Kilauea vulkaan na 2 jaar weer actief
Wellicht zal een aantal van ons de uitbarsting van 2018 nog herinneren. Dat was een spectaculaire uitbarsting die zich vanaf de voet van de vulkaan dwars over wegen en helaas ook net over bewoond gebied zich een weg baande naar de kust. Hieronder een terugblik:Nu is er dus weer lava aan het oppervlak gekomen. De krater begon zich te vullen nét voor kerst:
Zondag 20 december:
Na een zwerm aardbeving, wat een teken is van ondergrondse beweging van magma, begon de lava de krater in te lopen. Hier kwam het in contact met een watermeer dat de krater tot die tijd vulde. Het contact van water en lava zorgde voor stoomexplosies. Tijdens het filmpje: 1 feet = 0,3 meter. De lavafontein was dus bijna 50 meter hoog!
Maandag 21 december:
Het watermeer is verdwenen door de hitte van de lava. Inmiddels is de hoogste lava fontein nog "maar" 25 meter hoog.
Dinsdag 22 december:
Het lavameer stijgt in hoogte ongeveer 90 cm/uur. Een wolk van zwavelgas zorgt voor kleine overlast waar deze wolk naartoe waait. Het zwavelgas zorgt er ook voor dat planten het lastig krijgen, dat zou een verlies van oogst kunnen betekenen.
Van de 3 lavafonteinen, zijn er nog 2 actief. Het lavameer is al groter dan het lavameer dat 10 jaar lang actief was tussen 2008 en 2018 (in 2018 liep het leeg en stroomde de lava via een andere opening naar bewoont gebied). Het lavameer is nu 140 meter diep. Het groeit met circa 15 meter per dag.
Om een beeld van schaal te geven, er is een eiland gevormt in het lavameer. Het eiland zelf is al 150 meter breed. Dit eiland is waarschijnlijk ontstaan door de stoomexplosies helemaal in het begin (interactie met het vroegere watermeer).
Er komen nog steeds grote hoeveelheden zwavel vrij bij de uitbarsting.
Donderdag 24 december - dag 4
Er werd een windverschijnsel waargenomen dat ik het beste kan omschrijven als een kleine "hitte-tornado" (!). Het ontstond door de grote hitte van het oppervlak van het lavameer (200 tot 600°C), en was sterk genoeg om wat lavabrokken in het rond te slingeren.
Het lavameer is nu nog 452 meter verwijderd van de bovenkant van de krater. Het wordt verwacht dat het lavameer steeds langzamer zal stijgen door de vorm van de krater (het kost steeds meer volume om te stijgen). Het meer stijgt nog met 10 meter per dag.
Zaterdag 26 december - dag 6
Één van de uitlaten van lava is nu verdwenen, maar de andere uitlaat is er juist actiever van geworden. De actieve uitlaat heeft lavafonteinen van circa 10 meter hoog. Zwaveluitstoot is verminderd.
Zondag 27 december - dag 7
Bij de uitbarsting is een verzakking in sommige delen gemeten, omdat de lava wegstroomde naar de krater.
Het lavameer meet nu 180 meter in diepte. 2 of 3 verschillende rivieren van lava stromen 40 meter omlaag de krater in. Er vinden nog regelmatig kleine aardbevingen plaats door de verplaatsing van magma ondergronds. Vlakbij de uitlaat van lava was een kleine lava-draaikolk te zien (https://youtu.be/2rEoCib5JPU?t=66 update dag 9).
Donderdag 31 december - dag 11
Opnieuw stijgt de hoogte van het lavameer iets, naar 183 meter diepte nu. Tot dusver is er 20 miljoen kubieke meter aan lava de krater ingestroomd (gelijk aan 8000 olympische zwembaden). De grote en kleine eilanden van gestolde lava drijven nog rond in het lavameer.
Dinsdag 5 januari - dag 16
Als je het tot hier volgt: er is een grote "lava dome fountain" ontstaan. Deze is ongeveer 5 meter hoog en 10 meter breed. Deze kunnen ontstaan wanneer er veel druk achter de stromende lava zit.