Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callaway, MO; Boone, MO.

4 Jun 2020 02:53:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harford, MD.

4 Jun 2020 02:53:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, NJ; Atlantic, NJ; Cape May, NJ.

4 Jun 2020 02:50:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atlantic, NJ; Ocean, NJ.

4 Jun 2020 02:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Montgomery, MO; Callaway, MO; Audrain, MO.

4 Jun 2020 02:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clinton, OH; Fayette, OH.

4 Jun 2020 02:46:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Howard, NE; Greeley, NE; Valley, NE; Sherman, NE.

4 Jun 2020 02:46:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, AL.

4 Jun 2020 02:40:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holt, NE; Wheeler, NE.

4 Jun 2020 02:36:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Middlesex, CT; New London, CT.

4 Jun 2020 02:36:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kearny, KS; Finney, KS; Scott, KS.

4 Jun 2020 02:36:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Frontier, NE.

4 Jun 2020 02:31:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Monroe, MO; Marion, MO; Adams, IL; Ralls, MO.

4 Jun 2020 02:31:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atlantic, NJ; Ocean, NJ; Burlington, NJ.

4 Jun 2020 02:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Humphreys, MS; Holmes, MS; Yazoo, MS.

4 Jun 2020 02:26:19
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Zomer discussietopic

Grote omslag donderdag

Seizoenswedstrijd zomer

Nog 1 week om in te zenden!

Kans op nachtwolken

NLC seizoen begonnen

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Check de nieuwste video's!

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Onbewolkt

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 248 bezoekers
Forum: 3727 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent Blokkade?

Blokkade
In de meteorologie is sprake van een blokkade wanneer een hogedrukgebied de weg blokkeert voor depressies. Regengebieden kunnen ons dan moeilijk of niet bereiken, zodat het een tijd lang droog en zonnig kan zijn.

Droogte of mist

Met name in het voorjaar en de zomer kan een blokkade leiden tot droogte. Het standvastige weer met veel zon en 's zomers hoge temperaturen, zorgt er bovendien voor dat veel water verdampt. Hierdoor kan de droogte met de dag toenemen.

In het najaar leidt het rustige weer tijdens een blokkade vaak tot de vorming van mist. Door de zwakkere kracht van de zonnestraling kan deze hardnekkig zijn.

Hogedrukgebied

Het begrip blokkade is afgeleid van de weerkaart. Druksystemen kunnen zodanig liggen, dat ze de doorgang versperren. Een omvangrijk hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan met uitlopers naar de Noordzee of het zuiden van Scandinavië, zorgt ervoor dat depressies afbuigen naar de Middellandse Zee of ver ten noorden van ons trekken. Het hogedrukgebied kan op de kaart de vorm aannemen van de Griekse letter Omega. Dit wordt ook wel een Omegablokkade genoemd.

Temperatuur en neerslag

De precieze positie van het blokkerende hogedrukgebied is van groot belang voor de richting waaruit de lucht wordt aangevoerd en daarmee ook voor de temperatuur. Voortdurende aanvoer van lucht uit warme gebieden kan leiden tot warmte. Maar bij aanvoer uit een van oorsprong koud gebied blijft de temperatuur juist lange tijd onder de maat.

In beide gevallen blijft de neerslag uit, afgezien van lokale buien die ontstaan door het hete weer of kleine storingen die toch door de barricade weten te dringen. Meestal maken die geen einde aan de geblokkeerde situatie en herstelt het standvastige weer zich dan weer snel.

Blokkades voorspellen

De blokkade is in de weerkunde al decennia geleden geïntroduceerd. Toch is het nog steeds onduidelijk waardoor zich blokkades in de atmosfeer opwerpen, waardoor ze zo lang in takt blijven en waarom ze ineens ook weer weg zijn. Voor de wetenschap zijn dat belangrijke vragen.

Als deze vragen beantwoord worden, kunnen lange periodes met extreem weer misschien beter worden voorzien. Voor de weersverwachtingen op de lange termijn en seizoensverwachtingen zou dat een grote stap voorwaarts zijn. Temeer juist daar grote afwijkingen van belang zijn voor de samenleving.

Onderzoek blokkades

De laatste jaren is er winst geboekt in de kennis van blokkades. Bij het KNMI wordt onderzoek gedaan naar het optreden van blokkades en een mogelijke relatie van dit luchtdrukpatroon met de opwarming. Er kwamen bijvoorbeeld in april in 2000, 2002, 2003, 2007, 2009 en 2011 langdurige blokkades voor. De hogedrukgebieden lagen het ene jaar op grotere afstand dan in het andere jaar, waardoor de invloed op ons weer minder was.

Klimaatverandering

Geblokkeerde luchtdrukpatronen behoren tot de grillen van het weer, zoals dat ook in een ver verleden al zo was. Dat wil niet zeggen dat het optreden van lange periodes van droogte en hitte niets met de opwarming te maken heeft. Klimaatscenario’s wijzen uit dat in een warmer klimaat zowel de kans op zomerdroogte als de kans op extreem grote hoeveelheden neerslag toeneemt.

Bron: knmi.nl

« Encyclopedie overzicht

Een blokkade leidt tot standvastig weer met kans op mist (Bron: Meteo Schweiz) Een blokkade leidt tot standvastig weer met kans op mist (Bron: Meteo Schweiz) Blokkade op de weerkaart op 500 hPa vlak en afwijking van de temperatuur tijdens de winter van 2009/2010 die leek op de winter van 1963 maar toch minder koud was (Bron: KNMI) Blokkade op de weerkaart op 500 hPa vlak en afwijking van de temperatuur tijdens de winter van 2009/2010 die leek op de winter van 1963 maar toch minder koud was (Bron: KNMI)