Neerslagradar
Meld het weer bij jou!
Zonnig
Licht bewolkt
Half bewolkt
Zwaar bewolkt
Lichte regen
Regen
Zware regen
Onweer
Lichte sneeuw
Sneeuw
Hagel
Mist
Dichte mist
Zeer dichte mist
Storm
IJzel
<klik hier>
Plaats:
<klik hier>
Waarschuwingen KNMI

Momenteel online
Forum: 149 bezoekers
Meteo encyclopedie: Wat betekent Azoren?
De Azoren vormen een archipel in de Atlantische Oceaan op een afstand van 1370 km van het Iberisch Schiereiland en op circa 2341 km van het Amerikaanse vasteland (1934 km naar het eiland Newfoundland, behorend tot het Amerikaanse continent). Deze archipel bestaat uit negen bewoonde eilanden en acht onbewoonde eilandjes (samen de Formigas Bank genoemd) die samen een autonome regio van de republiek Portugal uitmaken en aldus deel uitmaken van de Europese Unie. De Azoren hebben een totale oppervlakte van 2247 km² en tellen ca. 250 000 inwoners. Het nationale parlement zetelt in Horta op Faial. De grootste stad, Ponta Delgada, ligt op het oostelijke eiland SãoMiguel.
Algemeen
De negen eilanden van de Azoren zijn allen van vulkanische oorsprong. De hoogste vulkaan is de Pico op het gelijknamige eiland, die 2351 meter hoog is, en daarmee de hoogste piek van heel Portugal. De westelijkste eilanden, Flores en Corvo, liggen circa 500 km van het zuidoostelijkste, Santa Maria, verwijderd.
De bewoners van de tamelijk onvruchtbare Azoren leven hoofdzakelijk van de veehouderij, maar er worden ook wijndruiven, ananas, bananen en thee verbouwd. In het verleden stonden de Azoren bekend om de walvisjacht. Veel bemanningsleden van walvisvaarders kwamen hier vandaan. Tegenwoordig is het kijken naar de walvissen een toeristische attractie.
Horta op Faial is een populaire aanlegplaats voor zeiljachten die de Atlantische Oceaan oversteken.
Klimaat
De Azoren hebben het gehele jaar door een constant klimaat, met weinig temperatuurverschillen. De temperatuur varieert tussen 14,0 en 24,8 °C, waarbij augustus de warmste maand is. Het zeewater varieert in temperatuur tussen 16,0 en 22,0 °C door het jaar, onder invloed van de Golfstroom.
Bron: Wikipedia - De vrije encyclopedie