capelle
Woonplaats: Middelburg (West-Zeeland)
Berichten: 664
Lid sinds: 25 jan. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 mei 2016, 08:34 uur | Bericht #470724
Mooie estofex!

A level 2 was issued for W France and part of Netherlands mainly for severe wind gusts, large hail and tornadoes. 

A level 1 was issued for W France, Benelux and N Spain mainly for severe wind gusts nad large hail. 

SYNOPSIS

Severe and extremely severe thunderstorms are possible over W France and Benelux. A long wave trough with well defined southern warm and moist air advection on its eastern flank is approaching W Europe. Within a diurnal heating of low-levels rich in moisture, a broad area of developing instability over France will be almost fully covered with eastern side of the cyclonically curved jet stream. Therefore, warm section with unstable air mass will be almost fully covered with DLS of around 20-25 m/s and remain under a QG-lift. 

...W Europe...

A broad area of 7-7.5 K/km lapse rates overlaps with rich boundary layer's moisture (ML mixing ratios ~ 10-11 g/kg) and results in a CAPE up to 1000-1500 J/kg, locally over CNTRL and SW France even with 2000-2500 J/kg. Although a magnitude of QG-lift is not impressive and part of the airmass remains capped, it is fully covered with DLS up to 20-25 m/s, which means that any thunderstorm developing in such environment may quickly become severe. Thanks to southern moist low-level inflow, NWP models predicts SRH up to 100-200 m2/s2 that involves a threat for supercells capable of producing large hail and severe wind gusts. However, due to an M-shaped hodograph and rather parallel vertical wind profile, supercells may be more likely to cluster into a linear feature (squall line) with a more pronounced threat for severe wind gusts. It is also important to mention that CNTRL and N France will be under favourable tornado parameters with LCL below 800m AGL, LLS exceeding 10 m/s and 0-1km SRH over 100 m2/s2. Therefore, a significant tornado event cannot be ruled out within any of the isolated supercells that will form in northern part of level 2 threat area. CI should take place in the late afternoon hours around 16-18UTC and up to evening cluster into two MCSs, one over SW France and second over N France trough Benelux. A large hail and severe wind gusts will be the main threats. MCS with active lightning will continue to move to NW Germany into nighttime hours. A large hail and severe wind gust threat exists also over N Spain where a steep lapse rates will overlap with > 20 m/s DLS and 600-800 J/kg CAPE| Gewijzigd: 21 mei 2016, 09:00 uur, door De Zeelander
Terug naar boven
1 2 3 4
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.453 topics, welke bij elkaar 446.330 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.377 leden.
Het nieuwste lid is Hendrik Jan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1943 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1943, lezen 8 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 20".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Herfst discussietopic

Eerste winterse kaarten

Winterwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-12

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

© 2003 - 2021 onweer-online.be   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden