Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Glynn, GA.

19 Oct 2019 19:11:40

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Bay.

19 Oct 2019 18:21:23

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor South Walton.

19 Oct 2019 18:21:23

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Gulf.

19 Oct 2019 18:21:23

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Bay.

19 Oct 2019 18:21:23

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Gulf.

19 Oct 2019 18:21:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Johns, FL.

19 Oct 2019 18:21:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hendry, FL; Glades, FL.

19 Oct 2019 18:04:35

De kaart Groningen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Oct 2019 18:02:18

De kaart De Bilt - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Oct 2019 18:02:17

De kaart De Bilt - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Oct 2019 18:02:16

De kaart De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Oct 2019 18:02:16

De kaart De Bilt - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Oct 2019 18:02:15

De kaart De Bilt - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Oct 2019 18:02:15

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Franklin.

19 Oct 2019 17:59:38
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd Oktober

Herfst Waarnemingentopic

2019

Herfst Discussietopic

2019

Herfst Kletstopic

2019

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Check de nieuwste video's!

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Onbewolkt

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 226 bezoekers
Forum: 3536 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent Glorie?

Glorie

is een atmosferisch verschijnsel in de vorm van een gekleurde lichtkrans, die in mist of wolken kan optreden wanneer die door de zon (of maan) worden beschenen. De glorie bestaat uit één of meerdere diffuse, zwak-regenboogkleurige ringen rondom het punt direct tegenover de zon of maan.

Beschrijving en waarneming
Evenals een regenboog heeft een glorie geen fysieke positie in de ruimte, maar is zijn schijnbare locatie afhankelijk van de waarnemer: het centrum van de glorie bevindt zich altijd precies op het punt direct tegenover waar de waarnemer de zon of maan ziet. Dit punt (het tegenpunt van de zon of maan genoemd[1]) is ook waar de schaduw van het hoofd van de waarnemer zich bevindt, zodat het kan lijken alsof die schaduw een 'heiligenkrans' om het hoofd draagt. Een waarnemer zal die krans altijd om zijn eigen schaduw zien, niet om die van een ander.

Het dramatische effect kan nog worden versterkt als de schaduw van de waarnemer door de wolk- of mistbank heen wordt geprojecteerd en vervormd tot een spookachtig silhouet: het zogeheten Brockenspook (Duits Brockengespenst), genoemd naar de berg Brocken in Noord-Duitsland, waar vaak mistige omstandigheden heersen en dit fenomeen regelmatig spectaculaire beelden oplevert

Omdat het tegenpunt lijnrecht tegenover de zon of maan ligt, bevindt de glorie zich per definitie onder de horizon als de zon of maan aan de hemel staat, wat betekent dat hij alleen kan worden waargenomen als er zich onder de waarnemer de juiste wolken of mist bevinden. Om deze reden worden glories meestal waargenomen vanaf een hoge positie zoals een berg, of vanuit vliegtuigen. In het laatste geval is ook goed te zien hoe de glorie met de waarnemer lijkt 'mee te bewegen': hij blijft rondom de vliegtuigschaduw gecentreerd; om precies te zijn rondom de schaduw van de plek waar de waarnemer zich in het vliegtuig bevindt.

Vorming
Een glorie wordt veroorzaakt door de interactie van het zon- of maanlicht met de waterdruppeltjes in de wolken of mist, op een vergelijkbare manier als bij een regenboog maar volgens andere optische processen. Het exacte proces staat ter discussie (onder meer de Nederlandse astronoom Henk van de Hulst heeft in 1947 een theorie opgesteld),[3] maar komt waarschijnlijk tot stand door een mengsel van lichtbuiging (diffractie), lichtbreking en weerkaatsing (verstrooiing). Alleen wanneer de waterdruppeltjes niet te sterk in grootte verschillen kan de glorie optreden. In uitzonderlijke omstandigheden kunnen ook wolken die uit ijskristallen bestaan, zoals cirrus, glories veroorzaken.[4]

Verwante verschijnselen
Glories zijn verwant aan (maar niet hetzelfde als) regenbogen en mistbogen, in de zin dat ze ook door vloeibare waterdruppeltjes worden veroorzaakt en zich ook rondom het tegenpunt van zon of maan centreren. Het optische proces is echter anders en glories zijn veel kleiner in omvang dan regenbogen. Soms kunnen beide fenomenen tegelijkertijd optreden, waarbij de glorie zich dan precies in het centrum van de (al dan niet geheel cirkelvormige) regen- of mistboog bevindt.

Een ander verschijnsel dat zich uit als een lichtkrans om het hoofd van de schaduw van de waarnemer is de zogeheten heiligenschijn, die onder meer kan optreden als de laaghangende zon op een bedauwd grasveld schijnt. Ook hier is het proces anders dan bij de glorie; bovendien is heiligenschijn altijd wit, nooit gekleurd zoals de glorie.[5]

Een fenomeen in dezelfde categorie is de corona, een subtiel gekleurde lichtkring die zich echter niet tegenover de zon of maan bevindt, maar er direct omheen.

Geheel anders van aard is de familie van halo's, die niet door vloeibare waterdruppeltjes worden veroorzaakt maar door ijskristallen.

Bron: wikipedia – de vrije encyclopedie

« Encyclopedie overzicht

Glorie waargenomen vanuit een vliegtuig. Aan de positie van de glorie is te zien dat de fotograaf zich iets voor de vleugels bevond. Glorie waargenomen vanuit een vliegtuig. Aan de positie van de glorie is te zien dat de fotograaf zich iets voor de vleugels bevond. Glorie waargenomen vanuit een luchtballon Glorie waargenomen vanuit een luchtballon Glorie waargenomen vanaf een berg Glorie waargenomen vanaf een berg