Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harper, OK; Woods, OK; Woodward, OK.

6 May 2021 02:07:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, KS; Comanche, KS.

6 May 2021 02:07:06

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 May 2021 01:59:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, KS; Comanche, KS; Kiowa, KS.

6 May 2021 01:49:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, KS; Meade, KS.

6 May 2021 01:32:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Lancaster, NE.

6 May 2021 01:32:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, KS; Ford, KS; Kiowa, KS; Meade, KS.

6 May 2021 01:17:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS.

6 May 2021 01:17:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Lancaster, NE; Saline, NE.

6 May 2021 00:57:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

6 May 2021 00:57:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, KS; Ford, KS; Gray, KS; Kiowa, KS; Meade, KS.

6 May 2021 00:57:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Haskell, KS.

6 May 2021 00:47:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ford, KS; Gray, KS.

6 May 2021 00:25:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Finney, KS; Haskell, KS.

6 May 2021 00:23:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Saline, NE; Seward, NE.

6 May 2021 00:22:33
Actueel
1 / 4

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Rots53
Lid
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 240
Lid sinds: 26 dec. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 april, 14:49 uur | Bericht #496462
Prachtig gemonteerde (drone)video van de Geldingaladir uitbarsting in IJsland. Na een maand is het aantal "vulkaankegels" gestegen naar 7 waarvan er nog steeds 6 actief zijn. In vergelijking met de Etna en St. Vincent uitbarsting is dit een kleine fissure vulkaan, maar daardoor tot zeer dichtbij benaderbaar wat spectaculaire opnames oplevert.
https://petapixel.com/2021/04/16/stunning-documentary-shows-the-birth-of-a-volcano-in-iceland/
| Gewijzigd: 17 april, 16:21 uur, door Thijs Erland
Thijs Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1941
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 april, 17:59 uur | Bericht #496474
De kwaliteit van de volgende filmer is iets minder dan de anderen, maar het geeft wel mooi weer hoe veel mensen er gezellig tegelijk naar de uitbarsting zitten te kijken.


Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Waarom deze advertentie?
Thijs Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1941
Lid sinds: 29 mrt. 2016
26 april, 23:27 uur | Bericht #496487
Update vulkaan
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Thijs Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1941
Lid sinds: 29 mrt. 2016
30 april, 11:13 uur | Bericht #496498

Wervelingen slingeren lavabrokken de lucht in

Het was de afgelopen dagen zonnig op IJsland, er was ook weinig wind. Ideaal weer voor de thermiekbellen om te kunnen groeien zonder sterke achtergrondweer. De thermiek wordt gevoedt door de enorme warmte die van de lava afkomt.

De thermiek kan uitgroeien tot een werveling uit de hozenfamilie (windhoos, waterhoos, stofhoos, vuurhoos). De hozen die we boven de lava zien lijken het meest of vuur- of stofhozen. Dit zijn hozen die hun ontstaan volledig te danken hebben aan warmte van onderaf (door een sterk opgewarmde akker of een bosbrand). >>Meer informatie van Studio Dewolf over stofhozen<<

Deze lavahozen, of lava devils zijn vrij zeldzaam puur omdat dit soort rustige spleeteruptie vrij zeldzaam is. Dit type spleeteruptie komt vooral op IJsland voor. Bij een uitbarsting op een schild- of kegelvulkaan zul je waarschijnlijk geen hozen tegenkomen.In september 2014 was er een andere uitbarsting op IJsland (Holuhraun), hierbij is ook een lavahoos waargenomen met infrarood camera's.Live stream:Mooie geüpdate kaart uitbarsting:
http://jardfraedikort.is/ddd/geldingadalir_3D/
| Gewijzigd: 30 april, 11:17 uur, door Thijs Erland
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Rots53
Lid
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 240
Lid sinds: 26 dec. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 mei, 12:38 uur | Bericht #496501
Update: In 1,5 maand tijd zijn er 6 fissures (spleet-uitbarsting) onstaan in het gebied, waarvan alleen de vijfde nog actief lijkt. Deze laatste vulkaankegel is ondertussen uitgegroeid tot de grootste en meest actieve met "lava-bombs" die tot meer dan 150/200 meter hoogte reiken !
De hoeveelheid lava blijft sinds het begin van de uitbarsting redelijk constant tussen de 5 en 8 m3 per sec.
Sinds de livestream van Tokolosh op YT volg ik deze unieke (en tot nu kleine) IJslandse vulkaanuitbarsting. De livestream heeft tegenwoordig ook een Discord community met informatie over allerlei aspecten van deze vulkaan (geologie, aardbevingen, vergelijkingen, e.d.) en veel video's en foto's.
Hieronder zo'n foto: 2 natuurverschijnselen, met hier nog 4 werkende vulkaankegels en het Noorderlicht op de achtergrond


| Gewijzigd: 1 mei, 12:39 uur, door Rots53
Thijs Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1941
Lid sinds: 29 mrt. 2016
2 mei, 12:58 uur | Bericht #496505

Lavawervelwind

Er is nieuws rond het type uitbarsting dat we nu zien, rond de rookontwikkeling die we live op de webcambeelden zien, en rond de "lavawervelwind" die we een paar dagen geleden zagen.

Allereerst de lavawervelwind. In reacties op de beelden gingen mensen met een weerkundige achtergrond meteen uit van een wervelwind die op dezelfde manier ontstaat als een stof- of vuurhoos. Zo ook ikzelf (zie 2 posts hierboven).
Mensen met een meer geologische achtergrond wezen vervolgens op het feit dat hier brokken lava in de lucht geslingerd werden. Brokken lava hebben een veel hoger gewicht dan stof uit een stofhoos, dus is een verschijnsel vergelijkbaar met een stof- of vuurhoos wel krachtig genoeg om brokken lava in de lucht te krijgen?
Geologen dachten eerder aan gasbellen die onder hoge druk aan de oppervlakte komen. Maar we zien wel duidelijk een wervelende beweging, en een zwabberend pad van de werveling over het lavaoppervlak. Dat lijkt in mijn ogen lastig te herenigen met gasbellen.

Mijn suggestie zou een combinatie zijn. Wellicht zorgt de wervelwind voor een lagere luchtdruk waardoor gas vrijkomt uit de lava. luchtdruk heeft vaker invloed op chemische evenwichtsreacties, zoals koolzuurgas dat vrijkomt uit je Cola als je de dop eraf haalt.
Dan komen natuurlijk de vragen naar boven, is de lagere luchtdruk in een werveling hier überhaupt laag genoeg voor?

Kortom, dit is een zeer zeldzame waarneming die voorlopig vooral vragen oplevert, en een discussie over wat we nu werkelijk zien.
 

Verandering type uitbarsting

Één week geleden gingen we van een uitbarsting uit meerdere uitlaten weer terug naar een uitbarsting vanuit één enkele spetterkegel. Hierdoor zat er al wat meer druk achter en bereikte de lavafonteinen in deze kegel al hoogtes van 20 tot 50 meter.

Gedurende de afgelopen 24 uur werd de uitbarsting meer en meer pulserend, dus we zagen cycli waarbij de uitlaat enkele minuten rustig was, om vervolgens weer met meer kracht een veel hogere lavafontein te produceren. Hiermee is het eruptietype iets explosiever geworden. De fontein bereikte nu hoogtes van 50 tot wellicht 200 meter. Deze toename in hoogte zorgde ervoor dat de vulkaan ineens in de wijde omtrek te zien was.
Vergelijking qua hoogtes: Euromast: 185 meter, Atomium: 100 meter, Dom Utrecht: 112 meter (hoogste kerktoren van NL).

Dit zijn filmbeelden uit een buitenwijk van de hoofdstad Reykjavík (20 km afstand).Wat dichterbij zien we ook duidelijk de pulses, de vulkaan is even rustig voor enkele minuten, om vervolgens weer enorme lavafonteinen de lucht in te gooien.

Actuele ontwikkeling livestream

Momenteel zien we veel rook aan de zuidwestelijke zijde van het vulkanisch gebied. Op de webcam is dit goed te zien. Misschien zien we een nieuwe uitlaat aan deze zijde, het kan ook grondwater zijn dat aan de kook is geraakt en er als stoom nu uitkomt. Het kan ook "gewoon" gras zijn dat aan het branden is, maar ik vraag me dan af waardoor het gras daar is gaan branden.

| Gewijzigd: 2 mei, 13:21 uur, door Thijs Erland
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Terug naar boven
1 2 3
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.306 topics, welke bij elkaar 445.453 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.304 leden.
Het nieuwste lid is Calla.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1784 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1784, lezen 6 mensen het topic "Onweerskansen week 30".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden