Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 20:01:17

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 17:01:08

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

18 Apr 2021 16:59:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL.

18 Apr 2021 16:39:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

18 Apr 2021 15:04:59

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

18 Apr 2021 13:59:18

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 12:59:46

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 12:59:17

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 12:59:15

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 12:59:15

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 12:59:13

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 09:59:46

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

18 Apr 2021 09:59:45

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 09:59:44

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 09:59:44
Actueel
1 / 4

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sneeuwfit
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 238
Lid sinds: 25 mrt. 2013
16 november 2019, 22:11 uur | Bericht #492281
Ik weet niet hoe jullie hierover denken, maar het ziet er volgens mij helemaal niet goed uit voor de warme golfstroom. Kan een invloed hebben op de temperaturen die westenwinden vaak met zich meebrengen.


Thijs Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1932
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 november 2019, 23:09 uur | Bericht #492282
Interessante vraag. Het is nog wel de vraag wat de warme golfstroom precies gaat doen, dus het zal nog niet stil vallen.
Je ziet ook duidelijk dat in koude tijden de regio ten zuiden van Groenland warmer dan normaal is (door een wat krachtigere golfstroom die warm water naar Groenland brengt).
Tegenwoordig (met sterke opwarming) zien we dat dezelfde regio juist kouder dan normaal is (door een iets minder krachtige golfstroom).Wat is de motor achter de golfstroom?
De reden dat de golfstroom minder krachtig wordt in warme tijden heeft te maken met het smelten van ijs. IJs bevat enkel zoet water, waardoor normaal gezien het zeewater zouter wordt (de concentratie Na+ en Cl- neemt toe). Dit zoutere zeewater krijgt een steeds hogere dichtheid (is per m3 zwaarder). Uiteindelijk wordt zakt dit water hierdoor naar de bodem van de oceaan (en gaat het via de oceaanbodem terug naar het zuiden). De golfstroom is dus onderdeel van een enorm stelsel van stromingen over de gehele wereld. De ''reis'' (circulatie) van een pakketje water over de gehele stroming duurt zo'n 500 - 1000 jaar.

Onvoorstelbare afstanden worden afgelegd, terwijl de stroomsnelheid vaak vrij traag is. De snelheid van de warme golfstroom is zo'n 2,5 meter per seconde (9 km/u), maar het variëert enorm van plek tot plek (de warme golfstroom is vrij smal (50 tot 250 km) en kronkelt sterk). De stroming op diepte is veel trager namelijk ongeveer 1 cm per seconde (36 meter per uur).

Invloed klimaatverandering
Nu er minder zeeijs gevormt wordt en er meer landijs afsmelt, komt er veel extra zoet water vrij. Dit zoete water heeft een lagere dichtheid (is per m3 lichter). Normaal zakt het steeds zwaardere en zoutere water naar de bodem, maar nu blijft het dus lichter (lagere dichtheid) en zakt het minder snel. Dit vertraagd de golfstroom waardoor minder warm water uit de tropen wordt aangevoerd.

Gevolgen
Stel dat de golfstroom sterk zou vertragen, dan zouden koude stromingen vanaf IJsland en Groenland verder zuidelijk kunnen komen. Dit koudere water zou voor een afname van de neerslag in Europa kunnen leiden, en ook zou de temperatuur in Europa minder snel stijgen t.o.v. het wereldgemiddelde.
Tot dusver klinkt het niet slecht voor zon- of winterliefhebbers, maar aan de andere kant wordt het warme water uit de stropen minder afgevoerd naar het koude noorden. In de tropen zou het zeewater warmer worden, wat slecht nieuws is voor koraal en de visstand (want er wordt ook minder voedselrijk water vanuit het zuiden aangevoerd worden in de tropen).

Mijn visie
Ik denk niet dat de warme golfstroom in de nabije toekomst (lees, komende jaren) stil zal vallen of sterk in kracht af zal nemen. Ik denk dat we dan eerder moeten kijken naar lange tijdschalen van honderden tot duizenden jaren, tegen die tijd is de wereld al compleet veranderd (en wie weet hebben we dan in de Randstad toestanden zoals nu in Venetië...).

Meteo Consult
Uit een interessant artikel van Meteo Consult (al wel uit 2008):

Om te zien hoe groot de rol van de ligging aan zee is, gingen ze met klimaatmodellen aan de slag. Modellen die erg lijken op de computermodellen die worden gebruikt om de dagelijkse weersverwachting te berekenen. Uiteindelijk rekenden ze twee scenario’s door, een met en een zonder de warmte die door de Warme Golfstroom wordt rondgepompt. Verder lieten ze het hele systeem in tact, inclusief weer en invloed van de zon gedurende de seizoenen. De uitkomst was verrassend. Voor het verschil in temperaturen tussen de west- en de oostkant van de Atlantische Oceaan in het gebied ten zuiden van Noord-Noorwegen bleek het niet uit te maken of er al dan niet een Warme Golfstroom in de berekeningen werd meegenomen. Dit verschil moest dus wel door andere processen worden verklaard, zoals het eerdergenoemde onderscheid tussen een land- en een zeeklimaat, om maar wat te noemen.

Het weglaten van de Warme Golfstroom betekende overigens niet dat er helemaal geen invloed was op het klimaat. Omdat de Golfstroom warmte weghaalt uit de gebieden rond de evenaar en warmte aanvoert in de gebieden waar hij voorkomt, resulteerde het weglaten van de Golfstroom in een warmer klimaat in de gebieden rond de evenaar en in een kouder klimaat op alle andere plaatsen, die met de Golfstroom te maken hebben. In de zeegebieden binnen de Poolcirkel kwam het verschil op lokaal 8 graden neer, maar in de landgebieden bleef het gematigd, op de meeste plaatsen gemiddeld minder dan 3 graden. Daarbij bleek het dat de Warme Golfstroom aan beide zijden van de oceaan min of meer evenveel warmte in de atmosfeer achterliet en zo geen of nauwelijks invloed heeft op de temperatuurverschillen, zoals die tussen beide zijden van de plas worden waargenomen.

In het niet

De invloed van de stromingen in de oceaan op het klimaat lijkt hiermee een stuk kleiner dan door velen wordt gedacht. Volgens schattingen transporteren water en lucht alleen in de tropen ongeveer vergelijkbare hoeveelheden warmte. In de gematigde breedten, ten noorden van 35 graden noord, lijkt het erop dat de atmosfeer (en dus de wind) de belangrijkste transporteur van warmte is, veel belangrijker dan water. De hoeveelheid warmte, die de Warme Golfstroom aanvoert, valt hier in het niet bij de warmte die het in de winter afkoelende oceaanwater als geheel in de lucht brengt en vervolgens via de overheersende westelijke stroming richting het westen van Europa transporteert. Hierdoor zijn de winters bij ons veel warmer dan ze zonder de aanwezigheid van de zee zouden zijn.
De rest van het artikel (aanrader):  invloed golfstroom op ons klimaat kleiner?

| Gewijzigd: 16 november 2019, 23:20 uur, door Thijs Erland
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.298 topics, welke bij elkaar 445.415 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.303 leden.
Het nieuwste lid is Leo Lievense.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2087 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2087, lezen 11 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden