Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Erie, NY; Cattaraugus, NY; Allegany, NY; Wyoming, NY.

3 Jun 2020 07:52:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Newaygo, MI; Lake, MI.

3 Jun 2020 07:52:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Seneca, NY.

3 Jun 2020 07:52:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bay, MI.

3 Jun 2020 07:51:53

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cheyenne, CO; Kit Carson, CO.

3 Jun 2020 07:51:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Potter, PA; McKean, PA.

3 Jun 2020 07:45:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tioga, PA.

3 Jun 2020 07:35:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cattaraugus, NY; Allegany, NY.

3 Jun 2020 07:34:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, MI; Montcalm, MI; Ionia, MI; Osceola, MI; Mecosta, MI.

3 Jun 2020 07:34:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Saginaw, MI; Shiawassee, MI.

3 Jun 2020 07:33:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Murray, MN; Cottonwood, MN.

3 Jun 2020 07:32:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nicollet, MN; Blue Earth, MN; Brown, MN.

3 Jun 2020 07:32:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gratiot, MI; Clinton, MI; Clare, MI; Isabella, MI.

3 Jun 2020 07:00:37

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

3 Jun 2020 06:59:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tompkins, NY.

3 Jun 2020 06:56:59
Actueel
1 / 4

Zomer discussietopic

Grote omslag donderdag

Kans op nachtwolken

NLC seizoen begonnen

Seizoenswedstrijd zomer

Nog 1 week om in te zenden!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Check de nieuwste video's!

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Zonnig

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Mist

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 243 bezoekers
Forum: 3508 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent Bioluminescentie?

Bioluminescentie

is het uitstralen van licht door organismen, een vorm van chemoluminescentie[1] Het komt voor bij bepaalde bacteriën, maar is ook wijd verbreid bij diepzeebewoners zoals vissen en vooral bij ongewervelden, zoals inktvissen, kwallen, koralen en plankton. Op het land kunnen verschillende schimmels en insekten licht geven.

Hogere organismen gebruiken veelal symbiotisch levende bacteriën in speciale organen om licht te produceren. Een bekend voorbeeld is de zeevonk (Noctiluca scintillans), die verantwoordelijk is voor het lichten van de zee.

Werking:

Dieren die licht produceren door middel van bioluminescentie hebben hiervoor speciale organen. In deze organen bevindt zich een luciferine, samen met een luciferase als enzym. Luciferine en luciferase zijn algemene termen voor respectievelijk de lichtproducerende stof en het bijbehorend enzym. Wanneer luciferine geoxideerd wordt onder invloed van luciferase, komt licht vrij

Functie
Volgens de belangrijkste theorieën over bioluminescentie zijn de functies ervan: camouflage, aantrekking, afstoting en communicatie.

Camouflage
Diepzeedieren zenden vooral licht uit om onzichtbaar te worden. Dat is paradoxaal, maar wanneer zij geen licht uit zouden zenden, zouden zij van onderaf gezien als een donkere vlek zichtbaar zijn. De dieren zouden dan het licht van de zon, maan of sterren tegenhouden. Doordat zij echter zelf licht uitzenden, is er geen donkere vlek meer te zien, dus kan het dier niet gezien worden door predatoren.

Aantrekking
Verschillende diepzeedieren gebruiken bioluminescentie als lokaas voor een prooi. Er is bijvoorbeeld een bepaald soort haai waarvan een plekje op de buik licht geeft. Dit licht wekt bij redelijk grote vissen de indruk dat er een klein visje zwemt. Wanneer deze dit ‘visje’ probeert op te eten, grijpt de haai zijn kans om de aangetrokken vis op te eten. Andere dieren gebruiken bioluminescentie om soortgenoten aan te trekken. De glimworm bijvoorbeeld gebruikt periodieke lichtflitsen in het paarseizoen, die een gecodeerde boodschap vormen. Het mannetje zendt lichtsignalen uit in een bepaald (eigen) knipperpatroon, als uitnodiging aan een vrouwtje. Wanneer zij daarop in wil gaan reageert ze met een niet-knipperend lichtsignaal.

Afstoting
Ook wordt bioluminescentie gebruikt om andere dieren mee af te schrikken. Sommige inktvissen en kleine schaaldieren gebruiken het door een wolk chemoluminescente stoffen in het water te spuiten. Hierdoor raakt de predator in verwarring en wordt deze afgeschrikt. De inktvis of het schaaldiertje kan zich in veiligheid brengen.

Een andere vorm van afstoting is het gebruik van bioluminescentie om grotere roofdieren aan te trekken. Wanneer bijvoorbeeld een zeediertje bedreigd wordt door een roofdier, zendt het bedreigde dier heel korte lichtflitsen uit. Daardoor worden grotere roofdieren aangetrokken, die het eerste roofdier verjagen.

Communicatie
Aangenomen wordt dat bioluminescentie een directe rol speelt in de communicatie tussen bacteriën. Wellicht speelt het bijvoorbeeld een rol in het ontstaan van kolonies.

Men vermoedt dat bij dieren feromonen een rol spelen bij de langeafstandscommunicatie en bioluminescentie bij de korteafstandscommunicatie. Feromonen worden gebruikt om de locatie van het doelwit op verre afstand ongeveer te kunnen bepalen. Vervolgens wordt bioluminescentie gebruikt om de precieze locatie van het doelwit te bepalen wanneer het dier dichterbij is.

Bron: wikipedia – de vrije encyclopedie

« Encyclopedie overzicht

De Lampyris noctiluca, een luminescerende glimworm.Bron: wikipedia De Lampyris noctiluca, een luminescerende glimworm.Bron: wikipedia Een voorbeeld van een luminescerende zwammensoort (Omphalotus nidiformis). De zwam geeft een groenachtig licht af in het donker. Bron: wikipedia Een voorbeeld van een luminescerende zwammensoort (Omphalotus nidiformis). De zwam geeft een groenachtig licht af in het donker. Bron: wikipedia